|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1501 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
ja też słyszałam ze to genetyczne tylko że np ja miałam pierwszego ząbka w 5/6mc a tż i jego siostry w 3 mc już mieli po ząbku i teraz dziedzicznie po kim będzie mieć mały po mnie czy po tż mały to cały ja więc zębole też może mieć genetycznie po mnie? czy może np to mieć za tż? tego nie wiem ale czekam czekam na tego pierwszego białego kiełka
|
|
#1502 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Przepraszam, Kochane, ale na razie moge zapomniec o nadrabianiu. Jasiek z dnia na dzien mniej spi i jak nie ma tzta, to czasem ciezko pojsc mi sie wysiusiac wtedy, kiedy potrzebuje...
Mam pytanie do dziewczyn z Wawy. Gdzie robilyscie usg bioderek? Chyba nie uda nam sie na nfz i bedziemy musieli isc prywatnie. Orientujecie sie, gdzie mozna to zrobic dobrze i w miare tanio???
|
#1503 |
|
Wtajemniczenie
|
aha BLANSZOR po drodze weszłam na pocztę paczuszka już do ciebie leci
)
|
#1504 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przespałaś kochana słoneczko było gdzieś tak przed 8,ale szybko się skończyło ,a sukienka śliczna,super ma rękawki,lubię takieCytat:
Cytat:
Dziewczyny polecam pieluszki z Lidla.Kupiłam na wypróbowanie mała paczkę i są lepsze jak dla mnie od dady.Są trochę sztywniejsze,ale tez mają te boczne falbanki i co najwazniejsze w dadzie po siku nawet jednym było czuć taką mocna wilgoć na pieluszce ,a na tych z Lidla bardzo delikatnie,prawie w ogóle,więc ja kończę paczkę dady i będę zaopatrywała się w Lidlu.Kupiłam też paczke chusteczek taka czerwona 72 szt z tej samej firmy i beznadzieja,bardzo mocno pachna i sa suchawe
|
|
#1505 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kurcze, nawet nie wiecie, jak mi smutno, ze nie mam czasu byc na biezaco. Podczytuje czasem na telefonie, ale w polowie zawsze musze przerwac, a o odpisaniu to juz moge zapomniec. Pozniej ucieka mi z glowy, co chcialam napisac i tak w kolko. Brakuje mi Was
![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ---------- Cytat:
A dlaczego az w Pruszkowie? No i po drzemce Jaska. Cale 15 minut spal. Super
|
|
#1506 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1507 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
które sa suche? dady?? ja tam miałam wszystkie 3 i z wszystkich jestem strasznie zadowolona pięknie pachną i są własnie fajnie nasączone to są jedyne chusteczki z których ja jetsem bardzo zadowolona i na razie nie mam zamiaru ich zmieniać na inne ---------- Dopisano o 16:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ---------- Cytat:
![]() zobaczysz jeszcze troszke i też będziesz tak zorganizowana że będziesz mieć czas i dla siebie i dla nas
|
|
#1508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pogodny dzieciak jak nie je, a jak je to istny cyrk spytaj się proszę koleżanki o całą jej historię
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-03-20 o 16:35 |
|
|
|
|
#1509 |
|
Zakorzenienie
|
Kropeczka a mi sie podoba ta kurtka, taka Tuskowna miala na blogu swoim
![]() Agatek faktycznie nieciekawa sytuacja z tym jedzeniem małej, moja Nikola jak była mała, to karmiłam ją Humaną, dostała skazy i przechodziłyśmy na Prosobee (podobny do Nutramigenu) generalnie syf jakich mało, śmierdzi strasznie no i na początku był cyrk, ale to była kwestia 2-3 dni, przyzwyczaiła się i git, więc nie wydaje mi się, żeby to była kwestia mleka, ale spróbuj pewnie, może akurat. Mój mały nauczył się (mama nauczyła ) zasypiać z pieluszką na twarzy, zasłaniam oczka jak jest śpiący 3 sekundy i śpi
Być może Bóg chciał, abyś poznał wielu złych ludzi zanim poznasz tę dobrą, abyś mógł ją rozpoznać kiedy ona się w końcu pojawi Niki Alex Edytowane przez kamciurka Czas edycji: 2012-03-20 o 16:54 |
|
|
|
#1510 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W domu burdel, chyba ze tz posprzata, jak tylko Jas na chwile przysnie, to ja lapie zelazko, bo wszystko mi obsikuje lub obsrywa i musze sie spieszyc z praniem... Juz nie pamietam, kiedy zrobilam cos na spokojnie, bez pospiechu, bez strachu, ze "zaraz sie obudzi". Zwariowac idzie ![]() Kropeczko, czytalam o tym Twoim znajomym i jego "niech Bog ma ja w swojej opiece". Ja mam dokladnie tak samo. Jak tylko widze kobiete w ciazy, to od razu jej wspolczuje...
|
|
#1511 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
150ZŁ TEL 604438538 GINOMED Cytat:
to kupuje w takim razie Cytat:
ale daje czasem koperkowakilka razy w sumie mu dalam jak plakal i nie wiedzialam czemu
|
|
|
#1512 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Szczepic bedziemy w tym samym dniu, my tez mamy 29tego. Cytat:
|
|||
|
|
|
#1513 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Widze, ze wszedzie taka cena... A w medycynie dzieciecej, do ktorej mam 3 kroki w tym moim zadupiu nawet wiecej,bo 190 zl Ale zapisalam sie tam na INSTRUKTAZ CHUSTOWY do rehabilitantki - godzina 90 zl. Mam nadzieje, ze sie przyda ![]() Cytat:
![]() I tez sie zastanawialam nad wprowadzeniem mm na noc - moze wtedy dluzej by nam pospal ? Nie wiem, czy to dobry pomysl... ale tonacy brzytwy sie chwyta Teraz powiedzialam Jaskowi, ze moze sie drzec, a ja nie bede zwracala na niego uwagi i chyba sie obrazil, bo jak skonczyl plakac, to najpierw sobie czuwal, a teraz juz przysypia, a wlasnie jest jego godzina karmienia... No i mam wyrzuty sumienia Aha... Zuzia - sukienka ladna - b.elegancka Kropeczka, kurtke tez mi sie nie podoba Pytalyscie o zajmowanie sie dzieckiem przez tztow. No wiec moj ma takie dni, ze jestem z niego niezmiernie zadowolona, ale sa tez takie, kiedy mam ochote skopac mu tylek, zeby sie bardziej zainteresowal. Jednak przy Malym potrafi zrobic wszystko... Przewija, kapie, myje buzke, wyciaga glutki, obcina paznokietki... Czasem,jak ma sile i cierpliwosc, to tez potrafi uspic, a ostatnio pierwszy raz karmil z butelki ( bylismy w kanjpie i nie chcialam wywalac cyca, to zabralam ze soba mlesio). Tak wiec wiem, ze potrafi wszystko zrobic,a tylko z lenistwa czasem sie miga... Ale jak sie nie miga, to jest kochany. Jeju, pisze jak potluczona, wybaczcie. To zmeczenie i rozkojarzenie ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Agatku, a moze CuKinka po prostu nie jest glodna o tych porach? Moze poczekaj i sporbuj jej dac pozniej?
|
|
#1514 |
|
Zakorzenienie
|
wybaczcie ze nie cytuje. Przeczytałam wszystko na tel jak byłam w szkole a teraz zaczęła się akcja kolka. Jutro kupujemy delicol, bo idzie się wykończyć.
|
|
|
|
#1515 | |
|
Rozeznanie
|
Nawojka Ty jednak jestes kochana
Od rana probuje cos napisac i co? moje kochane dziecko nie da mi nic zrobic ![]() Agatek moja tez nie chciala jesc albo jadla bardzo malo. Moze to skok rozwojowy? Nie wiem czy to dobry sposob, ale ja w chwilach kryzysu karmilam Lene łyzeczka ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- pisałyscie o slinieniu sie, moze to pomoze zrozumiec ![]() ![]() Tydzień 11 Rytm dnia dziecka już się nieco unormował. Zapewne w ciągu dnia maluch ucina sobie 3 drzemki, a po wieczornej kąpieli usypia na dłużej. Pamiętaj, że stałe pory spacerów i kąpieli pomagają utrwalić rytm dnia i dają dziecku poczucie bezpieczeństwa. Trzeci miesiąc Staraj się nie przyzwyczajać dziecka do usypiania przy bujaniu w ramionach mamy lub taty. Na razie niemowlę waży tylko kilka kilogramów, ale za parę miesięcy ten sposób usypiania może zrujnować twój kręgosłup. Będzie wam łatwiej, jeśli dziecko przyzwyczai się do zasypiania w pozycji leżącej. Jeśli maluch lubi być przed snem bujany, możecie usypiać go w wózku i przekładać potem do łóżeczka (choć jest z tym sporo zamieszania i nerwów). Świetnym rozwiązaniem jest łóżeczko na biegunach, które można zablokować lub po jakimś czasie całkiem zdemontować. Nie ulegaj pokusie sadzania dziecka z podparciem. Przez pierwsze półrocze życia kręgosłup małego człowieka nie jest jeszcze przygotowany do funkcjonowania w pozycji siedzącej. Możesz mu na nią pozwolić dopiero, gdy maluch sam zacznie siadać, czyli za kilka miesięcy. Twoje dziecko pewnie wciąż jeszcze nie jest zachwycone zabawkami - są dla niego duże, ciężkie i trudne do uchwycenia. Możesz mu zaproponować pierwsze leciutkie i poręczne grzechotki albo zabawki wiszące na pałąku (np. maty edukacyjnej). Nigdy nie dawaj niemowlęciu zabawek przeznaczonych dla starszych dzieci. Większość uroczych pluszaków nie nadaje się dla maluszków - mają drobne elementy, które niemowlę może połknąć. Pewnie dziecko odkryło już, jak smaczne, zabawne i fascynujące są jego własne rączki. Nie martw się, że ciągle pakuje je do buzi, ale pilnuj, by były często myte. Nie pozwalaj obcym osobom (np. na spacerze) dotykać rączek niemowlęcia. Rusza masowa produkcja śliny. Ślinienie się nie jest jeszcze raczej związane z ząbkowaniem, większość dzieci zaczyna ząbkować ok. 5 miesiąca (choć u niektórych maluchów pierwsze zęby pojawiają się dopiero po skończeniu roku). Nie przestrasz się, jeśli niemowlę zacznie pokasływać (bez innych objawów infekcji) - nie nadąża jeszcze z przełykaniem śliny, stąd chrząkanie i kaszel. Jeśli maluch wciąż ma mokry dekolt i ubranko, zakładaj mu miękki śliniaczek wykończony od spodu nieprzemakalną folią. ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
Dla mnie Dady sa kiepskie. Uciskaja, chociaz mam 3, sa szorstkie, czuc w nich wate i nie sa tak chłonne jak pampersy.
|
|
#1516 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://www.tw-med.pl/ http://usg-otwock.pl/ Mają dobry sprzęt i lekarzy. ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- Cytat:
właśnie się doję
|
|
#1517 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
trzymam kciuki,zeby pomoglo,bo rzeczywiscie idzie sie wykonczyc
Dżony Edytowane przez pearpearl Czas edycji: 2012-03-20 o 19:13 |
||
|
|
|
#1518 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny prosze napiszcie jakie czopki polecacie??
Chce zlozyc zamowienie w polskiej aptece a nie wiem jakie wybrac(nurofen,paracetamo l,Cos na e) |
|
|
|
#1520 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja tez nie mam czasu spokojnie sie wykapac, zjesc, zrobic cokolwiek, bo wszystko w biegu robie jak mala spi. Jak nie spi, to w ogole jest masakra. Musze siedziec z nia, bo ona sama nie polezy. wrzeszczy gdy lezy sama Jak wlacze laptopa rano i probuje cos zrobic, tak jest wlaczony prawie caly dzien, bo oczywiscie nie mam kiedy. Myslalam, ze z kazdym dniem bedzie lepiej. I co??? Zadnych zmian! ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A jak Jasiu spi w nocy? -------------------------------- A co u mnie? Skalamac, ze jest ok? Nie, nie jest. Czy mam sie zalic? I tak to nic nie da. Pisalyscie o tym co robia tzci. Moj to ewenement posrod Waszych Na poczatku pomagal przy dziecku, a teraz nie robi nic. Jak nie jezdzi do pracy , to i tak wlasciwie go nie ma, bo co? Bo siedzi u kolegi. Raz na tydzien pije na umor, bo jak twierdzi "raz na tydzien moze". Ostatnio przeszedl sam siebie i wrocil o 5:30h nad ranem.Czasami przewinie, nakarmi i zabawi Lenke, ale to sa wyjatki, zrobil to doslownie pare razy. Nie wstaje w nocy, nie pomaga juz przy kapieli i w ogole nie ma z niego pozytku. W domu robie wszystko sama. No oprocz jednego- on wynosi smieci jak mu przypomne. Jeszcze ma do mnie zal, ze nie ma co jesc Jestem przemeczona. Nie moge sie wyspac, bo mala spi najdluzej jedynie po kapaniu (4, 4,5, 5h- roznie), poznie budzi sie praktycznie co 2h Do tego od 7h juz wcale nie spi. Ciagle z dzieckiem siedze i mam dooooosyc! no to sie wyzalilam ![]() teraz mozecie bic, ze tak duzo o sobie
Lenusia 04.01.2012r. zawsze będziesz w moim sercu 29.03.2008* Edytowane przez magda1804 Czas edycji: 2012-03-20 o 19:16 |
|||
|
|
|
#1521 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale dobry byl i tydzień radochy pocieszam się, ze kazdy dzień zbliża nas do końca kolek Pear a z którego zadupia jesteś? ja Otwock ![]() wyglądam właśnie mega seksi - leżę na łóżku i wylewa mi się tłuszcz na brzuchu, mam cyce na wierzchu bo odciągam mleko , laktator trzymam w lewej ręce, prawą właśnie do Was piszę, a lewą nogą bujam gówniarza w leżaczku bo marudzi tż jest obok i chyba dziś nici z seksu bo jakbym była na jego miejscu to by mi opadł a kupiłam dziś dwie paczki gumek
|
|
#1522 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ciekawe co tam u Psotniki? czy byla u lekarza? nic nie piasala
|
|
#1523 |
|
Zakorzenienie
|
My zaliczyliśmy drugi spacer dzisiaj, byliśmy u księdza pytać o chrzest. No i najprawdopodobniej będzie 28.04. Ale... moja siostra nie może być chrzestną
smutno mi trochę i zła jestem bo mamy problem... A w piekarniku piecze się szarlotka ![]() Agatek hmm, może to przejściowe? Znajomej córka miała to samo, przy jedzeniu mała wykrzywiała się, był ryk wrzask i odwracanie głowy. Przeszło pi kilku dniach. Wiem, że karmili ją wciskając na siłę butelkę do buzi, w końcu zassała i zjadała. A mała miała jakieś 4 miesiące wtedy i była też tylko na mm. Pear fajnie, że idziesz na warsztaty wiązania chusty |
|
|
|
#1524 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no nie moge ty jesteś niemożliwa
|
|
#1525 |
|
Zakorzenienie
|
magda bo forum po to jest zeby sie pozalic....wal smialo piksele wszysstko przyjma
![]() ktos pisal,ze Delicol przestal dzialac(sorry za brak cytowania ale pisze z fona czyt.z pamieci i cytowanie to kosmos) to tak jak u nas przestal dzialac Infacol, przymierzam sie do bobotica albo espumisanu. Kurde skad maly ma te kolki nic nie jem a on tak cierpi,jedyny plus ze waga leci. |
|
|
|
#1526 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam mleko. Gerbera. Zaczęłam mieszać, bo może faktycznie jej nie smakuje... Ja już nie daję rady
Herbatka jest cacy, ale mlesio nie. Wypycha jęzorem, patrzy dookoła, jest zainteresowana wszystkim, ale nie jedzeniem ręce opadają.. w nocy jest ok, a w dzień istny cyrk. Czasem jest ok, a czasem odwala maniane, niech ktoś mnie przytuliiiiii Cytat:
![]() Cytat:
![]() Współczuję tżta... Cytat:
Cytat:
plecy bolą... noszę, bo wtedy odwracam jej uwagę- ale ja tak dalej nie mogę, w końcu waży coraz więcej istny cyrk... wolę ☠☠☠☠☠☠☠one kolki niż kilka razy dziennie walczyć z dzieckiem żeby zjadło swoją porcję
|
|
#1527 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() coś mi cytowania poucinało ![]() Cytat:
![]() a co do ząbków, to mój mąż miał ponoć b. szybko ![]() Cytat:
Potem mały się uspokoił przy piersi i je ładnie, aczkolwiek po takim jedzeniu jest loteria: albo wytrzyma do następnego karmienia godzinę albo nawet 6 ![]() Co do mleka, to my dajemy Enfamil, droższe co prawda, ale polecone zgodnym chórem w szpitalu, przez pediatrę i położną W necie też masa pozytywów na jego temat ![]() Cytat:
).Cytat:
No i mam zamiar wprowadzać już stały plan dnia, póki co kąpaliśmy między 19-22, spać do łóżeczka 22-23 itp. Cytat:
Cytat:
_____________________ U mnie dzisiaj ciężka noc i kiepski dzień - od rana marudzenie na kupę... potem spacer - tyle co na zakupy... no i Tymek od rana do 17 przespał tylko 30-40 minut, a potem nie mógł zasnąć (mimo usypiania na różne sposoby ) i darł się non stopa teraz mi głowa nap...., usnąć nie mogę, wypiłam kawę i też nic ![]() A małego wzięłam w końcu o 17:30 do naszego łóżka i śpi teraz jak aniołek jak się obudzi przewijam, przebieram w ubranko nocne, daję butlę i cyca i kładę spać - powinien pospać do ok. 2-3 ![]() No i mam dzisiaj karuzelę kupić... chyba weźmiemy taką: http://allegro.pl/tiny-love-karuzela...191199778.html bo mojemu mężowi podobają się te bajery muzyczne Czy Wasze dzieci leżą przy karuzelach w porach aktywności, czy raczej służą do usypiania? bo nam najbardziej chodzi o to, żeby móc położyć dziecko w łóżeczku a karuzela niech zabawia
|
|
#1528 |
|
Rozeznanie
|
dzieki dziewczyny
Agatek moja tak miala. jesc nie, a pila tylko wode. Nie wiem czy pamietasz, ale ja tez mialam taki problem ---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- aaaa! zapomnialam co chcialam ![]() Dziwczyny pomozcie: Co na plamy po kupkach??? chodzi mi konkretnie o ubranka, bo pieluszki tetrowe to wrzucam do wybielacza, a ubranka
|
#1529 | |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze... cieszyłam się, że mamy kawałek ogródka i będę mogła czasem zamiast spaceru posiedzieć z Małym na dworze zamiast spaceru (przynajmniej powietrze czystsze
), a tu dzisiaj wystawiłam leżaczek z małym tylko na werandę i ledwo zapłakał, to pies z posesji obok zaczął wyć, mały się wystrzaszył i płacze, pies wyjeMam nadzieję, że jakoś uda się opanować tą sytuację ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ---------- Cytat:
Któraś tu polecała mydełko do odplamiania, kupiłam, ale jeszcze nie miałam przyjemności czyszczenia nim plam kupkowych
|
|
#1530 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No,ale to tylko facet, a po nich chyba nie nalezy za duzo sie spodziewac...A powiedz mi, na pomoc mamy czy tesciowej tez nie mozesz liczyc? Jeju, ja tez czasem mam tak serdecznie dosc... Jak Jas wyje, ja glodna,bo nie mam kiedy zjesc, sterta prania do prasowania i kolejne do rozwieszenia i to poczucie, ze moi znajomi na praktykach, studiach, imprezach, a ja w pieluchach Cytat:
Wlasnie dlatego miedzy innymi tak mi Was brakuje - przez takie posty jak ten na przyklad ![]() To skoro delicol nie dal rady, to moze sprobuj ten sab simplex,hm? Bylam wczoraj u pediatry i mowilam, ze daje ss, to powiedziala, ze smialo mozna dawac. Tylko zalecila mi, zebym sprobowala dawac mniejsza dawke. No i moze biogaia sie u Was sprawdzi? ![]() A mieszkam w zadupiu - Wesołej. Cytat:
A Wasz spi po spacerku jeszcze w domu??? A te zajecia z chusty, to po prostu wykupiona godzina z rehabilitantka, ktora wlasnie pokazuje, jak wiazac. Ciesze sie, bo sama pewnie do konca bym nie miala pewnosci, czy dobrze wiaze.
Dżony Edytowane przez pearpearl Czas edycji: 2012-03-20 o 20:09 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

mam ochotę zafarbować je na ciemno ciekawe czy wtedy się skapnie...

)
ojjjj będzie na bank cyrk 
,a sukienka śliczna,super ma rękawki,lubię takie

) i pamiętam jak pediatra mowił, że jeżeli poda się wcześnie mleko mm nawet nie smaczne to

- leżę na łóżku i wylewa mi się tłuszcz na brzuchu, mam cyce na wierzchu bo odciągam mleko , laktator trzymam w lewej ręce, prawą właśnie do Was piszę, a lewą nogą bujam gówniarza w leżaczku bo marudzi
tż jest obok i chyba dziś nici z seksu bo jakbym była na jego miejscu to by mi opadł 
ręce opadają.. w nocy jest ok, a w dzień istny cyrk. Czasem jest ok, a czasem odwala maniane, niech ktoś mnie przytuliiiiii 

No,ale to tylko facet, a po nich chyba nie nalezy za duzo sie spodziewac...