|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI
Cytat:
Progesteron jest hormonem niezbędnym do utrzymania ciąży przez cały okres jej trwania: * hamuje poród, znosi samoistną czynność skurczową ciężarnej macicy, * zmniejsza kurczliwość mięśniówki macicy, * zmniejsza wrażliwość macicy na oksytocynę i syntezę receptorów, * hamuje powstawanie prostaglandyny, Dobrze, że z szyjką nic się nie dzieje, ale wklejam tą część również dla innych. ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Olcia - dodam, że wcale nie jestem zwolenniczką brania garści leków "na wszelki wypadek", ale skoro mama miała problemy, to może lepiej posłuchać lekarza. Ja bez szemrania (no... właściwie z narzekaniem na mdłości) brałam luteinę do końca 20 tc i to chyba była profilaktyka, ale uzasadniona wcześniejszym poronieniem i wiecznymi bólami podbrzusza w drugiej fazie cyklu co mogło wynikać z niedopomogi luteralnej. Poziomu progesteronu nikt mi nie badał, więc nie wiem, czy ta diagnoza była słuszna. A dzisiaj śpj dobrze, bo już bez stresu. |
|
|
|
|
#1532 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
dziś chyba będę pierwsza Soleilka tak się ciesze, że wróciłaś linzey gratuluje córci widzę że na naszej pierwszej stronie strasznie różowo dziewczyny górą Karolinka ja smaruje brzunio takim tłustym oliwkowym balsamem i na razie mi pomaga może spróbuj ziaji oliwkowy,co? Miłego dnia ja uciekam niestety do pracy...
|
|
|
|
#1533 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry.
![]() Jesteś pierwsza, ale czy masz już kawę? Bo ja tak. Za oknem mgła, ale w rmf obiecują, że się przejaśni, a zbudziłam się, bo nie przestawiłam radiobudzika na jakąś normalną godzinę. Spałabym dalej, ale jestem głodna , więc wzięłam Euth. i zaraz śniadanko. Oczywiście to wszystko dla dzidzi, bo nikt by mnie nie zmusił, żebym o takiej porze w niedzielę robiła śniadanie tylko sobie. |
|
|
|
#1534 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I jeszcze raz gratuluję synka ![]() Cytat:
|
|
#1535 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kupiłam sobie dwie pary spodni ciążowych ( rzadko w nich chodzę bo wyglądam lepiej w leginsach i tunikach) Kupiłam ostatnio sukienkę ciążową na chrzciny bratanka i musiałam ją zanieść do krawcowej bo była za długa ( za kolano nie znoszę takiej długości) skróciłam przed kolano i wygląda całkiem fajnie
|
|
|
|
|
#1536 |
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczynki
ja też już z kawką, humor o niebo lepszy dzięki wczorajszej wizycie, także dziś też jedziemy z mężem na działkę i na dłuuuugi spacer ![]() Maciejka bardzo,bardzo dziękuję za informację nt tej luteiny, myślałam że to może jakaś pomyłka zaspanego doktora,że mi ją przepisał, byłam pewna że luteinę zazwyczaj stosuje się właśnie w I trymestrze w celu podtrzymania ciąży. Teraz na pewno wykupię i będę stosować, jeszcze raz wielkie dzięki |
|
|
|
#1537 | ||||
|
Zakorzenienie
|
hej, też się witam z kawusią
U nas piękne słońce, aż chce się żyć Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
czasem jestem jednak za tym, że ciężarne powinny mieć ograniczony dostęp do internetu czy prasy, naczytamy się o różnych skrajnych przypadkach i potem panikujemy non stop, a to nic nie pomaga Trzeba być dobrej myśli i tyle, a jak coś niepokoi, to iść do lekarza dla świętego spokoju chociażby Cytat:
dzisiaj pewnie wstanie późno i nie do życia, bo niewyspany heh
|
|
#1538 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Pumas mi raz brzuch stwardniał, podobno to sa skurcze, kolezanka przez to leazala ![]() helllo
|
|||
|
|
|
#1539 |
|
Zakorzenienie
|
Linka25 daj spokój...jasne, zdarzają się takie sytuacje, ale sporadycznie, po co się dołować
Mi się skracała szyjka w 26t.c. miałam krążek, donosiłam pomimo wielu trudności i problemów związanych z innymi dolegliwościami Nie chcę Wam nawet mówić ile leków brałam w ciąży z synkiem, który teraz jest wesołym trzylatkiem![]() Podczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam napisać ![]() Będą mamusią w lipcu, wg ostatniego usg 28.07,a wg. miesiączki 22.07. Nie wiem który termin wpisujecie? Mam na imię Aga i w listopadzie stuknie mi trzydziecha
|
|
|
|
#1540 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do niepotrzebnej paniki to sama jestem tego przykładem, przez ostatnie dni tak się wkręciłam tym kłuciem w podbrzuszu że zaczęłam czytać w necie historie o wcześniakach i ich szansach na przeżycie i to mnie jeszcze bardziej zdołowało, także dziewczynki w razie niepokoju polecam wizytę u lekarza, nawet na ip
|
|
|
|
|
#1541 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Człowiek coś przeczyta i potem 2 dni te myśli wracają. Bez sensu. |
|
|
|
|
#1542 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny różnie tu podają, zazwyczaj kierując się tym, którą datą gin się kieruje. Mój zawsze termin porodu podaje wg OM i ja mam taki wpisany Cytat:
Ale ja zaraz przynajmniej jeden krótszy spacer zaliczę bo idę z psiuremMnie ostatnio jak te nerwy miałam też brzuch często twardniał i ciągnął, kupiłam sobie zapas nospy, biorę regularnie i brzusio teraz jest bardziej miękki. Ale na następnej wizycie na pewno powiem o tym ginowi
|
|
#1543 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziś piękna pogoda....
Cytat:
A Twoja histoia pokazuje, ze trudności są po to by je pokonywać ![]() U mnie też tp. na 28 lipca i też stuknie mi 30 l. tyle ze w sierpniu. Zawsze mówiłam że pierwsze dziecko chcę mieć mieć przed 30 i tp. mam 2 tyg przed 30 urodzinami. To przypadek, bo o dziecko dość długo się staraliśmy.. ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Mała82 śmiesznie bo ja też mam 2 daty porodu te same co Ty: 22 lipca - tyle ze z usg (ten sam z 12 tc. i z połówkowego) 28 lipca - z OM Ja uznaję za bardziej prawdopodobną datę z OM, tym bardziej że dni płodne miałam dopiero w 18 dc, ze względu na dość długie cykle. |
|
|
|
|
#1544 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój chyba bardziej skłania się ku temu z usg Ja na twardy brzuch brałam 3xnospę i diphergan uspokajająco miałam wypisany ale brałam tylko na noc ![]() Cytat:
i cieszę się, że Wam się udało tak jak planowałaś. Mnie akurat problem nie dotyczy ale mam kilka koleżanek które starają się od długiego czasu i nic z tego Wiem jakie to dla nich trudne... więc tymbardziej się cieszę i gratuluję Myślę też, że wiele zależy od lekarza. Prowadzący moją 1 ciążę mam wrażenie, że panikował za bardzo, a że to 1 ciąża to przejmowałam się podwójnie Zabraniał mi kawy, nawet jazda samochodem wg niego była ryzykiem no ale miałam problemy od 7t.c.więc może dlatego tak na mnie chuchał i dmuchał ![]() Z kolei mój obecny lekarz twierdzi, że jak od czasu do czasu wypiję nawet lampkę czerwonego wina to nic się nie stanie, a kawka w żadnym wypadku dziecku nie szkodzi
Edytowane przez mała82 Czas edycji: 2012-03-18 o 09:59 |
||
|
|
|
#1545 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uspokajamy swoje macice hehe---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
Byłoby fajnie gdyby mała urodziła się w jego trzydziestkę ![]() My się staraliśmy 1,5 roku ale tak bez monitorowania cykli, bez jakiegoś pilnowania by próbować w dni płodne. A ze byliśmy zajęci, zapracowani, zestresowani i w ciągłych rozjazdach.. To tak to szło ... W końcu wybraliśmy się do lekarza - razem, by sprawdzić co i jak. Lekarka zrobiła wywiad i zleciła badania, nie zrobiłam ich nigdy bo byłam już wtedy w ciąży, bardzo wczesnej, własnie czekałam w tym czasie na okres i się nie doczekałam ![]() Co do alko to teraz nie tykam. Kawę piłam i piję, chociaż opinie są podzielone. Piję słabą, z dużą ilością mleka... |
||
|
|
|
#1546 |
|
Zadomowienie
|
u Was ładna pogoda? u mnie zachmurzone i mgliscie ... a liczylam na powtorke tego z wczoraj i wypralam dywanik który miał schnac na balonie a jak na razie sie tak kisi...
Dzis mam luzy od gotowania, bo obiad imieninowy u babci się zapowiada ![]() No i kurcze wczoraj ta wiosne poczułam, że od tego spacerowania przeziębiłam się. leże jeszcze w lozku smarkam i popijam goraca miete... ps. witaj Soleilka i gratuluje 200% chłopca może już doczytałaś ale moje przypuszczenia się nie sprawdziły i będzie córcia
|
|
|
|
#1547 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1548 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Hey kochane! Ale miałam wczoraj wieczór-najpierw kolacja z rodzicami i ich znajomymi a potem spotkanie ze znajomymi, z którymi się nie widziałam od początku ciąży. Byłam sensacją
Cytat:
mam powtórzyc badanie za jakiś tydzień więc zobaczymy. dziękuję za troskę Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Śliczny ciążowy brzuszek masz! ja nei wiem gdzie ta bomba z CIebie. Bardzo dobrze wyglądasz! AAA swoją drogą ktoś tu miał nie kupowac już ubranek dziecięcych! Cytat:
Mnie tez podkłuwa ale wtedy się kładę i mija! |
|||||||
|
|
|
#1549 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1550 |
|
Branzoletka
|
Dzieńdoberek
Nadrabiać będe potem a dzisiaj trzeba korzystać z prawie lata, bo jutro załamanie pogody i tylko 10st.bez słoneczka ![]() Wczoraj oglądaliśmy X faktor a tam laska w ciąży była 9m-c. i mój tż patrzy patrzy i pyta kochanie ty też będziesz taka ogromna? Tak kochanie... Delkatnie mówiąc był w szoku... Ech ci faceci Cieszę się, że wróciłaś Soleika, leż grzecznie i się nie stresuj może się wszystko uspokoić za niedługo i znowu będziesz mogła normalnie funkcjonować Miłego dnia dziewczyny
|
|
#1551 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się niedzielnie
![]() Linzey gratuluję drugiej córci ![]() Zdarza Wam się, że rano leci Wam krew z nosa? Ja się rano trochę wystraszyłam, bo pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło... ale już poczytałam że to normalne w ciąży-o ile nie zdarza się często i nie jest bardzo obfite. |
|
|
|
#1553 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myslę, że bujany nie jest dobry, tak mi się wydaje... że powinien byc stabilny, z podlokietnikami, z oparciem wysokim. No i w miarę "prosty:, zeby za bardzo nie wpadać w niego i nie przechylać się o wiele stopni. Jeśli wiesz, o czym mowie Cytat:
Ale to raczej niewykonalne... Ja też mam trochę rozstępów z okr. dojrzewania, są jasne, wiadomo, nie wygladaja super, ale nie mysle o nich na co dzień, a i na plaży też nie bardzo. Teraz po ciązy to już w ogole będzie mi wszystko jedno. Uzbieram kiedyś na laser i może mi je usunie.Cytat:
Cytat:
Tak się cieszyłam , że pojedziemy po meble i inne rzeczy, no to nie jedziemy, a sama to co najwyżej jakieś dodatki mogę kupić, bo przecież sama tego nie uniosę i nie spakuję do auta Był wczoraj na imprezie, wrócił niewiadomo o której, nawalił się i teraz zdycha w łóżku, rzyga itd. nie do życia. Zwyzywałam go, trzasnęłam drzwiami od sypialni, niech gnije i niech wie, że popsuł mi całą niedzielę, a miałam tyle planów. Gnój jeden !!!!!!!!!!!!!!!! Cytat:
Jestem taka zła, wściekła, że zaraz wychodzę z domu, a ten *&^%$#@ niech gnije w domu bez jedzenia i towarzystwa. |
|||||
|
|
|
#1554 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1555 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dzien doberk wiosennie
![]() Cytat:
Cytat:
Linzey ja również gratuluje drugiej córeczki ![]() życzę Wam miłej niedzieli
|
||
|
|
|
#1556 | |
|
Rozeznanie
|
Witam niedzielnie
My już po kościólku teraz czekam aż ekipa wstanie po drzemce i uderzamy na długii spacerek Dzięki kochane Witam nową mamusie Cytat:
![]() Liczyłam że coś tam zwisającego zobacze ale jednak Co do krwi to ja mam rano ale tylko na chusteczce
|
|
|
|
|
#1557 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też dopiero przy czyszczeniu nosa rano zobaczyłam krew... Na razie się nie martwię, ale jak to się będzie powtarzać to nie wiem-w diecie trzeba coś zmienić? |
|
|
|
|
#1558 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ad 2 - może obiektywnie faktycznie żadna bomba ze mnie, ale tak się czuję - zważywszy, że w ostatnich latach byłam naprawdę drobna, bezbrzuchowa i bezbiuściasta. A tu nagle wszystko się opina, wszystko za małe (jak coś za ciasne w biuście i brzuchu, to się od razu i na plecach takie poziome fałdki z materiału robią - kiepsko to wygląda) i w ubraniach sprzed ciąży czuję się teraz skrajnie pokracznie. A za komplement dzięki - teraz jestem bardzo, bardzo łasa na takie słowa ![]() Ad 3 - ![]() (ale specjalnie brałam większe linzey - gratuluję córeczki! Soleilka - super, że już jesteś i gratuluję chłopca! a skoro masz tylko komputer stacjonarny to proponuję, byś go sobie STACJONARNIE zainstalowała w łóżku Przecież wątek bez Ciebie to jak.. no, nie nasz wątek, po prostu
|
|
|
|
|
#1559 |
|
Zadomowienie
|
Zobaczcie! Dziewczyna urodziła w 24 tc!
!!!! |
|
|
|
#1560 |
|
Zakorzenienie
|
Ania-poczytałam parę postów tej bravurki i wydaje mi się, że to ściema z tak wczesnym porodem
I do tego ma bana...
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.

dziś chyba będę pierwsza
dziewczyny górą 
, więc wzięłam Euth. i zaraz śniadanko.
I jeszcze raz gratuluję synka
Szkoda że nie mam tam bliżej to bym sie chetnie do niej przeniosła
Także ani jednej ani drugiej bym nie kupiła. i dlatego nie mam w czym chodzić :P
a że ja już wcześniej miałam schizy że z szyjką coś nie tak to pojechaliśmy na ip sprawdzić czy wszystko ok. No i na szczęście jest ok choć dostałam receptę na luteinę dopochwowo i no-spę. Po co mi ta luteina jak do tej pory nie brałam to nie wiem.. no ale najważniejsze że jest ok, szyjka twarda 35mm,więc jestem już spokojna, ufffff
czasem jestem jednak za tym, że ciężarne powinny mieć ograniczony dostęp do internetu czy prasy, naczytamy się o różnych skrajnych przypadkach i potem panikujemy non stop, a to nic nie pomaga 

Zabraniał mi kawy, nawet jazda samochodem wg niego była ryzykiem
aż specjalnie leciałam do sklepu po mleko, bo mi się ich bardzo chce, a mleko się skończyło. Małżowi odpuściłam latanie do sklepu, bo normalnie to jego bym wygoniła, bo on dzisiaj odkurzał oba nasze samochody (a jeden był dosłownie cały w sierści psa) więc się biedak sporo narobił
Wyscig szczurów nie uznaje 2 ciąży w ciągu 2 lat![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)