|
|
#4741 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wymarzony pierścień mocy część XXII
Cytat:
Wczoraj energię miałam na dłużej, ale to i tak plus, bo z praniem, obiadem poradziłam sobie dwa razy szybciej niż zwykle, a z zaśnięciem problemu nie miałam. Do tego wstałam wyspana i pełna energii do biegania (chociaż z mega zakwasami). Nie wiem czy to Insanity, ale moje mięśnie brzucha są coraz bardziej widoczne . Uuu, miałam podobną sytuację. Długo byłam wierna mojemu staremu fryzjerowi, miał duży talent, a wcześniej zawsze byłam niezadowolona ze strzyżenia. Jednak przy 120zł zrezygnowałam i nie żałuję. Udało mi się trafić najpierw do Grzegorza, teraz kiedy wyjechał do Eli, oboje sprostali moim wymaganiom (ostatnio zapłaciłam 25 albo 30zł, a Kamil pewnie już ze 150 bierze). |
|
|
|
|
#4742 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4744 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale generalnie im później tym gorzej...i tym trudniej dziecko nauczyć.Cytat:
![]() Super w tym lakierach są te grube pędzelki, szybko i dokładnie się maluje
|
|||
|
|
|
#4746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4748 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszaleli z tym cenami..juz 70 zł było lekkim przegięciem a 90 to już rozbój w biały dzień. Dobrze że jeszcze mam w zanadrzu Pawła u którego płącę 50 zł...tylko salon w głupim miejscu. No ale trzeba będzie się przenieść.Cytat:
Cytat:
|
|
#4750 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ---------- A ja byłam raz, ze Sky Clubu...i był to pierwszy i ostatni raz
|
|
|
|
|
#4751 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4752 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się i lecę do pracy
|
|
|
|
#4753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rezydentka raczej opieszała i niezbyt zorganizowana, w ostatniom dniu autokar, ktory odwoził pierwszą turę urlopowiczów na lotnisko, nie przyjechał (na lotnisko ponad 200 km), rezydentka uciekła i umyła od tego ręce, a ludzie, żeby zdążyć na samolot, jechali na własny koszt taksówkami. Na lotnisku, jak okazało się, że samolot wystartuje z 5-cio godzinnym opóźnieniem, ludzie z biura podróży powiedzieli, że będzie opóźnienie, że będą dawać jedzenie bla bla bla, po czym wyszli z lotniska i tyle ich widzieliśmy, tak samo jak jedzenie, informacje itp. Ogólnie pod względem biura uważam, że porażka... |
|
|
|
|
#4754 |
|
Zakorzenienie
|
no to nieźle
ja rozumiem, że wpadki się zdarzają (zepsuty autokar, opóźnienie lotu), ale biuro w każdej takiej sytuacji powinno zachować się odpowiedzialnie (telefon, zamówienie taksówki), a nie umywać ręce
|
|
|
|
#4755 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale już nic więcej nie mówię, bo wyjdzie, że się wymądrzam
|
|
|
|
|
#4757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W zasadzie nie wiem po co ten cudzysłów, miałam na myśli nas studentów, ale w sumie kiedyś psychologami będziemy. Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2012-04-05 o 12:27 |
|
|
|
|
#4758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja bratowa po prostu pewnego dnia nocnik dla synka wyjęła, postawiła w łazience coby się oswoił. Dostał ładny, nowy- chłopięcy. Wydawalo się że bedzie łatwo bo widział że siostra z takiego sprzętu korzysta- tylko różowego...on usiadl ze 3 razy i był zadowolony. Po czym za 4 razem złapał na nocnik focha - rzucal nim, kopał i powtarzał tylko NIE!!! Trzeba bylo po tygodniu nocnik schować głęboko do szafy. Nauczył się dopiero teraz jak ma prawie 3 lata (czyli jakieś 10 miechów po pierwszych próbach) A jak ?- po prostu przyszedł do mamy i powiedzial że on to jednak juz chce majteczki. Gdzie był błąd? Co mama zrobiła nie tak?? Brzydki nocnik? za wcześnie, czy co?
|
|
#4759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że większość rodziców chce dobrze dla swoich dzieci, najlepiej, ale czasem nieświadomie popełnia się błędy, które widzi dopiero ktoś z zewnątrz.No psychologami będziemy - mam nadzieję. Powiedz, kiedy musisz zrobić praktyki? |
|
|
|
|
#4760 |
|
Zakorzenienie
|
Butter nie chcę cię martwić ale często jest tak że "szewc bez butów chodzi" . Ja mam 2 pary przyjaciół psychologów- tak trudnych i "dziwnie" wychowanych dzieci jak ich nigdy nie spotkałam.
A w temacie kupy ..właśnie synek jednych z nich miał taką nocnikową traumę że kupę do pieluchy robił do 5 roku życia. PS...oczywiście że chcę wkladać kija w mrowisko. Wiem że moi znajomi to nie reguła itd..zwracam tylko uwagę na to że wiedza z praktyką często się rozmija.
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2012-04-05 o 12:47 |
|
|
|
#4761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4762 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To znowu postrzeganie, że jak ktoś jest psychologiem, to właśnie nie ma problemów ze sobą, a jego dzieci to anioły. A z drugiej strony nie wiem czemu wszyscy się tak burzą na tego typu teksty, że np. dzieci warto sadzać na nocnik wcześniej niż później, czy, że umiejętnie odbyta lekcja czystości raczej nie zniechęca dzieci do nocnika... wiadomo,że nie wszystkie dzieci są takie same i nie można generalizować, ale nie wiem, czemu się tak burzysz - przecież nie uraziłam nikogo personalnie... |
||
|
|
|
#4763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4764 |
|
Zadomowienie
|
Butter termin mam na 13.06 ale tylko w teorii bo nie pamiętam dokładnej daty ostatniej miesiączki.
Co do nocnikowania to u nas z tym bida z nędzą. Młoda nie cierpi nocnika i tu pewnie jest mojej winy w tym sporo bo pierwsze nocnikowanie było w trakcie jej choroby kiedy próbowałam złapać siuśki do badania a te cholerne woreczki się nie trzymały. Ostatnio zrobiła postępy bo nawet sama siadała ale tylko w spodenkach, z gołym tyłkiem był krzyk i płacz. Niedługo spróbujemy znowu a jak nie z nocnikiem to z nakładką na sedes.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#4765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czyli - czasem jakaś rada może być potraktowana jako "jedyna słuszna odpowiedź" - a przecież rozwiązań jest mnóstwo, dopasowanych do dziecka/pacjenta, bez generalizowania - bo bierze się pod uwagę szereg czynników. Tym się różni psychologia od socjologii np - traktowaniem człowieka jako jednostki - i tym się psycholog ma zajmować między innymi - bronić indywidualności każdego dziecka/pacjenta. Jak każda nauka musi mieć swoje teoretyczne podłoże, niestety bardzo szkoda, że ludzie często czują się pouczani, strofowani, często to się tyczy rodziców, którzy czują się krytykowani. Tylko dlaczego rady mamy/przyjaciółki/siostry traktuje się łagodniej, bardziej życzliwie, niż np. pomoc psychologa?? Tak jak mówiłam, rozwiązań jest tyle ile ludzi. Psycholog zna ich więcej bo nie patrzy przez pryzmat własnego doświadczenia, a wiedzy. Wiedza przecież zawsze jest przydatna, czemu wspólnie nie szukać rozwiązań - czemu psycholog i rodzic rzadko grają w jednej drużynie? W końcu nikt nie zna dziecka lepiej niż jego rodzic, a z kolei psycholog zna skuteczne strategie pomocy. A założeniem jest pomoc właśnie.. Ja rzadko "doradzam" - niepytana, nauczyłam się tego w poprzedniej szkole i.. w życiu. Wychodzę z założenia, że udzielam pomocy, informacji i wiedzy - każdemu kto wyrazi taką chęć. Innych nie tykam, bo zawsze to jest sprzężone z ego i rodzi..bunt.
|
|
|
|
|
#4766 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie. A jak się czujesz?Cytat:
Ja muszę się tego właśnie nauczyć - przestać się odzywać niepytana...w dobrej wierze. Taka durna jestem, że chce pomóc nawet nie pytana, a to jest odbierane jak wpierdzielanie się w nie swoje sprawy i wymądrzanie się. |
||
|
|
|
#4767 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Znam tylko dużo dzieci ktore wlaśnie źle zniosły to wczesne nocnikowanie . Może kazda matka popelniła jakis błąd- nie wiem. Zwracam tylko uwagę na to ze wczesnie nie znaczy dobre, a późne złe![]() Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i to że jedno sika na nocnik jak ma 18 miesięcy nie znaczy że inne też musi. Może to robic jak ma 24- i nie sądzę że jest to błąd wychowawczy rodziców
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2012-04-05 o 13:28 |
|
|
|
|
#4768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, butter, ty wiesz to wszystko ![]() ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Jeszcze sobie dodam : to wszystko wzięło się chyba z tonu wypowiedzi - Butter chyba chciałaś przekazać, że statystycznie podaje się (czyli, średnio u większości dzieci), taki a taki zakres wiekowy. I prawda. Ale za tym emocjonalnie rodzic może sobie dopowiedzieć "aha, czyli taka jest norma, a jak się nie mieści, to zarzuca mi się, że robię coś nie tak" - ludzie są ksobni - najcześciej odnoszą rzeczywistość do siebie i patrzą na świat "przez JA". A psycholog prawie nigdy nie ma tego na myśli w ten sposób. I trzeci edit : mnie się miło czyta, takie posty Butter bo widac, że się zachłysnęła swoją nową pasją - wszyscy to przechodzą, np młodzi lekarze, prawnicy etc, tak ma być i już:P A jak już dojdziemy w tej swojej nauce psycho do stadiów wypalenia zawodowego, to będziemy wiedzieć, że zawsze początkiem jest entuzjazm. :P Edytowane przez Debrah Czas edycji: 2012-04-05 o 13:34 |
|
|
|
|
#4769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie chciałam też robic afery..tylko piszę że ja zauważylam że jest raczej na odwrót i im wczesniej tym gorzej.
|
|
#4770 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:18.

. 

Szkoda, że nie mam jej w Rossmannie.
). W styczniu skończyła 3 lata.