|
|
#301 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Cytat:
Eh... Ja siegając po tę książkę też liczyłam na obraz Afryki oczami małej Reginy. I na początku akcja może i koncentowała się na niej, ale potem doszły romanse jej matki, przyjaciele domu i się kompletnie pogubiłam. Już nie wiedziałam kto jest kto i o co w ogóle chodzi...Ciąży mi ta powieść na sumieniu, bo ja bardzo nie lubię porzucać książek w połowie, więc jak trafię na nią w bibliotece, to pewnie wypożyczę. Może za drugim podejściem coś mi się rozjaśni i zmienię zdanie. A to naturalne, że każdy trochę inaczej odbiera daną lekturę Tak, tytuł to Nigdzie w Afryce (Nirgendwo in Afrika), reż. Caroline Link, film jest z 2001r. i był w kinach.
|
|
#302 |
|
Raczkowanie
|
Oto 2/3 mojej biblioteczki. Część książek została zakupiona przeze mnie za niemałe pieniądze, część za grosze, ale największa część to "podarunki", że tak to nazwę.
http://img444.imageshack.us/img444/8062/ksiegiqo5.jpg
|
#303 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale związana z tematem i opracowana świeżo po obejrzeniu produkcji ![]() Nirgendwo in Afrika basiert auf den Erzählungen und auf dem autobiografischem Buch von Stefanie Zweig (im Film Regina genannt). Der Film läuft seit dem 27. Dezember 2001 in den deutschen Kinos. In Polen können wir Nirgendwo in Afrika seit dem 28. November 2003 ansehen. Die Regisseurin, Caroline Link, schlägt Zuschauern sehr emotional Kino vor. Die Hauptdarsteller sind Juliane Köhler, Merab Ninidze, Sidede Onyulo und Matthias Habich. Die jüdische Familie Redlich, Ehefrau Jettel und die kleine Tochter Regina, emigriert in 1938 nach Kenia, wo der Richter Walter als Verwalter auf einer Farm arbeitet. Ihre neue Heimat liegt in Afrika. Das neue Leben ist schwer für Jettel. Sie mag nach Deutschland zurückfahren, aber das ist unmöglich. Guter Geist der Farm ist der Schwarze Owuor, der als Koch für die Redlichs arbeitet. Owuor lehrt Regina viel über das Land Kenia, seine Menschen und seine Sprache. In den letzten Kriegsjahren lässt Walter sich vom britischen Militär anwerben. Als der Krieg endlich vorbei ist und Walter in Frankfurt eine Stelle als Richter bekommt, die ganze Familie können gefahrlos nach Deutschland fahren. Aber... Werden Jettel und Regina mit ihm gehen? Wird er gehen?... Der Film gefällt mir sehr gut. Das afrikanische Landschaft ist wunderbar. Das Geschichte von Familie Redlich ist aufregend und unterhaltend. Die Judenproblematik ist in einem ganz anderen Licht gezeigt. Ich lerne viel über die Rituale der Schwarzen in Kenia. Der Film ist toll! Unbedingt sehen! Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#304 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
|
|
|
#305 |
|
Zakorzenienie
|
Moje ostatnie zakupy. Niektóre pozycje zdążyłam już przeczytać.
Fannie Flagg - Boże Narodzenie w Lost River Fannie Flagg - Dogonić tęczę Terry Pratchett - Równoumagicznienie Candace Bushnell - Szminka w wielkim mieście Matthew Pearl - Cień Poego
|
|
#306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A błędami się nie przejmuj, są drobniuteńkie i w żaden sposób nie zakłócają komunikacji
|
|
#307 |
|
po prostu Em :)
|
opisz swoje wrażenia, jak skończysz
od jakiegoś czasu mam ochote na tego typu "czytadło".
|
|
#308 | ||
|
Zakorzenienie
|
Emememsiku, gratuluję
Ja za 2 tygodnie będę mieć ostatnią książkę Jaspera Fforde'a 'The fourth bear'. Już nie mogę się doczekać!Cytat:
Tylko jako, że jestem dwujęzyczna (a ostatnio wiodący jest u mnie angielski) do tej pory momentami nie mogę poradzić sobie z naleciałościami angielskimi na niemiecki, zwłaszcza podczas mówienia I w ten cudowny sposób chociaż myślę po niemiecku, mówię coś innego. Ostatnio coś rozmawialiśmy o zdrowym odżywianiu i między innymi o wodzie mineralnej. Wtem słyszę germanistkę: Wasser. Ja: Wasser. Ona: Ania, Wasser. Ja: Ale ja mówię Wasser. Ona: Nie, uporczywie mówisz Water ![]() I jak tu nie wierzyć w podświadomość? ![]() Cytat:
Szybko przelecisz książkę - teraz z perspektywy czasu i zaznajomienia się z nią nie polecam kupowania. Za 30 zł. możesz wybrać coś zdecydowanie bardziej pożytecznego ![]() Pozdrawiam! |
||
|
|
|
#309 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#310 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszło!
![]() Co prawda otrzymane zamówienie nieco się różni od składanego, ale bynajmniej nie narzekam: 'Wędrowiec cmentarny' zamieniono na 'Historie cmentarne' Akunina, które i tak miałam prędzej czy później kupić ![]() Na razie mam inny problem: witryna zapchana maksymalnie - gdzie ja położę nowe książki?! ![]() |
|
|
|
#311 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
OJ jak jabym chciała mieć taki problem |
|
|
|
|
#312 |
|
Zakorzenienie
|
DUBEL! Proszę o skasowanie!
|
|
|
|
#313 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#314 |
|
Raczkowanie
|
Święta się skończyły a moja biblioteczka powiększyła się o 2 dodatkowe wymarzone pozycje:
-Zadie Smith "O pięknie" (uwielbiam tą pisarkę) - Diane Setterfield- "Trzynasta opowieść" ( dodatkowo jest pięknie wydana w skórzanej okładce) Ana-czytałaś już może te "Historie cmentarne"?Zamierzam je sobie kupić a nie wiem czy warto.Daj znać jak się za nie zabierzesz.
|
#315 |
|
Wiedźma
|
Hmm, jak Ty to robisz, że wychodzi Ci średnia książka po 15 zeta? Kupujesz w antykwariatach?
|
#316 |
|
Raczkowanie
|
Kiedys pracowalam w księgarni i kupowalam książki od hurtownika po cenach bez ich marż. Teraz wydaje malo na książki, bo wciąż sa inne wydatki. Oststnio nawet nie kupowalam 1 książki miesiecznie. Teraz kupilam sobie Beaty Tyszkiwicz i obiecalam ze na 1 książke miesiecznie to musze pieniadze znaleść. problem jest tylko ze nie mam ich gdzie juz dawac. Tez stoja w sypialni na podlodze
|
|
|
|
#317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 'Historie cmentarne' na razie czekają w kolejce, bo pochłaniam właśnie ponadsiedemsetną stronę z niemal 1200 stron biografii Freuda. Dziewczyny, Stone jest geniuszem! Z następnego katalogu ŚK na pewno zamówię 'Udrękę i ekstazę' (Michał Anioł) i 'Pasję życia' (Van Gogh). BTW nowością magazynu 1/07 będzie polski przekład 'What not to wear' Trinny i Sussannah ![]() |
|
|
|
|
#318 |
|
Zakorzenienie
|
ja dużo wydaję na książki bo uwielbiam czytać. najczęściej kupuję na Allegro bo troszkę jest taniej. ostatnio czytam tylko w oryginale książki( angielski) chociaż jak się trafi ciekawa po polsku -nie pogardzę
.
|
#319 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
Ja mam to szczęście, że wiele książek dostaję do recenzji, albo od znajomych autorów i tłumaczy z egzemplarzy autorskich. Sporo też wygrywam w różnych konkursach (takie szczególne środowisko). Mimo to kilka stówek rocznie wydaję, a też kupuję ze zniżkami, bo mam sporo znajomych wydawców. W ten sposób po kilku... no - więcej, niż kilku latach moja biblioteka składa się z tysięcy książek w pięciu różnych językach
|
|
#320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie z nowego katalogu zainteresowała ta nowa seria "lemur" i nowy lehane. ale nie wiem czy akurat to kupię, bo poszalałam ostatnio na allegro znowu
|
|
|
|
|
#321 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co do Stone'a to równiez byłam zachwycona.Ale szczerze mówiąc biografia Michała Anioła w podobała mi sie najbardziej. ale moze wynikało to z tego że czytałam ją po powrocie z Włoch i wtedy wszystko co było związane z tym krajem mnie urzekało;-)
|
|
#322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)! Ja niestety od jakiegoś czasu nie śmierdzę groszem, więc nic nie kupuję. W tym tygodniu będę jednak musiała wysupłać małą sumkę na "Tekst wobec zagłady" Leociaka, ale to niestety z przymusu a nie dla przyjemności Sabbath podsunęła mi jednak świetny pomysł z tymi konkursami (do których mam szczęście Olunias, ja też czekam na opinię o Setterfield
|
|
#323 |
|
Zakorzenienie
|
Ja raczej książki wypożyczam, ewentualnie dostaję
![]() Sa drogie. Ale ostatnio postanowiłam kupować te, do korych jestem pewna, że będe wracać.
|
|
#324 |
|
Raczkowanie
|
Ja bardzo nie lubie wypozyczac
![]() Uwielbiam szperac po ksiegarniach
|
#325 | |
|
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Kilka, kilkanaście lat temu też miałam zwykle wybór: albo kupie kolejną książkę, albo będę miała co jeść. Nie muszę czyba mówić, że często wybierałam książki i głodowałam przez kilka dni, tydzień, albo dłużej... Nałóg.A w ogóle, to tłumaczymy chyba (między innymi) z tego samego języka. Pozdrawiem najserdeczniej.
|
|
#326 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z braku miejsca musiałabym te ksiązki chyba i lodówce trzymać Cytat:
Viele Grüße!
|
|
#327 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aczkolwiek poważniejsze zakupy z tego katalogu zrobię dopiero pod koniec miesiąca ![]() Cytat:
Przez kilka miesięcy mieszkałam w Wiedniu, więc jest mi on niezwykle bliski. A tegoroczne wakacje spędziłam w Północnych Włoszech, m.in. w Wenecji, do której Zygmunt tak powraca. Więc sentyment jest, o tak ![]() A ja dziś znowu stałam się bogatsza o parę książek. Te z ŚK nabyte przypadkiem, tak się jakoś złożyło, że przechodziłam ul. Sienną... ![]() 1) Nicolle Rosen 'Martha F.' 2) Ariel Dorfman 'Niania i góra lodowa' 3) Jasper Fforde 'The fourth bear' |
||
|
|
|
#328 |
|
Zadomowienie
|
Ja też ograniczam wyjścia do księgarni, nie dość że nie potrafię powstrzymać się przed kupieniem jakiejś pozycji to spędzam tam dość długi czas
.Najczęściej kupuję biografie sławnych ludzi,językowe i albumy(ale na te pozycje czekam jak są w promocji). Zdarza mi sie też nie kupować dłuższy czas Mam takie napady wypadowe do księgarni.Dużo książek też dostaję ale nic niestety nie wygrywam a szkoda |
|
|
|
#329 |
|
Zakorzenienie
|
na ksiazki wydaje sporo... a to dlatego, ze ja ksiazki uwielbiam i uwielbiam do nich co jakis czas wracac. nie raz, nie dwa odmawialam sobie czegos bardziej potrzebnego i zostawialam fortune w empiku
ale ksiazki i biblioteka [wlasna ], do ktorej moge w kazdej chwili siegnac to moja wielka milosc
|
#330 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, na Merlinie promocja dla fanek serii 'Don Kichot i Sancho Pansa' W.A.B.u! Appelfeld za 9 zł., Houellebecq, Faber tańszy prawie o 6 zł. Ja już złożyłam zamówienie:
- na 'Grzech miłosierdzia' (12,50 - i przy okazji na brakującą 'Klątwę światła' Giulio Leoni ![]() |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:32.

Eh... Ja siegając po tę książkę też liczyłam na obraz Afryki oczami małej Reginy. I na początku akcja może i koncentowała się na niej, ale potem doszły romanse jej matki, przyjaciele domu i się kompletnie pogubiłam. Już nie wiedziałam kto jest kto i o co w ogóle chodzi...

) sięgnęłam po Nigdzie w Afryce Stefanie Zweig. Nie jest to powieść opisująca brutalne afrykańskie obyczaje czy pozycję społeczną białej kobiety w afrykańskich plemionach. Para głównych bohaterów ucieka do Afryki przed nazistami i usiłuje zorganizować sobie życie na obcym kontynencie. Z wielkim trudem dobrnęłam do połowy
Jeśli czytałyście tą książkę, to powiedzcie, czy Wy też odebrałyście ją jako kiepskie romansidło z dużą ilością bohaterów i wątków? Ja po obejrzeniu filmu Caroline Link nakręconego właśnie na podstawie tej powieści byłam zachwycona i to właśnie film skłonił mnie do przeczytania książki. Trochę się zdziwiłam, że wydało ją wyd. Amber, które kojarzy mi się tylko z Norą Roberts, Michael Fern itp., bo spodziewałam się naprawdę interesującego opisu zmagań białych emigrantów na czarnym kontynencie, a dostałam jakiś bełkot z uczuciowymi zawirowaniami z Afryką w tle. Czy Wy też tak odebrałyście tą opowieść (autobiograficzną podobno
)?