|
|
#121 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rekrutacja do przedszkola- to jakaś paranoja!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja Moze i niezgodne ale u nas w Szczecinie tez jest Tak jak napisala Ania, mamy ponowną rekrutację i dziecko Moze sie nie dostać, dyrektorka uprzedziła nas o tym na zebraniu. Masz na podoredziu jakąś podstawę prawna, która przyda mi sie w ewentualnej walce o miejsce? Post pisany z telefonu, wybaczcie chaos.
|
|
|
|
|
#123 |
|
Konto usunięte
|
Szukam i kurcze nie mogę znaleźć. Próbuję dalej.
Na razie przeglądam statuty placówek tez, i owszem - jest jedna klauzula, że jeśli rodzic nie wyda w danym terminie oświadczenia o chęci pozostawienia dziecka na kolejny rok - wówczas usunięcie jest możliwe. I tylko wówczas. Zwróć uwagę, ile przedszkola miejsc wolnych podają - zazwyczaj tyle, ile dzieci kończących przedszkole placówkę opuszcza, nie więcej. U nas przeważnie to ok. 30 dzieciaków jest w danym przedszkolu. KAŻDY statut, który teraz czytam zakłada, że dzieci uczęszczające do danej placówki mają pierwszeństwo, czyli niejako automatycznie "zdają" do oddziału wyższego. W przeciwnym razie mogłoby dochodzić do absurdalnych sytuacji, że rok w rok tworzy się całkowicie inna grupa - nie do ogarnięcia wychowawczo, na dobrą sprawę. |
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas też rekrutacja dzieci, które chodzą już do przedszkola jest wcześniej, gdy ona się zakończy, a raczej wszystkie dzieci ją przechodzą, wtedy zaczyna się nabór nowych dzieci, dla których zostaje niewielka ilość miejsc. Przykładowo w przedszkolu na którym nam najbardziej zależało ponoć w tym roku było 13 miejsc, tak mnie poinformowała pani dyrektor.
|
|
|
#125 |
|
Zakorzenienie
|
Szaja u nas jest podanych tyle miejsc wolnych, ile jest w placówce, przeciętnie 120 na jedno przedszkole. Dyra też mówiła, że np. jak się pojawi samotna matka, to oni maja obowiązek przyjąć jej dziecko w miejsce innego przedszkolaka. Mi też się to wydaje paranoją.
Poza tym u nas do tej pory, pomimo ustawy, było po 30 dzieci na grupę. W tym roku mamy inną kurator i baba uparła się, żeby grupy zmniejszyć do ustawowych 25, co w praktyce oznacza wywalenie z grup po 5 osób. |
|
|
|
|
#126 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
do zlobkow jednakowoz slyszalam, ze trzeba miec zaswiadczenie od pracodawcy, ale to temat, ktory prawie nie istnieje, bo na ok. 5 tys dzieci jest co roku 60 miejsc
|
||
|
|
|
|
#127 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;33271580]A nieprawda, nie może być tak. Niezgodne z prawem
[/QUOTE]To u nas w Bielsku też w takim razie działają niezgodnie z prawem. Trzylatek może chodzić cały rok, ale jako 4 latek już może się nie dostać do tej placówki, ani do żadnej. Niestety - potwierdzone wieloma przypadkami. źródło, https://bielsko-biala.nabory.pl/Page...ul.aspx?id=102 Paragraf 3, Punkt 10: 10. Nie ma gwarancji kontynuacji pobytu dziecka w przedszkolu, do którego uczęszczało w roku poprzednim.
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2012-04-02 o 01:45 |
|
|
|
|
#128 |
|
Zakorzenienie
|
To jest wręcz okrutne, dziecko zawiera pierwsze przyjaźnie, przyzwyczaja się do nowego otoczenia a za rok bam, nie jesteś przyjęty. Ja mam przynajmniej gwarancję, że Majka będzie GDZIEŚ przyjęta, jest pięciolatkiem. Jak nie w przedszkolu to w szkole... Chociaż grupę i panie ma tak fajne, że pewnie gdyby się nie dostała, miałaby lekką traumę, gdyby musiała iść do innego miejsca, tym bardziej, że ona wręcz kocha te swoje przedszkole. A akurat Majka jest jednym z dwojga dzieci z jej grupy, które chodzą do 14 lub 15, zależy od dnia, akurat taką mam pracę, że mogę ja odbierać wcześniej.
|
|
|
|
|
#129 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas do stycznia jeszcze opłaty były naliczane starym systemem ( czli 220 zł stałej plus żarcie i reszta ) potem zmienili 5h bezpłatnie plus 3zł za każdą godzinę plus reszta . Okazywało się że te dzieci co wcześniej były do 17 nie raz sa teraz odbierane o 15 ![]() czyli rodzice mogli a dzieciak do końca był w przedszkolu czy jak mam to rozumieć ?chodzi mi o właśnie takich rodziców . Kończyło się tym że mój syn odbierany o 16:30 był jednym z ostatnich dzieci przez pewien czas . było np dwójka dzieci plus trzy panie . Jak się okazało że jest znowu rekrutacja to już dzieciaki siedzą do 16stej
|
|
|
#130 | |
|
Zakorzenienie
|
Ogólnie to mam dzisiaj doła
co to za ... kraj ![]() do mnie dzisiaj znowu się z pracy odezwali, i co, muszę czekać do września a pewnie czekam na nic ![]() Cytat:
rozumiem, ale akurat w mojej "wsi" to popularna sytuacja, bo sklepy otwarte 10-18 a 2 największe zakłady chodzą 6-14 i 14-22
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My myśleliśmy nawet, żeby tak kombinować - pozywam go o alimenty, on grzecznie zgadza się i płaci a mamy miejsce w żłobku, ale zabezpieczyli się przed tym. I jeszcze pit chcą (sprawdzają w którym urzędzie skarbowym się rozliczasz). Ja zapisuję się fikcyjnie na studia dzienne, bo wtedy liczą jako cały etat. Z całego miasta mogę składać podanie tylko do jednego żłobka, bo tylko tam zapewniają specjalną dietę bezglutenową. Miejsc wolnych: 27 ![]() |
|
|
|
|
|
#132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a te studia to po co? pracujesz na część etatu?
|
|
|
#133 |
|
Zakorzenienie
|
Kasiula wlasnie bylam w Rzeszowie i w nowinach, chyba tak sie ta gazeta nazywala, pisali wlasnie o przedszkolach i jak malo miesc. Z tym ze byly dwa przyszkolne przedszkola gdzie w jednym jest cos kolo 30 miejsc wolnych a w drugim 40
|
|
|
|
|
#134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiecie ja się wczoraj dowiedziałam, że syn jednej dziewczyny z bloku przy "moim" przedszkolu dostał się dzięki łapówce dla dyrektorki. Moja koleżanka też twierdziła, że dała tam syna po znajomości. Dowodów nie mam, ale wierzę że tak właśnie można załatwić sprawę. Kwestia, ile to kosztuje?
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Przychodzę się podzielić informacją, że
moja córka dostała się do żłobka
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
iizabelaa
|
|
|
#139 |
|
Konto usunięte
|
Moja córa też
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#140 |
|
Zakorzenienie
|
iizabelaa i szajajaba - Gratuluję. Ja jeszcze nie wiem.
|
|
|
|
|
#141 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki, trzymam kciuki
U nas rekrutacja cały marzec, a w ogóle o tym, że oddział jednak będzie (bo mieli likwidować) dowiedziałam się 26 marca fuks. A wyniki w całym mieście 13 kwietnia o 14.
|
|
|
|
|
#142 |
|
Zadomowienie
|
to ja tez sie moze pochwale (wyniki rekrutacji do przedszkoli byly juz wczoraj), ze moja cora dostala sie do przedszkola ALE do takiego po drugiej stronie miasta (nie tego, ktore mamy kolo bloku..
Co za bezsens - nikt z calego osiedla sie nie dostal (jak wiadomo nie ma rejonizacji). Akurat mamy tu pecha, bo nieopodal jest strefa ekonomiczna i ci co tam pracuja pozapisywali dzieciaki blisko pracy. |
|
|
|
|
#143 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny gratuluje
![]() Ja dziś znalazłam przedszkole, bardzo fajne, ktore moze przyjeloby moja corke we wrześniu do przedszkolaków. W sobotę robią dzień otwarty i zajęcia adaptacyjne, zapisalam sie i idę zobaczyć co i jak. Podczas tych zajęć mam sprawdzić czy mała bedzie sie nadawać do zajęć ze starszymi dziećmi. Ma to rownież ocenić ktoś z kadry przedszkola. Czy ktoś brał udział w takich zajęciach i wie na czym polegają? Zapomniałam zapytać
|
|
|
|
|
#144 |
|
Konto usunięte
|
Może jakieś zajęcia plastyczno-muzyczne, pokazanie sali/sal zabaw, swobodna zabawa przez chwilę, rozmowa z dzieckiem - oczywiście na jej poziomie
chodzi o to, czy kontakt da się jakiś złapać, pewnie rozmowa o odpieluchowaniu, czy dziecko samo zgłasza potrzebę, czy samo je, no rózne takie.
|
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba bym chciała ja posalc do przedszkolaków. Do września pewnie opanujemy samodzielne sikanie, zreszta w rozmowie przez telefon Pani powiedziała ze nie bedzie tragedii jesli bedzie jeszcze w pieluszce ale bedą dążyć do tego by przestała z niej korzystać. Mała bedzie miała we wrześniu 2 lata i 4 miesiące.
A na co warto zwrócić uwagę w wyborze przedszkola ? Mówię o prywatnym. Zlobek to wybrałam łatwo bo zależało mi na dobrych warunkach i dobrej opiece. Ale w przedszkolu to pewnie należy zwróci uwagę na zajęcia jakie maja w ofercie prawda ? |
|
|
|
|
#146 |
|
Konto usunięte
|
A nie lepiej na to, czy ma plac zabaw, czy kadra wykształcona, jakie posiłki?
![]() W przedszkolu dziecko ma się bawić - i dzięki temu uczyć. Wg mnie jedyne, co może być przydatne, to gimnasyka korekcyjna, bo tu o rozwój fizyczny chodzi prawidłowy no i to, by były zajęcia umuzykalniająca - niekoniecznie fachowa rytmika. Ale uważam, że w przedszkolu powinno być dużo zabaw muzycznych, ruchowo-muzycznych, nawet jeśli nikt nie potrafi na pianinie grać, to teraz jest tyle płyt, że spokojnie można super zajęcia robić codziennie. |
|
|
|
|
#147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#148 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za rady
na pewno wezmę je pod uwagę.Ogródek maja - 1000 metrów kwadratowych ![]() Chce ja posalc do www.dzieciswiata.pl |
|
|
|
|
#149 |
|
Zakorzenienie
|
Jullka, u nas zajęcia adaptacyjne obejmowały: oprowadzenie po przedszkolu dzieci, pokazywanie gdzie łazienka, szatnia, jadalnia, sala zabaw. W każdym miejscu zatrzymanie i pokazanie. Potem krótka zabawa, jakieś rysowanie, jak pogoda to wyjście na plac zabaw. Zapoznanie z paniami. Niestety w tym roku z tego zrezygnowali i pierwszy dzień przedszkola (we wrześniu) będzie pełnił tą funkcję
ale oczywiście, tylko dla już zapisanych.
|
|
#150 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:09.

Haters Gonna Hate 
fuks. A wyniki w całym mieście 13 kwietnia o 14.
na pewno wezmę je pod uwagę.