wymarzony pierścień mocy część XXII - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-05, 09:30   #4741
xzora
Zakorzenienie

Dot.: wymarzony pierścień mocy część XXII

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
A nie jest tak, że po tych ćwiczeniach masz za dużo poweru? Ja bym ćwiczyła późnym wieczorem, niestety.
Ja też ćwiczę późnym wieczorem, tak ok. 20.00 (a staram się chodzić spać przed 22.00). Zaraz po ćwiczeniach mam rzeczywiście power, jem kolację, trochę się krzątam, a potem nagle tracę energię i padam na łóżko. Tak przynajmniej było w pierwszych dwóch dniach.
Wczoraj energię miałam na dłużej, ale to i tak plus, bo z praniem, obiadem poradziłam sobie dwa razy szybciej niż zwykle, a z zaśnięciem problemu nie miałam. Do tego wstałam wyspana i pełna energii do biegania (chociaż z mega zakwasami).
Nie wiem czy to Insanity, ale moje mięśnie brzucha są coraz bardziej widoczne Tż dzisiaj niechcący sprawił mi komplement, powiedział, że mi kratę widać przez bluzkę .

Cytat:
Napisane przez hania811 Pokaż wiadomość
Ja jestem załamana bo cena u mojego fryzjera podskoczyła do 90 za cięcie krótkich włosów - bez modelowania Poszaleli..chyba musze się przerzucić na innego
Uuu, miałam podobną sytuację. Długo byłam wierna mojemu staremu fryzjerowi, miał duży talent, a wcześniej zawsze byłam niezadowolona ze strzyżenia. Jednak przy 120zł zrezygnowałam i nie żałuję. Udało mi się trafić najpierw do Grzegorza, teraz kiedy wyjechał do Eli, oboje sprostali moim wymaganiom (ostatnio zapłaciłam 25 albo 30zł, a Kamil pewnie już ze 150 bierze).
xzora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 09:30   #4742
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Jakaś podkręcona jestem, nie umiem skupić się na pracy zupełnie.

Kusicie tą IsaDorą Szkoda, że nie mam jej w Rossmannie.

Miśku, fajnie, że już macie z głowy większość obowiązków przeprowadzkowych

Butter, Hania mojej siostry też długo w pieluchach łaziła, dopiero od niedawna na dobre nosi majtki (choc nie wiem, jak wygląda sprawa w nocy ). W styczniu skończyła 3 lata.
IsaDora jest w douglasie i w niektórych superpharmach
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 09:40   #4743
asiuk
Zakorzenienie

Douglasa mam w Katowicach, ale trochę nie po drodze.

Ja dziś spałam 5 godzin i jestem wyspana i w bojowym nastroju

Ewunia

Staś

bloguję
asiuk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 09:48   #4744
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny

Już nie mogę doczekać się soboty bo wyzbywam się TZ i młodej z domu na całe święta a ja zamierzam wykorzystać ten czas na totalne nicnierobienie. Dzisiaj jestem padnięta, wielki bebzol już mi mocno dokucza, napina się a do tego w nocy dyżurowałam przy młodej więc jestem niewyspana. No to pomarudziłam

Co do nocowania to u mnie było spanie w oddzielnych łóżkach aż do ślubu a u TZ spaliśmy w jednym. Moi rodzice są mocno staroświeccy i choć wiedzieli, że w celibacie nie żyjemy to jednak pod ich dachem grzeszyć nie wolno

Moje przygotowania do świąt ograniczą się do zrobienia jednego ciasta bo zamierzam podczepić się do świątecznego stołu u rodziców no i pewnie w sobote jak TZ z młodą pojedzie to ogarnę chatę z grubsza. Jakieś większe porządki robiłam-mycie okien, pranie firan, sprzątanie w półkach ale nie zamierzam już teraz sie przemęczać
Niuniu, a przypomnij, na kiedy masz termin?

Cytat:
Jakaś podkręcona jestem, nie umiem skupić się na pracy zupełnie.

Kusicie tą IsaDorą Szkoda, że nie mam jej w Rossmannie.

Miśku, fajnie, że już macie z głowy większość obowiązków przeprowadzkowych

Butter, Hania mojej siostry też długo w pieluchach łaziła, dopiero od niedawna na dobre nosi majtki (choc nie wiem, jak wygląda sprawa w nocy ). W styczniu skończyła 3 lata.
Asiuk, ja nie ingeruję kiedy kto swoje dziecko na nocnik wysadza ale generalnie im później tym gorzej...i tym trudniej dziecko nauczyć.

Cytat:
Douglasa mam w Katowicach, ale trochę nie po drodze.

Ja dziś spałam 5 godzin i jestem wyspana i w bojowym nastroju
Masz Douglasa w centrum, ale też w Silesii masz...i Superpharma też

Super w tym lakierach są te grube pędzelki, szybko i dokładnie się maluje

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 10:23   #4745
asiuk
Zakorzenienie

No nie mogę uwierzyć! http://finanse.wp.pl/kat,104124,titl...e37a&_ticrsn=3

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2012-04-05, 10:32   #4746
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
już w sierpniu pojawiły się informacje (przynajmniej do mnie takie dotarły) o problemach Triady, a obserwując kolejne działania Triady i Sky Clubu (przede wszystkim przejęcie roli organizatora przez Sky) można się było domyśleć, co będzie dalej. Nieetycznie, ale sprytnie to rozegrali. Ostatni etap to pewnie odkupienie prawa do marki Triada przez Sky Club, dla klienta żadnej zmiany teoretycznie nie ma (dalej jeździ z Triadą), a dla wierzycieli BBPT (Byłe Biuro Podróży Triada) nie jest nic warte, długi spłacone nie zostaną i nie będzie z czego ich ściągnąć.
Stary 2012-04-05, 10:38   #4747
miskowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
już w sierpniu pojawiły się informacje (przynajmniej do mnie takie dotarły) o problemach Triady, a obserwując kolejne działania Triady i Sky Clubu (przede wszystkim przejęcie roli organizatora przez Sky) można się było domyśleć, co będzie dalej. Nieetycznie, ale sprytnie to rozegrali. Ostatni etap to pewnie odkupienie prawa do marki Triada przez Sky Club, dla klienta żadnej zmiany teoretycznie nie ma (dalej jeździ z Triadą), a dla wierzycieli BBPT (Byłe Biuro Podróży Triada) nie jest nic warte, długi spłacone nie zostaną i nie będzie z czego ich ściągnąć.
Ja też już wcześniej słyszałam o tej akcji. No cóż ... Życie
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 10:52   #4748
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez miskowa Pokaż wiadomość

90 zł to strasznie drogo, chyba że to jakiś super ekskluzywny salon. Ja teraz płacę najczęściej 45zł i uważam, że ta cena jest ok. Z modelowaniem i układaniem jest chyba 60zł.
To JLD..niestety tam teraz pracuje moja ukochana fryzjerka Poszaleli z tym cenami..juz 70 zł było lekkim przegięciem a 90 to już rozbój w biały dzień. Dobrze że jeszcze mam w zanadrzu Pawła u którego płącę 50 zł...tylko salon w głupim miejscu. No ale trzeba będzie się przenieść.

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Asiuk, ja nie ingeruję kiedy kto swoje dziecko na nocnik wysadza ale generalnie im później tym gorzej...i tym trudniej dziecko nauczyć.
No ja nie wiem ...mam kilka przykładów na to że zbyt wczesne wysadzanie może powodować stres i wręcz paniczny lęk przed nocnikiem.
Cytat:
Ja tam sie wcale nie dziwię. Powiedziałąbym nawet - uffff w końcu!!.
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 11:09   #4749
asiuk
Zakorzenienie

Ja jestem nieco w szoku, bo byłam z nimi wielokrotnie na wakacjach

Ewunia

Staś

bloguję
Stary 2012-04-05, 11:20   #4750
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
No ja nie wiem ...mam kilka przykładów na to że zbyt wczesne wysadzanie może powodować stres i wręcz paniczny lęk przed nocnikiem.

Ja tam sie wcale nie dziwię. Powiedziałąbym nawet - uffff w końcu!!.
Ale co to znaczy zbyt wczesne? Haniu to jak dziecko reaguje zależy też, w jaki sposób próbujesz dziecko nauczyć załatwiać się na nocnik... Ale generalnie wiek, w którym dziecko zaczyna tzw. trening czystości, to ok 18 miesięcy...

---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Ja jestem nieco w szoku, bo byłam z nimi wielokrotnie na wakacjach
A ja byłam raz, ze Sky Clubu...i był to pierwszy i ostatni raz

Hania

Stary 2012-04-05, 11:27   #4751
xzora
Zakorzenienie

Cytat:

A ja byłam raz, ze Sky Clubu...i był to pierwszy i ostatni raz
czym Ci podpadli?

Mi tam Triady szkoda, niby marka zostanie, ale jednak z niesmakiem. A najbardziej to mi szkoda zmarnowania marki Orbis Travel. Taka tradycja...
Stary 2012-04-05, 11:32   #4752
Debrah
Zakorzenienie

Witam się i lecę do pracy
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 11:35   #4753
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xzora Pokaż wiadomość
czym Ci podpadli?

Mi tam Triady szkoda, niby marka zostanie, ale jednak z niesmakiem. A najbardziej to mi szkoda zmarnowania marki Orbis Travel. Taka tradycja...
Wiesz co, ogólnie organizacja była raczej kiepska.
Rezydentka raczej opieszała i niezbyt zorganizowana, w ostatniom dniu autokar, ktory odwoził pierwszą turę urlopowiczów na lotnisko, nie przyjechał (na lotnisko ponad 200 km), rezydentka uciekła i umyła od tego ręce, a ludzie, żeby zdążyć na samolot, jechali na własny koszt taksówkami.
Na lotnisku, jak okazało się, że samolot wystartuje z 5-cio godzinnym opóźnieniem, ludzie z biura podróży powiedzieli, że będzie opóźnienie, że będą dawać jedzenie bla bla bla, po czym wyszli z lotniska i tyle ich widzieliśmy, tak samo jak jedzenie, informacje itp.
Ogólnie pod względem biura uważam, że porażka...

Hania

Stary 2012-04-05, 11:42   #4754
xzora
Zakorzenienie

no to nieźle
ja rozumiem, że wpadki się zdarzają (zepsuty autokar, opóźnienie lotu), ale biuro w każdej takiej sytuacji powinno zachować się odpowiedzialnie (telefon, zamówienie taksówki), a nie umywać ręce
Stary 2012-04-05, 12:11   #4755
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Ale co to znaczy zbyt wczesne? Haniu to jak dziecko reaguje zależy też, w jaki sposób próbujesz dziecko nauczyć załatwiać się na nocnik... Ale generalnie wiek, w którym dziecko zaczyna tzw. trening czystości, to ok 18 miesięcy...
Ok może nie to że ogólnie zbyt wcześnie , ale moze byc zbyt wczesnie dla danego dziecka. Jedno sie nauczy majac rok bez problemu, drugie uczone przez ta samą mame, tą samą metodą, bedzie ryczec i uciekac...a nachalna nauka tylko zniecheci i obrzydzi. Ja zanm dzieci które na widok nocnika wpadają w histerię
Stary 2012-04-05, 12:17   #4756
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Ok może nie to że ogólnie zbyt wcześnie , ale moze byc zbyt wczesnie dla danego dziecka. Jedno sie nauczy majac rok bez problemu, drugie uczone przez ta samą mame, tą samą metodą, bedzie ryczec i uciekac...a nachalna nauka tylko zniecheci i obrzydzi. Ja zanm dzieci które na widok nocnika wpadają w histerię
Dlatego właśnie nauka nachalna nie jest wskazana nigdy i dla żadnego dziecka, żeby dzieciaka nie zniechęcić do tego.
Ale już nic więcej nie mówię, bo wyjdzie, że się wymądrzam

Hania

Stary 2012-04-05, 12:24   #4757
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego właśnie nauka nachalna nie jest wskazana nigdy i dla żadnego dziecka, żeby dzieciaka nie zniechęcić do tego.
Butter : ci "psychologowie" to często są tak postrzegani..
W zasadzie nie wiem po co ten cudzysłów, miałam na myśli nas studentów, ale w sumie kiedyś psychologami będziemy.

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2012-04-05 o 12:27
Stary 2012-04-05, 12:36   #4758
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Nie to że się wymądrzasz..ale teoria teorią a w praktyce często wychodzi zupełnie inaczej niż byśmy chcieli. Każde dziecko inne i można być hiper wyuczonym a gówno to da.

Moja bratowa po prostu pewnego dnia nocnik dla synka wyjęła, postawiła w łazience coby się oswoił. Dostał ładny, nowy- chłopięcy. Wydawalo się że bedzie łatwo bo widział że siostra z takiego sprzętu korzysta- tylko różowego...on usiadl ze 3 razy i był zadowolony. Po czym za 4 razem złapał na nocnik focha - rzucal nim, kopał i powtarzał tylko NIE!!! Trzeba bylo po tygodniu nocnik schować głęboko do szafy. Nauczył się dopiero teraz jak ma prawie 3 lata (czyli jakieś 10 miechów po pierwszych próbach)
A jak ?- po prostu przyszedł do mamy i powiedzial że on to jednak juz chce majteczki.

Gdzie był błąd? Co mama zrobiła nie tak?? Brzydki nocnik? za wcześnie, czy co?
Stary 2012-04-05, 12:37   #4759
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Butter : ci "psychologowie" to często są tak postrzegani..
W zasadzie nie wiem po co ten cudzysłów, miałam na myśli nas studentów, ale w sumie kiedyś psychologami będziemy.
Wiem Debrah, zdaję sobie z tego sprawę, czasem jednak nie mogę się powstrzymać, szczególnie, jak chodzi o dzieci Wiem, że większość rodziców chce dobrze dla swoich dzieci, najlepiej, ale czasem nieświadomie popełnia się błędy, które widzi dopiero ktoś z zewnątrz.

No psychologami będziemy - mam nadzieję. Powiedz, kiedy musisz zrobić praktyki?

Hania

Stary 2012-04-05, 12:43   #4760
hania811
Zakorzenienie

Butter nie chcę cię martwić ale często jest tak że "szewc bez butów chodzi" . Ja mam 2 pary przyjaciół psychologów- tak trudnych i "dziwnie" wychowanych dzieci jak ich nigdy nie spotkałam.
A w temacie kupy ..właśnie synek jednych z nich miał taką nocnikową traumę że kupę do pieluchy robił do 5 roku życia.

PS...oczywiście że chcę wkladać kija w mrowisko. Wiem że moi znajomi to nie reguła itd..zwracam tylko uwagę na to że wiedza z praktyką często się rozmija.

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2012-04-05 o 12:47
Stary 2012-04-05, 12:47   #4761
xzora
Zakorzenienie

Cytat:
Moja bratowa po prostu pewnego dnia nocnik dla synka wyjęła, postawiła w łazience coby się oswoił. Dostał ładny, nowy- chłopięcy. Wydawalo się że bedzie łatwo bo widział że siostra z takiego sprzętu korzysta- tylko różowego...on usiadl ze 3 razy i był zadowolony. Po czym za 4 razem złapał na nocnik focha - rzucal nim, kopał i powtarzał tylko NIE!!! Trzeba bylo po tygodniu nocnik schować głęboko do szafy. Nauczył się dopiero teraz jak ma prawie 3 lata (czyli jakieś 10 miechów po pierwszych próbach)
A jak ?- po prostu przyszedł do mamy i powiedzial że on to jednak juz chce majteczki.

coś się musiało wydarzyć, może ktoś mu coś powiedział, albo coś z nocnikiem się stało (przewrócił się, zarysował, robak po nim chodził?). Przyczyn może być wiele.
Stary 2012-04-05, 12:50   #4762
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Nie to że się wymądrzasz..ale teoria teorią a w praktyce często wychodzi zupełnie inaczej niż byśmy chcieli. Każde dziecko inne i można być hiper wyuczonym a gówno to da.

Cytat:
Butter nie chcę cię martwić ale często jest tak że "szewc bez butów chodzi" . Ja mam 2 pary przyjaciół psychologów- tak trudnych i "dziwnie" wychowanych dzieci jak ich nigdy nie spotkałam.
A w temacie kupy ..właśnie synek jednych z nich miał taką nocnikową traumę że kupę do pieluchy robił do 5 roku życia.
Haniu, o tym już była kiedyś dyskusja, że psycholog to zawód, a wiadomo, że w każdym zawodzie są ludzi dobrzy i źli w tym co robią.
To znowu postrzeganie, że jak ktoś jest psychologiem, to właśnie nie ma problemów ze sobą, a jego dzieci to anioły.
A z drugiej strony nie wiem czemu wszyscy się tak burzą na tego typu teksty, że np. dzieci warto sadzać na nocnik wcześniej niż później, czy, że umiejętnie odbyta lekcja czystości raczej nie zniechęca dzieci do nocnika... wiadomo,że nie wszystkie dzieci są takie same i nie można generalizować, ale nie wiem, czemu się tak burzysz - przecież nie uraziłam nikogo personalnie...

Hania

Stary 2012-04-05, 12:58   #4763
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem Debrah, zdaję sobie z tego sprawę, czasem jednak nie mogę się powstrzymać, szczególnie, jak chodzi o dzieci Wiem, że większość rodziców chce dobrze dla swoich dzieci, najlepiej, ale czasem nieświadomie popełnia się błędy, które widzi dopiero ktoś z zewnątrz.

No psychologami będziemy - mam nadzieję. Powiedz, kiedy musisz zrobić praktyki?
Po 2 roku.
Stary 2012-04-05, 13:06   #4764
niuniuniau
Zadomowienie

Butter termin mam na 13.06 ale tylko w teorii bo nie pamiętam dokładnej daty ostatniej miesiączki.

Co do nocnikowania to u nas z tym bida z nędzą. Młoda nie cierpi nocnika i tu pewnie jest mojej winy w tym sporo bo pierwsze nocnikowanie było w trakcie jej choroby kiedy próbowałam złapać siuśki do badania a te cholerne woreczki się nie trzymały. Ostatnio zrobiła postępy bo nawet sama siadała ale tylko w spodenkach, z gołym tyłkiem był krzyk i płacz. Niedługo spróbujemy znowu a jak nie z nocnikiem to z nakładką na sedes.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 13:07   #4765
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Haniu, o tym już była kiedyś dyskusja, że psycholog to zawód, a wiadomo, że w każdym zawodzie są ludzi dobrzy i źli w tym co robią.
To znowu postrzeganie, że jak ktoś jest psychologiem, to właśnie nie ma problemów ze sobą, a jego dzieci to anioły.
A z drugiej strony nie wiem czemu wszyscy się tak burzą na tego typu teksty, że np. dzieci warto sadzać na nocnik wcześniej niż później, czy, że umiejętnie odbyta lekcja czystości raczej nie zniechęca dzieci do nocnika... wiadomo,że nie wszystkie dzieci są takie same i nie można generalizować, ale nie wiem, czemu się tak burzysz - przecież nie uraziłam nikogo personalnie...
Mnie się wydaje, że wypowiedzi psychologa są czasem traktowane jako "wymądrzanie się", generalizowanie, na podstawie przeczytanych książek np (czyli bez odniesienia w zyciu), jako takie kategoryzowanie.
Czyli - czasem jakaś rada może być potraktowana jako "jedyna słuszna odpowiedź" - a przecież rozwiązań jest mnóstwo, dopasowanych do dziecka/pacjenta, bez generalizowania - bo bierze się pod uwagę szereg czynników. Tym się różni psychologia od socjologii np - traktowaniem człowieka jako jednostki - i tym się psycholog ma zajmować między innymi - bronić indywidualności każdego dziecka/pacjenta.

Jak każda nauka musi mieć swoje teoretyczne podłoże, niestety bardzo szkoda, że ludzie często czują się pouczani, strofowani, często to się tyczy rodziców, którzy czują się krytykowani. Tylko dlaczego rady mamy/przyjaciółki/siostry traktuje się łagodniej, bardziej życzliwie, niż np. pomoc psychologa?? Tak jak mówiłam, rozwiązań jest tyle ile ludzi. Psycholog zna ich więcej bo nie patrzy przez pryzmat własnego doświadczenia, a wiedzy. Wiedza przecież zawsze jest przydatna, czemu wspólnie nie szukać rozwiązań - czemu psycholog i rodzic rzadko grają w jednej drużynie? W końcu nikt nie zna dziecka lepiej niż jego rodzic, a z kolei psycholog zna skuteczne strategie pomocy. A założeniem jest pomoc właśnie..

Ja rzadko "doradzam" - niepytana, nauczyłam się tego w poprzedniej szkole i.. w życiu. Wychodzę z założenia, że udzielam pomocy, informacji i wiedzy - każdemu kto wyrazi taką chęć. Innych nie tykam, bo zawsze to jest sprzężone z ego i rodzi..bunt.
Stary 2012-04-05, 13:15   #4766
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Po 2 roku.
Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Butter termin mam na 13.06 ale tylko w teorii bo nie pamiętam dokładnej daty ostatniej miesiączki.

Co do nocnikowania to u nas z tym bida z nędzą. Młoda nie cierpi nocnika i tu pewnie jest mojej winy w tym sporo bo pierwsze nocnikowanie było w trakcie jej choroby kiedy próbowałam złapać siuśki do badania a te cholerne woreczki się nie trzymały. Ostatnio zrobiła postępy bo nawet sama siadała ale tylko w spodenkach, z gołym tyłkiem był krzyk i płacz. Niedługo spróbujemy znowu a jak nie z nocnikiem to z nakładką na sedes.
Aha, ale to już wkrótce Fajnie. A jak się czujesz?

Cytat:
Mnie się wydaje, że wypowiedzi psychologa są czasem traktowane jako "wymądrzanie się", generalizowanie, na podstawie przeczytanych książek np (czyli bez odniesienia w zyciu), jako takie kategoryzowanie.
Czyli - czasem jakaś rada może być potraktowana jako "jedyna słuszna odpowiedź" - a przecież rozwiązań jest mnóstwo, dopasowanych do dziecka/pacjenta, bez generalizowania - bo bierze się pod uwagę szereg czynników. Tym się różni psychologia od socjologii np - traktowaniem człowieka jako jednostki - i tym się psycholog ma zajmować między innymi - bronić indywidualności każdego dziecka/pacjenta.

Jak każda nauka musi mieć swoje teoretyczne podłoże, niestety bardzo szkoda, że ludzie często czują się pouczani, strofowani, często to się tyczy rodziców, którzy czują się krytykowani. Tylko dlaczego rady mamy/przyjaciółki/siostry traktuje się łagodniej, bardziej życzliwie, niż np. pomoc psychologa?? Tak jak mówiłam, rozwiązań jest tyle ile ludzi. Psycholog zna ich więcej bo nie patrzy przez pryzmat własnego doświadczenia, a wiedzy. Wiedza przecież zawsze jest przydatna, czemu wspólnie nie szukać rozwiązań - czemu psycholog i rodzic rzadko grają w jednej drużynie? W końcu nikt nie zna dziecka lepiej niż jego rodzic, a z kolei psycholog zna skuteczne strategie pomocy. A założeniem jest pomoc właśnie..

Ja rzadko "doradzam" - niepytana, nauczyłam się tego w poprzedniej szkole i.. w życiu. Wychodzę z założenia, że udzielam pomocy, informacji i wiedzy - każdemu kto wyrazi taką chęć. Innych nie tykam, bo zawsze to jest sprzężone z ego i rodzi..bunt.
Debrah, zdecydowanie zgadzam się z Toba.
Ja muszę się tego właśnie nauczyć - przestać się odzywać niepytana...w dobrej wierze. Taka durna jestem, że chce pomóc nawet nie pytana, a to jest odbierane jak wpierdzielanie się w nie swoje sprawy i wymądrzanie się.

Hania

Stary 2012-04-05, 13:17   #4767
hania811
Zakorzenienie

Cytat:
Ale właśnie ja się w ogóle nie burzę
Znam tylko dużo dzieci ktore wlaśnie źle zniosły to wczesne nocnikowanie . Może kazda matka popelniła jakis błąd- nie wiem. Zwracam tylko uwagę na to ze wczesnie nie znaczy dobre, a późne złe

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i to że jedno sika na nocnik jak ma 18 miesięcy nie znaczy że inne też musi. Może to robic jak ma 24- i nie sądzę że jest to błąd wychowawczy rodziców

Edytowane przez hania811
Czas edycji: 2012-04-05 o 13:28
Stary 2012-04-05, 13:24   #4768
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, ale to już wkrótce Fajnie. A jak się czujesz?

Debrah, zdecydowanie zgadzam się z Toba.
Ja muszę się tego właśnie nauczyć - przestać się odzywać niepytana...w dobrej wierze. Taka durna jestem, że chce pomóc nawet nie pytana, a to jest odbierane jak wpierdzielanie się w nie swoje sprawy i wymądrzanie się.
Nie przejmuj się. Też mi się nadal zdarzy tak wypuścić do przodu (bo jestem gaduła straszna i czasem popłynę..) , ale teraz staram się przede wszystkim najpierw określać jasno swoje intencje - raczej "się oferuję" - mówię, że coś tam wiem, że może mogłabym, że gdyby coś to ja jestem. Doświadczenie moje pokazuje zresztą, że częściej niż rady - ludzie potrzebują po prostu "odgadania się" (taki fajny słowotwór z treningu z "pracy z klientem") - czyli wyrzucenia z siebie wszystkiego co wiąże się z problemem, a rozwiązanie potem czeka tuż za rogiem.
Zresztą, butter, ty wiesz to wszystko

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ----------

Jeszcze sobie dodam : to wszystko wzięło się chyba z tonu wypowiedzi - Butter chyba chciałaś przekazać, że statystycznie podaje się (czyli, średnio u większości dzieci), taki a taki zakres wiekowy. I prawda. Ale za tym emocjonalnie rodzic może sobie dopowiedzieć "aha, czyli taka jest norma, a jak się nie mieści, to zarzuca mi się, że robię coś nie tak" - ludzie są ksobni - najcześciej odnoszą rzeczywistość do siebie i patrzą na świat "przez JA". A psycholog prawie nigdy nie ma tego na myśli w ten sposób.
I trzeci edit : mnie się miło czyta, takie posty Butter bo widac, że się zachłysnęła swoją nową pasją - wszyscy to przechodzą, np młodzi lekarze, prawnicy etc, tak ma być i już:P A jak już dojdziemy w tej swojej nauce psycho do stadiów wypalenia zawodowego, to będziemy wiedzieć, że zawsze początkiem jest entuzjazm. :P

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2012-04-05 o 13:34
Stary 2012-04-05, 13:36   #4769
hania811
Zakorzenienie

Cytat:

Jeszcze sobie dodam : to wszystko wzięło się chyba z tonu wypowiedzi - Butter chyba chciałaś przekazać, że statystycznie podaje się (czyli, średnio u większości dzieci), taki a taki zakres wiekowy. I prawda. Ale za tym emocjonalnie rodzic może sobie dopowiedzieć "aha, czyli taka jest norma, a jak się nie mieści, to zarzuca mi się, że robię coś nie tak" - ludzie są ksobni - najcześciej odnoszą rzeczywistość do siebie i patrzą na świat "przez JA". A psycholog prawie nigdy nie ma tego na myśli w ten sposób.
Ja się odniosłam do im "później tym gorzej". Nic do siebie nie biorę bo moje dziecko póki co wali w pieluchy i walić będzie jeszcze bardzo długo

Nie chciałam też robic afery..tylko piszę że ja zauważylam że jest raczej na odwrót i im wczesniej tym gorzej.
Stary 2012-04-05, 13:38   #4770
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się odniosłam do im "później tym gorzej". Nic do siebie nie biorę bo moje dziecko póki co wali w pieluchy i walić będzie jeszcze bardzo długo

Nie chciałam też robic afery..tylko piszę że ja zauważylam że jest raczej na odwrót i im wczesniej tym gorzej.
Spoko, Haniu
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości