Cytaty z ksiazek - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-30, 21:11   #1651
doleo
Zakorzenienie

Dot.: Cytaty z ksiazek

Cytat:
Napisane przez solaola Pokaż wiadomość
Co to za książka?
Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
doleo skąd są te cytaty?

Jestem ostatnio w bardzo kiepskim nastroju a te słowa jakoś do mnie przemawiają, chciałabym przeczytać książkę
"Czy umiesz cierpieć" Nino Salvaneschi

Przepraszam, że dopiero teraz, nie zwróciłam uwagi, że są nowe posty.
Właściwie ta książka jest cała jak jeden wielki cytat, szczerze polecam Chętnie podzielę się jeszcze kilkoma fragmentami, jeżeli ktoś chce (?)
gdyby każdy miał to samo
nikt nikomu nie byłby potrzebny
doleo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-30, 22:12   #1652
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez doleo Pokaż wiadomość
"Czy umiesz cierpieć" Nino Salvaneschi

Przepraszam, że dopiero teraz, nie zwróciłam uwagi, że są nowe posty.
Właściwie ta książka jest cała jak jeden wielki cytat, szczerze polecam Chętnie podzielę się jeszcze kilkoma fragmentami, jeżeli ktoś chce (?)
Dziękuję za tytuł, już zaopatrzyłam się w ebooka
Stary 2012-04-01, 03:10   #1653
201703160948
Konto usunięte

przypadkowe spotkanie jest czymś najmniej przypadkowym w naszym życiu.../gra w klasy.
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 13:51   #1654
lazurrowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poziomkaa_ Pokaż wiadomość
przypadkowe spotkanie jest czymś najmniej przypadkowym w naszym życiu.../gra w klasy.
fajne

Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.
lazurrowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 14:32   #1655
Neeenusia
Raczkowanie

"W życiu nie ma takiej chwili, abyśmy nie mieli wszystkiego, co potrzebne,
aby czuć się szczęśliwymi. Pomyśl o tym przez minutę [...]. Jeśli jesteś nieszczęśliwy, to dlatego, że cały czas myślisz raczej o tym,
czego nie masz, zamiast koncentrować się na tym, co masz w danej chwili."
Przebudzenie Anthony De Mello

"Wybacz, ale nie jestem gotowa umrzeć w tej sekundzie." Intruz

"Nabroiłem. A wszystko zaczęło się od tego, że się zakochałem.
Zakochałem się jakieś dwa, trzy tygodnie temu, o trzynastej dwadzieścia.
" Zrób mi jakąś krzywdę

"- To ty nie wiesz, jak sobie zrobić kanapkę, tak, żeby się nie pokaleczyć.
- Wiem, jak zrobić serwer z Xboxa; wiem, jak pisać aplikacje do paneli sterowania w dużych bankach; wiem, jak się malować, jakie kupić sobie majtki i jakie lubię słodycze. Jak zrobić mi kanapkę, to ty masz wiedzieć.
" Zrób mi jakąś krzywdę

"Jestem dziwolągiem, który nigdzie nie może znaleźć swojego miejsca. I który zapewne nigdy w życiu nie znajdzie sobie pary. To jest takie dziwne: przecież nikomu się nie sprzeciwiam, nie mam żadnych żądań, z nikim się nie kłócę, nikomu nie odmawiam pomocy. I co? I nikomu nie jestem potrzebna. I nigdy, nigdy, nie będę dla nikogo autorytetem. Może mnie po prostu nie ma? Przecież nawet sama nie wiem, czego ja właściwie pragnę. Głowę mam pełną pytań i nie umiem znaleźć ani jednej odpowiedzi. To pewnie dlatego, że nie żyję naprawdę. Żyję we śnie." Nutria i nerwus Małgorzata Musierowicz

"Najważniejsze, to uważać. Brać, co się chce i nie pozwalać mężczyźnie, by zdobył nad tobą przewagę. Nigdy. Nawet jeżeli kochasz go każdą komórką swego ciała, to może skończyć się bardzo szybko. Nawet jeśli wasze życie toczy się pomyślnie. Nawet gdy znasz wszystkie jego tajemnice i słabostki." Na pastwę Aniołów Jonathan Caroll

"To ty się będziesz musiał ze mnie spowiadać." Małż Marta Dzido

"Boli mnie, boli mnie jak cholera. Boli mnie brak ciebie. Nie sądziłam, że aż tak. Że aż tak bardzo i bez wyjścia." Małż Marta Dzido

"A ja, jak pani widzi, jestem tylko małą, niezrównoważoną, potarganą dziewczynką, która bardzo żałuje, że tak narozrabiała. Kładę symboliczną rękę na symbolicznym sercu i bardzo przepraszam." Panna Nikt Tomek Tryzna

"Ja to bym chciała przeżyć taką miłość, ale taką bezgraniczną, taką do końca. Żeby cały świat zniknął, żeby nic się nie liczyło, tylko ten jedn człowiek. Całe moje życie dotąd jest pełne właśnie zupełnie przeciwnych doświadczeń, że ludzie są wymienialni, że w gruncie rzeczy wszystko jedno z kim jesteśmy.Chciałabym ci coś takiego zrobić, żebyś nie mógł beze mnie żyć, żebyś nie mógł o mnie zapomnieć." Apogryf Jerzy Sosnowski

"Są to słońca, które zachodzą tak samo, jak wzeszły, to znaczy bez blasku." Dama Kameliowa Aleksander Dumas

pozytywnie
Neeenusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 17:41   #1656
Irminusia
Przyczajenie

"Ja to bym chciała przeżyć taką miłość, ale taką bezgraniczną, taką do końca. Żeby cały świat zniknął, żeby nic się nie liczyło, tylko ten jedn człowiek. Całe moje życie dotąd jest pełne właśnie zupełnie przeciwnych doświadczeń, że ludzie są wymienialni, że w gruncie rzeczy wszystko jedno z kim jesteśmy.Chciałabym ci coś takiego zrobić, żebyś nie mógł beze mnie żyć, żebyś nie mógł o mnie zapomnieć." Apogryf Jerzy Sosnowski

suuuuuuuper, bo takie prawdziwe

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Neeenusia
czy w tym Apokryfie jest wiecej takich fajnych myśli???
Stary 2012-04-01, 17:56   #1657
Neeenusia
Raczkowanie

Apokryf Agłai - to książka w zasadzie o walce dobra ze złem, aniołach i tak dalej - ale pełna takich pięknych przemyśleń. Musiałabym najlepiej całą ją przepisać ! Gorąco polecam

pozytywnie
Stary 2012-04-02, 21:42   #1658
dolinateczy
Raczkowanie

„Człowiek zanurzony w miłości pragnie bezinteresownie kochać. Kocham nie za coś, ale pomimo czegoś. Czyli daję siebie samego bliźniemu dlatego, że go kocham.[…] Nie ulegam otoczeniu, ale tworzę życie ze swojego nieskończonego istnienia, nie zważając na to, jak mogę wyglądać i być nazwany na zewnątrz”.
Radosław Milczarek Czy możliwe jest życie przed śmiercią?
dolinateczy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-03, 15:07   #1659
Friese
Zakorzenienie

Są takie dni. Czasami w miejscu, które stanowi podstawę topografii prywatnego świata, nagle pojawia się wywieszka z napisem ,,Likwidacja". Na mapie pojawia się biała plama. Jednak coś takiego zdarza się raz na jakiś czas. Jakiś punkt znika, a pojawiają się inne. Znajduje się inne sklepy, puby, poznaje nowe kobiety i nowych przyjaciół.
Najwyraźniej jednak zdarza się i tak, że ktoś wstaje rano, goli się i wychodzi z domu, tylko po to, żeby przekonać się że wszystko co miało dla niego znaczenie nagle przepada, zostaje postawione w stan likwidacji, wali się, wybucha i nie odpowiada na telefony. Jego osobista mapa pokryła się białymi plamami i w zasadzie przestała być mapą.
Jacek Wolecki miał wrażenie, że obudził się w świecie, który nagle poddano korekcie, usuwając z niego wszystko, co mogłoby być dla niego przyjazne.

Są rzeczy, które przychodzą z wyższego świata i takie, które wychodzą z niższego. Choroby, niefart, kursy walut. Tak było, jest i będzie. Nie ma znaczenia czy siedzisz w szałasie, jaskini czy apartamencie. Dżungla jest wszędzie tam, gdize ludzie. Niosą ją w sobie. Razem z Drzewem Życia, duchami przodków i demonami.
(...)
Czasami nieszczęście spada na nas rzeczywiście przypadkowo. Jak rykoszet. To jak przypadkowe ofiary na wojnie. Palec na spuście trzymany o jedną sekundę za długo, błąd maszyny, awaria zapalnika. Ale nie tym razem. Przyciągnąłeś istotę, która ma cię na oku. To huraganowy ogień. Masz przesrane, człowieku.
Jacek poszuł gorąco, a potem ciarki wędrujące milionem małych nóżek przez plecy i ciemię. Brak oddechu. Łomot wzbudzonego nagle serca. I paniczny chór głosów w głowie, usiłujących zaprowadzić porządek, jak komendy oficerów na trafionym statku. Spokój! To zbieg okoliczności!

Jarosław Grzędowicz: Księga jesiennych demonów (Fabryka Snów, 2003)
Friese jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 11:22   #1660
Neeenusia
Raczkowanie

To był koszmar, a ja nie spałam. To było piekło, a ja ciągle żyłam. To było niewiarygodne, a jednak się działo. Wciąż od nowa i od nowa. Na słońcu, na deszczu i na zimnie. Terry Spenser Hesser "Całując klamki"

Ty szukałeś ocalenia w moich nagich piersiach, w moim brzuchu. To mogło dać Ci chwilową rozkosz. Siły na przetrwanie powinieneś szukać w sobie. M.Nałkowska "Listy miłości"

Mieli bardzo prosty plan: być razem do końca życia. Plan, co do którego wszyscy z ich kręgu zgodziliby się, że jest jak najbardziej realny. Byli najlepszymi przyjaciółmi, kochankami i bratnimi duszami i wszyscy uważali, że bycie razem jest ich przeznaczeniem. Ale tak się złożyło, że pewnego dnia przeznaczenie bezdusznie zmieniło zdanie. C.Ahern "P.S.Kocham Cię"

-A co pan lubi w kobietach?
-Tak naprawdę to niewiele wiem o kobietach.
-Wiedzieć to nikt nie wie, ani Freud, ani one same, ale to jest jak elektryczność, nie trzeba wiedzieć jak działa, żeby cie kopnęło.
C.Zafon "Cień wiatru"

Ale może do tego wszystko się sprowadza. Do miłości, która nie jest falą namiętności, ale decyzją, by poświęcić się czemuś lub komuś niezależnie od tego jakie przeszkody stoją nam na drodze. I może podejmowanie tej decyzji wciąż, dzień po dniu, rok po roku, mówi więcej o miłości, niż gdyby w ogóle nie trzeba było stawać przed takim wyborem
. 100 dni po ślubie

W Twoich oczach jest smutek, ale od razu widać, że masz serce, które wie jak kochać.
Karen Alvtegen "Zdrada"

Bo widzi pan, ja budzę się rano obok niego i szeptem milczę mu do ucha siebie. Wiśniewski "Sceny życia za ścianą"

Są uczucia, które nie mieszczą się w słowach, są historie, których sie nie da opowiedzieć. Judy Budnitz "Gdybym Ci kiedyś powiedziała"

Takich mężczyzn jest teraz dużo, aż za dużo. Czterdziestoletnich chłoptasiów płaczących nad zranionym dzieckiem w sobie, oczekujących współczucia z powodu ich przez przeznaczenie pokrzywdzenia, przez toksyczną mamusię dręczenia; narcystycznych inteligentów herbu wiotki penis, potrzebujących obok siebie kogoś, w kim mogłyby się odbijać błyskawice ich refleksji nad marnością świata; nieszczęśliwych małżonków, teraz, po latach szukających pierwszej prawdziwej miłości, swojej drugiej połówki, czyli mamci, której mogliby wysmarkiwać w klapę żakietu żale i pretensje do żony, która, mówiących, zawsze chciała ich zniszczyć, stłamsić, odebrać im podmiotowość chciała, a potem, po zakończeniu terapii, wracających na łono rodziny. Marek Kochan "Plac zabaw"

Tak, to prawda. Podobno trzeba sie do mnie przyzwyczaić, bo dla osób, które mało mnie znają, bywam niekiedy szokująca. J.Chmielewska "Klin"

..ich usta patrzyły a oczy całowały się tak bardzo, że siatkówka oczu zabarwiła się im na kolor dozgonnej miłości. Angela Becerra "Przedostatnie marzenie"

Miłość wymaga odrobiny przyszłości, my mieliśmy tylko chwile. A.Camus "Dżuma"

pozytywnie
Stary 2012-04-04, 12:21   #1661
lazurrowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Neeenusia Pokaż wiadomość

..ich usta patrzyły a oczy całowały się tak bardzo, że siatkówka oczu zabarwiła się im na kolor dozgonnej miłości. Angela Becerra "Przedostatnie marzenie"

Miłość wymaga odrobiny przyszłości, my mieliśmy tylko chwile. A.Camus "Dżuma"

Uniósł jej rękę i pocałował końce palców.
Ten jeden skromny gest był dla nich obojga kroplą eliksiru spadającą na ich dusze, by uruchomić ową tajemniczą reakcję alchemii miłości, która odmieni i ciało, i duszę, i cały świat dookoła.

Chyba staje się kobietą - pomyślała. - Ciekawe, czy w związku z tym automatycznie posiądę zdolność przenikania rzeczywistych intencji mężczyzn?

Wyszli na parkiet, on objął ją w talii i... stała się magia. Gorący rytm z delikatnym powiewem namiętności rozkołysał ich zmysły, przeniknął na wskroś ciała i wypełnił miłosnym żarem dusze. Tańczyli zapatrzeni w siebie; na tę krótką chwilę, odliczaną nutami melodii, przenieśli się poza przestrzeń i czas, gdzie nie istnieje ani przeszłość, ani przyszłość i gdzie cały świat zamyka się w uścisku dwojga ludzi.

Jako człowiek o ścisłym umyśle wiedział, że czas to skalarna wielkość fizyczna albo zbiór wszystkich punktów i okresów czasowych, a przede wszystkim czwarta współrzędna czasoprzestrzeni w teorii względności. Teraz dostrzegł względność taką, jaka nie śniła się Einsteinowi: czas zwalniał i przyspieszał dla każdego indywidualnie i zawsze ze złośliwą przewrotnością."Na przykład dla mnie ciągnie się jak flaki z olejem, a dla jakiegoś skazańca, który gdzieś tam w celi oczekuje na śmierć, galopuje jak oszalały... Może należałoby stworzyć teorię sadystycznych właściwości czasu?

cytaty z "Nie odchodź, Julio" Ewy Barańskiej.

Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio.
Stary 2012-04-05, 11:12   #1662
Neeenusia
Raczkowanie

I wszystkie drogi prowadziły właśnie tutaj, w jego ramiona, tu był Rzym i Eden, i przystań, i port, i drzwi otwarte do lasu, i nadzieja. Katarzyna Grochola "Osobowość ćmy"

Wolisz rzeczywistość, którą wymyślisz, niż realność prawdziwego życia. Katarzyna Grochola "Osobowość ćmy"

Dostroić dwa serca jest trudniej niż zsynchronizować dwa zegarki. Madsen Axel " Chanel: kobieta niezwykła"

Między dwojgiem bliskich sobie ludzi musi być jakiś sekret, o którym wiedzą tylko oni dwoje. Jeśli tego brakuje - nie stanowią pary. Dawid Grosman "Kto ze mną pobiegnie"

Kiedy się go w końcu zdobędzie, trzeźwieje się? Mężczyzna, którego kochają dwie kobiety na raz, albo więcej kobiet na raz, jest jak akcja, która jest sprzedawana powyżej swojej wartości.Ma się go po prostu. Znowu leży obok, w łóżku. pewnego dnia o świcie, tak jak dzisiaj ja, budzi się, kiedy on jeszcze śpi, podpiera się na łokciu, ogląda się go i zadaje się sobie pytanie: i z tego powodu był ten cały dramat? Te cierpienia, ból, zwątpienie? Z powodu tego pana? Esther Vlilar "Zazdrość"

Biegnie jak jutro, szepcze dzień, obiecuje nigdy. Jej nieuchwytny dotyk jest miękki jak dym, głęboki jak oddech, śnie o jej smaku i czuje palcami dźwięk truskawek, w jej głowie jest cisza. Nicola Morgan
Poniedziałki są czerwone"

Proszę, naucz mnie kochać. Naucz mnie siebie. Daj mi wszystko, co jest godne oddania, a zrewanżuję się tym samym. Daniel Senderek "SMS"

Przedtem zdawało mi się, że wszystkie dni są podobne do siebie i aż do mojej śmierci takie będą. Odkąd ciebie poznałem... nie wymagaj, żebym to wyjaśnił. Wiem tylko jedno: chcę cię zatrzymać w moim życiu i od czasu do czasu przytulić, jeśli nie masz nic przeciwko temu. To, co nam się przydarza, ty traktujesz jako coś w rodzaju choroby. A jeśli to faktycznie choroba, to ja nie chcę wyzdrowieć. Świadomość, że gdzieś istniejesz i myślisz niekiedy o mnie, pomaga mi żyć. Benoite Groult "Słony smak miłości"

Miłość jest kombinacją podziwu, szacunku i namiętności.Jeżeli obecne jest choć jedno z tych uczuć, to istnieje nadzieja, jeżeli dwa, to może nie jest to mistrzostwo świata,ale blisko, a jeżeli trzy- nie masz po co umierać, trafiłeś do nieba za życia. W.Wharton "Stado"

Może kochamy tylko te rzeczy, których nie możemy mieć. Może to właśnie jest miłość. Może tak powinno być. James Jones "Stąd do wieczności"

pozytywnie
Stary 2012-04-14, 12:10   #1663
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f
Konto usunięte

Gainsbourg to we Francji człowiek instytucja – napisał David Quantick- Ten fakt budzi w nas wielki szacunek dla Francuzów. W pełni podzielam tę opinię „.

Jestem w stanie wymyślić dużo fars w rodzaju Les sucettes, ale tworzyć byle czego nie potrafiłbym nawet za duże pieniądze” ( S. Gainsbourg)

To się chyba nazywa piękna brzydota – mówi Marianne Faithfull – Serge był niewiarygodnie atrakcyjny, coś jak Mick Jagger. Był także bardzo seksowny. To taki facet, że kobieta wie – w każdym razie ja wiedziałam – że jeśli pójdzie z nim do łóżka, znajdzie satysfakcję. Absolutna satysfakcję”.

To, co ludzie o tobie mówią, co rozumieją źle lub dobrze, nie ma tak naprawdę znaczenia. […] Kłamstwa bardzo często są pewnie lepsze niż prawda” ( S. Gainsbourg)

Mieć miliony słuchaczy to naprawdę imponujące. Mam forsę - więc weźmy się za coś poważnego „ (S.Gainsbourg)

„ On był po prostu za bystry – utrzymuje Marianne Faithfull. Tutaj intelektualiści są podejrzani. Nikt nie traktuje poważanie takich poeto-artysto-muzyków. Mamy ich mnóstwo, ale cierpią, bo muszą równać w dół, do głupoty.[…] Nie znam nikogo w świecie anglojęzycznym, kto by osiągnął taką zachwycającą błyskotliwość w tekstach – nawet ja!”.

Mówię: Serge, dlaczego palisz jednego za drugim, nie robisz nawet dwusekundowej przerwy? A on się na mnie wkurzył i powiedział, że papieros to dla niego więcej niż żona. Żona wstanie i odejdzie, a kiedy odejdzie, on potrzebuje czegoś dla uspokojenia. Papieros go nigdy nie opuści”.

W otoczeniu świty, tłumu artystów Serge czuł, że musi grać, ale kiedy były tylko dwie, trzy osoby, stawał się po prostu najlepszym kompanem, jednym z najmilszych i najzabawniejszych gości, jakich znałem. Miał takie ironiczne i cyniczne poczucie humoru, charakterystyczne dla kogoś, kto stawia czoło rzeczywistości i kto wie, że ten świat to straszne miejsce, ale zamiast popełnić samobójstwo podejmuje decyzję, by żyć dalej i cieszyć się każdą chwilą”.

„W Ameryce ludzie kojarzą tylko jego image playboya, międzynarodowego ogiera. A mnie biorą inne rzeczy: humor i przewrotność, i poezja, i stosunek do życia, i seksualność, i zabawa perwersją. Znajdowanie piękna na dnie śmietnika, robienie czegoś wzniosłego z prozy życia – moim zdaniem do tego dążą wszyscy i Gainsbourg to umiał”.

Sylvie Simmons „Serge Gainsbourg
2fc115705b804dd24ceafb6c62ae2b078a3b7407_5febc32a8749f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 11:51   #1664
joanna975
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dolinateczy Pokaż wiadomość
„Człowiek zanurzony w miłości pragnie bezinteresownie kochać. Kocham nie za coś, ale pomimo czegoś. Czyli daję siebie samego bliźniemu dlatego, że go kocham.[…] Nie ulegam otoczeniu, ale tworzę życie ze swojego nieskończonego istnienia, nie zważając na to, jak mogę wyglądać i być nazwany na zewnątrz”.
Radosław Milczarek Czy możliwe jest życie przed śmiercią?
Podoba mi sie to "człowiek zanurzony w miłości"...
joanna975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 10:55   #1665
Epril
Raczkowanie

"Wypijam sherry, a po pewnym czasie ucinam sobie małą drzemkę. Sama nie wiem, kiedy zasypiam. Budzę się i jest trochę chłodniej. Myślę, że dobrze byłoby pewnego dnia tak umrzeć. Wypić troche sherry w letnie popołudnie, położyć się na kanapie, nie wiadomo kiedy usnąć i już więcej się nie obudzić."

"Kiedy im przyjdzie ochota, chodzą po domach ludzi. Nie przejmują się tym, czy ktoś akurat włożył do piekarnika suflet, czy coś lutuje, bierze prysznic, tresuje domową mysz, czy rozmyśla nad funkcjami kwadratowymi."

Haruki Murakami 1Q84 t.2
Stary 2012-04-19, 22:36   #1666
Ivi 1988
Zakorzenienie

"Pamietasz, jak razem kiedys tanczylismy?
-Tak. Bylismy nadzy i nigdy nie chcialem wypuscic cie z rak.. Swiat byl dla mnie barwniejszy i wszystko przypominalo mi o tobie..."

Ta z pamieci bardziej... z serii pamietnikow Adriana Mole'a Sue Townsend. Prosty, jakos tak mi sie spodobal.

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 21:48   #1667
EnidanGleanna
Raczkowanie

"Morze to wcielenie emocji. Kocha, nienawidzi, płacze, opiera się wszelkim próbom uchwycenia go słowami, odrzuca wszelkie kajdany. Nieważne, co o nim powiesz, zawsze zostaje coś, czego nie zdołasz wyrazić."

"Musisz zachować wolność, w niej bowiem kryje się twoja prawdziwa potęga i moc: zdolność podejmowania wyborów niezależnie od woli przywódców i królów."

"Najcięższe brzemię przywódcy to odpowiedzialność za podlegających ci ludzi."

"Nie można się kłócić ze wszystkimi głupcami tego świata. Łatwiej ustąpić, a potem ich oszukać, gdy nie zwracają na ciebie uwagi."

"- Jaką wartość ma to, co robimy?
- Samo działanie jest wartością."

"To, co możliwe, jest rzeczą względną."

"Nic nie jest bardziej niebezpieczne niż wróg, który nie ma nic do stracenia."

"Pamiętaj, że wielu ludzi ginęło za swoje przekonania. To dość powszechne. Prawdziwa odwaga polega na tym, by żyć i cierpieć za to, w co wierzysz."

"Obyś ty, który tu wchodzisz, pojął swą ulotność i zapomniał o więzi łączącej cię z tym, co ukochałeś."

"Po pierwsze, nie pozwólcie, by ktokolwiek zawładnął waszym ciałem bądź umysłem. Dołóżcie wszelkich starań, aby wasze myśli pozostały swobodne. Nawet wolny człowiek może być bardziej skrępowany niż niewolnik. Służcie ludziom w potrzebie uchem, lecz nie sercem. Okazujcie szacunek tym u władzy, lecz nie podążajcie za nimi ślepo. Osądzajcie, kierując się logiką i rozumem, lecz nie komentujcie głośno. Nie uważajcie nikogo za lepszego od siebie, bez względu na to, kim jest w życiu. Traktujcie wszystkich uczciwie, by nie narazić się na zemstę. Rozważnie wydawajcie pieniądze. Bądźcie wierni swym przekonaniom, a inni was wysłuchają. A co do miłości... moja jedyna rada brzmi: bądźcie uczciwi. To najpotężniejsze narzędzie, otwierające serca i zyskujące przebaczenie."

"Ci, których kochamy, są dla nas często najbardziej obcy."

"Żyj chwilą obecną, wspominaj przeszłość i nie lękaj się przyszłości, ta bowiem jeszcze nie istnieje i nigdy nie będzie istnieć. Jest tylko teraz."

"Wolność ta to dar, ale też odpowiedzialność cięższa, niż kajdany."

Christopher Paolini "Eragon".
EnidanGleanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 22:28   #1668
Neeenusia
Raczkowanie

"Trwała tak sobie, jak potrafiła. Od książki do książki, od spaceru do spaceru, od śniadania do śniadania, którego czasami nie zapomniała
zjeść. Czasami odpisywała na listy, których regularnie zapominała wysyłać. Nie miała pragnień, ale czekała. Chyba na coś, co się wydarzy, choć nie wiadomo czy na pewno."

"A można się trochę zakochać? Nie można. Tak jak nie można trochę być w ciąży."

"Wyznania do czegoś zobowiązywały,coś naprawdę znaczyły. A tego chyba bała się najbardziej."

"I miotam się. Tylko że ja niszczę wszystko, aby potem cierpieć jeszcze bardziej. Szczęśliwe życie i piękne wzory nie dla mnie. Miałam żyć już tylko ostrożnie. Brać ostrożnie. Dawać ostrożnie."

"Tęskniła za sobą spokojną. Za porządkiem w domu, za kinem, za listami, które przestała pisać do przyjaciółki i brata mieszkającego w Kanadzie. Tęskniła za książką, gazetą, spo- tkaniem z koleżanką i rozmową o niczym. Przychodziły chwile, kiedy czuła się bardzo samotna."

"- Jest pani zmęczona sukcesem, czy samotnością?
- Najbardziej sobą."

"Dalej jest tylko jutro, a każde jutro, jeżeli się w ogóle zaczyna, to zaczyna się od „teraz”"

"Ten przypadek wyglądał jak los zapisany w gwiazdach."

pozytywnie
Stary 2012-04-29, 12:46   #1669
ArouseControversy
Raczkowanie

Mariah skąd ściągnęłaś☠ebook'a: "Czy umiesz cierpieć" Nino Salvaneschi ?
Próbowałam z chomikuj, ale są błędy, znaczki itp.
ArouseControversy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 14:19   #1670
201703160948
Konto usunięte

Nie ma dobrych przyjaciół. Nie ma złych przyjaciół. Są jedynie ludzie, których pragniesz i z którymi chciałbyś być - ludzie, którzy mają swoje miejsca w twoim sercu.
Stephen King - To.
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-29, 20:33   #1671
Mariah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ArouseControversy Pokaż wiadomość
Mariah skąd ściągnęłaś☠ebook'a: "Czy umiesz cierpieć" Nino Salvaneschi ?
Próbowałam z chomikuj, ale są błędy, znaczki itp.
Właśnie stamtąd U mnie nie ma błędów, mam plik w formacie .txt który otwieram notatnikiem
Stary 2012-05-01, 18:53   #1672
innamoratissima
Raczkowanie

GG do innamoratissima

"Życie czasem albo przeraża, albo uwiera jak ziarenko piasku w oku."

"Zawsze myślał, że siła tkwi w broni i w rękach. Potem poznał potęgę języka. Zrozumiał, że są słowa, którymi można uderzyć, ranić, a nawet skatować. Miał świadomość, że w niektórych sytuacjach pistolet zawiedzie, a słowo nie. Kula zabije, a słowo będzie dręczyć, wgryzie się w umysł i stopniowo wyniszczy, aż złamie i jeszcze coś zyska (...)"

"Zasypiając myślał, że to wszystko, co się teraz działo, powinno być snem. Rano po prostu otworzyłby oczy."

Lucie Di Angeli-Ilovan "Żniwo gniewu"

2012 - 6

"Chciałabym, żeby kiedyś ktoś tak na mnie czekał, że z tej wielkiej tęsknoty nie mógłby zasnąć"
T. Jonsson
innamoratissima jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-05, 17:05   #1673
cathy_dollanganger
Przyczajenie

Im więcej się o życiu wie, tym bardziej staje się ono niezrozumiałe.”

To nie sztuka kochać człowieka w nieszczęściu. Dopiero w szarym codziennym życiu miłość wystawiona jest na prawdziwą próbę.”

Większość dobrych uczynków to postępowanie egoistyczne, bo chcemy czuć się szlachetni i bardziej wartościowi.”

Kiedy ludzie mówili o miłości, wiedziała, że dla niej te słowa znaczą coś zupełnie innego niż dla nich. Dla niej miłość była uczuciem bezkompromisowym, któremu człowiek oddaje się cały, bez reszty, aż sam staje się tylko miłością.”

Siedemnaście lat. I głowa pełna marzeń, o których nikt, nikt nie powinien wiedzieć.”

Nic nie czyni człowieka równie ślepym, jak chęć chronienia kochanej osoby.”

Nie wymienił jej z imienia na głos, ale i tak rozniosło się echem po opustoszałej wiosce niczym krzyk żalu i rozpaczy.”

Kiedy umiera jakiś człowiek, trzeba przejąć jego najlepsze cechy. Nie można pozwolić, by zmarnowało się to, co dobre.”

Serdeczne pozdrowienia od człowieka, który nie wiedział, jak zakończyć list, i dlatego pisał aż do śmierci albo raczej śmierci czytelnika.”

Marzenia i tęsknota, to one nadają naszemu życiu sens.”

Zasiej niepewność w obozie wroga, a wygrana będzie twoja.”

Tengel z wahaniem zbliżył się do niego.
Heming spostrzegł go i przywołał do siebie ruchem ręki. Na ustach syna wodza igrał bezczelny uśmieszek.
Patrz tam! – powiedział.
Tengel spojrzał na rzekę.
Na drugim brzegu rozgrywała się właśnie niepokojąca scena. Silje płukała bieliznę w lodowato zimnej wodzie. Pranie leżało na kamieniach, a spoza nich widać było, jak jeden z chłopców Brattenga przekradał się w jej kierunku. To ten najbardziej niebezpieczny z braci. Nietrudno było zgadnąć, jaki ma cel.
Tengel krzyknął, lecz jego głos utonął w szumie wody spadającej z dużej wysokości. Heming zaś stał chichocząc.
Zrozpaczony Tengel oglądał się za kamieniem, którym mógłby rzucić, by ją ostrzec, ale w tym momencie Heming złapał go za ramię i wskazał palcem.
Ataku Brattenga Tengel się nie spodziewał. Nie ulegało jednak wątpliwości, że Silje dostrzegła napastnika we właściwym momencie. Wszystko działo się tak szybko, że ledwo zdołali to uchwycić.
Silje błyskawicznie złapała chłopaka za włosy i mocno szarpnęła do przodu. Podniósł ręce próbując się uwolnić. Dziewczyna drugą ręką uderzyła go od spodu w brodę, a w następnej sekundzie kopnęła w podbrzusze. Napastnik skulił się, zrobił kilka chwiejnych kroków w tył i upadł. Leżał wijąc się z bólu. Silje szybko pozbierała pranie i uciekła znad rzeki do domu.
Dwaj mężczyźni po drugiej stronie rzeki popatrzyli na siebie.
Uchowaj Boże! – wykrzyknął Heming. – Myślę, że ja nie będę próbował, o nie.
Mówiła, że umie się bronić – powiedział Tengel. – Ale że aż tak skutecznie...
Schodzili w dół w stronę mostu nad rzeką. Młody Bratteng podniósł się i odszedł chwiejnym krokiem. Nie wyglądało na to, że zechce próbować jeszcze raz.
Pójdę do niej – mruknął Tengel, kiedy znaleźli się na drugiej stronie.
Znalazł ją na podwórzu, całkowicie pochłoniętą rozwieszaniem bielizny. Już z daleka zobaczył jednak, że była poruszona.
Silje, widziałem, co się stało – rzekł podchodząc do niej.
Wypuściła wszystko z rąk i rzuciła mu się w ramiona, bez cienia namysłu, czy robi dobrze, czy źle.
O, Tengelu, dlaczego nie możesz być tu zawsze? – w jej głosie brzmiało wzburzenie. – Taka jestem bezradna bez ciebie!
Odniosłem zupełnie inne wrażenie – powiedział.”

„– […] Czy ty jesteś żebrakiem? [...]
Gdybym był żebrakiem, to bym teraz żył.
Przecież żyjesz!
Nie za bardzo.”

Uważała go za najpiękniejszego na ziemi. Nikt nie miał oczu tak pełnych miłości jak on.”

„– Silje tańcy! – powiedziała Sol.
Tengel odwrócił się do dziewczynki.
Co ty opowiadasz? Silje tańczy?
Silje i Sol tańcą dokoła, o tak! I śpiewają „Tengel psyjdzie, Tengel psyjdzie!”
Pleciuga – mruknęła Silje.
Sol zakończyła demonstrowanie tańca.
A Silje płace. W łózku.
Tengel spoważniał.
Naprawdę, Silje?
Nie, ona przesadza. Nie słuchaj jej!
Nagle Sol przypomniała sobie, że ma jeszcze jedną rzecz do opowiedzenia.
Silje mnie zbiła! – W jej oczach lśniła żądza sensacji.
Tak, tak. Słyszałem o pewnej młodej damie, która rozsypała rozżarzone węgle po podłodze.”

Wszystkie, bez wyjątku, z Sagi o Ludziach Lodu. Ostatni fragment po prostu mnie rozwalił... No i jeszcze:

Ich znakiem były żółte, kocie oczy, posiadali też zdolność czarowania.”
cathy_dollanganger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-06, 12:57   #1674
bejbii
Rozeznanie

GG do bejbii

„Kochaj. Cierp. Śmiej się. Płacz. Tańcz. Gub kroki. I pij mnóstwo gorącej czekolady.”
„moje uczucie nadrabiało wysokością wzlotu krótkość swego trwania”
Gdy spotkasz wreszcie tę jedyną osobę, z którą pragniesz spędzić resztę swoich dni, zaczynasz marzyć o tym, by reszta twoich dni rozpoczęła się jak najszybciej”
„Zwykle, zanim życie wręczy nam swoje najwspanialsze prezenty, owija je starannie w największe przeciwności losu”
„Rodzina jest dla człowieka niczym płótno dla artysty. Przelewamy na nie nasze najwspanialsze marzenia. Kreślimy je często w sposób niedoskonały i nieudolny, ale wszyscy jesteśmy przecież zaledwie amatorami w sztuce życia. Jeśli jednak nie skupiamy się na roztrząsaniu własnych pomyłek, z czasem powstają w ten sposób prawdziwe arcydzieła. Z czasem uczymy się także, że to nie piękno końcowego efektu godne jest najwyższej pochwały, lecz wysiłek jaki wkłada się w jego malowanie”
„Każdemu wedle jego zasług”
„Obie strony zawsze wnoszą do związku bagaż przeszłych doświadczeń”
„Miłość jest jak róża: wszyscy skupiają się na jej kwiecie, ale to kolczasta łodyga utrzymuje ją przy życiu. Sądzę, że właśnie o to chodzi w małżeństwie. Jak powiedział mi kiedyś ojciec, rzeczy najcenniejsze to te, o które trzeba walczyć. W końcu, jeśli wszystko pójdzie dobrze, człowiek uczy się cenić kolczastą łodygę bardziej nawet niż sam kwiat.”
„Bo każdy człowiek szuka przecież własnego domu”

„Szukając Noel” Richard Paul
Stary 2012-05-06, 15:04   #1675
lazurrowaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cathy_dollanganger Pokaż wiadomość
Tengel z wahaniem zbliżył się do niego.
Heming spostrzegł go i przywołał do siebie ruchem ręki. Na ustach syna wodza igrał bezczelny uśmieszek.
Patrz tam! – powiedział.
Tengel spojrzał na rzekę.
Na drugim brzegu rozgrywała się właśnie niepokojąca scena. Silje płukała bieliznę w lodowato zimnej wodzie. Pranie leżało na kamieniach, a spoza nich widać było, jak jeden z chłopców Brattenga przekradał się w jej kierunku. To ten najbardziej niebezpieczny z braci. Nietrudno było zgadnąć, jaki ma cel.
Tengel krzyknął, lecz jego głos utonął w szumie wody spadającej z dużej wysokości. Heming zaś stał chichocząc.
Zrozpaczony Tengel oglądał się za kamieniem, którym mógłby rzucić, by ją ostrzec, ale w tym momencie Heming złapał go za ramię i wskazał palcem.
Ataku Brattenga Tengel się nie spodziewał. Nie ulegało jednak wątpliwości, że Silje dostrzegła napastnika we właściwym momencie. Wszystko działo się tak szybko, że ledwo zdołali to uchwycić.
Silje błyskawicznie złapała chłopaka za włosy i mocno szarpnęła do przodu. Podniósł ręce próbując się uwolnić. Dziewczyna drugą ręką uderzyła go od spodu w brodę, a w następnej sekundzie kopnęła w podbrzusze. Napastnik skulił się, zrobił kilka chwiejnych kroków w tył i upadł. Leżał wijąc się z bólu. Silje szybko pozbierała pranie i uciekła znad rzeki do domu.
Dwaj mężczyźni po drugiej stronie rzeki popatrzyli na siebie.
Uchowaj Boże! – wykrzyknął Heming. – Myślę, że ja nie będę próbował, o nie.
Mówiła, że umie się bronić – powiedział Tengel. – Ale że aż tak skutecznie...
Schodzili w dół w stronę mostu nad rzeką. Młody Bratteng podniósł się i odszedł chwiejnym krokiem. Nie wyglądało na to, że zechce próbować jeszcze raz.
Pójdę do niej – mruknął Tengel, kiedy znaleźli się na drugiej stronie.
Znalazł ją na podwórzu, całkowicie pochłoniętą rozwieszaniem bielizny. Już z daleka zobaczył jednak, że była poruszona.
Silje, widziałem, co się stało – rzekł podchodząc do niej.
Wypuściła wszystko z rąk i rzuciła mu się w ramiona, bez cienia namysłu, czy robi dobrze, czy źle.
O, Tengelu, dlaczego nie możesz być tu zawsze? – w jej głosie brzmiało wzburzenie. – Taka jestem bezradna bez ciebie!
Odniosłem zupełnie inne wrażenie – powiedział.”

Wszystkie, bez wyjątku, z Sagi o Ludziach Lodu. Ostatni fragment po prostu mnie rozwalił...
po tym cytacie od razu z czaiłam się że to z Sagi o Ludziach Lodu.
Cytat:
Napisane przez bejbii Pokaż wiadomość
„Kochaj. Cierp. Śmiej się. Płacz. Tańcz. Gub kroki. I pij mnóstwo gorącej czekolady.”
Gdy spotkasz wreszcie tę jedyną osobę, z którą pragniesz spędzić resztę swoich dni, zaczynasz marzyć o tym, by reszta twoich dni rozpoczęła się jak najszybciej”
„Zwykle, zanim życie wręczy nam swoje najwspanialsze prezenty, owija je starannie w największe przeciwności losu”
„Rodzina jest dla człowieka niczym płótno dla artysty. Przelewamy na nie nasze najwspanialsze marzenia. Kreślimy je często w sposób niedoskonały i nieudolny, ale wszyscy jesteśmy przecież zaledwie amatorami w sztuce życia. Jeśli jednak nie skupiamy się na roztrząsaniu własnych pomyłek, z czasem powstają w ten sposób prawdziwe arcydzieła. Z czasem uczymy się także, że to nie piękno końcowego efektu godne jest najwyższej pochwały, lecz wysiłek jaki wkłada się w jego malowanie”
„Miłość jest jak róża: wszyscy skupiają się na jej kwiecie, ale to kolczasta łodyga utrzymuje ją przy życiu. Sądzę, że właśnie o to chodzi w małżeństwie. Jak powiedział mi kiedyś ojciec, rzeczy najcenniejsze to te, o które trzeba walczyć. W końcu, jeśli wszystko pójdzie dobrze, człowiek uczy się cenić kolczastą łodygę bardziej nawet niż sam kwiat.”

świetne te cytaty, szczególnie ten pogrubiony!

ja niedługo kończę czytać jedną książke to na pewno cytaty ode mnie niedługo się pojawią.

Stary 2012-05-06, 18:29   #1676
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bejbii Pokaż wiadomość

też skończyłam ostatnio czytać tą książkę

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-06, 22:07   #1677
lazurrowaa
Zakorzenienie

- Czy łatwo jest zabijać?
Sądząc po zaciekawieniu malującym się w jego oczach, chyba naprawdę nie znał jeszcze odpowiedzi na to pytanie, mimo, że nosił u pasa miecz, a na piersiach kolczugę.
"O tak - pomyślał Mo - to bardzo łatwe... wystarczy, by w twojej piersi zabiło drugie serce, tak zimne i ostre jak miecz, który nosisz. Trochę nienawiści, gniewu, parę tygodni strachu i bezsilnej wściekłości - i już je czujesz. Kiedy przychodzi do zabijania, ono uderza do taktu, dziko i prędko... I dopiero kiedy jest już po wszystkim, znów czujesz w piersiach to pierwsze serce, które bije miękko i ciepło. I ogarnia cie przerażenie na myśl o tym, co zrobiłeś w takt tamtego. Twoje prawdziwe serce drży z bólu. Ale to się dzieje dopiero po wszystkim."

Tajemnice... Nic tak nie niszczy miłości.

Zakochana... to brzmiało jak choroba, na którą nie ma lekarstwa. I często tak to odbierała. [...] A jak by to było, gdyby wróciła bez niego? Czy zostawiłaby serce w tym świecie i w swoim świecie chodziłaby z wielką dziurą w sercu?

Serce jest słabe i zmienne, łaknie tylko miłości i nie ma nic gorszego, niż uczynić je swoim mistrzem. Mistrzem musi być rozum, który śmieje się z lekkomyślności serca, drwi z miłości jako wybryku natury nietrwałego jak kwiat.

Każda dobra historia kryje w sobie skomplikowany splot pytań, które niełatwo wytropić.

Wierz mi, ta historia to prawdziwy labirynt. Wydaje się, że jest wiele dróg, lecz tylko jedna prowadzi do celu, a każdy fałszywy krok szykuje nam przykrą niespodziankę.

Cisza i ciemność sprzyjają wyobrażaniu sobie świata w kształcie odpowiadającym naszym pragnieniom.

- Co to jest? - spytała Despina oglądając dziwny przedmiot.
No tak, skąd mogła wiedzieć, jak wygląda przedmiot? Nie wychowywała się na zamku ani w rodzinie bogatego kupca.
- To jest taka rzecz, która przechowuje historie - wyjaśnił Fenoglio.

Smolipaluch znów poczuł zapomniany smak życia, na który składały się tęsknota i radość, gorycz i słodycz, i wszystko to, co przemija, co ma początek i kres, co odzyskane i stracone, stracone i na nowo odzyskane.

Jaką straszliwą bronią jest miłość. Działa skuteczniej od najostrzejszego noża.

Atramentowa Śmierć. Cornelia Funke.

Ma w sobie coś, czego nie da się opisać słowami.
John Steinbeck, Podróże z Charleyem. W poszukiwaniu Ameryki.

Stary 2012-05-06, 22:14   #1678
EnidanGleanna
Raczkowanie

"Pieniądz jest spiżarnią najszlachetniejszej siły w naturze, bo ludzkiej pracy. On jest sezamem, przed którym otwierają się wszystkie drzwi, jest obrusem, na którym zawsze można znaleźć obiad, jest lampą Aladyna, za której potarciem ma się wszystko, czego się pragnie."

"Kto nie idzie naprzód, cofa się."

"Dobiegać środka życia i nie znaleźć nawet śladu drogi, po której by się iść chciało – cóż to za rozpacz!..."

"Trzy wieki sławy oddam za chwilę szczęścia i dziwię się tylko mojej głupocie, że kiedyś inaczej myślałem."

"Ideały – to malowane żłoby, w których jest malowana trawa, niezdolna nikogo nasycić!"

"Odrzuciłem szczęście, które samo wpadło mi w ręce... Ale czy może być szczęściem to, czego nie pragniemy?"

"– Czy myślisz – spytał Wokulski – że można... kochać kobietę w sposób idealny, nie pożądając jej?
– Naturalnie. Jest to jedna z masek, w którą lubi się przebierać instynkt utrwalenia gatunku.
– Instynkt – gatunek – instynkt utrwalenia czegoś i – utrwalenia gatunku!... – powtórzył Wokulski – Trzy wyrazy, a cztery głupstwa.
– Zrób szóste – odpowiedział doktor nie odejmują oka od szkła – ożeń się.
– Szóste?... – rzekł Wokulski podnosząc się na kanapie. – A gdzież piąte?
– Piąte już zrobiłeś: zakochałeś się."

"Najgorszą samotnością nie jest ta, która otacza człowieka, ale to pustka w nim samym."

"Dajcie mi jakiś cel... albo śmierć!"

"Ach, gdybym wiedział, że śmierć jest zapomnieniem... A jeżeli nie jest?... Nie, w naturze nie ma miłosierdzia... Czy godzi się w nędzne ludzkie serce wlać bezmiar tęsknoty, a nie dać nawet tej pociechy, że śmierć jest nicością?"

Bolesław Prus "Lalka".
Stary 2012-05-07, 19:10   #1679
bejbii
Rozeznanie

GG do bejbii

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
też skończyłam ostatnio czytać tą książkę
Czy również upolowałaś ją w Biedronie?
Stary 2012-05-07, 21:58   #1680
EnidanGleanna
Raczkowanie

"(...) O, przeklęta niech będzie chwila, kiedyś przeze mnie ujrzana: oczy Twoje: tyle czułości w Twoich oczach, której mi zawsze brakowało, dlatego zabiłem tamto wszystko, co tak kochałem, i porzuciłem tamto wszystko, bo nie było czułości u nich dla mnie. I powędrowałem do krainy Nad, na wschód od Edenu, i tysiąc dni wędrowałem i tysiąc nocy, i Ciebie ujrzałem w tamtej chwili przeklętej błogosławionej."

"Białe włosy Twoje, Boże. Gdzie jesteś, Olga? Gdzie jesteś? Przyjdź. Ułożymy się w trawach wysokich bardzo, nikt nas nie dojrzy, niebo tylko i ptak na niebie przelotem, nikt nas nie skaleczy, słońce nas będzie dotykać, a ja włosy Twoje lekko, słoneczne białe włosy Twoje przepiękne. Gdzie jesteś? "

"Czy wiesz, czym był dla mnie każdy przystający na przystanku przed Twoim domem tramwaj? Tym przyjedziesz. Nie. Następnym. Tak przyjechało ich dużo i każdy tramwaj był dla mnie największą nadzieją, a czas przyjazdu między jednym a drugim - oczekiwaniem bolesnym, lecz zawsze nadziejnym. "

Edward Stachura z Listów do Olgi
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości