ciąża - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-04, 20:41   #1
konwalia39
Wtajemniczenie

ciąża

Witam. Jest tu trochę kobiet które były/są w ciąży i dlatego postanowiłam zadać pytanie tutaj. Długo czekałyście na swoje pierwsze usg? Zrobiłam test ciążowy,a dokładnie cztery-wszystkie pozytywne, od razu umówiłam się na wizyte do ginekologa w mojej przychodni. ( Wstyd się przyznać ale tylko raz w życiu byłam u ginekologa poprostu nie miałam takiej potrzeby tam chodzić.) No i mi powiedzieli że na wizyte trzeba czekać 2tygodnie. Sobie pomyślałam no okej,więc poszłam dzisiaj do tego ginekologa,dał skierowania na różne badania i usg. A więc zeszłam na doł do recepcji się zapisać a Pani mi mówi że najbliższy termin na usg to: 25.04.2012r. Przeraziłam się. Niedość ze czekałam 2tyg,to teraz jeszcze 21 dni na usg. Wy też tak miałyscie? Myśle czy nie chodzić do ginekologa prywatnie,żeby poprowadził moją ciąże. Bardzo drogo to wyjdzie? Bo na usg to na pewno pojde prywatnie.Jest to moja pierwsza ciąża i za bardzo nie wiem czy ZAWSZE sie tak dlugo czeka(wiec jakby co to prosze mi wybaczyc) czy tylko u mnie tak jest?
Pozdrawiam serdecznie.
konwalia39 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 20:58   #2
fiolusiek
Zakorzenienie

Dot.: ciąża

Ja chodze do ginekologa prywatnie i robi usg na kazdej wizycie, nawet jak się nie jest w ciąży Wiec rozważyłabym chodzenie do gina prywatnie
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 21:08   #3
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fiolusiek Pokaż wiadomość
Ja chodze do ginekologa prywatnie i robi usg na kazdej wizycie, nawet jak się nie jest w ciąży Wiec rozważyłabym chodzenie do gina prywatnie
A jaki jest koszt tak mniej wiecej?
Stary 2012-04-04, 21:13   #4
fiolusiek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konwalia39 Pokaż wiadomość
Każdy ginekolog ma swój ''cennik" u mnie w mieście standard to 100 zl.
fiolusiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 21:22   #5
justa86
Zadomowienie

Heh czuję jak bym to ja napisała ten post 2tygodnie temu Tak......potwierdzam, tak to jest w państwowej opiece zdrowotnej:/ i tez byłam na usg prywatnie, pewnie to samo mnie czeka z usg w 12tyg :/ chociaż do ginekologa chodzę państwowo, nawet ze względu na skierowanie na badania.
Tylko nie rozumiem teorii - lepiej chodzić prywatnie, cóż......prawda jest taka że prywatnie to nie małe pieniądze, uważam że w końcu płacę te składki na coś....coś mogłoby mi się należeć wiem..... taka nadzieja i może się nie sprawdzić ale....
justa86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 21:35   #6
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez justa86 Pokaż wiadomość
Heh czuję jak bym to ja napisała ten post 2tygodnie temu Tak......potwierdzam, tak to jest w państwowej opiece zdrowotnej:/ i tez byłam na usg prywatnie, pewnie to samo mnie czeka z usg w 12tyg :/ chociaż do ginekologa chodzę państwowo, nawet ze względu na skierowanie na badania.
Tylko nie rozumiem teorii - lepiej chodzić prywatnie, cóż......prawda jest taka że prywatnie to nie małe pieniądze, uważam że w końcu płacę te składki na coś....coś mogłoby mi się należeć wiem..... taka nadzieja i może się nie sprawdzić ale....
No dokładnie tyle się płaci na te składki a jest jak jest... Też się boje że prowadzenie ciązy prywatnie to za duże pieniadze boje sie ze sie nie wyplace... będe chyba tylko USG robić prywatnie i tyle. A Ty chodzisz do ginekologa który jest lekarzem w szpitalu będzie odbierał Twoj porod? Bo ta u nas Pani ginekolog no to nie i wszyscy mi mówią że mam szukać ginekologa faceta tak żeby potem w razie czego było łatwiej z porodem. Sama nie wiem. Dzisiaj jakoś za dużo wrażeń miałam.
Stary 2012-04-04, 21:52   #7
Lia89
Zakorzenienie

Ja pitolę kobiety, nie wiem gdzie wy do lekarza chodzicie, ale ja będąc u 7 ginekologów - każdy miał w gabinecie USG! I zawsze mi robili, kiedy się coś działo. Zmieńcie ginekologów lepiej. Dodam, że to były wizyty z NFZ.
Lia89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 22:08   #8
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lia89 Pokaż wiadomość
Ja pitolę kobiety, nie wiem gdzie wy do lekarza chodzicie, ale ja będąc u 7 ginekologów - każdy miał w gabinecie USG! I zawsze mi robili, kiedy się coś działo. Zmieńcie ginekologów lepiej. Dodam, że to były wizyty z NFZ.
A można wiedzieć z jakiego wojewodztwa jestes?
Stary 2012-04-04, 22:37   #9
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Jak koleżanka powiedziała, zależy od lekarza i czy to jego gabinet czy też prywatna klinika, w której odbierają także porody. Za pierwszą wizytę u prywatnego lekarza można zapłacić nawet ok 170 zł (w tym jest usg, cytologia i inne badania gin.); później ok 120-100 zł, na koniec co drugi dzień po 20 zł za KTG; badanie prenatalne jest najdroższe, bo kosztuje ok 200 zł, a te trzeba wykonać 2 razy będąc w ciąży. Jeśli ciąża jest prawidłowa to wizyty raz na ok. półtora miesiąca, czasem 2. Jeśli problematyczna to i częściej. Licz się też, że badania z krwi też będziesz musiała robić prywatnie, jeśli wizyty będą prywatne. A to koszt ok 100 zł za pakiecik (czasem wyjdzie mniej, czasem więcej, w zależności co lekarz chce sprawdzić). Licznik prosty. Niestety nie każdego na to stać.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-04, 22:51   #10
Lia89
Zakorzenienie

Cytat:
A można wiedzieć z jakiego wojewodztwa jestes?
Z Pomorza.
Stary 2012-04-04, 23:11   #11
fraszka105
Raczkowanie

GG do fraszka105

Jakie ceny Ja za wizytę prywatną u ginekologa płacę 50zł tylko. Niezły rozrzut.

fraszka105 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 02:05   #12
Lia89
Zakorzenienie

Ja prywatnie płaciłam 80 złotych i w tym też było USG (cytologia nie wiem, bo byłam dziewicą).
Stary 2012-04-05, 14:10   #13
Marika_1987
Rozeznanie

Ja chodziłam w pierwszej ciąży na NFZ i przy każdej wizycie miałam robione USG w gabinecie lekarskim. Teraz chodzę do tej samej przychodni np. idę w środę, bo wtedy przyjmuje moja lekarka i w czasie wizyty mam robione usg ( jestem w 13 tygodniu i miałam już 2 usg)

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 15:56   #14
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Cytat:
Witam. Jest tu trochę kobiet które były/są w ciąży i dlatego postanowiłam zadać pytanie tutaj. Długo czekałyście na swoje pierwsze usg? Zrobiłam test ciążowy,a dokładnie cztery-wszystkie pozytywne, od razu umówiłam się na wizyte do ginekologa w mojej przychodni. ( Wstyd się przyznać ale tylko raz w życiu byłam u ginekologa poprostu nie miałam takiej potrzeby tam chodzić.) No i mi powiedzieli że na wizyte trzeba czekać 2tygodnie. Sobie pomyślałam no okej,więc poszłam dzisiaj do tego ginekologa,dał skierowania na różne badania i usg. A więc zeszłam na doł do recepcji się zapisać a Pani mi mówi że najbliższy termin na usg to: 25.04.2012r. Przeraziłam się. Niedość ze czekałam 2tyg,to teraz jeszcze 21 dni na usg. Wy też tak miałyscie? Myśle czy nie chodzić do ginekologa prywatnie,żeby poprowadził moją ciąże. Bardzo drogo to wyjdzie? Bo na usg to na pewno pojde prywatnie.Jest to moja pierwsza ciąża i za bardzo nie wiem czy ZAWSZE sie tak dlugo czeka(wiec jakby co to prosze mi wybaczyc) czy tylko u mnie tak jest?
Pozdrawiam serdecznie.
spokojnie wychodzi na to że wypadnie ci to Usg na 7-8 tydzień pewnie a wskazane jest zrobić około 8-9 (usg potwierdzające ciąże)
wcześniej usg może np.nie pokazać echa serca więc plus jest taki,że nie bedziesz musiała go powtarzać
ciężarne na NFZ maja i tak lepiej bo zapisuje sie je na wizyty tak jak trzeba nawet jesli kolejka jest dłuższa; przykładowo ja na NFZ do ginekologa czekam 2 miesiące (w wakacje 3) i gdyby kobiety w ciązy miały normalnie umawiać sie na wizyty wg zasad jak wszystkie pacjentki to nie dałoby sie prowadzić ciąży
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 16:29   #15
Marika_1987
Rozeznanie

fankapsychiatrii

ja chodzę na nfz z przychodzi w szpitalu i tam akurat jest tak, że przyjmuje 15 pacjentek dziennie ( akurat moja lekarka). rejestracja jest pół godziny przed przyjęciami czyli np o 13.30 a lekarka przyjmuje od 14. I jak się zmieścisz w tej 15 to lekarka przyjmie tego samego dnia

Moje maluchy

większy maluch
Dawid ur. 28.09.2008 g. 7:58, 56/3030

mniejszy maluch
Liliana ur. 06.10.2012 g. 01:25, 48/2560

Marika_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-05, 16:55   #16
konwalia39
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
spokojnie wychodzi na to że wypadnie ci to Usg na 7-8 tydzień pewnie a wskazane jest zrobić około 8-9 (usg potwierdzające ciąże)
wcześniej usg może np.nie pokazać echa serca więc plus jest taki,że nie bedziesz musiała go powtarzać
ciężarne na NFZ maja i tak lepiej bo zapisuje sie je na wizyty tak jak trzeba nawet jesli kolejka jest dłuższa; przykładowo ja na NFZ do ginekologa czekam 2 miesiące (w wakacje 3) i gdyby kobiety w ciązy miały normalnie umawiać sie na wizyty wg zasad jak wszystkie pacjentki to nie dałoby sie prowadzić ciąży
Dziękuje kochana! Uspokoiłas mnie! Ja już miałam takie myśli że tej fasolce w brzuchu przez to może sie cos stac i w ogole. Nie wiedziałam ze wskazane jest robic w 8-9tygodniu. Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje!

Edytowane przez konwalia39
Czas edycji: 2012-04-06 o 10:47
Stary 2012-04-06, 07:37   #17
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Najważniejsze jest drugie USG tzw genetyczne które należny wykonać dokładnie między 12 tygodniem a 13.6 dniem, bo normy sa dostosowane do tego okresu rozwoju.
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-06, 08:11   #18
asereha
Przyczajenie

U mnie za wizytę prywatną UWAGA! płacę 150 zł. Ale USG za każdym razem i całodobowa opieka
Stary 2012-04-09, 11:50   #19
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

ja płaciłam 120zł za wizytę,plus koszt badań, które też robiłam w tej prywatnej przychodni, więc nie raz wychodziło miesięcznie koło 200-300zł

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości