|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Spotkałam dzisiaj miłość ... " - czyli piękne opowiadania o miłości i nie tylk
HMM..Jak się czuję..tak nijak..ale jest w o niebo lepiej niż we wtorek..wczoraj z nim rozmawiałam przez telefon..czekam na lepsze dni..może nadejdą...więc moge powiedzieć..wczoraj ''spotkałam miłość"..eh ![]() Coś ode mnie do poczytania ... (...) Tak w kazdym miejscu i o kazdej dobie, Gdziem z toba plakal, gdziem sie z toba bawil, Wszedzie i zawsze bede ja przy tobie, Bom wszedzie czastke mej duszy zostawil. Nieszczelnie otulona plaszczem zdziwienia oswajasz cisze dymem z papierosa, a dym sie w oblok niechetnie zamienia; wieczor, jak przypinka, utkwil ci we wlosach. Wybor niepewnych podrozy przede mna, niebo i ziemia - szale obojetnych wag, i nagle spadam w twoja ciemnosc jak drapiezny ptak. Szukam cie - a gdy cie widze udaje, ze cie nie widze. Kocham cie - a gdy cie spotkam udaje, ze cie nie kocham. Zgine przez ciebie - nim zgine krzykne, ze gine przypadkiem... Posylam ci bezdomne moje serce. Co chcesz z nim zrob. Na swoje zamien to bezdomne serce Lub zatrac, zgub. Wdzieczne ci bedzie to bezdomne serce Nawet za grob. Gdy sie mialo szczescie, ktore sie nie trafia: czyjes cialo i ziemie cala, a zostanie tylko fotografia, to - to jest bardzo malo..... Gdy szukasz szczescia - szukaj szczesliwie, gdy kogoś kochasz - kochaj prawdziwie, gdy o kims myslisz - mysl zawsze wszędzie, a ta osoba kochac Cie bedzie. to było parę wierszyków a to texty...pisane jakiś roczek(półtora) temu może więcej...ten czas tak mija .. Na wszystko się zgadzam Wszystko rozumiem Kocham,za to co mi dajesz Licze na Twoją pomoc w każdej chwili A co dostaję... Kilka pustych nic nie znaczacych słów Które w rzeczywistosci mogłyby znaczyc tak wiele Tyle mogłyby wnieść gdyby były prawdziwe... Ja byłam zawsze, trwałam do końca rozumiałam, wierzyłam kochałam bo czułam, traciłam i zyskiwałam ufałam, współczułam teraz tylko... oskarżam, kłamię nie wierzę , płaczę trace lecz nie zeskuję mówię 'kocham' ale tego nie czuję..
![]() |
#422 |
Przyczajenie
|
Dot.: "Spotkałam dzisiaj miłość ... " - czyli piękne opowiadania o miłości i nie tylk
Myślisz że nie chciałam Cię mieć? Nie chciałam...? Nie mogłam...?
Byłam za słaba... to czego ja pragnę nie było ważne... patrzyłam na innych - na ich potrzeby i wymagania... Zgubiłam w tym wszystkim siebie, a potem nie mogłam już znaleźć... Gdy się pojawiłeś poczułam że chcę... chcę siebie spowrotem... Chcę czuć i mieć potrzeby, chcę je tym bardziej spełniać i cieszyć się życiem... moim życiem. Chciałam myśleć kategorią Ja... Ty... My... Wciąż nie potrafiłam... widziałam jak cierpisz i jak szczęście wędruje obok nas, gotowe spełnić nasze potrzeby, ale wciąż obok... Patrzyłam na to... nieszczęśliwa, jednak wciąż z nadzieją... długo mi jej nie zabierałeś... Starałam się być silna... Ty wciąż czekałeś... Znalazłam siebie... niedawno... Było mi przykro... wszystkiego musiałam się uczyć od nowa... ale dobrze mi idzie... Teraz ja poszukam Ciebie... i razem stworzymy szczęśliwy świat.
![]() |
#423 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
śliczny tekst ... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#424 |
Zakorzenienie
|
Ona
Uśmiechnij się do niej... Niech zalotnie odgarnie włosy z twarzy... Zatrzepocze rzęsami... Miło, prawda... Podnieś szklankę... Pokaż jej... Że to toast... Na jej cześć... Za to, że jest... Tak po prostu... Niech poczuje... Się piękna... Najpiękniejsza na Ziemi... Jedyna... Wspaniała Istota... Nieskazitelnie czysta... Zabójczo inteligentna... Z błyskiem w oku... Popatrz... Jak się porusza... Jak delikatnie przytupuje nóżką... Jak płynnie talia przechodzi w biodra... Jak krągłe ma pośladki... Jak cudownie wygląda jej ucho... Wśród aksamitnie gładkich włosów... Spływających na jej smukłą szyję... Jak subtelnie zanurza usta... W kolejnym drinku... Weź ją za rękę... Niech nie pyta, gdzie ją zabierasz... Idźcie na spacer... Obojętnie gdzie... To nie ważne... Ważne jest towarzystwo... Potem idźcie do ciebie... Włącz coś miłego... Niech się odpręży... Pozwól jej zasnąć... Zanieś delikatnie do twojego łóżka... A sam prześpij się na fotelu... Rano poczuje się jedyna w swoim rodzaju... Wyjątkowa... Doceni to... Przynieś jej śniadanie do łóżka... Daj buzi w czółko... I powiedz... Dzień dobry Kochanie... I jest twoja... Na zawsze... Potem idź do pracy... I nigdy więcej się nie spotykajcie... *** Patrzysz w moje oczy... widzisz kłamstwo... piękne oczy... piękne kłamstwo... ... -widziałaś kiedyś anioła ? -nie.. a Ty ? - ja własnie widzę... Chcę... Być snem nie znikającym z Twego życia Uśmiechem, który gości na Twych ustach Myślą, co nie opuszcza Cię na chwilę Ciałem, co z Twoim w jedno zlewa się miłością kobietą Twego życia na zawsze... ...:::Słowa:::... Być kroplą rosy w zapomnieniu zrywać łzy o poranku czekając na wiosnę jesienną porą czekając na wiosnę ...na ciebie... ...:::Nierzeczywisty:::.. . Niemy krzyk jak ptak opętany trąca wskazówki zegara patrzą na niego zachwycone oczy ...:::Geometria nieskończoności:::... Siódmy anioł w zimowy wieczór... w płomieniach świec w ciszy miękkich włosów mówił... jakbyśmy rozmawiali... pierwszy ...i ostatni raz... ...:::Wędrówka:::... Ulicą szarości idzie... szelest budzącego się dnia zima... znów anioł spadając zgubi wszytkie pióra... ...:::Szarość:::... Marząc stoję w deszczu jest we mnie nadzieja że ktoś przyjdze ...z parasolem... Znalazłam to w necie
![]() |
#425 |
Zadomowienie
|
Monyczkaaa boskie są! najbardziej podoba mi się "Ona" i to:
-widziałaś kiedyś anioła ? -nie.. a Ty ? - ja własnie widzę...
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Monyczkaaa cudne
![]()
![]() |
#427 |
Wtajemniczenie
|
„Dwa swiaty. Dwa miasta. Dwa rozne spojrzenia. Dwa gusta. Dwie mysli. Dwa poranki. Dwie kawy. Dwie rozne drogi.. Jeden dotyk. Jeden swiat. Dwa powroty. Dwie kolacje. Dwa miasta.. Jedna, wspolna halucynacja”
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#428 |
Przyczajenie
|
Ehh Naszukałas Się, Na Prawde Sliczne
![]() ![]()
Love Me Or Hate Me. Hm ? --- Jesli Ludzi Coś Do Siebie Ciągnie, To Muszą Się Spotkać Choćby Stawiali Na Swojej Drodze Najrozmaitsze Przeszkody, Bombardowali Się Ukrytymi Znaczeniami, Błędnie Interpretowali Swoje Zachowania, Mijali Się Tam, Gdzie Powinni Się Spotkać I Tak Dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
![]()
Rozum, zrobisz coś dla mnie? To bardzo ważne. Nigdy ci tego nie zapomnę. Zrobisz? Mógłbyś mi wyłączyć na jakiś czas Sumienie? Dokucza mi. Strasznie mi dokucza.
Rozumek: Słuchaj, Serce. Nie rób mi tego. Proszę cię. Nie załatwiaj ze mną nic przy wódce. Bądź bezinteresowna, Serce. To, że pijemy razem i że ty się trochę racjonalizujesz, a ja trochę rozczulam, nie upoważnia cię, abyś załatwiała ze mną interesy. Miej Honor, Serce. Poza tym Sumienia nie da się wyłączyć. Ja też tego nie potrafię. Parę razy próbowałem, bo i mnie dokucza czasami. Ale się nie da. Można je tylko na jakiś czas zagłuszyć. Najlepiej żyć z nim w zgodzie. Nawet pogadać z nim nie można. Poza tym trudno je napotkać. Siedzi ciągle gdzieś w Podświadomości. Najchętniej wyłazi w nocy. Wtedy ja już śpię i się regeneruję, a ty, Serce, masz ładny sinusoidalny rytm. Serce: Ja nic z tobą przy wódce nie załatwiam. To miałeś, Rozum, zrobić dla mnie z dobrego serca. Masz rację, Rozum. Z Sumieniem nie da się negocjować. Rozumek: Słuchaj, Serce. Jak już tutaj tak sobie w cztery oczy rozmawiamy, to powiedz mi, Serce, o co ci tak naprawdę chodzi. Dlaczego to robisz? Ja to przecież wszystko widzę. Odkąd znasz tego Jakuba, przyśpieszasz, zwalniasz, tłuczesz się jak oszalałe, zalewasz mnie dopaminą, zatrzymujesz się, potykasz i kołaczesz. Budzisz mnie w nocy albo w ogóle nie dajesz mi spać. Tak jak dzisiaj na przykład. Dlaczego to robisz, Serce? Dla przeżyć i wspomnień? Boisz się, że kiedyś będziesz biło nad urodzinowym tortem tragicznie pełnym świeczek i pomyślisz, że twój czas minął, a ty nic nie przeżyłaś? Żadnej prawdziwej arytmii, żadnej romantycznej długotrwałej tachykardii albo chociaż migotania przedsionków? Tego się lękasz, Serce? A może ograniczenie się do bicia tylko dla jednego mężczyzny budzi w tobie lęk przed zmarnowaną szansą?
![]() |
#430 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#431 |
Zakorzenienie
|
oo tak.. bardzo ładny text...""A może ograniczenie się do bicia tylko dla jednego mężczyzny budzi w tobie lęk przed zmarnowaną szansą?"
![]() ![]() Proszę pozwól mi usłyszeć ciszę czasem lepsze to niż potok słów bo dobrze tak tak spokojnie poczuć oddech dnia Tyle dni spędzonych tylko razem Tyle gwiazd błyszczących tylko nam A teraz już gasnąć chcą bo słyszą myśli twe Mówiące szeptem mi Żegnaj Pomilczmy jak miliony gwiazd na niebie które żyją tak przez wiele lat Posłuchaj jak miliony gwiazd na niebie Blaskiem mówią tak: Daj szansę nam! Zanim powiesz mi żegnaj Tak niewiele trzeba aby odejść A tak wiele by pozostać tu Ogromny ból sprawia nawet kilka prostych słów Więc może lepiej nie Nie mów nic już Pomilczmy jak miliony gwiazd na niebie które żyją tak przez wiele lat Posłuchaj jak miliony gwiazd na niebie Blaskiem mówią tak: Daj szansę nam! Zanim powiesz mi żegnaj Bo tego dnia w którym zechcesz odejść To usłyszysz tam Wołanie gwiazd i mój głośny płacz Zanim powiesz mi … Żegnaj .. żegnaj .. żegnaj ..
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Puk puk??
Nie pukaj ! Me serce zamknięte!! I nikogo tu już nie wpuszczam! Ten co był tutaj ostatnio zostawił po sobie zgliszcza... Ten co był tutaj ostatnio, co wlazł z brudnymi buciorami, zaśmiecił, zniszczył, nie uszanował... Naznaczył głębokimi rysami... Puk puk? Nie pukaj! Me serce zamknięte! Nikogo nie chcę tam gościć! Wpuściłam jednego, chciał tylko się bawić... Nie chcę już więcej miłości... Nie pukaj, nie wpuszczę, bo me serce w remoncie. Łatam pęknięcia i dziury... Chcesz mnie zdobyć? Chcesz się tam dostać? To naucz się najpierw kultury Gdy mówię "Odpuszczę, dam spokój" nie chcę tego robić, lecz wiem, że tego właśnie potrzebujesz, wprowadzam chaos, smutek, bezsilność beze mnie łatwiej... Gdy mówię "Twoje szczęście ważniejsze od mojego" chcę dla Ciebie jak najlepiej, ale żal i tęsknota wziąż pozostają... Gdy mówię "Zrobisz, co zechcesz, gdzie zechcesz i z kim zechcesz" nawet jeśli jest nim ktoś, kogo nie znoszę.. chcę spełnienia Twoich marzeń, ale boli, że nie mogę być ich częścią... Gdy mówię "Perzepraszam za wszystko, za to jak mocno Cię Kocham, że nie mogę przestać, że śnię każdej nocy.." nie czuję skruchy, lecz wiem, ze na to zasługujesz... Gdy mówię "Odejdę na zawsze" nie chcę odchodzić, chcę jedynie usłyszeć Twoje... ...."Zostań..!!".... Nie bój się, to tylko ja... Ja ...ze swymi słowami. Ciszę znów przerwała łza, A deszcz szlocha za oknami... Papatrz na mnie, choć na chwilę spójrz w mą stronę... Wiesz, że błękit duszę koi... Złap za rękę, nim zatonę W smutnej morza toni... Uwierz w ptaki co śpiewają Nawet głuchą nocą. Zawierz we mnie, w moje dłonie, Co garną się z pomocą... Tylko w mych snach Potrafię wolną być... Tylko w mych snach, bezpiecznie Można przed światem się skryć. Tylko w mych snach Patrze przez wielkie,na ludzi okno... Co uciekają, cali we łzach Wciąż bojąc się, że zmokną... Nie obiecuję ci wiele... Bo tyle prawie co nic... Najwyżej wiosenną zieleń... I pogodne dni... Najwyżej uśmiech na twarzy... I dłoń w potrzebie... Nie obiecuję ci wiele... Bo tylko po prostu siebie..." Znalazłam to gdzieś w necie. Moim zdaniem są piękne. Szczególnie pierwszy wiersz.
![]() |
#433 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ooo tak, wspaniały jest ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Zakorzenienie
|
ahh wszystko piękne
![]()
![]() |
#435 |
Rozeznanie
|
Spaliłam za sobą już dawno wszystkie mosty, jednak kto powiedział, że nie da się ich odbudować? W moim życiu już tak jest, że myślę o Tobie każdego dnia... i pewnie nadal tak będzie. Gdyby jeszcze ktoś nauczył mnie odbudować pęknięte serce... Podobno wielką miłość przezwyciężyć może śmierć... albo jeszcze większa miłość. Odszedłeś... szkoda, ze zapomniałeś wziąć ze sobą wspomnień.
Ale układam sobie życie na nowo- bez Ciebie ![]()
![]() |
![]() |
#436 |
Raczkowanie
|
Pamiętam krótką opowieść z dawnych czasów, która jakoś najbardziej zapadła w mojej pamięci. Nie pamiętam już gdzie to przeczytałam i jaki był autor...
Myślę jednak, że napewno wam się spodoba. "W pewnym szpitalu, na pewnej sali, leżało dwóch pacjentów. Jeden z nich, miał sparaliżowane nogi i leżał pod ścianą. Drugi zaś, zdrowszy, miał łóżko pod oknem. Sąsiad bardzo zazdrościł mu tego, iż może spoglądać na zewnątrz. Ten zdrowszy zatem codziennie opowiadał mu, co ciekawego dzieje się za oknem - że dzieci bawią się w piaskownicy, jakiś pan jedzie na rowerze, a tam z daleka dwoje ludzi, idą przez park, trzymając się za ręce... nagle piłka wpada do stawu, ptaki zrywają się do lotu... A nad tym wszystkim rozpościera się cudowne błękitne niebo, białe, puszyste obłoki i poranne słońce rozświetlające cały krajobraz. Pacjent przy ścianie z zachwytem słuchał co ma do powiedzenia jego kolega, który godzinami snuł opowieści. Pragnął, tak jak on, móc choć raz zobaczyć to wszystko. I tak mijały dni... Aż pewnej nocy, pacjent spod okna źle się poczuł. Nie mógł dosięgnąć alarmu. Błagał o pomoc, stawał się coraz słabszy... Jednak, pacjent z pod ściany nie pomógł mu, spokojnie patrzył, jak jego kolega powoli umiera. Nazajutrz lekarze zabrali ciało. Pacjent spod ściany poprosił o przeniesienie pod okno. Ucieszony, resztkami sił wspiął się na parapet, powoli wyciągając ręce. Otworzył oczy...spojrzał.... za oknem była.... ściana." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 |
Raczkowanie
|
Hey dziwczyny....piękne te opowiadania....ryczałam cały dzień jak je czytałam....
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
coś ode mnie... z ksiązki.. Intymna teoria względności J. L. Wiśniewski
![]() W nocy, gdy zamiera ruch uliczny, słychać wodę spadającą z pobliskiego wodospadu Niagara. Sześcioletni chłopiec mieszkał w Rochester z rodzicami i siostrzyczką. Dziewczynka urodziła się bardzo chora. Miała trzy lata, gdy rodzice zapytali chłopca, czy oddałby dla niej „krew, bez której ona nie mogłaby dalej żyć”. Chłopiec zgodził się bez wahania. Po kilku dniach lekarze w uniwersyteckiej klinice przeprowadzili transfuzję bezpośrednią. Chłopiec leżał obok siostrzyczki i z jego żył przetaczano krew do jej żył. W pewnym momencie, gdy transfuzja w odczuciu chłopca trwała zbyt długo, zapytał lekarza „czy to tak się umiera?”. Lekarz nadzorujący transfuzję nie wiedział co odpowiedzieć. Po chwili rozmowy wyszło na jawa, że chłopiec nie zrozumiał do końca swoich rodziców. Myślał, że musi oddać całą swoją krew i umrzeć, aby mogła żyć jego siostra. […] Czasami prawdziwa miłość ujawnia się dopiero wtedy, gdy nie wszystko do końca się rozumie... On był nauczycielem. Ona była jego uczennicą. Zakochali się w sobie. Na wrotkach pojechali z jego mieszkania w Harlemie, w Nowym Jorku, do USC w ratuszu Nowego Jorku, na dolnym Manhattanie. On miał wtedy dwadzieścia osiem lat, ona piętnaście. Był rok 1912. On – jedenaste dziecko czarnej matki, on – urodzona w Rosji córka rosyjskich emigrantów. On okazał się wyjątkowo uzdolniony. Napisał „Historię filozofii”, która sprzedawała się w dwudziestu milionach egzemplarzy. Nazywał się Will Durant. Jego żona miała na imię Ariel. Oboje podjęli się wielkiego zadania. Chcieli wspólnie napisać „Historię kultury ludzkości”. Od dnia ślubu nie spędzili ani jednego dnia i ani jednej nocy oddzielnie. Po pięćdziesięciu latach bycia razem potrafili rozmawiać jak na pierwszej randce. W 1977 roku otrzymali od prezydenta Forda najwyższe wyróżnienie literackie w USA. Ona wtedy powiedziała: „Wszystko, co osiągnęłam w życiu, zawdzięczam mojemu nauczycielowi, przyjacielowi i mężowi”. On dodał: „Bóg podarował mi ją i powietrze do oddychania”. W roku 1981 Will Durant musiał być operowany. Tygodniami leżał na oddziale intensywnej terapii. W tym czasie kulka ulic dalej, w domy zmarła jego osiemdziesięciotrzyletnia żona. Pielęgniarki i lekarze ukrywali to przed nim. Jedenaście dni po śmierci żony Will Durant sam odłączył się od respiratora…. Respiratory dostarczają tylko powietrze do oddychania…
![]() |
![]() |
#441 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
CUDOWNE ! poplakalam sie ![]()
Love Me Or Hate Me. Hm ? --- Jesli Ludzi Coś Do Siebie Ciągnie, To Muszą Się Spotkać Choćby Stawiali Na Swojej Drodze Najrozmaitsze Przeszkody, Bombardowali Się Ukrytymi Znaczeniami, Błędnie Interpretowali Swoje Zachowania, Mijali Się Tam, Gdzie Powinni Się Spotkać I Tak Dalej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#442 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jakby o mnie ? uczę się zapomnieć... eh.. chyba oddałam czemuś wolność..piekny text ..buziaki p.s :Izabell ![]() ![]() ''[…] Czasami prawdziwa miłość ujawnia się dopiero wtedy, gdy nie wszystko do końca się rozumie...''
![]() |
![]() |
#443 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#444 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#445 |
Rozeznanie
|
wzruszające i takie szlachetne ,dzieki ,ze podzieliłas się tym opowiadaniem ,jest jakby na czasie - przed świętami .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
dwuznaczne hehe ale fajne
![]()
![]() |
#447 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#448 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Chcę żebyś kochała każdą cząstką swojego ciała.
Kiedy znajdziesz milość nie uciekaj,nie musisz też za nią gonić. Bądż cierpliwa a miłość sama przyjdzie. Nie bój się . Pamiętaj, Kochać znaczy żyć.
![]() |
#450 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.