Moda, która Cię "rozwala" - część 4 - Strona 126 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-06, 21:14   #3751
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Konto usunięte

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" - część 4

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Toż chyba trzeba synestetykiem być, żeby pachniały czymś innym niż gumą owocową Chodzi Ci o wynurzenia w stylu, uwaga uwaga:
Buty te pachną magicznymi przedpołudniami mego dzieciństwa, radosnymi zwisami na trzepaku, beztroską zabawą i zapachem rozgrzanego asfaltu... Ich owocowy zapach kojarzy mi się z rysowaniem kredą po chodnikowych płytach i zbieraniem szkiełek do "sekrecików". I z głosem ukochanej mamy, pobrzmiewającym w tle, przeplatającym się ze śpiewem rozświergotanych ptaszków: "Nie zwisaj głową w dół z tego trzepaka, bo się gumą zachłyśniesz i na łeb spadniesz, a jak zobaczysz taką różową breję, to to będzie twój móóóóózg!".
omg powinnaś wygrać te buty, zwłaszcza za wywołanie u mnie skojarzenia różowej breji z rózowymi butami mogłabyś je nosić już w środku grudnia udając że przecież wcale nie jest zimno, bo słońce świeci a poza tym w ogóle tylko z auta i do auta i takie tam
ale niestety, ja ich nie rozdaję więc nadal możemy tylko marzyć
fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:16   #3752
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AshLeeVioLiniSt Pokaż wiadomość
Gratuluję - byłaś najoryginalniejsza, dlatego automat losujący Cię wybrał Twoja nagroda to very "feszyn" kaloszki glamour
Oł jee, ale chyba wezmę udział w tym drugim, bo pragnę, ach!, pragnę blaszek na łańcuszku! Odpalam już mojego painta!

[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3276379 5]omg powinnaś wygrać te buty, zwłaszcza za wywołanie u mnie skojarzenia różowej breji z rózowymi butami mogłabyś je nosić już w środku grudnia udając że przecież wcale nie jest zimno, bo słońce świeci a poza tym w ogóle tylko z auta i do auta i takie tam
ale niestety, ja ich nie rozdaję więc nadal możemy tylko marzyć [/QUOTE]
Aż wezmę udział
szarri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:19   #3753
Konto usunięte

a czytałyście komentarze pod tym postem? wszystkie prawie zgodnie twierdzą, że, UWAGA, melissy pachną.... no czym??? gumą owocową!
Stary 2012-03-06, 21:21   #3754
szarri
Wtajemniczenie

[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3276394 9]a czytałyście komentarze pod tym postem? wszystkie prawie zgodnie twierdzą, że, UWAGA, melissy pachną.... no czym??? gumą owocową! [/QUOTE]
Bo to chyba losowanie będzie, więc wszystko jedno. W każdym razie wrzuciłam moją odpowiedź, ciekawe, czy zaakceptuje
Btw, nie wiem, czy wiecie, ale te wszystkie loterie na blogaskach są nielegalne - na urządzanie loterii trzeba mieć pozwolenie ministra finansów
Stary 2012-03-06, 21:24   #3755
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

a myślałam, że pachną sałatką z tuńczyka

mnie w ogóle rozwala robienie z ludzi idiotów, nie tylko na blogach, ale też w programach tv
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:27   #3756
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
a myślałam, że pachną sałatką z tuńczyka

mnie w ogóle rozwala robienie z ludzi idiotów, nie tylko na blogach, ale też w programach tv
A konkretnie? W takim sensie:
"Jak ma na imię Rysio z klanu:
a) Ryszard
b) Zenon
c) Gromosław
Odpowiedź prześlij SMS-em o treści A, B lub C na numer..."?

Szczerze, to ja jestem zaawansowaną konkursomaniaczką, ale zwykle biorę udział w konkursach, które mają przejrzysty regulamin i są za darmo. Chociaż ostatnio zainwestowałam 23zł w słodycze Wedla i wygrałam dwa bilety na Euro, mecz Polska-Czechy w dodatku
Stary 2012-03-06, 21:29   #3757
AshLeeVioLiniSt
BAN stały

Cytat:
Bo to chyba losowanie będzie, więc wszystko jedno. W każdym razie wrzuciłam moją odpowiedź, ciekawe, czy zaakceptuje
Btw, nie wiem, czy wiecie, ale te wszystkie loterie na blogaskach są nielegalne - na urządzanie loterii trzeba mieć pozwolenie ministra finansów
Oj, tam, oj tam... Ja jeszcze nigdy nic nie wygrałam na żadnym blogasku ;( Random.org mnie chyba nie lubi...
AshLeeVioLiniSt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:41   #3758
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Oj, tam, oj tam... Ja jeszcze nigdy nic nie wygrałam na żadnym blogasku ;( Random.org mnie chyba nie lubi...
Ja jeszcze nigdy nie próbowałam, ale ostatnio mam szczęście w losowaniach... Chociaż nie wiem, czy marnować je na blogaski, może od razu zagram w totka
Stary 2012-03-06, 21:50   #3759
rickybobby
Wtajemniczenie

Mnie co innego zszokowało dosłownie na blogu charlize,nigdy tam nie wchodzę,ale skusiła mnie ta stylizacja summertime,mianowicie taki wielki dekolt przy kompletnym braku biustu.Ma praktycznie płaską klatkę i w połączeniu z tym dekoltem to wygląda absurdalnie,w sumie to ten dekolt mógłby siegac aż po sutki i nie byłoby różnicy.
rickybobby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-06, 21:50   #3760
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
A konkretnie? W takim sensie:
"Jak ma na imię Rysio z klanu:
a) Ryszard
b) Zenon
c) Gromosław
Odpowiedź prześlij SMS-em o treści A, B lub C na numer..."?

Szczerze, to ja jestem zaawansowaną konkursomaniaczką, ale zwykle biorę udział w konkursach, które mają przejrzysty regulamin i są za darmo. Chociaż ostatnio zainwestowałam 23zł w słodycze Wedla i wygrałam dwa bilety na Euro, mecz Polska-Czechy w dodatku
Na przykład kręcenie programu o "ustawianiu" trudnej młodzieży, gdzie na kilometr czuć reżyserkę. O ile programy z małymi dziećmi są bardziej przekonujące, to z młodzieżą już nie bardzo. Przynajmniej mnie nie przekonują.

Gratuluję , ja początek Euro 2012 spędzę na porodówce , albo będę do siebie dochodzić w hotelu położniczym.

Edytowane przez MonikaFaustyna
Czas edycji: 2012-03-06 o 21:52
Stary 2012-03-06, 21:52   #3761
AshLeeVioLiniSt
BAN stały

Cytat:
Ja jeszcze nigdy nie próbowałam, ale ostatnio mam szczęście w losowaniach... Chociaż nie wiem, czy marnować je na blogaski, może od razu zagram w totka
Jak szaleć, to na całego
Mnie najbardziej rozwalają konkursiki na blogach, gdzie są do wygrania np. jakieś stare lakiery do paznokci (autentyczny przykład) xD Zupełnie nie rozumiem, jak ludzie mogą się do czegoś takiego zgłaszać i to tłumnie...

Brałam udział w tych losowaniach jakoś w listopadzie/grudniu, ale zniechęciłam się jak na razie.
Stary 2012-03-06, 21:54   #3762
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez rickybobby Pokaż wiadomość
Mnie co innego zszokowało dosłownie na blogu charlize,nigdy tam nie wchodzę,ale skusiła mnie ta stylizacja summertime,mianowicie taki wielki dekolt przy kompletnym braku biustu.Ma praktycznie płaską klatkę i w połączeniu z tym dekoltem to wygląda absurdalnie,w sumie to ten dekolt mógłby siegac aż po sutki i nie byłoby różnicy.
nie komentuję jej urody czy też fizycznych cech ale fakt, rzuca się w oczy to że w tym przypadku podkreśla swoje niedoskonałości

w ogóle chyba zaczyna mnie już totalnie rozwalac idea takich blogów, podejrzewam że nic ciekawego na nich już nie zobaczę zwłaszcza jak widzę artystyczne zdjęcia dziwacznych stylizacji. OK jeśli ktoś coś robi z polotem i fantazją (jak wcześniej wrzucany blog rebellook który też perfekcyjny nie jest ale mi jakoś fajnie się go ogląda) to super, można obejrzeć nawet dla wrażeń estetycznych, jesli kogoś nie stać na wymianę połowy szafy co sezon, albo ma inny gust. Ale jak widzę zdjęcia na tle lodówki, albo na klatce schodowej, które to miejsca do ałtfitu pasują jak pięść do oka czy tam nosa to się zastanawiam co autorka miała na myśli albo i gdzie indziej. Dodam że takie dziwactwa to nie tylko u początkujących nastolatek ale u właściwie dorosłych kobiet

Edytowane przez fe414c2710b8060c6dec8506e8442112fb575cc4
Czas edycji: 2012-03-06 o 21:59
Stary 2012-03-06, 21:58   #3763
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak szaleć, to na całego
Mnie najbardziej rozwalają konkursiki na blogach, gdzie są do wygrania np. jakieś stare lakiery do paznokci (autentyczny przykład) xD Zupełnie nie rozumiem, jak ludzie mogą się do czegoś takiego zgłaszać i to tłumnie...

Brałam udział w tych losowaniach jakoś w listopadzie/grudniu, ale zniechęciłam się jak na razie.
Prawda jest taka, że jak coś można dostać za darmo, to ludzie NA WSZYSTKO się rzucą. Śledzę konkursy w sieci na bieżąco i nie tylko na blogach można wygrać głupoty... a uczestników tłumy. Sama czasami wygrywam pierdoły... no ale może nie zużyte lakiery
Stary 2012-03-06, 22:00   #3764
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3276511 2]nie komentuję jej urody czy też fizycznych cech ale fakt, rzuca się w oczy to że w tym przypadku podkreśla swoje niedoskonałości[/QUOTE]

Mi się na jej blogu rzucił tylko kontrast między tym, co obecnie a tym co było na początku prowadzenia jej działalności. Kiedyś jej zdjęcia były bardziej autentyczne mimo tego, że była bardziej chuda (teraz jakoś lepiej wygląda pod tym względem).
Stary 2012-03-06, 22:06   #3765
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratuluję , ja początek Euro 2012 spędzę na porodówce , albo będę do siebie dochodzić w hotelu położniczym.
Gratuluję Mogę zapytać tak offtopowo, jakie imię planujecie? Mam fiksa imienniczego

Co do Charlize... Akurat uważam, że kobiety z małym biustem wyglądają ładnie, kiedy mają duże dekolty. Przynajmniej nie są od razu degradowane do roli obiektu seksualnego. Mnie by chłop z domu nie wypuścił z takim dekoltem albo by sobie żyły z rozpaczy poprzegryzał, więc jej zazdroszczę Zazdroszczę też, że mogą nosić takie bikini (to akurat nieładne, chodzi mi o rodzaj), ja muszę mieć rozbudowany stanik podtrzymujący wszystko z każdej strony

Przeglądam sobie jej stare posty i mnie rozwalił wpis z 2008 r., cytuję: "Teraz na pewno czesciej beda pojawiac sie na blogu, bo w zimie wyznaje zasade ze musi byc przede wszystkim cieplo, a dodatkowo moze byc modnie." (To z tej notki). Chyba jej ewoluowała termorecepcja

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2012-03-06 o 22:10
Stary 2012-03-06, 22:37   #3766
AshLeeVioLiniSt
BAN stały

Cytat:
Gratuluję Mogę zapytać tak offtopowo, jakie imię planujecie? Mam fiksa imienniczego

Co do Charlize... Akurat uważam, że kobiety z małym biustem wyglądają ładnie, kiedy mają duże dekolty. Przynajmniej nie są od razu degradowane do roli obiektu seksualnego. Mnie by chłop z domu nie wypuścił z takim dekoltem albo by sobie żyły z rozpaczy poprzegryzał, więc jej zazdroszczę Zazdroszczę też, że mogą nosić takie bikini (to akurat nieładne, chodzi mi o rodzaj), ja muszę mieć rozbudowany stanik podtrzymujący wszystko z każdej strony

Przeglądam sobie jej stare posty i mnie rozwalił wpis z 2008 r., cytuję: "Teraz na pewno czesciej beda pojawiac sie na blogu, bo w zimie wyznaje zasade ze musi byc przede wszystkim cieplo, a dodatkowo moze byc modnie." (To z tej notki). Chyba jej ewoluowała termorecepcja
Może w tym roku ma przekwit i ciągłe uczucie gorąca?
Zupełnie nie rozumiem poświęcania zdrowia dla paru fot na blogu?
Stary 2012-03-06, 22:40   #3767
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:

Może w miedzy czasie miała burzę hormonalną i teraz ma zaburzone odczucie zimna ?

Offtop: Na 90% to dziewczynka, więc będzie Maja, ale zawsze jest szansa na chłopca, więc jakby co, to będzie Marcel. Imiona wymyśliliśmy jakieś 4-5 lat temu . Przy okazji tutejsza ludność nie będzie sobie łamać języka, wystarczy, że się łamią na moim panieńskim (nie wiem czemu to tutaj takie ważne, ale we wszystkich kartach u położnej właśnie mam dwa nazwiska).
Stary 2012-03-06, 23:10   #3768
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Może w miedzy czasie miała burzę hormonalną i teraz ma zaburzone odczucie zimna ?

Offtop: Na 90% to dziewczynka, więc będzie Maja, ale zawsze jest szansa na chłopca, więc jakby co, to będzie Marcel. Imiona wymyśliliśmy jakieś 4-5 lat temu . Przy okazji tutejsza ludność nie będzie sobie łamać języka, wystarczy, że się łamią na moim panieńskim (nie wiem czemu to tutaj takie ważne, ale we wszystkich kartach u położnej właśnie mam dwa nazwiska).
Fajne normalnie zaczęłabym marudzić, że takie popularne, ale skoro mieszkacie za granicą to idealny wybór - ładne i łatwe dla obcokrajowców ) Btw moim zdaniem "Marceli" ładniej i poprawniej, ale ogółem fajny wybór )
Stary 2012-03-06, 23:25   #3769
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Fajne normalnie zaczęłabym marudzić, że takie popularne, ale skoro mieszkacie za granicą to idealny wybór - ładne i łatwe dla obcokrajowców ) Btw moim zdaniem "Marceli" ładniej i poprawniej, ale ogółem fajny wybór )
Wiem, że ostatnio Maja co chwilę gdzieś się pojawia, ale ja nie nie poradzę na to, że mi się strasznie podoba, Marcel z resztą też. Chociaż jeśli chodzi o chłopców, to do łask powrócił Jakub, no i pojawiają się takie imiona jak Maksymilian czy Kajetan. W zasadzie już wolę takie imiona, niż Dżesika czy inny Brajan . Jak byłam wychowawcą na kolonii, to było dużo takich angielsko brzmiących imion, mało która dziewczynka była zwyczajną Anią czy Olą.
Stary 2012-03-07, 00:00   #3770
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Wiem, że ostatnio Maja co chwilę gdzieś się pojawia, ale ja nie nie poradzę na to, że mi się strasznie podoba, Marcel z resztą też. Chociaż jeśli chodzi o chłopców, to do łask powrócił Jakub, no i pojawiają się takie imiona jak Maksymilian czy Kajetan. W zasadzie już wolę takie imiona, niż Dżesika czy inny Brajan . Jak byłam wychowawcą na kolonii, to było dużo takich angielsko brzmiących imion, mało która dziewczynka była zwyczajną Anią czy Olą.
Wg oficjalnych danych MSWiA w 2011 r. Majka była drugim najczęściej nadawanym imieniem w Polsce, Marcel na 19. miejscu (oczywiście obie płcie oddzielnie) - ale mieszkając za granicą nie musicie się tym przejmować Zresztą procentowo i tak jest mniej powiedzmy Julek (które okupowały pierwsze miejsce przez ładnych parę lat) niż Kaś w moim pokoleniu, o Aniach nie wspominając. Jakub do łask wrócił kilkanaście lat temu (choć i wcześniej był popularny, więc nie wiem, czy można mówić o wracaniu - znam mnóstwo Jakubów w moim wieku), ponad dekadę nie znikał z pierwszego miejsca, dopiero w zeszłym roku ustąpił Szymonowi

Tak à propos mody, która mnie rozwala - jestem powalona ilością Amelek Ja wiem, że film był fajny i była Amelka w "Na dobre i na złe", ale amelia to taka straszna choroba - dzieci z amelią rodzą się jako "kadłubki", bez rączek i nóżek. Tylko z tym mi się to imię kojarzy...

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2012-03-07 o 00:05
Stary 2012-03-07, 00:51   #3771
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Toż chyba trzeba synestetykiem być, żeby pachniały czymś innym niż gumą owocową Chodzi Ci o wynurzenia w stylu, uwaga uwaga:
Buty te pachną magicznymi przedpołudniami mego dzieciństwa, radosnymi zwisami na trzepaku, beztroską zabawą i zapachem rozgrzanego asfaltu... Ich owocowy zapach kojarzy mi się z rysowaniem kredą po chodnikowych płytach i zbieraniem szkiełek do "sekrecików". I z głosem ukochanej mamy, pobrzmiewającym w tle, przeplatającym się ze śpiewem rozświergotanych ptaszków: "Nie zwisaj głową w dół z tego trzepaka, bo się gumą zachłyśniesz i na łeb spadniesz, a jak zobaczysz taką różową breję, to to będzie twój móóóóózg!".

Cytat:
łuuchu, nieźle

Cytat:
Tak à propos mody, która mnie rozwala - jestem powalona ilością Amelek Ja wiem, że film był fajny i była Amelka w "Na dobre i na złe", ale amelia to taka straszna choroba - dzieci z amelią rodzą się jako "kadłubki", bez rączek i nóżek. Tylko z tym mi się to imię kojarzy...
i jeszcze Lena, wszedzie dookoła małe Lenki

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 09:09   #3772
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
Wg oficjalnych danych MSWiA w 2011 r. Majka była drugim najczęściej nadawanym imieniem w Polsce, Marcel na 19. miejscu (oczywiście obie płcie oddzielnie) - ale mieszkając za granicą nie musicie się tym przejmować Zresztą procentowo i tak jest mniej powiedzmy Julek (które okupowały pierwsze miejsce przez ładnych parę lat) niż Kaś w moim pokoleniu, o Aniach nie wspominając. Jakub do łask wrócił kilkanaście lat temu (choć i wcześniej był popularny, więc nie wiem, czy można mówić o wracaniu - znam mnóstwo Jakubów w moim wieku), ponad dekadę nie znikał z pierwszego miejsca, dopiero w zeszłym roku ustąpił Szymonowi

Nawet nie wiedziałam o takich danych . Przynajmniej Mała, jeśli kiedykolwiek wrócimy do Polski, nie będzie miała kompleksu, że ma dziwne imię, wzięte z kosmosu. A z Jakubem przytoczyłam, bo mój brat (młodszy o 3 lata) ma tak na imię i od dłuższego czasu się śmiejemy, że jego imię jest trendy.

Mnie rozwala wydziwianie z imionami dzieci, żeby koniecznie było oryginalnie. Na przykład, nie wyobrażam dać dziecku na imię Jagoda, Malina czy inne imię kojarzące się spożywczo. Wolę, żeby na Maję mówili pszczoła, niż się śmiali, że można ją zjeść
Stary 2012-03-07, 09:52   #3773
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

Cytat:
Może w tym roku ma przekwit i ciągłe uczucie gorąca?
Zupełnie nie rozumiem poświęcania zdrowia dla paru fot na blogu?
a przed chwilą skrobnęła na swoim oficjalnym profilu na facebooku, że była chora, czyli ona jest prawdziwą fashion victim! tylko ja mam wrażenie, że już jej większość outfitów jest zerżnięta z manekinów Zary czy innych sklepów
lakeithia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 10:36   #3774
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Nawet nie wiedziałam o takich danych . Przynajmniej Mała, jeśli kiedykolwiek wrócimy do Polski, nie będzie miała kompleksu, że ma dziwne imię, wzięte z kosmosu. A z Jakubem przytoczyłam, bo mój brat (młodszy o 3 lata) ma tak na imię i od dłuższego czasu się śmiejemy, że jego imię jest trendy.

Mnie rozwala wydziwianie z imionami dzieci, żeby koniecznie było oryginalnie. Na przykład, nie wyobrażam dać dziecku na imię Jagoda, Malina czy inne imię kojarzące się spożywczo. Wolę, żeby na Maję mówili pszczoła, niż się śmiali, że można ją zjeść
Ja mam dość niespotykane imię (chyba nie dziwaczne, ale z drugiej setki nadawalności) i nigdy nie narzekałam Jagoda to de facto skrót od Jadwigi, który awansował do rangi imienia samodzielnego. Obie natomiast (Jagoda i Malina) nie powinny być nadawane, bo przeczą zaleceniom Rady Języka Polskiego (są to rzeczowniki pospolite) - urzędnik w USC może odmówić przyjęcia oświadczenia o takim imieniu (chociaż przeważnie tego nie robią...). Dla mnie porażką jest imię i nazwisko córeczki Doroty Masłowskiej - mała nazywa się Malina Malinowska Aczkolwiek znam dwie Jagody i obie są bardzo fajne
Stary 2012-03-07, 12:17   #3775
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Przypomniałaś mi coś co mnie kompletnie rozwala - "hamerykańskie" imiona, albo co gorsza - spolszczone Czyli wszelakie Jessici, Dżesiki, Claudie (nie można Klaudia?), Nikole itd. Badania wykazały, że takie imiona nadają dzieciom rodzice z mniejszych miejscowości (żeby nie powiedzieć wsi ) co by się zgadzało z moimi obserwacjami - rodzeństwo z dzielnicy obok (raczej wieś) nazywa się Claudia i Jennifer Jak urzędnicy mogą na to pozwalać, jest tyle ładnych polskich imion

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 12:30   #3776
aleida
Rozeznanie

Dziwaczne imiona to ostatnio plaga. Jeszcze gdy nazwisko jest w miarę obco brzmiące to jakoś to tam brzmi jednak gdy rodzice dają dziecku na imię Deborah a na nazwisko ma Pokrywka to jest to już totalna masakra

nic nie jest ważne tak jak zdrowie, nic...
aleida jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 12:56   #3777
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
Przypomniałaś mi coś co mnie kompletnie rozwala - "hamerykańskie" imiona, albo co gorsza - spolszczone Czyli wszelakie Jessici, Dżesiki, Claudie (nie można Klaudia?), Nikole itd. Badania wykazały, że takie imiona nadają dzieciom rodzice z mniejszych miejscowości (żeby nie powiedzieć wsi ) co by się zgadzało z moimi obserwacjami - rodzeństwo z dzielnicy obok (raczej wieś) nazywa się Claudia i Jennifer Jak urzędnicy mogą na to pozwalać, jest tyle ładnych polskich imion
Ja mam też "niepolską" wersję imienia - musiałabym się nazywać Ludwika, żeby było po polsku, a jestem Luizą Aczkolwiek imiona niektórych kobiet noszących imię Louise, Luise, Lois były tłumaczone jako Luiza (kompletnie nie wiem, dlaczego, bo innych, tych samej narodowości, tłumaczone są jako Ludwika). Chyba jednak nie jest to aż tak pretensjonalne jak Claudia Nie miałabym nic przeciwko byciu Ludwiką, ale Luiza też mi się podoba. Bywały też zresztą nadania w XIX wieku, więc chyba się już trochę zakorzeniła...

Generalnie są imiona, co do których większość ludzi nie wie, że są niepolską wersją znanego imienia - np. Inez/Ines to po polsku Agnieszka, a Maja, Maryla, Marlena, Marika, Miriam, Mariola itp. to "kombinacje" Marii (Marlena np. jest połączeniem Marii i Magdaleny; trochę przesadziłam z Miriam, bo w sumie to Maria jest alternatywną wersją pierwotnej Miriam, ale nieważne ). Luizę też zresztą nie wszyscy łączą od razu z Ludwiką... Jako językowy racjonalista zdaję sobie sprawę, że to, że komuś podoba się Inez, nie oznacza, że podoba mu się Agnieszka, a jeśli ktoś chce małą Marikę, to nie nazwie córki Maria... Oczywiście nie bronię Davidów i Simonów, bo sama uważam, że są straszne na polskim gruncie

Zauważyłam też ciekawą rzecz - ostatnio byłam świadkiem dyskusji, w której ktoś "jechał" po przyszłej mamie, że chce nazwać córkę Noemi - że takie hamerykańskie właśnie i wydziwione. Nic to, że Noemi jest imieniem biblijnym i "Noemi" jest właśnie po polsku (angielska wersja to Naomi, w różnych językach różnie brzmi) . To samo z Sarą - że hamerykańska i taka żydowska przy okazji. Noemi i Sara mają w Polsce, biorąc pod uwagę tylko pochodzenie, większe prawo do funkcjonowania niż np. Olaf albo Eryka (nie, żebym jakimś imionom to prawo odbierała) - ostatecznie to Biblia była głównym źródłem imienniczych inspiracji od tysiąclecia (poza imionami rdzennie słowiańskimi) Były zawsze mniej popularne, ale równie "hamerykańskie i żydowskie" są, idąc tym tropem, Maria, Jakub, Magdalena, Józef, a Dawid to już w ogóle A, i jeszcze Piotr - bodajże najpopularniejsze u nas męskie imię. "Świadomość imiennicza" w Polsce leży i kwiczy ;3 To mnie właśnie "rozwala".

Edytowane przez szarri
Czas edycji: 2012-03-07 o 13:03
Stary 2012-03-07, 13:33   #3778
lakeithia
Zadomowienie

GG do lakeithia

ja mam na imię Lilia, ale wciąż jestem mylona z Lidią i Lilian(n)ą, a nawet Lillą, trochę muszę się potłumaczyć jak się z kimś poznaję, ale cieszę się, że nie jestem Julią czy bardziej pospolitym imieniem..
lakeithia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-07, 13:56   #3779
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lakeithia Pokaż wiadomość
ja mam na imię Lilia, ale wciąż jestem mylona z Lidią i Lilian(n)ą, a nawet Lillą, trochę muszę się potłumaczyć jak się z kimś poznaję, ale cieszę się, że nie jestem Julią czy bardziej pospolitym imieniem..
Cudowne! Uwielbiam tę grupę imion, jeśli będę miała córkę, to pewnie będzie właśnie Lilianą albo Lillą Kobiece, delikatne, czego chcieć więcej? Generalnie podoba mi się spora część "kwiatowych" imion, może nie na tyle, żebym nazwała tak dzieci, ale Jaśmina, Narcyza, Róża (albo Rozalia) mi bardzo "leżą". I Idalia... Lilia, Róża to jedne z nielicznych imion - rzeczowników pospolitych, które mi się podobają.
Julia jest pospolita dopiero teraz, w moim pokoleniu znam jedną, w dodatku strasznie sukowatą ;3
Stary 2012-03-07, 14:13   #3780
Cherry Blossom Girl
nyan nyan ^^

Znajoma pracuje w przedszkolu, ma 25letni staż. Opowiadała, że przez cały okres pracy trafiły jej się dwie Urszule, Dżesiki i Brajany są domeną rodzin patologicznych. No i oczywiście ma obecnie masę Jakubów, Julek, Igorów i Majek

Cytat:
Napisane przez lakeithia Pokaż wiadomość
ja mam na imię Lilia
Cudnie

Edytowane przez Cherry Blossom Girl
Czas edycji: 2012-03-07 o 14:15
Cherry Blossom Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości