|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
jesli trzeba to podajesz 1 pierś,potem 2 a czasem i 3 i 4 To pierwsze mleko jest bogatsze w cukry,pozniejsze w tłuszcze. Najtresciwsze jest mleko nocne
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
![]() Coś mi dziecko moje często ulewa po tym gerberze Teraz buja się w bujaczku i wierzga tak kopytkami, że cały bujaczek się rusza
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-03-26 o 10:42 |
|
|
|
|
#1893 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No i wróciło moje dziecko jak ostatnio budziła sie o 3-4 i po 2 godziny nie spała albo pobudki co godzinę to dziś znów wrócił rytm pobudek znaczy sen od 21 do 24 z hakiem karmienie, przewijanie sen od 1 do 4 z kawałkiem karmienie przewijanie i sen do 7:30. Bo już powoli myślałam że mnie wykończy spanie po godzinie.I DZISIAJ MAMY AWANS Z NOWORODKA NA NIEMOWLAKA BO HANIA KOŃCZY MIESIĄC!! chociaz podobno jak mmay kikutek to dalej jest noworodkiem
|
|
#1894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Czyli generalnie najpierw jeden cyc..jak dziecko sie nie naje, a cyc pusty- to drugi cyc Dodam jeszcze że to pierwsze mleko ma w sobie dużo laktozy- która często powoduje kolki, więc system 10 min jedna , 10 druga jest zupełnie do bani.
|
|
#1895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hania zadziwiasz mnie ciągle
|
|
#1896 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Mam tylko chcwilkę dla Was, bo TZ wcześniej idzie dzisiaj do pracy i już się za obiad muszę brać, a boje się że malutka się zaraz obudzi ![]() Słodziak Cytat:
Cytat:
za pepuszek Ja karmię z jednej piersi, ale nie odbijam w trakcie Czasem jak mała się wierci i szarpie to podaję jej drugą pierś, ale to rzadko Cytat:
Ksiądz to palant, nie przejmuj się Ciekawe czy on taki święty![]() Ja idę dziś po południu dopytać o termin chrztu Chciałam maj, ale lokal w którym chcemy robić obiad ma zatrzęsienie komunii, i musi być albo kwiecień albo czerwiec Zobaczę co mi ksiądz dziś powie, bo idę nie do swojej parafii ![]() ---------- Dopisano o 10:50 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
Moja też tak podróżuje ![]() Lecę robić ten obiad Podczytam Was później z telefonu
|
|
|
#1897 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Myślę, że nie ma się co kierować jakimiś systemami, trzeba karmić tak jak dziecko potrzebuje. Mój zawsze potrzebuje dwa cycki oproznic, ale mój to głodomor (waży już ponad 6,5kg) Edytowane przez anankee Czas edycji: 2012-03-26 o 11:08 |
|
|
|
|
#1898 | |
|
Zadomowienie
|
Czesc Mamuski.
Moje małe Serce usneło wczoraj przed 22 i spało do 5:30 Wstal o 5:30 zjadl i zasnał i obudził sie o 7:30 . I dzis pierwszy raz smiał sie na glosCytat:
. Probowalam kiedys diety kapuscianej i 14to dniowej, ale to dla mnie porazka byla
|
|
|
|
|
#1899 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nic się nie dzieje, ja też nie mam jak na pocztę skoczyć wysłać agaci pampersy kurne, aż się boję że jej mała z nich wyrośnie zanim dotrą ![]() Cytat:
W moim przypadku z prawego, a jak się już bączek nabąbi to mu na koniec daję lewego (jak mu mało oczywiście). I od czasu do czasu podaję najpierw lewego.
|
|
#1900 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Schrupałabym wtedy moją Melcię A co do diet - ja byłam raz - na Dukanie I schudłam, ale jeszcze przed jej zakończeniem zaszłam w ciążę i silą rzeczy musiałam zacząć jeść normalnie I chyba jakimś ewenementem jestem, bo spodziewałam się że jak przerwę dietę i jeszcze ciąża to jak słoń będę wyglądać, ale mnie oszczędziło Także ja z Dukana byłam zadowolona, ale wiem, że ludzie narzekają (moja mama już chyba była na tej diecie ze 3 razy i zawsze potem tyła )
|
|
|
#1901 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jaki fajny Cytat:
Cytat:
pogadalas z tesciami na temat tej psycholki?
|
|||
|
|
|
#1902 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
co do pytania, to normalne, że ksiądz pyta jedną osobę i czeka na odp. ![]() Cytat:
----------------------------- cześć ![]() Nocka średnia, tzn. sen 22-6, a potem masakra, ale chyba bolał go brzuszek Dostał herbatki i pospał bidulek![]() teraz zjadł 90 mm, po pół godzinie cyca i chyba jest kontent
|
|
#1903 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:42 ---------- [QUOTE=bambusiek;33144554] fajnie, że się udało co do pytania, to normalne, że ksiądz pyta jedną osobę i czeka na odp. ![]() tylko ja nie mam ślubu więc o to mu chodziło...
|
|
#1904 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wiesz ile dziewczyn Ci tu zazdrosci takich "srednich" nocek Mojemu sie dzis pierwszy raz zdazyło, ze spal od 22 do 5.30. Zapomnial sie obudzic o 2:00 na jedzonko pewnie sie to juz wiecej nie powtorzy
|
|
|
|
|
#1905 | |
|
Zakorzenienie
|
No wiem, ale czy on to tak specjalnie zrobił, bo nie masz ślubu... tak czy inaczej się nie przejmuj
Kupuję właśnie nosidło... znalazłam fajną tanią używkę na all... jak myslicie ujdzie bordowe używane ma być głównie dom-ogród![]() ---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
A Mąż na 8 do pracy ![]() No i od 2 spałam z T., więc pospałam ledwo 4 godziny...
|
|
#1906 |
|
Wtajemniczenie
|
Jasio postanowil dzisiaj juz nie spac, wiec nie moge cytowac,ale nadrobic nadrobilam - z Dzonym na klacie ![]() Inutil, kurcze, tak patrze na zdjecia Julinka z azs i stwierdzam,ze moj Jas ma bardzo podobna A...i nie zauwazylam, zeby Maly sie wsciekal, czy zeby probowal to drapac - wyglada,jakby mu to w ogole nie przeszkadzalo.Zuzia, ja pierdziu, faktycznie idz jeszcze z kims to skonsultuj, bo z taka dieta, to idzie sie pochlastac. Co do kolorowych ciuchow,to tez bym olala - ale uzywala tych lepszych gatunkowo, ktore sa z "bezpieczniejszych" barwnikow. Agatek, Ty materialistko, wszedzie interes upatrzysz A nie moglabys tak z dobrego serca tzta uzyczac? Co bysmy z Boro jakies przyjemnosci z zycia mialy, a nie tylko kupska, pieluchy i spacerki? Daj zyc Bambusiek, a nie wolalabys chusty? Nosidla generalnie nie sa najzdrowsze, chyba ze takie ze stelazem, na plecy, ale to dopiero jak dziecko ma ok.2 lat. Wczesniej fizjoterapeuci dzieciecy sa raczej za chustami, nie nosidlami, ktore sa podobno niezdrowe na stawy. Ranula, ja na jedno karmienie daje jedna piers i zazwyczaj Jas sie najada. Jak widze,ze mu za malo, to wtedy daje druga, ale to bardzo, bardzo rzadko. Najtresciwszy pokarm leci na koncu, ten pierwszy ma duzo laktozy, ktora u niektorych powoduje kolki. Moja przyjaciolka zamowila nam konika morskiego FP Aaa...i znowu musze pochwalic mego synusia. Spal wczoraj od 23:30 do 4, pozniej do 8 i w sumie juz mialam wstawac, ale cos mi kazalo sporbowac zabawic sie w dzien lenia i pospac jeszcze dluzej, a Jasiek wspolpracowal i tym sposobem obudzilismy sie o 12:00
Dżony Edytowane przez pearpearl Czas edycji: 2012-03-26 o 14:06 |
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to co znalazłam ma pozytywne opinie pediatrów i generalnie, że ok ![]() no i dla Dżonego
T. 16.1.12 Z. 30.6.14 A. 7.2.17 G. 9.1O.18 Edytowane przez bambusiek Czas edycji: 2012-03-26 o 14:28 |
|
|
|
|
#1908 |
|
Zakorzenienie
|
to ja sie tylko w temcie nosideł odezwe
![]() nosidło dla malucha moze być ok ,tylko musi byc ergonomiczne,noózki dziecka ułozone w pozycji żabki,nosidło z miękkim panelem tak,zeby podtrzymywało kręgosłup dziecka jak chusta (szywne podpiera tylko w jednym punkcie,nie na calości). No i najwazniejsze -to musi byc nosidło,nie wisiadło. I nigdy nie nosimy w pozycji przodem do świata. dla porównania : http://www.pookababy.com/freehand.html - "dobre" miękkie nosidło typu mei tai (w PL koszt ok 150-200 zł) ergonomik -tez typu mie tai ale sporo droższy http://allegro.pl/balboa-nosidelko-e...204062952.htmlwisiadło -dziecko zamiast siedzieć wisi na kroczu,bez podparcia -niewygodne i szodliwe - http://allegro.pl/womar-wielofunkcyj...210761301.html Mam mei tai i chustę ,wygodniej mi się nosi w chuście,ale mei tai jest zdecydowanie szybszy w monatażu ![]() aaa i coś jeszcze - pediatra to nie fizjoterapeuta a Instytut Matki i Dziecka wydaje pozytywną opinie wszystkiemu za odpowiednia opłatą,wystarczy ze dany produkt nie jest toksyczny np.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-03-26 o 14:34 |
|
|
|
#1909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest szansa ze sie uda ![]() Ale przekonałam sie tez do czerwonej herbaty, zielona zawsze piłam a nie chcialo mi sie robic nic innego dla siebie wiec zjadłam ttroche na talerzyku śniadaniowym z połową woreczka kaszy ![]() A dieta dukana kompletnie nie dla mnie ![]() No i planuje tabltki anty i boje sie ze bede po nich tyła bambusiek pokaz nosidło Ja tez sie boje chust, i tylko nosidło ewentualnie
|
|
|
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo takie: http://allegro.pl/miekkie-nosidlo-z-...212743351.html
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Pierwsze to wisiadło,to drugie zdecydownaie lepsze (popatrz na nózki dziecka,siedzi w nim nie wisi) ,ale musisz brac tez pod uwagę to,jak Tobie będzie się nosić -te paski przy ciezszym dziecku beda sie wbijac w ramiona. Te są dość ok http://allegro.pl/pentelka-nosidelko...214648985.html
|
#1912 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja slyszalam, ze nosidla nie bardzo... ![]() nawet gdzies ogladalam Zawitkowskiego, ktory odradzal nosidla a tu cos dla tych, co nie moga mleka ----> klik moze sie przyda i tu jeszcze jest sporo przepisow blezmlecznych ----> klik
Dżony Edytowane przez pearpearl Czas edycji: 2012-03-26 o 14:48 |
|
|
|
|
#1913 |
|
Zadomowienie
|
Hej mamusie
Do Irlandii równiez zawitała piekna pogoda ![]() Kupiłam sukienke na komunie, jeszcze tylko zakiet i jestem ubrana bo buty wykorzystam te co mam. Ewula chciałam Ci zdradzic przepis na spanie w lózeczku ale niestety to nie jest tak cudownie co noc. Z piatek i w sobote Mili sie budziła co 2, 3 h i czasami spała ze mna Wczoraj w nocy zasneła ładnie ale o 4 pobudka i 2 h nie spała w cale. Za to jak zasneła to wstała o 11tej ![]() Pisałyscie o termoopakowaniach, ja mam z tt i jest do Co do @ to jestem prawie 12 tyg po porodzie i jeszcze nie dostałasm(karmie tylko (.)(.)) Zuzia, biedny ten mój zięciu
Edytowane przez kasikzaki Czas edycji: 2012-03-26 o 15:07 |
|
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
hej
wpadłam na chwilkę, podczytuje Was na telefonie bo nie mam chwili czasu zeby włączyc kompa. Mała cały czas ma tą ciemieniuche i uczulenie. Drapie sie i prawie nic nie śpi przez to choler.stwo a razem z nia nie śpie ja i mąż. Jak tylko jej to minie to nadrobie |
|
|
|
#1915 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Czy Wasze dzieci uspokajają się u babci na rękach????
jakaś magia to jest czy co? ![]() Cytat:
ojej nawet nie wiedziałam.... zadzwonię jutro do położnej i spytam się co robic- dobrze, że dziś nie kupiłam mleka nan1 gerbera i o, muszę czekać... może to taka reacja pierwsza, bo od dzisiaj dopiero daję samego gerbera, wcześniej powolutku mieszałam... Cytat:
ciesz się, że Ci nie wstał o 5 rano tak jak moja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
A nocka- wow, super! myślę, że juz tak zostanie, wiesz? jednorazowe wybryki będą się zdarzały, ale to normalne od czasu do czasu A to od 8-12 to jakieś przegięcie to ja bidna o 10 jadłam śniadanie ![]() K.
Edytowane przez *Agatek* Czas edycji: 2012-03-26 o 16:29 |
||||
|
|
|
#1916 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
witajcie
podczytywałam was na fonie ale brak ręki żeby odpisać ![]() od dziś jestem sama jak palec do piątku z małym a w środe mamy wyprawe samochodem i się boje ciut tż mi zamontował wczoraj bazę do fotelika w samochodzie i lusterko takie zeby w swoim widziała małego, zobaczymy czy będzie ok, bonie mogę go wozić na miejscu pasażera przez poduszkę pow Byliśmy na 2h spacerze w miłym towarzystwie, fajnie jest spacerować z drugą mama, przynajmniej jest do kogo gębe otworzyć Musze dziś wreszcie zamówić ubranko na chrzest bo czasu coraz mniej, a dziś przyszla moja kreacja... niestety moja stopa albo jest jeszcze opuchnięta albo urosła mi że nie mieszczę się w żadne swoje szpilki śliczności Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ja listy nie dostałam, tylko powiedziała mi i to co zapamiętałam to będę jadła i jeszcze poczytam o tym sobie więcej Cytat:
co to ja jestem dzieckiem co nie moze wytrzymac zeby sie nie ograniczyc do pewncyh produktow??!!brawo dla Dzonego ![]() u nas było 22 do 4.30 i potem o 5.30 zasnąl dopiero bo się drapal i wiercil i tzreba bylo wziac go na rece i lulac zeby nie swedzialo i nie mial dostepu, i spal do 8.30, zjadl ladnie i znów poszlismy sobie spac do 10.30 ![]() takze wyspana mamuska Cytat:
Cytat:
a tez mam beznadziejne termoop bez styriopianu, z aventu - tylko kase wydalam bez sensu i bede musiala kupic takie zwykle ![]() no biedaczek biedaczek ale poprawi mu sie, dzis juz jadlam dietowo, chlebek z pieczonym schabem, potem bananka, teraz kuraka z ryze i marchewa i na deser ryz z jablkiem i cynamonem, na kolacje tez kanapke moze z dzemem i styknie ![]() poka poka suknie u nas dzis srednia pogoda, a wczoraj widzialam ze zapowiadaja 4 st na weekend i snieg z deszczem ehsss a dzis mi znajoma mowila z kolei ze na swieta ponad 20 stopni, no zobaczymy....
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
byliśmy prawie 2 godziny na spacerku kupiłam T. nowe smoczki, bo w dotychczasowym w środku są jakieś farfocle![]() mam Canpola i Lovi, póki co był Canpol, no i cena sporo lepsza ![]() chciałam jeszcze jakąś zabawkę kupić, ale niewygodnie w tym sklepie z wózkiem, zajdę któryś dzień do hurtowni
|
|
#1918 | |||
|
Rozeznanie
|
hej hej
![]() u nas pogoda ok byłyśmy na spacerku teraz mogę odp.:Cytat:
dobrze godo ![]() Cytat:
Wyglądało to paskudnie ale położna mnie ostrzegała, że tak może być po tym szczepieniu... ![]() Cytat:
no i na cycocha - jak tylko ją położę i wyciągam (.) to się uspokaja i uśmiecha heheh Dziękuję za odpowiedzi w sprawie @ - ja też karmię tylko (.)(.) więc coś czuję, że @ szybko nie przyjdzie - nie tęsknie wcale ![]() Mam 2 pytanka: 1. Laski, które walczą z panem H - co stosujecie? mnie niestety jeden skurczybyk wyszedł przy porodzie i powiem, że ból jak ból, ale okropnie w ciągu dnia swędzi mnie odbyt... nie do wytrzymania czasem ![]() 2. Czy wasze dzieciaczki teraz już też coraz rzadziej jedzą w ciągu dnia i nocy?? moja mała od kilku dni (jak skończyła miesiąc) robi sobie czasem ok 4-5h przerwy między karmieniami ( głównie w nocy) choć w dzień też powoli tak ma, cyca ciągnie mega łapczywie, czasem zjada z 2 naraz... nie wiem czy to normalne, czasem boję się, że może być głodna czy coś skoro tak rzadziej je ??
|
|
|
#1919 |
|
Rozeznanie
|
Agacia_cz paczka już poszła. Zmobilizowałam się
|
#1920 |
|
Rozeznanie
|
hejka
wpadłam tylko napisać, że Wam zazdroszcze tych średnich i takich sobie nocek ja tez tak chce!1:30 pobudka zjadla 70ml, 3:30- dalam wody, 5:45 zjadła 100ml, ok 8h wierciła sie, mruczala, dalam smoczka i jakos spala do 9:30 masakra i tak codziennie co 2h
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:15.

jesli trzeba to podajesz 1 pierś,potem 2 a czasem i 3 i 4 

Powiedzcie mi czy to normalne
za pepuszek
o mało mnie szlag w kościele nie trafił
na dodatek przy pytaniu "czy wyrzekacie się życia w grzechu" skierował je tylko do mnie

Wstal o 5:30 zjadl i zasnał i obudził sie o 7:30
. Probowalam kiedys diety kapuscianej i 14to dniowej, ale to dla mnie porazka byla

bidulek
A...i nie zauwazylam, zeby Maly sie wsciekal, czy zeby probowal to drapac - wyglada,jakby mu to w ogole nie przeszkadzalo.
A nie moglabys tak z dobrego serca tzta uzyczac? Co bysmy z Boro jakies przyjemnosci z zycia mialy, a nie tylko kupska, pieluchy i spacerki?
to jest szansa ze sie uda