|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4681 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
|
|
#4682 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Drżą rodzice, dziadkowie, sąsiadka, bo za chwilę BUNT DWULATKA! III-IV 2010
Cytat:
dziękujemy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() klask i:. My dziś rano byłyśmy zapisane (znaczy lena), ale z racji choroby musiałam odwołać.Po południu do pediatry idziemy-rano się bawiłyśmy w lekarza, co by się nie bała (bo zdarza jej się wyć na zapas) Cytat:
![]() bao, dla kubulinka zdróweczka Ale to piękne przeżycie-to usg-dla mnie to w 12 tyg było najbardziej wzruszające, bo własnie tak całego mikro człowieczka było widać ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
duży chłop z danielka co do sikania to pocieszę, że moja też jak się jej nie pilnuje to w gaciory wali, sporadycznie zawoła (chyba że przed spaniem). Do tego zawsze jak mówię "zrób siku", to ona "nie chcę na razie", to ją przekupuję-np.jak chcesz się bawić ze mną ciastoliną to idź zrób (czy cokolwiek tam innego). I robi. I wie doskonale co i jak-sama mi mówi że tam się robi, że duże dziewczynki tak robią, jak się zleje to mówi np."zrobiłam siku, zobacz. Nie gniewaj się /nie martw, mamusiu. Już nie będę robić do majtek. Obiecuję". Ja już nawet nie walę jej umoralniających gadek, bo ona sama je recytuje , jak się krzywo popatrze, to właśnie swoje "nie martw/nie gniewaj się tak na mnie" wygłasza. I np. za 20 min. przynosi nocnik z gaciami wokół kostek i się cieszy "nie martw już mamusiu, zobacz, zrobiłam!"I co zrobić? nic. czekać aż się namyśli wołać zawsze. Także o wychodzeniu bez pieluchy nie ma mowy na razie, choć sobie wymyśliłam, że np. jak się zrobi ciut cieplej, nie będę jej zakładać pieluchy na placyk, a jak się zleje to będziemy wracać do chaty się przebrać, to może jej się zachce wołać, bo jej będzie szkoda wracać-co myślicie? A po nocy i drzemce też pielucha pełna-i po drzemce dodatkowo najczęściej wstaje w takim humorze, że nawet na nocnik się nie da posadzić.... poza tym trochę gorączkuje, ma kaszel i mimo że zachowuje się w miarę normalnie, to strasznie biedniutka jest i ma takie szkliste, zabiedzone oczka...idziemy po południu do lekarza.
|
|
|
#4683 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4684 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
koty są nosicielami, a najczęściej łapie się to z zupełnie innego źródła-mam 3 koty, toxo nigdy nie miałam, w ciąży przestałam sprzątać kuwetę, myłam ręce po zabawie i poza zachowaniem normalnych zasad higieny nie trzeba było robić nic więcej Gabrysia drugi dzień w przedszkolu-korzystam z 1,5 godziny wolnego i zaraz po nią jadę (chyba że zaśnie sobie tam ładnie to pojadę później). Mam dzień przez to całkiem rozlegulowany, bo najpierw jadę z nią autobusem, potem kawałekmuszę dojść, bo to na końcu świata i za pętlą MZK i dziś postanowiłam nie wsiadać w drodze powrotnej do autobusu tylko wróciłam z buta-ładna pogoda, trochę wieje, ale pół godzinny spacer dobrze mi robi. Po raz pierwszy od X czasu włączyłam sobie muzykę w słuchawkach-zwykle chodzę "w ciszy" żeby odpocząć od codziennego szumu, więc to dobry znak. Bardzo się cieszę, że Gabrysia tak łatwo się "Pprzyjęła" do przedszkola. TZ mnie tylko wkurza, bo mi wczoraj wypisywał, żebym dała znać, że on się denerwuje itd. Nie chciałąm zaczynać gadki, ale zdaje się, że nie wierzy w możliwości własnej córki. Dzisiaj to samo-jak poszło, już jesteście? Przeżywa jak żaba okres Pewnie przyjdziek ryzys kiedy nagle nie będzie chciała chodzić, ale jestem na to mentalnie przygotowana i wiem, że może takowy nadejść. Pytanie mam: czy któraś z Was stawiała może domek działkowy (na ogródku działkowym oczywiście)???? Nowy wątek: Pachnie wokół wiosną, dwulatki nam rosną.
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2012-03-20 o 12:53 |
||
|
|
|
#4685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To samo jak libra pisze z surowym miesem od tego najczesciej sie ludzie zarażają bo mają w domu jeda drewniana deskę do wszystkiego.. a do surowych mięś powinna byc osobna. Ja w 3 msc ciazy uratowałąm urodzonego kociaka od smierci pamietacie.. matka ich wirusem zaraziła podczas porodu wszystkie zdechły ten jeden weterynarz zdażył odratować.. i całą ciąze mu kupy sprzatałąm i kuwete myłam ale w rekawicach i od razu po zrobieniu. ![]() Libra.... gdzie można o tej porze roku maliny dostac.. chciałąm na święta- jednoczesnie urodziny Michasi zrobić ale tylko mam juz papke ze słika bo zasypane cukrem. Kupic można gdzies mrożonki???
|
|
|
#4686 |
|
Zakorzenienie
|
mrówa, zapodaj jakieś fotki gabi, ja już kompletnie nie pamiętam jak ona wygląda....jak nie tu to do klubu
|
|
#4687 | |
|
Zakorzenienie
|
[QUOTE=madziwnia;33032555: D
Libra.... gdzie można o tej porze roku maliny dostac.. chciałąm na święta- jednoczesnie urodziny Michasi zrobić ale tylko mam juz papke ze słika bo zasypane cukrem. Kupic można gdzies mrożonki???[/QUOTE] Kupisz mrożone maliny w lidlu-niedawno weszły do sprzedaży.Są jeszcze owoce leśne Cytat:
|
|
#4688 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja w piątek będe piekła, mam nadzieje że mi wyjdzie Cytat:
![]() inhalator najlepsza rzecz na katar i kaszel. Zosie jak już widzę że bierze katar to od razu inhalacje i przechodzi szybko mrożone to kupisz praktycznie w każdym supermarkecie. Ja kupowałam w lidlu i carrefour.
|
|
|
#4689 |
|
Zakorzenienie
|
Mrowka od spryskiwaczy rosnie,ale na szczescie szybko spada. A moj tz co chwila szyby sobie czysci. Jak widzialam testy to najwiekszy procent po plynie do plukania ust i dosc dlugo sie utrzymuje. Mojego tz przetrzymali 15min wiec tragedi nie ma.
Toxoi inne paskudztwa z niemytych owocow i warzyw najlatwiej zlapac. Koty podobno w ciagu swojego calego zywota 10dni tylko zarazaja,co innego kupy. Mlody mi dzisiaj sie wywalil na mytych juz suchych panelach. Krew sie z wargi lala,oczywiscie jak zawsze upadek wykorzystuje do tego zeby go polozyc spac
|
|
#4690 |
|
Zakorzenienie
|
nie miałam pojęcia o tym spryskiwaczu, a płyn do płukania ust noszę przy sobie, to dobrze wiedzieć, że się mogę powołać w razie co
![]() ostatnio złapał mnie patrol na przekroczeniu prędkości, ale pan coś się nade mną ulitował i zamiast 300 stówek i chyba 4 punktów dostałam tylko 50zł i na mandacie wpis "braki w wyposażeniu pojazdu"
|
#4691 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
Świetna decyzja z przedszkolem, ja właśnie łąpie często Amelie na tym że nie chce dzieciom dawać zabawek, wtedy musze jej tłumaczyć że nikt nie będzie chciał się z nią bawić jak taka będzie, ale czasem nic nie działa jak ma zły humorek. A myślę że takie zachowanie tż jest fajne, bo gorzej jak facet ma gdzies co dzieje sie z dzieckiem, a tutaj żywy dowód na to jest inaczej, Dziewczyny dajecie jakies witaminki dzieciom tak w syropach? Bo moja maluda je naprawde mało, mało konkretów i podaje jej kwasy omega i witamny w syropie do tego... bo juz nie wiem jak jej tego dostarczac... ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#4692 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój się nie boi lekarzy ani zastrzyków czy innych badań ,kiedyś tylko się rozwył jak usnął mi po drodze w samochodzie i od razu po obudzeniu z nim weszłam i nie wiedział gdzie jest Cytat:
to super że się zaklimatyzowała często to właśnie my rodzice więcej panikujemy niż nasze dzieciCytat:
Maliny mrożone w marketach dostaniesz albo właśnie owoce leśne ale też świeże powinny się niedługo pojawić ,truskawki już są Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- wibowit bobas |
|||||
|
|
|
#4693 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja Danielka też daję od września i nie mogę się już doczekać z różnych względów,a wiem,że sobie poradzi ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4694 |
|
Zakorzenienie
|
Tylkooliwka jak ja bym miała czekać aż on mi za każdym razem zawoła to bym wszystko miała zalane ,po prostu go biorę i prowadzę do wc żeby się wysikał.Ma przebłyski że woła nie raz cały dzień albo poleci i sam sobie gatki i rajty zdejmie i zrobi ,wszyscy oczywiście brawo bijemy ,ale na drugi dzień się zleje ,nie wszystkie dzieci tak łatwo załapią a wręcz uważam że chłopcy gorzej ,więc się nie przejmuj i nie zakładaj pampka ,ewentualnie mozesz na wyjazdy dla pewności a tak jak w domu jesteście to wysadzaj go po prostu w końcu zatrybi po miesiącu może później
U nas tak od grudnia,ja się chyba przyzwyczaiłam. Ciuchy wszędzie wożę na przebranie i pilnuję żeby go wysadzać tak średnio co 40 minut ,co godzinę.Wytrwałości życzę.
|
|
|
|
#4695 |
|
Rozeznanie
|
ja jeszcze wrócę do tego ciasta
![]() Libra tam składniki są podane na taką malusia blaszkę < u nas zniknie w 5 minut> jak bym chciała zrobic w tej normalnej, to wystarczy,że podwoję składniki, czy coś jeszcze muszę zrobić ?
|
#4696 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jego kiedy się nie zapytasz czy chce siusiu to mówi nie,usiąść tylko jak Evitka pisze pod warunkiem,że zaraz coś tam coś tam....ale jak usiądzie to nasika,a czasmi jak fontannę zrobi to ma ubaw po pachy-jak źle usiądzie) ![]() cały dzień jest z moją mamą,więc ja nie mam wiele do powiedzenia trenuję dopiero od16.30
|
|
|
|
|
#4697 |
|
Zakorzenienie
|
Tylkooliwka ja swojego na początku wysadzałam co 30 min, potem o 5 min dłużej, aż do godzinki. Mój z gołą pupą latał i sam się później już załatwiał. Teraz juz w ubraniu woła
drcron przelew doszedł
|
|
#4698 |
|
Zakorzenienie
|
Nataszka niestety ale klub jest hmmm dla osób z conajmniej 2 letnim stażem w sumie mogłabym juz prawie rzec 3 letnim
![]() ![]() bo 2 latka dzieci i 9 msc ciązy :d
|
|
#4699 |
|
Zakorzenienie
|
Michał dziś od rana lał i lał... nie pomagało wysadzanie bo ledwo go przebrałam to po 5min znów zlany był.
Ale sukces mam! Rano zjadł pół gruszki a teraz wcina jabłko Kupa była w sobotę... oby sie wreszcie coś ruszyło - syrop też podaję od soboty...
|
#4700 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Choć mi się wydaje np.moje dziecię jakieś dość empatyczne i dużo daje sobie wytłumaczyć. Ale zmierzam do tego, że to jest tak że dziecko tak robi specjalnie, tylko nie jest często wystarczająco dojrzałe emocjonalnie żeby to kumać. Cytat:
. I co-szmate, zaciśnięte zęby i nadzieja, że coś być musi, do cholery, za zakrętem ![]() Cytat:
Cytat:
![]() --- a my po lekarzu-tak jak podejrzewałam, to tylko zwykła infekcja, ale tż się uparł żeby jechać. Lenka wygląda źle, ale czuje się coraz lepiej, bo wariuje jak zawsze
|
|
|
#4701 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje właśnie w piekarniku siedzi ,ser mi strasznie rzadki wyszedł aż lejący dosypałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wylałam to na blaszkę i na to łyżką kładłam takie ciapy z ciasta ciemnego mam nadzieję że wyjdzie ,zła jestem na ten ser.Dałam truskawki zamiast malin. Cytat:
Cytat:
Dalej nie ma poprawy z kupką ,próbowaliście z kiwi? Dzisiaj jak umyłam Mika to zauważyłam że na pupie ma takie bąble ,wyglądało to jak pokrzywą poparzone i kurcze nie mam pojęcia co to ![]() Jest to w tym miejscu jakby dostał niezłe lanie na tyłek ,wstyd do lekarza iść ,warga rozwalona aż krwiak się zrobił ,nogi w siniakach , tyłek w jakichś pęcherzach. Zobaczę rano jak wygląda,cholera myślę ,myślę i nie mam pojęcia od czego ,może za ciepło go ubieram i się odparzył (rajtuzy,majtki i dresy to chyba nie za grubo?) ani się nie zsikał ani kupy nie zrobił,nie wiem ![]() Spotkałyście się kiedyś z bąblami na tyłku? |
|||
|
|
|
#4702 |
|
Zakorzenienie
|
Michalina połamałą moje okulary .. w dwóch miejsach.. szkła200zł.. oprawki nie wiem.
|
|
#4703 |
|
Zakorzenienie
|
Evitka dobrze że nic poważnego ,lepiej jednak sprawdzić jak są jakieś wątpliwości.
|
|
|
|
#4704 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
madziwnia szukaj takich samych oprawek to wtedy da się szkła przełozyć . Mój TZ połamał oprawki a ma te ściemniane szkła za ponad 500 zł , ściągnęli w vision expres je z innego miasta Mamy złozone już wnioski o paszport , oczywiście kolejka była na godzinę czekania . przez to sklep później otworzyłam ale już załatwione przynajmniej
|
|
#4705 |
|
Zakorzenienie
|
Może to skutek uboczny po szczepionce?
Po ilu dniach mogą wystąpić skutki uboczne?Wie ktoś? |
|
|
|
#4706 |
|
Zakorzenienie
|
Szkła sa do wymiany bo sa bardzo zniszczone i chciałam nowe szkła w te stare oprawki włożyc..
trudno zamiast mpku i pustaczków beda nowe okulary a gnojek poczeka na pokój!!! ![]() Ale mówie Wam jakie mam wewnętrzne nerwy.. Nakrzyczałąm na nią raz! za 5 minut chce sie przytulić a ja mówie nie i za co.. po chwili woła mamusiu przepraszam! Ciągle woła mamusiu siusiu juz 3 raz od połamania abym tylko na nią uwage zwróciła.. teraz przyniosła zmiotkę do kurzy i sznurek i dała abym jej ten sznurek przywiązała.. zrobiłam "Mamusiu dziękuję..dziekuję mamusiu.. ![]() A to jest warte wiecej niz te 400 zł!! kochana!! a nerwy i tak mam!
|
|
#4707 |
|
Zakorzenienie
|
libra mi mowila pediatra ze 3-5 dni ale to chodzilo o maluszka czy tak samo juz u starszych nie wiem...
ja zla jak osa...tz mnie wkurzyl,oczywiscie poszlo o jego rodzine....ehh
|
|
#4708 |
|
Zakorzenienie
|
To u nas minęło 6 dni. zobaczę czy jutro coś będzie
---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Szukałam czegoś i natknęłam się na to http://sporothrix.wordpress.com/2012...glupota-party/ porażające |
|
|
|
#4709 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Cytat:
![]() Ale dzieciaczki wiedza jak nas udobruchać, kochana rybka, nie zlosc sie Mamusiu już... ---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4710 |
|
Zakorzenienie
|
Libra szokujący artykuł .
gadałam z jedną babką pracującą w aptece na temat szczepionki na ospę i powiedziała mi że : jedna dawka daje ok 85 % pewności że dziecko nie zachoruje , a jeśli to przejdzie bardzo łagodnie . druga dawka to już 99 % . Ona zaszczepiła jedną bo twierdzi że druga to już naciągactwo . Nie wiem ile w tym prawdy . Ja na ospę nie szczepię bo u mnie to by było 2razy po 5 stów
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.

. Ja w krotkich wygladam jak z dupy wyjeta
. Wole dlugie i tak jak mowisz, jak sie cwiczy to latwiej je spiac w koka i miecspokoj.
Julia ma zapalenie gardła

klask i:. My dziś rano byłyśmy zapisane (znaczy lena), ale z racji choroby musiałam odwołać.

dzisiaj też mam mu zamiar tak podawać i jak przywyknie to jeszcze ze 2-3 dni, powinno przejść, jak nie minie to znowu wezwę lekarza i niech mi inny syrop zaleci