|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2761 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część IX
Cytat:
![]() Cytat:
Ja kwasy stosuję od września, najpierw w kremie, a od stycznia peelingi ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
![]() No i też stosuję po to, aby zwalczyć te pozostałości (blizny, takie ciemne plamki) ![]() ---------- Dopisano o 23:17 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- trommelka mam do Ciebie pytanie, bo ty byłaś w Niemczech tak? No i używałaś szamponów Alverde, które chciałabym, aby wuja mi kupiła jak tam pojedzie, tylko nie wiem gdzie je dostanie? On przeważnie jeździ do takich większych marketów typu Aldi, Plus, Selgros (chyba) ![]() No i czy możesz coś jeszcze polecić co tam dostanie?
|
|
#2762 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zresztą, co ja będę się wypowiadać, Izuś odpowie za nas dwie ( |
|
|
|
|
#2763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aha od razu Ci napiszę, że już 4 razy myłam Alterrą i jestem póki co zadowolona Mam tylko nadzieję, że nie zacznie wysuszać ![]() Ogólnie dziewczyny sporo napisałyście, dopiero przed chwilą nadrobiłam wszystko, a nie było mnie tylko od wczoraj po południa
|
|
#2764 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja od jutra ją testuje.
Też liczę,że jednak się uda ![]() Chociaż koleżanka dostała od niej łupieżu
|
|
|
|
#2765 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś nałożyłam kokosa i 'domoczyłam' oliwką BD
Po zmyciu nałożyłam odżywkę jajeczną z AB Joanny. I oczywiście obowiązkowo kokos+ jedwab w końcówki (bardzo mi się ta opcja spodobała, włosy nie są tłuste, natomiast są zabezpieczone i proste- nie wywijają się). I muszę się przyznać, że użyłam kokosa pierwszy raz od kilku miesięcy i jednak moje włosy go lubią
|
#2766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2767 |
|
Zakorzenienie
|
Do bingo dodalam keretynę, dpantenol, mleczko pszczele, aloesa, olejek ze słodkich migdałów i 10 kropli gliceryny. Myślałam że to za dużo i włosy będą obciążone ale nie są cudnie miękkie i błyszczące
Nie wiem czy to wina aloesu, mleczka czy gliceryny bo całą resztę już stosowałam do tuningowania maski ![]() Sprawdzę następnym razem z samą gliceryną (cudo za 1.99zł)
|
#2768 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jesli chodzi o Alverde, to firme te mozna znalezc w drogeriach DM - to bardzo popularna siec sklepow ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie mi robi maska z gliceryny ( tak sporo ) żołtka, żelu aloesowego ( też sporo) ,jakiejś bezsilikonowej odżywki, ale tej już niewiele, z łyżka, może ciut więcej i z ok łyżeczki oleju dowolnego, przeważnie rycynowego.. Czasem kilka kropli panthenolu, ale o nim przeważnie zapominamz porowatością nie bardzo wiem. Też sie kiedys zastanawiałam, bo zanim zaczęlam olejować i odżywkować włosy, schły mi ok pół god, teraz już trochę ponad półtorej. Czyli chyba masz w normie .
|
|
|
|
|
#2770 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, umyłam włosy, lekko osuszyłam ręcznikiem nawaliłam maskę z dodatkami, foliowy czepek i ręcznik
podgrzałam lekko suszarą, posiedziałam z tym ok 2h i zmyłam ciepłą wodą
|
#2771 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)Cytat:
![]() Czy zachowuje się jak typowy nawilżacz - tego nie wiem, ale jeszcze lepsze efekty daje z miodem i aloesem (bądź z obydwoma) Ale po samym żelu też jest super! Cytat:
izus, nafiyqa! Co do Alverde - wiekszość ma podobnie jak Alterra Alkohol w skladzie i to dość wysoko, w związku z czym stosowalam je ostrożnie i przeważnie z innymi jeszcze dodatkami i muszę powiedzieć, że sprawdzaly się super! Poza tym ciekawe są jeszcze kosmetyki Balea - To taki odpowiednik Rossmannowej Isany - proste sklady, często jakieś olejki, ekstrakty (ale inne linie są zaś napakowane silikonami..) Z Balei mialam odżywkę do wlosów brązowych Klik!(taka sobie... Szalu nie ma :PP Zostala zużyta do OMO) i odżywkę do wlosów suchych Klik! Ta druga byla już zdecydowanie lepsza, podobna do Isany z Babassu, jeśli chodzi i sklad ![]() Z serii Balea mialam jeszcze wcierkę kofeinową Klik! Bardzo ją lubialam i żaluję, że nie kupilam na zapas, ale akurat nie bylo, jak bylam na ostatnich zakupach.. ![]() Cóż jeszcze.. Może poproś wuja o oleje? DE jest cudowne pod tym względem! 4,5Euro za 500ml oleju z orzecha wloskiego, 1E za 100ml oleju z orzechów arachidowych, w sklepach Indyjskich dostępna szeroka gama olejków eterycznych, także olej musztardowy, Amla, olej kokosowy. W sklepach ponadto można dorwać olej z pestek dyni (Kürbiskernöl) - wiadomo, podobnie jak u nas nalezy do jendego z droższych, ale przeliczając na tamtejsze ceny jest tańszy niż u nas.. Poza tym żel aloesowy z Lidla (2E za 100ml, czyli podobnie jak u nas) Jeżeli chodzi o produkty z supermarketów to moim początkującym okiem czytalam sklady i przeważnie byly to odżywki nie mające żadnego ekstraktu/olejku w skladzie - skladające się tylko z typowych podstaw - antystatyki, często silikony, więc ich nie testowalam ![]() Niech wuj uderzy, jak nafiyqa napisala na DM, czyli Drogerie Markt, bo Balea i Alverde dostępne są tylko tam, po drodze może zahaczy o Rossmanna niemieckiego? Bo często w DE są produkty, które do nas ślimaczym tempem dopiero idą ![]() Jak mi się coś przypomni - dopiszę! ![]() Cytat:
![]() Miękkie i blyszczące? I nie obciążyla Ci gliceryna wlosów ani trochę? Dla mnie 10kropli to dawka zabójcza
Edytowane przez trommelka Czas edycji: 2012-03-11 o 09:02 |
||||
|
|
|
#2772 |
|
Zadomowienie
|
Nałożyłam wczoraj olejek Alterry brzoza i pomarańcza na 4h, później na to biowax latte na 1h, gdy zmoczyłam włosy były miękkie ale po umyciu Alterrą z granatem i aloesem były szorstkie i suche więc nałożyłam odżywkę d/s granier AiK ale nie pomogło, cały dzień nie mogłam patrzeć na moje włosy, coś pewnie sknociłam
może to ta Alterra, w końcu stosuje ją codziennie, może powinnam kupić BD, ale czytałam, że plącze włosy a ja już kiedyś miałam taki problem i nawet odżywka nie pomagała, szczotka zatrzymywała się w połowie głowy i ani rusz w jedną czy drugą stronę, jak sobie przypomnę ile wyrywałam wtedy włosów to aż mną wstrząsa
|
#2773 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najpierw olejek Alterra na kilka godzin/na noc, potem mycie szamponem a na koniec Biovax na godzinę, czy więcej. Ile razy mylaś wlosy szamponem? Raz? Może szorowalaś za mocno? Ten szampon Alterry stosuję z powodzeniem od dawna i spisuje się świetnie, o ile dam potem odżywkę d/s. Chociaż ostatnio będąc na wycieczce, gdzie nie za bardzo byly warunki do dbania o wlosy mylam przez kilka dni tylko tym szamponem i mialam tylko jedną odżywkę b/s i bylo super |
|
|
|
|
#2774 |
|
Zakorzenienie
|
trommelka
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź Co do Alverde, to wiem, że ma alkohol i już wybrałam na moja listę do wuja te co mają go najdalej w składzie ![]() Szkoda, że są dostępne tylko w DM, bo boję się, że wujowi nie będzie chciało się latać po innych sklepach ![]() On jeździ tam w interesach i przy okazji wjeżdża do marketów po chemię do domu. Muszę się dowiedzieć czy nie będzie miał gdzieś blisko do DM
|
#2775 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nie ma za co! Jak już będziesz miala swoje lupy z DE, to daj koniecznie znać!
|
|
|
|
|
#2776 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja w sumie mam mieszane uczucia co do Balei - mam z tej firmy m.in. tonik i krem do twarzy (twarz po nalozeniu strasznie szczypie) i krem do stop (nie nawilza), ale z drugiej strony lubie owocowe zele pod prysznic ![]() Z checia sprobowalabym jakiejs odzywki ![]() Z niemieckiego Rossmanna kusi mnie szampon Alterry z kofeina i biotyna. Ale moze poczekam az pojawi sie w polskich R. ![]() Cytat:
Poki co wyjatkiem jest piwny Guhl. Z tym, ze mija to po nalozeniu odzywki d/s. A juz na pewno nie sa szorstkie po wysuszeniu. Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2012-03-11 o 11:24 |
|||
|
|
|
#2777 |
|
Rozeznanie
|
Zachęcona waszymi opiniami o maści brodawkowej nałożyłam swoją (Medala) na noc (często na noc nakładam coś na same końcówki) i o dziwo rano końce nie były tłuste
|
#2778 | |
|
Zadomowienie
|
Mój pierwszy Biovax (do suchych - żólty) splukany! Czekam na efekty i mam nadzieję, że będzie szal
Tylko oczywiście nie moglam się powstrzymać i dodalam odrobinę aloesu do niego a teraz na końcówki olej ze slodkich migdalów, Czyli znów się nie powstrzymalam i mam 2 nowości A w dodatku chyba odrobinę przegięlam z tym olejem i będą strąki.. Wyszlam z wprawy jeśli chodzi o wlosomaniactwo, przerwy wlosom nie slużą ![]() A dla ciekawych nowych przepisów wklejam link: Chcę być piękna - naturalna pielęgnacja wlosów Większość przepisów znana, ale jest kilka nowości wartych podpatrzenia ![]() Cytat:
![]() Balea ma jeszcze fajny krem do depilacji - taki różowy. Pieron strasznie mocny jest a kosztuje chyba 1,39E o ile dobrze pamiętam i dziala lepiej niż inne kremy, które stosowalam do tej pory Ale żele pod prysznic też mają fajne! Tyle zapachów i kolorów, że trudno się zdecydować
|
|
|
|
|
#2779 | |||
|
Zakorzenienie
|
no to pozostaje mi tylko trzymać kciuki za udane eksperymenty.
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja aktualnie 12-procentowy glikolowy i 10-procentowy salicyl, do końca marca. Potem azelainowy i słabszy salicyl samoróbnie kręcony. Wciągnęło mnie to, muszę powiedzieć. ![]() Wczoraj PerfekcyjnaKuraDomowa stwierdziła, że gliceryna w połączeniu ze starymi rajstopami najlepsza jest do pucowania okien. Myślałam, że ta mała buteleczka już niczym mnie nie zaskoczy, a tu.. Cytat:
|
|
#2780 |
|
Lady of Harley-Davidson
|
uważaj z cynamonem, mi włosy zrudziały od niego.
|
#2781 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ok ![]() ![]() dziewczyny naszło mnie żeby obciąć w trójkąt! co wy na to ![]() prosze o rady
Twoje kłamstwo trwa tak długo, ze sam zaczynasz w nie wierzyć? Doceniamy dopiero kiedy stracimy. Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed Moja pielęgnacja włosów Edytowane przez karmazynka99 Czas edycji: 2012-03-11 o 11:52 |
|
|
|
|
#2782 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2783 | ||
|
Lady of Harley-Davidson
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#2784 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym kiedyś mialam też serum z Joanny z AB i bylo cudowne również! Przede wszystkim ten zapach, który przez caly dzień się unosil Ale z tymi silikonami to faktycznie prawda A żel jest fajny zarówno sam z maską sklepową (opcja po myciu), i w mixach domowych (przed myciem) - używalam go z żóltkiem, aloesem, odrobiną jakiejś odżywki (np Isana) dla lepszej konsystencji, do tego czasem odrobina mleka lub jogutru i wloski jak marzenie! Ale ja lubię takie domowe mixy.. Ba! Jestem szurnięta na ich punkcie ![]() Cytat:
![]() Wydaje mi się, że takie cięcie doda im lekkości Możesz zacząć od delikatnego V czy U, tak, aby różnica między najkrótszymi a najdluższymi wlosami wynosila tylko kilka cm. Zobaczysz, jak się czujesz w takiej fryzurze i później najwyżej poprawisz, jeżeli stwierdzisz, że to jest to! A jak nie, to nie zajmie Ci dlugo, zanim zapuścisz je znów do równej dlugości ![]() Ale wydaje mi się, że będą pięknie wyglądać! |
||
|
|
|
#2785 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o kwasy to jestem nowicjuszką, mam nadzieję, że się polubimy ![]() Cytat:
![]() najbardziej idealnie to by były włosy lekko i naturalnie falujące/skręcające sie od połowy długości ![]() Ooo a w jakich ilościach i jak często stosowałaś (do tuningowania masek rozumiem?) ![]() Moje włosy ostatnio bardzo pokochały tego Garniera KWC, skład podobny trochę do Garniera AiK, jeszcze bardziej bogaty w oleje
|
|
|
#2786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
haha to albo zapomne ![]() albo jak mi jeszcze troche urosną to zacznę właśnie od U :P moim prolemem jest to ze nie lubię zmian ![]() dziękuje dziewczyny
|
|
#2787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam i serum i jedwab Biovax, jak dla mnie bomba, polecam. A wydajne cholerstwooo.. ![]() tylko psikacze mi się skończyły. Znaczy jest jeszcze resztka Mariona rozświetlającego, ale takie dno dna. Bo psikacza Biovax do przetłuszczających wyrzuciłam jesienią, bo zaczął mnie przeraźliwie irytować swoim jestestwem. Nigdy do niego nie wrócę chyba. Domowe mixy też uwielbiam. To wynika chyba z mojej słabości do jedzenia. I gotowania. Mieszanie, gotowanie, wyciskanie, kombinowanie ze składnikami mnie odstresowuje.
|
|
#2788 |
|
Zakorzenienie
|
orange blossom to pędzą Ci włosy!
![]() Ja się ostatnio napalam na Fructisa, tyle, że nutri-gładkiego
|
#2789 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja bym ciachnęła. Na Twoich włosach będzie wyglądać super.
|
|
|
|
#2790 | |
|
Zakorzenienie
|
Przypomniałyście mi o zrobieniu żelu z siemię lnianego do włosów. Moje kochają go b/s. I muszę częściej siemię dosypywać do jedzenia.
![]() ---------- Dopisano o 12:20 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:06.

Na dzisiaj zaplanowałam już całonocne olejowanie 
Chyba najbardziej mnie przerażają te wielokrotnie rozszczepione, brr! Na szczęście takie bardzo rzadko znaduję, ale chyba są najstraszniejsze. Oprócz typowych split i baby mam też long i deep i right angle i crinkle - to te pokręcone, kurcze, czemu one się takie robią?
Ogólnie już widziałam na moich włosach chyba każdy rodzaj. Zastanawiam się, czy nie wprowadzić do pielęgnacji jakiegoś sprayu z silikonami (dziś widziałam ten żółty Fructis) bo to może przez moją bezsilikonową pielęgnację takie cudaki się robią na głowie...
Czekam tylko aż dojdą zamówienia i w przyszły weekend mam zamiar spróbować