|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: U nas coraz więcej dzieci,a na gadaniu czas szybko nam leci! Mamy Wiosenne 2012
dziewczyny ja też nie miałam siary przed porodem i też przechodziłam ciężkie chwile na początku - położna jak ją poprosiłam, żeby pomogła mi przystawić stwierdziła, że przecież i tak nie będę karmić bo mam złe brodawki, no może ewentualnie przez kapturki i żeby mi ktoś kupił to spróbujemy, potem mały mnie pogryzł, w 3 dobie siedziałam i wyłam, to wszystko demobilizowało do karmienia, ale najważniejsza jest wiara w to, że dacie radę i że jutro będzie lepiej, brodawki się przyzwyczają, że bolą tylko na początku i świadomość, że jest się najlepszą mamą na świecie - jedyną jaką ma wasze dziecko - lepszej nie będzie mieć
|
|
|
|
#4352 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: U nas coraz więcej dzieci,a na gadaniu czas szybko nam leci! Mamy Wiosenne 2012
Cześć dziewczyny,
melduję się po wizycie. Niestety pełnia nie będzie moja Szyjka co prawda rozwarta na 2 cm ale nic się nie skraca, płynu owodniowego pod dostatkiem, KTG nie wykazuje żadnych skurczy. Lekarz stwierdził, że mojemu dziecku za dobrze u mnie w brzuchu i prawdopodobnie sam się nie ruszy więc na 12 kwietnia czwartek mam skierowanie do szpitala na wywołanie. Waży ok. 4 kg wg USG ale lekarz zaznaczył , że na tym etapie USG nie jest już takie dokładne a oprócz tego mam za mały brzuch na te 4 kilo zdaniem lekarza.Suma sumarum, jeszcze będę tu następne kilka dni narzekać na mój stan
|
|
|
|
#4353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki żeby wcześniej się coś zaczęło! ![]() dziewczyny pisały że czasem jest tak że w krótkim czasie wszystko się zmienia i akcja się rozkręca
|
|
|
|
|
#4354 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiele z nas na nia liczylo No nie pozostaje nam nic innego niz czekac, ale takie czekanie do du.. jest Jedyna dobra rzecz to, ze znasz termin wywolywania, jeszcze max 6 dni, dasz rade!
|
|
#4355 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
od kilku dni mam bóle w kręgosłupie w dolnej części i ból podbrzusza, od wczoraj doszedł mi ból żebra po prawej stronie. rano czułam jakby mały był bardzo na dole, teraz też to czuję jakby mi majstrował szukając wyjścia i na dodatek czasem kłuje mnie szyjka Cytat:
Ja mam 3 paczki pampersów i same jedynki. I jedną paczkę dwójek którą dostaliśmy od znajomych bo ich syn wyrósł a została im cała paczka. Cytat:
![]() No ale jeszcze tylko tydzień i jak co to będziesz miała maleństwo przy sobie
|
|||
|
|
|
#4356 |
|
Zakorzenienie
|
Mi też mała majstruje na dole i mam już dość. Mimo, że się boję to chcę już urodzić...
---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- iw32 fajnie, że już wiesz kiedy masz termin wywołania. Już możesz odliczać do konkretnego terminu a nie bliżej nieokreślonego Auć ale się Mała wścieka
|
|
|
|
#4357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Ty masz pierwszeństwo bo jesteś po terminie...
|
|
|
|
|
#4358 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a bede starac sie karmic go 2 piersiami a pozniej pobudzac jeszcze je laktatorem- teraz niestety recznym i mam nadzieje,ze jak najszybciej naprawia mi elektryczny. A jak Maly jeszcze jest glodny to niestety trzeba go dopelnic butla.To chyba jedyna metoda by rozchulac laktacje? Powiedział Tobie ktoś coś przydatnego? |
|
|
|
|
#4359 |
|
Wtajemniczenie
|
witam ja jestem padnięta, mamy mega kryzys jest coraz gorzej z tymi kolkami małego... jak jestem sama do południa to brakuje mi cierpliwości i mam ochote przeklinać i nawrzeszczeć na małego bo nie moge go uspokoić
;( wieczorem jakoś lepiej znosze ten płacz bo jest mąż i na zmianę go uspokajamy ale i tak jest ciężko ![]() położna dała nam próbke kropli delicol ale naszym zdaniem nie zadziałało, było wręcz gorzej, Seba jakiś pobudzony był nie mógł spać, najdłużej w ciągu dnia spał 40 min, dostaliśmy od szwagierki te niemiecki krople sab simplex i jutro je zaczniemy podawać.... oby pomogło bo się wykończe psychicznie któraś z was je podaje? ile razy dziennie je się daje?
|
#4360 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tutaj masz linka : http://www.cosmopolitus.com/sab-simp...age=pl&pID=246 Tutaj pisza ze 15 kropli do kazdej butli, o ile dobrze wyczytalam. Trzymam kciuki zeby Sebusiowi przeszlo ![]() Jeszcze tutaj cos jest : http://www.rodziceradza.pl/Noworodek...x,q,31558.html No i w ulotce pewnie tez bedzie ile podawac, wiec zrob tak jak pisza w ulotce i zobaczysz czy dziala!
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-04-06 o 22:06 |
|
|
|
|
#4361 | |
|
Gang Iren
|
Widze temat karmienia.A wlasnie ogladalam plytke co dostalam od poloznej o karmieniu piersia.Mowili tam,ze kazda kobieta jest w stanie wykarmic swoje dzicko i nie ma tak ze tego pokarmu jest za malo.Dziecko niekoniecznie musi plakac z glodu.A taki maluszek ma malutki zoladek i po urodzeniu ten zoladek naraz pomiesci 8 ml,to nawet nie 2 lyzeczki od herbaty.No i dlatego moze sie domagac bardzo czesto jedzenia.I jeszcze mowili tam,ze dzieci ktore sa karmione butelka maja podawane na raz za duzo pokarmu,dlatego przesypiaja z reguly dluzszy czas,bo maja rozepchany zoladek ta iloscia mleka.
A i jeszcze mialam wam pisac,ze jak bylam u poloznej to rozmawialysmy tez duzo o karmieniu i pytalam sie o diete matki karmiacej.To dziwnie sie spojrzala.Mowi,ze karmiaca nie moze miec diety,musi wszystko jesc,bo moze jej zabraknac skladnikow odzywczych.A ja mowie,ze jak jest z jedzeniem fasoli,kapusty itp.Jak najbardziej mozna.Jak dziecko bedzie przyzwyczajone do wszystkiego to nic niebedzie mu szkodzic. No to tyle sie dowiedzialam. Ja tez nie mam siary,a w pierwszej ciazy mialam.Ale wierze,ze matka natura wie co robi i w odpowiednim momencie bede ja miec. Cytat:
|
|
#4362 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja juz nie podaje do kazdej butli tylko wieczorem czasem jak mala baczki mecza to wtedy daje na lyzeczce jula wykapana, musialam ja budzic do kapieli wiec sie nie podobalo i mi sie darla... Potem butla i teraz lezy i probuje zasnac, maz juz w sypialni a ja nie wiem co robic, bo spac mi sie jeszcze nie chce ... Dzisiaj odkrylismy zachwyt naszej corki nad ... Suszarka do wlosow jak sie ja ogrzewa to mine ma jak po drinku z palemka Cos ta pelnia chyba nie dziala co???? Jutro jedziemy z mezem po lezaczek i parasol przeciwsloneczny na balkon
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
|
#4363 |
|
Zakorzenienie
|
Po prostu chyba z jedzeniem i karmieniem przyjdzie nam słuchać własnego instynktu macierzyńskiego.
---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Emigra...nic a nic...moje Dziecię nie zamierza zostać wilkołakiem |
|
|
|
#4364 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No jeszcze z ta pelnia nie wiadomo! Cos sie cisza zrobila Gosiu , w szwecji maja takie same podejscie co do karmienia piersia, i ja rowniez wierze w matke nature, jednakze mysle ze nawet w naturze zdarzaja sie wynaturzenia i nigdy nie ma 100 % idealnie. Ale napewno bardzo duzo zalezy od naszej psychiki i jesli tylko bedziemy wystarczajaco mocno wierzyc ze damy rade i bedzie wszystko pieknie to napewno tak wlasnie bedzie A siary tez nie mam, ani kropeleczki
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-04-06 o 22:14 |
|
|
|
|
#4365 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a piersi miękkie mimo wszystkich prób Co do nakładek to ja też używam tak samo jak Ty od drugiej doby, bo Laurka ma malutkie usteczka, a ja spory sutek i sobie nie dawała z nim rady, a przez nakładki ładnie ssie tylko właśnie krótko dzięki nim mnie nie bolą sutki, a jak bez nich przystawiałam to w jednym miałam krwawienie na szczęście na drugi dzień minęło. I mnie nie swędzą piersi. A jakie masz nakładki? Ja uniwersalne z TT.Cytat:
przysłali tę bibułkę, na którą trzeba było z Laurki pięty upuścić tyle krwi, żeby zapełniło takich 6 kółeczek (u nas udało się tylko 4, ale tyle niby wystarczy) i odesłaliśmy do IMiD. Mają dać znać w ciągu 21dni jaki jest wynik badania. Więc czekamy... ![]() Cytat:
na nią przebieranie nie skutkuje, mokre chusteczki na tyłek też nie robią na niej wrażenia, otworzy oczy, popatrzy i tyle, skończę przebierać, a ona śpi w najlepsze ![]() Cytat:
czekam aż urośnie, ale z jej apetytem to marnie to widzę.Ja właśnie nie wiem już jaką mam taktykę obrać bardzo mi zależy żeby jadła z piersi skoro jakiś tam pokarm mam, ale nie wiem już jaką obrać taktykę Słyszałam o tym w DDTVN Cytat:
Dzisiaj dałam jej pierś ssała 15min, chciała jeszcze a ja już miałam pustą, ale odciągnięte 30ml wcześniej z drugiej piersi, więc podałam jej butelkę, zjadła łaWagę kupiliśmy taką do ważenia niemowląt, ale zostawiliśmy w Warszawie. Wcześniej jak ją ważyliśmy to było tak 25marca 2750g, 30 marca 2900g, 2 kwietnia 2930g i wczoraj niecałe 3kg. Co o tym myślicie? Cytat:
[1=c042958294e99042f58d4b6 e63f583de5e67f661_63eacf5 328b46;33393458]Mam podobny problem i juz rozkladam rece. Karmie dziecko nie na ządanie ale co 2 godziny w nocy ok 2.5, bo tak to by spal. Spioch i tyle. Nie wiem czy można sobie tłumaczyć to wcześniejszym urodzeniem czy dużym przenoszeniem jak u mnie. Mnie polożna powiedziala,ze taki jest po prostu (pediatrka tez od razu zauwazyla,ze dziecko jest spiochem) Mialam duzo pokarmu jednego dnia, teraz malutko- ja laktatorem odciagam ok 10 ml.. i jak na zlosc popsul mi sie elektrycznyale mam reczny jeszcze ktorego niecierpie. J a bede starac sie karmic go 2 piersiami a pozniej pobudzac jeszcze je laktatorem- teraz niestety recznym i mam nadzieje,ze jak najszybciej naprawia mi elektryczny. A jak Maly jeszcze jest glodny to niestety trzeba go dopelnic butla.To chyba jedyna metoda by rozchulac laktacje? Powiedział Tobie ktoś coś przydatnego?[/QUOTE] Dokładnie to chyba jedyna metoda + dużo pić, również specjalne herbatki. No i tak jak pisała MoniaHan psychicznie się nastawić, a ja nie wiem czy mi się to uda Przepraszam, że tak przeżywam, ale już nie mam siły...
|
|
#4366 |
|
Gang Iren
|
Chociaz noc przed nami,wiec kto wie
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przestałam się nastawiać na to, że urodzę przed 11.04
![]() ---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ---------- Andrea dostaje szału. Fika, rozpycha się...więc wątpię, że odpoczywa przed porodem
|
|
|
|
#4368 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4369 |
|
Zakorzenienie
|
Mój pies ma taką psią koleżankę, że nie mogą bez siebie żyć
. Jak tylko Pelusa zobaczy Donę na dworze to piszczy skacze, drapie w drzwi i błaga o wyjście na spacer . No psia koleżeńska miłość .---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Evvcia...dajesz mi nadzieję...ale i tak wolę się nie nastawiać. Nie czuję iż miałoby się coś stać dzisiejszej nocy. |
|
|
|
#4370 | |||
|
Zakorzenienie
|
Trochę mi się polepszyło. Ewelinka też spokojniejsza... Mąż widział, że nie mam humoru, przewijając malutką ponownie się rozryczałam, spytał co się dzieje, wygadałam się... Nakarmiłam córcię i się nią zajmował przez prawie 3 godziny abym mogła sobie poleżeć i pospać.
Cytat:
Cytat:
Mam nadzieję, że kropeli pomogą!Cytat:
I zgodzę się, że dziecko chce pociągnąc cycusia nie tylko z głodu, ale również z pragnienia. Dziś po spacerku Ewelinka obudziła się zgrzana (nie sądziłam, że będzie aż tak ciepło!), i zaspokoiła jedynie pragnienie i zasnęła znowu na trochę.
|
|
#4371 |
|
Gang Iren
|
Evvcia szukalam wlasnie na temat tego ile powinien przybierac noworodek i w sumie sa sprzeczne informacje.W jednym miejscu znalazlam,ze minimum 120 na tydzien,w innym ze najmniej 170 tygodniowo.Ale jest niby wieksza rozpietosc w tym przybieraniu,jest to bardziej indywidualne jak u dzieci karmionych butelka.
Z moja Wiki nie mam co porownywac,patrzylam w ksiazeczke ile przybierala,ale ona to chyba rekord pobila.Urodzila sie z waga 2750,wychodzac do domu miala 2500,a po rownym miesiacu miala 4400,czyli prawie 2 kg na +
|
#4372 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam tylko napisać, że ja mam problem żeby wybrać się do łazienki pod prysznic nie wspominając o porodówce... tak więc pełnia na mnie też nie działa
boję się popatrzeć na moje kostki... na razie wiem tylko tyle, że bolą jak cholera i muszą być duże... dobranoc mamusie ![]() idę się jakos zaciągnąć pod ten prysznic |
|
|
|
#4373 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jest bardzo spokojne i wydaje się, że szczęśliwe. Śpi, uśmiecha się, pochrumkuje sobie czasem, a jak się obudzi sama (regularnie) to ochoczo ssie przez te 15min. Już jestem rozbita i rozchwiana emocjonalnie na maksa
|
|
#4374 |
|
Gang Iren
|
[QUOTE=adaikaka;33395898]chciałam tylko napisać, że ja mam problem żeby wybrać się do łazienki pod prysznic nie wspominając o porodówce... tak więc pełnia na mnie też nie działa
/QUOTE] Jeszcze troszke i wszystkim nam bedzie lzej. Ja mialam problem,by z wanny sie podniesc. Moglaby sie juz ta ciaza skonczyc.A wyglada na to,ze sie przeterminuje. A ja glupia nastawialam sie na wczesniejszy porod,myslalam ze bedzie to z dwa tyg przed terminem.I po co to sobie wmowilam
|
#4375 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Trzymam kciuki za wszystkie ciężaróweczki kwietniowe, abyście zaczęły się rozpakowywać. Rybki spieszyły się na świat, ale barany to już uparciuchy są ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Naprawdę się nie przejmuj. Jeden pediatra powie tak, drugi powie inaczej. Mi w szpitalu powiedzieli, że to niezdrowo, jak dziecko w tydzień po urodzeniu odzyskało wagę urodzeniową. Ale co mam zrobić, skoro malutka lubi jeść? Najważniejsze, że chce jeść i dopomina się o to w regularnych odstępach czasu (tak mniej więcej).
|
|
#4376 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Zreszta z doroslymi ludzmi tez tak jest,ze maja rozna przemiane materii.Ja mam bardzo dobra,jem naprawde duzo i nie unikam rzeczy kalorycznych,a cale zycie w sumie mam niedowage (168 cm/50 kg sprzed ciazy),ale jestem zdrowa nic mi nie dolega,jako dziecko nie chorowalam.A mam kolezanki,ktore jedza malutko,a maja nadwage. Wiec moze tylko sie cieszyc,moze mala tak bedzie miala i w przyszlosci,ze bedzie szczupla dziewczyna,bez problemow z nadwaga. Nie martw sie Evvcia,nic jej nie jest,jest zdrowa i szczesliwa,a ty dajesz jej to co najlepsze-twoje mleko
|
|
#4377 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4378 |
|
Gang Iren
|
Dzisiaj przez caly dzien meczy mnie zgaga
|
#4379 |
|
Zadomowienie
|
Gosia mnie tez, jak chodze to mi glebokie wdechy pomagaja, ale przed lezeniem zawsze sobie Gaviskonu popijam co by mnie kwas nie zalewal
|
|
|
|
#4380 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Tez sobie lykne ![]() Zaraz pojde trzeci raz do toalety ![]() Ale wole na nic sie nie nastwiac... Pewnie po salatce tak mam.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.

Szyjka co prawda rozwarta na 2 cm ale nic się nie skraca, płynu owodniowego pod dostatkiem, KTG nie wykazuje żadnych skurczy. Lekarz stwierdził, że mojemu dziecku za dobrze u mnie w brzuchu i prawdopodobnie sam się nie ruszy więc na 12 kwietnia czwartek mam skierowanie do szpitala na wywołanie. Waży ok. 4 kg wg USG ale lekarz zaznaczył , że na tym etapie USG nie jest już takie dokładne a oprócz tego mam za mały brzuch na te 4 kilo zdaniem lekarza.

tzn. urodzi
pełnia już jest, a tu nic się nie dzieje?
Może dzieciaczki chcą obalić mit, że w pełnię lubią się rodzić.

wreszcie doczekałaś się synka i to prawie terminowo
nawet częściej przebiera Laurę niż ja 
nie wiem
;( wieczorem jakoś lepiej znosze ten płacz bo jest mąż i na zmianę go uspokajamy ale i tak jest ciężko 

dzięki nim mnie nie bolą sutki, a jak bez nich przystawiałam to w jednym miałam krwawienie na szczęście na drugi dzień minęło. I mnie nie swędzą piersi. A jakie masz nakładki? Ja uniwersalne z TT.
.