Krakowianki - część XVII - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Spotkania Wizażanek

Notka

Spotkania Wizażanek Spotkania Wizażanek to forum, gdzie umawiamy się na spotkania w realu. Uwaga! W temacie wpisz region, w którym chciałybyście się spotkać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-05, 17:41   #811
Ineso
Matka Smoka

Dot.: Krakowianki - część XVII

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość
Ineso - jednak mi się łuszczy prawy płatek nosa W przyszłym tygodniu dopiero w czwartek będę w Krakowie
A mnie broda
Czwartek mi pasuje. U mnie znów

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

SdC - już blair zdążyła Ci odpowiedzieć za mnie.
Ja myślę, że w żadnym innym kraju nie ma też takiej paranoi, o jakiej granatowo pisała - za seks rozgrzeszenie, a za mieszkanie nie.
Ponadto w związku z trudnościami jakie przeżywa Kościół w związku z małą ilością chętnych na księży, jest kwestią czasu zniesienie celibatu, szersze dopuszczenie kobiet, itd. Tylko oczywiście nasz kraj będzie jako jeden z ostatnich w tym względzie

w zwiazku w zwiazku - jestem zbyt senna na poprawianie powtórzeń

Edytowane przez Ineso
Czas edycji: 2012-04-05 o 17:42
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 17:43   #812
granatowo
Zadomowienie

Lenka, o Całunie pisała GG

Ja mam podejście zbliżone do Jojli, więc nie będę się rozpisywać
Stary 2012-04-05, 17:43   #813
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
A spowiedź u Dominikanów jest sensowna? Słyszałam, że nawet i tak, ale nigdy nie byłam... A jeśli mam iść, to chcę iść w porządne miejsce, gdzie po mojej litanii grzechów nie będzie dopytki o sprawy, nazwijmy je, intymne. I tego zawiedzenia (ze strony księdza), że nie mam za bardzo o czym opowiadać i żebym sobie poszła w takim razie
Byłam tam raz jeden dawno temu, nastałam się 2 godziny w kolejce po czym usłyszałam:
"Bardzo dobrze że chodzisz do spowiedzi, a teraz żałuj za grzechy." Liczyłam na coś więcej.

Cytat:
Napisane przez granatowo Pokaż wiadomość
Dokładnie mam to samo.
Idąc do spowiedzi za każdym razem ryzykuję, że nie dostanę rozgrzeszenia, bo mieszkam z Tż.
Seks uprawiać mogę, większość puszcza to kantem, ale mieszkać już niestety nie.
A ja nie uważam tego za wielki grzech. W ogóle to dla mnie grzechem nie jest. I moja spowiedź traci sens, bo obiecuję poprawę w tym jednym wcale nie chcę się zmieniać na lepsze

Lenka, odpowiadając na Twoje pytanie. Po spowiedzi jestem bardzo naładowana dobrocią, miłością, chęcią naprawiania siebie. Bardzo to lubię i bardzo tego potrzebuję

No ale czegoś tu nie rozumiem. Czy Ty żałujesz za grzechy? A jeśli nie żałujesz to jakim cudem dostajesz rozgrzeszenie? Spowiedź bez żalu za grzechy jest nieważna, a komunia po niej przyjęta jest świętokradztwem - to za Katechizmem Kościoła Katolickiego.
Poza tym np biorąc pigułki anty grzeszy się codziennie, więc co? Iść do spowiedzi i na drugi dzień zgrzeszyć znowu?
Ja ostatni raz byłam do spowiedzi dawno temu i powiedziałam księdzu, że nie potrafię wzbudzić w sobie żalu, nawet takiego najniższego w hierarchii, wynikającego ze strachu przed piekłem, który w wierze katolickiej też jest aprobowany. Nie dostałam rozgrzeszenia, ksiądz powiedział: "Przyjdź jak zmienisz zdanie." Nie zmieniłam.
Dodam że jestem bardzo wierząca.

Dla mnie największym autorytetem moralnym jest ks. Halik, polecam z całego serca jego książki, są moim absolutnym faworytem jeśli chodzi o nurtujące mnie w tych sprawach kwestie.
Pisze on:

"Czasami doświadczenie psychologa w pewnym sensie subiektywnie utrudnia mi pracę kapłańską, ponieważ dzięki swojej praktyce klinicznej, która poprzedziła moją publiczną posługę kapłańską, wiem nazbyt wiele o trudnościach ludzi w dziedzinach, co do których księża - łącznie ze mną - mają z reguły niewielkie osobiste doświadczenie. Dotyczy to między innymi sfery seksualności, a zwłaszcza potocznych związanych z nią problemów u osób dojrzewających, przedmałżeńskich kontaktów seksualnych par studenckich, które po długoletniej znajomości ociągają się z przyczyn socjalnych z zawarciem małżeństwa, a także kwestii homoseksualizmu. Tak, już ze swej praktyki klinicznej wiem o tych sprawach zbyt wiele, aby móc z całkiem czystym sumieniem wkładać na ludzi ciężary, związane ze ścisłym przestrzeganiem zasad stawiających wysokie wymagania katolickiej moralności seksualnej. W odróżnieniu od wielu liberałów nie uważam, jakoby moralność ta była "zła"; wiem tylko, że w pewnym klimacie kulturowym - a nie możemy ignorować środowiska, w jakim nasze życie się toczy - często wykracza ona po prostu ponad siły człowieka nawet bardzo sumiennie starającemu się sprostać wszystkiemu, o czym tak gładko piszą niektóre podręczniki katolickiej teologii moralnej.
Cieszę się że tradycja uznaje "prawo stopniowalności". Kiedy człowiek zmierza ku wysokim ideałom, kroczy po stopniach. Nie możemy wymagać, aby pokonywał strome schody "szturmem" i przeskakiwał stopnie, które w danej chwili są dla niego zbyt wysokie. Często przypominam sobie pewien bardzo wzruszający tekst, który napisał mały chłopiec, wezwany przez katechetę, aby ułożył "list do Pana Boga". Był to list nader zwięzły: "Panie Boże, robię, co mogę. Franta".

Cytat:
Napisane przez gg22 Pokaż wiadomość

a w ogóle to czytałam ostatnio w "uważam rze" artykuł o badaniach naukowych relikwii m.in. Całunu, sandałów i szaty, które uważa się, że należały do Jezusa. Wychodzi na to, że wszystkie prowadzone badania potwierdzają ich autentyczność i zaczęłam się nad tym zastanawiać.
W sumie takie naukowe potwierdzenie powinno dać do myślenia wszystkim niedowiarkom, a chyba jednak nie daje. I myślę sobie dlaczego? Przecież technologia jest teraz tak rozwinięta, że można ufać w wyniki tych badań, a jednak nawet sami naukowcy je prowadzący pozostają niewierzący.

Ale jeśli to udowodnią naukowo to już nie będzie kwestia wiary.
Stary 2012-04-05, 18:08   #814
blair witch
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
A mnie broda
Czwartek mi pasuje. U mnie znów

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

SdC - już blair zdążyła Ci odpowiedzieć za mnie.
Ja myślę, że w żadnym innym kraju nie ma też takiej paranoi, o jakiej granatowo pisała - za seks rozgrzeszenie, a za mieszkanie nie.
Ponadto w związku z trudnościami jakie przeżywa Kościół w związku z małą ilością chętnych na księży, jest kwestią czasu zniesienie celibatu, szersze dopuszczenie kobiet, itd. Tylko oczywiście nasz kraj będzie jako jeden z ostatnich w tym względzie

w zwiazku w zwiazku - jestem zbyt senna na poprawianie powtórzeń
Oki, ale muszę wyrobić się do 19 bo potem mam coś załatwić W razie czego będę musiała odpuścić sobie masaż
Byłabyś zainteresowana pod koniec miesiąca maską algową na pół? Ze złotem albo inną dobrą

Wracając do Holandii - jak byłam na ślubie kuzyna to najpierw myślałam że oni w ogóle w innej wierze biorą ślub, bo nie znałam wtedy zwyczajów w tamtejszym katolickim kościele. Mszę prowadziła kobieta, jedynie sakramentu udzielał ksiądz.

Babcia moja dziś mówiła że księża u nas walczą o zniesienie celibatu i dopuszczenie kobiet do mszy właśnie
Stary 2012-04-05, 18:11   #815
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blair witch Pokaż wiadomość

Babcia moja dziś mówiła że księża u nas walczą o zniesienie celibatu i dopuszczenie kobiet do mszy właśnie
Na pewno byłoby to dla nich zdrowsze.
Celibat powinien być dobrowolny.
Stary 2012-04-05, 18:13   #816
Ineso
Matka Smoka

blair - mam dwie maski,w sporej ilości, więc nie.
Stary 2012-04-05, 18:22   #817
granatowo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
No ale czegoś tu nie rozumiem. Czy Ty żałujesz za grzechy? A jeśli nie żałujesz to jakim cudem dostajesz rozgrzeszenie? Spowiedź bez żalu za grzechy jest nieważna, a komunia po niej przyjęta jest świętokradztwem - to za Katechizmem Kościoła Katolickiego.
Poza tym np biorąc pigułki anty grzeszy się codziennie, więc co? Iść do spowiedzi i na drugi dzień zgrzeszyć znowu?
Ja ostatni raz byłam do spowiedzi dawno temu i powiedziałam księdzu, że nie potrafię wzbudzić w sobie żalu, nawet takiego najniższego w hierarchii, wynikającego ze strachu przed piekłem, który w wierze katolickiej też jest aprobowany. Nie dostałam rozgrzeszenia, ksiądz powiedział: "Przyjdź jak zmienisz zdanie." Nie zmieniłam.
Dodam że jestem bardzo wierząca.
Żałuję za grzechy, ale hm... jak to wytłumaczyć szybko, bez rozpisywania się...
Żałuję i najchętniej po spowiedzi więcej bym nie grzeszyła i o ile w przypadku innych grzechów dążę do tego, tak w przypadku mieszkania z Tż tego jeszcze przez jakiś czas nie zmienię.
Tak naprawdę tym grzechem nie wyrządzam nikomu niczego złego, Jemu i sobie również. Dlatego gdy naprawdę potrzebuję spowiedzi to idę do niej, robię rachunek sumienia i żałuję za grzechy (również za to, że mieszkam), dodatkowo świadomie obiecuję poprawę, bo wiem, że kiedyś to zmienię, bo planuję małżeństwo z Tż, więc nie czuję, żebym okłamywała Boga.
W tym wszystkim to naprawdę jest pierdoła.
Wolę iść do spowiedzi, dostać dużo wewnętrznej siły do dalszego życia w wierze i dalszego czynienia dobra otoczeniu, w którym żyję niż przez ten grzech z tego zrezygnować.
Z punktu widzenia Katechizmu moja spowiedź nie ma sensu (przecież po przekroczeniu progu mieszkania znowu grzeszę), ale mnie daje tak wiele, że rachunek zdecydowanie jest in plus.

Edytowane przez granatowo
Czas edycji: 2012-04-05 o 18:27
granatowo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 19:12   #818
jojla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Na pewno byłoby to dla nich zdrowsze.
Celibat powinien być dobrowolny.
też tak uważam, w ostatnich latach u mnie w parafii dwóch księży odeszło bo założyli rodziny, wydaje mi się, że powinna to być indywidualna decyzja każdego księdza, przecież mając żonę i dzieci nawet lepiej będzie mógł pełnić posługę kapłańską, bo będzie wiedział dużo więcej o problemach z jakimi borykają się wierni...

Cytat:
Napisane przez granatowo Pokaż wiadomość
Żałuję za grzechy, ale hm... jak to wytłumaczyć szybko, bez rozpisywania się...
Żałuję i najchętniej po spowiedzi więcej bym nie grzeszyła i o ile w przypadku innych grzechów dążę do tego, tak w przypadku mieszkania z Tż tego jeszcze przez jakiś czas nie zmienię.
Tak naprawdę tym grzechem nie wyrządzam nikomu niczego złego, Jemu i sobie również. Dlatego gdy naprawdę potrzebuję spowiedzi to idę do niej, robię rachunek sumienia i żałuję za grzechy (również za to, że mieszkam), dodatkowo świadomie obiecuję poprawę, bo wiem, że kiedyś to zmienię, bo planuję małżeństwo z Tż, więc nie czuję, żebym okłamywała Boga.
W tym wszystkim to naprawdę jest pierdoła.
Wolę iść do spowiedzi, dostać dużo wewnętrznej siły do dalszego życia w wierze i dalszego czynienia dobra otoczeniu, w którym żyję niż przez ten grzech z tego zrezygnować.
Z punktu widzenia Katechizmu moja spowiedź nie ma sensu (przecież po przekroczeniu progu mieszkania znowu grzeszę), ale mnie daje tak wiele, że rachunek zdecydowanie jest in plus.
Ja nie mieszkam, póki co oficjalnie z TŻ ale i tak nie wybieram się do spowiedzi bo nie żałuję, tego co robię z miłości... poza tym właśnie antykoncepcja - teraz w sumie mam wytłumaczenie bo muszę brać hormony z powodów zdrowotnych ale przyjmować zaczęłam je jeszcze zanim wiedziałam o chorobie, więc i założenie było inne

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 20:55   #819
MyLastHope
Rozeznanie

Ja też znikam na pewien czas pewien impuls sprawił, że poczułam nagłą potrzebę zmian i udowodnienie sobie, że potrafię przezwyciężyć swoje słabości
jedną z takich rzeczy jest nauka pływania - w końcu się odważyłam
Jest też druga bardzo ważna rzecz na którą się zdobyłam, ale narazie wolę o tym nie mówić

Trzymajcie się ciepło
I udanych świąt Wam życzę

dietetyk, kucharz, nieuleczalna kociara, początkująca biegaczka, fascynatka siłowni i treningu funkcjonalnego

MyLastHope jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 20:58   #820
Ineso
Matka Smoka

Hope - powodzenia na pływalni

Cholerko - potrzebuję, żebyś mi zmodyfikowała jakiś przepis na sernik - żeby zamiast cukru dać słodzik w płynie, bez ciasta (ewentualnie takie coś z herbatników digestive).
Stary 2012-04-05, 21:38   #821
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nicRu Pokaż wiadomość
Problem w tym, że gdybym miała każdy kosmetyk, ciuch, książkę, biżuterię jaką chcę, to musiałabym mocno przeorganizować swój pokój
Eee tam, gdybys tylko miała okazję posiadać wszystko to organizacja pokoju byłaby najmniejszym problemem

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Chciałabym kupić płytki 05 i 06 (ale ich nie ma ) i stempelek z Essence, bo nie widziałam ich w sklepie stacjonarnym. Chyba że Ty widziałaś u siebie?
Właśnie ostatnio w ogóle ich nie widuję. Jednocześnie nie słyszałam, żeby je wycofywali... Ale też przyznaję się, że od miesiąca unikam wszelkich drogerii

Cytat:
Napisane przez gg22 Pokaż wiadomość
grrr pędzle maestro chyba chcę, ale muszę popatrzeć jakie już mam żeby nie dublować. kiedy chcesz robić?
Zamówić chcę 11.04, więc masz czasu, a czasu

Cytat:
hiper - tam nie ma pędzli do masek
Powiem jej żeby mi zamówiła, bez obaw. Napisz tylko który chcesz. Ciocia hiper załatwi...

Edytowane przez f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3
Czas edycji: 2012-04-05 o 21:41
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 21:53   #822
Ineso
Matka Smoka

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;33374701]

Powiem jej żeby mi zamówiła, bez obaw. Napisz tylko który chcesz. Ciocia hiper załatwi... [/QUOTE]

Ooo super, to podam linka do strony Maestro. Chyba nie będzie jakoś drożej?
Stary 2012-04-05, 22:05   #823
Konto usunięte

Cytat:
Ooo super, to podam linka do strony Maestro. Chyba nie będzie jakoś drożej?
Jest nawet taniej niż na stronie Maestro, a ostatnio dostałam u nich jeszcze -15% na pędzle. Myślę, że damy radę

Pytanie nr jeden do Ciebie - współpracuję z kosmetykomania.pl, jak chcesz mogę pytać o zniżki dla mnie i jak coś to zamówić na siebie. Nie chcę Ci się oczywiście do zamówienie wtrącać, więc tylko rzucam info

Pytanie nr dwa do Ciebie - komu wzięłaś 39 żółtych koturenek?
f3c5f22a477733c3f05238ecee51cadb3aa4293a_6848b944d63c3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 22:07   #824
Ineso
Matka Smoka

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;33375389]0.Jest nawet taniej niż na stronie Maestro, a ostatnio dostałam u nich jeszcze -15% na pędzle. Myślę, że damy radę

1.Pytanie nr jeden do Ciebie - współpracuję z kosmetykomania.pl, jak chcesz mogę pytać o zniżki dla mnie i jak coś to zamówić na siebie. Nie chcę Ci się oczywiście do zamówienie wtrącać, więc tylko rzucam info

2.Pytanie nr dwa do Ciebie - komu wzięłaś 39 żółtych koturenek? [/QUOTE]

0. Super, to jeszcze powiedz, który Ty miałaś do eyelinera ten fajny? 780?

1. Pewnie. Ja otworzyłam, bo nikogo chętnego nie było, a myślę, że MUSZĘ kupić Sleek Graphite

2. A skusiłam przyjaciółkę
Stary 2012-04-05, 22:13   #825
Konto usunięte

Cytat:
0. Super, to jeszcze powiedz, który Ty miałaś do eyelinera ten fajny? 780?

1. Pewnie. Ja otworzyłam, bo nikogo chętnego nie było, a myślę, że MUSZĘ kupić Sleek Graphite

2. A skusiłam przyjaciółkę
Tak, 780 w rozmiarze 0.

1. To jak już będzie wiadomo co dla kogo to napiszę do tej babki maila Tylko Graphite?

2.
Stary 2012-04-05, 22:21   #826
Ineso
Matka Smoka

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;33375617]
Tylko Graphite?
[/QUOTE]
Tylko! blair mi powiedziała, że mam dużo kosmetyków i mam doła
Stary 2012-04-05, 22:36   #827
Konto usunięte

Cytat:
Eeee, robi sceny. Jak mi wymieniłaś ile masz pędzli to stwierdziłam, że mi Cię żal, więc nie masz co się jakąś tam minimalistyczną blair przejmować...
Stary 2012-04-05, 22:40   #828
Ineso
Matka Smoka

Przecież ja pisałam o absolutnym minimum, ale nie pisałam, że takowe posiadam. Mam 18!!!
Stary 2012-04-05, 22:45   #829
Konto usunięte

Cytat:
Przecież ja pisałam o absolutnym minimum, ale nie pisałam, że takowe posiadam. Mam 18!!!
Ale mówiłaś, że np. nie masz osobnego do rozświetlacza czy bronzera... i tak jakoś smutno mi się zrobiło... A u mnie gadałyśmy o tym jakie masz do cieni
Stary 2012-04-05, 22:50   #830
Melka88
Zakorzenienie

Cytat:
Lenka kiedyś weszła do mojej lazienki, rozejrzała się i..

L : To wszystko twoje ?
Ja : No tak..
L : Mało..

Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 22:50   #831
kasiencja
Pani Buka

Hiper, odpisali Ci coś z tych koralików? bo nie wiem czy zamawiać, tzn. na pewno coś chcę, ale tak to podjęłabym decyzję co

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 22:57   #832
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
Hiper, odpisali Ci coś z tych koralików? bo nie wiem czy zamawiać, tzn. na pewno coś chcę, ale tak to podjęłabym decyzję co
Zapomniałam napisać! Przepraszam! Już walę im maila...

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Cytat:
Napisane przez Melka88 Pokaż wiadomość
Lenka kiedyś weszła do mojej lazienki, rozejrzała się i..

L : To wszystko twoje ?
Ja : No tak..
L : Mało..

buahahahaha
Stary 2012-04-05, 23:05   #833
noicojamamtuwpisac
Zadomowienie

Tak sobie myślę, że w mojej łazience to byście się chyba położyły i zaczęły szlochać z żalu, a potem zabrały mnie na zakupy jak ubogą krewną
Moje kosmetyki do makijażu mieszczą się wszystkie w małym koszyczku..... i mam tylko JEDEN szampon do włosów.... wstyd mi teraz
noicojamamtuwpisac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 23:16   #834
Ineso
Matka Smoka

[1=f3c5f22a477733c3f05238e cee51cadb3aa4293a_6848b94 4d63c3;33376484]Ale mówiłaś, że np. nie masz osobnego do rozświetlacza czy bronzera... i tak jakoś smutno mi się zrobiło... A u mnie gadałyśmy o tym jakie masz do cieni [/QUOTE]

Do rozświetlacza mam! Nie pamiętasz?! Miałam wczesniej niż Ty! Mam jeden różo-bronzerowy hakuro.
Cytat:
Napisane przez noicojamamtuwpisac Pokaż wiadomość
Moje kosmetyki do makijażu mieszczą się wszystkie w małym koszyczku..... i mam tylko JEDEN szampon do włosów.... wstyd mi teraz

Gdzieś mi się kołacze po głowie, że kiedyś, w dalekiej przeszłości też tak miałam.
Stary 2012-04-05, 23:21   #835
noicojamamtuwpisac
Zadomowienie

Jestem zaniedbana mam jeden szampon
noicojamamtuwpisac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 23:22   #836
Ineso
Matka Smoka

Szampon to jeszcze ujdzie, ale ten jeden koszyczek???

Stary 2012-04-05, 23:25   #837
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ja też mam kolorówkę całą w jednym koszyczku
Stary 2012-04-05, 23:27   #838
Ineso
Matka Smoka

Już przestańcie bo hiper się zapłacze rzewnymi łazami!
Stary 2012-04-05, 23:28   #839
Melka88
Zakorzenienie

Ja mam jeden bb krem, jeden korektor, róż i rozświetlacz, jeden tusz (nie licząc jakichś resztek).. Cieni nie używam, błyszczyków kilka.. Lakierów mam chyba najwięcej
Forever I’m yours, forever I do.

4.06.2015 A&B
14.05.2017 Bruno
Melka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-05, 23:32   #840
nicRu
maszyna, nie człowiek

Ano tak, ja tylko lakierów mam dużo Ale takich do miziania po buzi mam na jeden koszyczek
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Spotkania Wizażanek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości