Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2050 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-11, 00:55   #61471
Redhaired Witch
Nindżopesz

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Ja jem spirulinę Om nom nom
Z zatkanym nosem czy dajesz radę normalnie?

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 02:25   #61472
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Z zatkanym nosem czy dajesz radę normalnie?
Nie wiem, jaką je Chatul, ja mam tą: http://www.doz .pl/apteka/p12861-Spirulina_kapsulki_60_szt - pierwszą kapsułkę ,,rozebrałam", żeby zobaczyć, co jest w środku - w środku jest identyczny proszek, jak ten z ZSK Mnie akurat zapach nie razi, ale zjedzenie takiego drobno pomielonego pylącego proszku jest trudne, więc kapsułka ułatwia przyjmowanie (ale ma średni sklad - żelatyna). Może domieszać do czegoś sam proszek?

Claudiin pytała kiedyś, czy podwyższone OB może powodować wypadanie włosów - w ostatniej Pani jest rozmowa z jakąś specjalistką od porostu i wypadania, i ona wymienia włąśnie podwyższone OB jako jeden z czynników sprzyjających wypadaniu (poza tym żadnych rewelacji w artykule nie ma, nic oprócz tego, co można przeczytać na wizażu )

Ziółka z reguły prostują, prawda? No więc mnie rumianek zakręcil (bardzo chciałabym rozjaśnić końce czarne po farbie chemicznej, stąd pomysł - wiem, że wątpliwy, bo na farbowane chemicznie raczej nie zadziała, ale co szkodzi próbować - psikania rumiankiem). Pewnie to kwestia tego, co miałam przedtem na włosach (żel lniany, trochę bielendy z poprzedniego dnia), ale takiego efektu po psikaniu najróżniejszymi innymi rzeczami nie było, będę testować dalej.
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 08:55   #61473
Kociasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
To chyba klasyczne objawy przenawilżenia. Potraktuj SLESem i zastosuj pielęgnację w formie minimum. A nie "rozciągają" Ci się mokre włosy, nie są gumowate? Bo to może oznaczać niedomiar protein.
Nie zwróciłam uwagi, czy mi się rozciągają. Protein na pewno mało, ale do 2 tyg. po farbowaniu podobno należy ich unikać, bo mogą ściągnąć kolor (i tak już mi się sporo wypłukał przez parę dni - był brąz jest średni blond - masakra, że farba tak mi schodzi co mam z tym zrobić???

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2012-04-11 o 09:21
Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:27   #61474
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Ja też jem i różne inne dostępne w sklepach algi I kocham zjadać arkusze do sushi.

Przy następnym zamówieniu półproduktowym na pewno wezmę spirulinę, czaję się na nią już od dawna. A ostatnio odkryłam, że dodanie do odżywki odrobiny amli genialnie podkreśla mi skręt.

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 09:40   #61475
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
I jak smakuje?
Ja mam - dodana do maski bardzo dobrze dziala na wlosy. Do wewnatrz jeszcze nie probowalam, moze domieszam do czegos w ramach eksperymentu.
Wcieram Seboradin - upolowalam tez z zenszeniem. Jak na razie wlosow zdaje sie wypadac nieco mniej po tygodniu stosowania. Jeszcze mysle zasuplementowac cos, glownie mnie ciagnie teraz do omega 3.
Wczoraj klapa. Zakokosowalam sie na trzy godziny, umylam przepisowo, i dalam odzywke ds. Po wysuszeniu wlosy paskudne, troche sztywne, troche jakby tluste. Podejrzewam lekkie przeproteinowanie i przeciazenie. Dzis sie potraktuje SLES i naloze cos nawilzajacego.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 10:23   #61476
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Nie wiem, jaką je Chatul, ja mam tą: http://www.doz .pl/apteka/p12861-Spirulina_kapsulki_60_szt - pierwszą kapsułkę ,,rozebrałam", żeby zobaczyć, co jest w środku - w środku jest identyczny proszek, jak ten z ZSK Mnie akurat zapach nie razi, ale zjedzenie takiego drobno pomielonego pylącego proszku jest trudne, więc kapsułka ułatwia przyjmowanie (ale ma średni sklad - żelatyna). Może domieszać do czegoś sam proszek?
Wg tamtej strony, którą cytowałam, można sobie robbić koktajl z mleka, banana, lodów i właśnie łyżeczki spiruliny. Brzmi nawet smacznie

Stary 2012-04-11, 10:28   #61477
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Nie zwróciłam uwagi, czy mi się rozciągają. Protein na pewno mało, ale do 2 tyg. po farbowaniu podobno należy ich unikać, bo mogą ściągnąć kolor (i tak już mi się sporo wypłukał przez parę dni - był brąz jest średni blond - masakra, że farba tak mi schodzi co mam z tym zrobić???
Umyj prostym, mocnym szamponem d/s na chwilę i stylizacja. Rozciąganie na pewno byś zauważyła, włosy są wtedy jak guma
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 13:34   #61478
Kociasta
Raczkowanie

Dzięki, tak zrobię. Ten krzyk rozpaczy dotyczył farbowania, że kolor mi schodzi b. szybko. Czy ktoś ma pomysł?
Stary 2012-04-11, 15:30   #61479
aleksandra987x
Rozeznanie

umyłam kudełki wczoraj, zmyło mi połowę koloru, teraz mam jaśniejsze... po następnym myciu będą prawie moje naturalne... w tym momencie nie lubię swojej porowatości... Ale napaliłam się na hennę, tą z amlą i jantrophą. Tylko, że te dziewczyny którym wychodzi taki piękny rudy mają wlosy ciemniejsze, a nie taki jasny blond jak moje.
No nic, trzeba przekonać mamę, by dofinansowała i ostrzec ją przed ewentualną marchewką na mej głowie... Ale najpierw czekam, aż mi szamponetka zejdzie do reszty.

ale za to skręt mam dziś fajny

Poczytam sobie jeszcze wieczorem, moze dodam zdjęcia dzisiejszych loków, ale teraz uciekam do wiązań chemicznych, hybrydyzacji i zadań z dynamiki
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 15:45   #61480
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość

Claudiin pytała kiedyś, czy podwyższone OB może powodować wypadanie włosów - w ostatniej Pani jest rozmowa z jakąś specjalistką od porostu i wypadania, i ona wymienia włąśnie podwyższone OB jako jeden z czynników sprzyjających wypadaniu (poza tym żadnych rewelacji w artykule nie ma, nic oprócz tego, co można przeczytać na wizażu )
Dzieki za info Moje OB wrocilo do normy, a co do wypadania to bylam dzis u ginekologa i zalecil odstawienie tabletek anty na 3 miesiace po 5 latach przyjmowania, rowniez w zwiazku z wlosami. Chyba zaczne sie modlic zeby to jakims cudem zatrzymalo wypadanie, a nie nasililo (odpukac)

Cytat:
Ziółka z reguły prostują, prawda? No więc mnie rumianek zakręcil (bardzo chciałabym rozjaśnić końce czarne po farbie chemicznej, stąd pomysł - wiem, że wątpliwy, bo na farbowane chemicznie raczej nie zadziała, ale co szkodzi próbować - psikania rumiankiem).
Ja tez jakos w lutym zabralam sie za rozjasnianie dolnych partii wlosow plukanka rumiankowo-cytrynowa i miodem z woda I albo lekko kolor ruszyl albo sobie to wmowilam Ale predzej po miodzie niz rumianku.

Cytat:
A czym farbowalas? Bo jesli np. poziomem 7 to on wychodzi poczatkowo brązowo, ale chyba nie ma sily zeby nie splukal sie do jasniejszego, bardziej zblizonego do tego z opakowania. Poza tym duzo sie mowi o tym, ze farby w piance i te bez amoniaku sa mniej trwale. No i zalezy tez od wyjsciowego koloru wlosow - jesli kladlas brazowa farbe na blond albo rozjasniane, to niestety czesto dopiero po paru farbowaniach kolor przestaje sie tak spierac
Co do trikow to mi jakis czas temu dziewczyny polecily plukanki zakwaszajace (octowa, cytrynowa), nieuzywanie szamponu przez co najmniej tydzien po farbowaniu, o proteinach juz wiesz, no i ja oprocz tego unikalam olejow wnikajacych i dosypuje ekstrakt ze skorki granatu do odzywek - niby ma chronic przed UV i przedluzac trwalosc koloru

U mnie dzis trzeci dzien od ostatniego mycia, do wieczora raczej planuje siedziec w domu i sie uczyc (niestety), wiec nalozylam Sese na lekko zwilzony skalp, a wlosy potraktowalam psikanka z hydrolatu migdalowego, keratyny, pantenolu, HA i mocznika. Na to nalozylam lyzeczke oleju lnianego i tak sobie siedze namaszczona

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 16:22   #61481
edyta07
Zadomowienie

nie nadążam znów z nadrabianiem Was...

Dzisiaj pójdzie w ruchSLES i wypróbuję maskę Alterry jako odzywkę b/s. Jakoś nie jestem przekonana jednak czy to taki dobry pomysł....

Denerwuje mnie moje cieniowanie, tak mało włosów mam na dole
Mam ochotę je ściąć, ale musiałabym z 20 cm i włosy byłyby do karku, a z prędkością wzrostu moich włosów to za dwa lata odzyskałabym teraźniejsza długość. A gdzie tu do wymarzonych 40-45 cm ?

udo:
60-58-54 cm

mój blog
edyta07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 16:48   #61482
natalcia250
sentimental animal

obliczyłam sobie, że w następne wakacje będę miała już w miarę długie włosy... oczywiście w założeniu, że będą rosły w miarę szybko od jutra rozpoczynam drugą kurację Jantarem, jedna buteleczka starczyła mi na całą kurację bez jednego dnia odczekałam tydzień i zaczynam znowu i będę brała 2 CP dziennie od jutra.

za 2 tygodnie będzie 5 miesięcy CG, a włosy są nadal jakieś takie... widzę, że jest duża różnica, ale wciąż mi się nie podobają, liczyłam na coś więcej
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 16:49   #61483
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
milena798: Dobiero teraz zobaczyłam twoje zdjęcia aktualne i ... jestem pod wrażeniem! Ogromnym! Zmiana kolosalna!

Cytat:
Napisane przez pussynka Pokaż wiadomość
No to mnie trochę pocieszyłaś - zmiana niesamowita! Choć skręt i tak miałas konkretny!
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 17:51   #61484
claudiiin
Zadomowienie

Ugotowalam wlasnie zel lniany na wodzie z odrobina soku z cytryny, a raczej usilowalam ugotowac Dalam takie proporcje jak w standardowym przepisie (choc zwykle daje mniej siemienia) - czyli jakies 125ml wody, moze ciut wiecej, i plaska lyzka siemienia i za nic w swiecie nie chcial mi sie utworzyc glut! Doprowadzalam do wrzenia, a nastepnie gotowalam na malym gazie a woda ciagle mi po paru minutach wyparowywala, dolewalam wody i tak w kolko. Wam tez tak sie dzialo albo macie jakis pomysl co moglam schrzanic?

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
Stary 2012-04-11, 18:06   #61485
hahihehy
Rozeznanie

claudiiin, ja jak gotowałam na lekko kwaśnej wodzie to też miałam wrażenie, że glut mi nie chce wyjść. Musisz znaleźć ten moment, kiedy płyn zaczyna się lekko przyczepiać do łyżki, jest taki flegmowaty. A poza tym to moja proporcja to łyżka siemienia na pół dużego kubka wody, więc przy Twojej proporcji może wyjść dużo rzadsze
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:08   #61486
WeWlasnejOsobie
Zakorzenienie

GG do WeWlasnejOsobie

jutro zamawiam sobie hennę tą najbardziej rudą

ps. mam prośbę jeśli ktoś chce mi pomóc w konkursie niech napisze pw będę bardzo wdzięczna podam wtedy linka
Stary 2012-04-11, 18:12   #61487
mahhysia
Raczkowanie

Cytat:
Wg tamtej strony, którą cytowałam, można sobie robbić koktajl z mleka, banana, lodów i właśnie łyżeczki spiruliny. Brzmi nawet smacznie
Trzeba spróbować!

W wersji na włosy też fajnie brzmi, kolejna do zamówienia na ZSK
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:04   #61488
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Ugotowalam wlasnie zel lniany na wodzie z odrobina soku z cytryny, a raczej usilowalam ugotowac Dalam takie proporcje jak w standardowym przepisie (choc zwykle daje mniej siemienia) - czyli jakies 125ml wody, moze ciut wiecej, i plaska lyzka siemienia i za nic w swiecie nie chcial mi sie utworzyc glut! Doprowadzalam do wrzenia, a nastepnie gotowalam na malym gazie a woda ciagle mi po paru minutach wyparowywala, dolewalam wody i tak w kolko. Wam tez tak sie dzialo albo macie jakis pomysl co moglam schrzanic?
Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
claudiiin, ja jak gotowałam na lekko kwaśnej wodzie to też miałam wrażenie, że glut mi nie chce wyjść. Musisz znaleźć ten moment, kiedy płyn zaczyna się lekko przyczepiać do łyżki, jest taki flegmowaty. A poza tym to moja proporcja to łyżka siemienia na pół dużego kubka wody, więc przy Twojej proporcji może wyjść dużo rzadsze
U mnie podobnie - po dodaniu odrobiny soku z cytryny do już odcedzonego, stygnącego gluta, nie gęstnieje on jak zazwyczaj (jest bardzo rzadki, lejący się). To samo po dodaniu świeżego soku z aloesu. Może robię to w nieodpowiednim momencie.
Stary 2012-04-11, 19:04   #61489
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
A 125 ml to nie to samo co pol kubka mniej wiecej? Hmm, a moze by tak dodac ten sok z cytryny troche pozniej... Np. pod koniec gotowania? Nastepnym razem tak sprobuje Bo teraz to w jednej chwili byla woda a w nastepnej praktycznie same ziarenka na dnie garnuszka lekko posklejane minimalna iloscia gluta

Stary 2012-04-11, 19:07   #61490
Kociasta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Dzieki za info Moje OB wrocilo do normy, a co do wypadania to bylam dzis u ginekologa i zalecil odstawienie tabletek anty na 3 miesiace po 5 latach przyjmowania, rowniez w zwiazku z wlosami. Chyba zaczne sie modlic zeby to jakims cudem zatrzymalo wypadanie, a nie nasililo (odpukac)

Ja tez jakos w lutym zabralam sie za rozjasnianie dolnych partii wlosow plukanka rumiankowo-cytrynowa i miodem z woda I albo lekko kolor ruszyl albo sobie to wmowilam Ale predzej po miodzie niz rumianku.

A czym farbowalas? Bo jesli np. poziomem 7 to on wychodzi poczatkowo brązowo, ale chyba nie ma sily zeby nie splukal sie do jasniejszego, bardziej zblizonego do tego z opakowania. Poza tym duzo sie mowi o tym, ze farby w piance i te bez amoniaku sa mniej trwale. No i zalezy tez od wyjsciowego koloru wlosow - jesli kladlas brazowa farbe na blond albo rozjasniane, to niestety czesto dopiero po paru farbowaniach kolor przestaje sie tak spierac
Co do trikow to mi jakis czas temu dziewczyny polecily plukanki zakwaszajace (octowa, cytrynowa), nieuzywanie szamponu przez co najmniej tydzien po farbowaniu, o proteinach juz wiesz, no i ja oprocz tego unikalam olejow wnikajacych i dosypuje ekstrakt ze skorki granatu do odzywek - niby ma chronic przed UV i przedluzac trwalosc koloru
Dzięki za triki, będę próbować. Farbuję 6.35 Garnier Color sensation, ale próbowałam różne, zawsze się spierają, tylko Palette trochę dłużej wytrzymywało Może mam jakąś mega porowatość, ale jak się z tym uporać?

Emolienty=nawilżacze/humektanty? Bo mi się to już myli...

Jak często stosować oleje, żeby nie przedobrzyć? Zakładając 3-4 mycia/tydzień.

Ostatnio mogę myć już co 2 dzień i nie wiem, co z włosami robić rano, bo są suche w dotyku - nakładać b/s i rozczesać?

Zastanawiałam się i chyba tę nienaturalną miękkość i wyprost powoduje b/s Joanna - daję jej za dużo czy po prostu nie pasuje? Bo powinno się zabezpieczać włosy, ale nie mam z tym doświadczenia.
Stary 2012-04-11, 19:51   #61491
nusia114
Zadomowienie

Hej
Dziewczyny, wiem, że niektóre z was posiadają odżywkę Garniera 'Czysty Blask', używałyście? Jak i jakie efekty?

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:55   #61492
mahhysia
Raczkowanie

Cytat:
Zastanawiałam się i chyba tę nienaturalną miękkość i wyprost powoduje b/s Joanna - daję jej za dużo czy po prostu nie pasuje? Bo powinno się zabezpieczać włosy, ale nie mam z tym doświadczenia.
Mam to samo z Joaśką, tzn podejrzewam.
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:58   #61493
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
Mam to samo z Joaśką, tzn podejrzewam.
Ja mam chyba podobnie po Hegronie tzn. też tak podejrzewam

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:03   #61494
WeWlasnejOsobie
Zakorzenienie

GG do WeWlasnejOsobie

fajne te wasze triki

a macie coś dla rudych? bo wiem że szybko blakną te farby
Stary 2012-04-11, 20:20   #61495
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez WeWlasnejOsobie Pokaż wiadomość
fajne te wasze triki

a macie coś dla rudych? bo wiem że szybko blakną te farby
O pielęgnacji farbowanych chemicznie na rudo włosów nie mam zielonego pojęcia. Za to mam inny patent na rudość. Henna najpierw parokrotnie zrobiłam całość włosów, teraz tylko co parę miesięcy. W międzyczasie robię co dwa tygodnie tzw. glossa (wciepuję łyżkę henny do lekkiej odżywki bez protein i trzymam przez godzinę pod czepkiem i turbanem) - pokrywa odrosty. Włosy są lśniące, kolor nie blaknie i wygląda bardzo naturalnie (wielu ludzi pyta, czy mam taki naturalnie).
Stary 2012-04-11, 20:23   #61496
Redhaired Witch
Nindżopesz

No, gloss jest fajny
Powiadają jeszcze, że macerat z marchwii nadaje rudy połysk (i jest fajny jako olej) ale nie wiem czy to nie urban legend. W każdym razie kupię go na próbę przy następnym zamówieniu z ZSK.

Stary 2012-04-11, 20:26   #61497
WeWlasnejOsobie
Zakorzenienie

GG do WeWlasnejOsobie

no ja też mam zamiar zrobić hennę a dokładnie to co mi tutaj polecono Venita Henna kolor który wybrałam wstępnie to tycjan :P
Stary 2012-04-11, 20:26   #61498
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
No, gloss jest fajny
Powiadają jeszcze, że macerat z marchwii nadaje rudy połysk (i jest fajny jako olej) ale nie wiem czy to nie urban legend. W każdym razie kupię go na próbę przy następnym zamówieniu z ZSK.
Ale ten macerat to będzie się trzymał max. do paru myć? Jak myślisz?

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 20:28   #61499
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Ale ten macerat to będzie się trzymał max. do paru myć? Jak myślisz?
Pewnie po spłukaniu oleju zejdzie Ale miejmy nadzieję, że jednak nie i nada ten rudy połysk, blask i fogle na dłużej

Stary 2012-04-11, 20:28   #61500
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
No, gloss jest fajny
a ten macerat jak sporządzić?
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości