|
|
#991 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XII
Ale myślisz, że miałabym chodzić do 27 kwietnia bez tego?
|
|
|
|
|
#992 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem zależy, który ząb i ile nosisz, ale jak masz się denerwować i ewentualnie dostać ochrzan za to, że nie przyszłaś to lepiej zadzwoń i zapytaj, przecież to nie zaszkodzi.
|
|
|
|
|
#993 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej jakbyś założyła aparat po Erasmusie. Bo tak to - będziesz musiała specjalnie kombinować, szukać ortodonty za granicą - i wydaje mi się, że zapłacisz więcej (w przeliczeniu na PLN). Ja wizytę drugą mam za dwa miesiące. Nie wiem, czy aż tak można przedłużać to do trzech. Zależy, jaką masz wadę. Ja mam niewielką, a i tak za dwa miesiące mam wizytę, a nie np. za 2,5
|
|
|
|
|
|
#994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak pół to bym zakładała, jak rok to założyłabym po powrocie ![]() Moja koleżanka przy samoligaturującym mogła mieć wizyty nawet co 4 miesiące (wiadomo, wtedy leczenie może przebiegać trochę wolniej). Ale jeśli wyjeżdżałabyś na rok to musiałabyś znaleźć w Portugalii ortodontę, a każdy ma trochę inne metody i wizję leczenia. Poza tym nie zawsze ortodonci chcą się podejmować kontynuowania pracy po kimś innym, więc mogłabyś mieć problem po powrocie do Polski. |
|
|
|
|
|
#995 |
|
Rozeznanie
|
A ja wczoraj założyłam górę
I mam takie pytanie, jak długo ząbki będą tkliwe? Bo rpzyznam szczerze, że póki co nie mogę nic pogryźć A za tydzień zakładam dół. I nie chciałabym znowu dwa tygodnie na jogurtach żyć.
|
|
|
|
|
#997 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
@ "tak Ja miałam samoligaturujący zakładany cztery dni temu, więc nie jest to prawda, iż jest niedostępny na rynku "Dzięki za pomocne odpowiedzi! Poszłam za waszymi radami i obdzwoniłam okolicznych ortodontów. No i sprawa nie wygląda tak kolorowo, pod względem terminów i cen. Z tego co wiem, moja Orto jest solidna i niedroga, bo za 1 łuk kosmetycznego mam zapłacić 2000, natomiast za samoligaturujący 1800, a jak dowiadywałam się w dwóch innych gabinetach to ceny wahają się za łuk od 3000-3500-4000 tyś za jeden łuk (Samoligaturujący, lub Damon). Podejrzewam, że ta druga opcja może mnie zrujnować finansowo i już sama nie wiem co mam robić. A Wy ilie płaciłyście za swoje samoligatrujące ?Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#998 |
|
Raczkowanie
|
Kakaowykokos mi odpadły 3 zamki z czego jeden poruszał się właśnie tak jak u Ciebie. Od razu zadzwoniłam do swojej orto która zorganizowała mi czas na przyklejenie ich. Dziś podczas wizyty odpadły mi kolejne 3 zamki ;p ale na szczęście już wszystko jest na swoim miejscu i czuje to przyjemne naciągniecie ząbków
nie zdawałam sobie sprawy z tego że bede się jeszcze z tego cieszyła. Mam pytanie bo poruszany był już problem alkoholu w płynach do płukania. Czy myślicie, że jeżeli stosuje COLGATE PLAX który ma w składzie alkohol to możliwe że właśnie od tego mi poodpadały te zamki?
|
|
#999 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
!!---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- ach no i mieszkam za granica, wiec dojezdzam, bo faktycznie, nie wiem jak w Portugalii ale we Francji nie oplacaloby mi sie leczyc u ortodonty !
|
|
|
|
#1000 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja też się obawiam trochę, bo to jednak coś sztucznego w buzi, ale podejrzewam, że to będzie kwestia przyzwyczajenia, tak jak z aparatem a nie powinno się nic ruszać, jeśli będzie dobrze zrobione to musi być komfortowe. W końcu to ma być na cały czas.
|
|
|
|
#1001 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
tak Ja miałam samoligaturujący zakładany cztery dni temu, więc nie jest to prawda, iż jest niedostępny na rynku Dzięki za pomocne odpowiedzi! Poszłam za waszymi radami i obdzwoniłam okolicznych ortodontów. No i sprawa nie wygląda tak kolorowo, pod względem terminów i cen. Z tego co wiem, moja Orto jest solidna i niedroga, bo za 1 łuk kosmetycznego mam zapłacić 2000, natomiast za samoligaturujący 1800, a jak dowiadywałam się w dwóch innych gabinetach to ceny wahają się za łuk od 3000-3500-4000 tyś za jeden łuk (Samoligaturujący, lub Damon). Podejrzewam, że ta druga opcja może mnie zrujnować finansowo i już sama nie wiem co mam robić. A Wy ilie płaciłyście za swoje samoligatru. ?Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#1002 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tragedia
|
|
|
|
|
|
#1003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1004 |
|
Zakorzenienie
|
3 lata temu płaciłam 2500/łuk Damona.
|
|
|
|
|
#1005 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Korony samej mieć nie mogę, bo nie mam korzenia, a na most się w życiu nie zdecyduję, bo musiałabym poświęcić jeszcze dwa sąsiadujące zęby. Boję się tego całego przedsięwzięcia, ale jestem zdecydowana no i już zaczęłam, czwórka zrobiła baj baj (mam ją na pamiątkę, śliczna jest tak btw, aż mi szkoda... : >) i teraz tylko trzeba to dociągnąć do końca... Masz już jakieś sprawdzone kliniki, gabinety wybrane, które mają protetykę w ofercie? (; Ja mam oba łuki estetyczne porcelanowe i wyglądają bardzo fajnie, jakoś nie byłam przekonana do metalu, chociaż na innych mi się podobają, ja płaciłam 2000 za jeden. I mam pytanie, miała któraś z Was leciutko zsiniałe dziąsło po wyrwaniu zęba? Dziś to zauważyłam i jeśli nie ustąpi, to w pon dzwonię i będę coś z tym robiła, bo boję się strasznie, przestrzegałam wszystkich zaleceń, brałam antybiotyk (mam wadę serca), a tu mi dziąsło świruje. Dodam, że nie boli, nie ropieje, nie krwawi... Przestrzegałam, żeby nie myć zębów przez co najmniej 24h, nawet jeszcze nie płukałam, jak to będzie suchy zębodół, to się pochlastam. --'
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2012-03-17 o 01:16 |
||
|
|
|
|
#1006 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#1007 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mi przez 1,5 roku żaden zamek nie odpadł. |
|
|
|
|
|
#1008 |
|
Raczkowanie
|
hej aparatki
byłam dziś na włożeniu gumek pomiędzy zęby... coś czuję że będzie boleć mam to coś od 2 h i już nowa sytuacja nie podoba się moim 4-kom. a co będzie po założeniu aparatu- nie chce nawet myśleć. oj ciężka i bolesna jest droga do ideału
|
|
|
|
|
#1009 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jednak dopiero w czwartek będę miała zakładany aparat, od wczoraj mam za to pierścienie i już nieźle poobdzierane policzki.
|
|
|
|
|
|
#1010 | ||
|
Rozeznanie
|
Ja płaciłam 2000 za łuk.
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#1011 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
#1012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do wosku mam pytanie - chyba głupie. Za pierwszym razem dostawałyście od swojej ortodontki wosk? I przeglądam na all że są zapachowe i bezzapachowe - jest sens zapachowych?
|
|
|
#1013 | |
|
Wtajemniczenie
|
Samoligaturujące Wam wyszły do 2000? Kurczę, chyba żałuję swojego wyboru. : p
---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- Cytat:
Bo ja wiem czy jest sens... jak lubisz, to bierz. : D Ja bym wzięła jakiś czekoladowy, jeśli coś takiego jest. Może to ma działać na zasadzie 'boli jak nie wiem, ale chociaż mi ładnie pachnie' : p
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2012-03-18 o 10:35 |
|
|
|
|
|
#1014 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zastanawiam się tylko czy nie mają "sztucznego" zapachu - mam nadzieję że wiecie o co chodzi
|
|
|
#1015 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1016 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Avv - ja niestety będę musiała poświęcać sąsiednie zęby, ale implant mi się wydaje mimo wszystko gorszy, bardziej inwazyjny i ryzykowny.. bałabym się tego. No i pierwsza sprawa to fundusze, ale jeśli bym miała baaaardzo dużo pieniędzy to wtedy takie ryzyko byłoby mi chyba łatwiej podjąć. Teraz mnie implant przeraża.
|
|
|
|
#1017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie się implantu zrobić nie da, poza tym bałabym się, że organizm go odrzuci i cały ból pójdzie na marne.
|
|
|
|
|
|
#1018 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I mam nowe zmartwienie, bo chyba sobie skrzep na wyrwanym zębie zeżarłam, o. Znikł, ni ma. Chociaż no nie wiem, coś czerwonego chyba dalej tam jest, ale to białe mi odpadło... No nic, zadzwonię jutro i będę pewna.
Edytowane przez Avv Czas edycji: 2012-03-18 o 14:14 |
|||
|
|
|
|
#1019 |
|
Rozeznanie
|
Ja używałam jedynie wosku bezzapachowego (dostałam od Orto), więc na temat zapachowego się nie wypowiem. Ale bardziej zastanawiało mnie czym różni się wosk od silikonu ortodontycznego. Oba na all w tej samej cenie i wizualnie wyglądają tak samo. A w końcu nie zamówiłam ani jednego ani drugiego bo aparat przestał obcierać.
|
|
#1020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pachnie jak balonowa guma do żucia ale nie wiem jaki jest sens tego zapachu bo jak go przykleiłam to zapachu nie czułam. A przyklejałam i na tylne zęby i na jedynki
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:45.

Najlepiej jakbyś założyła aparat po Erasmusie. Bo tak to - będziesz musiała specjalnie kombinować, szukać ortodonty za granicą - i wydaje mi się, że zapłacisz więcej (w przeliczeniu na PLN). Ja wizytę drugą mam za dwa miesiące. Nie wiem, czy aż tak można przedłużać to do trzech. Zależy, jaką masz wadę. Ja mam niewielką, a i tak za dwa miesiące mam wizytę, a nie np. za 2,5
I mam takie pytanie, jak długo ząbki będą tkliwe? Bo rpzyznam szczerze, że póki co nie mogę nic pogryźć
A za tydzień zakładam dół. I nie chciałabym znowu dwa tygodnie na jogurtach żyć.
Poszłam za waszymi radami i obdzwoniłam okolicznych ortodontów. No i sprawa nie wygląda tak kolorowo, pod względem terminów i cen. Z tego co wiem, moja Orto jest solidna i niedroga, bo za 1 łuk kosmetycznego mam zapłacić 2000, natomiast za samoligaturujący 1800, a jak dowiadywałam się w dwóch innych gabinetach to ceny wahają się za łuk od 3000-3500-4000 tyś za jeden łuk (Samoligaturujący, lub Damon). Podejrzewam, że ta druga opcja może mnie zrujnować finansowo

mam to coś od 2 h i już nowa sytuacja nie podoba się moim 4-kom. a co będzie po założeniu aparatu- nie chce nawet myśleć. oj ciężka i bolesna jest droga do ideału