![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Honorowe krwiodawstwo
na miejscu nie będą badać?
![]()
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
wyslali mi kiedys wiadomosc ze mam zle wyniki i przed kolejnym oddaniem musze pokazac zaswiadczenie od lekarza, ze nic mi nie jest
![]()
![]() |
![]() |
#753 |
Przyczajenie
|
Witam!
W czwartek po raz pierwszy oddałam krew, jestem z siebie dumna! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 |
Zakorzeniona
|
Odkąd skończyłam 18 lat (prawie 4 lata temu) chciałam oddać krew, ale niestety - jedyna przeszkoda to za niska waga. Nie jestem anorektyczką, po prostu jestem niska (160 cm) i mam cienkie kości, ważę 48 kg i to zawsze było za mało. Nigdy nie ważyłam więcej, chciałam się nawet utuczyć, ale ani drgnęło. Przykre to jest, bo mam grupę krwi, której brakuje, a nie mogę jej oddać tylko ze względu na wagę. Najgorsze jest to, że trzeba ważyć minimum 50 kg (a najczęściej mi mówili, że powinnam ok. 52 kg), ale wzrost już nieważny. To mnie dziwi, bo moja koleżanka ma 175 cm wzrostu, waży 52 kg, a więc bardzo mało, ale krew oddała, bo przepisowe 50 kg osiągnęła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 |
Zakorzenienie
|
Ja pierwszy raz byłam oddać krew 4 dni po moich 18-stych urodzinach
![]() Chciałabym oddawać regularnie co 3 miesiące, ale bywa, że to nie jest możliwe ![]() ![]() także póki co mam 1350ml oddanych na koncie ![]() ![]() ![]() Nigdy po oddaniu nie czułam się źle, wręcz przeciwnie. Fajnie, że moje 0Rh- komuś się przyda ![]() Jestem też zapisana do rejestru dawców szpiku kostnego ![]() Edytowane przez bowszystkotoiluzjajest Czas edycji: 2011-12-24 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Wtajemniczenie
|
Zależy od lekarza. Z moimi 53 kg i 163 cm wzrostu, już po oddaniu próbki krwi z palca, zostałam niedopuszczona do oddania krwi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
Zakorzenienie
|
odświeżam wątek
![]() ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#758 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o plastikowych nie słyszałam... Mam b.dobre płytki krwi, dr powiedziała że mogłabym nawet oddać podwójną donację, jednak okazało się że na drugiej ręce nie mam dobrej żyły, do której mogliby się wkuć... szkoda.. ale pielęgniarka i lekarz powiedziały, że może się 'wyrobią'. Fajnie byłoby... Myślicie że to możliwe że się 'wyrobią'? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#760 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() podwójna donacja płytek krwi to nie to samo co oddanie podwójnej dawki krwi - płytki są odłączane a pozostałe składniki krwi wracaja do organizmu
![]() |
![]() |
#761 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak pierwszy raz oddawałam krew (w szkole) to z prawej ręki i problemu nie było... A jak poszłam do rckik to też z prawej oddawałam (bo jestem leworęczna więc wolałam z prawej oddawać krew) to chyba musiała źle się wkuć w tę żyłę bo musiała stać i trzymać igłę - krew nie za bardzo chciała lecieć.. i trzymała i patrzyła za okno, to na rękę i tak mi tą igłą tak mi po żyłach jeździła, szurała że bolało... To teraz z lewej oddaje i jest ok ![]() A tak wogóle to od czego zależy ilość płytek? |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#762 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli masz "niepewne" żyły to musisz wcześniej dobrze nawodnic organizm, czyli dzień poprzedzajacy zdawanie pic dużo wody no i jeśc lekko strawne posiłki żeby nie była tłusta krew
![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
A to sorry, źle zrozumiałam Twój post
![]()
![]() |
![]() |
#764 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To taka książeczka: http://www.gorzow.pl/material/aktual.../srednie/1.jpg Też myślałam, że są tylko takie, ale właśnie raz kolega mi pokazał swoją kartę, taką plastikową jak do bankomatu, na której było jego imię, nazwisko i grupa krwi. No i ponoć po trzech oddaniach krwi można poprosić o wyrobienie takiej karty. Ja mogę iść oddać krew teraz dopiero 20 marca, więc jak będę, to się zapytam o to ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
jestę wieszczę
|
Bardzo, bardzo chciałabym oddawać krew, ale z tego co wiem od infekcji musi upłynąć jakiś czas. Ja bardzo często choruję. Prawie co miesiąc biorę jakieś antybiotyki. W sumie nie wiem czemu, wyniki mam książkowe przecież... No cóż, może kiedyś mi się uda. Mam 0 Rh+, fajna grupa, każdemu mogę oddać.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#766 |
Zadomowienie
|
Ja też chciałam oddawać krew, ale niestety trzeba być całkowicie zdrowym i teraz i nie chorować za czasów malucha, więc ja odpadam
![]()
"W nocy, gdy cały dom już śpi. Stukostrachy, Stukostrachy pukają do drzwi. Chciałbym stąd uciec, lecz boję się, że Stukostrach zabierze mnie." www.pustamiska.pl www.karmimypsiaki.pl Edytowane przez Eshi Czas edycji: 2012-09-27 o 09:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy jesli we wtorek o 6 rano będę leciała samolotem to sa jakies przeciwwskazania żebym oddala jutro krew?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 |
Zakorzenienie
|
odliczacie sobie w PIT oddana krew?
bo robie to po raz pierwszy i nie wiem czy dobrze mi wychodzi.. po wpisaniu kwoty 175,50zł tj. za 1350ml krwi.. kwota do zwrotu to 31 zł? ![]()
![]() |
#769 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wiecie po jakim czasie od zrobienia tatuażu można oddawać krew?
![]() |
#770 | |
Wtajemniczenie
|
pol roku
![]() ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
To zalezy jakie masz inne przychody . W sumie kazdemu moze wychodzic inaczej ![]() ![]() Edytowane przez maudy Czas edycji: 2012-02-26 o 13:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Konto usunięte
|
po pół roku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#772 |
Zakorzenienie
|
bardzo mozliwe ze tyle wychodzi bo zwrot podatku za"darowizne krwi" nie może przekroczyć 6% dochodu
![]() |
#773 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a ile po morfologii zrobionej prywatnie(nie w czasie badania przed pobieraniem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Zakorzenienie
|
Ile czasu musi minąć żeby po chorobie i braniu antybiotyku mogłabym pójść oddać krew? Jak biore jakieś leki to też nie zbyt iść oddawać, tak? Bo już nie pamiętam..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
Zakorzenienie
|
dochód mam koło 25000.. więc 6% to ok. 1500..
![]() |
#776 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam do was pytanie.. Oddaję krew od ubiegłego roku. Za każdym razem panie pielęgniarki bardzooo narzekają na słabo widoczne żyły a raczej ich brak.. jednakże ja się nie poddaję i walczę o to by mi pobrały, mam też problem z hemoglobiną. Co prawda nie odmówili mi jeszcze, ale mówią że mam niski poziom- 12,7 ( a minimum to 12,5).Co mogę zrobić by poprawić poziom hemoglobiny i coś zmienić z tymi żyłami (o ile w ogóle da się?) ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#777 |
Zakorzenienie
|
Też mam mało widoczne żyły, pielęgniarki powiedziały żebym poćwiczyła trochę siłowo, np z ciężarkami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 |
Zakorzenienie
|
A jeżeli chodzi o ten PIT, to trzeba iść do stacji krwiodawstwa po papierek potwierdzający to, że tę krew oddałam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 |
Raczkowanie
|
A ja mam takie pytanie - chciałabym po raz pierwszy oddać krew, czy jeśli pójdę do stacji krwiodawstwa to pobiorą mi ją tak z marszu (po wypełnieniu formularza) czy muszę się przedtem zapisać na jakieś badania? Lekarz jest chyba na miejscu i przeprowadzi krótki wywiad, to wystarczy?
Głównie chodzi mi o to żebym nie musiała potem tam znów jeździć bo po prostu mogę się już nie zebrać na odwagę, a bardzo chcę oddać krew (i potem stale oddawać, jeśli dobrze to zniosę), moja grupa jest potrzebna... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:55.