|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
| tak |
|
501 | 71,57% |
| nie |
|
199 | 28,43% |
| Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja
Cherry, Twoje zdanie podsumowuje ten wątek i w ogole cala dyskusje- aborcja to sprawa sumienia, ja np. nie potrafilabym sie pogodzic z tym, ze usunelam ciaze, bo wpadlam, a sa osoby, ktore by nie mialy z tym problemu, takze mimo ze jestem przeciwna aborcji, to jestem za jej zalegalizowaniem- bo moze wreszcie zniknie aborcyjne podziemie i "lekarze", ktorzy pozbawiaja kobiety plodnosci poprzez kiepsko wykonany zabieg. I jednoczesne podnoszenie swiadomosci, obowiazkowy WDZ w szkolach i obowiazkowe badania ginekologiczne- wiem,utopia.
|
|
|
|
#1112 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Strzela mnie gdy słyszę takie brednie. ps to nie jest jakaś fikcja literacka jak ktoś nie zna tej bulwersującej sprawy to tutaj filmik z konającą dziewczyną na kilka dni przed śmiercią: http://www.youtube.com/watch?v=LM6XjvI9Jms http://nasygnale.pl/kat,1025341,titl...wiadomosc.html Dla niektórych chyba istnieje jeden typ gwałtu - dokonany przez jednego pana w średnim wieku w hotelowym pokoju, pewnie poznanego przez internet, taki po którym fajnie się pozbierać, umyjesz się wrócisz do domu pójdziesz na policje a potem nic tylko urodzić fajne zdrowe dziecko i oddać do adopcji a potem zapomnieć o sprawie i wrócić do normalnego życia. Mówię to do pogrubionego. Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-04-03 o 19:00 |
|
|
|
|
#1113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobieta po takiej traumie jak zgwałcenie powinna mieć prawo do podjęcia każdej decyzji, także tej o przerwaniu ciąży i NIKT nie ma prawa jej oceniać. |
|
|
|
|
#1114 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1115 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1116 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33326684]To już jak dla mnie spora przesada.[/QUOTE]
Bo? To, ze bylas uswiadomiona nastolatka, to nie znaczy, ze wszystkie Twoje kolezanki takie byly Ciaza nie bierze sie z powietrza.A za obowiazkowymi badaniami jestem jak najbardziej, tak samo jak sa obowiazkowe szczepienia i okresowe badania pracownicze. I wcale nie po to, zeby sprawdzac czy ktos ma blone- bo mam wrazenie, ze tak to zrozumialas, skoro nazwalas to spora przesada. Niektorych kobiet konmi nie zaciagniesz do lekarza, a potem wielki placz jak przyjdzie choroba, albo kobieta w 10 ciazy, bo nigdy o antykoncepcji nie rozmawiala. Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2012-04-03 o 19:18 |
|
|
|
#1117 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Jak mówiłam, zabezpieczam się, ale nikt mi nie wmówi, że muszę urodzić, skoro zdarzyłoby się mimo zabezpieczenia nieszczęście. Ja drugiej stronie nie wmawiam, że musi przerwać ciążę, żeby nie zmarnować sobie życia niechcianym dzieckiem tylko dlatego, że zdarzył się wypadek. Nie chce - nie przerywa, rodzi, wychowuje. Czemu to nie idzie zwykle w drugą stronę? Czemu nie może być - chcesz, przerywasz, ja nie chcę, nie przerywam? I nie mówię tu o aborcji jako o środku antykoncepcyjnym, bo jako taki byłaby zbyt inwazyjna i wybiera się inne. Jeśli się wybiera. |
|
|
|
|
#1118 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Jeśli kobieta jest już w 10 ciąży (chociaż wystarczy druga ) to znaczy, że była już w szpitalu i niejedno badanie przeszła. W takiej sytuacji, jeśli kolejny raz zachodzi w niechcianą ciążę, to jest upośledzona, albo ewentualnie boi się piekła.
|
||
|
|
|
#1119 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1120 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
To tak jakby podzielić ludzi na grupę tych, którzy uważają, że jak rodzic dziecka (dajmy na to pięcioletniego) ma go dosyć to może je zabić oraz grupę tych, którzy uważają, że rodzic nie ma prawa w takiej sytuacji zabić swojego dziecka. I wiadomo, grupa tych, którzy uważaliby, że może zabić dziecko, miałaby gdzieś czy druga grupa w razie czego je zabije czy nie. Za to jasne, że druga grupa nie chciałaby pozwolić, by ta pierwsza zabijała swoje dzieci. Cytat:
Cytat:
|
|
#1121 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1122 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
W przypadku parotygodniowego płodu to już nie jest tak oczywiste i jest to bardziej kwestia przekonania niż oczywistości. Stąd różnice w prawie i w poglądach. U nas duży wpływ ma katolicyzm - życie ludzkie od naturalnego poczęcia do naturalnej śmierci. Ani aborcja ani eutanazja się w tym nie mieści. Ale to nie jest jedyny możliwy pogląd. |
|
|
|
|
#1123 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1124 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Nadal są osoby, które uważają, że np. noworodka można zabić. I bywało już w historii, że w jakiejś społeczności zabijało się noworodki (jeśli np. były bardzo zdeformowane) bądź też jeśli rodzice nie chcieli mieć dziecka. Za to fakt, z pięcioletnimi dziećmi sprawa jest mniej kontrowersyjna, raczej się ich nie zabija ot tak. Cytat:
|
|
#1125 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Chyba nie mowimy o nadcisnieniu, tylko innych chorobach. Ja uwazam, ze to akurat madre nie jest, poza tym strasznie egoistyczne. Jesli sie okaze, ze np. kobieta ma raka, nie moze miec dzieci itd. to owszem, ona cierpi fizycznie, ale pomysl o bliskich jej osobach, ktore takze cierpia. Dlatego chodzic i sie badac! |
|
|
|
|
#1126 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1127 | ||
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
. Akurat Twoje poglądy są wyrażone w sposób bardzo wyważony i spokojny. Nie jestem za aborcją po 12 tygodniu ciąży. Generalnie ideałem byłoby, by aborcja na życzenie była do 8-9 tygodnia. Oczywiście dla mnie. Po tym czasie płód ma już według badań sprawny mózg, cały układ nerwowy. Rozumiem, że ktoś ma inne poglądy i bardzo się z tego cieszę, bo różnorodność nadaje światu koloryt. Byle tylko wyrażać poglądy spokojnie i mądrze Pozdrawiam.---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:05 ---------- Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
||
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
A ja z tego co wiem , to generalnie w środowiskach naukowych chyba jest pogląd, że nie jesteśmy w stanie tak teoretycznie wyznaczyć kiedy człowiek staje się człowiekiem, a więc aborcja jest zaliczna do odbierania życia. No bo co, miesięczna ciąża to nie dziecko, a np 6 miesięczna to już tak? No ja się z tym zgadzam, ale oczywiście na ulicy nie będę latać i nawracać. Jeżeli jakaś kobieta usunie ciąże, to jej sprawa, ja wiem, że bym tego nie zrobiła, nie wyobrażam sobie wręcz, a było tak, że podejrzewałam, że mogłam "wpaść". Jedna mogę zrozumieć aborcję w przypadkach gwałtu czy naprawdę zagrożenia życia.. w takich sytuacjach jedynie.
|
|
|
|
#1129 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
To już byłaby paranoja, bo zaraz za tym powinien iść obowiązek np. brania ślubów kościelnych, żeby rodzinę katolicką uszczęśliwić ![]() Cytat:
I tak samo zwolennicy aborcji mają prawo walczyć o np. aborcję na życzenie.
|
|
#1130 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1131 |
|
BAN stały
|
No, uważają. I co z tego? Każdy ma prawo do swoich poglądów. Tylko, że w żadnym prawie żadnego kraju nie ma zapisu o możliwości zabijania ludzi (w domyśle urodzonych), a w sprawie płodów, nie ma jednoznaczności.
|
|
|
|
#1132 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I to o czym wspomniała Salix- że niektórzy naukowcy twierdzą, że noworodki także nie są osobami w pełnym znaczeniu tego słowa.. Edytowane przez weraera4 Czas edycji: 2012-04-03 o 21:48 |
|
|
|
|
#1133 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Znajdź jakiś dowód na to. |
|
|
|
|
#1134 |
|
Raczkowanie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33331420]To o uśmiercaniu noworodków pachnie brednią
![]() Znajdź jakiś dowód na to.[/QUOTE] Wpisz sobie w google, co ja Ci mam pod nos podsuwać dowody? Przecież nie wymyślam sobie tego. Wpisz sobie chociażby hasło: post-birth abortion netherlands. Albo groningen protocol. Edytowane przez weraera4 Czas edycji: 2012-04-03 o 21:55 |
|
|
|
#1135 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1136 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
„Od 1982 roku obowiązuje zasada, że rodzina chińska w Xinjiangu może mieć dwoje dzieci, a rodzina ujgurska jedno. Przekroczenie tego limitu karane jest wysoką grzywną. Niezależnie od tego, jak podają ujgurscy dysydenci, ponadlimitowe noworodki zabijane są specjalnymi zastrzykami. Informacja ta wydaje się wiarygodna, gdyż wiadomości o zabijaniu zastrzykami ponadlimitowych dzieci zaraz po urodzeniu napływają z niezależnych od siebie źródeł z różnych części Chin.” źródło: http://www.kontrateksty.pl/index.php?action=show&typ e=news&newsgroup=26&id=57 3
|
|
#1137 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;33316682]Ja rozumiem, że może się nie podobać, ale b. często osoby, które tak myślą o aborcji są gotowe zmieniać prawo tak, aby zabieg był nielegalny albo nawet karalny. Historia pokazuje, że to nie działa (patrz pomysł pana Ceauşescu).[/QUOTE]
W nocy jeszcze nie rozumiałaś dlaczego miałaby mnie interesować Twoja macica. Dobre i to, że już dopuszczasz możliwość innego zdania w sprawie pewnego zakresu życia Twojej macicy
|
|
|
|
#1138 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
niestety zbyt często by o tym myślała
|
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1140 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie sadze, ze 100% osob opowiadajacyh sie za aborcja (ale tez i tych ktore sa przeciw) wie jak przebiega rozwoj plodu oraz jak dokladnie zabieg aborcji wyglada. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.

Ciaza nie bierze sie z powietrza.

) to znaczy, że była już w szpitalu i niejedno badanie przeszła. W takiej sytuacji, jeśli kolejny raz zachodzi w niechcianą ciążę, to jest upośledzona, albo ewentualnie boi się piekła.

Ja nie jestem jakas konserwa i rozumiem, ze sa naprawde rozne sytuacje w zyciu. Ale w dzisiejszych czasach, gdzie naprawde jest wiele srodkow antykoncepcyjnych i sa tez testy ciazowe, ktore mozna kupic w aptece albo hipermarkecie...i jesli nie ma innego wyjscia to ten drastyczny krok podjac chociaz jak najwczesniej. Ja przepraszam ale nie jestem w stanie zrozumiec aborcji w 3 czy 4 miesiacu czy jeszcze pozniej. i staram sie ale nie umiem zrozumiec jak mozna miec prawo do czegos takiego (nie mowimy tutaj o przypadkach gwaltu czy zagrozenia zycia matki) Po prostu nie moge. I to nie jest kwestia szanowania czy nie szanowania czyiś pogladow bo mowimy tutaj o kwestii zycia i jego pozdbawiania. Ja moge szanowac czyjes poglady polityczne albo czyis gust ale aborcja, to jest bardziej kwestia sumienia.