Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz. VI - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku?
Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII 3 4,35%
Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII 5 7,25%
Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII 7 10,14%
Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII 11 15,94%
W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 3 4,35%
To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII 5 7,25%
Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII 23 33,33%
Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII 9 13,04%
Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 1 1,45%
Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII 2 2,90%
Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-11, 18:08   #2761
anulka4771
Wtajemniczenie

Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Acha, no to mogę założyć to konto. A jak go potem aktywować? Trzeba coś płacić? I o co chodzi z tymi komentarzami, ja też jako użytkownik muszę mieć jakieś komentarze?
Wybaczcie te pytania, ale jakoś nigdy nie miałam okazji się w to wdrożyć...
Konto zakładasz bodajże po 2 tyg dostajesz listem kod aktywujący.Aktywujesz i możesz działać.Nic sie nie płaci,tylko za wystawienie jakiegos przedmiotu na sprzedaż.Komentarze wystawiasz ty jak i sprzedający.Np po zakupieniu pampersów jak juz ci przyjdą w okienku moje komentarze wystawiasz pozytywny,neutralny lub negatywny komentarz.Wszystko jest proste w obsłudze itp.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:11   #2762
Dasti80
Zakorzenienie

Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.

Cytat:
Acha, no to mogę założyć to konto. A jak go potem aktywować? Trzeba coś płacić? I o co chodzi z tymi komentarzami, ja też jako użytkownik muszę mieć jakieś komentarze?
Wybaczcie te pytania, ale jakoś nigdy nie miałam okazji się w to wdrożyć...
Komentarze wystawiasz i dostajesz po zrealizowaniu transakcji
Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o napletek to moja szwagierka ze swoim 8 tyg małym najpierw chodziła do jednej lekarki, ale ona miała jakieś stare metody i kazała odciągać ten napletek, no i tak robili.
Po 2 wizytach ją zmienili na inną i tamta powiedziała, ze w żadnym wypadku, ze teraz sie już nie stosuje i ma być tak jak jest.
Napletek powinno się odciągać bardzo delikatnie do pierwszego oporu i dbać o higienę bardzo dokładnie.

Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie
Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych
Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym
Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy....

Dasti80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:16   #2763
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość

edit
przekroczyłyśmy połowę wątku
trzeba zacząć myśleć nad nowym tytułem "poetki" do dzieła

Cytat:
Napisane przez benka99 Pokaż wiadomość
A mleka nie mogę bo mam skazę białkową...
aaa to szkoda, bo mnie póki co pomaga i to jak ręką odjął

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość
Rety, też muszę się ogolić. I chyba zrobię to dziś, w razie czegoś mąż pomoże... A jutro będę się mordować sama.
Ja wczoraj ogoliłam się na szybko, więc w następnym tygodniu przed wizytą już nie będzie takich zarośli. Kiedyś zauważyłam, że moja opuchlizna na wardze ( pisałam kiedyś, chodzi o ten gruczoł Bartholina) jakby zniknęła, tzn. myślałam, że zniknęła, bo to było takie "rozlane" a teraz skumulowało się na dole w jednym miejscu i jest twarde, taka cysta mi się zrobiła... na razie nic nie boli, ale wczoraj w szpitalu ginka powiedziała, że nie ma żadnego sposobu żeby to wyciszyć, jak zacznie boleć to trzeba będzie podać antybiotyk i może samo pęknie a jak nie to trzeba będzie naciąć.... matko

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
o kurna jaka nazwa sklepu,skojarzyłam tylko i wyłącznie z jednym
Głodnemu chleb na myśli

Cytat:
Napisane przez Dasti80 Pokaż wiadomość
Wrzuciłam kiedyś linka z wykładem prowadzonym przez urologa dziecięcego na ten temat.
Fajny był ten wykład, ten urolog mówił chyba, żeby odciągnąć lekko do pierwszego oporu.

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Dziękuję Wam wszystkim za kciuki. Golenie poszło nawet nieźle. W sumie ja mam w miarę mały brzuch więc na leżąco, w wannie, jeszcze widzę moje łono
ooo zazdroszczę, ja już nie pamiętam kiedy swoje widziałam

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:18   #2764
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Konto zakładasz bodajże po 2 tyg dostajesz listem kod aktywujący.Aktywujesz i możesz działać.Nic sie nie płaci,tylko za wystawienie jakiegos przedmiotu na sprzedaż.Komentarze wystawiasz ty jak i sprzedający.Np po zakupieniu pampersów jak juz ci przyjdą w okienku moje komentarze wystawiasz pozytywny,neutralny lub negatywny komentarz.Wszystko jest proste w obsłudze itp.
To znaczy, że jak założę teraz konto to będę mogła coś kupić dopiero za 2 tyg?

Cytat:
Komentarze wystawiasz i dostajesz po zrealizowaniu transakcji
A jak kupię więcej rzeczy u jednego sprzedawcy to mam wystawić ogólny komentarz sprzedawcy czy każdej rzeczy?
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:21   #2765
begie13
Zadomowienie

Cytat:

A jak kupię więcej rzeczy u jednego sprzedawcy to mam wystawić ogólny komentarz sprzedawcy czy każdej rzeczy?
Ja nie wiem ale jak zamawiałam paczkę u rp to chciałam wystawić jakiś ogólny komentarz ale nie znalazłam sposobu więc wystawiłam komentarz do każdej transakcji, zaznaczyłam wszystkie przedmioty, które kupiłam i dałam do wszystkiego taki sam komentarz

Wanda
Stary 2012-04-11, 18:27   #2766
8ewus8
Zadomowienie

Dasti, ja własnie też chcę małego zapisać do tej lekarki, co szwagierka, która jest za nieodciąganiem, więc do jej poleceń się będę stosować, bo u mnie w mieście akurat ona ma najlepsze opinie.
Ale myślę, ze co lekarz, to inne opinie. W ogóle ta lekarka podobno powiedziała im, że tamta wcześniejsza ma stare metody i się w ogóle nie dokształca.

rinco każdej rzeczy się wystawia komentarz, ale jak potem, po zakupie wejdziesz sobie w KOMENTARZE to Ci wyskoczą te aukcje,którym powinnaś wystawić.

---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

W ogóle pewnie wszystkie wiecie, ale przychodnię dla dziecka każą podać już w szpitalu. Warto sobie wcześniej zdecydować, bo własnie szwagierka nie była na to pytanie przygotowana i dlatego podała swoją przychodnię, w której była tylko jedna pediatra...no ale na szczęście sobie zaraz zmieniła, bo ich krytykowała za wszystko. Zresztą kiedyś Wam pisałam, że zezwała ich, ze w pajacyka dziecko ubrali na wizytę.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:32   #2767
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

Każdej rzeczy

---------- Dopisano o 19:32 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Dasti, ja własnie też chcę małego zapisać do tej lekarki, co szwagierka, która jest za nieodciąganiem, więc do jej poleceń się będę stosować, bo u mnie w mieście akurat ona ma najlepsze opinie.
Ale myślę, ze co lekarz, to inne opinie. W ogóle ta lekarka podobno powiedziała im, że tamta wcześniejsza ma stare metody i się w ogóle nie dokształca.
Jak znajdę tego linka to Ci wrzucę, mam go gdzieś na kompie zapisanego. Ten urolog mówił żeby nie odciągać na siłę, ale też żeby nie robić tak że nie dotykamy w tych miejscach bo to może doprowadzić do stanu zapalnego.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 18:33   #2768
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Niezupełnie tak po pierwsze właśnie widać, czy krocze pęknie czy nie - krocze, które zaraz pęknie robi się białe - po prostu tkanki są tak naciągnięte, że nie przepływa krew - połozna od razu widzi, czy krocze dalej się rozciąga, czy nie. Po drugie, jak położą Cię na pupie i na plecach, to jak już kiedyś mówiłam, sama sobie unieruchamiasz mniej więcej 1/3 część krocza - ono nie ma się gdzie rozciągać, a cały impet główki dziecka idzie na pozostałe 2/3 - czyli po prostu musisz pęknąć, bo nagle ilości skóry Ci nie przybędzie do rozciągnięcia. A wystarczy nie kłaść rodzącej na plecach, żeby uzyskać to dodatkowe miejsce! I powtarzam - dlaczego w Skandynawii czy Francji ochrona krocza jest normą??? Tam jakoś potrafi urodzić te 80-90% kobiet bez nacinania, więc coś w tym musi być u nas po prostu tego nie uczą na studiach - rozmawiałam na porodówce ze studentkami które z oczami jak 5 zł słuchały o baloniku epi- no. Mówiły, że na wykładach im mówili, że to jest bardzo dobre, ale nikt im nawet nie pokazał, to skąd one mają mieć jakiekolwiek wiadomości na ten temat??? nie mówiąc już o tym, że jak pisałam, poród trzeba troszkę spowolnić, żeby główka nie wyszła za szybko - i tu położnej po prostu musi się chcieć, a nie tylko byle szybciej i byle mieć z głowy. Sama zobaczysz w czasie porodu, co zauważ, napisała kapukat - jak była pionowo, nie bolało jej mocno - tylko się położyła, to nie była w stanie dalej leżeć z bólu!! Ja miałam dokładnie to samo - pionowo super do 10cm włącznie! Było nieprzyjemnie, ale nie bolało. Jak musiałam się na chwilę położyć do badania, myślałam, że zejdę z bólu. Nie ma nic gorszego niż leżenie - organizm sam się broni i zmusza nas do przyjmowania w czasei porodu pozycji naturalnej - czyli pionowej!!! a nie wypychania dziecka "pod górkę". Jak już musimy leżeć, to chociaż na boku - wtedy krocze ma możliwość "pracować" we wszystkich kierunkach i dziecko nas nie porozrywa. Oczekuję jeszze podpisu Missmalezji pod moim wypracowaniem
Podpisuje się obiema rękoma i nogami! Ale rozumiem położne które odbieraja poród w pozycji leżącej,sama tak odbieram. a jak dodatkowo trzeba chronic krocze przed pęknięciem.. uwierzcie mi,ze to jest ciężka robota. trzeba się wręcz siłować z główką,trochę ją odpychać, przyginać do tego,żeby za syzbko się nie odgięła i jak widzimy,że bieleje,wtedy ciach. a jakbym miała to jeszcze robić np w kuckach.. no póki co ciężko mi sobie to wyobrazić,może kiedyś to opanuje
Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Tak, ja też wiem, że nie powinno się ich stosować, bo osłabiają mięśnie - mamy taki zewnętrzny ładny efekt, ale mięśnie w środku kwiczą. Nawet Missmalezji mówiła, że nie poleca i na wykładach miała, że więcej z tego szkody, niż pożytku
To chyba jak z chodzikami - są dostępne, chociaż ortopedzi krzyczą, żeby nie stosować bo można powaznie dziecku zaszkodzić, w niektórych krajach są już zakazane (na pewno w Kanadzie), ale zawsze ktoś się znajdzie, kto kupi
Szczerze to szału żadnego nie robią te pasy,a jak są noszone za długo to powoduja trwałe bóle pleców,mięśnie brzucha się rozleniwiają i wogóle potem ciężko wrócić do formy sprzed ciąży. najlepiej dziewczyny poporstu po okresie połogu poćwiczyć, poszukajcie u siebie zajęć dla swieżo upieczonych mam, moje miasto jest małe a jest tego sporo
SzmaragdowyKotku,za chwile nie będę miałą po co sie odzywać, przyznaj się żeś położna!
Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
Teraz dwie kwestie, które były już poruszane, ale nie zapamiętałam, a teraz chce grzecznie raz jeszcze wyjaśnić i zapisać
1. Jak to jest z tym napletkiem? Odciąga się go czy w ogóle się nie rusza? Bo dziś mama opowiadała o znajomej, która trafiła z małym (5 miesięcy) do lekarza, bo mu się zrosło i ropa mu się zbierała
2. Kąpiel dzieciaka- najpierw buźkę (jeszcze w ubraniu),a później rozbieramy i myjemy mydełkiem i płuczemy czy jak?
Nie odciągamy! delikatnie odsuwamy tylko i myjemy,ale bez używania siły. do 3r.ż ma czas żeby zejść. a u znajomej podjerzewam,że nie był dobrze pielęgnowany i wdało się jakieś zakażenie. bo to ze nie odciągamy,nie znaczy,żeby nie pielęgnować.
Ja mogę powiedzieć jak się kąpieli uczyłam. nalewamy wody do wanienki, kładziemy na dno pieluszkę tetrową, malucha delikatnie wkładamy do wanienki trzymając lewą ręką pod pleckami za lewą rączkę,a prawą podtrzymujemy bioderka,pupcie. o tak: http://www.poradnik-dla-mam.info/wp-...cription_L.jpg
potem ta rękę pod pupcią puszczamy i nia myjemy malucha
Kolejność: buzia i główka - w tym oczki od zew do wew. potem szyjka,dokładnie fałdki wszystkie, rączki od dłoni do paszek, potem brzucho, pupcia, cytryna/siusiak i nóżki od pachwin do stópek
aha i my kąpiemy tak,że jak dziecko jest w wodzie,to wtedy sobie z dozownika bierzemy płyn do kąpieli,czy sięgamy po mydełko. po kapieli siup na recznik,owijamy,i czysty bobas!

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:48   #2769
Timii
Rozeznanie

dziewczyny czy słyszałyście o czymś takim jak przepuklina u noworodka? moja koleżanka niedawno urodzilła i jej mała to ma... troszkę się przestraszyłam
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:53   #2770
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
dziewczyny czy słyszałyście o czymś takim jak przepuklina u noworodka? moja koleżanka niedawno urodzilła i jej mała to ma... troszkę się przestraszyłam
Pewnie chodzi o pępkową. no zdarza się, ale wykrywa się to raczej w czasie ciąży,więc gdyby Twoje maleństwo miało,to już byś wiedziała

Stary 2012-04-11, 18:55   #2771
Timii
Rozeznanie

oooo znalazłam dość fajnie ten problem wyjaśniony - zapraszam do czytania

Gdy maluszek płacze, napina ciałko lub gdy ma gazy, wokół pępka albo w pachwinie może pojawiać się dziwne wybrzuszenie, wyglądające jak spory guz. Może to być oznaka przepukliny – pępkowej lub pachwinowej.
Choć nazwa brzmi groźnie i kojarzy się z poważnym schorzeniem, występującym u mężczyzn, przepuklina niemowlęca rzadko bywa niebezpieczna dla maluszka, ale wymaga obserwacji i kontroli pediatry. Jest to też przypadłość dość powszechna, zwłaszcza u wcześniaków.

Przepuklina pępkowa

W czasie życia płodowego jama brzuszna nie jest od wewnątrz szczelnie zamknięta. W otrzewnej, błonie wyścielającej brzuszek, znajduje się otwór, przez który naczynia krwionośne łączą się z pępowiną. Czasem otwór ten nie zamyka się do końca podczas porodu. Dlatego gdy wzrasta ciśnienie w jamie brzusznej – gdy maleństwo płacze, napina się, ma gazy lub problemy z wypróżnieniem – fragment jelita wciska się w ten niezasklepiony otwór w otrzewnej, co objawia się powstaniem wybrzuszenia wokół pępka. Jego rozmiar jest bardzo różny. Czasem ma wielkość koniuszka palca, czasem jest większe – nawet do kilku centymetrów średnicy. Przepuklina pępkowa nie jest groźna. Otrzewna stopniowo sama się zasklepia. Mniejsze otwory zarastają zazwyczaj w ciągu kilku miesięcy. Jeśli wybrzuszenie jest bardzo duże lub otwór nie zarasta sam, zleca się zabieg chirurgiczny – ale można go przeprowadzić dopiero, gdy smyk skończy pierwszy roczek.

Przepuklina pachwinowa

Jelito cienkie zachowuje się w brzuszku małego człowieka naprawdę niesfornie. Może się zdarzyć, że jego fragment wysunie się z jamy brzusznej i zawędruje do pachwiny. Przypadki takie częściej dotyczą chłopców, u których jelito może nawet dostać się do worka mosznowego (przepuklina mosznowa). Wówczas powiększa się on do nienaturalnych rozmiarów. Podobnie jak w przypadku przepukliny pępkowej, także wtedy, gdy fragment jelita przedostanie się do pachwiny, widoczne są w jej okolicy wybrzuszenia. Najczęściej występują one tylko z jednej strony ciała. Przepuklina pachwinowa może stanowić poważne zagrożenie dla maluszka, jeśli jelito zostanie w niej uwięzione. Wówczas zablokowany jest odpływ krwi oraz procesy trawienne, może także rozwinąć się martwica.

Jeśli podejrzewasz, że maleństwo ma przepuklinę pachwinową, koniecznie powiedz o tym lekarzowi. On oceni, kiedy smyk powinien przejść zabieg operacyjny (ten rodzaj przepukliny w większości przypadków wymaga ingerencji chirurgicznej), pokaże ci także, w jaki sposób bezpiecznie odprowadzać wybrzuszone jelito z powrotem do jamy brzusznej. Zabieg usunięcia przepukliny jest prosty, maluszek już następnego dnia po nim może wrócić do domu. Wykonuje się go zazwyczaj około 6. miesiąca życia dziecka.

Jeśli fragment jelita zakleszczył się w otworze przepuklinowym, należy jak najszybciej wezwać lekarza lub jechać z maleństwem do szpitala. Objawami uwięzgniętej przepukliny są: wymioty, ostry ból, zatrzymanie gazów, zaparcia, zaczerwienienie skóry wokół przepukliny. Maluszek jest bardzo niespokojny, płacze i krzyczy, a dotknięcie chorego miejsca sprawia mu duży ból. Jeśli zauważysz któreś z powyższych objawów u niemowlęcia, natychmiast jedź z nim do szpitala dziecięcego. Zanim smykowi zostanie udzielona pomoc chirurgiczna, możesz mu pomóc, unosząc lekko jego pupę i wsuwając pod nią coś zimnego – być może jelito lekko się wówczas cofnie. Lepiej też nie dawaj szkrabowi wówczas piersi ani butelki (choć to by go pewnie uspokoiło), bo podczas zabiegu chirurgicznego dziecko powinno mieć pusty przewód pokarmowy. Możesz podać natomiast smoczek.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

jak zwykle dzięki za odpowiedz miss hmmmm......córeczka mojej koleżanki ma właśnie tą przepuklinę pępkową ale w ciąży nic jej nie mówili o tym. mała faktycznie jest wcześniakiem... dobrze że to nic groźnego
Timii jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 18:58   #2772
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
oooo znalazłam dość fajnie ten problem wyjaśniony - zapraszam do czytania

Gdy maluszek płacze, napina ciałko lub gdy ma gazy, wokół pępka albo w pachwinie może pojawiać się dziwne wybrzuszenie, wyglądające jak spory guz. Może to być oznaka przepukliny – pępkowej lub pachwinowej.
Choć nazwa brzmi groźnie i kojarzy się z poważnym schorzeniem, występującym u mężczyzn, przepuklina niemowlęca rzadko bywa niebezpieczna dla maluszka, ale wymaga obserwacji i kontroli pediatry. Jest to też przypadłość dość powszechna, zwłaszcza u wcześniaków.

Przepuklina pępkowa

W czasie życia płodowego jama brzuszna nie jest od wewnątrz szczelnie zamknięta. W otrzewnej, błonie wyścielającej brzuszek, znajduje się otwór, przez który naczynia krwionośne łączą się z pępowiną. Czasem otwór ten nie zamyka się do końca podczas porodu. Dlatego gdy wzrasta ciśnienie w jamie brzusznej – gdy maleństwo płacze, napina się, ma gazy lub problemy z wypróżnieniem – fragment jelita wciska się w ten niezasklepiony otwór w otrzewnej, co objawia się powstaniem wybrzuszenia wokół pępka. Jego rozmiar jest bardzo różny. Czasem ma wielkość koniuszka palca, czasem jest większe – nawet do kilku centymetrów średnicy. Przepuklina pępkowa nie jest groźna. Otrzewna stopniowo sama się zasklepia. Mniejsze otwory zarastają zazwyczaj w ciągu kilku miesięcy. Jeśli wybrzuszenie jest bardzo duże lub otwór nie zarasta sam, zleca się zabieg chirurgiczny – ale można go przeprowadzić dopiero, gdy smyk skończy pierwszy roczek.

Przepuklina pachwinowa

Jelito cienkie zachowuje się w brzuszku małego człowieka naprawdę niesfornie. Może się zdarzyć, że jego fragment wysunie się z jamy brzusznej i zawędruje do pachwiny. Przypadki takie częściej dotyczą chłopców, u których jelito może nawet dostać się do worka mosznowego (przepuklina mosznowa). Wówczas powiększa się on do nienaturalnych rozmiarów. Podobnie jak w przypadku przepukliny pępkowej, także wtedy, gdy fragment jelita przedostanie się do pachwiny, widoczne są w jej okolicy wybrzuszenia. Najczęściej występują one tylko z jednej strony ciała. Przepuklina pachwinowa może stanowić poważne zagrożenie dla maluszka, jeśli jelito zostanie w niej uwięzione. Wówczas zablokowany jest odpływ krwi oraz procesy trawienne, może także rozwinąć się martwica.

Jeśli podejrzewasz, że maleństwo ma przepuklinę pachwinową, koniecznie powiedz o tym lekarzowi. On oceni, kiedy smyk powinien przejść zabieg operacyjny (ten rodzaj przepukliny w większości przypadków wymaga ingerencji chirurgicznej), pokaże ci także, w jaki sposób bezpiecznie odprowadzać wybrzuszone jelito z powrotem do jamy brzusznej. Zabieg usunięcia przepukliny jest prosty, maluszek już następnego dnia po nim może wrócić do domu. Wykonuje się go zazwyczaj około 6. miesiąca życia dziecka.

Jeśli fragment jelita zakleszczył się w otworze przepuklinowym, należy jak najszybciej wezwać lekarza lub jechać z maleństwem do szpitala. Objawami uwięzgniętej przepukliny są: wymioty, ostry ból, zatrzymanie gazów, zaparcia, zaczerwienienie skóry wokół przepukliny. Maluszek jest bardzo niespokojny, płacze i krzyczy, a dotknięcie chorego miejsca sprawia mu duży ból. Jeśli zauważysz któreś z powyższych objawów u niemowlęcia, natychmiast jedź z nim do szpitala dziecięcego. Zanim smykowi zostanie udzielona pomoc chirurgiczna, możesz mu pomóc, unosząc lekko jego pupę i wsuwając pod nią coś zimnego – być może jelito lekko się wówczas cofnie. Lepiej też nie dawaj szkrabowi wówczas piersi ani butelki (choć to by go pewnie uspokoiło), bo podczas zabiegu chirurgicznego dziecko powinno mieć pusty przewód pokarmowy. Możesz podać natomiast smoczek.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ----------

jak zwykle dzięki za odpowiedz miss hmmmm......córeczka mojej koleżanki ma właśnie tą przepuklinę pępkową ale w ciąży nic jej nie mówili o tym. mała faktycznie jest wcześniakiem... dobrze że to nic groźnego
Czasem jest na tyle mała,że nie wymaga wielkiej interwencji chirurgicznej. zdarzają się duże,np że wątroba jest poza jamą brzuszną w worku przpeuklinowym,ale to bardzo wczesnie się rozpoznaje i operuje. Bez stresu Timii

Stary 2012-04-11, 18:59   #2773
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

Jak ja zakładałam konto to niestety musiałam czekać te dwa tyg żeby móc kupować.Ja wystawiałam komentarz do każdej kupionej rzeczy,niestety nie umiałam znalezć żeby wystawić jeden komentarz.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 18:59   #2774
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:

teraz rejestracja na allegro jest znacznie szybsza trwa dosłownie chwile i konto jest w pełni aktywne , weryfikacja danych może być przyśpieszona za pomocą konta bankowego, przelewasz na konto allegro 1 zł, oni w ten sposób są pewni Twoich danych, bo wcześniej bank je zweryfikował<założył Ci konto bankowe-internetowe, sprawdzając twoją tożsamość > zresztą jak zaczniesz się rejestrować to krok po kroku jest opisane ps. złotówkę Ci zwrócą na konto

oczywiście dane konta allegro muszą być takie same jak osoby posiadającej konto bankowe

o tu masz opisane

http://alegro.adspark.pl/alegro-aktywacja-konta/

Edytowane przez blueelektron
Czas edycji: 2012-04-11 o 19:03
blueelektron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:03   #2775
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
teraz rejestracja na allegro jest znacznie szybsza trwa dosłownie chwile i konto jest w pełni aktywne , weryfikacja danych może być przyśpieszona za pomocą konta bankowego, przelewasz na konto allegro 1 zł, oni w ten sposób są pewni Twoich danych, bo wcześniej bank je zweryfikował<założył Ci konto bankowe-internetowe, sprawdzając twoją tożsamość > zresztą jak zaczniesz się rejestrować to krok po kroku jest opisane ps. złotówkę Ci zwrócą na konto

oczywiście dane konta allegro muszą być takie same jak osoby posiadającej konto bankowe
Dzięki dziewczyny W takim razie jutro się zarejetruję, bo dziś już mi się nie chce
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:07   #2776
pola_m
Wtajemniczenie

właśnie wróciłam od lekarza. wszystko ok, mały ładnie ułożony, przepływy idealne. Zaczął się 38tc, więc teoretycznie może być różnie, ale raczej za szybko nie urodzę, szyjka twarda i zamknięta.
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:12   #2777
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:

a czy ta znajoma miała wymaz na paciora? ja czytałam ze jak dziecko sie zarazi paciorem podczas porodu to może mieć właśnie zapalenie płuc lub sepse
no własnie nie wiem (bo to żona znajomego tż z pracy i tak głupio go pytać, z resztą chłop pewnie nawet nie wie co to ten paciorkowiec )
wiem tyle, że odeszły jej wody płodowe ale poród nie następował i jej cc zrobili...
no i biedny maluszek zaraz po porodzie zapalenie płuc złapał, mam nadzieję że wszystko będzie oki i szybciutko wyjdzie do domu...
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:15   #2778
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam od lekarza. wszystko ok, mały ładnie ułożony, przepływy idealne. Zaczął się 38tc, więc teoretycznie może być różnie, ale raczej za szybko nie urodzę, szyjka twarda i zamknięta.
Super
witaj w klubie, też mam twardą i zamkniętą

Stary 2012-04-11, 19:19   #2779
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Missmalezji napisz proszę, czy kosmetyki które muszę zabrać do szpitala dla bobasa, potem zostaną mi zwrócone?? Wiem, że pewnie co szpital to inaczej ale jak jest np u Was?

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 19:24   #2780
GaTTa
Raczkowanie

Zapomniałam Wam opisać moją wizytę u lekarza
Wszytko w porządku szyjka zamknięta, co do bóli to lekarz powiedział ze teraz tak będzie częściej.... Posiew moczu wyszedł ujemny, ale bakterie i tak mam dalej.... Więc widocznie taki mój urok. Hemoglobina 12,6, więc żelaza nie biorę.
Pytała o skierowani na posiew z pochwy nie dostałam na niego skierowania.... Pójdę zrobić prywatnie. W ogóle dzisiaj mój lekarz jakiś taki dziwny był co zadałam pytanie to mnie zbywał...

USG nie było. za tydzień lub dwa pójdę do innego lekarza na USG żeby zerknąć na mała Która dalej jest bez imienna....

Do południa czułam się dobrze, ale teraz pod wieczór fatalnie, chyba przyjedzie zmiana pogody, a na dodatek zaczął wiać u nas wiatr którego nie było rano i głowa mi chyba odpadanie zaraz....

Następną wizytę mam za 3 tyg, która akurat wypada w week majowy.
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:24   #2781
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez onething Pokaż wiadomość
1. Jak to jest z tym napletkiem? Odciąga się go czy w ogóle się nie rusza? Bo dziś mama opowiadała o znajomej, która trafiła z małym (5 miesięcy) do lekarza, bo mu się zrosło i ropa mu się zbierała
Cytat:
Wrzuciłam kiedyś linka z wykładem prowadzonym przez urologa dziecięcego na ten temat.
proszz dysponuje linkiem wszędzie go wrzucałam
http://www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23230057
Bezpowrotnie elipsa ma"
Stary 2012-04-11, 19:25   #2782
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość
Wszytko w porządku szyjka zamknięta, co do bóli to lekarz powiedział ze teraz tak będzie częściej.... Posiew moczu wyszedł ujemny, ale bakterie i tak mam dalej.... Więc widocznie taki mój urok. Hemoglobina 12,6, więc żelaza nie biorę.
Pytała o skierowani na posiew z pochwy nie dostałam na niego skierowania.... Pójdę zrobić prywatnie. W ogóle dzisiaj mój lekarz jakiś taki dziwny był co zadałam pytanie to mnie zbywał...

USG nie było. za tydzień lub dwa pójdę do innego lekarza na USG żeby zerknąć na mała Która dalej jest bez imienna....

Do południa czułam się dobrze, ale teraz pod wieczór fatalnie, chyba przyjedzie zmiana pogody, a na dodatek zaczął wiać u nas wiatr którego nie było rano i głowa mi chyba odpadanie zaraz....

Następną wizytę mam za 3 tyg, która akurat wypada w week majowy.
Za wizytę , no i za hemoglobinkę . Jakieś wskazówki dla mnie żeby mieć taki wynik?

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:27   #2783
begie13
Zadomowienie

Cytat:
za wizytę

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ----------

Cytat:
Napisane przez GaTTa Pokaż wiadomość

Wanda

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-04-11, 19:30   #2784
blueelektron
Rozeznanie

gratki za wizyty
Stary 2012-04-11, 19:32   #2785
missmalezji
Wtajemniczenie

Cytat:
Missmalezji napisz proszę, czy kosmetyki które muszę zabrać do szpitala dla bobasa, potem zostaną mi zwrócone?? Wiem, że pewnie co szpital to inaczej ale jak jest np u Was?
U nas wogóle nie ma czegoś takiego żeby własne kosmetyki przynosić.. szpital dysponuje swoimi i w nich kąpie maluszki. nie wiem wogóle po co krem na odparzenia,jak kilkudniowe noworodki nie mają odparzeń wiem,co powiecie,ze profilaktycznie.. ale to tak jakby się smarować kremem na oparzenia słoneczne jeszcze przed oparzeniem
A jeśli każą wziąć to napewno zwrócą. a nie wiesz jak tam wygląda kąpiel? czy wanienki są na każdej sali? bo jeśli tak,to poporstu przyjdzie położna wieczorem, i wykąpie na sali i wtedy dasz jej te kosmetyki.

Stary 2012-04-11, 19:32   #2786
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
proszz dysponuje linkiem wszędzie go wrzucałam
http://www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23230057
Właśnie o to mi chodziło dzięki

Stary 2012-04-11, 19:34   #2787
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Z mojej strony taka ciekawostka zgagowa nie mogę spać na prawym boku zgagę mam momentalnie
może Cię wtedy dzieciak uciska w żołądek

Cytat:
o kurna jaka nazwa sklepu,skojarzyłam tylko i wyłącznie z jednym
hehehe, no mi też się tak skojarzyło

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
Podpisuje się obiema rękoma i nogami! Ale rozumiem położne które odbieraja poród w pozycji leżącej,sama tak odbieram. a jak dodatkowo trzeba chronic krocze przed pęknięciem.. uwierzcie mi,ze to jest ciężka robota. trzeba się wręcz siłować z główką,trochę ją odpychać, przyginać do tego,żeby za syzbko się nie odgięła i jak widzimy,że bieleje,wtedy ciach. a jakbym miała to jeszcze robić np w kuckach.. no póki co ciężko mi sobie to wyobrazić,może kiedyś to opanuje
no właśnie, na SR nam położna mówiła to samo. Że do momentu pełnego rozwarcia zachęcają do chodzenia, kucania i wszystkiego innego, ale że one tez muszą mieć jakiś komfort i przy parciu raczej jest się na leżąco...
No w sumie się nie dziwię... Tak sobie tylko pomyślałam, że może mi pozwolą chociaż na boku leżeć, albo na czworaka na tym łóżku...

Cytat:
Super
witaj w klubie, też mam twardą i zamkniętą
najpierw nam kazali leżeć i się oszczędzać, bo szyjka się skraca, a teraz że twarda i zamknięta i możemy przenosić
Oj tam, generalnie będzie co ma być
Jak powiedział mój K.,trzeba zaufać naturze i wierzyć, że urodzi się wtedy, kiedy będzie na to najlepszy moment
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:35   #2788
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie o to mi chodziło dzięki
spox najlepsze, że ten filmik ogladałam 16 grudnia nie znając jeszcze płci przeczucie że się przyda?
Bezpowrotnie elipsa ma"
Stary 2012-04-11, 19:36   #2789
GaTTa
Raczkowanie

Cytat:
Za wizytę , no i za hemoglobinkę . Jakieś wskazówki dla mnie żeby mieć taki wynik?
Ja jem kiwi, pije barszcz kiszony przez moją babcię, szpinak no i czasem zgrzeszę zjem wątróbkę

Gratulacje wszystkim mamuśkom udanych wizyt bo dziś nas było trochę

Edytowane przez GaTTa
Czas edycji: 2012-04-11 o 19:38
GaTTa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-11, 19:37   #2790
Dasti80
Zakorzenienie

Cytat:

najpierw nam kazali leżeć i się oszczędzać, bo szyjka się skraca, a teraz że twarda i zamknięta i możemy przenosić
Oj tam, generalnie będzie co ma być
Jak powiedział mój K.,trzeba zaufać naturze i wierzyć, że urodzi się wtedy, kiedy będzie na to najlepszy moment
Mnie najbardziej przeraża to że zaczną się skurcze a szyjka ani drgnie

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości