![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nieprzyjemna sytuacja w sklepie.Nie można rozmawiać przez komórkę?!
Szczerze to rozmowa telefoniczna w miejscach publicznych takich jak właśnie sklep wydaje mi się mało kulturalna i jesli mi się trafi (nie zawsze mogę uniknąć odebrania telefonu) staram się ją przeprowadzić jak najciszej i jak najszybciej. W sumie rozumiem kasjerkę, sama czasem mam ochotę zwrócić co poniektórym uwagę ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
summer vibes;)
|
Ja bym nie składała zażalenia, aczkolwiek nie podoba mi się zachowanie kasjerki. Jeszcze nigdy nie słyszałam o takiej sytuacji, żeby ktoś z obsługi poprosił o przerwanie połączenia telefonicznego.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Sama pracuję w sklepie odzieżowym i powiem Wam że bardzo nie miło i nie kulturalnie jest chodzić po sklepie i rozmawiać przez komórkę a przy kasie to już w ogóle sobie nie wyobrażam
![]() Ja nigdy nie rozmawiam w sklepie, aptece itp bo uważam to za niegrzeczne ![]()
Edytowane przez SzatAnka71 Czas edycji: 2012-03-15 o 20:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
a może w Nibylandii?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiesz za co kiedyś ktoś się na mnie poskarżył w pracy ? Miałam na rękach jakieś 20 książek, ledwo mi głowa z nad stosu wyglądała i zaczepiła mnie klientka. Odpowiedziałam jej że zaraz jej pomogę tylko odniosę książki na zaplecze - i tu się zaczęło. Jak ja śmie ją ignorować, ona się śpieszy, jestem bezczelna ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiecie, co by się działo, gdybym tak była niemiła dla rodzica? Mocno niemiła? Skargi do kuratorium, natychmiast. Ja, choćby mnie rodzic nie wiem jak wpienił, nie wiem jak bardzo racji nie miał - muszę trzymać pełną kulturę. Robić swoje, ale absolutnie nie dać po sobie poznać złego humoru. Przy czym w każdym sklepie, urzędzie, w każdym innym miejscu - osoba obsługująca mnie ma prawo na mnie wyładować swój nastrój i frustrację ![]() Cytat:
Cytat:
![]() I nie, nie jestem chamskim, upierdliwym klientem. Nie chce mi się awanturować, szkoda mi czasu na walkę z wiatrakami (zapewne błąd, bo gdyby więcej osób ustawiło do pionu obsługę, coś by zmieniło się na lepsze). Ale zdarzyło mi się płacąc odbierać telefon - bo wiedziałam, że ważne będzie. I co? Trudno, czasem się zdarza. Niewygodne to jak cholera, ale czasem mus. A, jeszcze jedno - któraś tu pisała o tym, że gadanie wymusza upominanie się o wszystko przez kasjerkę. A jeśli ja się o wszystko w kasie muszę upomnieć, to co? Brak kodu na produkcie (i ta wściekła mina: naprawdę MUSISZ mieć to, nie możesz olać, ja muszę dzwonić po kody???), niepodawanie woreczka gdy kupuję bieliznę, ba - często nieumiejętność obsługiwania kasy. I moje ukochane: nie ma drobniej? nie mam wydać ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie zależy od kraju, tylko od kultury i szacunku do drugiego człowieka. Jeżeli ktoś chodzi z przymusu do danej pracy to nigdy nie będzie w niej miły i sympatyczny, ale ciężko teraz o pracę z której człowiek będzie zadowolony..
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez golgie Czas edycji: 2012-03-15 o 20:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
SzatAnko, ale ja też odwieszam ubrania, a nigdy nie pracowałam w sklepie. Bo masz rację, kwestia kultury.
A tak nieco zbaczając - ostatnio byłam świadkiem, gdy w Carry pani (kierowniczka, miałam wrażenie?) ochrzaniła pracownicę - było mi tak wstyd za nią, że miałam ochotę sama ją zbesztać, tę kierowniczkę. Nie robi się takich rzeczy przy kliencie. Tym bardziej, że byłam od początku świadkiem sytuacji i widziałam, że baba się czepia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
mozesz mi wyjasnic co w tym niekulturalnego ? chodze po hipermarkecie albo duuuzym sklepie odziezowym, wybieram, przegladam wieszaki, ogladam i cicho rozmawiam przez telefon - co jest w tym zlego ba niekulturalnego? niemniej, rozbawilo mnie to zdanie ![]() obsluga klienta w PL (nie wiem jak w innych krajach, bo malo podrozuje) pozostawia wiele do zyczenia: obrazone sprzedawczynie, wrecz niemile i traktujace klienta jak zlo konieczne - oczywiscie nie wszedzie ale niestety sie zdarza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32952056]
Ale zdarzyło mi się płacąc odbierać telefon - bo wiedziałam, że ważne będzie. I co? Trudno, czasem się zdarza. Niewygodne to jak cholera, ale czasem mus. I moje ukochane: nie ma drobniej? nie mam wydać ![]() Jasne, jak mus to mus. Ale jest różnica między ważną rozmową, a bezsensownym pitoleniem przez telefon ze znajomym ? Pracowałaś kiedyś na kasie ? To nie jest worek bez dna, a czasem nawet w kasie głównej nie ma już drobnych. Skąd ja mam wtedy wziąć drobne pieniądze ? Albo zaczynam zmianę, mam w kasie 300 zł w różnych nominałach. Podchodzi 2-3 klientów i każdy płaci stówą za rzecz wartą 5 - 10. Podchodzi 4 i nie mam mu jak wydać. Wtedy mówię że musi chwilę zaczekać bo muszę to jakoś rozmienić - i już wielki foch, bo klient nie ma czasu ! A co mam wtedy zrobić ? Stanąć na głowie, zacząć płakać czy co ![]()
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja bym napisala skarge. Zgadzam sie z Szaja, ja rowniez pracuje z dziecmi, mam codzienny kontakt z rodzicami i gdybym choc raz byla niemila, na bank ktos poszedlby na skarge. Choc tak jak piszecie, to tez kwestia kultury. Choc ja wyznaje zasade, ze do domu "nie przynosze" problemow z pracy, a w pracy (nawet jesli mam jakies problemy, czy tez zly humor), staram sie profesjonalistka.
![]() |
![]() |
#44 |
summer vibes;)
|
Niestety czasami mam wrażenie, że PRL jeszcze się u nas nie skończył. Oczywiście wszystko zależy od ludzi, ale nadal jest sporo "wielkich" pań, które obsługują z wielką łaską. Ostatnio miałam nieprzyjemną sytuację w sklepie odzieżowym. Obie panie stały pod ścianą za kasą i przyglądały się klientkom. Ja stałam już przy kasie chcąc zapłacić za ubrania. Dłuższą chwilę czekałam, choć stały ze dwa metry ode mnie, aż w końcu jedna podeszła (widac było, że bardzo niechętnie). Zapytałam o jakąś tam promocję, czy jeszcze będzie. Odpowiedziały mi jednocześnie "nie" w sposób powiedziałabym - niegrzeczny, podniesionym głosem. Miny obrażone.
![]() Edytowane przez Atenya Czas edycji: 2012-03-15 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32952056]Zgadzam się.
Wiecie, co by się działo, gdybym tak była niemiła dla rodzica? Mocno niemiła? Skargi do kuratorium, natychmiast. Ja, choćby mnie rodzic nie wiem jak wpienił, nie wiem jak bardzo racji nie miał - muszę trzymać pełną kulturę. Robić swoje, ale absolutnie nie dać po sobie poznać złego humoru. Przy czym w każdym sklepie, urzędzie, w każdym innym miejscu - osoba obsługująca mnie ma prawo na mnie wyładować swój nastrój i frustrację ![]() [/QUOTE] Zdarzają się różni rodzice, z każdym rozmawia się jak kultura tego wymaga, ale w pewnych sytuacjach trzeba być stanowczym i nie dać sobie za przeproszeniem nasrać na głowę. Jeśli sytuacja jest mocno konfliktowa, to odsyła się rodzica do dyrekcji. Urzędnik w urzędzie nie ma prawa wyładowywać się na petencie; zresztą nikt nie ma takiego prawa wobec drugiej osoby. Skargę na taką osobę można napisać tak samo jak na funkcjonariusza publicznego - nauczyciela.
Edytowane przez maswerka Czas edycji: 2012-03-15 o 20:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Pracowałam w miejscu gdzie codziennie przyjmowałam kilkutysięczne wpłaty za kupioną rzecz, podpisywałam umowy i fakt, że ktoś odebrał w tym czasie telefon kompletnie mnie nie ruszał, ja robiłam swoje, w końcu za to co miesiąc brałam pieniądze ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | ||||
.
|
Cytat:
ja sie staram nie rozmawiac przez telefon przynajmniej jak stoje przy kasie, ale nie zawsze sie tak da. czasami odbieram pilny telefon i koniec, nie ma, ze olewam. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Zadomowienie
|
Nie rusza Cię to że ktoś ma Cię gdzieś i okazuje Ci brak szacunku ? Spoko, ja cenię się nieco bardziej i gdy ja się staram i jestem w porządku to oczekuję tego samego od drugiej osoby.
![]() |
![]() |
#50 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeszcze chwila i ktos napisze, ze do sprzedawczyn trzeba z namaszczeniem podchodzic, dygnac obowiazkowo i najlepiej to ubrac sie na galowo, aby juz sama swoja osoba okazac nalezny im szacunek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Przez jakiś czas pracowałam w znanej sieciówce odzieżowej, nie do zaakceptowania jest sytuacja w której znalazła się autorka. Kasjer, dyrektor czy kierownik nie może sie powoływac na argumenty które zostały przedstawione przez pracowników owego sklepu. Klient może sobie na głowie stać a jego kończyny nie powinny przeszkadzać kasjerowi.
![]() |
#52 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I co z tego że mi za to płacą ? To znaczy że ktoś może mnie nie szanować bo to moja praca ?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli nikt Ciebie nie obraża, powie dzień dobry i pożegna się, to nie wiem czego oczekujesz? Ma się wpatrywać w Twoje piękne oczyska? Zazwyczaj jak czegoś będziesz potrzebować oderwie się od rozmowy i udzieli istotnych informacji. Matko, ile razy pacjenci przy mnie odbierali telefony i nigdy na nich nie fuczałam, choć mój czas jest cenny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Zdumiona jestem tym, jak wiele z Was broni ekspedientki i jej szefowej.
Mówienie klientowi, że zachwouje się niekulturalnie, bo rozmawia przez telefon? Blagam, to nie jest sprawdzian w szkole czy matura, że trzeba siedzieć cicho, żeby inni mogli sie skupić. Jak widać na załączonym obrazku, obłsuga klienta w Polsce niemal woła o pomstę do nieba. Zadziwia mnie przekonanie, że klient powinien być zawsze kulturalny, mówić 'Dzień dobry!', 'Proszę uprzejmie', 'Dziękuję ślicznie', ale pani ekspedienkta to już od święta, jeśli nie ma gorszego dnia. Tak, ekspedientka też człowiek, temu nie zaprzeczam, ale wydawałoby się, że w pracę w obsłudze klienta wpisana jest uprzejmość, nawet jak się nie ma na to ochoty. Uważam, że uwaga została zwrócona autorce wątku zupełnie bez potrzeby. Cytat:
![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Wymagania są stawiane tak, jakby to klientowi się płaciło za zakupy a nie na odwrót... dżizas krajst
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Każdy ma prawo mieć gorszy dzień ale takie tłumaczenia typu rozpraszanie kasjera przez rozmowę to czyste banialuki są .Wobec takiej osoby powinny być wyciągnięte konsekwencje. Już nie wspomne o kierowniku.
![]() |
#57 |
Konto usunięte
|
Moze klient z kwiatami ma jeszcze podchodzic dziekujac za poswiecony czas?
---------------------------------------------------- Masakra, mlode dziewczyny a fochy jak u starych pan w PRLu. Ja nie wiem co predestynuje sprzedawczynie do wyznaczania obyczajow i kultury zachowan w sklepie. One czekuja "szanowania czas" (smiechu warte), poswiecenia im uwagi, okazania szacunku podczas gdy obsluga klienta w Polse lezy i kwiczy: wiecznie naburmuszone matrony, strzelajace fochy, gdy sie je o cos zapyta, bo przeciez jasnie ksiezna zajeta plotkami. btw: widze, ze nisza na rynku w sam raz dla mnie. Chyba wezme sie za pisanie ksiazki "savoir vivre rozmow telefonicznych" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a się jakoś na paniach kasjerkach/sprzedawczyniach nie wyżywam, a mogłabym, bo się idealnie podkładają bardzo często. ![]() Cytat:
No wiesz, że nie wiem - skąd to załozenie, że autorka głośno rozmawiała? Bo ktoś jej zwrócił uwagę? A może ten ktoś sięlubi czepiać? ![]() Cytat:
![]() Rozmowa przez telefon w niektórych miejscach może być odebrana jako brak szacunku, to rozumiem. Ale z drugiej strony, jakoś nie chce mi się wierzyć, by była to aż taka przeszkoda w wykonywaniu pracy.
![]() |
![]() |
#59 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Bez przesady. Kobieta powinna Ci zwrócić uwagę w bardziej kulturalny sposób, jeżeli już tak bardzo jej to przeszkadzało. Może po prostu miała zły dzień i padło na ciebie, co nie powinno mieć miejsca.
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem szefowa powinna była zażegnać spór i przeprosić qathe. Nie może być tak, że klient pada ofiarą złego humoru ekspedientki.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.