|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VI cz. naszego wątku? | |||
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy. |
|
20 | 33,90% |
| Duże brzuszki wszystkie mamy, na porody już czekamy. |
|
5 | 8,47% |
| Od jesieni już plotkujemy, pierwszych maluchów wyczekujemy. |
|
0 | 0% |
| Wiosna wreszcie za oknami, czas na spotkania z maluchami. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki powoli kompletujemy, w maju-czerwcu powijemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wiosna juz za pasem, niedługo pierwsze spotkanie z bobasem. |
|
6 | 10,17% |
| Wyprawki prawie gotowe - obstawiamy terminy porodowe. |
|
7 | 11,86% |
| Wyprawki kompletujemy, niezmiennie plotkujemy. |
|
1 | 1,69% |
| Wyprawki kompletujemy, pierwszych porodów wyczekujemy! |
|
13 | 22,03% |
| Głosujący: 59. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Cytat:
---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- Cytat:
4 lata temu to było, dokładnie nie pamiętam ale całe serie tych wszystkich dodatkowych szczepionek, jak mąż przynosił z apteki, to to był rząd ok. 700zł w najtańszej aptece. A do 6 m-ca życia to prawie co 6 tygodni są szczepienia - nie zawsze całe 700zł oczywiście. Tak w ramach państwa prorodzinnego chyba. W Stanach i Kanadzie wiem, że te szczepienia od dawna są obowiązkowe i refundowane.Pojemniki sangenic na pieluszki bardzo polecam! Niesamowita wygoda, nic nie śmierdzi. Wiadro kompletnie bez zapachu opróżnia się raz na kilka dni. Woreczki paclanki wychodzą dość drogo, używałam tylko poza domem. Ale jeszcze może komuś podsunę swój patent na zużute pieluszki, żeby nie śmierdzały Są takie zielone woreczki zawiązywane na kanapki z firmy Jan Niezbędny - chyba ok. 3 złotych kosztuje 100 sztuk one wyglądają jak takie miniaturowe reklamóweczki - uszy daje się super wiązać nie jest to oczywiście sangenic, gdzie nie ma kompletnie żadnego zapachu, ale woreczki naprawdę się sprawdzają! na bardziej śmierdzącą kupę wystarczy, że najpierw pieluszkę zawiniemy, włożymy do woreczka i uszy mocno zawiążemy raz na węzełek, a potem wsadzimy to zawiniątko w drugi woreczek i też mocno zawiążemy. Nie jest idealnie, ale w dużej mierze pomaga
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-17 o 11:47 |
||
|
|
|
#2642 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuszki mocno podskakują, maluszki już na świat się szykują. Mamusie V-VI 2012
Dzień dobry w ten piękny słoneczny dzień
Ja po śniadaniu, ale żeby mi starczyło śniadania na przeczytanie wszystkiego to musiałabym zjeść cały bochenek Dogodziłam sobie za to galaretką 8ewus8 jesteś boska. Popłakałam się czytając ten "słownik" ![]() I do teraz zastanawiam się, jak mogłabym określić moje...no wiesz missmalezji wanna full wypasik ![]() kism chciałabym rodzić z takim uśmiechem na twarzy Tacca powoli chodź po schodach. I mówi to ta, która sama po schodach biega też spadłam, ale przed ciążą. onething ja za tyle samo kupiła materac zaskakujące że też jesteś ze Śląska ![]() rozowa1987 uważam, że taki pojemnik to strata pieniędzy. Na zużyte pampersy kupiłam jedynie woreczki paklanki i mam zamiar używać ich tylko poza domem. W domu można sobie przecież poradzić. ania_85 za mało wypiliście na wózek nie ma szans . Możecie je oddać w Kauflandzie i za tę kwotę zrobić inne zakupy. Nikt się nie zdziwi skąd taka ilość. Ja raz kupowałam całą skrzynkę piwa na urodziny właśnie, i najpierw oddałam skrzynkę z butelkami i dostałam karteczkę z kaucją. Potem kasjerka mi kasowała i ja zapomniałam o tej kartce i mi policzyła kaucję Może z tym grilem to nie taki zły pomysł ![]() Ja teraz ogarnę mieszkanie i jadę na zakupy spożywcze, potem umyję podłogi i na więcej nikt mnie nie zmusi. I...przyjechał mój telefonik nowy
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-03-17 o 11:21 |
|
|
|
#2643 |
|
Zakorzenienie
|
edit pomylka post nizej
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-03-17 o 11:36 |
|
|
|
#2644 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=kism;32974352]
Minie, minie! Ja to już raz przechodziłam i minęło, więc mam nadzieję, że za drugim razem też wróci do normy ![]() uff to mnie pocieszyłaś miejmy nadzieję że tak będzie |
|
|
|
#2645 |
|
Zakorzenienie
|
ja pierdu, ale mam pecha.... takiego pieknego posta napisalam i mi sie stronka cofnela?!!??....... Nie chce juz mi sie szukac cytatow
![]() No wiec pytanie- czopki na goraczke warto miec zawsze w domu.... poszlam kupic pare rzeczy do apteki, poprosilam czopki, farmaceuta spytal dla kogo to- powiedzialam ze profilaktycznie dla noworodka zeby lezaly w domu, Popatrzyl na mnie dziwnie i powiedzial, ze takie czopki sie stosuje po 3mcu zycia i po konsultacji z lekarzem, poczulam sie jak wyrodna matka.... Wiec jak to ejst z tymi czopkami ??? co do psa i narosni na lapie o ktorej dyskutowalysmy... Wujek wczoraj musial uspic swojego 3 tygodnie od urosniecia tego czegos, pies juz wczoraj sie bardzo meczyl, nawet nie merdal ogonem... ;/co do ciuszkow- mam 2 te komody z ikea pelne, przesadzilam na maxa, mam wyrzuty sumienia... Tym bardziej, ze wiekszosc 0-3 ... a dziecko juz wazylo w 30tyg 2 kilo, teraz minelo 2 tyg wiec pewnie juz z 2.5 a gdzie ejszcze koniec ciazy...?! moze woglole sie nie zmiescic w te ciuszki o-3...;/ nast sprawa- kasa z zusu przyszla;] po rowniutkim mcu, wtey kiedy powinnam dostawac pensje, ale nie za rowny miesiac Jestem szczesliwa- jade na zakupy za 2 tyg do wiekszego miasta :P ....hmm pogod apiekna, jade z rodzicami na dzialke. sliwenka zdjecie brzusia cudne, tez chyba juz posiadam taki duzy ;]].... ciezko juz, nie ?i ktos to ejszcze w wannie dodal z pieknym usmiechem, ale ze mam skleroze to nie pamietam nicku ;];/... zdjecie tez swietne, bardzo zaluje ze nie ma u mnei w szpitalu wanny... Ja jakos siebie nie widze tak usmiechnietej przy porodzie ![]() tak woglole usg mialam robione w 30 tyg 5 dniu wtedy... i jelsi ktos mial w pdoobnym czasie.... no to jaki obwod glowki mialo dziecie ?? Moj mial ponad 30 i to kurde juz duzo, nie ?? zmierzylam sobie i stwierdzilam, ze nie dam rady go przepchac ![]() co do snow o zdradzie, nie wiem od czego to zalezy, ale tez czasai mialam ze mnie gtz zdradzil, albo ja jego i wtedy juz w dzien humor nie ten co powinien byc.... ![]() Koelezanka mi wcozraj przywiozla recznik z kapturkiem z ikea takie zielony... Polecam- cudo! i material na uszycie poscieli.... tez jest spoko kolorki sliczne i jakos tez chyba ok
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-03-17 o 11:45 |
|
|
|
#2646 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Masz rację, w miejscach publicznych to może być problem ![]() Tak czy inaczej jeszcze chwilę mamy ten problem z głowy ![]() Aha, SzmaragdowyKotku, jeszcze raz podkreślam, pieluchy wielorazowe to nie są ręczniki. Mają bardzo dobrą chłonność i dają uczucie suchości dziecku. |
|
|
|
|
#2647 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ubranka na pewno 0-3 się zmieści gorzej może być z new born jak dziecko będzie duże ale na usg zawsze jest jakiś pomiar błędu, a czy mi ciężko nawet nie gadaj, ja nie chodze po domu tylko sie przesuwam jak ślimak
|
|
#2648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do ciezaru brzucha,,, a czy nie odczuwasz bolu ??? Nie chodze etraz duzo, ale poszlismy z tz na spacer.... brzuch zaczal mnie tak ciagnac ze myslalam, ze nie dojde do samochodu ;/ Nie dosc ze wolno szlam to bolalo jak cholera. No i krocze tez boli w nocyyyy no i oczywiscie nacisk na pecherz taki, ze myslalam ze sie po 2 min spaceru zsikam ;d dobrze, ze spacer byl w lesie i mozna bylo sobie ulzyc ;]
|
|
#2649 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale nadal pozostaje sprawa prania, dla mnie to kwestia jednak bardzo problematyczna z punktu widzenia zdrowia... Już bardziej higieniczne są dla mnie mimo wszystko pieluszki tetrowe, które faktycznie, jak wygotuje się i kilka razy wypłucze, to są naprawdę czyste. Niestety, jeszcze do tego są dzisiaj supernowoczesne pralki - znajomi rodziców taką mają i strasznie klną - takie pralki klasy A z milionem plusów, takie bardzo oszczędnościowe i one pobierają tak mało wody, ze nawet zwykłe pranie nie jest u nich wypłukane do końca. A jednak jak tych pieluch jest w bębnie kilkanaście czy kilkadziesiąt, to po prostu nie da się inaczej - musi być to wszytsko wypłukane w hektolitrach wody po prostu, bo inaczej płuczemy nie w wodzie, tylko w roztworze kału. Dla mnie to jest główna obiekcja. No i to, że potem te bakterie się mnożą w pralce i swoje rzeczy, w tym bieliznę, mówiąc dosadnie, po prostu pierzemy w kupie. Może missmalezji mnie poprawi, ale z punktu widzenia medycznego i bakteriologii, to chyba tak własnie to wygląda.---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Cytat:
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-17 o 12:06 |
||
|
|
|
#2650 |
|
Zakorzenienie
|
No dziekuje Kotku, wlasnie ja chcialam Paracetamol
![]() ) nO Ae wlasnie powiedzial tak jak napisalam wyzej wiec wole Was spytac ] Kupie w innej aptece jak cos )
|
#2651 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz, to różnie jest z farmaceutami, niektórzy, już sama się wiele razy przekonałam, jak powiesz, że jesteś w ciąży i chcesz jakies lekarstwo albo że to dla małego dziecka, to od razu dostają kociej mordki i na wszelki wypadek z karcącym spojrzeniem mówią, że nic nie wolno i że tylko do lekarza. Nawet na ulotce paracetamolu jest napisane, ze od 1-mca chyba można stosować. Nie pamiętam dokładnie kiedy, ale u nas przy tych wszystkich dolegliwościach brzuszkowych mieliśmy paracetamol na bank wcześniej, niż w 3 m-cu, bo Michał dostawał nam przepukliny od tego płaczu i nie wolno było do tego dopuścić. Wiadomo, oby w ogóle nie było potrzeby stosowania, i wiadomo, że noworodka musi ZAWSZE obejrzeć lekarz, ale po prostu ten paracetamol na wszelki wypadek musi być w domu nie musisz go kupować przed porodem, ale ja wszystkie takie rzeczy wolę mieć wcześniej - leży sobie, jeść nie woła, a człowiek jest spokojniejszy nigdy nie wiadomo, kiedy się przyda.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-17 o 13:13 |
|
|
|
|
#2652 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja jestem nastawiona tylko i wyłącznie na pampersy, niestety jestem leniwa i wiem, że nie chciałoby mi się prać pieluszek wielorazowych. Po prostu. Jak się zawezmę, to mam wszystko poprane, ale jak mi się nie chce, to pranie czasami wyłazi z kosza. Więc przy dziecku nie sądzę, że będzie inaczej, tym bardziej, że dojdą do prania (i prasowania olaboga) jego ciuszki. Na dworze jest obłędnie pięknie. We wtorek będę się chyba modlić, żeby wszystko wyszło dobrze na badaniu, bo jak mnie zamkną w domu, to popadnę w depresję Nic nie dostałam dla siebie, ale chcę jeszcze poszukać jakiejś kurteczki-grzybka i innych ciuchów. Piszecie, że nie kupujecie żadnych ciuchów, tylko będziecie nosić niedopięte swoje kurtki/płaszczyki - jeszcze z kurtką to ujdzie, ale ja muszę kupić kilka bluzek chociaż, bo czuję, że te co mam, będą po ciąży takie naciągnięte nie do użytku... Wczoraj niestety miałam skurcze, a w nocy to nawet miałam wrażenie, że były 2 bolesne Ale rano było ładnie znowu, zobaczymy, co będzie dzisiaj, no i jutro i w poniedziałek nigdzie się nie ruszam już..
|
|
|
|
|
#2653 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jak sobie pomyślę,że musiałabym namoczyć,czy przeprać przed praniem w pralce, prać to,suszyć.. wolę pampera wywalić do śmieci,a ten czas poświęcić dziecku może to i mało ekologiczne, ale higieniczne. A ja nie pomyślałam o podpaskach, racja toż to tak samo jak pampersy.
|
|
|
|
|
#2654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2655 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeszcze jednorazowo to spoko, ale jak tak zsumować te 700zł kilka razy to wyjdzie sporo... No nic, mam jeszcze czas coś więcej o tym poczytać i się zastanowić
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2656 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wróciłam właśnie z rejsu i zaraz wyruszam w następny
![]() Pogoda jest NIESAMOWITA!!! Cytat:
SzmaragdowyKotku, widzę że bardzo powierzchownie przeczytałaś te wątki, które podlinkowałam, bo zatrzymałaś się na bodajże 3 str Dalej jest wyjaśnione, że dziewczyna kupiła za duży rozmiar pieluszki i może używać innych wkładów, żeby właśnie dziecko nie leżało na pupce z plecami w powietrzu. Mogłabym się tak odnieść do wszystkiego co napisałaś, ale nie widzę większego sensu.A to, że będę miała pierwsze dziecko, nie oznacza, że nigdy nie widziałam (nie miałam do czynienia) z kupką dziecięcą. Dalsza dyskusja wydaje mi się jałowa i faktycznie NIE CHCĘ już się z Tobą przekomarzać, bo w ogóle nie na tym mi zależy. Twoje argumenty na mnie nie działają, a moje na Ciebie Tak, ja będę miała bombę bakteriologiczną w pralce. Mało tego, te bakterie rozejdą się po całym domu i poumieramy my, później nasi sąsiedzi, później całe osiedle itd. ![]() Życzę wszystkim udanego popołudnia i wieczoru. Buziaki. |
|
|
|
|
#2657 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, ja mam już dziś koniec prac porządkowych
teraz jem bigosik, który wczoraj chciało mi się ugotować Jeszcze mam zamiar coś upiec, może szarlotkę ale że napisałam "mam zamiar" to nie znaczy że coś z niego wyjdzie Wieczorkiem idziemy do znajomych, mam nadzieję, że dojdę tam jakoś
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2658 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no i pocieszajace jest tez to ze to moje pierwsze baby wiec ciuszki moga sie ewentualnie przydac dla drugiego tylko gdzie ja je bede trzymac ![]() ![]() spiochow tez nie mam - tylko 2 sztuki ale mega malusie wiec moga sie nie przydac. planuje tak jak ty - uzywac body, pajacow i body, koszulki+spodenki. moje spodenki tez nie maja rozciecia w kroku ale powinny byc ok bo maja szeroka nie uciskajaca gume w pasie i wogole wydaja sie wygodne ![]() ![]() Cytat:
![]() agatko witaj w klubie mamus zwarjowanych na punkcie ciuszkow ![]() ![]() biedny psiak.... ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32978662] Na dworze jest obłędnie pięknie. We wtorek będę się chyba modlić, żeby wszystko wyszło dobrze na badaniu, bo jak mnie zamkną w domu, to popadnę w depresję Nic nie dostałam dla siebie, ale chcę jeszcze poszukać jakiejś kurteczki-grzybka i innych ciuchów. Piszecie, że nie kupujecie żadnych ciuchów, tylko będziecie nosić niedopięte swoje kurtki/płaszczyki - jeszcze z kurtką to ujdzie, ale ja muszę kupić kilka bluzek chociaż, bo czuję, że te co mam, będą po ciąży takie naciągnięte nie do użytku... [/QUOTE] dziewczyny blagam nie piszcie juz o tej pogodzie bo my tutaj z kapukat to chyba w depresje popadniemy. ale wam faaajnie.... nie ma to jak prawdziwa wiosna ![]() ja kurtki nie kupuje, od dzis zostaje mi dokladnie 2 mc-e do terminu wiec musze jakos przezyc. ale fakt - bluzeczek to musialam kilka wybrac sobie. przydaly sie do pracy no i na teraz beda niezbedne ![]()
|
||
|
|
|
#2659 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na to bym nie liczyła gdybyś chciała wyeliminować sąsiadów, musiałabyś im podlać szczypiorek na balkonie tą wodą z pralki .Jeżeli miałaś do czynienia z kupą niemowlęcia, to przecież wiesz, że ona się wchłania cała do środka pieluszki, to jak można mówić, że nie pierze się kupy? Odnośnie wchłanialności to ok, zgodziłam się z tym argumentem, że może wchłaniać porównywalnie. Rózne dziewczyny różnie pisały o wkładach - niektóre pisały, że przeciekają, inne, że ogólnie wkład ich dziecku nie pasował - w porządku, zawsze można metodą prób i błędów znaleźć odpowiedni i dopasować - z tym tez się zgodzę. Chociaż jak widziałam te wkłady w hurtowni, to wydawały mi się one bardzo grube, znacznie grubsze i mniej przewiewne od pampersów - moim zdaniem akurat mocniej by grzały, niż pampersy, zwłaszcza że one dokładnie muszą przylegać do skóry, bo wszystko wypłynie (przynajmniej te, które widziałam sprawiały takie wrażenie), przy pampersie są falbanki, między pampersem a skórą można, a nawet należy zostawić powietrze. Ja zawsze zostawiam taką "kieszonkę" z powietrzem, żeby skóra oddychała. Nie rozumiem, dlaczego w dyskusji ma chodzić o przekomarzanie się??? Wydawało mi się, że po prostu rozmawiamy i wymieniamy argumenty. Ja staram się słuchać tego, co w kwestii zdrowia mówią nie ekolodzy a lekarze i położne - bo mnie akurat chodzi o zdrowie dziecka. Jeżeli np. missmalezji, która jest położną i w końcu dokładnie zna się na bakteriach, nie są jej też obca mikrobiologia czy pewnie nawet toksykologia - twierdzi, że może to być niebezpieczne, to bardziej to do mnie przemawia niż hasła ekologiczne. To tak, jakby powiedzieć, że są ludzie, którzy jedzą całe życie chleb z pasztetówką i żyją - pewnie, że są i może żyją, tylko potem zastanawiamy się, skąd zawały i udary w wieku 40 lat. Nikt nie mówi, że pasztetówka zabija, ale niemniej robienie tego stale może nie mieć dobrych skutków na przyszłość. Jak wypierzesz jedno body, który wcześniej zapierzesz ręcznie, to na pewno nic się nie stanie. Jak będziesz codziennie prała kilkanaście pieluch to już może. Ja szanuję Twoje zdanie i wiadomo, że każda z nas podejmuje taką decyzję, jaką uważa za stosowną i nikt tego nie podważa a to, że przytaczam inne argumenty nie oznacza, że się z Tobą "przekomarzam", po co ten sarkazm i ironia Więc ok, zakończmy dyskusję i już, zgadzam się, jeżeli masz takie podejście do sprawy, że kontrargument w dyskusji to jakiś personalny atak na Ciebie, to faktycznie nie ma to chyba sensu... Tak więc zgodnie z Twoją wolą, dyskusję o pieluszkach uważam za zamkniętą
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-03-17 o 15:20 |
|
|
|
|
#2660 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj gin tez mowil ze to zalezy jak dziecko sie ulozy ze moze kopac a ja nie bede czula wogole. Cytat:
![]() Cytat:
![]() my przywiezlismy do stanow z 12 butelek pochowanych w walickach Dzisiaj maz konczy malowac pokoj malego A i dzisiaj zaczelam 29 tydzien .... jak ten czas leci ...
|
|
|
#2661 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Dziewczyny
Nie chce sie wtracac w watek pieluch,bo jestem swiezakiem. Ale jak juz to przeczytalam,to zastanawiam sie jaka bombe bakteriologiczna musialy miec nasze pralki franie jak nasze mamy praly pieluchy tetrowe...a praly je bez tych "srodkow odkazajacych"... Kurde ja ani moi znajomi zadnych chorob nie mamy, zadnych alergii. Swoja droga szkoda ze przed bzyku bzyku z meze nie sprawdzilismy ile wydaje sie kasy na pieluchy ![]() ![]() Mam nadzieje,ze synek pojdzie po mnie- jak mialam pol roku nie chcialam pieluch, nie chcialam nocnika,tylko kibelek jak rodzice- musieli mnie pilnowac,zebym nie wpadla
|
|
|
|
#2662 |
|
Konto usunięte
|
Ja właśnie zjadłam trzeciego Snickersa...
|
|
|
|
#2663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jaki masz telefonik ja sie wkurzyłam bo jestem w play 5 lat i terz mi sie konczy umowa to mi byle co oferuja,jeszcze za wyrzsza cene a ten co chce to brak na magazynie
|
|
#2664 |
|
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
dwa dni mnie nie było a nadrukowałyście że hoho. Jesteście bardzo płodne jak na ciężarówki hehe. Otworzyłam dzis paczki z pożyczonymi ubrankami, te od mojej siostry sa w stanie idealnym, tylko odświeżyć. Natomiast te od siostry męża hmmm troszkę gorzej to wygląda. To co mnie zmroziło to butelki, moze nie tyle wygląd co zawartość, zastanawiam się czy ich nie wyrzucę. Boję się odkręcić. |
|
|
|
#2665 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a jaki masz glukometr? co jadłaś i jaki poziom cukry Ci wyszedł?ja też jestem na diecie cukrzycowej i mierzę cukier. Mogę napisać co wynika z tego co się dowiedziałam, moich obserwacji i koleżanki, może coś Ci się przyda ![]() -mniejsze porcje posiłków, ale częściej, najlepiej co 2,5 godziny, ok 7 posiłków dziennie, przed spaniem też trzeba coś zjeść (najlepiej kanapeczkę) -jak jesz posiłek to tak jakby dzielisz talerz na 3 części: węglowodany, białko, warzywa. Czyli jesz np. fileta, tyle samo ryżu pełnoziarnistego i górka warzyw. jak jesz kanapkę to dajesz więcej wędliny niż zwykle i górkę pomidora lub ogórka -fasolka szparagowa pięknie zbija cukier! ja robię na parze z dodatkiem ziół i czosnku, oczywiście żadnej bułki tartej do tego! po frytach z piekarnika z górką fasolki szparagowej cukier jak marzenie u mnie podobno kapusta i ogórki kiszone też świetnie działają-unikaj słodkich owoców tzn. banany i winogrona -z chlebem jest największy problem, bo w sklepie jak pisze na czymś razowy czy pełnoziarnisty to nie zawsze tak jest -nie wolno łączyć nabiału z nabiałem! tzn. jak masz twaróg to nie mieszaj go ze śmietaną czy jogurtem, nie popijaj mlekiem kanapki z białym serem -patrz dokładnie na etykiety, np. jogurty naturalne strasznie się różnią zawartością cukru! tak samo otręby! jak jest zawartość cukru do 5 na 100g to jest dobrze -makarony, ryże, pieczywo pełnoziarniste -nie smażymy, tylko pieczemy lub gotujemy, na parze też -wszystko co gotujesz gotuj al dente! tzn. makarony i warzywa, żeby nie były zbyt miękkie! -trzeba uważać na owoce! ja jak mam smak duży to wtedy daję do jogurtu naturalnego i nigdy mi cukier nie podskoczył. to podpowiedziała mi koleżanka, że mimo że owoce są słodkie to ten jogurt jakoś tam wpływa -unikaj mieszanek przypraw, kostek rosołowych i takich rzeczy, przyprawiamy ziołami i pojedynczymi przyprawami -soki owocowe lepiej odstawić, ewentualnie rozcieńczyć pół na pół lub 1/3 soku, reszta wody -warzywa surowe chyba bez ograniczeń można jeść, jeśli są gotowane to uwaga na ugotowane buraki lub marchewkę, bo podobno podnoszą znacznie cukier! -posiłki staramy się jeść o tej samej porze codziennie, to znaczy nie tak że raz o 6 rano śniadanie, a jutro o 9 -zakaz jedzenia miodu i dżemów -ruch pomaga spalić cukier ![]() -im więcej błonnika w diecie tym lepiej (ja piję kawkę inkę zbożową, można otręby dodawać do różnych rzeczy) -z mięs najlepszy jest kurczak, wędlinę kupuj porządną drobiową -z żółtym serem trzeba uważać jak coś mi się przypomni to dopiszę specem nie jestem, może Tobie coś innego mówili w poradni ale może znajdziesz coś dla siebie
|
|
#2666 |
|
Rozeznanie
|
Npg88 jaka masz diete? ja mam taka,ze pozal sie Boze, prawie nic nie moge jesc,a ledwo przytylam 4kg jedzac wiecej,zeby przytyc. Slubowalysmy w tym samym dniu, wczesniej caly tydzien,jak nie dwa tygodnie strasznie padalo,a 9 lipca bylo pieknie,tez tak mialas?
![]() Gabbi jak najdalej od Poznania, chociaz troche kupy z woda przydaloby sie moim sasiadom ![]() Pojemniki sangenicnie lubie dodatkowych gadzetow, jak dla mnie zbedny wydatek, bo wyrzucamy smieci codziennie,nawet jak kosz nie jest pelny. Nie znioslabym kiszacych sie 3 dni pieluch nawet w czyms szczelnie zamknietym, taki uraz mam ze skrawkami miesa,jak np obrabiam filety,takie zboczenie
|
|
|
|
#2667 | |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny w ten piękny dzień!
U mnie dzisiaj wiosenne porządki, wszystkie okna pomyte, firanki wyprane i część już nawet wisi, nawet w kuchni we wszystkich szafkach posprzątałam i znalazłam miejsce na rzeczy, które stały wcześniej na widoku - robot, mikser, waga - a kuchnie mam mikroskopijną. W sumie to aneks kuchenny bardziej. Od razu się wytłumaczę, że pomogła mi we wszystkim siostra, ale i tak jak skończyłyśmy to myślałam, że mi plecy pękną! Dlatego teraz sobie leżę i odpoczywam, a na generalny porządek czeka jeszcze sypialnia. I tak poczeka do poniedziałku pewnie, bo tam trzeba wydzielić kącik dla Filipa, opróżnić komodę i parę innych rzeczy, na które nie mam już dzisiaj sił. Dobrze, że mamy weekend i dużo nie piszecie ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:46 ---------- Cytat:
ale ja to wredota jestem
|
|
#2668 |
|
Rozeznanie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;32980539]Ja właśnie zjadłam trzeciego Snickersa...
Blagam nic nie mow o slodyczach, bo wyskocze z okna tak mam ochote, juz od tygodnia na lody,ze juz nie moge wytrzymac. Moj maz pewnie znalazlby jakas alternatywe na to.... ale jest stanowczy i kaze mi pic zimna wode
|
|
|
|
#2669 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
żadnego pisania o słodyczach bo niektórym tutaj języki będą wisieć aż do podłogi
|
|
#2670 |
|
Zadomowienie
|
Wrócilismy, trochę przesadzilam z chodzeniem, ale agatka miałaś rację kolory x-landerów są strasznie oczo☠☠☠....po obejrzeniu wszystkich zdecydowaliśmy się na ten Europejski czyli grafit, mnie się jeszcze podobał ten fioletowy (Antarktica) ale mój mąż jakos tak kręcił nosem. W zeszłym roku o wiele fajniejsze były kolory. Dobrze, że nie zamówiliśmy w ciemno tego zielonego, bo mój mąż, który był na niego nastawiony, stwierdził, że chyba nie byłoby osoby, ktora by się na spacerze nie gapiła na ten wózek.
W każdym razie wyjazd się przydał, bo wcześniej bylismy nastawieni na fotelik recaro z bazą isofix, ale sprzedawcy nam odradzili, że baza jest jakaś dziwna, że nie wystarczy wpiąć fotelika tylko trzeba jeszcze coś tam wyciągnać, potem schować, no i będziemy kupować maxi cosi jednak. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:07.

kupę wycieram chusteczką, a nie ręką, potem myję ręce. Dziecko też wycieram chusteczką. Jak korzystam z ubikacji też myję ręce. Umycie rąk, które są gładkie a wypranie kupy z nasiąkniętego nią materiału, zwłąszcza jak tych wielorazowych pieluszek jest kilka czy kilkadziesiąt naraz, to dwie różne rzeczy jak dla mnie. Ja nie mówię, że sama kupa jest toksyczna i zarazimy się nią przez dotyk, bo tak nie jest - ale jak brudne ręce weźmiemy do buzi, czy bakterie dostaną się do wody, którą pijemy (teraz nie mówię tego w kontekście kup na pieluszce!!! tylko ogólnie, żeby pokazać, jak bardzo Escherichia coli jest niebezpieczna), to można się poważnie, a często śmiertelnie zatruć. To najbardziej świadczy o niebezpieczeństwie dla zdrowia. Jak się w kupę ubierzemy, że tak powiem, bo np. wypierzemy razem z nią nasze majtki, to już mało higieniczne. Każda z nas wie, że nie wolno najpierw wycierać pupy, a potem okolic pochwy, bo infekcja murowana właśnie z powodu tego, że sobie tam wprowadzimy bakterie kałowe. A jak mamy własne majtki prane razem z pieluchami i ubrankami, nawet w kolejnym, a nie tym samym praniu, to jak dla mnie wychodzi na to samo, bo one są po prostu brudne. Pralka jest ta sama - bakterie mnożą się w niej błyskawicznie.
,
.
ale całe serie tych wszystkich dodatkowych szczepionek, jak mąż przynosił z apteki, to to był rząd ok. 700zł w najtańszej aptece. A do 6 m-ca życia to prawie co 6 tygodni są szczepienia - nie zawsze całe 700zł oczywiście. Tak w ramach państwa prorodzinnego chyba. W Stanach i Kanadzie wiem, że te szczepienia od dawna są obowiązkowe i refundowane.

też spadłam, ale przed ciążą.
zaskakujące że też jesteś ze Śląska 
no i oczywiscie nacisk na pecherz taki, ze myslalam ze sie po 2 min spaceru zsikam ;d dobrze, ze spacer byl w lesie i mozna bylo sobie ulzyc ;]
] Kupie w innej aptece jak cos

Ja jak sobie pomyślę,że musiałabym namoczyć,czy przeprać przed praniem w pralce, prać to,suszyć.. wolę pampera wywalić do śmieci,a ten czas poświęcić dziecku 
No i teraz mam mnóstwo ubranek 0-3 miesiące. Chyba będę Młodego po każdej kupce ubierać w coś innego, żeby mógł we wszystkim pochodzić