![]() |
#4501 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Trądzik - cz. 3
Chyba nie na tym wątku
![]()
![]() |
#4502 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może też maseczka z aspiryny, o ile nie masz uczulenia. Na wizażu jest o niej pełno wątków. Poza tym okłady z ziół, szałwia szybko działa. Ale nie radzę zaczynać z kwasami, ani ziółkami, bo może być wysyp. Poleciłabym picie drożdży, bo u mnie momentalnie cera jest po nich lepsza, ale wiem, że niektórzy (może niesłusznie?) skarżą się na wysyp po nich. A problemy żołądkowe pewnie mogą mieć wpływ na stan skóry. Nie jestem w stanie powiedzieć, jak, ale u niektórych wszystkie dolegliwości zaraz widać na twarzy ![]() AgataBm180, Benzacne jest ok, niektórym pomaga ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4503 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4504 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4505 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4506 |
Zakorzenienie
|
http://www.pudelek.pl/artykul/39315/...znej_depresji/ Nie no, fajnie wiedzieć, że nie tylko zwykli śmiertelnicy mają trądzik, ale komentarz "redaktora" jest żałosny
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4508 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
cofanie się to najgorsze co możesz zrobić. Niekorzystanie z życia jest jedną z form samobójstwa.Nie jestem idealna, popełniam błędy, krzywdzę ludzi, ale kiedy mówię 'przepraszam' lub 'kocham' mówię serio. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4509 |
Rozeznanie
|
Ja już walczę prawie 10 lat i wiem, że nigdy nie będę miała ładnej cery i do końca życia będę skazana na podkłady, pudry i korektory. Leczyłam się bardzo długo dermatologicznie, obecnie próbuję terapii hormonami, jest poprawa, ale w dalszym ciągu wyskakują jakieś pojedyncze krostki. Rok temu było gorzej, byłam u dermatologia i chciałam zasugerować leczenie retinoidami, ale Pani dermatolog nie zgodziła się. Pomimo, że moja cera była koszmarna, cała czerwona w okropnych podskórnych bąblach. Rozumiem, że kuracja retinoidami to już ostateczność, ale zauważyłam, że niektóre przypadki są dość łagodne i dermatolodzy sami proponują Izotek
![]() Jeśli chodzi o moją psychikę to bywa zmienna. Czasami gdy planuję jakieś większe wyjście ze znajomymi i widzę, że znowu na mojej twarzy dzieje się coś złego to chce mi się płakać.. mam dość zakrywania, pudrowania. Mam dość wydawania pieniędzy na kosmetyki. Chciałabym chociaż raz wyjść bez tych różnych specyfików i cieszyć się ładną, gładką buzią. Natomiast gdy patrzę na niepowodzenia innych ludzi, duzo gorsze choroby i nieszczęścia z jakimi muszą się zmagać to ciesze się, że mam "tylko" taki problem. Edytowane przez de_wu Czas edycji: 2012-04-03 o 10:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to, że izo stosuje się w lżejszych przypadkach to dlatego, że nic innego nie pomaga i próbowało się już wszystkiego a problem jest nadal, więc niby dlaczego jeśli się da-go nie zlikwidować. Ja sama miałam może nie najlżejszy ale też nie najgorszy przypadek, niektórzy derm uznawali mnie za idiotkę gdy proponowałam retinoidy. Ale miałam to gdzieś i trafiłam w końcu co prawda po znajomości na normalnego faceta który przede wszystkim najpierw spytał mnie co stosowałam wcześniej i bez problemu przepisał izo. 1 kwietnia wzięłam ostatnią tabletkę, wyleczyłam się w 100% i nie mogę co prawda napisać z perspektywy 'ileś tam lat po kuracji' ale sama kuracja jest często demonizowana, te wszystkie skutki uboczne itd. czytając fora nie tylko ja mam takie zdanie. Izo to normalny lek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4511 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odwiedziłam w swoim życiu już sporo dermatologów i większość ciężko nazwać kompetentymi. Narazie jestem na kuracji tabletkami antykoncepcyjnymi od sierpnia 2011 roku, bo okazało się, że poziom androgenów wybiega poza normę. Wyleczyłam podskórne guzy, jednak krostki nadal sie pojawiają, oczywiście nie są tak duże, dość szybko znikają, ale zostawiają czerwone ślady. Poza tym mam blizny po trądziku. Za miesiąc kończę ostatnie opakowanie tabletek i zdaje sobie sprawę, że może nastąpić wysyp, dlatego jestem zdecydowana na Izotek. Będę nalegać, aby moja dermatolog przepisała mi ten lek, jeśli nie, to oczywiście będę szukała innego dermatologa. Jak długo trwała Twoja kuracja izotekiem ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4512 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miałaś postawioną jakąś diagnozę czy po prostu lekarz dał ci anty na kilka miesięcy (btw genialne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4513 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Miałam zlecone badania hormonalne i one wykazały podwyższony testosteron wolny, DHEA i Androstendion. Po badaniu USG wykryto nieznaczne pęcherzyki na jajnikach, jednak zmiany te były minimalne. Po całym badaniu oraz wynikach badań, przepisano mi jakże słynną Diane 35. Opinie nie są pochlebne, ale wiem, że są to tabletki przepisywane właśnie przy moich dolegliwościach. Za cechy androgenne w moim wyglądzie można uznać dość ciemne i gęste (jak na kobietę) owłosienie na rękach oraz kilka włosków na brodawkach sutkowych. Pojedyncze włoski rosną mi również na szyi. Przez wiele lat mówiono mi, że tego rodzaju owłosienie na rękach jest przyczyną ciemnych włosów, oczu itp. Jednak nie każda dziewczyna, która jest brunetką ma takie problemy. Więc po zrobieniu kompleksowych badań, przestałam wierzyć w ten stereotyp. Akurat owłosieniem w tych miejscach mi nie przeszkadza, wystarczy depilacja. Gorzej z trądzikiem, tego nie można się tak łatwo pozbyć. Słyszałam, że po odstawieniu tabletek może nastąpić duży wysyp, dlatego nie widzę sensu leczenia się hormonami, które w zasadzie musiałabym cały czas brać, żeby moja cera jakoś wyglądała. Stąd zainteresowanie Izotekiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4514 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też brałam tabletki anty(właśnie ze względu na trądzik) nie pomogły ale ja miałam wszystko ok z hormonami. W tym co pisze --Olka-- jest sporo prawdy aczkolwiek czytałam dużo relacji właśnie takich że ludzie mieli problem z hormonami, próbowali leczenia w tą stronę nic nie pomagało, brali izotek i pomagał. Niestety nie zawsze ale w wielu przypadkach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4515 |
Zakorzenienie
|
Tak piszecie o tych hormonach że zaczęłam sobie mieszać w głowie;( Ja miałam badany tylko testosteron (wyszedł trochę podwyższony ale jeszcze w normie) No i się boję że powinnam coś jeszcze w tym kierunku zbadać
![]()
#4516 |
Raczkowanie
|
Odnośnie depresji i trądzika, to mnie się osobiście wydaje, że to samo co powoduje depresję powoduje też trądzik (np. zaburzenia hormonalne, dieta). I dziwne jest to że gdy widzę kogoś z trądzikiem to czasem nawet tego nie zauważam, nie widzę tego, nie przeszkadza mi to. Trądzik dla mnie nie istnieje dopóki nie jest na mojej twarzy. I mam jednak coraz większą pewność, że teraz trądzik, ale jak nie znajdzie się i nie wyleczy się przyczyny to potem to będzie znacznie poważniejsza choroba - trądzik to tylko objaw tego co się dzieje wewnątrz. Problem w tym, że dermatolodzy nie chcą widzieć tego związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4517 |
Zakorzenienie
|
Odebrała wyniki krwi: cholesterol w normie ale trójglicerydy 2x wyższe niż ostatnim razem (było 65, jest 113) Co teraz?
![]()
#4518 |
Zakorzenienie
|
też tak miałam po pierwszym opakowaniu 40 mg. Mi powiedział żebym zmieniła dietę, Tobie może po prostu zmniejszyć dawkę na niższą, na pewno nie jest to powód do całkowitego przerwania kuracji. A u mnie po drugim opakowaniu wyniki były już lepsze niż przed kuracją.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4519 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czyli jest dla mnie nadzieja ![]() ![]() I po pół roku wszystko ustąpiło ? A miałaś wysyp na początku ? Ja właśnie widzę, że tabletki hormonalne do końca nie pomagają. Owszem, jest poprawa w przeciwieństwie do tego co było , a co mam już za sobą, ale dalej wyskakują mi różne rzeczy, czasami większe, czasami mniejsze. Dziś zauważyłam nowe zmiany, które mnie nie pokoją, bo długo nie miałam podskórnych guli, a dziś znowu widzę taką zmianę w okolicach szczęki i na około kilka nowych krostek. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4520 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wszystko ustąpiło po jakiś 4 m-cach dawki 40 mg dziennie, później miesiąc miałam 20 mg i ostatni miesiąc 10 mg żeby dobić do optymalnej dawki na 1 kg. Teraz po trądziku nie ma śladu, nawet przed okresem nic mi nie wyskakuje. Zostały przebarwienia ale to w ogóle bez porównania jak wyglądała, a jak wygląda teraz moja twarz. A mój wysyp już to gdzieś pisałam, wyglądał tak że po prostu przed pierwszym i drugim okresem jak brałam izo wyskoczyło mi trochę więcej niż zwykle różnych niespodzianek ale nie było to nic strasznego ani nie do opanowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4521 | ||
Placuszek racuszek
|
Cytat:
to nie było dosłownie ![]() U mnie jako tak działa ![]() ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ---------- Cytat:
Obecnie nie mam do wydania na już tyle pieniędzy, by kupić jakiś droższy lek ![]() ![]() Zgadzam się z maryanna3,odkąd mam inne problemy ze zdrowiem,trądzik zupełnie zszedł na dalszy tor.Są różni ludzie, różne charaktery i psychika. Jednym trądzik będzie jedynie przeszkadzał, a drugim wręcz zatruwał i komplikował życie. I to jest całkiem normalne.Są też różne rodzaję trądziku i stopień nasilenia.. więc.. Oprócz tego niektórzy ludzie zmagając się z trądzikiem biorą leki,dodatkowo mające wiele skutków ubocznych i muszą wybierać..ładna cera czy zniszczona np. wątroba. Trądzik wpływa baaardzo znacząco na samoocenę więc i na psychikę..znam wiele przypadku załamań z tego powodu ![]() Ja miałam okresy, kiedy płakałam przez te wieczne krostki, okropną cerę i pory niczym kratery.. na żadnym zdjęciu nie mogłam wyglądać dobrze. Ale nie trwalo to długo. Zawsze zbierałam się w sobie i starałam nie dołować. Od tamtej pory jestem skupiona na tej walce przy możliwie jak najmniejszym cierpieniu mojej psychiki.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4522 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I żeby nie było, ja się tutaj nie oburzam i nie twierdzę, że trądzik jest najgorszy na świecie, źle mnie zrozumiałyście ![]() Edytowane przez jyyli Czas edycji: 2012-04-03 o 19:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4523 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4524 |
Zadomowienie
|
A ja znowu się objawiam... i tym razem chciałam powiedzieć, że efekty amoksycyliny i Dalacinu były zadowalające, choć nie wyleczyły problemu...niestety, potem nastąpił nagły zwrot akcji i teraz jest naprawdę niedobrze, jeszcze na dodatek dostałam wściekłego łojotoku.
![]() ![]() A ginekologowi dzisiaj (polecam Pro Creative dla krakowianek, jeśli ktoś chodzi prywatnie...) powiedziałam, że liczę też na kwestie cery, bo antybiotyki mi nie pomogły tak bardzo, jak wierzyłam, a teraz jeszcze pogorszenie... Mówi: "Kłopoty? Nie widzę, żeby pani jakieś miała". Śmiał się, jak burknęłam, że ma świetne światło. A miał. Nie wierzył, że tak zwracam uwagę na tego typu szczegóły, ale ja naprawdę mam OBSESJĘ na punkcie światła. Jak widzę białe, ostre światło, to mam ochotę WIAĆ jak najdalej. A przytłumione, żółte, uwielbiam. Wtedy dopiero mogę się pokazać bez wstydu. :/ A takie pytanie, jak któraś z Was wie albo ma jakieś doświadczenia... czy puder bambusowy, nawet z dodatkiem jedwabiu, może nasilać łojotok? |
![]() ![]() |
![]() |
#4525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4526 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4527 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale w tym świetle każdy źle wygląda.
Ja już z twarzą nie mam wielkich problemów, ale też odwracam głowę od tych sklepowych luster ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4529 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokładnie. Jeszcze zauważyłam taką tendencję, że w świetle dziennym makijaż wygląda ok, ale gdy wejdę do takiego sklepu z takim światłem odrazu widać niedociągnięcia itp. Wyglądam wtedy koszmarnie ![]() Zdecydowanie powinni zrobić coś z tymi żarówkami ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4530 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny czy któraś z was używa/ła bb cream ? chodzi mi o te koreańskie nie naszego garniera
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:53.