|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3001 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Cytat:
(tak oftopując to trochę przerażające, że osoby wychodzące z ED wstawiają jadłospisy a tam same zdrowe rzeczy, pierdyliard składników i masa ćwiczeń- mam wrażenie, że to takie trochę oszukiwanie samej siebie a wychodzenie z choroby powinno wiązać się z krokiem ku normalnosci... To nie do Ciebie N_tt, chociaż ten kurczak non stop trochę przeraża...) ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
Na przyszłosć poczytaj na wizażu wątki na tem temat. Sama mam ten problem i niestety jak to trwa tydzień lub dłużej to biorę na noc 2 tabletki senefolu (ziołowe). Ale to w awaryjnych wypadkach kiedy już nic nie działa. Są sposoby różne: sliwki moczone, dużo kefirów, woda z cytryną na czczo, len mielony, colon C - wypróbowałam wszystkie i mi nie pomogły ale może na Ciebie zadziałają
|
||
|
|
|
#3002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Potem wrzucam co tam chcę i gotowe- na ciepło i supersmacznie (uwielbiam jaglaną!).
|
|
|
#3003 |
|
Wtajemniczenie
|
R
Śniadanie: kasza jaglana z bananem, malinami i 2 łyżeczkami miodu II Sniadanie: 2 kanapki orkiszowego z szynka, jajkiem, pomidorem, szczypiorkiem + gruszka godzina zumby Obiad: łosoś grilowany, mizeria z jogurtem naturalnym, kasz jęczmienna Podwieczorek: garść orzechów + połowa serka homo naturalnego Kolacja: wędzona makrela + pomidor z cebulą |
|
|
|
#3004 |
|
Rozeznanie
|
R
![]() I: orkiszanka 5 lyzek platkow orkiszowych, 1 otrab, 1/2 wiejskiego, 1/2 banana, 1/2 gruszki posypana poppingiem amarantusowym ![]() II: kromka razowca z wedzona piersia z kurczaka, ogorkiem i czerwona cebula; sniadaniowe resztki czyli pol wiejskiego i pol banana z lyzeczka dzemu wisniowego niskoslodzonego. III: marchewka, jablko (mial byc jeszcze homo nat. ale zostal w domu ).IV: salatka - salata lodowa, pomidor, ogorek, lyzka kukurydzy, cebula, tunczyk i jajko na twardo z sosem czosnkowym na jogurcie. V: umowilam sie z kolezanka na ploty i bedzie prawdopodobnie piers z grilla z jakas surowka... no i pewnie wpadnie piwo albo dwa Woda, kawa, 2x35 min szybkiego marszu. Ujdzie?
|
|
|
|
#3005 |
|
Rozeznanie
|
Moje U ( ????)
śniadanie : owsianka z jog.nat. 180g, jabłkiem, dżemem i cappucino ( trochę za dużo mi się sypneło ) , 1,5 kromki razowca / 1 z pasztetem, 0.,5 z dżemem, kawa z mlekiemII śniadanie : jabłko i 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym i pomidorem, sałatą, ogórkiem Obiad : miseczka krupniku, talerzyk klusek ziemniaczanych Po : kubas cappucino i grzesiek toffi duży Podwieczorek : jabłko, marchewka - brak apetytu Kolacja : twaróg chudy , 2 wafle ryżowe, miseczka zupy pomidorowej
|
|
|
|
#3006 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Widziałam lepsze Twoje jadła.
|
|
|
#3007 |
|
Zakorzenienie
|
Ja odkąd się odchudzam, to z 1,5 litra, choć czasem niestety wychodzi mniej. Gdy nie byłam na diecie, to często nawet tylko pół litra, może dlatego, że nadrabiałam jedzeniem.
|
|
|
|
#3008 |
|
Raczkowanie
|
Moje P: mam nadzieje że lepsze
![]() I bułka z makiem , pół z serem gouda i pomidorem, pół z szynką i ogórkiem , kromka chleba pszennego z serkiem śmietankowym nutridrink II kasza manna na mleku 2% z bananem i dżemem wiśniowym, herbata III zupa szpinakowo-grzybowa IV schab w warzywach i bulionie warzywnym, ziemniaki , brokuły, buraczki , szklanka soku owocowego Froop kiwi V bułka z sezamem, pół z serem gouda, pół z szynką i warzywami, kromka pszennego z serkiem śmietankowym i szczypiorkiem , herbata z miodem I jak ?
|
|
|
|
#3009 |
|
Zadomowienie
|
dawno mnie tu nie było
![]() dzisiejsze utrzymanie 1. śniadanie: 2 jaja sadzone (z miękkim żółtkiem 2. II śniadanie: no wstyd się przyznać ale macdonald cheeseburger, shake i ciastko ![]() rower z koleżanką prawie 2h 3. obiad: duży talerz pomidorowej z makaronem, zabielonej śmietaną. 2 pałki gotowanego mięsa. potem wpadło jabłko i marchewka. 4. podwieczorek: grzanki z masłem orzechowym i bananem. 5. kolacja: mam ochotę na owsiankę (kakao zamiast mleka), żurawina, orzechy itd. |
|
|
|
#3010 |
|
Rozeznanie
|
Takie nieśmiałe, pierwsze próby P...
I. Grahamka: pół z szynką, żółtym serem i pomidorem; pół z serkiem śmietankowym i konfiturą jagodową, kawa z mlekiem. II. Dwa naleśniki z białym serem i cynamonem, cappuccino. III. Kubek kakao na mleku z miodem, banan. IV. Dwie kromki razowca z jajem na twardo i camembertem + porcja sałatki z rukoli, pomidorków koktajlowych, ogórka i oliwy z oliwek; zielona herbata z łyżeczką miodu.
|
#3011 | |
|
Raczkowanie
|
moje U/ lekkie P ( 2 kg do przytycia)
śniadanie: drożdżówka z budyniem polana czekoladą podgrzana w mikrofali <3 + kawa z mlekiem 3,2; ogromne jabłko szkoła: ogromne jabłko, jogurt musli 180g, sałatka z warzyw różnych z sosem jogurtowym obiad: pół woreczka kaszy gryczanej, plaster schabu w sosie, pomidor - gruszka kolacja: kasza manna na szklance mleka z cynamonem, miodem, bananem -100 g migdałów Proszę ładnie o ocenki ![]() ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3012 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie:
Śniadanie:Grahamka z masłem; 3/4 (tyle zostało) krążka serka kremowego Arla z ananasem i migdałami; 2 plastry świeżego ananasa; inka z mlekiem. Śniadanie2: 2 kromki pełnoziarnistego z masłem, serem żółtym, szynką parmeńską i papryką. Obiad: Ziemniaki z koperkiem; smażona wątróbka z cebulką; surówka. Podwieczorek: Pełnoziarniste, wegańskie ciasto makowe; kiwi; kawa z mlekiem. Kolacja: Serek wiejski z czosnkiem i szpinakiem; kromka chleba ze śliwką z masłem, serem żółtym i szynką; marchewka. |
|
|
|
#3013 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiejsze U -> jakaś gastrofaza mnie dopadła
![]() I śniadanie (6:00): * owsianka z kaszą manną na chudym mleku z kakao naturalnym; z bananem, 2 łyżkami naturalnego serka homogenizowanego, orzechami włoskimi, cynamonem, imbirem i sosem czekoladowym Na uczelni: * jabłko * rządek deserowej czekolady z kremowym nadzieniem wiśniowym * serek wiejski 200g z garstką mieszanki studenckiej (orzechy arachidowe i laskowe, migdały, nerkowce, rodzynki, suszona żurawina i ananas), pałeczkami wielozbożowymi i poduszeczkami cynamonowymi z nadzieniem orzechowym * jogurt pitny owoce leśne Obiad (15:30) * gotowany kawałek schabu z 60g kaszy gryczanej i sałatką z czerwonej papryki i czerwonej cebuli Podwieczorek (17:00) * mandarynka Kolacja (20:00) 4 wafle ryżowe wieloziarniste: * 2 z wędzonym serem solankowym, rzodkiewką i szczypiorkiem * z szynką i pomidorem * z camembertem, pomidorem i oliwkami czarnymi Do picia: woda źródlana, zielona herbata, herbata ziołowa, yerba mate, czarna kawa, kawa zbożowa z przyprawą do szarlotki, pu ehr. Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-04-03 o 22:09 |
|
|
|
#3014 |
|
Raczkowanie
|
a jak moje dzisiejsze R ?
woda na czczo z cytryną I. owsianka (3 lyzki platkow owsianych gorskich, 3 lyzki otrebow orkiszowych, lyzka siemienia, lyzka sloonecznika, lyzka zarodkow pszennych + sredni banan + pol szklanki mleka i odrobina serka homo) zielona herbata II. 2 kanapki chleba slonecznikowego z lososiem wedzonym + kefir naturalny 400ml III. kanapka z plastrem cammemberta z pieprzem 2 pyzy na parze, marchewka z groszkiem, 2 małe kawałki schabu i 2 różne surówki (wyszedł z tego talerz obiadowy) + herbata czerwona + herbata z pokrzywy kawa z mlekiem IV. pare suszonych moreli i pare plastrow jablka suszonego + sok marchwiowy jednodniowy V. pol bulki pelnoziarnistej z plasterkiem szynki, dwa liscie salaty, szczypiorek + 150g twarogu poltlustego z czubryca zielona lagodna ![]() powiedzcie mi szczerze, jak to wyglada? co zmienic? czy tylko ograniczyc? bo wydaje mi sie, ze dzis za duzo zjadlam...
|
#3015 |
|
Zadomowienie
|
po co piszecie o wodzie z cytryną? liczycie kcal z tych kilku kropel cytryny czy co, bo nie czaję
|
|
#3016 |
|
Raczkowanie
|
moje R!
Sniadanie- owsianka-mleko 2%, 5 lyzek platkow owsianych,2 lyzki nasion slonecznika i dyni, kilka truskawek i kiwi wkrojonych sniadanie 2- mala galaretka z owocami(truskawy,jablko,b anan) 40 min aerobiku obiad-ryz ciemny z duszonymi na patelni warzywami-brokulem,fasolka szparagowa,porem,papryka i marchewka podwieczorek-niestety jablko w biegu:< kolacja-salatka z tunczykiem,papryka,pomido rem,ogorem i salata!+sos z oliwy z oliwek i cytryny Edytowane przez julink Czas edycji: 2012-04-03 o 22:06 |
|
|
|
#3017 |
|
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie dopiero zaczynam moje R:
Dzis: -owsianka: 3 lyzki platkow, 1/2 szklanki mleka, cynamon, 1 lyzka miodu, 2 lyzki miezanki ziaren (siemie, sezam, slonecznik i jeszcze jakies) -kawa z mlekiem -5 plackow owsianych z 1 duzym ogorkiem kiszonym. (Z nastepujacych skladnikow zrobilam 9 placuszkow, zjadlam 5. 4 lyzki platkow owsianych, 3 lyzki wspomnianej mieszanki ziaren, 1 jajko, 2/3 puszki tunczyka w oliwie, 3 lyzki startego sera zoltego, zabek czosnku, przyprawy) -kawa z mlekiem -pozostale 4 placuszki, kapusta kiszona -serek naturalny homo 150g, 1 banan, 1 lyzka nasion dyni. O kawie wspominam ze wzgledu na mleko, ktore wliczam.
|
#3018 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To uwzględniać te herbaty, wody z cytrynami czy nie? |
|
|
|
|
#3019 |
|
Zakorzenienie
|
U.
1.grahamka z maslem,serkiem wiejskim,wedlina,jajkiem, salata i pomidorem 2.serek wiejski z jablkiem i truskawkami 3.schab,ryz brazowy z pieczarkami,buraczki i ogorki konserwowe 4.jablko,marwitki,garsc pistacji 5.pol duzej makreli wedzonej,2kromki razowego z masem,pomidorem i szczypiorkiem godzina plywania 1,5h jazdy na rolkach
Yesterday I was sad Today I am happy Yesterday I had a problem Today I still have a problem But today I changed the way I look at it Edytowane przez orzeszek01 Czas edycji: 2012-04-04 o 08:03 |
|
|
|
#3020 |
|
Wtajemniczenie
|
RRRRRRRRRR
I: 2 tosty z serkiem i schabem w tymianku II: grapefruit różowy cały wielki i pysznyyyy III: homo ze słonecznikiem i odrobiną suszonej żurawiny IV: Pół woreczka kaszy gryczanej, kawałek mięsa z szynki, warzywa z patelni i sos spod mięsa (bez dodatkowego tłuszczu czy smietany) V: sałatka z kurczakiem (taka standardowa - plus sezam i vinegret)Dziewczyny eRkujące, co robicie w Święta? Bo ja raczej odpuszczę R, chociaż obżerać się nie będę bo za bardzo nie mam czym (nie jem jaj i ryb) - jedynie sałatką makaronową i boczkiem No, najgorszej to będzie z ciastami bo jestem łasuch (będzie bananofee hłe hłe hłe )
|
|
|
|
#3021 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zachowam tylko zasadę, żeby się nie węglowodanić na kolację
|
|
|
|
|
#3022 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
oceni ktoś ? |
|
|
|
|
#3023 | |
|
Rozeznanie
|
nie wiem, czy jestem odpowiednią osobą do oceniania, ale spróbuję
![]() Cytat:
|
|
|
#3024 |
|
Zadomowienie
|
hauuu, z tego co wiem to raz w tygodniu 'grzeszny' dzień jest wskazany żeby naładować siły, węgle żeby nie doszło do katabolizmu.. jak ten dzień przedłuży się do trzech dni to nie powinno się nic stać, bo w sumie co ma się stać? ale ja się nie znam..
![]() U: I owsianka na mleku z serkiem wiejskim, orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi, skórką pomarańczy, miodem, jabłkiem i cynamonem II bułka pszenna z serkiem ziołowym, polędwicą, ogórkiem III ryż brązowy z filetem z kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowo-coś tam IV serek homogenizowany ze skórką pomarańczową, słonecznikiem i figami suszonymi V dwa jajka, trochę serka wiejskiego, sałatka warzywna, kalarepa, szklanka niebieskiej oranżady spróbowalam tego 'cuda' i.. nigdy więcej.
|
|
#3025 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do grzesznych dni to faktycznie działają ale tu mowa własnie o grzesznych 3 dniach
No zobaczymy. Będę jesc normalne ilosci żeby się nie przjesć ale nie będę wybrzydzać i zjem sałatki z majonezem i ciasta
|
|
|
|
#3026 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() cokolwiek nie napiszesz, to dopoki to jablko nie przybiera rozmiarow Twojej glowy to będzie Ci cięzko od niego przytyć... ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- Cytat:
fajne sniadanie, dosyc nietypowe jak na rano (w sensie, ja bym to zjadla pozniej, ale to kwestia gustu). Ja wlasnie tez nie wiem co ze swietami
|
|
#3027 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Grejfrutem się zapchałam a miałam na niego wielką ochotę A tosty od jakiegos czasu jem na sniadanko - skończyła mi się faza na owsiankę ale zapewne do niej wrócę - kupiłam toster więc muszę się nim nacieszyć![]() Ze Świętami w sumie nie mam takiego problemu jak z Boznym Narodzeniem. Na Wielkanoc niewiele mnie kusi oprócz ciast, boczku i sałatek. Jeszcze napaliłam się na bananofee (spód z ciasteczek digestive, masa kajmakowa, banany w plastrach i na to bita smietana) więc pewnie to będzie punkt główny tych swiąt No i baran z ciasta ucieranego Na szczęscie u mnie nie ma tradycji siedzenia przy stole i żarcia do oporu.
|
|
|
|
|
#3028 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też zawsze się dziwie, jak ktoś mówi: "Przytyłem/am w święta, nie dopinam guzika!"- eee? Nie chcę nikogo urazić, ale co trzeba zjeść, żeby w ciągu 2-3 dni przytyć, powiedzmy o pół rozmiaru? Albo nawet 2-3 kilo? Przecież to bardzo dużo!Z drugiej strony nie ma co popadać w paranoję i cieszyć się Świętami, a nie liczyć każdą kalorię. Moja dieta przypadła akurat na Święta Bożego Narodzenia, ale makówek się najadłam i rybka smażona na masełku była, i inne dobroci- tyle, że w mniejszych ilościach (haha, jeden filet z ryby to sobie nawet w otrębach opanierowałam i usmażyłam na łyżeczce oliwy, ale ta smażona na maśle wygrała Właśnie, może powiecie co u Was jada się w Święta? Mi np. obcy jest w te dni żurek z jajkiem, jakieś barszczyki, pasztety i śledzie... Na śniadanie jest świeża pszenna weka z masłem, do tego kilka rodzajów wędlin, frankfurterki, oczywiście jaja na twardo z majonezem / sosem tatarskim / chrzanem. Dzielimy się też święconym w Wielką Sobotę jajkiem. Stoją ciasta: sernik i babka piaskowa / marmurkowa (raz zrobiłyśmy z mamą i siostrą mazurka, ale to akurat nie jest nasz "regionalny" wypiek), ciasto drożdżowe (często w postaci baranka). Obiad jest 100% śląski: śląskie kluski, modro (czyli czerwona ) kapusta i rolady, pierwsze danie to oczywiście rosół. ![]() PS To bananofee (Google podpowiada, że "banoffee") to chyba okrutnie słodkie musi być?
|
|
|
#3029 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Słodkie dlatego lepiej ubić smietanę bez cukru pudru![]() U mnie się jada sniadanie - żurek, talerz mięs, jakis pasztet domowy, sałatki itd. Dużo jaj (ja nie jem. Na obiad swiateczny jakas pieczeń, indyk - taki lepsiejszy obiad najczęsciej z buraczkami. Do jaj tez jest chrzan. Z ciast to babki drożdżowe i ucierane. Mama piecze baranki bo ma taka stara wielką formę na nie - robi im oczka z goździków i zawiązuje na szyi kokardkę. Calosc popypuje cukrem pudrem. Sa pyszne i piękne Robi się też makowce i serniki, chociaż ja ich nie jadam bo nie przepadam W sumie u mnie do dań swiątecznych podchodzi się luźno - ja i brat jestesmy alergikami więc wielu rzeczy nie jemy. Kiedys wpadlismy na pomysl swiątecznej laznii zamiast ryby Generalnie nie mam jakiegos parcia na tradycję - ważne, żeby kazdemu smakowało
|
|
|
|
|
#3030 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
), a zamiast płatków migdałowych- pestki dyni i słonecznika. Yummi. ![]() IV jakaś troszkę uboga się wydaje? I jak dla mnie ciut za mało warzyw (ale może jestem trochę przeczulona i wszędzie staram się wcisnąć jakąś roślinę ), chyba, że sos w III był zrobiony z warzyw, a nie z torebki/słoika. ![]() Ja tam nigdy nie przepadałam za gazowanymi napojami, a po diecie to już w ogóle mnie nie ciągnie. Wolę zjeść pomarańczę albo wypić szklankę soku przecierowego (choć i tak na co dzień pijam tylko wodę, herbaty wszelkiej maści i inkę z mlekiem). Cytat:
A te "ogromne" jabłka wyglądają mi trochę jak zapychanie żołądka...? /nie piszę tego w żadnym wypadku ze złośliwością- po prostu jeśli chcesz przytyć, to jedz tak, żeby faktycznie waga rosła/ Cytat:
Ładne U (no, może standardowo się doczepię do zbyt małej ilości warzyw, chyba, że np. do kolacji to nie były 3 plastry pomidora i 1 rzodkiewka)- są tłuszcze, węgle, białko, luz i trochę słodkości. ![]() Hauuu- Poza tym, jest jeszcze owo magiczne niedietowe 10% Więc można sobie trochę pogrzeszyć, nawet na R. ;-))A ja zamiast pisać licencjata, to czytam jadłospisy.
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-04 o 14:28 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:35.

Potem wrzucam co tam chcę i gotowe- na ciepło i supersmacznie (uwielbiam jaglaną!).
5 lyzek platkow orkiszowych, 1 otrab, 1/2 wiejskiego, 1/2 banana, 1/2 gruszki posypana poppingiem amarantusowym 

)