|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1531 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VI
Cytat:
Progesteron jest hormonem niezbędnym do utrzymania ciąży przez cały okres jej trwania: * hamuje poród, znosi samoistną czynność skurczową ciężarnej macicy, * zmniejsza kurczliwość mięśniówki macicy, * zmniejsza wrażliwość macicy na oksytocynę i syntezę receptorów, * hamuje powstawanie prostaglandyny, Dobrze, że z szyjką nic się nie dzieje, ale wklejam tą część również dla innych. ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:39 ---------- Olcia - dodam, że wcale nie jestem zwolenniczką brania garści leków "na wszelki wypadek", ale skoro mama miała problemy, to może lepiej posłuchać lekarza. Ja bez szemrania (no... właściwie z narzekaniem na mdłości) brałam luteinę do końca 20 tc i to chyba była profilaktyka, ale uzasadniona wcześniejszym poronieniem i wiecznymi bólami podbrzusza w drugiej fazie cyklu co mogło wynikać z niedopomogi luteralnej. Poziomu progesteronu nikt mi nie badał, więc nie wiem, czy ta diagnoza była słuszna. A dzisiaj śpj dobrze, bo już bez stresu. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1532 |
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() ![]() Soleilka tak się ciesze, że wróciłaś ![]() ![]() linzey gratuluje córci ![]() ![]() ![]() Karolinka ja smaruje brzunio takim tłustym oliwkowym balsamem i na razie mi pomaga ![]() Miłego dnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1533 |
Zakorzenienie
|
Dzień Dobry.
![]() Jesteś pierwsza, ale czy masz już kawę? Bo ja tak. ![]() Za oknem mgła, ale w rmf obiecują, że się przejaśni, a zbudziłam się, bo nie przestawiłam radiobudzika na jakąś normalną godzinę. Spałabym dalej, ale jestem głodna ![]() Oczywiście to wszystko dla dzidzi, bo nikt by mnie nie zmusił, żebym o takiej porze w niedzielę robiła śniadanie tylko sobie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1534 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#1535 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1536 |
Wtajemniczenie
|
hej dziewczynki
![]() ja też już z kawką, humor o niebo lepszy dzięki wczorajszej wizycie, także dziś też jedziemy z mężem na działkę i na dłuuuugi spacer ![]() Maciejka bardzo,bardzo dziękuję za informację nt tej luteiny, myślałam że to może jakaś pomyłka zaspanego doktora,że mi ją przepisał, byłam pewna że luteinę zazwyczaj stosuje się właśnie w I trymestrze w celu podtrzymania ciąży. Teraz na pewno wykupię i będę stosować, jeszcze raz wielkie dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1537 | ||||
Zakorzenienie
|
hej, też się witam z kawusią
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Trzeba być dobrej myśli i tyle, a jak coś niepokoi, to iść do lekarza dla świętego spokoju chociażby Cytat:
![]()
![]() |
#1538 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Pumas mi raz brzuch stwardniał, podobno to sa skurcze, kolezanka przez to leazala ![]() helllo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1539 |
Zakorzenienie
|
Linka25 daj spokój...jasne, zdarzają się takie sytuacje, ale sporadycznie, po co się dołować
![]() ![]() ![]() Podczytuję Was od jakiegoś czasu i postanowiłam napisać ![]() Będą mamusią w lipcu, wg ostatniego usg 28.07,a wg. miesiączki 22.07. Nie wiem który termin wpisujecie? Mam na imię Aga i w listopadzie stuknie mi trzydziecha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1540 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A co do niepotrzebnej paniki to sama jestem tego przykładem, przez ostatnie dni tak się wkręciłam tym kłuciem w podbrzuszu że zaczęłam czytać w necie historie o wcześniakach i ich szansach na przeżycie i to mnie jeszcze bardziej zdołowało, także dziewczynki w razie niepokoju polecam wizytę u lekarza, nawet na ip ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1541 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Człowiek coś przeczyta i potem 2 dni te myśli wracają. Bez sensu. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1542 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny różnie tu podają, zazwyczaj kierując się tym, którą datą gin się kieruje. Mój zawsze termin porodu podaje wg OM i ja mam taki wpisany Cytat:
![]() Mnie ostatnio jak te nerwy miałam też brzuch często twardniał i ciągnął, kupiłam sobie zapas nospy, biorę regularnie i brzusio teraz jest bardziej miękki. Ale na następnej wizycie na pewno powiem o tym ginowi
![]() |
#1543 | |
Zakorzenienie
|
Dziś piękna pogoda....
Cytat:
A Twoja histoia pokazuje, ze trudności są po to by je pokonywać ![]() U mnie też tp. na 28 lipca i też stuknie mi 30 l. tyle ze w sierpniu. Zawsze mówiłam że pierwsze dziecko chcę mieć mieć przed 30 i tp. mam 2 tyg przed 30 urodzinami. To przypadek, bo o dziecko dość długo się staraliśmy.. ---------- Dopisano o 09:43 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- Mała82 śmiesznie bo ja też mam 2 daty porodu te same co Ty: 22 lipca - tyle ze z usg (ten sam z 12 tc. i z połówkowego) 28 lipca - z OM Ja uznaję za bardziej prawdopodobną datę z OM, tym bardziej że dni płodne miałam dopiero w 18 dc, ze względu na dość długie cykle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1544 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój chyba bardziej skłania się ku temu z usg ![]() Ja na twardy brzuch brałam 3xnospę i diphergan uspokajająco miałam wypisany ale brałam tylko na noc ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Myślę też, że wiele zależy od lekarza. Prowadzący moją 1 ciążę mam wrażenie, że panikował za bardzo, a że to 1 ciąża to przejmowałam się podwójnie ![]() ![]() ![]() Z kolei mój obecny lekarz twierdzi, że jak od czasu do czasu wypiję nawet lampkę czerwonego wina to nic się nie stanie, a kawka w żadnym wypadku dziecku nie szkodzi ![]() Edytowane przez mała82 Czas edycji: 2012-03-18 o 08:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1545 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
![]() ![]() My się staraliśmy 1,5 roku ale tak bez monitorowania cykli, bez jakiegoś pilnowania by próbować w dni płodne. A ze byliśmy zajęci, zapracowani, zestresowani i w ciągłych rozjazdach.. To tak to szło ... W końcu wybraliśmy się do lekarza - razem, by sprawdzić co i jak. Lekarka zrobiła wywiad i zleciła badania, nie zrobiłam ich nigdy bo byłam już wtedy w ciąży, bardzo wczesnej, własnie czekałam w tym czasie na okres i się nie doczekałam ![]() Co do alko to teraz nie tykam. Kawę piłam i piję, chociaż opinie są podzielone. Piję słabą, z dużą ilością mleka... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1546 |
Zadomowienie
|
u Was ładna pogoda? u mnie zachmurzone i mgliscie ... a liczylam na powtorke tego z wczoraj i wypralam dywanik który miał schnac na balonie a jak na razie sie tak kisi...
Dzis mam luzy od gotowania, bo obiad imieninowy u babci się zapowiada ![]() No i kurcze wczoraj ta wiosne poczułam, że od tego spacerowania przeziębiłam się. leże jeszcze w lozku smarkam i popijam goraca miete... ps. witaj Soleilka i gratuluje 200% chłopca ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1548 | |||||||
Zadomowienie
|
Hey kochane! Ale miałam wczoraj wieczór-najpierw kolacja z rodzicami i ich znajomymi a potem spotkanie ze znajomymi, z którymi się nie widziałam od początku ciąży. Byłam sensacją
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Śliczny ciążowy brzuszek masz! ja nei wiem gdzie ta bomba z CIebie. Bardzo dobrze wyglądasz! AAA swoją drogą ktoś tu miał nie kupowac już ubranek dziecięcych! ![]() Cytat:
![]() Mnie tez podkłuwa ale wtedy się kładę i mija! |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1549 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1550 |
Branzoletka
|
Dzieńdoberek
![]() ![]() Nadrabiać będe potem a dzisiaj trzeba korzystać z prawie lata, bo jutro załamanie pogody i tylko 10st.bez słoneczka ![]() Wczoraj oglądaliśmy X faktor a tam laska w ciąży była 9m-c. i mój tż patrzy patrzy i pyta kochanie ty też będziesz taka ogromna? ![]() ![]() ![]() ![]() Cieszę się, że wróciłaś Soleika, leż grzecznie i się nie stresuj może się wszystko uspokoić za niedługo i znowu będziesz mogła normalnie funkcjonować ![]() Miłego dnia dziewczyny ![]()
![]() |
#1551 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1552 |
Zakorzenienie
|
Witam się niedzielnie
![]() Linzey gratuluję drugiej córci ![]() ![]() Zdarza Wam się, że rano leci Wam krew z nosa? Ja się rano trochę wystraszyłam, bo pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło... ale już poczytałam że to normalne w ciąży-o ile nie zdarza się często i nie jest bardzo obfite. |
![]() ![]() |
![]() |
#1553 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myslę, że bujany nie jest dobry, tak mi się wydaje... że powinien byc stabilny, z podlokietnikami, z oparciem wysokim. No i w miarę "prosty:, zeby za bardzo nie wpadać w niego i nie przechylać się o wiele stopni. Jeśli wiesz, o czym mowie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Był wczoraj na imprezie, wrócił niewiadomo o której, nawalił się i teraz zdycha w łóżku, rzyga itd. nie do życia. Zwyzywałam go, trzasnęłam drzwiami od sypialni, niech gnije i niech wie, że popsuł mi całą niedzielę, a miałam tyle planów. Gnój jeden !!!!!!!!!!!!!!!! Cytat:
Jestem taka zła, wściekła, że zaraz wychodzę z domu, a ten *&^%$#@ niech gnije w domu bez jedzenia i towarzystwa. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1554 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1555 | ||
Wtajemniczenie
|
Dzien doberk wiosennie
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Linzey ja również gratuluje drugiej córeczki ![]() życzę Wam miłej niedzieli ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1556 | |
Rozeznanie
|
Witam niedzielnie
My już po kościólku teraz czekam aż ekipa wstanie po drzemce i uderzamy na długii spacerek ![]() Dzięki kochane ![]() Witam nową mamusie ![]() Cytat:
![]() Liczyłam że coś tam zwisającego zobacze ale jednak ![]() Co do krwi to ja mam rano ale tylko na chusteczce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też dopiero przy czyszczeniu nosa rano zobaczyłam krew... Na razie się nie martwię, ale jak to się będzie powtarzać to nie wiem-w diecie trzeba coś zmienić? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1558 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ad 2 - może obiektywnie faktycznie żadna bomba ze mnie, ale tak się czuję - zważywszy, że w ostatnich latach byłam naprawdę drobna, bezbrzuchowa i bezbiuściasta. A tu nagle wszystko się opina, wszystko za małe (jak coś za ciasne w biuście i brzuchu, to się od razu i na plecach takie poziome fałdki z materiału robią - kiepsko to wygląda) i w ubraniach sprzed ciąży czuję się teraz skrajnie pokracznie. A za komplement dzięki ![]() ![]() Ad 3 - ![]() (ale specjalnie brałam większe ![]() linzey - gratuluję córeczki! ![]() Soleilka - super, że już jesteś i gratuluję chłopca! ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1559 |
Zadomowienie
|
Zobaczcie! Dziewczyna urodziła w 24 tc!
!!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#1560 |
Zakorzenienie
|
Ania-poczytałam parę postów tej bravurki i wydaje mi się, że to ściema z tak wczesnym porodem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:56.