|
|
#721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Krakowianki - część XVII
|
#722 |
|
maszyna, nie człowiek
|
A spowiedź u Dominikanów jest sensowna? Słyszałam, że nawet i tak, ale nigdy nie byłam... A jeśli mam iść, to chcę iść w porządne miejsce, gdzie po mojej litanii grzechów nie będzie dopytki o sprawy, nazwijmy je, intymne. I tego zawiedzenia (ze strony księdza), że nie mam za bardzo o czym opowiadać i żebym sobie poszła w takim razie
|
#723 |
|
Zakorzenienie
|
Sprecyzuj określenie sensowna w kontekście spowiedzi?
|
|
#724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
Po co właściwie chodzicie do spowiedzi? Mam na myśli, czy grzechy z których się wyspowiadacie nie powtarzają się ponownie? Na końcu spowiedzi obiecuje się poprawę, więc przynajmniej z założenia nie powinny ponownie pojawić się. A nawet jeśli to tendencja powinna być spadkowa aż do całkowitej eliminacji. Bo jeśli nie, to jaki sens ma to spowiadanie? Poszeptanie księdzu na ucho, odejście z pokutą i czystszym sumieniem i.... powrót za miesiąc z tą samą śpiewką na ustach?
Tak mnie naszły powyższe pytania Nie pamiętam kiedy byłam u spowiedzi ostatni raz. Pamiętam za to dokładnie, że przystępując do niej nigdy nie robiłam wcześniej rachunku sumienia czy żalu za grzechy i że zawsze mówiłam to samo. Pewnie temu zrezygnowałam
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo osobiste pytanie
![]() W moim rozumieniu, nie chodzi o to, żeby być idealnym i całkowicie wyeliminować grzechy (bo według mnie jest to niemożliwe), tylko o to, żeby do tego dążyć. Liczy się to, że się staram, a po spowiedzi jest mi łatwiej.
|
#727 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Lenkaplama - że spowiedź to spowiedź, do tego rozmowa jeśli potrzeba, a nie szukanie pikantnych opowieści i okazywanie zawiedzenia gdy ich brak
![]() zielona_nadzieja, to druga sprawa, ta całkowicie zależna ode nie. Ale zachowanie księdza ode mnie nie zależy
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2012-04-03 o 20:27 |
|
|
|
#728 |
|
Nie depcze krokusów
|
Lenkaplama - spowiedź powinna nieść pokrzepienie i motywację, by nie popełniać dawnych błędów. Nie ma ludzi idealnych, ale można znaleźć w sobie siłę, by żyć w miłości.
|
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#730 |
|
maszyna, nie człowiek
|
To tez prawda, kilka razy zdarzyło mi się trafić na księdza, który potrafił powiedzieć coś w rodzaju "skoro czesto kłócisz się z rodzicami i nie chcesz tego, to spróbuj znaleźć jakąś odskocznię, zajęcię, które CIę uspokoi i pozwoli na chłodno i bez emocji podchodzić do rozmowy, coś, co pozwoli Ci się wyładować" (wymyślone na poczekaniu :P). Spowiedź to moment oderwania się od tego, co w codzienności jest złe, próby postanowienia zerwania z tym, co złe. A jak się trafia na księdza, któy po wyznaniu grzechów zaczyna śpiewkę "a jakiegoś chłopaka masz, a dotykasz się tak i śmak, nie? eeee, idź z Bogiem, udzielam CI rozgrzeszenia", to witki opadają
![]() Zielona, widzę teraz Znad ksiązki ogarniam powoli, czasem wolniej niż stoję
Rosyjski A1-A2-B1-B2-C1 Francuski A1-A2-B1-B2-C1 Edytowane przez nicRu Czas edycji: 2012-04-03 o 20:45 |
|
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że mój żarcik się przyjął
Oczywiste, że nie ma ludzi idealnych i nie wyeliminujemy grzechu, jednak przyszło mi na myśl na ile ta spowiedź jest skuteczna w Waszym przypadku (w moim absolutnie nie była i nic nie dawała) i czy po spowiedzi czujecie, że coś się zmieniło (lżej Wam? macie większą chęć pracy nad sobą?), czy z automatu wracacie na stary tor po to by za miesiąc znowu przystąpić do spowiedzi z tymi samymi grzechami i tą samą obietnicą poprawy
|
|
#732 |
|
Nie depcze krokusów
|
Lenka - nie grzeszę jakoś bardzo, jak byłam dzieckiem, to się spowiadałam głównie z tego, że się biję z bratem
Po powiedzeniu tego komuś było mi po prostu wstyd za siebie.
|
|
#733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fais-moi une place dans tes urgences, dans tes audaces, dans ta confiance. Edytowane przez zielona_nadzieja Czas edycji: 2012-04-03 o 20:49 |
|
|
|
|
#734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#735 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
high5
|
|
#736 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nadrobię, dzięki za cynk Cytat:
Nie łam się!Cytat:
Cytat:
Szkoda, że człowiek jest taki niekonsekwentny ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#737 |
|
Zadomowienie
|
Lenka nie wiem na ile potrafisz się "wczuć" w wiarę, w to, że Jezus rzeczywiście umarł za Ciebie na krzyżu. Że dał się ubiczować, poniżać, a ostatecznie oddał swoje życie, po to, byś pewnego dnia mogła z nim żyć wiecznej radości. Przecież mógł zrezygnować. Ale nie zrobił tego, z miłości do Ciebie. Tak, to było dawno temu, a jak to się mówi "czas leczy rany" i człowiek przyzwyczaja się do pewnych rzeczy, zapomina, gubi ścieżkę. Chociażby jakaś zupełnie inna, hipotetyczna sytuacja - masz motywację, przechodzisz na dietę, aż w końcu co raz bardziej oddalasz się od tego momentu, w którym coś Cię najbardziej popchnęło do działania, to wszystko siada i wraca normalny tok działania. Tu jest podobnie, dlatego potrzebna jest silna wiara, przypominanie sobie, skoro samotnie umysł się "przyzwyczaja", że On to cierpienie wziął na siebie zupełnie dobrowolnie, z miłości. Niesamowite, jak bardzo można kogoś kochać. To tak, jak przykładowo - nie wystawiłabyś najlepszej przyjaciółki, a gdyby tak się stało - pewnie chciałabyś to naprawić, byłoby Ci mniej lub bardziej smutno. To właśnie żal, za to, że wystawiłaś kogoś, na kim zawsze możesz polegać, kto Ciebie obdarzył miłością. A samo przyznanie się do winy z natury nie jest czymś łatwym, często zahacza o wstyd. Zatem - spowiedź ma pomóc w wyrzuceniu tego i naprawie. Przychodzisz z pokorą, smutkiem, po to, żeby znaleźć źródło sprawy i je tępić, a ostatecznie otrzymać rozgrzeszenie = radość, że Ten, który kocha, wybaczył i siłę, żeby nie robić tego więcej
![]() No i fakt - jeśli tego żalu, tego uczucia zranienia kogoś, kogo Ty kochasz i kto Ciebie kocha, nie ma, to ciężko wynieść ze spowiedzi rzeczywistą pomoc. Tak jak powiedziała Malla - by żyć w Miłości. Trochę chyba zamotałam, ale mam nadzieję, że w miarę rozumiesz, co mam na myśli i trafiam w Twoje pytania.
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#740 | ||
|
Pani Buka
|
Cytat:
![]() i tak w domu będą ciasta na święta ![]() Cytat:
w kościele zaczynam się czuć dość dziwnie (tzn. na mszy, w pustym jest mi jakoś lepiej), a jednocześnie nie jest mi to wszystko zupełnie obojętne...
|
|
#741 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Idąc do spowiedzi za każdym razem ryzykuję, że nie dostanę rozgrzeszenia, bo mieszkam z Tż. Seks uprawiać mogę, większość puszcza to kantem, ale mieszkać już niestety nie. A ja nie uważam tego za wielki grzech. W ogóle to dla mnie grzechem nie jest. I moja spowiedź traci sens, bo obiecuję poprawę w tym jednym wcale nie chcę się zmieniać na lepsze Lenka, odpowiadając na Twoje pytanie. Po spowiedzi jestem bardzo naładowana dobrocią, miłością, chęcią naprawiania siebie. Bardzo to lubię i bardzo tego potrzebuję ![]() Aaa, i wszystko jasne
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Hiper, mam prośbę do Ciebie - czy przy okazji jak będziesz na Lubiczu to mogłabyś zajrzeć do apteki pod nr 24 i sprawdzić czy mają ten rozjaśniacz, i ile u nich kosztuje?
http://www.dlazdrowia24.pl/pl/p/BIOK...-0.0140ml-/260 Chciałam troszkę zejść z koloru do jasnego brązu a z tego co widzę to to się zapowiada fajnie, podobno rozjaśnia o 2-3 tony w miarę naturalnie...
|
#743 |
|
Zadomowienie
|
Hej hej
Po pierwsze chciałam się pochwalić nową buźką śliczną |
|
|
|
#744 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny uciekam na jakiś czas z Wizażu - narobiło mi się masę obowiązków, muszę się w końcu wziąć porządnie do roboty
Gdyby któraś coś potrzebowała czy po prostu chciała pogadać, to łapcie mnie telefonicznie, przez gg lub ewentualnie PW. Trzymajcie się ciepło i radosnej Wielkanocy!
|
#745 |
|
Konto usunięte
|
a ja uwazam że bez sensu jest spowiadac się z tego ż eprzelinałam, nie chodziłam do kościoła, kłociłam się na zebraniu, złożeczyłam w myślach bo i tak się nie poprawi.e z tego bo nie ejstem idalna.
|
|
|
|
#746 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No właśnie tu jest myk... bez przecen ani rusz (czasem nawet po przecenach )
|
||
|
|
|
#747 |
|
Konto usunięte
|
jejku, jeszcze przeżyć dziś, jutro i wolne
|
|
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!
Właśnie wyjrzałam przez okno i widzę pierwszą zieleń na drzewie Coraz bliżej mój ulubiony miesiąc Kama (bo widzę, że jesteś), co robimy? Widzimy się dzisiaj ok 17:00-17:00, abym mogła oddać Ci książkę? Chyba się nie wypowiedziałaś, albo przeoczyłam. SdC, a Ty? Dołączysz? ;>
Teraz źle jest kotu. Edytowane przez Lenkapuma Czas edycji: 2012-04-04 o 09:15 |
|
|
|
#749 |
|
Nie depcze krokusów
|
Miałaś nie narzekać... Każdy może się zmienić, potrzebna jest tylko odpowiednia motywacja i z idealnością nie ma to nic wspólnego.
|
|
#750 |
|
Zadomowienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:43.

Nie pamiętam kiedy byłam u spowiedzi ostatni raz. Pamiętam za to dokładnie, że przystępując do niej nigdy nie robiłam wcześniej rachunku sumienia czy żalu za grzechy i że zawsze mówiłam to samo. Pewnie temu zrezygnowałam 

Nadrobię, dzięki za cynk
ale nadal mam mega ochotę i boję się że jakbym dostała w swoje ręce to zjadłabym całą
Nie łam się!
Szkoda, że człowiek jest taki niekonsekwentny 

Gdyby któraś coś potrzebowała czy po prostu chciała pogadać, to łapcie mnie telefonicznie, przez gg lub ewentualnie PW. Trzymajcie się ciepło i radosnej Wielkanocy! 
bez przecen ani rusz (czasem nawet po przecenach
)