|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Aborcja
Cytat:
Nie wszystko, co jest w ciele matki automatycznie jest jej częścią. Chyba, że dla kogoś nawet tasiemiec byłby w takiej sytuacji częścią matki
|
|
#962 |
|
Zakorzenienie
|
- zarodek i zygota są formą przejściową do pełnego ukształtowania się człowieka, KAŻDY z nas taką formą był; i tyle; prawda jest taka: ta co chce i szydełkiem czy drutem się wyskrobie, bo nie będzie chciała. I tyle; nie jestem sędzią czyjegoś życia i wyborów.
|
|
|
|
#963 |
|
zuy mod
|
moja matka jest za prawem do aborcji, komuś w trudnej sytuacji byłaby w stanie pomóc w tej kwestii; jednak ja jestem dzieckiem chcianym, więc problemu nie było.
|
|
#964 | ||
|
bez kija nie podchodz
|
Studnia bez dna
![]() Nie powinno się negować kogoś innego za jego poglądy tylko dlatego, że nad osobiście bulwersują, są sprzeczne z naszymi zasadami moralnymi a my sami mamy efekt wymiotny na myśl o tym. Każdy żyje jak lubi, co komu do tego. ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
15 letnie dziewczyny w ciąży, alkohol( sama w okresie nastoletnim trzymałam się z kilkoma takimi osobami i powiem szczerze, że dobrze się to dla mnie nie kończyło nigdy) - nie serio, to wcale nie ok. Wiem, że takie środowiska nie występują tylko i wyłącznie w domach poprawczych, domach dziecka itd ale jest to bardzo częste, zresztą domy dziecka powoli się przepełniają..
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2012-04-02 o 20:58 |
||
|
|
|
#965 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nie każde dziecko musi od razu do domu dziecka; ba- kuriozalne jest to, ze prawdziwie sieroty w domach dziecka są rzadkością;
Wiem, ile osób stara się o dziecko a nie może mieć; moja koleżanka z pracy adoptowała kilka lat temu 7-dniowego chłopczyka, bo matka -studentka nie była w stanie dziecka mieć na tym etapie swojego życia; inna koleżanka adoptowała 2 rodzeństwa- takich ludzi jest sporo. W moim mieście od 2 lat działa "Okno zycia"- już 4 dzieci znalazła rodziców, bo tam została zostawiona, by dać im szansę na życie. I wiem jedno: nikomu nie narzucam światopoglądu, wiem, że ludzie mają różnie; ale jak czytam , że panna pisze "jestem wierząca" ale jest ZA, wyskrobałabym się- tzn, jedno: jeszcze nie doszła na studiach do zajęć z logiki , a w darze od losu w puli genów rozumu nie dostała- zdarza się. Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-04-02 o 21:14 |
|
|
|
#966 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do tego, że Ty jesteś dzieckiem CHCIANYM- Twoja matka byłaby okrutną osobą, gdyby powiedziała inaczej... Tym bardziej powinnaś współczuć tym NIECHCIANYM, nieuprzywilejowanym, bezbronnym- co im się nie należy prawo do życia bo akurat zostały poczęte w niewygodnym dla matki/ojca czasie? Jest wiele rozwiązań- wszyscy straszą domem dziecka, ale przejdźcie się do pierwszego lepszego domu dziecka- ILE TAM JEST NIEMOWLAT? ALBO DZIECI OD URODZENIA?? Większość osób, które decydują się na adopcję chcą właśnie niemowlę, tak by móc od początku jego życia być dla niego rodzicami. Cytat:
Zgadzam się, że życie w domu dziecka to nie kolorowa bajka, ale to nie znaczy, że każdego to spotka i że jest to gorsze od całkowitego braku życia. Każda para ludzi, która decyduje się na seks, powinna pomyśleć o ewentualnym dziecku- i to tak nie samolubnie, że w razie czego się usunie (bo jak już pisałam wyżej- nikt o tym głośno nie mówi, ale po NIKIM to tak o nie spływa, więc dla matki i dla ojca też jest to trauma) tylko trzeba się zastanowić czy w razie czego będziemy w stanie zapewnić temu dziecku godne życie jako takie przyzwoite. |
||
|
|
|
#967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Popieram drabineczkę
uczę się języków ![]() odchudzam się 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 ![]() Zmieniam się na lepsze...! ![]() Cenię w ludziach ich oryginalność,odmienność. Wiesz dlaczego?Bo nie każdy ma odwagę być sobą... matura 2014 |
|
|
|
|
#968 |
|
Zakorzenienie
|
- dziewczyno, czy ty miałaś kiedykolwiek styczność z logiką? Chociażby na poziomie logiczności i układania w tym stylu zdań? I proszę cię, nie pisz chociaż w tym wszystkim (bo uważać tak w sprawie aborcji możesz), że jesteś wierząca.
Edytowane przez madana Czas edycji: 2012-04-02 o 21:18 |
|
|
|
#969 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Właśnie przez taką gadkę o 'mordowaniu niewinnych dzieci' w kobietach może tworzyć się poczucie winy - nie przez dokonanie aborcji a przez atmosferę zaszczucia.
|
|
|
#970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#971 |
|
Raczkowanie
|
Tak,wyobraź sobie że miałam styczność z logiką,nie wiem na jakim poziomie Ty jesteś ani w jakim środowisku żyjesz,ale w tym w którym ja żyję nikt mi nie zarzucił niepoprawność układania logicznych zdań więc proszę nie wystawiaj o mnie fałszywej opinii skoro mnie nie znasz
![]() Wyraziłam swoje zdanie.Koniec kropka bo nie mam zamiaru się kłócić. Jedni są za aborcją drudzy nie,tak było jest i będzie... szczerze mówiąc nie myślałam ze przez taki temat wyjdzie taka dyskusja.
uczę się języków ![]() odchudzam się 70 69 68 67 66 65 64 63 62 61 60 59 58 ![]() Zmieniam się na lepsze...! ![]() Cenię w ludziach ich oryginalność,odmienność. Wiesz dlaczego?Bo nie każdy ma odwagę być sobą... matura 2014 |
|
|
|
#972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomyśl tylko nad logicznością zdania: "Jestem wierząca, ale jestem za aborcją i sama bym się wyskrobała"- tylko do tej części się odniosłam, bo że ludzie mają RÓŻNIE, jest dla mnie oczywistością i przekonywać nikogo nie muszę, ani nikt nie musi mnie. |
|
|
|
|
#973 | ||
|
bez kija nie podchodz
|
Cytat:
Ludzie..Ale dalej przystaje co komu do tego, Twoje życie, twoje sprawy, twoje rybki i akwarium. Nie ja będę ponosić konsekwencji Twoich wyborów, nie ja będę żyła z poczuciem piętna mordu, ani z nadszarpanymi zasadami moralnymi. I tak nie masz wpływu na to co zrobi drugi człowiek, i jak będzie chciał to dokona tej aborcji to radze żyć zgodnie z własnym sumieniem i zaoszczędzić nerwów. A teraz posypią się riposty ![]()
![]() Edytowane przez Unex Czas edycji: 2012-04-02 o 21:29 |
||
|
|
|
#974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Samo gadanie o mordowaniu niewinnych dzieci nie wpędzi nikogo w poważną depresję. Jest to niemożliwe. Każda kobieta ma instynkt macierzyński i pod wpływem pseudorad jeśli usunie swoje dziecko, to później i tak zda sobie w pełni sprawę z tego co zrobiła. I będzie żałować, nawet jeśli wie, że z nią dziecko byłoby skazane na biedę przykładowo. Nie mam ochoty z Tobą dyskutować. Powodzenia życzę, daj znać jeśli kiedyś usuniesz córkę lub syna i napisz nam o tym jak świetnie się z tym czujesz! |
|
|
|
|
#975 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
boże drogi czy ty wiesz co to znaczy wystawiać fałszywą opinię?
|
|
|
|
|
#976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#977 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem czy czytałaś wcześniej ale podkreśliłam że być może z biegiem lat moja decyzja się zmieni pomimo tego że nie chce dzieci. Teraz jestem młoda i głupia,a za parę lat.... heh cholera wie
|
|
|
|
#978 |
|
jestę wieszczę
|
Wypowiadałam się już obszernie na innym wątku dotyczącym aborcji, więc tutaj tylko powtórzę : jestem za aborcją na życzenie. W zasadzie dla bogatych już jest aborcja na życzenie, obojętnie jak bardzo ktoś będzie się ciskał i straszył pogromem z niebios.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#979 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#980 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wolno być biernym i dawać przyzwolenia na coś, z czym się nie zgadzamy, a w przypadku aborcji jest to dosłownie kwestia życia i śmierci. ---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- To że ktoś NIE CHCE dzieci nie znaczy, że nie ma instynktu macierzyńskiego! Instynkt to biologia. Jeśli Twoja siostra zaszłaby w ciążę jednak to co? Nigdy by nie byla w stanie pokochać tego dziecka (zakładając, że by je zatrzymała)? |
|
|
|
|
#981 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ewentualny tasiemiec też?
![]() To, że zarodek znajduje się w matce, nie znaczy, że jest jej częścią. Zarodek jest osobnym organizmem, ma choćby inne DNA niż jego matka. Ja nie mam.
|
#982 |
|
jestę wieszczę
|
Eee... przepraszam, ale ja nie kierowałabym się ani tym, co mówią pro-life, ani feministki, ani tym bardziej politycy czy księża. To moje życie i tylko ja wiem, na co w nim mogę sobie pozwolić. Konia z rzędem temu, co mnie przekona do zmiany zdania.
Po prostu nie znam sytuacji kazdej kobiety, by mówić "stop aborcji". Ludzie przeżywają dramaty, a ludzie wkoło najczęściej interesują się płodami, zamiast pomóc żywym dzieciom, co jest według mnie przykre. A tak w ogóle, w Polsce moralność trzyma się dość dobrze. Gdybyśmy prowadzili sensowną politykę prorodzinną, zwłaszcza względem samotnych i młodych mam, to mimo zalegalizowania aborcji, nie byłoby tych zabiegów jakoś zawrotnie dużo. Tak myślę.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#983 | ||
|
bez kija nie podchodz
|
e
Cytat:
Jakbym była ( a nie jestem) za aborcją a w moim kraju byłaby nielegalna to nie byłoby dla mnie problemem wyjechać i jej dokonać tam gdzie jest legalna. I co prawo zabraniające aborcji zmieni coś ? Nie
||
|
|
|
#984 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#985 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
Niemożliwe? Jak ktoś Ci kładzie do głowy że jesteś mordercą, złym, bezdusznym człowiekiem bez krzty moralności to sądzisz, że to w ogóle nie wpływa? Aborcja jest tylko dla ludzi silnych psychicznie, którzy są pewni swojej decyzji. Tacy ludzie nie mają później problemów emocjonalnych.
|
|
|
#986 | ||
|
bez kija nie podchodz
|
Cytat:
||
|
|
|
#987 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#988 |
|
uparta chmura
|
madana-zgadzam się z Tobą w 100%
|
|
|
|
#989 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie być w ciąży i rodzić dziecko (póki co). Maluch kosztuje, a zarobki są jakie są, wynajem mieszkania też kosztuje, rodziny w aktualnym miejscu zamieszkania nie mam, więc dochodziłaby do tego konieczność zatrudnienia niani (co też nie jest wbrew pozorom takie łatwe)- w sytuacji gdybym była samotną matką raczej skłaniałabym się ku aborcji, choćbym miała na to przeznaczyć całe oszczędności. |
|
|
|
|
#990 |
|
Raczkowanie
|
Uczepiłyście się tego instynktu- jak już pojawi się dziecko, to przeważnie (przeważnie!) kobieta robi wszystko, by jemu się dobrze żyło, by było szczęśliwe, otacza je troską i opieką. Nawet oddałaby życie za swoje dziecko. TO jest instynkt macierzyński. A chęć posiadania dziecka jest czymś zgoła różnym- może się wiązać z instynktem macierzyńskim, ale nie koniecznie. Bo często bywa tak, że ktoś chce mieć dziecko, bo to dla niego nowa atrakcja, prawie jak piesek czy nowy samochód.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:52.

Ludzie..