|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4591 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Myślenie, planowanie, staranie, brzuszków głaskanie - DZIDZIUŚ 2012-2015 cz. 6
Wiesz co, ja miałam plan 400zł dawać na konto małego, i 50zł miesięcznie wydawać na bieżąco, na jakieś drobiazgi. A potem z tego co mi się na koncie uzbierało właśnie kupić hurtowo, jak np. Ty
Ale w sumie mam to gdzie trzymać i mogłabym już kupować co nie co, właśnie jak Ty zaproponowałaś, no sama nie wiem, a mi teraz w ciąży bardzo trudno podejmować decyzje. A na TŻ nie mam co liczyć bo on się ze mną we wszystkim zgadza, nawet jak zmieniam zdanie co 5 minut, bo to ja noszę spodnie w naszym związku
|
#4592 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Myślenie, planowanie, staranie, brzuszków głaskanie - DZIDZIUŚ 2012-2015 cz. 6
Strong to ja bym na Twoim miejscu robiła jedne zakupy na koniec miesiąca. Od jednego sprzedawcy, za jedną przesyłkę. Nawet te 50zł bym w to wliczyła
Skoro masz gdzie to trzymać, to czemu nie. |
|
|
|
#4593 |
|
Zakorzenienie
|
Ale już bez odkładania tego 400, bo tak bym nie dała rady
![]() mam gdzie trzymać bo tu mamy duży dom z piwnica i strychem, no i do nowego domu też mogę coś wywieźć Madzia, dobra z Ciebie "poradniczka", dziękuję Ci czasem samemu z myślami i planami wcale nie jest tak łatwo, i fajnie jak ktoś tak ładnie doradzi
|
#4594 |
|
Zakorzenienie
|
No tak, już bez odkładania. A cenowo u nich jest różnie. Ja u jednego zapłaciłam 60 zł a u innego 200zł. Więc wiesz... zależy jaki będziesz miała miesiąc.
Ewentualnie teraz sobie załóż katalog i zapisuj stronki co chcesz konkretnie zamówić. ja podawałam linki co ja zamawiałam dokładnie. Więc możesz sobie zobaczyć, bo rzeczy są warte naprawdę. A jak czas ci będzie szybciej leciał jak tak będziesz czekała miesiąc na zamówienie
|
|
|
|
#4595 |
|
Zakorzenienie
|
No no, Ty coś o tym wiesz, o czekaniu
hihi wszystkie linki Twoje przeglądałam na bieżąco, więc wiem o co chodzi ![]() i napewno do nich zajrzę
|
#4596 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Ja wolalam robic zakupy na raty dla dziecka Co jakis czas cos Nie odczulam tak tego Dopiero pod koniec jedne duze zakupy Wozek zamawialismy z ebay i jeden wypad do ikei, gdzie kupilismy wszystko (łózeczko, materac, posciele, reczniki, sliniaki itp.)Rozne drobiazgi kupowalam na promocjach przez cała ciaze, sporo tez przywiozlam z Pl ![]() Ja dzis do pracy...
|
#4597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My mamy kredyt na mieszkanie, bo inaczej byśmy go nie mieli, ale odkładamy co miesiąc na konta oszczędnościowe. Do tego mamy jeszcze inne zabezpieczenia, w razie "W", bo to nigdy nic nie wiadomo. Na emeryturę odkładamy sobie co miesiąc sami, bo obawiam się tego co będzie w przyszłości. Jeśli jednak pieniążki będą potrzebne na coś innego, to fajnie, że będą. Dzidziusiowi jak się urodzi to też założymy takie ![]() Ja lubię wydawać, ale lubię też bardzo oszczędzać Czuję się jednak bezpieczniej.
|
|
#4598 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
oczywiscie poinformowałam go że nie ma z bani powiedziała, że jasne, że sobie moge coś kupić i to bez okazji , a on ma coś dzisiaj wymysleć i że chciał iść na łatwiznę. Ja się na niego nie wkurzam, bo to juz taki typ ![]() Kaśka gratulacje ![]() Gucia, śliczne masz te królewny w domu Emigra, gratuluję A ja dzisiaj czuję się tak jakbym miała dostać @. A to 25 dc. Zastanawiam sie czy nie zrobić w weeknd testu ... myślicie ze wyjdzie? |
||
|
|
|
#4599 |
|
Zakorzenienie
|
Agnusku, doskonale mnie zrozumiałaś o to mi właśnie chodziło, my może nie mamy aż tyle, żeby jeszcze dużo odkładać, ale też wiem że jest ta granica bezpieczeństwa i nie dam się zsunąć pod nią
Może jak zacznę pracę to coś nam się uda oszczędzać a póki co planuję tak żeby starczało i żeby, "W" nie było dla nas tragedią. No nie wiem jak to nazwać Blonde, i też dobry system Myślę, że też w końcu wypracuję jakiś swój
|
#4600 |
|
Zakorzenienie
|
Guciu, cześć
miło cie widzieć piękne masz kobiety My mieliśmy fajny wieczór. Na badaniu wyszło wszystko super, i chcieliśmy pojechać do restauracji, a tam same rezerwacje do wieczora, wiec pojechaliśmy do domu, zamowiwilismy od nich żarcie i skoczylismy kupić piccolo! ![]() Dostałam książkę jeszcze Mąż podobno cały Dzien szukał maszyny do waty cukrowej, ale nigdzie w województwie nie było i w amoku kupił maszynę do obierania ziemniaków, ale nie chciał mi jej dać, bo stwierdził, ze to głupi zakup był Ale i tak w końcu zmusilam go, żeby ja wyjął z samochodu i przyniósł do domu, ehh duren kochany. Pózniej było mu przykro, bo zapomniał wcześniej o kupieniu prezentu i przez to nie dał mi tego, co chciał. A ja mu sie rano rozplakalam, ze nie złożył mi życzeń od razu po północy ani rano- a spał jak wychodzilam z domu. I chciał to pózniej wynagrodzic. |
|
|
|
#4601 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4602 |
|
Zakorzenienie
|
Tak własnie Agnusku, jakiś umiar trzeba mieć, a jak pieniążki są to dobrze , nikomu biedy nie życzę ale nie można się dać zwariować.
![]() Poprasowała, i obiadek naszykowany prawie, jeszcze ta klatka tak tego nie lubię robić.
|
#4603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widzę, że rozgorzała dyskusja nt. $$, rat, kredytów itp. Niestety nie mogę się do końca zgodzić. Oczywiście, głupotą jest dla mnie branie kredytów na przyjemności czy notoryczne kupowanie czegoś na raty mimo, że poprzednie jeszcze trwają. Ale nie zawsze wszystko tak kolorowo wygląda (niestety). My mamy bardzo dużo miesięcznych wydatków i niestety lwia część to właśnie rata kredytu czy rata za coś tam. Kredyt niestety był wzięty przez mojego męża lata świetlne temu (początkowo był to debet czy coś, który mógł po prostu wisieć). W pewnym momencie powiedziałam, że ma iść do banku i zmienić to na kredyt, gdzie bank regularnie będzie pobierał ratę, bo inaczej się z tego nie wygrzebie. Niestety początkowo większa część raty to były odsetki, więc tak naprawdę dopiero kapitał na dobre zaczynamy spłacać. Kredyt kończy się w połowie przyszłego roku i oboje już wiem, że nigdy więcej. Niestety, człowiek uczy się na błędach. Niestety przede wszystkim finansowo wykańcza nas uczelnia (którą na szczęście za chwilę kończymy). Zdecydowaliśmy się iść oboje, bo było nas na to stać. Niestety po roku (w połowie studiów) sytuacja zmieniła się radykalnie, w firmie TŻa zrobiło się bardzo gorąco, zabrano premie, ucięto pensje. Zdecydowaliśmy jednak, że dokulamy się do końca, bo jeśli nie teraz, to nie skończymy tego II stopnia. I w tej chwili jest nam bardzo ciężko. Oczywiście wszystkie raty i rachunki spłacamy w pierwszej kolejności, niestety na życie bardzo często ledwo starcza lub nie starcza. Stąd też decyzja o dziecku przesunięta jest na II połowę przyszłego roku. Nie wyobrażam sobie mieć dziecka w sytuacji, kiedy nie starcza nam od wypłaty do wypłaty, a co dopiero zerowy stan konta "w razie W". Jednak obecna sytuacja jest naszą decyzją. Gdybyśmy zrezygnowali ze studiów, moglibyśmy za chwilę wszystko spłacić i jeszcze w tym roku się starać. Ale ustaliliśmy priorytety. A pogorszenia w firmie nikt nie mógł przewidzieć. Rat się nie boję pod warunkiem, że nie są to olbrzymie kwoty i nigdy na nie wiadomo ile rat. Kiedy siadła nam pralka, wzięliśmy nową na 10 m-cy i już dawno nie pamiętam, że w ogóle taką ratę spłacałam. Z resztą każdy zakup ratalny (spłacany oczywiście w terminie) robi dobrą historię kredytową pod kątem kredytu hipotecznego. A pewnie taki kiedyś nas będzie czekał. Może i przytoczone przez Was przykłady były wyrazem głupoty i chęci posiadania wszystkiego, ale nie oceniajcie wszystkich przez ten pryzmat ![]() No, to się nagadałam ![]()
|
|
#4604 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy ma inne podejście do kredytów i inne potrzeby. My mamy ponad 3,5 tys miesięcznie na same raty plus karty kredytowe. Ale taka była potrzeba, trudno. Teraz chcielibyśmy sprzeac jednak mieszkanie, jak już zrobimy remont i spłacić kredyt hipoteczny. OdejdZie nam 1,5 tys miesecznie a wynajem wyjdzie tyle samo, ale już w fajniejszym mieście
albo taniej a tu. Ja uważam, ze za wcześnie kupiliśmy mieszkanie, bo zwyczajnie nie mogliśmy być pewni, ze będziemy chcieli tu mieszkać resztę zycia. Bo skąd w tym wieku mozna to wiedzieć? |
|
|
|
#4605 |
|
Zakorzenienie
|
Gold ja bym jeszcze z testem poczekała.
Ilonka super, że wyniki wyszły dobre. jaką książkę dostałaś?? Ja się na temat rat kredytowych nie wypowiadam, bo dostaję białej gorączki jak nam je co 3 miesiące podnoszą Uwaga, uwaga Właśnie zadzwoniłam do pracy, ze prawdopodobnie od poniedziałku jeszcze nie wracam aby byli przygotowani. jak się będę dobrze czuła to pójdę a jak nie to w niedzielę zadzwonię do koleżanki aby za mnie poszła a mąż zwolnienie doniesie. Muszę być wyleczona bo mój dzidziuś jest najważniejszy. I teraz tylko o nim mam myśleć.
|
|
|
|
#4606 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Jak humorki dzisiaj ? ![]() Ja byłam kupić rybkę na obiad, na dworku 7,5 stopnia Muszę umyć włosy. Wczoraj odebrałam wyniki i mam do Was pytanko odnośnie bakterii w moczu? Wkleję moje wyniki to ocenicie. Ja dostałam wczoraj różyczkę i truskawki od TŻ ![]() Cytat:
I jak po kolacji ?
|
|
|
|
|
#4607 |
|
Zakorzenienie
|
Aaby, rozumiem, wziąść kredyt bo własnie albo trzeba mieszkania albo pojawia się dziecko i nie starcza, no i trzeba ale jak juz wezmę to nie pakuję się w następny, trudno trzeba to jakoś podzielić, spłacę wezmę następny, a nie jak moi znajomi w razie "W", nic, a kredyt i ciągle coś na raty bo im starczy, starczy raz drugi i trzeci miesiąc a jakby coś sie stało, to nie dość że nie bedzie skąd wziąść kasy to jeszcze zaczną rosnąc długi no wór bez dna. Nie oceniam wszystkich przez to, bo własnie jak Ty rózne są sytuacje, ale też skoro Twój mąż wziął kredyt to mógł pomyśleć że gdzieś potem te odsetki diametralnie urosną. I właśnie na to wszystko trzeba uważać, ale np. kredyt na mieszkanie, no mieszkać gdzieś musisz, kasy nie ma to kredyt bo jakoś się to spłaci, jak rata będzie nie duża to i na życie starczy ale w tym czasie no nie biorę tysiąca rzeczy na raty, bo to już jest dla mnie łopata i kopanie pod sobą. Do rat też nic nie mam, ale jedna rzecz, dwie, i świadomie, że te raty mi nie zabiorą połowy dochodu, ba nawet nie 1/4, bo musisz jeszcze żyć, np. wychować dziecko, paliwo, opłaty, no kupę innych rzeczy.
Ilonka, też tego macie w cholerę i trochę ale skoro uważacie za konieczne to się kłócić nie będę jednakże dobrze, że masz plan jak się tego pozbywać a nie brniesz dalej w raty i kredyty bo tego najbardziej nie mogę pojąć.
|
#4608 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz że takie choróbska są bardzo niebezpieczne dla malutkiej ,a mimo to tak długo pracujesz ![]() |
|
|
|
|
#4610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aż się wystraszyłam... ale potem załapałam , ze to nie choroba a kwiatek. Wklej wyniki. |
|
|
|
|
#4611 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie weekendowo. Wlasnie sobie odpoczywamy, Filip mial goraczke przez ostattnie 2 dni wiec mielismy wolne od szkoly. A dzis idziemy na urodziny do sasiadki, mala jej a 3 latka
![]() Podczytuje was codziennie, zeby nie bylo, ale weny na pisanie brak ![]()
|
|
|
|
#4612 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() hehe kwiatka kwiatka już wklejam ![]() Cytat:
mama nadzieję,że Filipek już ok i paskudna gorączka nie wróci |
||
|
|
|
#4613 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja dostalam kiedys od meza taka maszynke do waty cukrowej na swieta, ostatnio ja wyciagnelam, bo mi sie waty zachcialo i jeszcze stoi na stole, dzisiaj sobie zrobie wate Cytat:
Niby nie ma tam nic niebezpiecznego, ale to jednak odchody i siuski naszych zwierzatek wiec wole nie ryzykowac i maz sam mi nie pozwala sie za to zabierac ![]() Cytat:
:1. Super ![]() 2. Ja mysle,ze bedzie ... CHLOPCZYK zobaczymy, czy sie sprawdzi 3. Ja mieszkam w DE takze nie wiem, jak to wyglada w PL. U nas to jest chyba standardowe badanie, ale sie bardzo ciesze, ze moja gin. wysyla mnie do szpitala, gdzie maja lepszy sprzet, bynajmniej lekarz dokladnie zbada wszystkie organy i bedziemy wiedziec, czy wszystko jest w porzadku. 4. Narazie czytam ksiazki o ciazy i patrze co tydzien na necie jak sie dzidzius rozwija . Mam tez kilka ksiazek o niemowlakach i wlasnie chce zaczac je juz czytac, bo teraz juz coraz bardziej ciekawi mnie temat opieki nad niemowlaczkiem. Chcialabym jak najwiecej informacji zebrac, zebym potem nie byla az tak zaskoczona roznymi sytuacjami 5. Wlasnie juz sie zaczelam rozgladac za rzeczami dla malenstwa, ale jeszcze nic konkretnego nie mam na oku. Chcialabym jako pierwsze kupic wozek i lozeczko, tylko nie umiem sie na nic zdecydowac. Potem wanienke i reszte rzeczy. ![]() A jak to u ciebie wyglada? Masz na oku juz jakis wozek?
|
|
#4614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle w tym temacie.
|
|
#4615 |
|
Zakorzenienie
|
Today bo teraz jakaś epidemia panuje.
Emilko wyniki bardzo dobre. Nieliczne bakterie są ok. ja tez tak miałam ze 3 miesiące temu, a miesiąc temu już nie miałam ich wcale Jedynie hemoglobinę masz niższą więc może ci kazać brać żelazo. Wklejam obiecane zdjęcia. Wcześniej byłam chora, więc nie miałam siły, ale już sobie zrobiłam ![]() 31 tydzień
|
|
|
|
#4616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale brzusio mega |
|
|
|
|
#4617 |
|
Zakorzenienie
|
Emilko dziękuję
|
|
|
|
#4618 |
|
Zakorzenienie
|
mój rośnie i rośnie ostatnio strasznie szybko
|
|
|
|
#4619 |
|
Zakorzenienie
|
wklej swój
![]() Strong ty też miałaś wkleić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.

16.07.2012 - Kamil, nasze serce. 

TŻ złożył mi tylko życzenia rano, teraz byliśmy na zakupach i myślałam, że kupi mi chociaż tulipana z przeceny z Tesco a on kupił czekoladki mamie, babci, siostrze a ja nie, bo się odchudzam.
oczywiscie poinformowałam go że nie ma z bani
i że chciał iść na łatwiznę. Ja się na niego nie wkurzam, bo to juz taki typ