mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-05, 14:21   #3241
fatal21
Wtajemniczenie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

dlatego taka chudzina z Ciebie.u mnie 2siorki maja nad a jedna niedoczynnosc po ciazy jak zrobila bad to e3powtarzali w lab bo nie wierzyli.a jedna miala jodowanie i miesiac siedzialam z jej roczna cora bo nie mogla z dziecmi byc
Stary 2012-04-05, 14:27   #3242
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
dlatego taka chudzina z Ciebie.u mnie 2siorki maja nad a jedna niedoczynnosc po ciazy jak zrobila bad to e3powtarzali w lab bo nie wierzyli.a jedna miala jodowanie i miesiac siedzialam z jej roczna cora bo nie mogla z dziecmi byc
kurde, tylko, ze my niebawem wyjezdzamy...no zobaczymy co jutro mi lekarz powie- najwyzej bede walic drzwiami i oknami do nhs'u w uk.... znajac system pracy to za rok bede miec jakas diagnoze
Stary 2012-04-05, 14:29   #3243
fatal21
Wtajemniczenie

idz jak dasz rade w Pl do endo z wynikami, najwyzej prywatnie pewnie tyrozol ci przepisze i zaleci kontrole
Stary 2012-04-05, 14:31   #3244
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Co do stopek to czy Adas ma ciagle podkurczone czy tak sobie nimi pracuje ze zaciska? Czy moze jak stopka na cos natrafi ( druga nozke, podloze)? Postukany palcem w spod stopki powi ien paluszki rozprostowac
Moge jutro o to spytac nasza pania rehabilitantke
przyjrzalam mu sie dokladnie przy przewijaniu. no dzis wyjatkowo ma je czesciej wyprostowane i pracuje paluszkami (chyba uslyszal moje obawy i chce powiedziec matce wszysztko ok). stukany prostuje.

martwi mnie tez troche jego glowka. w nocy jak jest neispokojny to szura nia na boki bardzo gwaltownie, az caly koszyk sie trzesie i slychac "tump". on ma plaska polowe tylu glowy i to wyglada tak jakby przekrecal glowke na wypukla czesc aleona z rozmachem mu wracala na plaskie. Ostatnio czesciej tak robi

aniu kazda przychodnia powinna miec czas na nagle przypadki niemowlat i powinni was przyjac bez kolejki. takk jest teoretycznie. ale pamietam jak Adasiowi ropialo oczko, przez 4 dni dzwonilam z samego rana aby umowic sie na wizyte i upa blada. nigdy nie mieli miejsc i babka nei slyszala o czyms takim jak przyjmowanie niemowlat. popytaj wsrod znajomych, poczytaj opinei na necie (netmums, mumsnet) i zmien przychodnie na bardziej przyjazna dzieciom

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 14:34   #3245
fatal21
Wtajemniczenie

moze podloz mu pieluszke z boku glowki zeby mu sie nie przekrecala w zla strone
Stary 2012-04-05, 14:35   #3246
elf27
Zadomowienie

dziewczyny może Wy lepsze z biologii bo ja noga- jak to jest z przenikaniem jedzenia do pokarmu???
jeśli coś wypiłam szkodliwego, 10 minut później karmiłam kwadrans, to czy reakcja mogła nastąpić 10 minut po karmieniu?
Stary 2012-04-05, 14:55   #3247
wiolqn
Zakorzenienie

GG do wiolqn

pieluszka za miekka, probowalismy pieluszek, poduszeczek, klinow, podnoszenia materacyka. nic nie dzaiala. pediatra doradzil woreczek z wygotowanym piaskiem, bo ciezszy wiec sie nei przesuwa, ale jak tak walil glowa w ten piasek to sie przestraszylam i zabralam

Brykanie czyli to co Tygryski lubia najbardziej

Kuchnia Tygryska
wiolqn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 15:02   #3248
ggoraa
Zadomowienie

hmmmm. mi sie wydaje , ze to proces dluzszy- w sensie, ze najpierw do pokarmu przeniknie po godzinie a reakcja alergiczna to chyba tez pozniej

---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ----------

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
pieluszka za miekka, probowalismy pieluszek, poduszeczek, klinow, podnoszenia materacyka. nic nie dzaiala. pediatra doradzil woreczek z wygotowanym piaskiem, bo ciezszy wiec sie nei przesuwa, ale jak tak walil glowa w ten piasek to sie przestraszylam i zabralam
To co znalazlam:
''Nie wystarczy chyba tylko blokowanie, tym bardziej, że jest nieskuteczne.
Mieliśmy podobny problem i nie obyło się bez ćwiczeń pod nazdorem
rehabilitanta.
My mieliśmy taki sposób : podkładki pod nogi łóżeczka. Jeśli główkę trzyma na
prawą stronę, to pod prawe nogi. To pomysł lekarza''

Ja moje dzieciaki kladlam na boczki- raz jeden a raz drugi i blokowalam je kladac z tylu wielkiego misia .
Filip swego czasu tez machal glowa na boki- wystrazylam sie mocno, bo to tak mocno krecil. Polozna powiedziala, ze dzieci w pewnym etapie rozwoju moga tak robic- w formie wyciszenia sie przed snem. Aby sie nie stresowac ...
Stary 2012-04-05, 15:29   #3249
elf27
Zadomowienie

mój też tak główką czasem wariuje

---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

co do asymetrii, nasz jest wybitnie prawoskrętny, pytałam o to pediatrę, i to jednego z lepszych we wtorek bo sądziłam, ze już tylko rehabilitacja nas czeka...
kazał się nie przejmować, pilnować by spał więcej na lewo, karmić (jeśli na leżaka) od lewej, tak podchodzić podawać zabawki, jeśli ogląda tv to kłaść na wznak w ten sposób by na tv musiał obejrzeć się w lewo

pocieszył,że z tego wyrośnie i mu się wyrówna jak zacznie chodzić

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2012-04-05 o 15:44
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 15:47   #3250
kojka
Raczkowanie

Aniolina cos takiego te puzzle:
http://www.marko-baby.pl/pojazdy,234,p.html
tylko ja mam alfabet i jest ich 26 sztuk ( jedna sztuka ma wymiary 30x30cm)

My dzis na szczepieniu bylismy i mała waży 7 kilo ile ma wzrostu to nie wiem bo u nas nie mierzą . Lekarka mi powiedziała że lepiej dawać słoiczki niz gotować podobno 500 razy bardziej przebadane sa warzywa w słoiczkach niz te dostepne w sprzedaży (chodzi o jakieś normy jakosci )- no nie wiem może ona reklame tym słoiczkom robiła

Ela
ja mam kota juz 8lat - najlepsze zwierzątko domowe bardzo czyste , nie trzeba wyprowadzać na dwór , zostanie same w domu nawet ze 2 dni POLECAM

Princessko mam motylka ,podobne do tego tylko mniejsze no i nad kostką :

Edytowane przez kojka
Czas edycji: 2012-04-06 o 13:50
kojka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 16:10   #3251
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość

Pamiętasz, kiedyś pisałam, że Michał też miał z jednej str płaską głowę. Nie podkładałam pieluszek z tego samo względu co ty. Zaczełam go kłaść odwrotnie. Np dziś śpi normalnie, jutro w nogach i się wyprostowała.

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Dziewczyny ostatnio był poruszany temat Waszym zdaniem, najleszych butelek antykolkowych i takich które kształtem zbliżone są najbardziej do kształtu piersi.

Czy te butelki były firmy Tommee Tippee ??

http://allegro.pl/tommee-tippee-bute...192345295.html

i czy jak będę ją zamawiać muszę dokupić osobny smoczek np do kaszki ?
Czy w zestawie jest jeden do mleka i do kaszek ??

Proszę o pomoc, bo kompletnie się na tym nie znam :rycze:

Dziękuję za pocieszenie z karmieniem
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 16:20   #3252
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Pamiętasz, kiedyś pisałam, że Michał też miał z jednej str płaską głowę. Nie podkładałam pieluszek z tego samo względu co ty. Zaczełam go kłaść odwrotnie. Np dziś śpi normalnie, jutro w nogach i się wyprostowała.

---------- Dopisano o 16:10 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ----------

Dziewczyny ostatnio był poruszany temat Waszym zdaniem, najleszych butelek antykolkowych i takich które kształtem zbliżone są najbardziej do kształtu piersi.

Czy te butelki były firmy Tommee Tippee ??

http://allegro.pl/tommee-tippee-bute...192345295.html

i czy jak będę ją zamawiać muszę dokupić osobny smoczek np do kaszki ?
Czy w zestawie jest jeden do mleka i do kaszek ??

Proszę o pomoc, bo kompletnie się na tym nie znam :rycze:

Dziękuję za pocieszenie z karmieniem
smoczki TT do kaszki sa przeznaczone do zwyklych butelek TT. Ale ten smoczek ma dziure gigant!
To juz do kaszli lepiej awent i smoczek trojprzeplywowy. Bo gesta kaszke i tak lyzeczka podasz, a taka pitna przez smoczek do kaszki TT wyleci jak z kranu

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Napisane przez kojka Pokaż wiadomość
Aniolina cos takiego te puzzle:
http://www.marko-baby.pl/pojazdy,234,p.html
tylko ja mam alfabet i jest ich 26 sztuk ( jedna sztuka ma wymiary 30x30cm)

My dzis na szczepieniu bylismy i mała waży 7 kilo ile ma wzrostu to nie wiem bo u nas nie mierzą . Lekarka mi powiedziała że lepiej dawać słoiczki niz gotować podobno 500 razy bardziej przebadane sa warzywa w słoiczkach niz te dostepne w sprzedaży (chodzi o jakieś normy jakosci )- no nie wiem może ona reklame tym słoiczkom robiła

Ela
ja mam kota juz 8lat - najlepsze zwierzątko domowe bardzo czyste , nie trzeba wyprowadzać na dwór , zostanie same w domu nawet ze 2 dni POLECAM

Princessko mam motylka ,podobne do tego tylko mniejsze no i nad kostką :
bardzo fajny motyl!
tez myslalam o motylu, takim malutkim pod karkiem najlepiej.

---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Co do sloiczkow tez sie zastanawiam czy nie lepiej jednak podawac kupne a swoje jak warzywka beda na dzialeczce. Bo w sumie nie mam gwarancji, ze ta targowe warzywa sa OK
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 16:24   #3253
kojka
Raczkowanie

Bahamadia ja mam butle z TT te zwykłe ale one też maja smoczki antykolkowe ( maja takie zaworki odpowietrzajace) . Smoczek w butli jest jeden a do kaszki musi być osobno - ale do kaszki tak jak Goldkia pisała jest gigantyczna dziura , lepiej kup taki szybki przepływ ( on jest 6+) . Ja poprostu w smoczku 3+ poszezyłam troche tą dziurkę nozyczkami no i kaszka leci
Stary 2012-04-05, 16:28   #3254
nikaa2
Wtajemniczenie

ano wasnie ostatnio teściowa namawiała mnie na słoiczki że lepsze bo przebadane i eko i bio można kupic- no i nie ma z tym roboty... ale głównie nawiązywała do zdrowotności takich produktów dla wnusia

no i sama nie wiem... te z targu to pewnie spryskane... chociaż kiedyś podawali w tv ze są dostawcy eko-gdzieś w Wawie pokazywali taki ryneczek- same brzydkie powykrzywiane marchewki i jabłka z parchem
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 16:31   #3255
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Bahamadia ja mam butle z TT te zwykłe ale one też maja smoczki antykolkowe ( maja takie zaworki odpowietrzajace) . Smoczek w butli jest jeden a do kaszki musi być osobno - ale do kaszki tak jak Goldkia pisała jest gigantyczna dziura , lepiej kup taki szybki przepływ ( on jest 6+) . Ja poprostu w smoczku 3+ poszezyłam troche tą dziurkę nozyczkami no i kaszka leci

ok, dziękuję tak zrobię.

Znalazłam jeszcze tą butle http://allegro.pl/tommee-tippee-bute...216420380.html

ona jest typowo antykolkowa i ma czujnik ciepła

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-04-05 o 16:35
Stary 2012-04-05, 16:31   #3256
nikaa2
Wtajemniczenie

jestem zielona w temacie kaszek- to się je podaje do picia? a nie łyżeczką?

p.s. żeby tylko kiedyś nei wyszła jakas afera odnoście słoiczków, ze jednak były szkodliwe
Stary 2012-04-05, 16:38   #3257
zmyslkobiety
Rozeznanie

GG do zmyslkobiety

my mamy do kaszki butle lovi ze smokiem +3m i jest idealnie, leci tyle ile trzeba.
dzis drugi dzien marchewki jestek bardzo dumna mloda po kilku łyzeczkach (odrobince na łyżeczce) i moim AM za kazdym razem załapała ze trzeba otwierać pyszczek

http://www.suwaczki.com/tickers/relguay3w0a6i2sn.png

http://s2.pierwszezabki.pl/046/0462819b0.png?8210
zmyslkobiety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 16:40   #3258
kojka
Raczkowanie

Cytat:
ok, dziękuję tak zrobię.

Znalazłam jeszcze tą butle http://allegro.pl/tommee-tippee-bute...216420380.html

Tylko ona chyba do kaszki sie nie nada bo ma taka rurke w srodku - ja nie wiem czy tam ta kaszka przeleci

Nikaa na gęsto ( tak jak na opakowaniu ) to łyzeczka ale można też zrobić rzadszą i dać z butli - podobno zalecane żeby podawac łyżeczką
Stary 2012-04-05, 16:40   #3259
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość

p.s. żeby tylko kiedyś nei wyszła jakas afera odnoście słoiczków, ze jednak były szkodliwe
Moja dzieciarnia starsza nie lubila jesc kaszy lyzeczka, wiec robie kaszke do picia

Nika lezy i ciagnie ile sil w lapkach za nozki biedronki na macieJakie zawziecie na jej buzi
Stary 2012-04-05, 16:41   #3260
tuszka
Raczkowanie

Halo! To kaszkę można podawać przez butelkę?Czyli super gęstą łyżeczką? A bardziej płynną butelką?
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 16:44   #3261
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko ona chyba do kaszki sie nie nada bo ma taka rurke w srodku - ja nie wiem czy tam ta kaszka przeleci

Nikaa na gęsto ( tak jak na opakowaniu ) to łyzeczka ale można też zrobić rzadszą i dać z butli - podobno zalecane żeby podawac łyżeczką
OMG głowa mała z tymi butlami, do mleka inna do kaszki też

To radzicie kupić zwykłą TT . Tylko kurcze boję się, że jak przejdę na mm to może mniec kolki i dlatego kusi mnie ta anty ...

Nika, ja mam dystans do tych słoiczków. Daję od wielkiego dzwonu, aby urozmaicić podwieczorki. Raz na 2 tyg mniej więcej daję.
Stary 2012-04-05, 16:44   #3262
kojka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
Halo! To kaszkę można podawać przez butelkę?Czyli super gęstą łyżeczką? A bardziej płynną butelką?

Bahamadia ja uzywam zwykłych TT od urodzenia i mała nigdy kolki nie miała ( one tez sa antykolkowe tylko bez tej rurki sa a maja zaworki antykolkowe) a wogóle mysle zę nasze dzieci to juz chyba za "stare" na kolki są ??

Edytowane przez kojka
Czas edycji: 2012-04-05 o 16:51
Stary 2012-04-05, 16:48   #3263
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
ok, dziękuję tak zrobię.

ja mam wlasnie takie butelki do kaszki nie.
Stary 2012-04-05, 16:48   #3264
nikaa2
Wtajemniczenie

kurcze zapomniałam, któa z was pytała o ta marchewkę i o jabłuszko ...nie mam czasu sprawdzic ale ja bym niczego nei dawała póki nie zejdzie uczulenie... potem trochę marchewki stopniowo i zobaczyc jaki efekt, bo to moze nie od marchewki.....

Baha
ta "zwykła" TT też a/kolkowa ja miałam i podawałam młodemu w 1m-cu życia i super się sprawdziła- zero kolek
bo rozumiem, że z tą dziurką a/kolkową to jest też do kaszek tylko ze większa niż "normalna"? ale chyba dalia pisała że jest za duża.. no to już sama nie wiem jak to z tymi dziurami jest.... ale któas też powięszała zwykłaą w smoczku

dobra musze leciec lasencje
buziaki!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!
Stary 2012-04-05, 16:49   #3265
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Już wiem, kupię tą anty.
Najwyżej jak przyjdzie pora na kaszki, dam z takiej zwykłej i juz

Jutro kupię mleko z kleikiem na noc.

A kasze od kiedy można dawać ?
Stary 2012-04-05, 16:49   #3266
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość

lyzeczka podawalam ale obecnie kaszki odstawilismy
Stary 2012-04-05, 16:52   #3267
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:

Bahamadia ja uzywam zwykłych TT od urodzenia i mała nigdy kolki nie miała ( one tez sa antykolkowe tylko bez tej rurki sa ) a wogóle mysle zę nasze dzieci to juz chyba za "stare" na kolki są ??
też tak sądzę.
Ale wiesz jak mam mu dawać z butelki to się kurcze boję

Aj zobacze. Pojade jutro do sklepu boo i tak jedziemy z młodym na kontrolę z bioderkami. I jak będzie jakaś TT to ją kupię.
Stary 2012-04-05, 16:54   #3268
goldika
Zakorzenienie

myslicie ze warzywa z takich sklepow http://ekozakupy24.pl/kategoria/48/warzywa-i-owoce-bio bede serio takie eko?

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:
też tak sądzę.
Ale wiesz jak mam mu dawać z butelki to się kurcze boję

Aj zobacze. Pojade jutro do sklepu boo i tak jedziemy z młodym na kontrolę z bioderkami. I jak będzie jakaś TT to ją kupię.
w sklepie cena 2xwyzsza niz na allegro
Stary 2012-04-05, 16:57   #3269
glamourous
Zakorzenienie

Ja soni dawalam w 90 proc sloiczki- raz ze sprawdzone, dwa ze nie trzeba sie narobic, roznorodnosc ogromna no i w irlandii co i rusz gdzies promocje byly- a to kup jeden drugi gratis, a to 8 szt za piataka- az sie nie oplacalo gotowac
U nas niestety sloiczki strasznie drogie(tzn cena porownywalna ale zarobk nie ) a jeszcze dla dwojki wiec pewnie raczej bede gotowac

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

A ja dzis kupilam mm i podam chyba na noc po butli, niech sie nazra i pospia choc z 3-4 godz
Bo juz zdesperowana jestem
Stary 2012-04-05, 17:01   #3270
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Ja soni dawalam w 90 proc sloiczki- raz ze sprawdzone, dwa ze nie trzeba sie narobic, roznorodnosc ogromna no i w irlandii co i rusz gdzies promocje byly- a to kup jeden drugi gratis, a to 8 szt za piataka- az sie nie oplacalo gotowac
U nas niestety sloiczki strasznie drogie(tzn cena porownywalna ale zarobk nie ) a jeszcze dla dwojki wiec pewnie raczej bede gotowac

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

A ja dzis kupilam mm i podam chyba na noc po butli, niech sie nazra i pospia choc z 3-4 godz
Bo juz zdesperowana jestem
Glam prześpią Ci całą noc. Odpoczniesz wreszcie

Miałam tak samo przez cały tydzień Michał budził się co 1.5h. A wstawał tylko raz o 4.
W czoraj podałam mu mm i pisałam już ile przespał od 21 do 7, wstał dałam cyca i pospał do 8.

Dzieci nam rosną i mleczka mają już coraz mniej - niestety

Goldi, dziękuję za radę

po świętach zamówię tą anty na all

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-04-05 o 17:02
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości