Aparaty ortodontyczne cz. XII - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-12, 18:53   #931
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII

Cytat:
Napisane przez Lolaa87 Pokaż wiadomość
Nie miałam wyboru, ortodontka powiedziała, że przy mojej wadzie muszę mieć taki podklejony drucik na stałe żeby zęby się nie rozjechały I w sumie jestem zadowolona bo nie chciałabym mieć takiego ruchomego :P
A jaka masz wadę? Tez będę pytać po zdjęciu o taką przyklejaną retencję nawet na górę,bo wiadomo to większy komfort.

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 19:16   #932
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez boangelina Pokaż wiadomość
Mam wyciągi "creatures of the sky" a wlasciwie mialam- zgubiłam paczuszkę... W takiej sytuacji mam dzwonic do orto czy można gdzieś kupić takie gumeczki?
Na pewno da się je kupić, ale jeśli masz orto w tym samym mieście to bym się przeszła

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 20:09   #933
Lolaa87
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kachnaaaa Pokaż wiadomość
A jaka masz wadę? Tez będę pytać po zdjęciu o taką przyklejaną retencję nawet na górę,bo wiadomo to większy komfort.
Tzn.nie wiem czy moja wada ma jakąś fachową nazwę, ale mam wystające jedynki dość mocno i to mi w sumie najbardziej przeszkadza i mam też krzywy zgryz, jakoś asymetrycznie mi idą zęby jakby delikatnie niżej jest jedna strona u góry i to orto będzie naprawiać
Stary 2012-03-12, 20:11   #934
charizella
Raczkowanie

Jestem po dwóch ekstrakcjach, dzisiaj byłam założyć separatorki (póki co zęby nie bolą! tylko to uczucie, że coś mam między zębami... ;D) i 23.03 mam mieć zakładany aparat. Jeeeej, nie mogę się doczekać!

01.06.12r. - błękitne ligaturki

Edytowane przez charizella
Czas edycji: 2012-03-12 o 20:13
charizella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 21:22   #935
tak
Zakorzenienie

A ja jestem zadrutowana nie boli mnie nic, lecz mimo to znieczuliłam się drinkami
tak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 21:35   #936
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tzn.nie wiem czy moja wada ma jakąś fachową nazwę, ale mam wystające jedynki dość mocno i to mi w sumie najbardziej przeszkadza i mam też krzywy zgryz, jakoś asymetrycznie mi idą zęby jakby delikatnie niżej jest jedna strona u góry i to orto będzie naprawiać
O to w sumie wydaje się dość podobnie jak u mnie z tego co zrozumiałam,może akurat też mi się trafi taka retencja

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 22:04   #937
hikari91
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez charizella Pokaż wiadomość
Jestem po dwóch ekstrakcjach, dzisiaj byłam założyć separatorki (póki co zęby nie bolą! tylko to uczucie, że coś mam między zębami... ;D) i 23.03 mam mieć zakładany aparat. Jeeeej, nie mogę się doczekać!
mnie zęby w czasie separacji ani trochę nie bolały tylko na początku wkurzające uczucie, że ma się coś między zębami

hikari91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 09:41   #938
tak
Zakorzenienie

Dziwnie mi. Nic mnie nie boli. Ale mi cholernie dziwnie. Czy ja się do tego przyzwyczaję?
A za chwilę mycie zębów - o zgrozo. Wczoraj nie umyłam ich dokładnie, bo bałam się, że się coś odklei
Stary 2012-03-13, 10:19   #939
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tak
Czy ja się do tego przyzwyczaję?
Oczywiście, że tak. Za jakiś czas w ogóle nie będziesz pamiętać, że coś masz na zębach jesteś szczęściarą skoro Cię nic nie boli, ja pamiętam, że biegałam po ścianach tak bolało, bez procha przeciwbólowego bym nie zasnęła
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 11:12   #940
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tak Pokaż wiadomość
Dziwnie mi. Nic mnie nie boli. Ale mi cholernie dziwnie. Czy ja się do tego przyzwyczaję?
A za chwilę mycie zębów - o zgrozo. Wczoraj nie umyłam ich dokładnie, bo bałam się, że się coś odklei
Przyzwyczaisz się
Ja na początku też myłam zęby bardzo delikatnie, bo bałam się, że zaraz zamki odpadną ale jak do tej pory nieźle się trzymają a już się z nimi tak nie cackam jak zaraz po założeniu aparatu
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 13:19   #941
oska99
Rozeznanie

Jestem po kolejnej wizycie. Dzisiaj poraz pierwszy miałam robiony stripping między górnymi 4kami. Nie bolało, ale było dość nieprzyjemnie Niestety dalej nie wiem kiedy mniej więcej mogłabym się pozbyć złomka, orto twierdzi ,że jeszcze nie można stwierdzić :| dziwne bo innym od razu się mówi mniej wiecej, ale cóż. Musze być cierpliwa. No i nie odważyłam się na czerwone ligaruty, może nastęnym razem, teraz wzięłam sobie jasnoróżowe Za 6 tyg. następna wizyta.
10.2019 Macierzyństwo - dr Mirocki lub Przybycień ?

oska99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 13:20   #942
Yuza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kruuuszi Pokaż wiadomość
Dziewczyny odpadła mi rurka i zamek na 5;/ nie wiem co robic, a okazalo sie ze moja ortodontka bedzie dopiero w piatek;/

Chyba nie ma się co przejmować, mi odpadł zamek w sobotę i dzwoniłam dzisiaj do mojej orto to powiedziała, że mogę przyjść w przyszły wtorek... więc to chyba nic TAKIEGO wkurza mnie tylko drut z tyłu bo cały czas rani mi policzek
Stary 2012-03-13, 13:56   #943
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oska99 Pokaż wiadomość
Jestem po kolejnej wizycie. Dzisiaj poraz pierwszy miałam robiony stripping między górnymi 4kami. Nie bolało, ale było dość nieprzyjemnie Niestety dalej nie wiem kiedy mniej więcej mogłabym się pozbyć złomka, orto twierdzi ,że jeszcze nie można stwierdzić :| dziwne bo innym od razu się mówi mniej wiecej, ale cóż. Musze być cierpliwa. No i nie odważyłam się na czerwone ligaruty, może nastęnym razem, teraz wzięłam sobie jasnoróżowe Za 6 tyg. następna wizyta.
Spójrz na to z drugiej strony: może dobrze, że CI nie powiedziała, bo nastawiłabyś się, a orto by odłożyła i miałabyś taki zawód jak ja mam co miesiąc

książki
Stary 2012-03-13, 14:51   #944
charizella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez hikari91 Pokaż wiadomość
mnie zęby w czasie separacji ani trochę nie bolały tylko na początku wkurzające uczucie, że ma się coś między zębami
Eee, mnie jednak bolą, za wcześnie się cieszyłam...
Co do uczucia tego "czegoś" między zębami to już się przyzwyczaiłam, tylko nie mogę gryźć tymi tylnymi zębami...

Po ilu dniach to powinno przejść?

01.06.12r. - błękitne ligaturki

charizella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 15:09   #945
oska99
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Spójrz na to z drugiej strony: może dobrze, że CI nie powiedziała, bo nastawiłabyś się, a orto by odłożyła i miałabyś taki zawód jak ja mam co miesiąc
też tak o tym pomyślałam, ale sama wiem, że nie prędko bo dużo jest do zrobienia, a aparat noszę niecały rok nie ma się co spieszyć, chcę mieć idealnie proste więc będę cierpliwa, ale mam nadzieje, że nie będę musiała być aż tak cierpliwa jak Ty..

Stary 2012-03-13, 15:21   #946
kakaowykokos
Raczkowanie

Jutro zakładanie. Boję się, a jednocześnie nie mogę się doczekać!
kakaowykokos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 15:39   #947
tak
Zakorzenienie

I w ogóle, kicha! Dziewczyny (i chłopaki?). Pani mi nakleiła coś na górne siódemki i lewą dolną (podwyższenie zgryzu), żeby górne jedynki przy zgryzie nie zaczepiały mi o zamki. Z tym że przy drugim myciu zębów to coś z górnej lewej siódemki mi odpadło. Mam niby przyjechać, jeśli odpadnie i jeśli górne jedynki zaczną zahaczać o zamki. Ale kurczę - nie dlatego wzięłam samoligaturujący, żeby teraz co dwa tygodnie jeździć do orto :/ ogólnie jem, od razu połykając, a zęby myję bardzo delikatnie, żeby przypadkiem ten materiał z kolejnej siódemki mi nie odleciał. Jeśli przez całe dwa lata będę musiała jeść papki, żeby mi to nie odpadło, to zwariuję.
Stary 2012-03-13, 15:39   #948
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kakaowykokos Pokaż wiadomość
Jutro zakładanie. Boję się, a jednocześnie nie mogę się doczekać!
nie ma sie czego bac!!!!! absolutnie!! raczej mozna skakac ze szczescia!!!
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 15:52   #949
kakaowykokos
Raczkowanie

Skaczę! Ale jednak trochę nerwy są. Już jest w stu procentach pewne, że będę miała założony na jutrzejszej wizycie, a jednak mam takie schizy, że coś nie będzie pasować i to się odłoży... Tyle już czekam, że nie mogę uwierzyć, że to JUTRO. Oby było wszystko dobrze.
kakaowykokos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 16:31   #950
ajeva
Raczkowanie

Cytat:
I w ogóle, kicha! Dziewczyny (i chłopaki?). Pani mi nakleiła coś na górne siódemki i lewą dolną (podwyższenie zgryzu), żeby górne jedynki przy zgryzie nie zaczepiały mi o zamki. Z tym że przy drugim myciu zębów to coś z górnej lewej siódemki mi odpadło. Mam niby przyjechać, jeśli odpadnie i jeśli górne jedynki zaczną zahaczać o zamki. Ale kurczę - nie dlatego wzięłam samoligaturujący, żeby teraz co dwa tygodnie jeździć do orto :/ ogólnie jem, od razu połykając, a zęby myję bardzo delikatnie, żeby przypadkiem ten materiał z kolejnej siódemki mi nie odleciał. Jeśli przez całe dwa lata będę musiała jeść papki, żeby mi to nie odpadło, to zwariuję.
To pewnie tylko na początku tak będzie, trzeba to dopracować.. no niestety tak się dzieje.. najwidoczniej. Lepiej pojechać, żeby orto to podkleiła mocniej i żeby następnym razem już nie spadło. Bo to musi być dobrze zrobione, a nie tak, że przy każdym myciu zębów będzie narażone na to, że spadnie.
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 17:47   #951
sztukakamuflazu
Raczkowanie

mnie czeka usuwanie chirurgiczne ośemki, jeszcze nie wylazła <boi się>
sztukakamuflazu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 17:53   #952
Lolaa87
Zadomowienie

Dziewczyny powiedzcie jakiej używacie nici? Jakiejś specjalnej? Czy nada się taka zwykła, którą kupię np. w Rossmannie?
Stary 2012-03-13, 18:03   #953
tak
Zakorzenienie

sztukakamuflazu, ja wszystkie ósemki mam niewylaźnięte - a nie musiałam wyrywać ani jednej
Stary 2012-03-13, 18:06   #954
oska99
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny powiedzcie jakiej używacie nici? Jakiejś specjalnej? Czy nada się taka zwykła, którą kupię np. w Rossmannie?
mi orto poleciła Oral-B Superfloss, idealna dla osób z aparatami można ją dostać jedynie w aptece, nie pamiętam ceny.

tak wygląda:
http://www.oralb.com/products/super-floss/

Stary 2012-03-13, 18:12   #955
kruuuszi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yuza Pokaż wiadomość
Chyba nie ma się co przejmować, mi odpadł zamek w sobotę i dzwoniłam dzisiaj do mojej orto to powiedziała, że mogę przyjść w przyszły wtorek... więc to chyba nic TAKIEGO wkurza mnie tylko drut z tyłu bo cały czas rani mi policzek
Problem w tym że teraz odkleił mi sie kolejny zamek, teraz po lewej stronie na 5;/ nie mam pojecia co sie dzieje. Nie jem nic twardego, nie pije żadnych gazowanych napoi;/ Zaczynam sie denerwowac;/
Stary 2012-03-13, 19:05   #956
201607260940
Konto usunięte

Dziewczyny, mam pytanie Jakoś niecałe 2 tygodnie temu miałam zakładany aparat na dolne zęby, jestem ciekawa ile już nosicie swoje aparaty ;p Moja koleżanka miała bardzo krzywe zęby i nosiła aparat niecałe 2 lata, jak myślicie, ile trzeba go nosić jeśli ma się tylko lekką wadę zgryzu?
201607260940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 19:11   #957
Lolaa87
Zadomowienie

Cytat:
mi orto poleciła Oral-B Superfloss, idealna dla osób z aparatami można ją dostać jedynie w aptece, nie pamiętam ceny.

tak wygląda:
http://www.oralb.com/products/super-floss/
O dzięki wypróbuję ją
Stary 2012-03-13, 19:13   #958
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
też tak o tym pomyślałam, ale sama wiem, że nie prędko bo dużo jest do zrobienia, a aparat noszę niecały rok nie ma się co spieszyć, chcę mieć idealnie proste więc będę cierpliwa, ale mam nadzieje, że nie będę musiała być aż tak cierpliwa jak Ty..
Też Ci tego życzę Ale jak masz świadomość, że coś trzeba zmienić to chętniej się nosi, a mi stan obecny do szczęścia wystarczy (przy mojej asymetrii i tak ma nigdy nie być idealnie równo), więc motywacji brak

Cytat:
Tez mam Oral-B, lubię ta firmę, bo mają duży wybór grubości nici

Cytat:
Napisane przez Marlena18 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie Jakoś niecałe 2 tygodnie temu miałam zakładany aparat na dolne zęby, jestem ciekawa ile już nosicie swoje aparaty ;p Moja koleżanka miała bardzo krzywe zęby i nosiła aparat niecałe 2 lata, jak myślicie, ile trzeba go nosić jeśli ma się tylko lekką wadę zgryzu?
Nikt Ci nie odpowie na to pytanie nie będąc Twoim ortodontą, nie widzimy Twoich zębów, nie znamy przebiegu leczenia, więc po co mamy Ci mącić w głowie mówiąc o wcześniejszym lub późniejszym ściąganiu, co może się okazać zupełnie nieprawdziwe?
Różne są metody leczenia, jedni ortodoncie leczą wolniej, drudzy szybciej, każda wada jest inna. I tyle.

książki
Stary 2012-03-13, 21:55   #959
ajeva
Raczkowanie

Cytat:
Problem w tym że teraz odkleił mi sie kolejny zamek, teraz po lewej stronie na 5;/ nie mam pojecia co sie dzieje. Nie jem nic twardego, nie pije żadnych gazowanych napoi;/ Zaczynam sie denerwowac;/
jak dopiero co po wizycie to może za mocny drut? mi się po zmianie odkleił, a jak nie to może za słabo przyklejony. Szczerze to mnie dziwi, że orto nie kazała Ci przyjechać.. Ale może jeszcze niewiele się tam zadziało, to może nie będzie straty, ale w moim przypadku jak się zamek odkleił i od razu to zauważyłam, to orto mówiła, że dobrze, że od razu się to przyklei bo jakby się z tym czekało to ząb z którego się odkleił mógłby wrócić na swoje poprzednie miejsce.. i praca by poszła na marne.
koniec 10.01.2014

"It's not a dream anymore.

It's worth fighting for!"

proszę o udostępnianie=》 https://zrzutka.pl/ndpe6p dla mamy
ajeva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 22:38   #960
Irish184
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez charizella Pokaż wiadomość
Eee, mnie jednak bolą, za wcześnie się cieszyłam...
Co do uczucia tego "czegoś" między zębami to już się przyzwyczaiłam, tylko nie mogę gryźć tymi tylnymi zębami...

Po ilu dniach to powinno przejść?
Mnie bolały na górze po jednej stronie 3 dni a po drugiej 1 dzień cały czas nawet gdy nic nie gryzłam. Potem kilka dni tylko gdy gryzłam, więc jadłam budynie, jogurty, kaszki itd. Ból jest sprawą indywidualną, ale na pewno z każdym dniem będzie coraz słabszy

Cytat:
sztukakamuflazu, ja wszystkie ósemki mam niewylaźnięte - a nie musiałam wyrywać ani jednej
I w ogóle nie będziesz musiała ich wyrywać, czy tylko przed założeniem aparatu nie musiałaś?

Cytat:
A miałaś jakieś plomby na tych zębach może? Mi Orto mówiła, że zamki mogą się odklejać jeśli są naklejone w miejscu gdzie zęby były plombowane.

Cytat:
Napisane przez Marlena18 Pokaż wiadomość
Ja nosze już prawie 4 miesiące górę i prawie 2 miesiące dół. Standardowo okres leczenia wynosi 2 lata +/- pół roku, chyba że wada jest bardziej skomplikowana. Ale zawsze najlepiej zapytać Orto ile mniej więcej potrwa leczenie
Dół: od 20.01.2012r. do 16.01.2014r.
Irish184 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości