![]() |
#391 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy czerwiec-lipiec-sierpień 2007
mnisiaale mam nadzieje, ze do tego czasu (22.12.06) to moge sie tu troche powyzalać
![]() tak powaznie to dziś mam okropny ból sutków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#392 |
Zadomowienie
|
Kancia gratuluję. W Twoim przypadku to poczekałabym na pierwsze USG i tam Ci powiedzą przybliżony termin porodu. Ja cykle miałam regularne 28 dniowe i u mnie nie było problemu z wyliczeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#393 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystkie pozwalamy Ci tu siedzieć i się wyżalać ![]() ![]() ![]() Mnie też na początku bolały piersi, okropniście! I były baaaardzo drażliwe! Ale przeszło, teraz są duuuuuuuuuuużo większe, przestały już rosnąć tak szybko no i już nie bolą.
![]() |
#394 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A poza tym jestem bardzo zadowolona, bo z B zrobiły się C ![]()
![]() |
#395 |
Zakorzenienie
|
2 miesiace
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#396 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() Dzis mam za soba pierwsza wizyte u gina no i mam jakies takie mieszane uczucia co do tej wizyty ![]() Powiedzcie jak bylo uwas na pierwszej wizycie u gina bo ja czytalam ze powinnien byc wywiad, wazenie itd... - umnie niebylo ![]() bylo : - pomiar cisnienia - pobranie krwi - badanie (wymaz) - USG dopochwowe Lekarz niepowiedzial nic ani ktory to wedlug niego tydzien ani ze powinnam uwazac na ...... nic pozatym ze po USG powiedzial ze wszystko jest wporzadku jak na chwile obecna i mam przyjsc za 2 tygodnie (nastepna wizyta umowiona na 08.01.2007) Jak bylo uwas ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#397 |
Rozeznanie
|
aaa i na dzis moje malenstwo ma 20 mm
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#398 |
Konto usunięte
|
fredziunia wydaje mi się, że wszystko w porządku. Ja miałam wywiad, ważenie, badanie (ale bez USG i bez wymazu, bo miałam dwa miesiące wcześniej).
Nie miałam krwi- ale wiadomo, u nas to inna bajka- trzeba iść samemu do laboratorium, ; ciśnienia też mi ginekolog nie mierzyła. Myslę, że wszystko jest OK. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#399 |
Zakorzenienie
|
Fredziunia, ja na Twoim miejscu po prostu bym pytała. Lekarze częśto nie informują swoich pacjentek o wszystkim, bo nie wiedzą, ż eone nie wiedzą. To może troche dziwne, ale z drugiej strony oni mają pewnie masę pacjentek, które są obyte od samego początku z tym tematem, bo dużo czytają i siedzą na forach. Kiedys tego nie było, a teraz kobiety sie wspieraja i same szukają informacji w sieci.
Gdybym nie miała jakiś źródeł informacji to pewnie u ginekologa spędziłabym godzinę na wypytywaniu. A gdy przyszło co do czego to nie bardzo wiedziałam o co mogłabym jeszcze spytać oprócz tak oczywistych rzeczy jak to czy wszystko jest w porządku, jakie mam badania wykonać i poproszenie o skierowania. Myślę, że Twój ginek cie nie olał, zrobił ci podstawowe badania, które mógł wykonać na miejscu. reszta to do labolatorium. A jeśli masz jakieś pytania co do odżywiania, stylu życia itd. to powinnaś sama zapytać. Każda z nas ma inny żywot i inne problemy, więc cieżko by lekarz za każdym razem wiedział co ma mówić. ![]() ![]() A mi mdłości juz przechodza, mam je bardzo rzadko. ![]() ![]() ![]() Następne USG razem z przeziernością i takimi tam mamy 29 grudnia. Nie mogę się doczekać. ![]() ![]()
#400 |
Konto usunięte
|
Dlaczego nikt się nie odzywa?
![]() Ja całe dnie siedze w domciu, bo bezrobotna jestem, a na podwórko w taki ziąb mi się nie chce wychodzić, no i co chwilke tylko na wizaż zaglądam, z nadzieją, że ktos coś napisał, że może komuś coś odpiszę. A tu nic... ![]() Gdzie Wy się kobietki podziewacie? Ja już mam w domu choinke od dzisiaj ubraną - TŻ się uparł, że on już chce świątecznie. ![]() Wigilje tradycyjnie spożywamy razem z teściami- piętro wyżej. W żadne przygotowania nie pozwolono mi się zbytnio angażować. Kuchnia to królestwo teścia, teściowa tylko (aż) wypiekami się zajmuje. Mi pozostaje jedynie nakrycie do stołu. No i co ja mam te całe dnie robić? Najchetniej bym leżała i leżała, ale to tak nie wypada non stop. Oj, nudno, i do tego wciąż mnie mdli. Z ubikacją się nie zaprzyjaźniłam, ale przez cały dzień tak nie mrawo mi w przewodzie pokarmowym. Poszcie co u Was. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#401 |
Zakorzenienie
|
to ja cos zapytam moze bedziecie umiały mi odpowiedziec
![]() bylam w piatek u ginekologa i zapisał mi nystatyne dopochwową bo mam nadzerke ![]() ![]() ![]() Musze zrobic to USG bo zwariuje jak nie zobacze fasolinki ![]() Pliz poradzcie cos bo juz przeszperałam wszystkie forumsy bejbikowo - ciązowe i nic Help ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#402 |
Rozeznanie
|
lea35 : no to jestes w podobnej sytuacji co ja , bo ja tez bezrobotna
![]() ![]() ![]() A co do wizyty to TZ tez mnie pocieszal ze napewno na drugiej wizycie bedzie juz inaczej , no chyba ze nie to stwierdzil wtedy poszukamy innego lekarza ![]() ![]() No i lekarz naszykowal mi dzis torebke z witaminami - kwasem foliowym (tu to dostaje sie od lekarza - gratis ![]() ![]() ![]() Shemreolin: na nastepna wizyte przygotuje sobie liste pytan ![]() ![]() ![]() Kancia: witam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ja dzis jakas slaba popoludniu bylam zasnelam na kanapie , sama nie wiem kiedy ![]() Jak skoncze tylko gotowac zupke na jutro to postaram sie zeskanowac zdjecie mojej fasoleczki i wkleic ale jak mi sie nieuda to musze czekac na TZ wiec wkleje jutro ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#403 |
Zakorzenienie
|
Ja ostatnio cały czas chodzę śpiąca. Mój rekord to spanie od ok. 20 do 6 rano, a i tak się obudziłam strasznie zmęczona. W pracy siedzę i ziewam całymi dniami. Na jutro wypisałam urlop, może się wyśpię.
A w związku ze świętami pojawił się problem. Jedziemy do teściów na wigilię, mają się pierwsi dowiedzieć o "bejbi", tylko właśnie wyszło na jaw, że oni mają się rozwodzić po świętach. No i nie wiem jak się zachować?????? Kurde. Dlaczego ludziom tak odpala na starość? Czwórka dzieci dorosła(najmłodszy -20 lat, najstarsza 29), ludzie z 30-letnim stażem małżeńskim dopiero teraz się domyślili, że nie pasują do siebie?????? No i jak??? - tutaj moja radość z fasolinki i smutek pozostałej części rodziny z wiadomych powodów. |
![]() ![]() |
![]() |
#404 |
Wtajemniczenie
|
Kancia: co do tej nystatyny - najlepiej spytaj tego lekarza od usg. ja nie słyszałam, żeby to wpływało - zmienia chyba tylko florę bakteryjną pochwy :/
dziewczyny, ja też siedzę w domu i to nie ze względu na ciążę :/ przedtem to mnie dość dobijało tzn. próbowałam oczywiście znaleźć sobie jakieś zajęcie - własny biznes + sprzątanie, gotowanie i ogólnie rozpieszczanie córki i męża, ale po mega aktywnym trybie życia, który prowadziłam wcześniej, było tego wszystkiego za mało ![]() ![]() ale najważniejsze - zrobiłam powtórnie to usg "genetyczne" - wyszły zupełnie inne - bdb wyniki ![]() ![]() a co do tych lekarzy, to każdy jest inny - ja w tej ciąży byłam już u 4 i wcześniej też bywałam, więc mam porównanie ![]() ![]() ale się rozpisałam - ciekawe czy ktoś to przeczyta ;>?
#405 |
Zakorzenienie
|
Ja przeczytałam.
A też jestem strasznie gadatliwa, zawsze lekarzy zagaduję (nawet dentystę) ![]() W poście wyżej napisałam, że biorę urlop jutro (czyli w środę), a kilka postów wcześniej,że we wtorek. Chciałam to od razu sprostować ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#406 |
Rozeznanie
|
No no ja tez przeczytalam
![]() ![]() ajanna: to super ze drugie badania wyszly bdb teraz mozecie sie spokojnie cieszyc swietami ![]() ![]() ![]() ![]() frida110: wiec twoja wizyta jutro - daj znac po wizycie co i jak ![]() ![]() Juz w sobote jade do Polski do rodzinki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#407 |
Zakorzenienie
|
no cześc dziewczynki
![]() ja własnie wrociłam z ostrego dyzuru bo miałam jakies dziwne plamki. Okazało sie, ze to od nystatyny. Ale jestem happy bo pan doktor mi zrobił USG i widziałam fasolindę ![]() ![]() Pan mi powiedział, ze jak na razie sie wszystko ok i fasolek ma 8mm. Przepisał Luteinkę ![]() Wiecie moze ile to tygodni te 8mm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#408 |
Konto usunięte
|
Wreszcie troszkę ruchliwiej się zrobiło w naszym wątku
![]() Kancia, zazdroszczę Ci, że już widziałas Waszą Fasolkę, ja pierwsze usg, mam dopiero w drugiej połowie stycznia ![]() W sumie to juz wariuje z tą ginekolog. Na pierwszej wizycie , byłam prywatnie, bo to koniec roku, limity wyczerpane. No więc poszłam prywatnie do lekarki, u której normalnie chodze na wizyty z NFZ. To było 12.12. No ale powiedziałam ginekolog, że nie stać mnie na prywatne wizyty, więc na początek stycznia kazała się do niej do przychodni zarejestrować. Spoko, tylko, że pierwszy wolny termin jest na 23 stycznia. ![]() ![]() Na wszelkie badania krwi,moczu i glukozy pani ginekolog kazała iść dopiero około 10 stycznia, bo wtedy to już 10tc bedzie i bedzię można dodatkowo stwierdzić obecność jakiś przeciwciał. ![]() Na pierwsze USG (które przez cały okres ciąży będzie prywatnie, bo maszyna w ośrodku według ginekolog nie nadaje się do oglądania Fasolek) jestem umówiona na 21 stycznia. takie te terminy porozrzucane, jakoś mi się ciężko w tym połapać. A jesli chodzi o spanie, ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#409 |
Zakorzenienie
|
szkoda, ze musisz tak długo czekać
![]() ![]() ![]() Całuski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#410 |
Zakorzenienie
|
Oooo, nie zaglądałam chwilę i ile nowych postów!! Ale się Mamy bujnęły z pisaniem
![]() Super! Ja jestem zapracowana ciężarówka. Mam zamiar pracować tak długo jak tylko się da, lubię moją pracę i ciężko mi bez niej długo wytrzymać. Dziewczyny w pracy już się ze mnie śmieją że pewnie z porodówki będę do nich dzwonić i pytać czy wszystko ok ![]() ![]() ![]() Z mojego ginia jestem bardzo zadowolona, bo jak tylko założył mi katrę ciąży to dał też swój numer komórki i powiedział, że w razie wątpliwości i pytań mam po prostu dzwonić. Cała wizyta u niego trwa zawsze około pół godziny, czasami nawet dłużej. Zawsze mierzy mi ciśnienie i waży, wypytuje o samopoczucie i wszystko notuje w swoim kompie a ja dostaję to potem wydrukowane jako następna karteczka do wpięcia w kartę ciąży. Jak do tej pory to przy każdej wizycie miałam robione USG. No podczas ostatniej wizyty i mówił mi też, żebym uważała na wagę. Zbytni jej przyrost nie jest dobry ani dla mamy ani dla dziecka. Nie są wskazane jakieś forsowne ćwiczenia, ale spacery jak najbardziej i to bez względu na pogodę. Jadam też generalnie wszystko, ograniczam (jak zawsze) tłuszcze i zmuszam sie do owoców. Nigdy ich nie lubiłam, ale teraz wiem, że muszę jeść ich dużo dla bobasa. ajanna - pokaż nam swoje bliźniaki!! Jejku, jakie to musi być na maxa!! Proszę Cię bardzo!!
#411 |
Zakorzenienie
|
Witam - ale macie tempo
![]() JA wczoraj bylam i gina - i wszystko Ok poza tym, ze mam za wysokie cisnienie 150/90 i lekarz kazal uwazac, nie denerwowac sie i zalozyc dzienniczek pomiarow cisnienia - 3 razy dziennie o tej samej porze rzez 3 tygodnie, wypisal skierowanie na mocz i morfologie i dal dalej L4 do 16 stycznia ![]() ![]() Kancia nasza kruszynka miala 7,3mm w 6tc ![]()
#412 |
Zakorzenienie
|
minisia - a gdzie Twoje fotki?? Czyżbym przeoczyła??
![]()
#413 |
Raczkowanie
|
Fakt, ale się rozpisałyście, nie nadążam tego czytać, bo tylko w pracy mam neta, a wiadomo jak to jest.
Dziwi mnie to,że wy już macie założone karty ciąży, a jak byłam u gina to zrobił USG powiedział że to bardzo wczesna ciąża, kazał przyjść za dwa - trzy tygodnie (czyli coś koło tego piątku) i nic. Czy któraś z was też nie ma założonej karty ciąży? co o tym myślicie? Macie jakieś sprawdzone sposoby na mdłości, cały czas mi jest niedobrze, ale do ubikacji się jeszcze nie tulę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#414 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No właśnie, u nas w Polsce to straszne cyrki z tym funduszem. ![]() Tak też myślałam, że prawie dwumiesięczna przerwa w wizycie u ginekolog, to stanowczo za długo. Więc ponownie pójdę prywatnie na początku stycznia. Co tam kasa, nasza Fasolka jest najważniejsza. ![]() Xantia, podziwiam Ciebie i inne pracujące ciężarówki. Ja nawet gdybym miała prace, to nie umiałabym pracować, gdy mi tak ciągle mdło i śpiąco się czuję. ajanna- dołączam sie do prośby Xanti, tez chcę zobaczyc Twoje Maleństwa ![]() Ja też oczywiście mam numer komórki do mojej ginekolog, i w każdej niemal chwili może się ze mną spotkać, z tym, że zawsze prywatnie- odpłatnie. A tych pieniążków zawsze mało, gdy tylko jedna osoba w rodzinie pracuje. ![]() Pozdrawiam. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#415 | |
Zakorzenienie
|
mnisia
Cytat:
![]() ![]() a co do cisnienia to ja mam nadcisnienie i chyba bez leków sie nie obejdzie ![]() ![]() Olinda ja nie mam karty ciązy ale mam nadzieje, ze w piatek założą ![]() lea ja tam bym poszła na Twoim miejscu, fasolek wazniejszy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#416 |
Zakorzenienie
|
a mnie dziwi, że wielu lekarzy nie zakłada od razu kart ciąży. Ale z tego co czytałam też na innych wątkach to jest grono lekarzy, którzy nie zakładają od razu. Nie wiem dlaczego? Tzn gdzieś tam wyczytałam taki post wizażanki, że lekarz uzasadniał to częstymi poronieniami we wczesnej ciąży!! No i że ze względu na to się nie opłaca
![]() ![]() ![]() To jak powinno się to rozumieć? Jeśli nastąpi samoistne poronienie TO TO SIĘ NIE LICZY???? Nie dokumentują poronienia, czy jak???? Przecież jak się idzie do gina pierwszy raz w ciąży to pyta czy były poronienia. No i co wtedy odpowiedzieć?? Tak czy nie?? Nie było karty ciąży to nie było też ciąży? No bo dokumentu na to nie ma. Nie wiem jak to tłumaczyć. Bo jakieś (logiczne) uzasadnienie musi być. A przynajmniej powinno. Może wiecie coś więcej na ten temat niż ja??
#417 |
Rozeznanie
|
Kancia: jesli twoja fasolka ma 8 mm to w programie do interpretacji wynikow USG tez mi wyszlo ze to okolo 6 tygodnia
![]() Tu jest link do tego kalkulatorka : http://www.noworodek.pl/index.php?sm=2&ope=1 w CRL musisz wpisac ile mm ma fasolka i wynik - wyswietli sie wtedy wyjasnienie Umnie zazwyczaj bylo niskie cisnienie , niestety jestem niskocisnieniowcem a co za tym idzie migrenowcem ale jak narazie cisnienie mam na poziomie 110/80 wiec jest ok ![]() Co do karty ciazowej to ja tez niemam jeszcze zalozonej , tez slyszalam ze wiekszosc lekarzy zaklada ja dopiero jak juz minie okres zagrozenia samoczynnego poronienia . W pierwszej ciazy tez niemialam zalozonej , poronilam w 5-6 tygodniu niebylo karty ale wszystko bylo zapisane w mojej karcie u lekarza (zdjecia z USG , wyniki .....) wszystko tam bylo. lea: zlotko a moze pojdziesz jeszcze raz prywatnie na poczatku stycznia i zrobisz USG (prywatne gabinety maja odpowiedni sprzet nie to co w przychodniach) |
![]() ![]() |
![]() |
#418 |
Zakorzenienie
|
A no i troche doczytałam i dzielę się z Wami wiadomościami.
We wczesnej ciąży rozwija sie jajo płodowe, które MOŻE być puste. A to można zobaczyć tylko na bardzo dokładnym (czułym) sprzęcie USG. To jajo, mimo że puste to rośnie, tzn przybiera na wymiarach a jednak w środku dzidzi nie ma i wtedy albo się je usuwa albo organizm samoczynnie je odrzuca. Ale i tak do mnie to nie przemawia jako argument niezakładania karty ciąży. Poza tym czy jest dzidzia czy nie (jeśli są wątpliwości) to badania krwi na beta hcg je rozwijają jednoznacznie. Jeśli jest puste jajo to hcg nie wzrasta. No może jeszcze coś mądrego wyczytam ![]()
#419 |
Zakorzenienie
|
czytaj czytaj zawsze to nas wiecej do dzielenia sie informacjami
![]() i faktycznie jest tak, ze sie nie zakłada kart w mniej jak 6 tc chyba, fredziuniaslicznie dziekuje za linka, niestety nie mam tak dokładnych danych ale w piatek postaram sie wystkie wyrwac od lekarza ![]() apropos mdłosci ktoś tutaj pytał, wycztałam na przeroznych forumsach, zeby zjadac sucharki lub migdały(tez na zgage), podobno pomaga. Nie wstawac gwałtownie z łozka i najlepiej sniadanie jesc w łozku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#420 |
Konto usunięte
|
Ja też jeszcze nie mam karty ciążowej założonej. Moja ginekolog powiedziała, że przy nastepnej wizycie mi założy.
No i oczywiście idę na początku stycznia prywtanie, Fasolek najważniejszy. ![]() A na USG, jak już pisałam powyżej,będę chodzić przez okres całej ciąży tylko prywatnie, bo ten sprzęt z ośrodka to pożal się Boże... ![]() No i myslę też , żeby chociaz raz w czasie ciąży zrobić sobie USG 3D, znalazłam, że w Bytomiu takie wykonują, musze zadzwonić, popytać, chyba się skuszę w późniejszym stadium ciąży. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:38.