|
|
#901 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Cytat:
Ale już mam jej serdecznie dosyć, idę niedługo na konsultację do innego ortodonty czy ona sztucznie nie przeciąga leczenia, bo trochę dziwne, że miałam mieć ściągany aparat we wrześniu 2011, a będę miała.. we wrześniu 2012 najwcześniej |
|
|
|
|
|
#902 | |||
|
Zakorzenienie
|
Oj, niestety w tej kwestii nie da się raczej mnie uprosić
![]() Cytat:
Mnie zamki kosmetyczne nie obtarły w ogóle, za to metalowe to był jakiś hardkor Osobiście, gdybym miała tylko fundusze, wzięłabym kosmetyczny (mam pół-kosmetyczny i w ogóle nie żałuję, wręcz przeciwnie mam wyrzuty, że nie wzięłam podobnego na dół ).Cytat:
![]() Cytat:
Kurcze, ale masz "przygody" z tym ściąganiem Ja już bym chyba dawno straciła cierpliwość
|
|||
|
|
|
|
#903 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Starania od 2015 r. 3x iui 2x ivf Artvimed 10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ? Edytowane przez oska99 Czas edycji: 2012-03-10 o 09:34 |
|
|
|
|
|
#904 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie ja mam wrażenie, że ona mi tylko ligatury zmienia...
|
|
|
|
|
#905 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny jako przyszła posiadaczka aparatu mam parę pytań
: 1. czy któraś z Was miała zakładany aparat mimo, iż wychodziły jej 8? 2. czy któraś ma zatrzymany ząb w dziąśle i ocenę chirurga, że powinien on tam zostać? 3. Wyrwaną słabą 2, aby na jej miejsce wstawić zdrowego ale wystającego kła? Mam wrażenie, że jestem jakimś skomplikowanym wręcz pokręconym przypadkiem Na dodatek boli mnie martwa 1, która podobno ma tak mieć (np. przy zmianie pogody, katarze itp.) Czy są tu dziewczyny z równie pokręconym uzębieniem?
|
|
|
|
|
#906 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#907 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
chyba zdecyduję się na aparat kosmetyczny trochę kaski pójdzie ale co tam raz się żyje
|
|
|
|
|
|
#908 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze, ale mnie dziś bolą zęby;/ Na dodatek, górne czwórki zaczęły się ruszać
|
|
|
|
|
#909 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
góra aparat bezligaturowy 15-02-2010 dół 31-05-2010 koniec przygody z aparatem 21-11-2012 foto #1752 .....bo każdy ma swojego anioła i jest dla kogoś aniołem... |
|
|
|
|
|
#910 |
|
Raczkowanie
|
Czy miałyście problem z mówieniem i seplenieniem przez kilka dni od założenia aparatu? Po jakim czasie to ustąpiło? Mam zakładany za kilka dni aparat i mnóstwo pytań
|
|
|
|
|
#911 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale około 1,5 tygodnia później było znacznie lepiej na chwilę obecną ja i moi znajomi nie odczuwamy różnicy Wszystko to kwestia przyzwyczajenia
|
|
|
#912 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli będziesz miała zakładany aparat bez żadnych dodatkowych "gadżetów" to nie masz się co obawiać seplenienia, ponieważ sam aparat go nie powoduje. Jeśli natomiast będą jakieś dodatkowe elementy typu łuk podniebienny to na początku się sepleni, ale potem się człowiek przyzwyczaja i mówi normalnie. Ja po miesiącu mówiłam już naprawdę dobrze, a po dwóch całkowicie normalnie.
|
|
#913 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi
A bolało was bardzo po założeniu aparatu? Wiem, że to sprawa indywidualna w sumie, ale nie szkodzi zapytać.
|
|
|
|
|
#914 |
|
Zadomowienie
|
Samo zakładanie aparatu nie boli
Czuć tyle, co przy zwykłej wizycie u dentysty, tyle że dłużej trzeba siedzieć i zakładają Ci takie 'cuś' między dolną i górną wargę, żebyś się nie zmęczyła ciągłym otwieraniem ust ![]() edit. ale to nie boli, uwierz mi. o wiele bardziej nieprzyjemne są zabiegi przed zakładaniem typu rentgen żuchwy (miałaś robiony?)
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-03-11 o 11:07 |
|
|
|
|
#915 |
|
Raczkowanie
|
Chodzi mi o ból PO założeniu. Większość osób z aparatami stałymi mówiło mi, że przez kilka dni bolało bardzo, nie dało się jeść niczego poza papkami, zupami i jogurtami.
|
|
|
|
|
#916 |
|
Zadomowienie
|
mnie nie bolało praktycznie w ogóle, a wiedz, że zgryz mój był baaaardzo krzywy i już po pierwszym dniu było widać zmiany (zniknęła mi diastema - ta przerwa między jedynkami
) czuć trochę dyskomfort, nie możesz jeść orzechów i bardzo twardych rzeczy, ale ja spokojnie jadłam kotlety, ziemniaki, jabłka tylko po prostu wszystko pokrojone drobno. po założeniu aparatu masz co miesiąc wizyty i 'dokręcanie' drucików, wtedy też troszkę boli, ale mi wystarczała jedna tabletka ibupromu i po jednym dniu przechodziło. także nie martw się
|
|
|
#917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie góra bolała bardzo, dół w ogóle. |
|
|
|
|
|
#918 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
także nie martw się na zapas
|
|
|
|
#919 |
|
Raczkowanie
|
Nie martwię, chcę być tylko przygotowana. Nic mnie już nie powstrzyma, czekałam tyle czasu, że zniosę wszystko
Dziękuję bardzo, dziewczyny!
|
|
|
|
|
#920 |
|
Zadomowienie
|
Mnie bolało tylko przy jedzeniu
|
|
#921 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale aparat miałam zakładany w czwartek więc to świeża sprawa, pewnie z czasem się przyzwyczaję ![]() Cytat:
|
|
|
#922 |
|
Rozeznanie
|
Mnie z kolei góra nie bolała praktycznie w ogóle a dół bolał 2 dni, a potem tylko przy jedzeniu około 5 dni. I jadłam wtedy jedzenie papkowane. Ale nie jest to jakiś straszny ból. Oczywiście nic przyjemnego ale da się przeżyć, ja nawet nie brałam żadnych środków przeciwbólowych.
Była Aparatka ![]() Stała powierzchnia nagryzowa: od 16.11.2011r. do 17.05.2012r. Góra: od 16.11.2011r. do 06.09.2013r. Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r. Edytowane przez Irish184 Czas edycji: 2012-03-11 o 18:54 |
|
|
|
|
#923 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny, a co ze szkliwem przy noszeniu aparatu i po jego ściągnięciu? nie jest zniszczone?
|
|
|
|
|
#924 |
|
Zadomowienie
|
moje szkliwo jest w stanie b. dobrym, chociaż od zawsze miałam wrażliwe zęby, teraz praktycznie tego nie odczuwam. tyle że ja przez cały okres noszenia drutów (+2 lata) może raz, czy dwa wypiłam coca-colę czy coś gazowanego - odstawiłam to, bo oprócz tego, że wyżera klej i powoduje taką 'korozję', to i na zęby źle działa. także jak ktoś chce schudnąć to polecam aparat, gwarancja jedzenia kaszek przez tydzień co miesiąc, zero coca-coli, sprite'a, fanty
|
|
|
#925 |
|
Zakorzenienie
|
Jest bardziej podatne na zniszczenie, dlatego nie powinno się używać past wybielających, agresywnie szczotkować czy mocno piaskować zębów, a po ściągnięciu nie powinno się przez min. pół roku wybielać zębów.
|
|
|
|
|
#926 |
|
Rozeznanie
|
Mam wyciągi "creatures of the sky" a wlasciwie mialam- zgubiłam paczuszkę...
W takiej sytuacji mam dzwonic do orto czy można gdzieś kupić takie gumeczki?
|
|
#927 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym zadzwoniła do orto. Nie mam pojęcia czy da się je kupić
|
|
|
|
|
#928 |
|
Raczkowanie
|
Ja widzę, że w necie są dostępne te gumeczki
poszperaj
|
|
|
|
|
#929 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny, nie wiem czy piszę w dobrym temacie ale wydaje mi się, że jesteście dobrze poinformowane w tym temacie. Mianowicie chodzi mi o fakt że dziś moja dolna szóstka została wyrwana, ciężko było mi się z nią rozstać ale cóż.... jest to jedyny ząb którego mi będzie brakować i pierwsze o czym pomyślałam to że muszę go szybko wstawić. Pani stomatolog powiedziała, żeby się tak nie śpieszyć bo jeszcze nie mam ósemek (mam 22 lata ale ósemki się nie spieszą).
Czy jak wyrośnie mi ta ósemka i zakładając, że wyrośnie tak jak trzeba a nie 'do góry nogami' to jest szansa przesunąć te zęby tak aby uzupełnić ta dziurę po brakującej szóstce?Zakładam oczywiście, że owa ósemka w ogóle się pojawi..... Bo boje się że brak szóstki spowoduje że pozostałe zęby mi się przesuną i będę miała miedzy nimi szpary- jest to możliwe? Martwię się ponieważ obecnie mam proste i ładne zęby.
|
|
#930 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny odpadła mi rurka i zamek na 5;/ nie wiem co robic, a okazalo sie ze moja ortodontka bedzie dopiero w piatek;/
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

Ale już mam jej serdecznie dosyć, idę niedługo na konsultację do innego ortodonty czy ona sztucznie nie przeciąga leczenia, bo trochę dziwne, że miałam mieć ściągany aparat we wrześniu 2011, a będę miała.. we wrześniu 2012 najwcześniej 

Mnie zamki kosmetyczne nie obtarły w ogóle, za to metalowe to był jakiś hardkor
Osobiście, gdybym miała tylko fundusze, wzięłabym kosmetyczny (mam pół-kosmetyczny i w ogóle nie żałuję, wręcz przeciwnie mam wyrzuty, że nie wzięłam podobnego na dół
).
Ja już bym chyba dawno straciła cierpliwość

Dziękuję bardzo, dziewczyny!