|
|
#511 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Przetrwały Ząb Mleczny
Hej Katerina
tak, 94. Mogę Ci powiedzieć, że miałam podobną sytuację. Dentystka powiedziała, że sam wyjdzie to ja czekałam...;d chciałam założyć stały aparat, a orto mi powiedziała, że trzeba usunąć mleczne 3.. To chciałam najpierw jedną, a potem drugą, ale ostatecznie usunęłam dwie na raz;d i mam dwie dziury;d i chyba nawet tego nie widać, bo w szkole nikt nic nie mówi i na dole też nie mam jednej trójki, więc sytuacja jest beznadziejna![]() Możesz założyć aparat stały, mi orto tłumaczyła, że w miejscu tej dziury wstawia się taka sprężynkę(?) i mniej widać. I nie bój się tego czwartku. Im wcześniej zrobimy z tym porządek, tym lepiej ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#512 |
|
Raczkowanie
|
magdalenka101 mam pytanie do Ciebie. W miejscu usunietego zeba mleczaka wstawiaja jakas atrape, tak jak Ty nazwalas sprezynke. Czy Ty mialas cos takiego zalozonego? Mnie na pierwszych wizytach ortodontka zapewniala, ze szpar nie bedzie widac, ze ja nie bede miala zadnych luk ( co dla mnie bylo nie do uwierzenia),a jesli nawet cos bedzie widac, to zalozy cos w stylu atrapy zeba. Jednak na wizycie, kiedy mi zalozyla juz aparat i dala do podpisania taki dokument na zgode przeprowadzenia zabiegu, spytalam sie jeszcze raz czy zalozy mi te atrapy, ta odp, ze atrapy takie zaklada sie tylko na tylne zeby a nie na przodzie i ze szpary beda, aczkolwiek aparat bedzie je przyslanial.
|
|
|
|
|
#513 |
|
Zadomowienie
|
magdalenka to prawda, w miejsce zęba przyczepia się do aparatu sprężynkę, która nie pozwala zębom zejść w miejsce mleczaka i zostawia miejsce dla stałego zęba. Moja przygoda trwała 2 lata i 3 miesiące. Jutro idę ściągnąć aparat
Swoje wycierpiałam ale warto było !!! |
|
|
|
|
#514 |
|
Raczkowanie
|
magdalenka101 mam pytanko do Ciebie. Niedlugo czeka mnie zabieg usuniecia gornych 3ek. Na pierwszych wizytach moja ortodontka zapewniala mnie, ze pomimo usunietych zebow szpar pomiedzy zebami nie bedzie. W przypadku gdyby jednak bylo cos widac wstawi mi cos w postaci atrapy zeba. Jak sie jednak okazalo pozniej moja ortodontka zmienila zdanie i powiedziala ostatnio, ze szpary beda, ale aparat je troszke przysloni, a atrapy zadnej nie wstawi, gdyz jak sadzi takie atrapy wstawia sie tylko na tylne zeby. W tym momencie juz w ogole nie mam pojecia co o tym myslec.
![]() I teraz pytanie do Ciebie, Tobie polecala orto te sprezynki, ale czemu Ci je nie wstawila? pozdr. |
|
|
|
|
#515 |
|
Konto usunięte
|
Najbardziej mnie przeraża ten czas i dziura
( 2 lata.. Ale skoro juz się przebił, to może wyjdzie niedługo? Bo wyczuwam postęp w wychodzeniu :d Albo z przerażenia sobie wkręcam Ale skoro jest jakaś sprężynka w dziurze po zębie to faktycznie może się ona nie rzucac w oczy.. Naprawde, nie zdajecie sobie sprawy, jak wielki szacunek mam do Was i podziw - mimo czasem beznadziejnych sytuacji praktycznie nie narzekacie i macie naprawde świetne nastawienie - a przede mną dopiero pierwsza wizyta i juz z nerwów biegam po ścianach :P |
|
|
|
|
#516 |
|
Zadomowienie
|
Katerina skoro Twój ząb już się przebił to szybciutko to potrwa
u mnie trzeba było go wyciągać z kości i dlatego to wszystko tak długo trwało. Gdybym zdecydowała się na zabieg od razu a nie czekała aż ząb sam wyjdzie to oszczędziłabym jakieś pół roku :P W moim przypadku jak ząb już był na zewnątrz to potrwało to jakieś 5 miesięcy.
|
|
|
|
|
#517 |
|
Raczkowanie
|
Nic mi nie wstawiła, bo jeszcze nie mam aparatu
tak sobie pomyślałam, że założę aparat kiedy już będę miała te ząbki. Niestety, jeszcze żaden się nie przebił, ale czuję, że jeden zaraz wyjdzie, a drugiego chyba mam gdzieś na podniebieniu poczekam miesiąc i jak nic nie będzie się działo to pójdę to zabieg. Myślałam, że po powrocie od dentystki się rozpłacze i tak było;d tylko ze śmiechu cały dom się radował ze mną;d teraz czekam aż się coś wyrżnie Nie ma to jak problemy prawie dorosłej kobiety:P
|
|
|
|
|
#518 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 1e994be39d08335f479bb1eb2504035b7ce455b1_5f1f5cb96cafe Czas edycji: 2013-08-18 o 20:42 |
|
|
|
|
#519 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
![]() Nie przejmujcie się tylko róbcie co trzeba jak najszybciej. Ja strasznie z tym zwlekałam, bo nigdy nie był dobry czas na to, żeby zostać bez zęba na przodzie, a teraz hmm lżej nie jest, mam 23 lata i mam jeszcze mleczną 3. Zdecydowałam się na leczenie i juz od tygodnia jestem zadrutowana za 4 mc usuną mi mleczaka i założą zamek na stałą trójkę, bo niestety trzeba będzie ją wyciągnąć z kości. Mam nadzieje, że nie będzie to trwało długo. Orto obiecała mi, że po miesiącu od usunięcia zęba wstawi mi atrapę, żeby dziura po mleczaku nie rzucała się bardzo w oczy, ale do tego czasu chyba zrezygnuje ze spotkań towarzyskich muszę się czymś motywować
|
|
#520 |
|
Zadomowienie
|
Yuza pokażę zdjęcia za jakiś tydzień, mam swój aparat na mieszkaniu w Krakowie.
tutaj podgląd sprzed kilku miesięcy ![]() https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=486 Edytowane przez ania_wu Czas edycji: 2012-03-09 o 12:32 |
|
|
|
|
#521 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mam przetrwały ząb, oczywiście kieł, lewy górny. Mleczny już wyrwany, aktualnie mam aparat a stały ząb będzie ściągany.
|
|
#522 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chciałam zobaczyć jak całość wygląda po ściągnięciu aparatu Jak będziesz miała chwilę to wrzuć proszę
|
|
|
#523 |
|
Przyczajenie
|
Aparat zalozony mi zostal blisko dwa lata temu,znalezlismy zeba stalego,usunelismy mleczaka(mleczak! w wieku 36 lat)odslonieto trojeczke,trzy podejscia bo zameczek sie odklejal,a na dodatek exponder na podniebieniu
Odsloniecie zeba trwa rok,czuje wyciekajaca czasami rope,leczenie Augmentin z czestotliwoscia co trzy m-ce,czyli jest caly czas stan zapalny,o co chodzi co jest nie tak?Martwi mnie,ze zab sie jeszcze nie pojawil,to trwa za dlugo,prawda?
|
|
|
|
|
#524 |
|
Zadomowienie
|
Kiełek
|
|
|
|
|
#525 |
|
Raczkowanie
|
Wow, Ania_wu jaki efekt!!! Gratuluję !!! piękny uśmiech
Ja za jakieś 3 miesiące tez ściągam aparat, moj kieł też grzecznie i pięknie ułożył sie na miejsce nie moge sie doczekac.
|
|
#526 |
|
Raczkowanie
|
Ania_wu pięknie to wygląda
efekt jest powalający chyba warto czekać...
|
|
#527 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki dziewczyny
nie ukrywam, że swoje wycierpiałam, pamiętam jak bolało po zabiegu i samo ściągnie ile trwało i jak mocno i długo bolało, ale ... WARTO BYŁO !!
|
|
|
|
|
#528 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Dołączam do grona mleczaków, chyba jako najstarsza tutaj... Mam 37 lat i dwa mleczne kły, do tej pory miałam z nimi spokój, aż do soboty, kiedy to prawa górna trójeczka dała znać o sobie. Ból w tej chwili jest straszny, nie mieszkam w Polsce i niestety na wizytę u specjalisty muszę czekać, aż po świętach, nie wiem, jak przetrwam. Jestem na początku drogi, długiej drogi, taki wniosek wyciągnęłam po przeczytaniu wszystkich wątków. Do tej pory myślałam, że mam puste kanały, ale okazuje się, że jednak ten po prawej nie jest, mam wielką spuchniętą kulę prawie pod nosem, ani dotknąć się, ani jeść, ani spać, nie mówiąc już o katuszach jakie przechodzę w pracy. Pozdrawiam serdeczenie wszystkich, gratuluję tym, którzy mają to za sobą. |
|
|
|
|
#529 |
|
Raczkowanie
|
Minął miesiąc od kiedy wyrwałam górne trójeczki. I niestety nic się jeszcze nie pokazało
Pewnie będzie trzeba wyciągać oba kły... Już się boję bólu
|
|
|
|
|
#530 |
|
Zadomowienie
|
magdalenka dasz radę!
Boli - to prawda ale warto się pomęczyć dla własnych zębów uwierz mi. Z perspektywy czasu myślę, że nawet nie było tak źle Ja jestem dość wrażliwa na ból i dałam radę, chodziłam na dociąganie zęba tydzień w tydzień i udało się. Ja długo czekałam aż ząb sam wyjdzie (za długo...) po pół roku od wyrwania na RTG okazało się, że ani drgnął.... Czyli moje leczenie wydłużyło się o pół roku tylko dlatego że bałam się zabiegu odsłaniania zęba teraz żałuję, mogłam się zdecydować od razu to już pół roku temu chodziłabym bez aparatu
|
|
|
|
|
#531 |
|
Konto usunięte
|
Czesc dziewczyny, długo mnie tu nie było
![]() ania_wu piękny uśmiech!! Zazdroszczę Ja jeszcze jestem przed zadrutowaniem :PZałożenie aparatu mam wyznaczone na 14 maja, bo wcześniej muszę jechac do jakiejs Pani ze zdjęciami ząbków - ona ma mi coś powiedziec o moim kiełku. Aparat na górny łuk to koszt 2500 zł w moim przypadku, bo potrzebuje jakis inny metalowy aparat, a nie ten zwykły bo Ortodontka mówi, że musi mi zrobic miejsce na nowy kieł bo on nie wejdzie w miejsce mleczaka - trochę się nad tym zastanawiałam i przecież jak lewy kieł mleczny mi wypadł to stały mi ładnie wszedł w tą dziurę, chyba że to nie ta sama sytuacja. Powiedziała mi też, że leczenie będzie trwało od 1,5 roku do 2 lat - Wydaje mi się, że to trochę za długo jak mój stały kieł się przebił już i czuję, że on tam się 'porusza', co o tym myślicie? |
|
|
|
|
#532 |
|
Przyczajenie
|
W sobotę pożegnałam się z moim prawym mleczakiem, nie obyło się bez łez, ale to dlatego, że zamiast zęba widnieje paskudna szpara, lustro omijam szerokim lustrem, ludzi też.
Taki stan będzie się utrzymywał przez tydzień, w następną sobotę kolejna wizyta u stomatologa i wtedy będę wiedziała co dalej, do tego czasu chyba zwariuję. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#533 |
|
Raczkowanie
|
Bogna trzymaj sie
|
|
#534 |
|
Przyczajenie
|
magdalenka, wielkie dzięki za wsparcie
podziwiam Cię, że to wytrzymujesz, ja mam wielkiego doła, dla gaduły jaką ja jestem to bardzo stresujące...chyba wezmę urlop w pracy... pozdrawiam |
|
|
|
|
#535 |
|
Raczkowanie
|
Hej
![]() Jak to czytam, to az sie sama boje jak to bedzie z moimi mleczakami gornymi trojkami.. Tez sa na wylocie. Moja orto mnie po0ciesza ze tych szpar nie bedzie widac, bo aparat je bedzie przyslanial. Ciezko mi jakos w to uwierzyc, ale czytajac tutaj posty niektorych osob, to wiem, ze nie jestem indywidualnym przypadkiem. A nie myslalas o tym zeby uzyc jakichs atrap na te szpary, bo slyszalam o tym i bede z tym dzialac jak tylko mi usuna te mleczaki. pozdr. |
|
|
|
|
#536 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiaj pierwszy dzień po usunięciu mleczka poszłam do pracy, koszmar jak dla mnie, miałam wrażenie, że wszyscy się na mnie gapią
, uśmiech pełną gębą, w ogóle nie wchodzi w rachubę w sobotę mam kolejną wizytę i wtedy właśnie mam mieć założone jakieś cudo, które zamaskuje tą paskudną szparę , wtedy też dowiem się więcej o tym, co mnie dalej czeka, byle do soboty.Pozdrawiam |
|
|
|
|
#537 |
|
Przyczajenie
|
A ja jestem po drugim odsłonięciu kła, za pierwszym razem się nie udało, zamek się odkleił a podniebienie zarosło,ale drugi zabieg już nie był taki tragiczny. Mam nadzieje, że teraz już wszystko szybko się potoczy. Za Wasze ząbki też trzymam kciuki
|
|
|
|
|
#538 |
|
Przyczajenie
|
dowiedziałam się, że mam ten sam problem, prawa górna trójka. niestety jestem przed całą tą 'zabawą'...
|
|
|
|
|
#539 |
|
Przyczajenie
|
olwi życzę dużo cierpliwości
|
|
|
|
|
#540 |
|
Przyczajenie
|
dziękuję
juz zaczynam leczenie zębów przed załozeniem aparatu (na szczęście tylko jeden), a w przyszlym tygodniu konsultacja z chirurgiem
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.

tak, 94. Mogę Ci powiedzieć, że miałam podobną sytuację. Dentystka powiedziała, że sam wyjdzie to ja czekałam...;d chciałam założyć stały aparat, a orto mi powiedziała, że trzeba usunąć mleczne 3.. To chciałam najpierw jedną, a potem drugą, ale ostatecznie usunęłam dwie na raz;d i mam dwie dziury;d i chyba nawet tego nie widać, bo w szkole nikt nic nie mówi

( 2 lata.. Ale skoro juz się przebił, to może wyjdzie niedługo? Bo wyczuwam postęp w wychodzeniu :d Albo z przerażenia sobie wkręcam
cały dom się radował ze mną;d teraz czekam aż się coś wyrżnie
Nie ma to jak problemy prawie dorosłej kobiety:P

za 4 mc usuną mi mleczaka i założą zamek na stałą trójkę, bo niestety trzeba będzie ją wyciągnąć z kości. Mam nadzieje, że nie będzie to trwało długo. Orto obiecała mi, że po miesiącu od usunięcia zęba wstawi mi atrapę, żeby dziura po mleczaku nie rzucała się bardzo w oczy, ale do tego czasu chyba zrezygnuje ze spotkań towarzyskich

Odsloniecie zeba trwa rok,czuje wyciekajaca czasami rope,leczenie Augmentin z czestotliwoscia co trzy m-ce,czyli jest caly czas stan zapalny,o co chodzi co jest nie tak?Martwi mnie,ze zab sie jeszcze nie pojawil,to trwa za dlugo,prawda?
efekt jest powalający
, wtedy też dowiem się więcej o tym, co mnie dalej czeka, byle do soboty.