|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
![]() Z tą różnicą, że na piersi i ja usypiam podczas karmień
|
|
#1922 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
|
|
#1923 |
|
Rozeznanie
|
dzieki dziewczyny
|
#1924 |
|
Raczkowanie
|
magda...my tez tak mamy,sukces jak przespi 3h. tylko raz jej sie udalo i to widocznie jakis ewenement byl.
a przerwy miedzy karmieniami to jedno a spanie to drugie. nasza je 30-40 min z przygodami i przerwami. potem odbijanie,czesto gesto przewijanie i robi sie z tego godz ,wiec na kolejne karmienie budzi sie juz za 1,5-2h. nic tylko palnac sobie w leb co do karmienia piersia to mnie to zastanawia ze moja mala od wczoraj koniecznie musi jesc z dwoch cyckow co kazde karmienie. a jak spr tego ktorego juz nie chce to leci mleko,wiec juz nic nie rozumie? a ona prezy sie i wierci i koniecznie chce tego drugiego.a ja go akurat lecze i jak mam jej go dac to zwijam sie z bolu i chyha nigdy tego nie zalecze czy komus zagoila sie peknieta brodawka? jak to zrobic?a te pepki to widac maja jakies terminy waznosci,bo odpadaja kazdy w innym ![]() czy jak klade na brzuszku do pocwiczenia glowki to powinno byc twarde podloze czy nie jest to takie istotne? Edytowane przez ranula Czas edycji: 2012-03-26 o 19:34 |
|
|
|
#1925 |
|
Zakorzenienie
|
martuNiunia87 ja tez mam wrazenie,ze malutki w dzien ma wieksze przerwy ale za to nie spi tylko siedzi i probuje gugac i trzeba go zabawiac
Ranula u nas nocki tak samo,co max 3godz jedzenie 1-1,5 i zostaje malo snu ohh |
|
|
|
#1926 |
|
Zakorzenienie
|
magda u nas podobnie z tym, ze mała zasypia o 19 i pierwszy sen ma do 1, ale pozniej juz co 2-3h
ale nie moge narzekac bo idzie nam sprawnie w nocy i w 30min sie uwijamy z przewijaniem i karmieniem i młoda odłozona do lozeczka od razu spi dzis była wyjatkowo łaskawa dla rodziców i mega pocieszna chociaz od 16-19 byl czas na raczki ;> i trzeba bylo robic z nia wedrówki ludów![]() No i był Pan doktor -Lucy dzieki za namiar, faktycznie dobry lekarz opatrzył małą, rozwiał nasze wątpliwosci a na zaparcia dał syropek. Juz dostała pierwsza dawke, i mam nadzieje ze przyniesie rezultat![]() i 180zl nie nasze A jutro idziemy na szczepienie przeciw pneumokokom. Mam nadzieje, ze mała zniesie dzielnie ukłucie ![]() A tymczasem ja juz leze w lozeczku jak moher bo jestem dzis wykonczona
Edytowane przez Haniula Czas edycji: 2012-03-26 o 19:51 |
|
|
|
#1927 |
|
Zadomowienie
|
my na początku gdy był jeszcze kikut pępowinowy kładliśmy na łóżku na materacu i kocyk pod Olka, teraz też tak robię, ponieważ boję się żeby za bardzo nie grzmotnął, bo jednak przez cały czas leżenia na brzuszku tej głowki non stop nie trzyma, często opuszcza, poleży sobie, zmienia z lewej na prawą stronę itp.
|
|
#1928 |
|
Zakorzenienie
|
cześć Dziewczyny! przepraszam z góry, że tylko o sobie, ale ostatnio tylko podczytuje
![]() możecie mi powiedzieć, co o tym myślicie? Moja Mała od kilkunastu dni, tylko w nocy (od ok. 2:00) pręży się, mruczy, stęka i jest bardzo niespokojna (tak, jakby chciała zrobić kupkę, a nie mogła), ale nie płacze. I faktycznie, kupki w nocy albo nie robi wcale, albo brudzi pieluszkę na zielono. Uspokaja się u mnie w ramionach, często zasypia mi na brzuchu. Robię jej masaż brzuszka, ale brzuch ma miękki ![]() Stęka tak do rana, ok. 8-9:00 robi normalną, żółtą kupkę. Nie mam już siły na to jej jęczenie. Gdy zbliża się noc, to aż się boję. Robiłam próby z jedzeniem, witaminami (jej i moimi) - bez względu na to, co bym zjadła, pręży się. Rozmawiałam z położną - mówiła, że mam się nie przejmować, skoro robi kupki i nie płacze. Ale dla mnie to jest dziwne i się martwię. Czy któraś z Was też tak miała? ![]() ---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:02 ---------- nie ma za co oby syropek pomógł ![]() on kasuje 180zł
|
|
|
|
#1929 |
|
Zakorzenienie
|
moze dlatego, ze nie jestem z bdg i troche dalej musial dojechac?
ale itak jestem zadowolona z wizyty i spokojniejszaa co do problemu twojej Emi, to moze ona ma takie zaparcia? chociaz dziwne ze tylko w nocy no i po (.) raczej nie wystepuja takie problemy ![]() bo u nas wlasnie bylo takie parcie, stekanie i nic, a pozniej kupa najpierw zielonkawa potem zolta No i tez bez płaczu i z miekkim brzuchem, a jednak problem jestEdytowane przez Haniula Czas edycji: 2012-03-26 o 20:17 |
|
|
|
#1930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podejrzewam alergię na coś, bo w kupce zauważyłam śluz, a na buźce zaczęły pojawiać się takie małe syfki. Nie plamy, tylko taki jakby trądzik. W środę mam wizytę u lekarza, to się dowiem... czytałam, że któraś dziewczyna też miała problem z kupkami (tzn. jej dzieciaczek ) i lekarz przepisał jakieś kropelki? nie pamiętam która z Was
|
|
|
|
|
#1931 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dobry wieczór
![]() My już po kąpaniu - Asia śpi, a ja mam czas dla siebie Byliśmy dziś na kontroli bioderek, niby wszystko w porządku, ale lekarz zalecił pieluchowanie tak profilaktycznie ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
brawo brawo, oby tak dalej
|
|
#1932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i kropelki tez dajemy obecnie biogaia a predzej dicoflor, ale nie widze roznicy oprocz zmiany konsystencji![]() Nadzieja z syropku ![]() Anabelita oni chyba zawszse tak zalecaja My tez mielismy takie zalecenia ale ja nie pieluchuje wychodze z załozenia ze jesli jest ok, to jesli nie bede jej unosic za nogi, jakos ciagnac czy cos, trzymac z szeroko ulozonymi nozkami, i klasc na brzuszku w miare czesto to wystarczy A z tym pieluchowaniem od razu kojarza mi sie potówki i masa roboty
Edytowane przez Haniula Czas edycji: 2012-03-26 o 20:27 |
|
|
|
|
#1933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pampers wydaje mi się wystarczajaco szeroki ja tam tylko gimnastykuję.
|
|
|
|
|
#1934 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tak w ogóle to dobry wieczór ja nadal u rodziców do domku wracam chyba dopiero jutro - dobrze nam u dziadków w domu i tak jesteśmy cały dzień sami z Michasiem bo tż prawie nie widuję bo teraz całymi dniami w garażu i nocki robi wiec nam smutno samym w domciu a tu jest do kogo się odezwać i razem z babcią na spacerki chodzimy no i dziadkowie sie mogą nacieszyć wnuczkiem ![]() Micho przestał ulewać kupki robi narazie bardzo ładne zero zaparć wiec narazie zostajemy przy tym zestawie za tydzień zmieniam mu lekarza bo ten jest niekompetentny nie mam do niego zaufania i wnerwia mnie ten dziad nic nie umie pomóc ani doradzic więc nie chce by maluszek miał takiego przygłupa lekarza bo czasami jak będzie poważnie chory to zamiast mu pomóc to jeszcze bardziej mi go załatwi ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
mi położna mówiła ze prawidłowy kolor kupki zdrowego dziecka to jest kolor musztardowy ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- aha i mogę z czystym sumieniem polecić pieluszki z TESCO baby essentials sa bardzo podobne do pampersów są faJne miękkie nie tak jak hugissy strasznie sztywne do tego baby są cienkie ale bardzo chłonne tzn co 3-4 godz należy pieluszkę zmieniać bo fakt mi się dzis w nocy małemu pieluchy nie chciało zmieniać i nad ranem już miał jeden bok lekko mokry ale tak ogólnie są super jestem bardzo zadowolona
|
|
#1935 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja miała też taki okres, wyczaiłam, że związane u mnie to było z tym, że na początku "szybciej leci" wręcz pod ciśnieniem i jak ona potem chciała se usnąć czy coś to już jej się nie chciało męczyć i cięgnąć i chciała świerzego cyca bo z niego szybciej leciało niż z tego z którego już była powiedzmy ta "końcówka" Co do brodawki - miałam to samo, zresztą nawet wtedy pisałam tu na wizażu co na to poradzić, każdej jednak pomaga co innego, jednym maść Maltan innym Purelan 100, a jeszcze innym jakaś maść z Rossamana... a na mnie najlepiej zadział Bepanthen... fakt, że nie szybko bo mimo leczenia brodawki- karmiłam nią, łzy stawały mi w oczach ale jakoś dałam radę, po każdym karmieniu smarowałam grubo maścią, do karmienia wycierałam i znowu...pomógł mi też okład z.. własnego pokarmu, przyłożyłam dość mocno namoczoną wkładkę laktacyjną i tak z nią chodziłam jakiś czas, potem znów smarowanko....aż w końcu czułam, że boli coraz mniej, jeszcze czasem jak mocno zaciągnie to zaboli lekko, ale brodawka już wyleczona ogólnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tomuś - 17.09.2007 Pierścionek - 14.02.2012 Sakramentalne TAK - 11.06.2011 Martynka- 23.02.2012 ...Jeśli myślisz, ze wiesz wszystko to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz nic... Edytowane przez MartuNiunia87 Czas edycji: 2012-03-26 o 20:49 |
|||
|
|
|
#1936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tymek męczy się z gazami i kupaczem
|
|
#1937 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#1938 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
"Ja byłam z Matyldą na pierwszym usg bioder jak mała miała chyba 6 tygodni i było wszystko ok i też dostała zalecenie do szerokiego pieluchowania. Zlekceważyłam to zalecenie i zapomniałam o nim- skoro wszystko było ok to stwierdziłam że nie ma sensu. I na następnym usg, które myślałam że bedzie czystą formalnością okazało się, że mała ma przykurcz nóżek i nie potrafi robić szpagatu i szeroko odwodzić nóżek. Matyldzie groziła tzw sztywna pielucha ale tym bardziej przejęłam się sprawą- nosiłam ją na biodrze, ubierałam na pampersa 2 złożone tetrowe pieluchy i kładłam często na brzuchu. Teraz biodreka Matyldy są już całkowicie zdrowe i nie musimy więcej pokazywać się w szpitalu, ale z mojej winy najeżdziłąm się z coreczka do szpitala. Teraz wiem, że lekarze wiedzą co mówią i jak każą zakładać podwojna pieluche to trzeba zakladac!" Ja wolę "dmuchać na zimne" i zakładać te dodatkowe pieluchy szczególnie na noc, na pewno nie zaszkodzą, jakoś się przemęczymy
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja prawde mowiac nie zabralam sie za to tez poniekad dlatego, ze nawet mi nie pokazano w jaki sposob pieluchowac i nie wiem jak to ma wygladac A jak mam robic zle, to chyba lepiej wcale
|
|
|
|
|
#1940 |
|
Raczkowanie
|
lucy a czy ona po tym stekaniu nie asypia? nasza mala ta steka po nocnym piciu i odlozeniu do lozeczka obudzonej a nie uspionej na raczkach. wtedy tak jakby zasypia sobie w ten sposob,bo posteka posteka i po jakims czasie cisza znaczy ze zasnela na dobre. ale fakt ze w nocy zazwyczaj kupy nie ma,dopiero nad ranem. ale dziwne ze by ja meczylo tylko w nocy?
martunia ja juz masci i wlasne mleko wyprobowalam i bylo tylko gorzej. dlatego umowilam sie z ta doradca i ona mi naturalne mwtody polecila i powiem zeby tylko nie zapeszac,ze cos sie powoli poprawia. a gdyby ktos sie tez meczyl to polecam zakupic w aptece ziele ostrozenia na kompresy wszelakie.nawet dziecku mozna plesniawki tym smarowac! |
|
|
|
#1941 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
helol
![]() dziś Julian coś dziwnie spokojny cały dzień a teraz zasnąć nie może i ciągle by jadł ![]() I ze smakiem wypił dziś 100ml herbatki koperkowej pierwszy razCytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() Julek na początku też nie miał nigdzie, potem zaczęło się na ramionach -> ale to kaszka taka, nie czerwona, tylko na dotyk można wyczuć, teraz ma na kolanach jeszcze. Za uszami ja nic nie dostrzegam, ale alergolożka kazała smarować bo wg niej coś tam jest jak Julek miał 3 czy 4 tygodnie to był u nas Pediatra i już wtedy powiedział że skaza najprawdopodobniej -> a wysypka była tylko na buzi i troszkę na głowie... nie wiem co Ci poradzić ![]() Cytat:
dostaliśmy w prezencie... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#1942 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tylko jak jej w tym pomóc? ech...Cytat:
![]() Cytat:
dziwneCytat:
) Nie jest wybudzona, ale bardzo niespokojna.ech, będę jeszcze obserwować, a w środę wizyta u lekarza oby dzisiejsza noc była spokojna |
|||||
|
|
|
#1943 |
|
Zakorzenienie
|
Lucy to może ona rzeczywiście zasypia??
Aa co do bioderek i pieluchowania. My jak byliśmy pani mówiła, że bioderka super, pieluchować do 6 miesiąca i kłaść na brzuszek i nie musimy iść na kontrolę... czy ktoś też tak ma?? Ja pieluchuje na noc co 2 dni (tak jak mi się przypomni zanim Julek zaśnie... ![]() A znajomej córka miała przykurcz nóżek - wyszło na drugiej kontroli bioderek ale rehabilitantka powiedziała, że to od kolek i długiego napinania i prężenia się |
|
|
|
#1944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1945 |
|
Zakorzenienie
|
Intuil ładne,ale wisiadełko. Krawędzie nosidła powinny znajdowac się pod kolanami dziecka,nie na udach,a pupa byc nizej niż kolanka. http://nokautimg3.pl/p-25-89-2589aff...o-czerwone.jpg
a tutaj dla porownia -dramat - Baby bjorn - http://www.mom.cc/recalls/infantcarr.../babybjorn.jpgJesli w opisie jakiegos nosidła jest napisane,ze mozna nosic przode do swiata to automatycznie oznacza,ze to wisiadło,bo w dobrym,"zdrowym" nosidle panel miedzy nozkami jest tak szeroki (polecana przez fizjoterapeutów i ortopedów pozycja żabki) ,ze nie da się nosic dziecka przode do świata. No i jeszcze jedno -dziecko noszone plecami do klatki piersiowej dorosłego deformuje sobie kręgosłup.
|
#1946 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
bo może się wydać Hej Laseczki młody już śpi więc mogę poczytać...
|
|
#1947 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
o paragon dostałam. A tu na zdjęciu wygląda, że dzidziol siedzi... http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=...t:429,r:5,s:24 haha, fajnie masz Julek dzisiaj ma dzień przutulaka. śpi tylko u mnie na kolanach. Były już 2 próby odłożenia go do łóżeczka ![]() :brzyda l:
|
||
|
|
|
#1948 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() 1. polecam na swędzenie posterisan w maści. Ja się jednego nabawiłam w ciąży a potem w połogu przez zaparcia. Ale udało mi się go po 2 tyg wykurzyć. 2. mój piękniś je już tylko 5-6 razy dziennie po 120 ml. A miesiąc temu jadł 6-7 razy po 150. Ale cieszę się, bo już się buła z niego robiła. Teraz się już wyciąga. ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
|
|
#1949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gdyby siedział,to byłby na takiej wysokosci,ze mniej wiecje mama mogłaby go cmoknąc w czółko ![]() z resztą,juz na oko widać,ze szerokośc panelu kończy się niej wiecje równo z pupką dziecka http://image.ceneo.pl/data/products/...-x-carrier.jpg
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-03-26 o 23:06 |
|
|
|
|
#1950 |
|
Rozeznanie
|
nam na gazy pomaga Windi
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:10.

ja tez tak chce!

czy komus zagoila sie peknieta brodawka? jak to zrobic?
chociaz od 16-19 byl czas na raczki ;> i trzeba bylo robic z nia wedrówki ludów
w sferze marzeń 58

brawo brawo, oby tak dalej 

My tez mielismy takie zalecenia ale ja nie pieluchuje
wychodze z załozenia ze jesli jest ok, to jesli nie bede jej unosic za nogi, jakos ciagnac czy cos, trzymac z szeroko ulozonymi nozkami, i klasc na brzuszku w miare czesto to wystarczy

klask i:
- Baby bjorn -