Silikony, farbowanie, ogolne pytanie - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-13, 17:49   #1
sandrusz
Raczkowanie

Silikony, farbowanie, ogolne pytanie

Slyszalam, ze jezeli nie zmyje silikonow z wlosow, to uzyskam podczas farbowania inny niz zamierzony efekt? Czy rzeczywiscie to znacznie wplywa na uzyskany kolor? Z tego co pamietam, gdy nie pozbywalam sie ich z wlosow i farbowalam, to nie mialam zastrzezen co do koloru, ktory wyszedl. Ale jak to w koncu jest?
Kolejne pytanie z mojej strony- uzywam szamponow z silikonami, gdy wiem ze w tym okresie bede je suszyla, krecila czy prostowala. Czyli zeby zabezpieczyc. Ale potem gdy wiem, ze nie bede wykonywala zadnych zabiegow mechanicznych to sie ich pozbywam zmywajac szamponem z sls. I tak to myje caly czas szamponem bez silikonow. Wyjatkami sa sytuacje gdy tak jak mowie- bede wykonywac zabieg mehcniaczny, ale potem zmywam.
Czy ja prawidlowo postepuje? Pozdrawiam
sandrusz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 18:40   #2
weegirl
Zakorzenienie

Dot.: Silikony, farbowanie, ogolne pytanie

Cytat:
Napisane przez sandrusz Pokaż wiadomość
Slyszalam, ze jezeli nie zmyje silikonow z wlosow, to uzyskam podczas farbowania inny niz zamierzony efekt? Czy rzeczywiscie to znacznie wplywa na uzyskany kolor? Z tego co pamietam, gdy nie pozbywalam sie ich z wlosow i farbowalam, to nie mialam zastrzezen co do koloru, ktory wyszedl. Ale jak to w koncu jest?
Kolejne pytanie z mojej strony- uzywam szamponow z silikonami, gdy wiem ze w tym okresie bede je suszyla, krecila czy prostowala. Czyli zeby zabezpieczyc. Ale potem gdy wiem, ze nie bede wykonywala zadnych zabiegow mechanicznych to sie ich pozbywam zmywajac szamponem z sls. I tak to myje caly czas szamponem bez silikonow. Wyjatkami sa sytuacje gdy tak jak mowie- bede wykonywac zabieg mehcniaczny, ale potem zmywam.
Czy ja prawidlowo postepuje? Pozdrawiam
Chyba nie nakładasz kosmetyków z samymi silikonami przed samym farbowaniem? Jeśli tak to ok Inna rzecz, że wiele osób farbuje na olej i podejrzewam, że silikony nie stanowią większej bariery niż oleje roślinne.

Co do mycia- lepszą ochronę stanowią kosmetyki bez spłukiwania. Szampon nie musi mieć wtedy silikonów, ale jeśli taki Ci służy, to go możesz używać Swoją drogą, rozumiem, że jak "oczyszczasz" włosy, to stosujesz szampon z SLES i bez silikonów i innych substancji powłokotwórczych? Pamiętaj, że nie u każdego takie oczyszczanie jest konieczne. Warto je wykonywać jeśli zauważy się, że na włosach się coś nadbudowało.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 18:51   #3
sandrusz
Raczkowanie

Przed samym farbowaniem nie. Nie nakladam wtedy nic. O farbowaniu na olej slyszalam, dzieki
Wiem, wiem ze lepsza stanowia bez splukiwania, bo takie rowniez wtedy stosuje. Tak, oczyszczajac uzywam szamponu jak juz mowilam z sles i pozbawionym silikonow, inaczej by sie to mijalo z celem...
Tzn ja ogolnie staram sie te silikony stosowac dosc rzadko. Kiedys zawsze mylam takimi szamponami, natomiast kiedy przestalam wydaje mi sie, ze stan wlosow sie poprawil, wiec dlatego tak robie. Ale chcialam sie jeszcze upewnic, czy ja rzeczywiscie w taki sposob jestem w stanie ich sie pozbyc.
A co do tego nadbudowania sie na wlosach../. Myslalam, ze kazdemu kto stosuje kosmetyki z silikonami one stopniowo sie nadbudowuja? Przeciez jesli nie sa zmywane gromadza sie? A po jakims czasie zaczynaja wysuszac wlosy? Moze sie myle, ale bylam dotychczas takiego przekonania.
Stary 2012-03-13, 19:54   #4
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sandrusz Pokaż wiadomość
Przed samym farbowaniem nie. Nie nakladam wtedy nic. O farbowaniu na olej slyszalam, dzieki
Wiem, wiem ze lepsza stanowia bez splukiwania, bo takie rowniez wtedy stosuje. Tak, oczyszczajac uzywam szamponu jak juz mowilam z sles i pozbawionym silikonow, inaczej by sie to mijalo z celem...
Tzn ja ogolnie staram sie te silikony stosowac dosc rzadko. Kiedys zawsze mylam takimi szamponami, natomiast kiedy przestalam wydaje mi sie, ze stan wlosow sie poprawil, wiec dlatego tak robie. Ale chcialam sie jeszcze upewnic, czy ja rzeczywiscie w taki sposob jestem w stanie ich sie pozbyc.
A co do tego nadbudowania sie na wlosach../. Myslalam, ze kazdemu kto stosuje kosmetyki z silikonami one stopniowo sie nadbudowuja? Przeciez jesli nie sa zmywane gromadza sie? A po jakims czasie zaczynaja wysuszac wlosy? Moze sie myle, ale bylam dotychczas takiego przekonania.
Same silikony nie powodują przesuszenia włosów Tylko brak substancji faktycznie odżywczych w kosmetykach. A same silikony nie u każdego muszą się nadbudowywać. Przecież w ciągu dnia włosy ocierają się o siebie, o ubrania, do tego jak myjemy je czymś łagodnym, także usuwamy przynajmniej część takiej "powłoczki". Co do nadbudowywania się- wg mnie dużo szybciej nadbudowuje się na włosach olej mineralny czy pvp itp. Nie ma co wpadać w panikę Ale jak taka pielęgnacja Ci odpowiada, to stosuj ją
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-14, 15:02   #5
sandrusz
Raczkowanie

Bardzo zniszczylam swoje wlosy rozjasnianiem na blond i brakiem odpowiedniej pielegnacji, dlatego teraz probuje to chociaz troszeczke nadrobic. No to dzieki. Rozjasnilas mi nieco spojrzenie na te silikony
Stary 2012-03-15, 17:52   #6
rapunzel8
Zadomowienie

Nie ma szans żeby silikony z szamponu zaburzyły proces koloryzacji. Problemem mogą być produkty do stylizacji: pianki, lakiery, gumy, woski itp- i to jest rzeczywiście ważne, żeby nie nakładać ich przed farbowaniem. Szamponem czy odżywką się nie przejmuj.
rapunzel8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości