|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Aaa, przypomniało mi się... mam super kołysanki -> przerobione piosenki różnych zespołów (większości rockowych), jakby któraś chciała to mogę przesłać (jeśli będę umiała).
Cytat:
a w środę idę do rehabilitantki i zapytam szczegółowo o to nosidełko, jakie kupić, bo nie chcę wydawać dużo kasy, ale nie chcę zrobić krzywdy Julkowi. |
|
|
|
|
#1952 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rozpakowana każda mamusia czule tuli już swojego dzidziusia.Mamusie I-II 2012.
Cytat:
cieszę się, że udało mi się Bulwę przekonać do spania w łóżeczku nie mam siły już go nosić, salcesona jednego. W środę się okaże ile mu się przytyło. sama też idę w kimkę. Jutro jadę do przyjaciółki na zbiorowy spacer z synkami, w środę przyjeżdża mama i idziemy na szczepienia, w czwartek przyjeżdża koleżanka z córą. Korzystam z ostatnich miesięcy laby przed powrotem do pracy. Alan jest od miesiąca na bebilon pepti i na moim mleku w proporcji 50/50. Ale ma ciemnobrązowe śluzowate kupy, do tego śmierdzą. Ma duże problemy, żeby bez pomocy się wypróżnić. Czy myślicie, że powinnam poprosić pediatrę o zmianę mm? w środę idziemy na wizytę. Dostaje od kilku dni biogaie, ale nie widzę poprawy. Debridat też nie pomógł. Delicol pomógł na kolki.
|
|
#1953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rehabilitantka pewnie Ci dobrze doradzi ![]() ja ta ooglnie uwazam,ze to x-landerowe to jakas bardzo wielka tragedia nie jest,jesli ktoś ma zamiar używac go sporadycznie po parę minut raz na jakiś czas,ale jak chcesz trochę nosić to lepiej wyrbac coś ergonomicznego (nie koniecznie drogiego )Hajda i pathi szyją np. miękkie ergonomiki - mei-tai na zamówienie ,ceny przyzwoite,ok 150 zł. http://www.facebook.com/pages/HAJDA-...612451?sk=info http://www.pathi.pl/pl/galeria.html tylko...tak ogolnie nosidła sa dla dzieci siedzących a przynajmniej trzymających dobrze główkę
|
|
#1954 |
|
Zakorzenienie
|
aha, przypomniało mi się jeszcze coś.
Kiedyś pisałyście o leżeniu na brzuszku - że dziecko może się udusić, bo nie ma siły na odwrócenie główki. Moja położna mówiła, że nie ma takiej opcji. Jeśli dziecko leży na twarzy i brakuje mu powietrza, to resztkami sił odwróci głowę. To taka reakcja na zagrożenie - chęć przetrwania (pod warunkiem, że dziecko leży na płaskiej powierzchni, a nie na puchowej poduszce) i druga rzecz - w sprawie pielęgnacji pępuszka. Wg najnowszych zaleceń wcale nie trzeba bać się zamoczenia. Wręcz przeciwnie - warto umyć kikucik wodą z mydłem, później osuszyć (tak zostałam poinstruowana przez położną) |
|
|
|
#1955 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nosidło planujemy na wyjazd w wakacje, myślę, że wtedy już będzie można go nosić (ale nie będzie pewnie sam siedział - nie wiem co z tym fantem zrobić ) no więc wolałabym takie, które na pewno mu nie zaszkodzi i w którym będzie mu wygodnie. Chodzić z nim dużo pewnie nie będziemy, ale zawsze...No i chodzi o nosidło tak do 200zł, więc widzę, że te które podałaś się mieszczą w cenie. Zła jestem, bo tak to jest jak na szybko ktoś coś chce kupić ![]() ---------- Dopisano o 23:45 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ---------- Cytat:
my moczyliśmy, bo trudno wykąpać malucha bez zamaczania, szczególnie na początku jak robi się to dosyć nieudolnie
Edytowane przez inutil Czas edycji: 2012-03-26 o 23:41 |
||
|
|
|
#1956 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
.Na szczęście rzadko mamy problemy z kupką/bączkami. Zdarzyło się kilka razy i też nigdy praktycznie nie płakała, jedynie stękała, mruczała i prężyła się a brzuszek miała twardy tylko 2 razy - gdy powodem była kupka. Jeśli chodzi tylko o gazy (czasem wystarczy jeden jakiś upierdliwy bączek) w cale nie miewała twardego brzuszka .
|
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
jak sie nie uda odkręcić to sprzedaj na allegro
![]() przed chwilą wypatrzyłam 2 dobre ergonomiki po 110 zł (ale używane ,mnie to np. nie przeszkadza) jesli dziecko nie siedzi,ale trzyma głowke,to chowiesz rączki pod panel -o tak http://www.babyinasling.com/images/bhhr.jpg
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-03-26 o 23:57 |
|
|
|
#1958 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no właśnie , ale wydaje mi się, że wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji dziecka - wieku i siły.... nie wiem ja tam wole licha nie kusić i małą kłaść na brzuszku tylko kiedy się na nią patrzy, ale na pewno nie do snu ![]() ---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:53 ---------- Cytat:
|
|
|
#1959 |
|
Zakorzenienie
|
Marta, a gdzie dostanę taki olejek? w aptece?
dobra, uciekam, dobranoc!! |
|
|
|
#1960 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w dobrze dobranym juz moze byc niezle
|
|
#1961 |
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() LUCY11 u nas jest identycznie z tą różnicą że akcja zacyna się około 4, codziennie. Też sapanie, prężenie, czasem pokrzykiwanie i trwa aż do rana do zrobienia kupy najczęściej. Byłam i u pediatry i położna była i mówią że to normalne jak układ pokarmowy nie jest w pełni dojrzały i z czasem przeminie. My już mamy 2 miesiące i czasem jest już lepiej, dziś np nie było w ogóle akcji a mały coraz częściej puszcza bąki bo wcześniej to nic. ja sotosowałam masaże a w skrajnych przypadkach WINDI takie rurki do odgazowywania i po tym najlepiej, gazy wychodzą jak z armaty no ale za często się boję. To chyba przez to że w nocy dzieci się nie ruszają i gazy się kumulują i im dokuczają tak więc głowa do góry to minie z czasem
|
|
|
|
#1962 |
|
Raczkowanie
|
lucy-olejek w aptece. ja poprosilam i zamowili z hurtowni,koszt jakies 5xl
![]() a dziekuje za przypomnienie o nim,bo lesy na polce nieuzyty jeszcze ![]() milego dnia mamuski! a co do nosidel to polecam chuste
|
|
|
|
#1963 | ||
|
Rozeznanie
|
Cześć
Jestem mega zestresowana dzisiaj szczepienia małej, po wielu konsultacjach zdecydowałam się na pneumo i rota dodatkowo.Pomimo podjętej decyzji nadal mam mętlik w głowie i do tego świadomość, że będą ją dziś kłuć i sprawiać ból powoduje, że mam drżenie rąk .Cytat:
Cytat:
|
|
#1964 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry!
Mam pytanko: Po 4 tyg mojego synkowi bardzo zaczerwieniło się miejsce po szczepionce w szpitalu tu na ramieniu, to chyba szczepionka na gruźlice. Czy Waszym dzieciom też się tak zrobiło?? Mogą być jakieś powikłania po takim czasie? Od paru dni mały jest nie spokojny, zastanawiam sie czy to od tego czy zaczyna dopadać go kolka, pręży się, czerwony się robi, źle śpi w dzień. Proszę o pomoc. |
|
|
|
#1965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze, ulżyło mi troszkę ![]() oby szybko im to minęło. |
|
|
|
|
#1966 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a tak w ogóle dzień dobry jaka to była maść na katarek? majerankowa? nie jestem pewna, a strasznie męczy mi się malutka, spać nie może, okropny ma ten katar
|
|
#1967 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzień dobrrrry mamusie i dzidziusie!
Kurczę już przeszło 1,5 miesiąca czekam na zasiłek macierzynski z ZUS i nie mogę się doczekać. Chyba zadzwonię do ZUS-u i ich tam pogonię ![]() Cytat:
A podajesz jakieś leki przeciwko wzdęciom? Jak się pręży i płacze pomimo że jest najedzony i ma sucho to mogą być początki kolek. No chyba, ze akurat synuś przechodzi skok rozwojowy - poczytaj tutaj --->Raz burza, raz słoneczko – skoki rozwojowe w pierwszym roku życia dziecka - BabyBoom ---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Cytat:
![]() Agacia sama maść nie wystarczy, dzięki niej tylko lepiej się oddycha, maść nie leczy kataru. Radzę Ci kupić jeszcze dodatkowo jakiś areozol do noska
CÓRCIA "Każdy z nas jest aniołem o jednym skrzydle, wzlecieć możemy tylko gdy obejmiemy się nawzajem". Edytowane przez Anabellita Czas edycji: 2012-03-27 o 11:38 |
||
|
|
|
#1968 |
|
Raczkowanie
|
Ja czekam już miesiąc i też nie mam jeszcze kasy z zasiłku macierzyńskiego. Becikowe już dawno wydałam a z żusu cisza.
|
|
|
|
#1969 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1970 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamuśki. U mojego Olka miesiąc temu zaczęły się kolki - próbowałam: masaż, ciepłe okłady, kładzenie na brzuszku, Bobotic, Sab Simplex. Jedynie działał Viburcol, ale nie odpowiadało mi codzienne pakowanie czopka w dziecko. I wreszczie EUREKA - zmiana mleka uczyniła cuda. Inne dziecko.
Dla dziewczyn karmiąch MM - polecam mleko Enfamil. Wcześniej karmiłam Bebiko. Fakt że dwa razy droższe w aptece, ale można zamawiać na all. Zauważyłam jedynie, że małemu się częściej ulewa i robi bardziej śmierdzące kupy stękając przy tym niemiłosiernie (wydaje mi się, że są bardziej gęste, ale nie takie tłuste i oblepiające wszystko), ale najważniejsze, że nie ma kolek |
|
|
|
#1971 |
|
Zakorzenienie
|
Anabellita stosowałam spray do noska nosefridę- wodę morską, a teraz mam jakiś afrin, ale dopiero razy czy dwa użyłam- ale to nie leczy katarku tylko zmiękcza glutki
Mijus za szczepionkę!!!
|
#1972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Enfamil jest super, tylko skutki uboczne jak piszesz: ulewanie (chociaż po (.) też ulewa), śmierdzące kupy (ale to ze względu na ilość żelaza w tym mleczku). Mój synek jest i na moim mleku i na Enfamilu, więc kupki są różniste czasem mocno luźne, a czasem jak galaretka![]() A co do ceny: mamy zapas z neta - 21,20/puszka ![]() ---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- A tak w ogóle, to moje dziecko znów przespało 22-6:30 ![]() Normalnie szok jak nic... budzę się, na dworze jasno, a T. dopiero kwęka ![]() No i zauważyłam, że lepiej śpi po mniejszej porcji mleczka, niż jak mu dawaliśmy więcej (że niby dłużej pośpi ). Różnica 20-30 ml, a jednak![]() No i jeszcze jedno... ostatnie karmienie robię przy pogaszonych światłach, zostawiam tylko małą lampkę i Mały od razu się senny bardziej robi. potem odbicie, do łóżeczka i np. wczoraj wystarczyły 3 melodyjki konia i już spał w najlepsze
T. 16.1.12 Z. 30.6.14 A. 7.2.17 G. 9.1O.18 Edytowane przez bambusiek Czas edycji: 2012-03-27 o 12:49 |
|
|
|
|
#1973 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Uważam to za bardzo dobre mleko mimo tego że drogie. Moj brat też swoje dzieci po karmieniu piersią trzymał na Enfamilu.... pamietam jek jego Kacprowi się uszy trzesły na widok butelki. A gdzie kupujesz tańszy Enfamil???? Mój mały Hubik toleruje i cycka i butelke( Lovi) wiec nie mam problemu, czasem mogę go dopoić butelką. Wczoraj była położna i mały przybrał 350 gram w 9 dni. Głodomor jeden... powiedziała też,że jak ładnie rośnie i przyswaja moje mleko to mam mu nie dawać butelki z Enfamilem- tylko w wyjątkowych sytuacjach. Była u nas dzisja pani doktor. Wizyta u nas taka zawsze jest- lekarza. Wkurzyło mnie tylko to, że ona przyjerza kiedy jej pasuje, nie uprzedza. Położna juz mi też to mówiła ze tak robi. Głupie to... akurat dzisiaj przebierałam małego,tyle co go nakarmiłam,ale równie dobrze mogłam być w łazience lub spać sobie itp. Rozmawiałam z nia na temat szczepionek. Jaką mine zrobiła jak jej powiedzialam,ze chciałabym kilka tygodni opóźnić szczepienia bo boje się powikłań itp. ona zdziwiona o co mi chodzi... i ze nie mogę opóźnić w żadnym wypadku. Ja akurat znam przypadki gdzie własnie od szczepionek dzieci są chore dlatego wole ze spokojem z tymi szczepionkami. Powiedziała mi ze jak nie bede chciala szczepiec to kara z Sanepidu teraz jest 1500 zł. A ja wiem ze od tego roku jest mozliwosc nie szczepienia juz. To jej mowie, ze chce szczepić ,ale uważam ze im dziecko wieksze tym lepiej sobie poradzi ze szczepionkami-bo to taki kop od razu dostaje. i gadaj tu z baba....ona młoda po studiach ,sama dzieci nie ma jeszcze wiec kurde co ona może widzieć... Powiedziała, że po szczepionce 5w1 moze wystapić tylko jedno powikłanie - stan podgorączkowy, Jasne...a ile dzieci marudzi przez tydzień potem.??? Nasz mały teraz ciezkie ma dni. jakoś trudno mu zasnąć w ciagu dnia...cycek i spi ,ale za chwilke sie budzi. Najlepiej spi jak mam go na rekach,ale tak to ja nic nie zrobie w domu wtedy. W nocy spi naszczescie, tylko od 6 rozpoczyna mu sie dzień... i od razu robi kupe z godzine...potem cycek,mala drzemka...troche krzyku.... i tak codziennie. A jaką podajecie Wit D???? Hubert mial straszne bóle brzuszka od VitaD, zapisała teraz pani doktor cos innego i że MUSZE mu dawać już najpóźniej od 3 tygodnia zycia. i ze MUSZE!!!! i już.... a witamine K bez sensu - zalecenie ze szpitala...bo po co.. tak skomentowała.... a ja nie potrzebnie to kupowalam.... bo mam VitaD+K Teraz zapisała mu Juvit D Któraś z Was to podaje????/ jakie sa reakcje po tym waszych dzieci??? Ja to bym poczekała z tymi witaminami jeszcze zeby mial z 1,5 miesiąca, moze wtedy lepiej bedzie przyswajał. Powiedziała tez ta p. doktor ze mam mu podawac rano bo jak bedzie mial wzdecia itp to w ciagu dnia a nie w nocy.... ale pocieszenie. tylko kto go bedzie caly czas nosil w ciagu dnia??? Edytowane przez Anulka_86 Czas edycji: 2012-03-27 o 13:33 |
|
|
|
|
#1974 |
|
Rozeznanie
|
Ja kupiłam na all 10 puszek po 21,90 zł - wklejam link
http://allegro.pl/10x-mleko-enfamil-...211244410.html |
|
|
|
#1975 | ||||
|
Zadomowienie
|
Czesc Mamusie
.Cytat:
kolki zazegnaneCytat:
zeby Gabrysia dobrze zniosla szczepienie. Cytat:
dla Tymusia. Moj mnie dzis nie zaskoczyl tak jak poprzedniej nocy, ale i tak nie bylo zle, spał od 22 do 2 pózniej od 2:30 do 6Cytat:
|
||||
|
|
|
#1976 |
|
Rozeznanie
|
Szczepienie to jest jakaś masakra! Ja się do tego nie nadaję!Ryczałam jak bóbr razem z małą
Idę po tabsę uspokajającą bo nie mogę dojść do siebie, nie sądziłam, że tak mnie to wytrąci z równowagi
|
#1977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() szkoda tylko ze od razu trzeba 10 puszek kupić, ja dokarmiam czasami wiec raczej mały skończy 0,5 roku a ja jeszcze nie skończe tych 10 puszek... ale dziekuje za informacje, bede wiedzieć w razie czego, jakby moje plany z karmieniem nie wyszly do 0,5 roku. |
|
|
|
|
#1978 | ||
|
Zakorzenienie
|
Witam się
Cytat:
Cytat:
Nie martw się, malutka już o wszystkim zapomniała Mnie bardziej niż szczepienie poruszył płacz Melci przy pobieraniu krwi, miała wtedy 4 tygodnie Ja musiałam ją trzymać, a panie szarpały jej rączkę To było okropne, ale dałam radę ![]() My nie idziemy dzisiaj na spacerek, bo wiatr wieje okropny, chociaż słoneczko świeci ślicznie Byłam zapisać malutką do chrztu, ale nie zapisałam, bo potrzebne zezwolenie z mojej parafii Ale pobiegłam wczoraj też do swojej parafii, w kancelarii akurat nie było proboszcza i dostałam bez problemu, młody ksiądz z przyjemnością mi je wypisał Teraz muszę iść znowu zapisać małą, ale chwilowo muszę się wstrzymać
|
|
|
#1979 |
|
Raczkowanie
|
WITAM DROGIE MAMUSIE długo nie zaglądałam i nawet nie prubuję nadrabiać ale teraz postaram się być na bierząco. strasznie boli mnie poniżej karku czy to może być od pochylania się przy karmieniu?
a mamy karmiące piersią czy dajecie coś jeszcze oprócz cyca np herbatkę? moja Ala ma ztraszne gazy i przy tym płacze nie wiem czy ta herbatka pomoże czy jeszcze zaszkodzi? i czy to z czasem samo minie czy coś musze na to zaradzić? wogóle to panikuję przy każdej małekj rzeczy a to się zastanawiam czy nie ma pleśniawek a to czy aby ciemiączko nie jest zapadniete bo to by oznaczało że jes odwodniona, bo jak przejadę ręką po główce to czuję wgłębienie ale na oko tego nie widać, teraz mi zaczeła zadkie kupy robić i się boję czy to nie biegunka?? ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- i jeszcze jedno pytanko moja mała ma już 6 tyg i czytałam że po tym szczepieniu na ramieniu robi się rakta z ropą i td. a u niej nic nie widać ani śladu czy to źlę?
|
#1980 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jest też Juvit K+D3 dla niemowląt może będzie łagodniejszy dla Twojej dzidzi. http://www.apteka-natolinska.pl/prod...K_D3_10ml.html Cytat:
![]() Najlepiej sobie przetłumaczyć że to przecież dla dobra dziecka. Ja widziałam jak pobierają dwudniowym dzieciom krew z główki - to dopiero okropny widok ![]() My z Asią w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie ![]() Cytat:
![]() A dlaczego musisz się wstrzymać z zapisem na chrzest? ---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:42.

) no więc wolałabym takie, które na pewno mu nie zaszkodzi i w którym będzie mu wygodnie. Chodzić z nim dużo pewnie nie będziemy, ale zawsze...
tylko jak jej w tym pomóc? ech...

dzisiaj szczepienia małej, po wielu konsultacjach zdecydowałam się na pneumo i rota dodatkowo.
Gabrysia - 09.02.2012 
za szczepionkę!!!
kolki zazegnane
Nie martw się, malutka już o wszystkim zapomniała
To było okropne, ale dałam radę
Ale pobiegłam wczoraj też do swojej parafii, w kancelarii akurat nie było proboszcza i dostałam bez problemu, młody ksiądz z przyjemnością mi je wypisał