|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Wrześniowo -Październikowe część 2 :)
Zaspałam na autobus, więcc.....
IMPREZKAAAA!!! ![]() Oficjalnie zaczynamy 5miesiąc, czyli 18t ![]() Dla każdej po tymbarku!!! ![]() ''Pod skórą zaczyna odkładać się tkanka tłuszczowa. Wydłużają się nogi. Stopka ma zaledwie około 2 cm długości, ale jest całkowicie ukształtowana. Szkielet jest sztywniejszy i twardszy. W znacznym stopniu składa się już z tkanki kostnej. Zmysł smaku dziecka jest teraz rozwinięty lepiej niż kiedykolwiek później w ciągu całego życia - maluch ma więcej kubków smakowych niż dorosły człowiek! Znajdują się one nie tylko na języku, ale także na podniebieniu, na wewnętrznej stronie policzków oraz w gardle. Potem będą stopniowo zanikały. Do małego smakosza docierają smaki wszystkich potraw zjedzonych przez mamę. Ich aromaty przedostają się bowiem do wód płodowych. Zaobserwowano, że dziecko połyka ich więcej, kiedy mają przyjemny smak np. słodkiego, aromatycznego owocu. W tym miesiącu maleństwo odkrywa bogaty świat dźwięków. Słyszy odgłosy dobiegające z ciała mamy, ale także jej głos. Docierają też do niego dźwięki ze świata zewnętrznego, uczy się je rozpoznawać i odróżnia przyjemne od niemiłych. Na te głośne i ostre reaguje przyspieszonym biciem serca i drżeniem całego ciała. Przyjemne natomiast sprawiają mu radość. Najmilsze są te o niskich częstotliwościach - jak gra na flecie, fagocie, wiolonczeli i kontrabasie. Wszystkie bodźce dźwiękowe stymulują rozwój ośrodków słuchowych w jego mózgu. Na główce zaczynają rosnąć włosy, są już brwi i białe rzęsy. Maluszek potrafi poruszać gałkami ocznymi. Choć płeć dziecka jest zdeterminowana od momentu zapłodnienia, to dopiero w tym miesiącu zaczynają się kształtować zewnętrzne narządy płciowe. W połowie ciąży są już na tyle ukształtowane, że podczas badania USG niemal ze 100% pewnością można określić czy maluch jest chłopcem czy dziewczynką. Jądra chłopca nadal pozostają w jamie brzusznej, ale zawierają już pierwotne plemniki i produkują męskie hormony płciowe. W jajnikach dziewczynek znajdują się już pierwotne komórki jajowe.''
Edytowane przez colds Czas edycji: 2012-03-26 o 07:43 |
|
|
|
#3482 |
|
Zakorzenienie
|
Mam zaraz wizyte o 9.45
trzymajcie kciuki zeby wszystko bylo ok i zebym dowiedziala sie ze mam córeczke |
|
|
|
#3483 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć
podpisuję listę obecności póki co nie było mnie ostatnio przez kilka dni, bo się mojemu dziecku zamiast polepszyć to się pogorszyło więc leczenie trwa spróbuję nadrobić co tam naskrobałyście
|
|
#3484 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się i ja, dzisiaj na 17 idę do ginka. Nockę miała taką sobie, albo żołądek albo coś obok żołądka mnie kłuło, nie umiałam sobie przez to miejsca znaleźć. Z racji tego rano mi się zdarzyło
ale czułam że tak będzie bo w nocy było mi nie dobrze.
|
#3485 |
|
Zadomowienie
|
hejka ja też mam dzis wizyte ale na 16,45 dopiero nie wiem jak doczekam
i na dodatek tak zimno sie zrobiło wieje sloneczko za chmurami brrrr gratulacje rozpoczętych miesięcy tygodni i dni ciazy buziaki milego dzionka
|
#3486 |
|
Wtajemniczenie
|
Helooouł!
Ile dzisiaj wizyt boziuniu! To i ja sie nie mogę doczekać tych waszych spotkan z doktorkami bo jezdem rządna informacji na temat waszych dzidków u mnie dizsiaj zimno musoiałam rano skrobac szyby w aucie no wyobrażacie sobie???
|
|
|
|
#3487 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ja rozumiem, że praca ważna, ale jeśli teraz będą dzieci w takim stanie puszczać do żłobka to się prędzej czy później odbije na ich zdrowiu prawdopodobnie w przyszłym tygodniu się dowiemy czy córka została przyjęta do jakiegoś przedszkola czy nie - trzymajcie kciuki ![]() dziś wizyta u gina - mam nadzieje, że coś poradzi na moje kiepskie samopoczucie fizyczne
|
|
|
#3488 |
|
Wtajemniczenie
|
a mi się tak nic nie chceeeee... no tylko spać
|
|
|
|
#3489 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dobry
Paula w nocy miała tylko lekką gorączkę, za to kaszel się przyplątał. Uziemienia w domu tak więc ciąg dalszy. Matko czy to pełnia dziś była??? Pół nocy grasowałam, łóżko niewygodne, sikać się chciało, mój w nocy jeszcze do pracy wybywal gabaryty puszczać przez miasto. Wrócił to tłukł się, ledwo się położył, znów budzik, bo normalnie do pracy trzeba wstać. Cała noc do dupy. Muszę sprawdzić czy ta pełnia była, bo ja bardzo na nią reaguję. Cytat:
Cytat:
![]() Hm to ciekawe, jeśli w tym miesiącu dopiero kształtują się zewnętrzne narządy płciowe, to niektóre z nas mają lekarzy jasnowidzów ![]() A z tymi tymbarkami to kojarzy mi się jedna sytuacja. Jako że w okres letni siedzimy z sąsiadkami z dziećmi na podwórku do nocy, to nieraz jak były upały i już byliśmy zgrają pod blokiem, to wypijałyśmy po zimnym piwku. Pewnego razu przyjechał z Niemiec mąż jednej, jako że jest żadko, a już zakupy dla niego to abstrakcja nie wie co jest w sklepach. Kasia wysłała go do Biedry, no i jedna z dziewczyn poprosiła go aby jej kupił Tymbarka wiśnia-jabłko. Ten do mnie z pytaniem czy też chcę. No cóż, chce mu się dźwigać to ok, niech kupi. Robert wraca, Tymbarków brak, za to w siatce malinowe piwa. Stwierdził że piwa Tymbark nie było to takie kupił ![]() Cytat:
za Twoją wizytę i wszystkie inne dzisiejsze.Cytat:
|
||||
|
|
|
#3490 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć
melduję się dziś i ja.Wizyta jutro, w środę z powrotem do pracy.. ech. |
|
|
|
#3491 |
|
Konto usunięte
|
colds gratuluje
za wizytyAnusia gdzie jesteś? |
|
|
|
#3492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tamlin jednym słowem Tymbark górą
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki "Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"ks. Jan Twardowski Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2012-03-26 o 09:46 |
|
|
|
|
#3493 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, bo też podczas pełni gorzej sypiam.Dziewczyny pocieszcie mnie trochę. Ostatnio miewam takie delikatne bóle miesiączkowe i trochę się przestraszyłam Niby wyczytałam, że to może być pęcherz, na który rosnąca macica naciska (taki sam ból), ale nadal się boję czy wszystko jest ok...
|
|
|
|
|
#3494 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam wizytę o 11 tej. Już się szykuję. Odewę się wieczorkiem.
|
|
|
|
#3495 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie i ja
caly week mnie tu nie bylo, ale nadrabialismy zaleglosci z Tz nie pamietam kiedy spedzilismy caly weekend razem co by mi do sukienki pasowaly![]() no i chcielismy zamowic torta .. myslelismy ze dobrze ze wczesniej pojechalismy bo wiadomo swieta ita itd a ona ze po swietach mamy przyjechac takze nici ![]() sobota minela tak szybko ze nawet niewiem kiedy a wczoraj najpierw pojechalismy na meczyk, pozniej obiadek na miescie i tez zlecial dzien aa no i zapomnialam ze rano bylam w kosciele, ale w polowie mszy musialam wyjsc bo nogi mi sie jak z waty zrobily i slabo strasznie..gdyby nie ten incydent to zapomnialabym ze w ciazy jestem![]() rozpisalam sie strasznie-wybaczcie ![]() ale doczytalam ze dzis duzo wizyt - 3mam kciuki ![]() i za rozpoczete tygodnieide zjesc jakies sniadanko i wpadne tu pozniej ps.wkurzylam sie na te suwaczki nic nie widac ;/sa takie rozmazane ze szok i zmienilam, tylko szkoda ze tu nie ma opisow co dzieje sie w danym tygodniu (
|
|
|
|
#3497 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Colds gratuluję!!!! ![]() Jak mi się nie chce do pracy
|
#3498 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo tez odczuwam go jak jest pełny jak go opróżnię to tez boli póki się nie uspokoi, dwa ruchy jelit też mogą byc
|
|
#3499 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Colds cóż za powitanie przyłączam się do imprezki!---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Ja po 1,5 tygodniowym siedzeniu w domu miałam nawet ochotę przyjść do pracy o dziwo Słoneczko za oknem piękne, także jest przyjemnie. Powodzenia na wizytach dziewczyny!
|
||
|
|
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
Kopnijcie mnie w dupę abym wzięła się za jakąś robotę, jak już siedzę w domu a nie pasjansa układała
|
|
|
|
#3501 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę, że po mnie obrałaś nocne wojaże ... strasznie męczące to jest ale mi póki co przeszło, na noc długo wietrzymy pokój i pościel więc później śpię jak zabita oczywiście wizyty w toalecie obowiązkowo, jak przetrzymam chwile to mnie brzuch napierdziela więc nie eksperymentuje bo nie wiem czy to normalne ![]() Cytat:
Cytat:
![]() gratuluję ... i łapie tego tymbarka a co Cytat:
pewnie już w trakcie oglądania dzidziolka jest nasza zieloniutka ![]() Cytat:
oglądanko kolejne będzie, fajnie Wam ![]() wiesz, że ja w nocy tez miałam przygodę z żołądkiem... masakra leżałam na prawym boku i coś mnie obudziło, okazało się że mnie coś boli/kuje nie wiem jak to określić - strasznie mi się niedobrze zrobiło poszłam do toalety ale nic nie pomogło wróciłam do łóżka, oblał mnie pot i przeszło ... brzuch mnie bolał nic nie ciągnęło tylko tuż pod mostkiem mnie zabolało ... czy żołądek tak wysoko się mieści ??? po 10 minutach zasnęłam jakby nigdy nic ![]() Cytat:
czekamy na r elację Cytat:
Cytat:
Byłam oddać krew ... yhhh godzinę się tam wyczekałam tyle ludzi już więcej w poniedziałek nie pojadę do laboratorium mija się to z celem ... ale w nagrodę kupiłam sobie arbuza ![]() ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
|
|
#3502 |
|
Zakorzenienie
|
Konczi, to mogły być nawet kolki jelitowe, u mnie tak potrafi zaboleć jak mi gazy penetrują jelita, że aż słabo mi się robi.
Ogólnie poczytałam, że w ciąży kolki jelitowe są normalnym objawem, a ja wieczorem no cóż mądrością się nie wykazałam zeżarłam pieczone ziemniaki z jajcem. Dobre było, ale całonocna revolution - więc kolkom jelitowym mówimy stanowcze NIE, zaczynam pić herbatkę z kopru chyba sobie zakupie koper włoski do picia i skończę z piciem gazowanej mineralnej (a ona mi tak smakuje )---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- U mnie też z chodzeniem do kościoła kiepsko, więcej mnie w nim niema jak jestem, w kościele to mnie dobijają mieszaniny zapachów (różnych ) za to uwielbiam, ten zapach kadzidła. A z racji że mieszkam w małym miasteczku, to kościół o każdej mszy jest nabity, dwa Kościoł do dużych nie należy więc ścisk a głowni wierni to 3/4 to starsi ludzie, u których z higieną jest .... różnie i jak przychodzi babcia, która pryska się na przepocone ciało "panią Walewska" albo "Być może' to sorry
Klaudia - 27.10.2006 i Sonia - 29.08.2012 - moje dwa promyczki "Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"ks. Jan Twardowski Edytowane przez Bafi@Home Czas edycji: 2012-03-26 o 10:30 |
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja wczoraj nie poszłam do kościółka bo mieliśmy z teściami iść no i jak do nich dojechaliśmy to się okazało że coś tam teściowa szykowała później kazali mi jeść obiad no i w rezultacie mięliśmy wrócić wcześniej i na wieczorną u nas iść ale wróciliśmy później no i nie poszłam masakra mówiłam memu mężowi że zły pomysł jechać do nich tak wcześnie ale się uparł ... dzisiaj sobie pójdę będzie mniej człowieków i sobie usiądę
|
|
#3504 |
|
Zakorzenienie
|
Konczi, może być tak, że te bąbelki wariują w naszych leniwych jelitach i dają nam popalić, bo ja często czuję jaka zapowietrzona jestem - szczególnie jak mi się odbija pustym żołądkiem to się zastanawiam, skąd tyle powietrza produkuje mój żolądek
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jejku zjadłam pół arbuza
|
|
#3506 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
1. jeśli dziecko ma niepokojące objawy to dzwonią ze żłobka z prośbą o odebranie - ja korzystając z komunikacji miejskiej i samochodu dojeżdżam do żłobka w ok. 1 godzinę, ale są tacy to "nie mogą" i przyjeżdżają po pracy 2. po zaobserwowaniu niepokojących objawów lub po chorobie dziecko należy dostarczyć z kartką od pediatry , że dziecko jest zdrowe i może uczęszczać do żłobka - tu często widzę chore dziecko z kartą że zdrowe (znajomy lekarz) - i to nie są alergie, bo jestem alergiczką i wiem jak alergia się objawia 3. nie przynoszą kartki, bo po zmianie przepisów, można dziecko zwolnić bez podania powodu, więc je zwalniają nie mówiąc że są chore i jak im się trochę polepszy to z powrotem do żłobka ale moje koleżanki opisują dokładnie to samo w przedszkolach ![]() ![]() ale są też rodzice uczciwi i chwała im za to
|
|
|
#3507 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3508 |
|
Raczkowanie
|
Heeelołłł
![]() Trzymam kciuki mocno za wizyty Wasze! Ja mam za 4 dni nie mogę się doczekać ![]() Ja także spędziłam z rodzinką super miły weekend bardzo rodzinny ![]() I w sobote dostałam w pożyczkę trochę ubrań ciązowych od koleżanki która urodziła w grudniu i także miała ode mnie ubranka więc humorek się poprawil trochę a w niedziele przyjęłam Błogosławieństwo dla przyszłych mam i spłakalam się okropnie ale jestem szczęśliwa ![]() No i cala niedziela parwie na świeżym powietrzu ![]() skońcyliśmy 13 tygodni i zaczynamy 4 miesiąc i 2 trymestr HUUUURRRAAA!!! Jutro moja czterolatka ma urodzinki Jak ten czas leci a tak było 4 lata temu :
„Ludzie są jak góry: wielcy wydają się z bliska mniejsi, a mali – więksi (…)” - Aleksander Świętochowski Alicja 06.08.2005 rok 3050 g 55 cm Hanna 27.03.2008 rok 3350 g 59 cm Dorotka 21.09.2012 rok 3540 g 58 cm Moje skarby! Kruszynka Edytowane przez Enigmama Czas edycji: 2012-03-26 o 10:50 |
|
|
|
#3509 | ||
|
Zakorzenienie
|
oj strasznie
ale zakupiłam sobie oliwkę w żelu ujędrniającą i robię codziennie masażyk coby dzidziola trochę wymacać i brzuch nawilżyć, skóra przez jakiś czas się jeszcze lepi ale ta gładkość Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3510 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jejku aż się wzruszyłam .... czyli masz urodzinki i imprezkę jutro
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.

trzymajcie kciuki zeby wszystko bylo ok i zebym dowiedziala sie ze mam córeczke
ale czułam że tak będzie bo w nocy było mi nie dobrze.

za Twoją wizytę i wszystkie inne dzisiejsze.

Niby wyczytałam, że to może być pęcherz, na który rosnąca macica naciska (taki sam ból), ale nadal się boję czy wszystko jest ok...

za rozpoczete tygodnie

.
)