Pytanie do Książko-Maniaczek-poszukuje czegoś nienormalnego..hymm..czeg oś wulgarnego! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-12-19, 16:42   #1
Namiastka_lodz
Raczkowanie

Lokalizacja: Z Laptopu.. siedząc na balkonie w moim srebnym mieście Łodzi...
GG do Namiastka_lodz

Pytanie do Książko-Maniaczek-poszukuje czegoś nienormalnego..hymm..czeg oś wulgarnego!

Tak jak w tytule..
ciężko mi trafić na książkę która będzie mnie mogła zatrzymać dłużej niż jeden rozdział .. Napisze już na początku, że wszelkiego rodzaju kryminały .. fantastyka .. te "znane" wiedzminy.. jakieś kody ... jacyś władcy jacyś pierścieni są nie dla mnie .. próbowałam .. psia kręcka nie udało się..
Czeka mnie wyjazd na jakiś tydzień ... w kieszonce 5 groszy więc czas najwyższy ruszyć pupe do osiedlowej biblioteki i znaleźć coś .. ale co ??
Liczę tu na waszą pomoc ..
szukam czegoś dającego do myślenia.. "trudnego" .. nawet wulgarnego
:conf used: :conf used:
Namiastka_lodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 18:58   #2
karolinka86
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie do Książko-Maniaczek-poszukuje czegoś nienormalnego..hymm..czeg oś wulg

Może Mariusz Maślanka "Bidul"?Dobra książka,temat ciekawy i naprawdę bardzo wulgarna!!!!

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 20:31   #3
lilly78
Zadomowienie

GG do lilly78
Dot.: Pytanie do Książko-Maniaczek-poszukuje czegoś nienormalnego..hymm..czeg oś wulg

a może coś z Kosińskiego? Hłaski?

* * * * *
moja pasja
* * * * *
ja na facebooku

[B]* * * * *
azjatyckie kosmetyki oddam - wymianka
lilly78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-19, 23:09   #4
kaileight
Zadomowienie

zdecydowanie "pianistka" elfriede jelinek
kaileight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-20, 01:06   #5
Sabbath
Wiedźma

"Kompleks Portnoya" Rotha jest bardzo dosadny. Nie lubię określenia "wulgarny" w stosunku do dobrej literatury, ale przy zastosowaniu tego kryterium z pewnością Ci się spodoba.

Cały Guy de Moupassant jest amoralny. I przewrotny. I genialny.

Podobnie, jak de Sade, ale tenże jest cięższy w odbiorze.

Z rzeczy okropnych polecam bardzo dobrego "Egzorcystę" W.P. Blatty'ego (książka tak samo dobra, jak film) i wszelkie pozycje autorstwa Clive'a Barkera. Obrzydliwe są.

Do tego dorzuciłabym lekko trącące seksem horrory Mastertona.

Jesli lubisz komiksy, polecam prawie obsceniczną serią "Kaznodzieja". Wciąga i jest naprawdę oryginalna.

Z literatury pomyślanej dla pań przychodzi mi na mysl tylko "Ciało niczyje" Krystyny Kofty. Nie jest to zupełnie rzecz wulgarna, ale za to hmm... erotyczna.

A co do Hłaski. Trąci wulgaryzmem, ale IMHO jest zbyt ciężki dla niezbyt wytrawnego czytelnika. No i strasznie dołujący...

Napisz potem, na co się zdecydowałaś i jak Ci się podobało. Może przy okazji znajdę w tym wątku coś nowego dla siebie.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 19:12   #6
agness86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Może Mariusz Maślanka "Bidul"?Dobra książka,temat ciekawy i naprawdę bardzo wulgarna!!!!
Zgadzam się, czytałam już drugi raz i pewnie nie ostatni
agness86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-22, 20:38   #7
lullaby
Przyczajenie

Ja polecam "Szkarłatny płatek i biały" Michaela Fabera. Niesamowita książka o mrocznej stronie wiktoriańskiego Londynu, której 860 stron przeczytałam w jeden weekend
lullaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-12-23, 14:12   #8
Justyna33333
Zakorzenienie

GG do Justyna33333

A może "Zwrotnik raka" i "Zwrotnik Koziorożca" H.Millera??
Stary 2006-12-23, 20:17   #9
ka_tula
Raczkowanie

Hmm wulgarnego? Może coś Oskara Wilde'a? stare ale jare
Albo "paragraf 22: ze swoim absurdalnym humorem?
Bardzo też lubie Dobrego Wojaka Szwejka
Do Henry Millera dorzuciłabym jeszcze Sexus'a
Te pozycje (może z wyjątkiem Wilde) powinnaś znaleźć w biblotece
Miłej lektury
ka_tula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 21:31   #10
lilka15
Wtajemniczenie

jezeli chodzi o cos wulgarnego to proponuje "achaje"tylko nie znam autora:P
lilka15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-23, 21:51   #11
elsi
Zakorzenienie

Wink Dot.: Pytanie do Książko-Maniaczek-poszukuje czegoś nienormalnego..hymm..czeg oś wulg

Cytat:
Napisane przez lilka15 Pokaż wiadomość
jezeli chodzi o cos wulgarnego to proponuje "achaje"tylko nie znam autora:P

Achaja wulgarna? No nie jest to na pewno czytadełko dla fanek Harlequinów, ale żeby aż tak z grubej rury?
BTW autor: Andrzej Ziemiański.

Co do książek "wulgarnych" i "nienormalnych" (cudzysłów nie bez powodu), też polecam osławionego markiza de Sade i np. książkę "Justyna, czyli Nieszczęścia cnoty", oraz także już wspomnianego tu Philipa Rotha z jego "Kompleksem Portnoya".

Także ciekawa jestem wyników poszukiwań autorki wątku
elsi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-12-24, 09:45   #12
Namiastka_lodz
Raczkowanie

Lokalizacja: Z Laptopu.. siedząc na balkonie w moim srebnym mieście Łodzi...
GG do Namiastka_lodz

Poszukiwania autorki rozpoczną się po Świętach ..
Spisałam kilka pozycji które mi podałyście po wcześniejszym przeczytaniu recenzji i krótkiego streszczenia na temat wszystkich książek.
Do kompletu dodałam jeszcze polecaną przez koleżankę .. książkę wprawdzie ani wulgarną ani "nietypową" - "Rzecz o mych smutnych dziwkach "
i zapukam do bram mojej miejskiej biblioteki mając nadzieje, że znajdę cokolwiek .. kieszeń maturzystki planującej sylwestra w innym mieście jest na tyle uboga, że tylko to co znajdzie w bibliotekach uda sie jej przeczytać ...
Nie omieszkam jeszcze przed wyjazdem wspomnieć co chapnęłam a później dopisać swoją recenzje...
Oczywiście nadal czekam na propozycje książek .. ciekawych .. wulgarnych
Z pozdrowieniami dla wszystkich polecających mi książki,
i z życzeniami Świątecznymi.
Namiastka
Namiastka_lodz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 10:00   #13
Biała Dama
Zakorzenienie

"Kraksa" J.G. Ballard

zacytuję co napisano o tej książce:
"Kraksa to słynna, skandalizująca powieść odkrywająca nowy rodzaj erotyzmu, klasyka literatury undergroundu. Vaughan, telewizyjny popularyzator nauki ulega wypadkowi drogowemu i staje się koszmarnym aniołem autostrad. Samochód jest dla niego piekielnym laboratorium doświadczalnym, w którym prowadzi na ofiarach wypadków perwersyjne eksperymenty erotyczne..."
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-24, 10:06   #14
Biała Dama
Zakorzenienie

powieści dla dorosłych Zbigniewa Nienackiego są przepełnione erotyzmem np. "Raz w roku w Skiroławkach", "Wielki las", "Uwodziciel"...
Biała Dama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-25, 09:38   #15
Słowiańska Lara Croft
Raczkowanie

Ja proponowałabym książkę n.p.prawdziwej historii.Może "Przerwana lekcja muzyki"-Susanna Kaysen.Ciekawa historia,temat poruszający,często wulgarna,porywająca nawet powiedziałabym ,że wyuzdana.

Może ktoś oglądał film pt."Girl,Interrupted"?Z Angeliną Jolie,dostała za tę rolę Oskara,Wiona Ryder...świetny film,świetna obsada...książka też świetna
Stary 2006-12-25, 10:06   #16
uhahana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Słowiańska Lara Croft Pokaż wiadomość
Ja proponowałabym książkę n.p.prawdziwej historii.Może "Przerwana lekcja muzyki"-Susanna Kaysen.Ciekawa historia,temat poruszający,często wulgarna,porywająca nawet powiedziałabym ,że wyuzdana.

Może ktoś oglądał film pt."Girl,Interrupted"?Z Angeliną Jolie,dostała za tę rolę Oskara,Wiona Ryder...świetny film,świetna obsada...książka też świetna
Jesteś WIELKA!

Bo jakiś czas temu oglądałam ten film i bardzo mi się podobał, a później zapomniałam tytułu. Wreszcie wiem Dzięki.

Nie wiedziałam, że film jest na podstawie książki. Skoro tak, to książka też musi być super. Ogólnie lubię wszelakie 'psychiatrykowe' książki i polecam!
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.
'

uhahana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-25, 17:02   #17
Darin
Rozeznanie

Stephen King - "Bezsenność"
Stary 2006-12-25, 21:08   #18
etachic
Raczkowanie

"szewcy" podstawa, w ciekawy sposób możesz z takiej wulgarności pójść dalej... to temat maturalny??? jaki??

p.s. mnie też pomóż...

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=163913
etachic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-25, 21:29   #19
so_na_ta
Rozeznanie

Z.Nienacki :"Konopielka"
Melissa P."Sto pociagniec szczotka "
so_na_ta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-25, 21:32   #20
Chezzy
Zakorzenienie

A może "mechaniczna pomarańcza" Anthony’ego Burgessa lub "Trainspotting" Irvine'a Welsha (polskie "Ślepe tory") i filmy na ich podstawie

Chezzy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 08:48   #21
Ludowa
Zakorzenienie

A może klasycznie - Nabokov i jego "Lolita"? Nie jest specjalnie 'wulgarnie', ale jeśli jeszcze nie czytałaś, na pewno będziesz zadowolona ;>

PS I baw się dobrze na sylwestra

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 11:27   #22
ka_ma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darin Pokaż wiadomość
Stephen King - "Bezsenność"
czytalam, mysle ze do wulgarnosci jej daleko
ka_ma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 12:16   #23
gabka9
Zadomowienie

GG do gabka9

Polecam "Ono" Doroty Terakowskiej Właśnie zaczytuję się w niej po raz drugi. Momentami szokuje.

Siedzę i zastanawiam się co robi pozostałe 6 cudów świata

Bloguję:

WrzosowiskoMakeUp

gabka9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 22:24   #24
Missy
BAN stały

Może cos Anais Nin?
Missy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-27, 22:41   #25
muron
Zakorzenienie

proponuje Nicka Cave'a. Turpizm do szescianu. Momentami szokujace. Tragiczne historie osadzone na amerykanskiej prowincji.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431
muron jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-28, 11:02   #26
lady-dark
Zadomowienie

Proponuję - Ostatnie Tango w Paryżu. Najpierw nakręcono potem film z Marlonem Brando (dość nieprzyzwoity jak na tamte czasu), potem napisano książkę(Alley Robert).
lady-dark jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-28, 15:36   #27
kurczępieczone
Przyczajenie

proponuje gazete
kurczępieczone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-28, 16:17   #28
neska951
Zakorzenienie

Judy Blume "wakacyjne siostry" czytałam wczoraj do 4 rano
knikga z biblioteki
neska951 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-12-29, 13:53   #29
Słowiańska Lara Croft
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez uhahana Pokaż wiadomość
Jesteś WIELKA!

Bo jakiś czas temu oglądałam ten film i bardzo mi się podobał, a później zapomniałam tytułu. Wreszcie wiem Dzięki.

Nie wiedziałam, że film jest na podstawie książki. Skoro tak, to książka też musi być super. Ogólnie lubię wszelakie 'psychiatrykowe' książki i polecam!
Dziękuję za uznanie.Mi także bardzo podobał się film,szczególnie postać grana przez Angelinę Jolie.Ogólnie film porusza ciekawy temat.Brakuje w nim kilku baaaaarrrrrrdzzzzoooo ciekawych wątków.Książka jest krótka,być może dlatego,że autorka pisałą ją przez pryzmat wielu lat.Spędziła w szpitalu 2 lata,bez powodu.Osobiście myślę ciekawe persony i charaktery tam były.Mnóstwo smiesznych sytuacji.Chociażby text,kiedy Daisy podchodzi do stołu i pyta co to są tosty z miodem bo nigdy nie jadła miodu...poczęstowano ją,a ona odpowiada z miną wniebowzięcia-Hmmm dobry,samakuje jak pszczoły!-JAK TO?-No zupełnie jak pszczoły-miękki,słodki,puchowy,lek ko drazni w język-ZUPEŁNIE JAK PSZCZOŁY> .Ciekawy przypadek...

Gdzie oglądałaś ten film?Ja miałam kasetę jeszcze niedawno,ale została zniszczona,długo szukałam w wypożyczalniach ale nie ma...
Stary 2006-12-29, 22:15   #30
uhahana
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Słowiańska Lara Croft
Gdzie oglądałaś ten film?Ja miałam kasetę jeszcze niedawno,ale została zniszczona,długo szukałam w wypożyczalniach ale nie ma...
A ja właśnie z wypożyczalni miałam, na dvd.
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.
'

uhahana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości