Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VII - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-02, 11:17   #2341
Ando
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VII

ale mi sie mlody wypial przed chwila
normalnie mi taka gulka wystawala na brzuchu
takie to male, a juz broi
Ando jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:20   #2342
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
I bardzo słusznie

Śliczny domek Kalinki i śliczna Kalinka

Oj tak, też mam zarost na brzuchu

Oby jak najszybciej wyzdrowiał

Czekam na relację i na fotki

Ad1. Gratulacje
Ad2. Fajnie, że masz już opiekunkę dla dzidzi
Ad3. A Ty to powinnaś się trzymać z daleka od malowania chyba Chodzi mi głównie o farbę.
Wiem ,ale mieliśmy farby co schną po godzinie ,ale fakt pół dnia wdychałam opary , ale musiałam pomóc męzowi bo on zawsze tyle nawyzywa , naprzeklina się , że wykonywałam z nim małe drobiazgi wykończeniowe , oj Ci faceci

Nadia jest dzisiaj bardzo grzeczna może od oparów rzeczywiście , o nie naćpałam dziecko

Edytowane przez Kasik_12
Czas edycji: 2012-04-02 o 11:25
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:22   #2343
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Znaczy, że jutro szykuje się dużo wizyt:
phdwao
ajka
braznzoletka
Karolina PW
sas
ja

Rozmawiałam właśnie z moją siostrą i powiedziała, że kuzynka jej chłopaka spodziewa się dziecka - termin ma na 26.07. Okazało się, że będzie chłopak i biedna przepłakała dwa dni bo chcieli dziewczynkę. Ah różnie z tymi płciami i oczekiwaniami.
trzymam kciuki za wszystkie wizyty dzisiejsze

jak sie dowiedzialam ze bedzie syn, to mi lzy polecialy, szybciej bardzo liczylam na dziewczynke, ale teraz nie moge sie doczekac jak moj rojber sie urodzi. Jak bedzie podobny do TZ to bede miala przechlapane, bo mu sie odobno buzia nie zamykala

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Przyszłam na 10 minut Okazało się, że mam stanowczo za dużo ubranek na 3-6 miesięcy, a za mało na 0-3 Ale ubranek jest od groma Trzy 60l worki na śmieci są pełne Gdzie ja to pomieszczę, to nie wiem
my narazie mamy plastikowe pudla, pozniej chcialabym jakąs komode dla malego kupic

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:24   #2344
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
Wogule wszyscy sie sypia.. Moja mama tez niezbyt dobrze sie ma - jakies przerzuty po raku na kregoslup jej wykryli, tylko jeszcze nie sa pewni. Maz ledwo na nogach stoi z przemeczenia, ojciec - strzep nerwow9pisze habilitacje ktora go przerasta), tylko czekac jak go cos dopadnie - z reszta wlasnie dopadlo a on to ignoruje...a ja leze, i tez zyje z dnia na dzien wlaciwie - jakas masakra
Kurcze, to nieciekawie faktycznie Mam nadzieję, że wszystko Wam się poukłada. Dużo zdrówka dla całej rodzinki

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
co do termometru - ja póki co mam w domu cyfrowy (ale zwykły) microlife, który migiem mierzy temperaturę i spróbuję go używać. Jak się dziecię bardzo będzie buntować, to zainwestuję w inny, ale mamusie doświadczone mi pisały, że z tym termometrem one sobie spokojnie radzą
Też mam ten termometr. A masz z miękką końcówką? Bo ja z normalną i nie wiem, jak to będzie z wkładaniem do pupci
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:29   #2345
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
byliśmy dziś na car boot'ie
kupiłam łóżeczko drewniane za 12 f
i kilka fajowych ciuszków jak nóweczki
znajomi zaproponowali nam tez, ze dadza wanienke i taką gondolke wiklinową na drewnianym stojaczku, mama za to przysłała mi zdjecie wózka, który chcieliby nam kupić - co myślicie?
fajnie, ze car boot udany my sie po swietach wybieramy, mam nadzieje, ze cos fajnego tez sie nam trafi
wozek fajny, mnie tylko wkurza, ze kosz na zakupy taki malutki jest, ale co zrobic

Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Witam z rana z kawusią z pracy ja dziś zaczynam 6 miesiąc
super, gratulacje

Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość

--
Tak w ogóle to zaczęłam w sobotę 25 tydzień stawiam bezalkoholowe oczywiście

Może to nieładnie ale muszę się pochwalić - wczoraj teściowie dali nam kasę na wózek także odetchnęłam z ulgą bo kwestie finansowe spędzały mi sen z powiek
brawa na kolejny tydzien
no i fajnie ze strony tresciow, ze pomagaja

Synek

Stary 2012-04-02, 11:30   #2346
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Wiem ,ale mieliśmy farby co schną po godzinie ,ale fakt pół dnia wdychałam opary , ale musiałam pomóc męzowi bo on zawsze tyle nawyzywa , naprzeklina się , że wykonywałam z nim małe drobiazgi wykończeniowe , oj Ci faceci

Nadia jest dzisiaj bardzo grzeczna może od oparów rzeczywiście , o nie naćpałam dziecko
No, ale jednak uważaj z malowaniem. To jest jednak chemia
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:32   #2347
hanjah
Zakorzenienie

Nie mam pomysłu na obiad... chyba jakąś zupę ugotuję-będzie najszybciej i najzdrowiej
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-02, 11:33   #2348
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
No, ale jednak uważaj z malowaniem. To jest jednak chemia
Właśnie przeczytałam artykuły na temat malowania w ciąży to rzeczywiście odradza się, chyba że w dobrze wietrzonym pomieszczeniu i z dużymi przerwami . Głupek ze mnie , oj ta ciąża odbiera mi inteligencje , hehe
Stary 2012-04-02, 11:38   #2349
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

Też mam ten termometr. A masz z miękką końcówką? Bo ja z normalną i nie wiem, jak to będzie z wkładaniem do pupci
z normalną. Spokojnie, jakoś sobie poradzimy, nasze mamy miały do użytku tylko rtęciowe, które trzeba było długo trzymać i żyjemy i my i one, a tu kilka sekund i po sprawie

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:39   #2350
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie przeczytałam artykuły na temat malowania w ciąży to rzeczywiście odradza się, chyba że w dobrze wietrzonym pomieszczeniu i z dużymi przerwami . Głupek ze mnie , oj ta ciąża odbiera mi inteligencje , hehe
u mnie ma mąż malować futryny i na ten czas wyprowadzam się do babci. Czekam tylko na cieplejszą temp. by okna były otwarte w ciągu dni.

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:39   #2351
natee
Zakorzenienie

Dzień Dobry!
Trzymam kciukasy za wszystkie dzisiejsze wizyty, bo jest ich kilka

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
A wózek trzykołowy?
czterokołowy
Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość
Nie zastanawiajcie się tylko bierzecie zwłaszcza ten kosz Mojżesza to fajna sprawa
no kurcze tata oglądał i mówił, ze bardzo łatwiutko sie zmienia te wszystkie trzy części
Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Ale super!!! kurcze sama bym się przejechała na carboota...niestety pracuje każdą niedziele może uda mi się któregoś dnia
my mamy tez w okolicy sobotniego carboota, ale z kolei TŻ w soboty do południa jeszcze pracuje, wiec zostają nam niedzielne
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Super zakupy Jak dla mnie wózek ma zbyt intensywny kolor. Oni go Wam kupią i wyślą do UK?
My od rodziców dostaniemy kasę na łóżeczko i wózek, żebyśmy mogli kupić dokładnie co chcemy.
Początkowo tez mielismy dostać kase, ale cenowo jest wielka przepaść miedzy nowymi wózkami w UK a w Hiszpanii, mama przylatuje na poród, razem z biletem wykupiła jeszcze jeden bagaż a to i tak sie bardziej opłaca niż kupić nowy wózek w funtach...
Mama jeszcze niedawno pracowała w sklepie z mebelkami i akcesoriami dzieciecymi, wiec i wózki ma oblukane wie mniej wiecej na co patrzeć i przed kupnem oczywiscie sie ze mną konsultuje a co do kolorku to ja właśnie lubie intensywne. Mają jeszcze na oku jakiś inny w kolorach turkus albo biskupi, zobaczymy
Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
super jak chcę Wam kupić to bierzta, fajny wózek
hehehe

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:40   #2352
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewurka Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzisiaj idę na badania jakieś do szpitala, nie wiem dlaczego, dziwnie tak i potrzebuje mocz, normalka, ale zapomniałam na czczo i wysiusiałam się po płatkach z mlekiem i mocz jest mętny czy to po płatkach i mleku czy mam jakąś bakterie?
jak mi pobierali mocz tutaj to nigdy nie bylam na czczo, bo oni sami dawali mi pojemnika jak przychodzilam na badania... jak do tej pory wszystkie wyniki mialam prawidłowe...

Cytat:
co za dzien... ojciec mi sie dusi, nie wie co mu jest, nie moze oddychac, ale do szpitala nie chce jechac, bo "pewnie przejdzie"... wykoncze sie...
jak nie chce jechac na pogotowie to moze wezwij karetke?? nigdy nie wiadomo czy to nie jest cos powaznego...

Cytat:
Napisane przez Ahawaa Pokaż wiadomość
Jako, że dziś poniedziałek załączam zdjęcia brzucha (22+2) oraz jego zawartość - Kalinę, która podczas badania postanowiła pobawić się swoimi stopami
ladny brzusio

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

Przeglądam w necie pogodę na najbliższy tydzień u mnie-jutro w nocy ma u mnie padać śnieg Tego to nawet zimą tu nie było Na Święta jeszcze nie sprawdzę, bo tylko do piątku znalazłam... ale żeby chociaż niedziela była ładna
jestem zalamana tą prognozą, mam tyle czasu wolnego i wiem ze w zimnym nie bedzie mi sie chcialo tylka z domu ruszac. A juz sie przyzwyczailam do tego ciepla

Cytat:
Cześć mamusie

Stawiam soczek za mój 28 tydzień
Wczoraj teściowa zdeklarowała się, ze będzie zajmować się naszą córeczką jak wrócę do pracy , więc super problem z głowy ( mam nadzieję , że się jej nie odwidzi )
gratulacje :

Synek

Stary 2012-04-02, 11:41   #2353
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratulację. Cieszę się, że z małą wszystko dobrze

Jako, że dziś poniedziałek załączam zdjęcia brzucha (22+2) oraz jego zawartość - Kalinę, która podczas badania postanowiła pobawić się swoimi stopami
Ślicznie wyglądasz.
Chciałabym przytyć niewiele, a juz tyyyyle mi sie uzbierało. Chyba będę większa niż w pierwszej ciąży.

Macie już tyle rzeczy dla maluszków. Ja nie kupiłam jeszcze nic. Jakoś tak sama nie wiem co itd. jestem jakaś niezdecydowana.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:45   #2354
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Ślicznie wyglądasz.
Chciałabym przytyć niewiele, a juz tyyyyle mi sie uzbierało. Chyba będę większa niż w pierwszej ciąży.

Macie już tyle rzeczy dla maluszków. Ja nie kupiłam jeszcze nic. Jakoś tak sama nie wiem co itd. jestem jakaś niezdecydowana.
Kochana listę wyprawkową masz na pierwszej stronie , warto z niej skorzystać . Większość rzeczy kupiłam przez allegro , rzeczy droższe typu wózek od koleżanki a pozostałe z aukcji, i sporo przy tym oszczędzasz.
Stary 2012-04-02, 11:46   #2355
sas
Wtajemniczenie

hej dziewczynki
ja juz po kawie i kawaleczku sernika
pgoda okropna ble...a bylo juz tak ladnie dzisiaj idziemy z tz do szkoly rodzenia a potem na wizyte ciekawe ile ten moja maly szkab juz wazy, bo mamusia znowu przytyla...jak ja wam zazdroszcze dziewczyny!mi waga idzie z tyg na tydzien i juz mam bardzo duzo na plusie, ale mimo mniejszych procji jedzenia, itp tyje..nie wiem czy to woda czy tluszcz
Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
Witam z rana z kawusią z pracy ja dziś zaczynam 6 miesiąc
to swiętujemy
Cytat:
Napisane przez ajka89 Pokaż wiadomość
Nie wierzę Pumcia,że Ty taka pracoholiczka pisze, jak dobrze jest być na L4, hehe=

Zapomniałam Wam napisać, że jestem już po wizycie. Ginka przełożyła mi połówkowe na 25 kwietnia, ale miałam dzisiaj robione usg. Z dzieciątkiem wszystko w porządku Jest ułożone główką do dołu, no i potwierdziła płeć- nadal dziewczynka została dziewczynką Dostałam receptę na żelazo i mam brać co dwa dni i mocz, morfologia do zrobienia na następną wizytę. Glukozę dostanę dopiero 25 kwietnia do zrobienia
super, ze wizyta udana!!
Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość

a co do chodzika, to nie wiedziałam
jesli chodzi o chodzik, to kazde dziecko reaguje inaczej..fakt, ze trzymanie dziecka caly czas w nim moze zaszkodzic, ale uzywanie go z umiarem nie jest takie zle....

Cytat:
Cześć mamusie

Stawiam soczek za mój 28 tydzień
Wczoraj teściowa zdeklarowała się, ze będzie zajmować się naszą córeczką jak wrócę do pracy , więc super problem z głowy ( mam nadzieję , że się jej nie odwidzi )
Zaraz zabieram się za nadrobienie zaległości weekendowych mam nadzieję ,że u wszystkich bardzo dobrze i gratki za kolejne tygodnie
Sprawdziłam stan wyprawki i okazuje się , ze juz praktycznie wszystko mam zostały tylko rzeczy do higieny ( pampersy, termometr lekarski , waciki, octenisept , nożyczki, sliniaczki , butelkę i smoczek )

Mamusie doświadczone jakie termometry polecacie , może do ucha ???
Gratuluje 28 tyg- kolejna imprezka
co do termmetru my kupilismy ten na podczerwien albo przyklada sie do czola albo do ucha, wyniki w 2 s...fakt troche kosztowal, ale jestem zadowolona
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:47   #2356
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam dwa tyg temu Czekaj na wene a potem nie bedziesz mogła przestać

Stary 2012-04-02, 11:51   #2357
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Wogule wszyscy sie sypia.. Moja mama tez niezbyt dobrze sie ma - jakies przerzuty po raku na kregoslup jej wykryli, tylko jeszcze nie sa pewni. Maz ledwo na nogach stoi z przemeczenia, ojciec - strzep nerwow9pisze habilitacje ktora go przerasta), tylko czekac jak go cos dopadnie - z reszta wlasnie dopadlo a on to ignoruje...a ja leze, i tez zyje z dnia na dzien wlaciwie - jakas masakra
nieciekawie rzeczywiscie. Oby sie wszystko jakos ulozylo

Cytat:
ewka5891 pytałam Cię ostatnio gdzie będziesz rodzić, ale nie pamiętam czy odpisałaś
musialam przegapic to
bede rodzila w Dundee, w Ninewells Hospital. Słyszałam dobre opinie na jego temat, mam nadzieje, ze bedzie dobrze

Synek

Stary 2012-04-02, 11:58   #2358
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Kochana listę wyprawkową masz na pierwszej stronie , warto z niej skorzystać . Większość rzeczy kupiłam przez allegro , rzeczy droższe typu wózek od koleżanki a pozostałe z aukcji, i sporo przy tym oszczędzasz.
Tak, wiem, że tam jest lista, jeszcze tam nie zaglądałam, ale zajżę.
Też zamierzam kupić sporo rzeczy na all.

Cytat:
Napisane przez natee Pokaż wiadomość
Ja zaczęłam dwa tyg temu Czekaj na wene a potem nie bedziesz mogła przestać
No właśnie chyba chodzi o wenę, a raczej jej brak. Mam nadzieję, że mnie niebawem dopadnie.
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:59   #2359
houserka
Rozeznanie

dzień dobry ale mnie dziś głowa bolała od rano, a spałam z 12h, dopiero po kawie mi przeszło...

Cytat:
Po farbowaniu zawsze używałam szamponu do włosów farbowanych, ale zwykle i tak mi kolor szybko schodził...

Zamarzyło mi się ścięcie włosów i zafarbowanie ich na czarny Tylko fryzjerki muszę tu polskiej poszukać, bo ze Szkotką to się nie dogadam Ja to nawet w Polsce miałam problem wytłumaczyć fryzjerce co ja tak właściwie chcę z włosami zrobić
najlepiej znaleźć zdjęcie w gazecie lub z netu wydrukować i iść z nim do fryzjera
Planuje kupić leżak na balkon rozkładany, taki do leżenie a nie do siedzenia z regulowanym oparciem. macie jakieś propozycje?
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 11:59   #2360
anna99302
Zadomowienie

Dziewczyny! Marcówki się rozpakowały. Teraz czas na kwietniówki
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 12:00   #2361
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja niestety w moich normalnych spodniach się nie dopinam. Też jakiś czas nosiłam do nich gumkę, ale jak przymierzyłam te to nie ma co porównywać -mega wygodne.
A moje przedciążowe spodnie zagarnęła moja siostra bliźniaczka

Termin mam na 4.08. Patrzę na listę i widzę, że ty dzień po mnie
wg OM mam na 5 ale wiem kiedy spłodziłam dziecię i z moich wyliczeń też mam na 4muszę Paulę poprosić żeby zmieniła, ale to jak już poznam płeć, nie będę jej zawracać głowy

jeśli zaś chodzi o spodnie, to niestety właśnie te ciążowe są na mnie za szerokie w pasie i mam jedna parę i muszę pasek do nich ubierać i jak się siada to nie jest super wygodnie...jak mi się troszkę brzuszek rozrośnie, to pewnie zakupię te z H&M, chociaż z drugiej strony na lato z tym pasem też nie za fajnie-gorąco...

Edytowane przez karolka110
Czas edycji: 2012-04-02 o 12:03
karolka110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 12:03   #2362
KarolinaPW
Zadomowienie

Witam jestem po wizycie
Wszystko w porządku, na 100% jestchłopiec
Haniu, możesz mi dopisać n liście?

Urósł od ostatniej wizyty, waży 400g, przez chwilką widziałam obraz 4D, buzię, rączkę, uszko cudny widok!!!
Połówkowe mam 26 kwietnia (24t 1d)
Pozwolił mi jechać na święta, tak jak mówiłyście z przystankami i bez stresu.
Teraz się biorę za nadrabianie wątku
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 12:05   #2363
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
wg OM mam na 5 ale wiem kiedy spłodziłam dziecię i z moich wyliczeń też mam na 4muszę Paulę poprosić żeby zmieniła, ale to jak już poznam płeć, nie będę jej zawracać głowy
ten wątek Hania zakładała, wiec to do niej powinnas sie zglosic w sprawie zmian

Synek

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-02, 12:05   #2364
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Witam jestem po wizycie

Urósł od ostatniej wizyty, waży 400g, przez chwilką widziałam obraz 4D, buzię, rączkę, uszko cudny widok!!!
super

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 12:06   #2365
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
musialam przegapic to
bede rodzila w Dundee, w Ninewells Hospital. Słyszałam dobre opinie na jego temat, mam nadzieje, ze bedzie dobrze
Aha No to będziemy mieć dwa szkockie szkraby na wąteczku Chłopca i dziewczynkę

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
najlepiej znaleźć zdjęcie w gazecie lub z netu wydrukować i iść z nim do fryzjera
Kiedyś tak zrobiłam, ale nawet to nie pomogło Co innego było na zdjęciu i co innego na mojej głowie
Stary 2012-04-02, 12:07   #2366
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Witam jestem po wizycie

super gratuluje synka

Synek

Stary 2012-04-02, 12:07   #2367
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
Witam jestem po wizycie

gratuluję udanej wizyty i synka

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-02, 12:07   #2368
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
oj przepraszam...oczywiście: ehem:pomyłka
Stary 2012-04-02, 12:08   #2369
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Witam jestem po wizycie

superancko !

Stary 2012-04-02, 12:09   #2370
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Witam jestem po wizycie

Gratulacje Już dopisuję
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości