|
|
#961 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Cytat:
co za roznica jaka nic? chyba ze sie nie znam ![]() U mnie zero postepow mimo wymienionego 2 marca drutu..
|
|
|
#962 |
|
Zadomowienie
|
Anecka ja efektów nie widziałam do samego ściągnięcia aparatu po dwóch latach noszenia - także nie zamartwiaj się, ja się tym przejmowałam i chciałam reklamację składać
a okazało się, że niepotrzebnie, bo uczucie swoich, nowych zębów po ściągnięciu jest nie do opisania ![]() a miałam dość dużą i widoczną wadę zgryzu.
|
|
|
#963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#964 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
fajny wątek, szkoda, że go wcześniej nie widziałam. Ja już mam zdjęty aparat, miałam Damona, nosiłam 2 lata 3 mce, tak długo, bo zaszłam w ciążę i byłam w szpitalu i nie miałam jak na wizytę przyjsć i zęby rozjechały się w powrotem A zła jestem bo mnie oskubała najdroższa w mojej dziurze![]() Jeśli drut nie jest zbyt gruby to przesuń go pęsetą. Tak radziła mi moja ortodontka, żebym sobie radziła zanim do niej przyjdę i poprawi. |
|
|
|
|
#965 |
|
Wtajemniczenie
|
pierwszy raz od kiedy nosze aparat moge powiedziec ze naprawde czuje bol to po dzisiejszej wizycie. jest godzina prawie 3 a ja jeszcze wogole nie zasnelam. wzielam teraz 2gi ibuprom moze pomoze.
|
|
|
|
|
#966 |
|
Raczkowanie
|
Wizytę powinnam mieć 12, na której właśnie mieli mi wymieniać drut, ale asystentka zadzwoniła i przełożyła wizytę na piątek. Jeszcze wtedy zamki były na swoim miejscu. Nie wiem o co chodzi. Dziwne że tylko dolny metal mi się sypie. Na górze mam kosmetyczny i z nim wszystko jest ok. To nic bede czekać. Jeśli chodzi o postępy to w ciągu miesiąca wystająca 2 na górze wlazła na swoje miejsce, a na dole troszke te ząbki się pozsuwały
|
|
#967 |
|
Wtajemniczenie
|
ja wam cos powiem bo jestem zaskoczona. przed wizyta dolna trojka byla troche wsunieta. tzn najpierw byla krzywa, potem aparat ladnie wyprostowal i potem zaczela sie znow krzywic. mowilam orto wczoraj na wizyie o tym. i dzis po calutkiej nieprzespanej nocy + obecny bol, tak patrze a ta 3 sie juz wyprostowala :O za jedna noc. szybkie to hehe
|
|
|
|
|
#968 |
|
Rozeznanie
|
ależ mnie bolą zębiszcza
pierwszy raz czuje taki ból od momentu założenia apratów wrrr :/ a dolne zęby tak bolą, że nie wiem jak ja zaraz zjem śniadanie chciałam bolu to go mam oby już jutro nie bolało.
|
|
#969 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hehehe
|
|
|
|
#970 |
|
Raczkowanie
|
Mam, w końcu! Dziwne uczucie, ale nic a nic nie boli. Jutro albo pojutrze może, tak powiedziała mi orto. Ogólnie mam aparat bez gumeczek, trochę szkoda, ale i tak moim zdaniem wygląda ładnie
![]() To podobno DAMON, ale ja się nie znam. Potem może zamieszczę zdjęcia, to mi powiecie. Edytowane przez kakaowykokos Czas edycji: 2012-03-14 o 15:06 |
|
|
|
|
#971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiec myslalam ze po ziane na dwa razy grubszy drut i krotszy luk, bede czuc cos i tez po 1,5 tyg cos sie zmieni no ale czekam dalej jedynki nie drgnely, tzn drgnely tak ze jedna sie wysunela z dziasla i mam roznice okolo 1mm z druga jedynka
|
|
|
#972 |
|
Zakorzenienie
|
Irish184, nie, nie muszę ich w ogóle wyrywać. Tzn. jeśli wyrosną mi w stanie zapróchnicowanym - wiadomo, wyrwę je od razu, bez zastanowienia
![]() Nie jest mi źle. Próbuję gryźć, nie wychodzi mi to, wszystko połykam. Zęby mnie bolą przy gryzieniu jedynie, a najbardziej czwórka. Jadłam sałatkę ze współ. i myślałam, że umrę, gdy trafiłam mini kawałkiem ogórka na czwórkę lewą
|
|
|
|
|
#973 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli drut nie jest zbyt gruby to przesuń go pęsetą. Tak radziła mi moja ortodontka, żebym sobie radziła zanim do niej przyjdę i poprawi.[/QUOTE]
Wole nie bo drut wyjdzie z drugiej strony i będę miała oba policzki poranione, a takto już prawie się przyzwyczaiłam, że jest jak jest ale czekam już na wtorek aż mi to zrobi, bo zaczynam się denerwować, że ząb wróci na swoje miejsce do tego czasu...
|
|
#974 |
|
Konto usunięte
|
Dziękuję za odpowiedzi
Przy najbliższej wizycie na pewno spytam :P Podniosłyście mnie trochę na duchu, może na studiach już nie będę mieć aparatu
|
|
|
|
|
#975 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć wszystkim. : > Noszę górę od lipca, a dół od grudnia.
U mnie problem był taki, że mam zaburzoną symetrię (górny łuk), krzyżozgryz i nie mam dwójki (prawej górnej). Wczoraj wyrwałam lewą górną czwórkę, mam założoną sprężynkę i zaczyna się przesuwanie zębów w celu zrobienia miejsca na dwójkę i odtworzenia symetrii... Najbardziej boli mnie fakt, że w pewnej fazie przesuwania będę miała dziurę na miejscu jedynki. : D No ale cóż, mam nadzieję, że efekt końcowy będzie tego wart. Zawsze miałam kompleksy z tego powodu, iż nie mam dwójki i przez to góra nie jest symetryczna, przez co twarz wyglądała jak krzywa. ;> Gdyby któraś też miała rozterki związane z tym, że ma przesuwane zęby i będzie szczerbata, to możemy pobiadolić razem. : D A ja zabieram się do czytania wątku, żeby się trochę ogarnąć i wiedzieć o czym mniej więcej dyskutujecie, bo dopiero teraz przyszło mi do głowy, żeby się dołączyć... Mam nadzieję, że mogę? ^^ A, i jak zakładałam aparat, to przeszkadzało mi też bardzo to, że miałam strasznie wysunięta do przodu lewą górną trójkę, ale już się pięknie schowała. : >
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2012-03-15 o 13:19 |
|
|
|
|
#976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Możecie doradzić jak doprowadzić zęby do ładnego wyglądu W miejscach, gdzie miałam aparat zostały brzydkie plamy. Mam równe zęby w kropkiEdytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2012-03-15 o 13:22 |
|
|
|
|
|
#977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz już się to wszystko troszkę zmieniło, ale przerwy mam i do końca leczenia będę miała, dopóki nie zostaną czwórki wstawione i czasami mnie te przerwy denerwują.. Glodomorek - a to już po ściągnięciu jesteś? I faktycznie jest różnica w kolorze? :/ Może dentysta jakoś zadziała, albo wybielanie? Chociaż nie wiem czy to faktycznie dobry pomysł.. Możesz pokazać jak to wygląda i jaki jest efekt leczenia?
|
|
|
|
#978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#980 |
|
Przyczajenie
|
Hej! Jestem tu całkiem nowa i mam kilka pytań
![]() Otóż za tydz. w piątek powinnam zakładać stały aparat. Jestem umówiona na górę kosmetyczną i planowane wizyty kontrolne mają być ok. co 4-5 tyg. Jednak dziś dostałam decyzję o wyjeździe na Erasmusa do Portugalii i we wrześniu br wyjeżdżam na pół roku, bądź rok. Z czego bardzo się cieszę, jednak co wprowadziło mnie w lekką konsternację. Zadzwoniłam do orto by spytać czy dałoby się w zamian założyć aparat samoligaturujący , jednak Ona odparła, że na razie jest niedostępny na rynku, ze względu na zeszłoroczne tsunami w Japonii gdzie zalało fabrykę produkującą materiały do tego aparatu i nie wiadomo kiedy może on pojawić się spowrotem na rynku. Zależy mi na tym aparacie, bo wiem że ładnie wygląda, nie ma po nim aż tylu skutków ubocznych jak po zwykłym i przede wszystkim wizyty przy nim mogą być nawet co 12 tyg. co w moim przypadku dużo daje. I teraz moje pytania : - Czy ten aparat jest rzeczywiście obecnie niedostępny i ortodonci na nim nie pracują, czy po prostu moja orto ma podpisaną umowę z takim producentem, który nie jest w stanie zagwarantować tych kompozytów? - Czy, któraś z was leczyła się bądź leczy ortodont. za granicą i wie jak mniej więcej wyglądają warunki? (bądź możecie mnie pokierować do takiego wątku wcześiej stworzonego) Proszę także o poradę. Jak myślicie, czy powinnam zmienić orto na takiego, który założy mi ten konkretny aparat (co zredukuje mniej więcej moje koszta co do wizyt kontrolnych). Czy powinnam odłożyć w czasie, bądź dać sobie spokój na razie z założeniem aparatu i zrobić to po wyjeździe. Proszę i dziekuję z góry za wszystkie odpowiedzi, porady etc.
|
|
|
|
|
#981 |
|
Zakorzenienie
|
UnaMujerIncognita, ja mam samoligaturujący, ale zakładałam w styczniu ubiegłego roku i nie wiem, jak dzisiaj wygląda ich dostępność
Aczkolwiek wydaje mi się nieprawdopodobne, żeby WSZYSTKIE typy aparatów samoligaturujących były produkowane jedynie w Japonii No i nikt nie zamawia z Japonii pojedynczych sztuk, dla indywidualnych pacjentów, tylko (pewnie) masowo sprowadzają je hurtownie ze sprzętem dentystycznym. Dlatego tłumaczenie Twojej orto jest dziwne Pewnie faktycznie ma podpisaną umowę z kimś, kto obecnie nie dostarczy jej aparatu.Co do wizyt co 12 tyg, to albo moja orto chce mne naciągnąc, albo jest to pic na wodę, bo ja chodzę na kontrole co 6 tygodni, czyli tak, jak osoby z metalowym aparatem. Nie wiem, jak wygląda leczenie za granicą, ale bardzo często inny ortodonta nie chce ''przejmować'' pacjenta po kimś innym, bo wiadomo: ile lekarzy, tyle sposobów leczenia ![]() Myślę, że dla swojego spokoju powinnaś iść jescze do innego ortodonty, powiedzeć o Erasmusie i zobaczyc, co on zaproponuje
Edytowane przez cherry_flamme Czas edycji: 2012-03-16 o 02:01 |
|
|
|
|
#982 |
|
Raczkowanie
|
też będę miała robione miejsce na jeden ząbek (nie mam dwóch dwójek na dole, brak zawiązków)..dziewczyny, będziecie miały implant czy koronkę? (ktoś wcześniej pisał o robieniu miejsca na odtworzenie ząbków)
i dołączam do Was, bo za dwa tygodnie zakładam aparat (jeszcze leczenie 7 i usunięcie chirurgicznie 8, która jeszcze nie wyszła :/... ) lecze się w Olsztynie, 130km ode mnie, bo 3 ortodontki odmowiły mi leczenia. mam jednak drugi dylemat..jaki aparat byście wybrały : cały przeźroczysty szafirowy za 2500za łuk, mieszany 2200za łuk bo metalowego nie chcę..
|
|
|
|
|
#983 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tłumaczenie Twojej Orto jest trochę dziwne bo jest przecież wiele firm produkujących aparaty samoligaturujące i na pewno nie wszystkie znajdują się w Japonii Ja bym się przeszła do innego Ortodonty, tym bardziej że aparat nie jest jeszcze założony więc leczenie i tak trzeba zacząć od początku i nowy ortodonta nie będzie musiał niczego poprawiać. W tej sytuacji myślę, że zmiana ortodonty nie była by problemem.
|
|
|
#984 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tyle kasy wyciągnęła i nawet zębów nie wyczyściła dobrze. Najlepsza nie jest, za to najdroższaCytat:
Ja całą ciążę z aparatem chodziłam to dodatkowo osłabiło zęby.Cytat:
A koszt wizyty droższy niż przy aparacie metalowym. Jeśli nie musisz zakładać teraz to wstrzymałabym się. Jak nie podkręcą aparatu w odpowiednim czasie robi się problem, u mnie rozjechały się zęby, co przedłużyło leczenie o pół roku, żeby cofnąć wszystko. Poszukaj innego ortodonty, popytaj jak on to widzi czy np przyjmie cię w weekend jakbyś przyleciała na 2 dni.
|
||||
|
|
|
|
#985 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeśli chodzi o wybór aparatu, to jest naprawdę mała różnica w cenie, tylko 300 zł więc przy takiej kwocie ja bym dołożyła i wzięła cały szafirowy, jeśli metalowego nie chcesz. UnaMujerIncognita - tak jak piszą dziewczyny, dobrze by było się rozejrzeć za innym orto dla którego wyjazd nie byłby problemem. A ja chyba bym odłożyła zakładanie aparatu w czasie. Nie byłoby to też takie kłopotliwe specjalnie przyjeżdżać na wizytę, no chyba, że i tak miałabyś w planach częste zjazdy. Ale jest to bezpieczniejsze moim zdaniem, zwłaszcza na początku, żeby mieć możliwość wizyty, bo może coś się dziać, coś odpaść itd. A ten aparat samoligaturujący nie gwarantuje, że będzie wszystko idealnie. Cytat:
Edytowane przez ajeva Czas edycji: 2012-03-16 o 10:14 |
||
|
|
|
|
#986 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam wielki problem! Mój metalowy zamek (tak się chyba mówi na ten kwadracik przyczepiony do drutu) się odkleił i teraz można nim jeździć po drucie. Co mam robić?! Mam wizytę pod koniec kwietnia, muszę do niej dzwonić?
Edytowane przez kakaowykokos Czas edycji: 2012-03-16 o 10:56 |
|
|
|
|
#987 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#988 |
|
Zakorzenienie
|
ja będę miała zakładany samoligatorujący w kwietniu - więc raczej są dostępne jeżeli moja ortodontka ma je w ofercie. Może faktycznie idź do kogoś innego.
|
|
#989 |
|
Raczkowanie
|
Nie umiem zdjąć tego zamka, a zresztą bałabym się, że coś uszkodzę. Chyba jednak zadzwonię do ortodontki...
|
|
|
|
|
#990 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy da się tak łatwo uszkodzić zamek, ale jak się boisz to zadzwoń.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:22.

a okazało się, że niepotrzebnie, bo uczucie swoich, nowych zębów po ściągnięciu jest nie do opisania 

pierwszy raz czuje taki ból od momentu założenia apratów wrrr :/ a dolne zęby tak bolą, że nie wiem jak ja zaraz zjem śniadanie
wiec myslalam ze po ziane na dwa razy grubszy drut i krotszy luk, bede czuc cos i tez po 1,5 tyg cos sie zmieni
no ale czekam dalej 

W miejscach, gdzie miałam aparat zostały brzydkie plamy. Mam równe zęby w kropki
Tyle kasy wyciągnęła i nawet zębów nie wyczyściła dobrze. Najlepsza nie jest, za to najdroższa