Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-03-01, 12:28   #1891
redss
Raczkowanie

Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2

Cytat:
Napisane przez Niezapominajka_81 Pokaż wiadomość
Cóż.. ja miałam podobne objawy do Twoich i okazało się, że mam torbiele jajników. Radziłabym Ci szybciutko iść do gina i koniecznie zrobić usg transwaginalne.
Niestety jest to częsty skutek samodzielnego odstawienia pigułek antykoncepcyjnych...

Mialam robione usg i wszystko jest ok . Nadzerki tez nie mam . Dzisiaj dostalam normalnego okresu, wiec nie wiem skad te wczesniejsze plamienia.Mam nadzieje,ze ten mastodynon cos pomoze...
redss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-02, 15:22   #1892
Niezapominajka_81
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez redss Pokaż wiadomość
Mialam robione usg i wszystko jest ok . Nadzerki tez nie mam . Dzisiaj dostalam normalnego okresu, wiec nie wiem skad te wczesniejsze plamienia.Mam nadzieje,ze ten mastodynon cos pomoze...
W takim razie może to jakieś przesilenie wiosenne lub za dużo stresów Życzę, żeby to było tylko to
Niezapominajka_81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-02, 16:09   #1893
Mrs.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Prezerwatywy? Spirala? Implant? Zastrzyk? Krążek Nuva Ring? Dużo jest możliwości, zależy na czym Ci najbardziej zależy, na cenie, wygodzie, skuteczności... Jak jedne tabletki nie pasują, to można zrobić przerwę 6 miesięczną, zrobić badania hormonalne i na ich podstawie dobrać znów
Może któraś z Was wie czy te badania hormonalne robi się prywatnie czy to od rodzinnego lekarza trzeba miec skierowanie albo od gina ?

W lutym odstawiłam tabletki i w sumie można byłoby zrobić takie badanie hormonalne , a i czy się je wykonuje po 6mscach od odstawienia ? To takie w ramach kontroli ?
Mrs. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-02, 16:18   #1894
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mrs. Pokaż wiadomość
Może któraś z Was wie czy te badania hormonalne robi się prywatnie czy to od rodzinnego lekarza trzeba miec skierowanie albo od gina ?

W lutym odstawiłam tabletki i w sumie można byłoby zrobić takie badanie hormonalne , a i czy się je wykonuje po 6mscach od odstawienia ? To takie w ramach kontroli ?
Na skierowanie z tego co mi wiadomo
Po co chcesz je robić jeżeli można widzieć? Bo dla samej kontroli nie bardzo się opłaca, bo nic nie wykażą. Każda z nas ma hormony w innych proporcjach, tylko po to one są żeby na ich podstawie dobrać odpowiednie tabletki
Stary 2012-03-03, 15:52   #1895
Arya90
Zakorzenienie

Drugi cykl bez tabletek i zaczyna się wszystko normować Okres przyszedł w 29 dc, więc jak najbardziej ok
a dodatkowo zauważyłam jeszcze:
-lepsze nawilżenie (odstawiliśmy żele)

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 17:56   #1896
always naughty
Rozeznanie

Witajcie dziewczyny,
zdecydowałam się na odstawienie tabletek, biorę rigevidon a wiadomo, że są już dużo lepsze tabletki, dodatkowo wyjeżdżam na dłuższy czas więc zabezpieczenie nie będzie aż tak potrzebne. Mam do was takie pytanie: jeśli ostatni raz kochałam się 3-ego dnia przerwy to czy muszę brać całe następne opakowanie tabsów? Robię przerwę tylko około 5 miesięczną, potem chcę wrócić do antykoncepcji dlatego chcę je odstawić jak najszybciej żeby organizm zdąrzył się uregulować. Wydaje mi sie, że chyba wystarczy wziąć tylko 16 tabletek żeby być zabezpieczonym na cały cykl, ale pewna nie jestem. Niestety nie mam przy sobie ulotki od tabletek. Proszę pomóżcie
always naughty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 18:00   #1897
Chatul
ma zielone pojęcie

always naughty, moim zdaniem odstawienie tabletek na 5 miesięcy nie ma sensu. Może tylko wywołać szkody w organizmie. Niekiedy organizm potrzebuje 6 miesięcy żeby wrócić do równowagi, więc robienie mu przerwy na 5 miesięcy (a wiadomo, że odstawienie tabletek jest szokiem dla organizmu) po to żeby potem dać organizmowi kolejny szok w postaci powrotu do tabletek, mija się z celem.
Stary 2012-03-03, 18:53   #1898
always naughty
Rozeznanie

Rozumiem to oczywiście i jeśli po tych 5 miesiącach nie będę czuła się jeszcze gotowa/lekarz nie uzna że mogę wrócić do tabletek to trudno, będę czekać aż się wszystko ureguluje.
Nie ma też jednak sensu brać tabletek przez prawie pół roku gdy w ogóle nie mam takiej potrzeby. Poza tym jak pisałam biorę rigevidon i chciałabym go zmienić na tabletki nowszej generacji więc i tak musiałabym wprowadzać jakieś zmiany i byłby szok dla organizmu.
A jaka będzie odp na moje wcześniejsze pytanie?
always naughty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-03, 20:37   #1899
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez always naughty Pokaż wiadomość
Rozumiem to oczywiście i jeśli po tych 5 miesiącach nie będę czuła się jeszcze gotowa/lekarz nie uzna że mogę wrócić do tabletek to trudno, będę czekać aż się wszystko ureguluje.
Moim zdaniem lepiej brać cały czas, niż odstawiać, potem brać od nowa... Ale jak wolisz

Cytat:
Nie ma też jednak sensu brać tabletek przez prawie pół roku gdy w ogóle nie mam takiej potrzeby.
A ma sens robienie zamętu w organizmie?

Cytat:
Poza tym jak pisałam biorę rigevidon i chciałabym go zmienić na tabletki nowszej generacji więc i tak musiałabym wprowadzać jakieś zmiany i byłby szok dla organizmu.
1. A masz skutki uboczne po obecnych tabletkach? Czy chcesz je zmienić ot tak?
2. Na jakiej zasadzie miałaś dobierane obecne tabletki? Przepisywał Ci je ten ginekolog, do którego chodzisz teraz?

Cytat:
A jaka będzie odp na moje wcześniejsze pytanie?
Niestety, nie wiem
Stary 2012-03-04, 08:00   #1900
Polly88
Raczkowanie

ja również bija sie z myślami na temat odstawienia. moja gin mówi że na miesiąc można odstawić ale przecież miesiąc nie ma sensu! libido poniżej 0, cellulit, którego przed tabsami nie było, pękające naczynka i włosy wypadające garściami.. to sa powody dla których chce odstawić. jeżeli cos z tych rzeczy ma sie zmienić to chyba warto. tylko ciągle sie głowię co potem? jakie zabezpieczenie? zastanawiałam sie nad Nuvaring ale czy jest sens odstawiać tabletki żeby potem znowu brać hormony??
Polly88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-04, 10:16   #1901
Arya90
Zakorzenienie

Polly nie wiem, czy jest sens. A nie myślałaś nad prezerwatywami?
Ja się na nie przeniosłam i nie narzekam

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-04, 17:26   #1902
Polly88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Polly nie wiem, czy jest sens. A nie myślałaś nad prezerwatywami?
Ja się na nie przeniosłam i nie narzekam
myślałam tylko szczerze mówiąc to się boję. jakoś nie wiem czy bym mogła ufać samym gumkom :/ dlatego wciąż sie waham.
Stary 2012-03-04, 22:07   #1903
malaczarnakejt
Zakorzenienie

U mnie pojawił się problem Wczoraj w 15 dc. miałam taki śluz jakby płodny - białko, ale koloru toffi. Nigdy wcześniej nie miałam plamień okołoowulacyjnych, mam nadzieję, że to tylko to, a nie jakieś wstrętne choróbsko. Ogólnie gorzej się czuję od 3 dni, boli mnie głowa, podbrzusze i mam mdłości. Test jest negatywny, więc pewnie owulacja. W tej chwili nie mam żadnego plamienia, a śluz - jak zwykle u mnie bardzo skąpy, więc ciężko mi stwierdzić, czy owu na pewno teraz jest. Miałyście takie zmiany po odstawieniu? To mój drugi cykl, ale zmartwiłam się.
Jutro skonsultuję z ginem.

---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Tempki w normie, bo kontroluję cały czas.
malaczarnakejt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-14, 20:15   #1904
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Dziewczyny ile z Was dokuczał ból piersi po odstawieniu. Brałam kilka lat, najpierw Cilest, potem Yasmin, na koniec Nvynette.
Od 2 misięcy nie biore i od tego czasu od 2 tygodnia cyklu bardzo bolą mnie piersi, nie mogę dotknąć sutków, ogólnie są takie ociężałe.

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

kimi1000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-15, 07:07   #1905
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kimi1000 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ile z Was dokuczał ból piersi po odstawieniu. Brałam kilka lat, najpierw Cilest, potem Yasmin, na koniec Nvynette.
Od 2 misięcy nie biore i od tego czasu od 2 tygodnia cyklu bardzo bolą mnie piersi, nie mogę dotknąć sutków, ogólnie są takie ociężałe.
Ja brałam cilest przez trzy lata terazodstawiłam bo staramy się o dzidziusia. Piersi mnie tak bolały chyba z miesiąc po odstawieniu że nie bylo mowy o ich dotykaniu (najbardziej sutki bolały); robiłam w końcu nawet test ale negatywny.
Pierwszy okres po odstwieniu noralnie przyszedł, drugi tez jak w zegarku natomiast trzeci po 50 dniach, już myślałam że się udało i zaciążyłam, jednak okazało się że nie
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-15, 16:47   #1906
Polly88
Raczkowanie

moje wątpliwości co do odstawienia rozwiała moja gin. kazała odstawić ze względu na złe parametry krzepliwości krwi, a dokładnie bardzo słaba krzepliwość. Z jednej strony się cieszę, że przestane się truć i może cellulit zniknie :P a z drugiej strony sie obawiam jak to będzie i jak szybko wszystko wróci do normy. poza tym obawiam się jak będzie wyglądało współżycie. chyba będę potrafiła zaufać samym gumkom. Niestety zapomniałam zapytać o to moją gin :/ czy globulki do tego czy na początek wogle dać sobie spokój? ehhh
Stary 2012-03-15, 22:31   #1907
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Cytat:
Napisane przez Ifwka Pokaż wiadomość
Ja brałam cilest przez trzy lata terazodstawiłam bo staramy się o dzidziusia. Piersi mnie tak bolały chyba z miesiąc po odstawieniu że nie bylo mowy o ich dotykaniu (najbardziej sutki bolały); robiłam w końcu nawet test ale negatywny.
Pierwszy okres po odstwieniu noralnie przyszedł, drugi tez jak w zegarku natomiast trzeci po 50 dniach, już myślałam że się udało i zaciążyłam, jednak okazało się że nie
Mnie bolą już drugi miesiąc, nie robiłam testu, ale mało prawdopodobne, żebym zaciążyła.
No nic, poczekam. Nie chcę iść do lekarza, bo znowu mi przepisze jakieś hormony na uregulowanie.

Pamiętaj dziewczyno, jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować. więc przestań tu siedzieć jak ten ostatni osioł z telefonem w ręce tylko idź i zapomnij o nim i przestań się łudzić .

Stary 2012-03-17, 19:31   #1908
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Hej ! Dziewczyny w tym wątku jestem nowa,ale proszę was o radę i wsparcie.
Kiedyś tam kiedyś miałam problemy z okresem, brałam różne tabletki, ale po jakimś czasie wszystko było ok, miałam normalne okresy w miarę regularne i nawet nie zbyt bolesne wszystko super.
I... zdecydowałam się na tabletki antykoncepcyjne brałam Syndi 35 chyba 8 miesięcy i teraz zdecydowałam że je odstawię, gdy wziełam osatnie opakowanie dostałam okres 20 stycznia i potem już nie dostałam okresu...już tyle czasu dziś jest już 17 marzec powinnam już kończyć drugi cykl a miesiączki jak nie mam tak nie mam. Czytałam że różne dziewczyny dostawały okres po odstawieniu nawet po 2 miesiącach ale u mnie własnie mineły już dwa miesiące i bardzo się martwię , nie wiem czy iść do lekarza...wolałabym nie .Co robić ?Pomocy!!poradzcie coś ....
P.S. w ciąży nie jestem
A i jeszcze jedno mam takie bóle dość długo jakby się zbliżał okres ... no ale go nie ma...
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 08:29   #1909
Polly88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Hej ! Dziewczyny w tym wątku jestem nowa,ale proszę was o radę i wsparcie.
Kiedyś tam kiedyś miałam problemy z okresem, brałam różne tabletki, ale po jakimś czasie wszystko było ok, miałam normalne okresy w miarę regularne i nawet nie zbyt bolesne wszystko super.
I... zdecydowałam się na tabletki antykoncepcyjne brałam Syndi 35 chyba 8 miesięcy i teraz zdecydowałam że je odstawię, gdy wziełam osatnie opakowanie dostałam okres 20 stycznia i potem już nie dostałam okresu...już tyle czasu dziś jest już 17 marzec powinnam już kończyć drugi cykl a miesiączki jak nie mam tak nie mam. Czytałam że różne dziewczyny dostawały okres po odstawieniu nawet po 2 miesiącach ale u mnie własnie mineły już dwa miesiące i bardzo się martwię , nie wiem czy iść do lekarza...wolałabym nie .Co robić ?Pomocy!!poradzcie coś ....
P.S. w ciąży nie jestem
A i jeszcze jedno mam takie bóle dość długo jakby się zbliżał okres ... no ale go nie ma...
sama znasz odpowiedź na to pytanie - patrz kolor.
Stary 2012-03-18, 11:13   #1910
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Polly88 Pokaż wiadomość
sama znasz odpowiedź na to pytanie - patrz kolor.

No właśnie wciąż się zastanawiam, wolałabym trochę jeszcze poczekać.

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Właśnie... interesuje mnie ile wy czekałyście?
Przeczytałam sporo w tym wątku i także w pierwszej części i dużo dziewczyn dostało okres jak w zegarku, ale też sporo dość długo czekało...ile czekałyście?? doradzi mi ktoś?? ;(
Stary 2012-03-18, 11:25   #1911
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
]Właśnie... interesuje mnie ile wy czekałyście?
Przeczytałam sporo w tym wątku i także w pierwszej części i dużo dziewczyn dostało okres jak w zegarku, ale też sporo dość długo czekało...ile czekałyście?? doradzi mi ktoś?? ;(
Nikt Ci nie powie ile czekał, bo niektórzy są rozregulowani przez pół roku, a inne dziewczyny wcale. To jak w ruletce, zależy od organizmu, więc nie panikuj i cierpliwe czekaj, bo stres tylko to opóźnia i bardziej miesza.
Stary 2012-03-18, 11:38   #1912
kimi1000
Zakorzenienie

GG do kimi1000

Cytat:

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Dostałam od razu, w terminie, więc jeżeli boisz się i brak okresu Cię stresuje, to idzź do lekarza.

Stary 2012-03-18, 13:38   #1913
jakamilka
Raczkowanie

Dziewczyny, podpytam się Was, bo latam po lekarzach jak głupia i żaden nie jest w stanie mi pomóc. Z okresem po odstawieniu wszystko ok, owulacja była, okres o czasie. Tylko to moje samopoczucie mnie dobija! Mrowienie rąk, nóg i plecow (badania na krzepliwość robiłam, wszystko w normie), koszmarny ból kręgosłupa w okolicy lędźwiowej (może być od jajników które mnie bolą również koszmarnie przez cały miesiąc - ginekolog nie znalazł nic podejrzanego?) i ból wszystkich mięśni. Czy któraś z Was tak miała? Bo już naprawdę nie wiem gdzie mam iść i jakie badania robić...
I jeszcze do tego ten ból głowy....
jakamilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-18, 15:39   #1914
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nikt Ci nie powie ile czekał, bo niektórzy są rozregulowani przez pół roku, a inne dziewczyny wcale. To jak w ruletce, zależy od organizmu, więc nie panikuj i cierpliwe czekaj, bo stres tylko to opóźnia i bardziej miesza.
Mogę przyznać że ostatnie dwa miesiące były dla mnie bardzo stresujące ( i nie chodzi wcale o okres) więc i może ten stres opóźnia wszystko.
W takim razie poczekam, może do końca miesiąca , może krócej..nie wiem jeszcze ile, a jak nie dostanę do pójdę do ginekologa.
Stary 2012-03-18, 16:33   #1915
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez jakamilka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, podpytam się Was, bo latam po lekarzach jak głupia i żaden nie jest w stanie mi pomóc. Z okresem po odstawieniu wszystko ok, owulacja była, okres o czasie. Tylko to moje samopoczucie mnie dobija! Mrowienie rąk, nóg i plecow (badania na krzepliwość robiłam, wszystko w normie), koszmarny ból kręgosłupa w okolicy lędźwiowej (może być od jajników które mnie bolą również koszmarnie przez cały miesiąc - ginekolog nie znalazł nic podejrzanego?) i ból wszystkich mięśni. Czy któraś z Was tak miała? Bo już naprawdę nie wiem gdzie mam iść i jakie badania robić...
Wygląda to jak niedobory magnezu i/lub witaminy B12, ale na dobrą sprawę to może być wszystko.
Miałaś kiedyś jakiekolwiek problemy z kręgosłupem? Ktoś w bliskiej rodzinie miał? Mrowienia mogą być też od kręgosłupa.
Stary 2012-03-18, 17:59   #1916
jakamilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Wygląda to jak niedobory magnezu i/lub witaminy B12, ale na dobrą sprawę to może być wszystko.
Miałaś kiedyś jakiekolwiek problemy z kręgosłupem? Ktoś w bliskiej rodzinie miał? Mrowienia mogą być też od kręgosłupa.
No właśnie się doczytałam że przy braniu antykoncepcji mogą wystąpić niedobory witamin z grupy B. A co do kręgosłupa to mama ma problemy z lędźwiowym odcinkiem przez siedzący tryb pracy. Ja też za prosta nie jestem z tego co pamiętam - ostatnio rtg miałam robione w podstawówce, czyli jakieś 18-20 lat temu. I siedzę przed kompem kilka-kilkanaście godzin dziennie. Zbieglo mi się to wszystko z odstawieniem anty, dlatego pierwsze co mi przyszło do glowy to że to z tym związane.No cóż, przejdę się chyba do lekarza.
Stary 2012-03-18, 18:09   #1917
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No właśnie się doczytałam że przy braniu antykoncepcji mogą wystąpić niedobory witamin z grupy B. A co do kręgosłupa to mama ma problemy z lędźwiowym odcinkiem przez siedzący tryb pracy. Ja też za prosta nie jestem z tego co pamiętam - ostatnio rtg miałam robione w podstawówce, czyli jakieś 18-20 lat temu. I siedzę przed kompem kilka-kilkanaście godzin dziennie. Zbieglo mi się to wszystko z odstawieniem anty, dlatego pierwsze co mi przyszło do glowy to że to z tym związane.No cóż, przejdę się chyba do lekarza.
Tak, do lekarza. I w pierwszej kolejności badać kręgosłup. Nawet jak teraz to nie on zawinił, to lepiej co jakiś czas sprawdzać jego stan.
I tak, przy antykoncepcji hormonalnej mogą pojawić się niedobory witamin z grupy B oraz magnezu.
Stary 2012-03-19, 06:56   #1918
Polly88
Raczkowanie

Cytat:

ale dlaczego wolałabyś poczekać? ja to akurat tego nie rozumiem.
Ostatnia tabletkę wzięłam wczoraj więc zobaczymy jak to u mnie będzie z tym odstawieniem. Moja gin powiedziała mi, że jeżeli normalny okres (po krwawieniu z odstawienia) nie pojawi się w ciągu 28-35 dni to mam się do niej natychmiast zgłosić. I tak też zamierzam zrobić jeżeli coś będzie nie tak, bo to jest lekarz. Tylko on tak na prawdę potrafi stwierdzić co się dzieje.
Stary 2012-03-19, 07:35   #1919
jakamilka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Polly88 Pokaż wiadomość
ale dlaczego wolałabyś poczekać? ja to akurat tego nie rozumiem.
Ostatnia tabletkę wzięłam wczoraj więc zobaczymy jak to u mnie będzie z tym odstawieniem. Moja gin powiedziała mi, że jeżeli normalny okres (po krwawieniu z odstawienia) nie pojawi się w ciągu 28-35 dni to mam się do niej natychmiast zgłosić. I tak też zamierzam zrobić jeżeli coś będzie nie tak, bo to jest lekarz. Tylko on tak na prawdę potrafi stwierdzić co się dzieje.
Potwierdzam, nie ma co czekać. Czasem po odstawieniu pigulek trzeba sobie pomóc, więc ja bym od razu leciala do lekarza.
Stary 2012-03-19, 08:44   #1920
Ifwka
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm w sumie nie wiązałam takich objawów z odstawieneim tabletek ale też tak miałam: mrowienie, bóle mięśni itp. Myślałam że to moze jakiś stan przedgrypowy, ale w sumie teraz mniej odczuwam ale np kręgosłup mnie boli jak w czasie okresu. Kiedy odstawiłaś? Ja w grudniu i tak jak pisze teraz te objawy sa minimalne.
19.02.2013 - Oliwka
Ifwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości