wymarzony pierścień mocy część XXII - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-08, 09:31   #3931
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja
Dot.: wymarzony pierścień mocy część XXII

Cytat:
Napisane przez kotekk81 Pokaż wiadomość
[/COLOR]

z tymi relacjmi przed ciaza to nie jest tak do konca....przyklad ktory ja podalam jest wlasnie takim wyjatkiem....przed porodem malzenstwo idealne, ciaza zaplanowana niestety po porodzie matce wszystko sie pozmienialo i stala sie matka-kwoka nie dopuszczajaca do dziecka nikogo wlacznie z ojcem

no wiesz,ja dalej nie dopuszczam do młodej nikogo...poza jej ojcem Młoda nie lubi być "bawiona" ,a wiekszosc oosb jednak chyba uwaza,ze przed dzieckiem trzeba napierniczac grzechotkami i robic z siebie durnia Ola na takiego delikwenta najpierw patrzy z dezaprobatą,a pożnie włacza sygnał dziękowy

W sytuacjach takich jak opisujesz...wydaje mi sie,ze brakuje po prostu rozmowy.

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:31   #3932
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zuzaneczka Pokaż wiadomość
cześć babeczki w dniu naszego święta

Misku fajne foty, wakacji mi się zachciało

Haniu gratulacje, wkleisz zdjęcie małej do klubu? tez bym chciała zobaczyć to cudo

współczuję takiego porodu, a jak Twój lekarz? Przychodził, pomagał jakoś?
A mąż rewelacja Ja tam uważam że facetowi dobrze udział w porodzie
Zuza, ja się z Tobą nie zgodzę do końca w kwestii porodu. Uważam,że to jest bardzo indywidualna kwestia, czy to dobrze, czy źle robi mężczyźnie.
Co więcej zmuszanie, czy wywieranie presji na mężczyźnie, że powinien brać udział w porodzie, może zrobić więcej krzywdy, niż dobrego.
Może się to skończyć np. impotencją, brakiem zainteresowania żoną, niechęcią do seksu.
Ale jeśli facet chce, to super

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Sanetko jak wejde na kompa męża to wrzucę foty. Na laptopie mam linuxa i nijak mi nie idzie obsługa tego systemu.

Butter masz rację co do tatusiów. Ja musiałam się wczoraj powstrzymywać coby nie poprawić po mężu pierwszej zalożonej pieluchy. Wylało jej się siku po plecach..ale co tam. Ubranko do prania - grunt że tata zadowolony.
Mój miał depresję poporodwą . Nie ja , a on. Płakał w samochodzie jak puścili w radio "smutny" kawałek.
Wiadomo, że tak czy owak Ty zrobisz wszystko najlepiej ale niech się chłop wykazuje i zajmuje dzieckiem A Mani pupa nie odpadnie, jak się obsiusia w źle założonej pieluszce

Cytat:
Napisane przez stokrotka_to_ja Pokaż wiadomość
tak w temacie męskim
Uwazam,że to jak się układają relacje po pojawieniu się dziecka w duzej mierze zalezy od tego,jak wczesniej byl związek. W dobrym,dogadanym związku ,który tworzą dojrzali ludzie ,decyzja o dziecku jest świadoma i obustronna zwykle jest ok

Dziecko mi stół zjada,znikam
Stół..ciekawa przegryzka

Cytat:
Wszystkiego najlepszego dziewczyny z okazji naszego swieta

: roza:

Haniu fantastycznie sie czyta taka relacje!!! Mania wyglada slicznie no i super ze masz pokarm i Malutka potrafi jesc

i zgadzam sie z Butter niestety nie kazda ma takie szczescie i takiego faceta
znam przypadek (bardzo bliski) ze matka nie dopuszczala do dziecka nikogo wlacznie z ojcem bo wszystko robila sama najlepiej....ojciec walczy do tej pory jednak na kazdym kroku jest krytykowany az go podziwiam ze jeszcze sie nie poddal

z okazji dzisiejszego swieta spontanicznie upielam babke sa jednak plusy wstawania o 7:30
Kotku, babkę o o 7:30? Zwariowałaś

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:32   #3933
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
Współczuję. Ale pociesz się że masz jakąś odskocznię. Mój buczy na wszystko od 2 dni, też mnie w☠☠☠☠... bierze a sama z nim jestem
Musiałam zastosować metodę której do końca nie popieram czyli "to sobie siedź i wyj"

Ja bym chętnie wszystkim małego dawała, niestety ma fazę na mamę.
Właśnie "odskocznią" jest praca, w której jestem jednym kłębkiem nerwów i po powrocie muszę sobie wziąć Persen. Bardzo jestem zestresowana ostatnio.

Wczoraj po powrocie do domu młoda spojrzała tylko na mnie i gdzieś sobie poszła

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:33   #3934
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość

Też się wyłamię
Jesteśmy z T. razem 11,5 roku, mała była jak najbardziej planowana i oczekiwana. Uważałam nas za świetny związek, dojrzały właśnie, gdzie ludzie się dogadują, idą na kompromisy, kochają się.
Teraz jest już lepiej, ale naprawdę nie przewidziałam tego, że tak nam się spieprzą relacje po urodzeniu się Ewy.
tylko skąd to sie bierze,to spieprzenie relacji? Wele osob mi mowilo,kiedy bylam w ciazy,ze po porodzie bede miec ochote zabic męza albo się rozwieść. Nie rozumiałam tego. No i dalej nie rozumiem Wiecje jest sytuacji stresogennych,ale nie wkurzamy sie bardziej niz przed porodem

Stary 2012-03-08, 09:36   #3935
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
tylko skąd to sie bierze,to spieprzenie relacji? Wele osob mi mowilo,kiedy bylam w ciazy,ze po porodzie bede miec ochote zabic męza albo się rozwieść. Nie rozumiałam tego. No i dalej nie rozumiem Wiecje jest sytuacji stresogennych,ale nie wkurzamy sie bardziej niz przed porodem
Odmienne podejście do małej, brak porozumienia mimo wielu rozmów.
Teraz jest lepiej, ale bywa naprawdę średnio

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2012-03-08, 09:36   #3936
xzora
Zakorzenienie

haniu, aż mnie ciarki przeszły czytając o bólu porodowym. Dobrze, ze zakończenie takie cudowne

miskowa, krajobrazy niesamowite, a co do typowego stroju, w tle nikt tak odziany jak ty nie był, chyba coś oszukujesz
jak hotel? standard, jedzenie? dostaliście pokój od strony oceanu czy lądu?

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
No wiadomo, że mężczyźni różnie reagują. A prawda jest też taka Haniu, że czasem mężczyzna by się chciał zaangażować, a okazuje się, że z kobiety wychodzi 'kwoczka' na zasadzie "Ja wszystko sama zrobię najlepiej, nikt się nie zajmie moim dzieckiem tak, jak ja"...no i wtedy też się chłop wycofuje.
ja tak mam w kuchni, ale to przez to, że gotowanie mnie stresuje i od razu mam nerwy na TŻ
wczoraj jadłam krem z marchwi - super, bardzo dziękuję za przepis
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:39   #3937
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Cześć!

Owszem Gdy tylko zbliżała się z łapami, a mi zaczynał się skurcz, to zaciskałam nogi i błagałam, że nie teraz, że wpuszczę ją za chwilę

Ja miałam jeszcze studentki na oddziale, więc bywało tak, że ledwo położna wyciągnęła łapę, to wsadzała ją praktykantka.
Super, że karmisz. Ja nie miałam żadnego nawału pokarmu, wszyscy się dziwili

Zapomnisz po jakimś czasie.

A tekst męża - poezja
Nam obydwojgu miłość przyszła dopiero po jakimś czasie, mężowi trochę wcześniej.

Aktualnie moje dziecko mnie wkur... Wróciłam wczoraj do domu, po mega stresującym dni w pracy, a tu Ewa jęczy, płacze, marudzi, olewa mnie. Wieczorem po kąpieli odechciało jej się spać, ja nie miałam cierpliwości, żeby przy niej siedzieć, wiec zastąpił mnie TŻ - zasnęła w końcu o 21:40, a wstała o 5:45
Czyli nie to że jestem tak wrażliwa na ból- to po prostu tak cholernie boli.
Wiesz my oby dwoje jesteśmy ogólnie bardzo "wylewni" i emocjonalni. Pewnie dlatego tak szybko załapaliśmy taką miętę do Mani

Dobrze że mąż jest w pogotowiu gdy mama zmęczona

Cytat:
tak w temacie męskim
Uwazam,że to jak się układają relacje po pojawieniu się dziecka w duzej mierze zalezy od tego,jak wczesniej byl związek. W dobrym,dogadanym związku ,który tworzą dojrzali ludzie ,decyzja o dziecku jest świadoma i obustronna zwykle jest ok

Dziecko mi stół zjada,znikam
W duzej mierze tak...i zwykle jest OK. Ale są też wyjątki. Wydaje mi się że jedno jest pewne - złego zwiazku dziecko nie naprawi, dobry może troszkę nadpsuć- właśnie jak matce czy ojcu odwali. Ja też znam taką matkę kwokę co to drży nad synem i tykac nikt prócz niej go nie może. Tata skapitulował. A teraz ona ma pretensje że nic koło syna nie robi..jak ma teraz robić jak 2 lata nic nie mógł.

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2012-03-08 o 09:44
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:40   #3938
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Zuza, ja się z Tobą nie zgodzę do końca w kwestii porodu. Uważam,że to jest bardzo indywidualna kwestia, czy to dobrze, czy źle robi mężczyźnie.
Co więcej zmuszanie, czy wywieranie presji na mężczyźnie, że powinien brać udział w porodzie, może zrobić więcej krzywdy, niż dobrego.
Może się to skończyć np. impotencją, brakiem zainteresowania żoną, niechęcią do seksu.
według mnie ,te przypadki dotyczą niestety cienkich Bolków,nie dojrzałych facetów
Kobieta,żona,partnerka przeciez nie jest tylko obiektem seksualnym,we wspolnym zyciu pojawi sie wiele bardziej nieeleganckich sytacji niz poród...i co wtedy? Pan straci zainteresowanie? Zmuszanie nie ma sensu ,to fakt,ale ja wiem,ze gdyby TZ nie byl wtedy przy mnie nasze relacje byłyby inne. Czułabym sie przez niego zostawiona sama sobie w najtrudniejszym i zarazem najwazniejszym momencie zycia.
Nie mogłabym być z kimś ,kto ma podejśćie "biorę sobie ciebie...jesli będziesz zawsze piękna" .

Stary 2012-03-08, 09:41   #3939
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Nie do końca się zgodzę, jeśli chodzi o zwracanie uwagi na kobiety. Owszem, wszyscy się pytają, co i jak, ale generalnie wychodzą z założenia, że kobieta jest szczęśliwa i spełniona. Gdy nie za bardzo chciałam jechać do młodej do szpitala, to teściowa powiedziała T., że powinnam ruszyć dupsko, a nie użalać się nad sobą, bo to przecież Ewa jest chora, a nie ja. T. też patrzył na mnie trochę dziwnie, choć starał się nie komentować.

Też się wyłamię
Jesteśmy z T. razem 11,5 roku, mała była jak najbardziej planowana i oczekiwana. Uważałam nas za świetny związek, dojrzały właśnie, gdzie ludzie się dogadują, idą na kompromisy, kochają się.
Teraz jest już lepiej, ale naprawdę nie przewidziałam tego, że tak nam się spieprzą relacje po urodzeniu się Ewy.
Asiuk, ale jedno zwracanie uwagi na kobietę w ciąży i młodą matkę, a drugie patologiczne wpierdzielanie się i udzielanie światłych rad. A to już wiadomo od dawna, że Twoja teściowa to kobieta....dość specyficzna

Na pewno uważa się głównie, że kobieta jest szczęśliwa i spełniona, ale nie o tym mówię. Mówię o tym, że jak kobieta się źle czuje w ciąży, jak ma wahania nastrojów, jak ma jakieś lęki, co to będzie, to jest to traktowane normalnie...a mężczyzny nawet nikt nie pyta, jak on się czuje w tym wszystkim.

Kotku, zgadzam się z Tobą i z Asiuk, że nie zawsze spełniony związek przed ciążą gwarantuje wspaniałe relacje, jak dziecko się pojawia. To bardzo indywidualne, tyle się zmienia po porodzie, że nie jest się w stanie przewidzieć rozwoju wydarzeń i tego jak będzie. I nie zawsze wtedy są chęci na rozmowy czy rozwiązywanie problemów...

Hania

Stary 2012-03-08, 09:42   #3940
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
w sumie to mogą byc powody...
My kwestie "wychowania " omawialismy w ciazy,chyba nawet przed i mamy je dosc zbieżne,ewentualnie TZ zdaje sie na mnie,bo uwaza,ze wiem lepiej

Stary 2012-03-08, 09:44   #3941
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:
no wiesz,ja dalej nie dopuszczam do młodej nikogo...poza jej ojcem Młoda nie lubi być "bawiona" ,a wiekszosc oosb jednak chyba uwaza,ze przed dzieckiem trzeba napierniczac grzechotkami i robic z siebie durnia Ola na takiego delikwenta najpierw patrzy z dezaprobatą,a pożnie włacza sygnał dziękowy

W sytuacjach takich jak opisujesz...wydaje mi sie,ze brakuje po prostu rozmowy.
nie nie nie tu nie chodzi o zabawe tylko np o zmiane pieluszki, karmienie, kapiel i nie chodzi mi o osoby z otoczenia ale wlasnie o ojca....a wszystko w teorii wygladalo inaczej (ze ojciec bedzie rowniez zaangazowany w zycie dziecka) teraz jest problem bo dziecka nie mozna na chwile zostawic z kims innym niz matka (ojciec)

No ale to nie moj problem, moj Tz pierwszy kapal mala bo ja mialam problemy ze schylaniem sie on ja przewijal i karmil (butelka oczywiscie hahahah) i do teraz maja fantastyczny kontakt ja moglabym nie istniec hahahaha

Cytat:
Kotku, babkę o o 7:30? Zwariowałaś

hahaha kochana babka w piecu siedziala o 8:05
Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość

ja tak mam w kuchni, ale to przez to, że gotowanie mnie stresuje i od razu mam nerwy na TŻ
jestes kucharka-kwoka hihihihi

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:48   #3942
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
nie nie nie tu nie chodzi o zabawe tylko np o zmiane pieluszki, karmienie, kapiel i nie chodzi mi o osoby z otoczenia ale wlasnie o ojca....a wszystko w teorii wygladalo inaczej (ze ojciec bedzie rowniez zaangazowany w zycie dziecka) teraz jest problem bo dziecka nie mozna na chwile zostawic z kims innym niz matka (ojciec)

No ale to nie moj problem, moj Tz pierwszy kapal mala bo ja mialam problemy ze schylaniem sie on ja przewijal i karmil (butelka oczywiscie hahahah) i do teraz maja fantastyczny kontakt ja moglabym nie istniec hahahaha
to jest problem,nie wiem skad sie bierze,ale niefajne to :/ U nas TZ pierwszy miał młoda na rękach,na poczatku lepiej niz ja potrafił ją uspokoić ,kąpał,przewijał,nosił i tak jest nadal...

Stary 2012-03-08, 09:50   #3943
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze że lepiej a nie gorzej. W końcu się dogadacie
U nas występuję póki co jeden konflikt- temperatury. Ja grzejniki na 3 mąż na 5, ja ją odkrywam on zakrywa. No oszaleć można

Cytat:
według mnie ,te przypadki dotyczą niestety cienkich Bolków,nie dojrzałych facetów
Kobieta,żona,partnerka przeciez nie jest tylko obiektem seksualnym,we wspolnym zyciu pojawi sie wiele bardziej nieeleganckich sytacji niz poród...i co wtedy? Pan straci zainteresowanie? Zmuszanie nie ma sensu ,to fakt,ale ja wiem,ze gdyby TZ nie byl wtedy przy mnie nasze relacje byłyby inne. Czułabym sie przez niego zostawiona sama sobie w najtrudniejszym i zarazem najwazniejszym momencie zycia.
Nie mogłabym być z kimś ,kto ma podejśćie "biorę sobie ciebie...jesli będziesz zawsze piękna" .
Przed zajsćiem w ciążę twierdziłam że facet na porodówce nie jest mi potrzebny, lepiej żeby mnie nie wiedział w takim stanie bo to może popsuć nasze łóżkowe relacje. Teraz mam takie zdanie jak Ty.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:51   #3944
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:

W duzej mierze tak...i zwykle jest OK. Ale są też wyjątki. Wydaje mi się że jedno jest pewne - złego zwiazku dziecko nie naprawi, dobry może troszkę nadpsuć- właśnie jak matce czy ojcu odwali. Ja też znam taką matkę kwokę co to drży nad synem i tykac nikt prócz niej go nie może. Tata skapitulował. A teraz ona ma pretensje że nic koło syna nie robi..jak ma teraz robić jak 2 lata nic nie mógł.

dokladnie jakbys opisywala ten sam przypadek co ja z jedna roznica.....u mnie ojciec jeszcze walczy ale tez dziecko nie ma 2 lat wiec mysle ze niedlugo skapituluje

Stary 2012-03-08, 09:52   #3945
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
o to chyba u nas najczęściej są spięcia

Mąż na początku przykładał się bardzo, jakiś czas temu coś się popsuło. Ale muszę przyznać że miał prawo mieć dość, B. tylko mamę akceptował, więc nawet jak TZ próbował pomagać to kończyło się płaczem, puszczały nam nerwy. A i ja trochę "zdewociałam' wtedy, wszystkiego się czepiałam Ale wraca do normy wszystko, a do niektórych rzeczy chyba muszę się przyzwyczaić.

Edytowane przez sanetka
Czas edycji: 2012-03-08 o 09:53
sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 09:57   #3946
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
U nas występuję póki co jeden konflikt- temperatury. Ja grzejniki na 3 mąż na 5, ja ją odkrywam on zakrywa. No oszaleć można

Przed zajsćiem w ciążę twierdziłam że facet na porodówce nie jest mi potrzebny, lepiej żeby mnie nie wiedział w takim stanie bo to może popsuć nasze łóżkowe relacje. Teraz mam takie zdanie jak Ty.
ja kiedyś tez myślałam w ten sposób "matko,jak on mnie będzie widział taką..." Na dzień dzisiejszy,gdyby z tego powodu,ze rodziłam nasze dziecko uznał mnie za nieatrakcyjną wysłałabym go na drzewo

Co do temperatur,jak Mania ma ciepły tułow i kark to jest ok Jak bedzie jej chlodno to raczej da znać

Stary 2012-03-08, 09:57   #3947
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
haniu, aż mnie ciarki przeszły czytając o bólu porodowym. Dobrze, ze zakończenie takie cudowne

miskowa, krajobrazy niesamowite, a co do typowego stroju, w tle nikt tak odziany jak ty nie był, chyba coś oszukujesz
jak hotel? standard, jedzenie? dostaliście pokój od strony oceanu czy lądu?

Cieszę się, że Ci smakowało

Cytat:
Stokrotko, to jest właśnie to, o czym pisałam...kategoryzowanie . Nie bierze udziału w porodzie - cienki bolek, bierze - prawdziwy mężczyzna. Nie, bardzo krzywdzące dla mężczyzn. Mężczyzna nie może być słabszy psychicznie? Bać się?
My nie mamy wyjścia, musimy brać udział w porodzie swojego dziecka Oni mają wybór. I właśnie to zmuszenie i presja może doprowadzić do przykrych konsekwencji.

Oczywiście, że mężczyzna, mąż, bierze Cię nie tylko dlatego, że jesteś piękna... ale jednak to nie jest łatwa sytuacja. Patrzenie jak kobieta się męczy, cierpi, krew, śluz, pot, łzy, krzyki, wrzaski... to wszystko stresujące, szczególnie, że facet wie, że to on przyłożył do tego..no niekoniecznie rękę... a to, że mężczyzna zostaje impotentem...Stokrotko, jasne, że seks nie jest najważniejszym aspektem związku...ale ciekawe co byś mówiła, gdyby tak (czego Ci nie życzę) się stało, że żadne Twoje starania nie byłyby w stanie podniecić Twojego męża. Czy wtedy też byś uznała, że to tak właściwie nie jest istotne?
Tylko zostanie impotentem to nie jest zależne od czyjejś woli... po prostu widok kobiety w takiej sytuacji może do tego doprowadzić...i wcale to nie znaczy, że koleś jest cieniasem.

Mężczyzna jest potrzebny na porodówce..jeśli zarówno mąż, jak i żona tego chcą. Jeśli chociaż jedno tego nie chce (a znam i takie przypadki, że koleś chce, a babka nie), to może to narobić więcej krzywdy, niż pożytku.

Hania

Edytowane przez ButterBear
Czas edycji: 2012-03-08 o 10:01
Stary 2012-03-08, 10:03   #3948
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
...i wcale to nie znaczy, że koleś jest cieniasem.
albo, że nie kocha

ja póki co nie wyobrażam sobie na porodówce ani TŻ, ani siebie
Stary 2012-03-08, 10:03   #3949
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Butter mężczyzna jak najbardziej moze być słabszy psychicznie . Moj mąż jest. Ale tak jak nie zostawiłby mnie gdyby np. cos na mnie spadło,byłabym połamana i krzyczała z bólu ,tak nie zostawił mnie przy porodzie. Bo według niego (i mnie tez) wlasnie w tej sytuacji,kiedy ja nie mam wyboru on jak moj partner powinien mnie wspierac,nie uciekać,bo ciężko mu patrzeć.
Tak jak pisałam,gdyby z powodu porodu maz uznał mnie za nieatrakcyjna...miałabym o nim kiepskie zdanie.
W ogole mam wrazenie,ze od facetów jednak sie za mało wymaga.

I w sumie...nie znam żadnego faceta z problemami po wspolnym porodzie .

Stary 2012-03-08, 10:04   #3950
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
albo, że nie kocha
ja póki co nie wyobrażam sobie na porodówce ani TŻ, ani siebie
dokładnie!

Hania

Stary 2012-03-08, 10:09   #3951
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
dokładnie!
nie,nie uznałabym,ze nie kocha,ale ze kocha nie tak ,jesli mozna to tak nazwać...

U nas sytacja jest troche specyficzna,mąż jest po operacji,ma stomię,ze względu na jego chorobę rozne sytuacje sie zdarzały...i w takim układzie on tez mógłby dla mnie przestac byc atrakcyjny.A nie przestał. Pożądanie nie konczy się na fizyczności.

Stary 2012-03-08, 10:11   #3952
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Butter mężczyzna jak najbardziej moze być słabszy psychicznie . Moj mąż jest. Ale tak jak nie zostawiłby mnie gdyby np. cos na mnie spadło,byłabym połamana i krzyczała z bólu ,tak nie zostawił mnie przy porodzie. Bo według niego (i mnie tez) wlasnie w tej sytuacji,kiedy ja nie mam wyboru on jak moj partner powinien mnie wspierac,nie uciekać,bo ciężko mu patrzeć.
Tak jak pisałam,gdyby z powodu porodu maz uznał mnie za nieatrakcyjna...miałabym o nim kiepskie zdanie.
W ogole mam wrazenie,ze od facetów jednak sie za mało wymaga.

I w sumie...nie znam żadnego faceta z problemami po wspolnym porodzie .
Stokrotko, to idealnie, że Twój mąż spełnia Twoje oczekiwania w tej kwestii, o to chodzi w związku.
A jak znajomi mówią, że nie chcą rodzić ze swoimi żonami, to masz o nich kiepskie zdanie?
Bo co? Żony muszą, to mężowie też?

Ja nie jestem w stanie 'na piśmie' dokładnie wytłumaczyć dokładnie o co mi chodzi... temat pewnie jest 'kontrowersyjny' troszkę.

Dlaczego od mężczyzna za mało się wymaga?
Trudno wymagać od mężczyzny idelanie tego samego, czego wymaga sie od kobiety... dla mnie to oczywiste, kobiety są diametralnie inne od mężczyzn. Innych rzeczy wymaga się od jednych, innych od drugich.
Nie mówiąc już o tym, że każdy idealnie musi spełniać wszystkie wymagania, inaczej nie jest nic wart. I ma się o nim kiepskie zdanie.

Hania

Stary 2012-03-08, 10:12   #3953
Debrah
Zakorzenienie

Haniu - niesamowite co piszesz!
Współczuję przejść, ale jednocześnie buzia sama mi się śmieje do opisu - to cudowny czas dla Was! Ogromnie gratuluję, byłaś bardzo dzielna!

Czy któraś z Was miała CC?

No i gratuluję cudownego męża, czasem myślę jakby to było z Nami - bo siłą rzeczy Tż miałby trochę więcej obowiązków, jakby je przyjął i jak dawał sobie radę. Ale to co piszecie nastawia optymistycznie.

Ja też chcę zobaczyć Manię
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-08, 10:14   #3954
asiuk
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie to mogą byc powody...
My kwestie "wychowania " omawialismy w ciazy,chyba nawet przed i mamy je dosc zbieżne,ewentualnie TZ zdaje sie na mnie,bo uwaza,ze wiem lepiej
My niby też, ale życie swoje

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Haniu - niesamowite co piszesz!
Współczuję przejść, ale jednocześnie buzia sama mi się śmieje do opisu - to cudowny czas dla Was! Ogromnie gratuluję, byłaś bardzo dzielna!

Ja miałam, Kotek i Sanetka również. Wszystkie po próbie porodu naturalnego, jeśli jest to istotne

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2012-03-08, 10:16   #3955
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Stokrotko, to idealnie, że Twój mąż spełnia Twoje oczekiwania w tej kwestii, o to chodzi w związku.
A jak znajomi mówią, że nie chcą rodzić ze swoimi żonami, to masz o nich kiepskie zdanie?
Bo co? Żony muszą, to mężowie też?
jesli para decyduje wspolnie,ze nie chce rodzic razem to ok,ale jesli facet odmawia kobiecie ...bo sie boi...nie rozumiem..

To nie jest tak,że zona musi to mąż też,ale od kochającej osoby oczekuje się wsparcia,to chyba normalne?
Duzo wymagam od siebie ,czy to w pracy,czy w zwiazku czy jako matka. I podobnie -duzo wymagam od innych (w tym przypadku męża). Moj mąż powien spełniać moje oczekiwania ,inacze nie byłby moim męzem To jakie układy panują w innych związkach to juz nie moja broszka.

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2012-03-08 o 10:18
Stary 2012-03-08, 10:21   #3956
xzora
Zakorzenienie

stokrotka_to_ja, przez pryzmat swoich doświadczeń, potrzeb patrzysz nieco inaczej na sprawę porodu, opieki nad chorym, niż np. ja

Ja np. w trudnych chwilach (choroby, obrażeń) wolę być sama, nie chcę żeby ktoś mnie oglądał. Nigdy do mamy nie leciałam ze skaleczenie, mówiłam jej tylko wtedy, gdy sama nie potrafiłam sobie z problemem poradzić. Jestem typem, który wolałby urodzić sam, bez żadnej położnej, lekarza, czy TŻ. No, tylko to nie takie proste
Stary 2012-03-08, 10:27   #3957
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
stokrotka_to_ja, przez pryzmat swoich doświadczeń, potrzeb patrzysz nieco inaczej na sprawę porodu, opieki nad chorym, niż np. ja

Ja np. w trudnych chwilach (choroby, obrażeń) wolę być sama, nie chcę żeby ktoś mnie oglądał. Nigdy do mamy nie leciałam ze skaleczenie, mówiłam jej tylko wtedy, gdy sama nie potrafiłam sobie z problemem poradzić. Jestem typem, który wolałby urodzić sam, bez żadnej położnej, lekarza, czy TŻ. No, tylko to nie takie proste
ja moglabym drugie rodzic z samym TZ gdybym miala pewnosc,ze nie bedzie komplikacji

To co piszesz jest dla mnie zrozumiałe,są osoby,ktore wolą byc same ze swoim bolem.

Tak jeszcze w temacie facetów,jednak podtrzymuję zdanie,ze za mało się od nich wymaga
Kobieta musi urodzić ,po porodzie sobie radzić,być zadbana,uśmiechnięta,nie narzekać,nie mieć kryzysowych momentów bo zostanie z łatką "wyrodnej matki". Do tego powinna dbac o swojego misia,zeby przypadkiem nie poczuł się odtrącony.
A taki misio moze się bać być przy porodzie czy znikać z domu ,bo sobie nie radzi z nową sytuacją.

Stary 2012-03-08, 10:40   #3958
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
ja moglabym drugie rodzic z samym TZ gdybym miala pewnosc,ze nie bedzie komplikacji

To co piszesz jest dla mnie zrozumiałe,są osoby,ktore wolą byc same ze swoim bolem.

Tak jeszcze w temacie facetów,jednak podtrzymuję zdanie,ze za mało się od nich wymaga
Kobieta musi urodzić ,po porodzie sobie radzić,być zadbana,uśmiechnięta,nie narzekać,nie mieć kryzysowych momentów bo zostanie z łatką "wyrodnej matki". Do tego powinna dbac o swojego misia,zeby przypadkiem nie poczuł się odtrącony.
A taki misio moze się bać być przy porodzie czy znikać z domu ,bo sobie nie radzi z nową sytuacją.
A misio musi znosić presję, że musi być silniejszy od kobiety, że powinien mieć porządną pracę, więcej zarabiać, w razie czego utrzymać rodzinę, zapewnić jej byt i wsparcie, powinien umieć zrobić wszystko w domu, wbić gwoździa, wygipsować ścianę, pomalować, wyremontować, kran kapiący naprawić, bo ja nie umie to jest p i z dunia. Powinien być twardy, ryby na wigilę zaszlachtować, umierającego psa do weterynarza zawieźć do uspienia, a żeby broń boże nie zapłakał, bo kto to widział, żeby chłop płakał i emocje okazywał. A kobitka to co innego..i zapłacze, i dwie lewe rączki do remontów, bo w końcu kto to widział... ugotuje, tak, sprzątnie też, ale gdzie tam 'męskie roboty'....może się schować w kąciku i cichutko chlipać, jak karpik już bez głowy leży na świątecznym stole...albo martwa psina już za tęczowym mostem...

To nie kwestia wymagań, tylko tego, że każdy człowiek jest indywidualną jednostką. Ja od mojego męża nie wymagam, żeby nie płakał, żeby zawsze był twardzielem, wymagam od niego różnego rodzaju ludzkich zachowań, które sprawiają, że jest dobrym człowiekiem, ale staramy się nie wpędzać się w stereotypy klasyczne dla płci - bo każdy człowiek jest inny.

Hania

Stary 2012-03-08, 10:49   #3959
kotekk81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość

tak jak napisala Asiuk czyli Asiuk, Ja, Sanetka. Masz jakies pytania??wal smialo

ja znam jedna pare.....Maz bardzo chcial byc przy porodzie, Ona niebardzo go chciala....postawil na swoim....niestety po porodzie przestalo im sie ukladac o teraz sa po rozwodzie

Stary 2012-03-08, 10:51   #3960
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
To nie kwestia wymagań, tylko tego, że każdy człowiek jest indywidualną jednostką. Ja od mojego męża nie wymagam, żeby nie płakał, żeby zawsze był twardzielem, wymagam od niego różnego rodzaju ludzkich zachowań, które sprawiają, że jest dobrym człowiekiem, ale staramy się nie wpędzać się w stereotypy klasyczne dla płci - bo każdy człowiek jest inny.

ja tez nie wymagam od męza,zeby był cyborgiem,z resztą nie chciałabym z takim być...Lubię facetów wrażliwych. Nie lubię rozmemłanych. Kobiet rozmemłanych tez nie lubię.

Oczekuję,ze będzie dla mnie partnerem,w dobrych i złych chwilach. Ze będzie mnie wspierał i robił co się da,zeby było nam dobrze. I on na to samo moze liczyc z mojej strony. Tak samo ja jak i on mozemy miec gorszy dzień,płakać,nie mieć siły.Tak samo oboje odpowiadamy za finanse naszej rodziny,z reszta było tak,ze to ja nas utrzymywałam i nawet przez mysl mi nie przeszło,ze to on powinien Dla mnie zwiazek to wlasnie partnerstwo,uzupełnianie się,wspieranie w trudnych chwilach.

Jestem bardzo przeciwna podzialowi ról ze wzgledu na płeć. I dlatego wlasnie wkurza mnie to,co opisałam w poprzednim poscie.
Niestety wiekszosc spoleczenstwa tak wlasnie to widzi. Jesli kobieta nie popsprzata = fleja. Jesli facet zmyje podloge - suuuperr,pomaga w domu . Dla mnie nie istnieje opcja "pomaga" Razem ciagniemy ten woz. Jesli jedno jest slabsze -drugie ciagnie za dwoje.

Edytowane przez stokrotka_to_ja
Czas edycji: 2012-03-08 o 10:53
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości