mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-12, 15:00   #3691
ja_dalia
Wtajemniczenie

Dot.: mamusie listopad-grudzień 2011 cz.2

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
Dalia, super powodzenia.

u nas po kolejnych 2 h wyszla cala owsianka w niezmienionej postaci w zielono sluzowej otoczce wiec to chyba nietolerancja, ehh nie chce mi sie latac po lekarzach ale chyba sie wybiore jednak do alergologa.
Ktos juz podawal gluten?

I ponawiam pytania czy macie lozeczka dalej na najwyzszym poziomie i kiedy powinno sie to zmienic?

ja poziomu łózeczka nie zmieniam, póki młoda nie zacznie chcieć wstawać, czyli tak 6-7 miesiąc... bo narazie leży plackiem wiec nie widze sensu schylać się niżej

a co do glutenu to ja jadlam pizze, gdzie owa substancja jest i mloda miala problemy z kupa i byla zielona, wiec nie jem jak narazie tego przysmaku a wiecej nie powiem , bo nie wiem sama... niewiele jadam

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
Ja Hubciowi daję w kieliszkumam dicoflor w kapsułkach, wysypywanie i mieszanie z mlekiem podane łyżeczką nie przechodziły-większość była wypluta, za to z plastikowego kieliszka pije jak szalony
Moje dziedzię nauczyło się wczoraj wieczorem plućNo i nieszczęsne zęby rodzą się w bólach kupię dziś Camilię i Dentinox, mam nadzieje,ze pomogą.

wspolczuje... u nas tez w bolach ... NIKAAAA zazdroscimy

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 15:09   #3692
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
ja poziomu łózeczka nie zmieniam, póki młoda nie zacznie chcieć wstawać, czyli tak 6-7 miesiąc... bo narazie leży plackiem wiec nie widze sensu schylać się niżej

a co do glutenu to ja jadlam pizze, gdzie owa substancja jest i mloda miala problemy z kupa i byla zielona, wiec nie jem jak narazie tego przysmaku a wiecej nie powiem , bo nie wiem sama... niewiele jadam

---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

wspolczuje... u nas tez w bolach ... NIKAAAA zazdroscimy
no ja to gluten jadam, w koncu jest w chlebie, mące, owsiance itp, ale teraz pierwsyz raz podalam Malej.
Wedlug aktualnych schematow dzieciom na piersi powinno sie podac gluten po zakonczeniu 4 miesiaca zycia i nei pozniej niz przed koncem 6. Mu jutro zaczynamy 6 miesiac
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 15:25   #3693
glamourous
Zakorzenienie

Mszpilka faktycznie albostrzykawka albo w smoczek od butelki. Do butelki nie bo sie rozleje po sciankach i dziecko moze nie przyjac calej dawki- a jesli dawka to np 5 ml a na sciankach zostanie 1 to juz 20 proc mniej dziecko dostaje
Szybkiego powrotu do zdrowia

---------- Dopisano o 15:25 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

A ja poziom w lozeczku juz z miesiac temu obnizylam w ten sposob wiecej gratow sie w nim miesci np pranie z calego tygodnia zdjete i czekajace kolejny tydzien na zlozenie
Stary 2012-04-12, 15:33   #3694
fatal21
Wtajemniczenie

ja tez nie zmieniam poziomu bo mala tylko drzemki od czasu do czasu tam ma.mojemu dzicku zabki chyba na wampirka wyjda tzn kly.mamusi tez tak wyszly i ma dziaselka w tych miejscach spuchniete.

---------- Dopisano o 15:33 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ----------

dalia kciuki za rozwoj znajomosci
Stary 2012-04-12, 15:46   #3695
saaraa_lub
Rozeznanie

A mi sie przypomnialo- lekarz mowi ze nasze kupy nie sa wcale doroslymi kupami tylko bezresztkowym wchlanianiem mleka a ja juz swietowalam [/QUOTE]

Tzn musztarda bez grudek?Bo mój robi takie same cały czas.
Nie chce zapeszać ale tez kupki były raz na kilka dni a od paru są codziennie.Bierze dicoflor nie wiem, może po tym się unormowało.
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 15:48   #3696
ela3010
Zadomowienie

Hej.

Ja dziś byłam z małym w mieście,przedszkolu, u rodziców, dopiero wróciliśmy.

100lat wszystkim na miesięcznice: roza:.

Nika i Ggora ja taka święta nie jestem z tą cierpliwościa, po prostu mam super tżta z którym prawie się nie kłócimy, i zdrowe dzieciaki i stąd u mnie taka radość życia, ale wiadomo żeby nie było nam tak szczęśliwie to mam teściów. Na dzieciaki też prawie się nie złoszczę.

Ale ja już stara jestem, jak Glam-prababcia ze mnie, a wszystko z wiekiem przychodzi więc wszystko przed wami.

Dzis mój starszy rozrabiał w przedszkolu to ma karę tzn nie ma czytania wieczorem bajek, strasznie rozpacza.

Daliaaaa kciukasy!!!!!!!

Aniolinka i Kasik, my jutro świętujemy.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 15:50   #3697
owieczka86
Zadomowienie

princessskaa krzesełko bardzo mi się podoba ja też muszę jakieś kupić bo narazie jak daję zupki to w bujaczku Fifi siedzi.

dygotka8 u mnie z cierpliwością też różnie bywa...

fatal21 przyznaję ze mój Filipek potrawi zjeść aż sama się dziwię gdzie on to mieści,czasem jest tak że po zjedzeniu słoiczka zupki woła o cycka .

saaraa_lub straszna historia az mam ciary i łzy w oczach...

Seona
u nas to może być problem w kościele z córką siostry(chrzestnej Filipka),choć pewnie moja mama się nią zajmie,mam tylko nadzieję że będzie w kościele...

Princeska, nikaa ,mol_aa,fatal21
za kolejne miesiące

Dalia powodzenia

Fifi śpi więc mogłam nadrobić co napisałyście,ale śpi jakoś niespokojnie,co chwilkę sie przebudza więc go bujam w wóżku.

Dziewczyny czy dajecie dzieciaczkom zupki ze słoiczków z mięskiem?? te słoiczki są po 5mieisącu. ja wczoraj dałam trochę rosołku z kurczakiem i narazie wszystko ok czekam aż wyrosną mi w ogródku moje warzywka i sama będę Filipkowi gotować będą ekologiczne bez nawozu

Fifi miał wczoraj imieniny
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 16:16   #3698
nikaa2
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Taa ze mnie raczej meczennica niz super hiro
Ostatnio mamie sie skarzylam ze takiego znajomego widuje regularnie jak chodze z chlopcami na rehab, zawsze mu sie klaniam ale on mnie nie poznaje
A mama na to ze sie nie dziwi bo wygladam jak wlasna prababcia i to mocno zabiedzona po powrocie z syberii
eeee na fejsie widziałam zdjęcie niedawno- super laska z Ciebie...
ja to mam problem ze sienei maluje jak wychodze z mlodym na spacer.... i źle sie z tym czuje, muszę zaczac tak robic dla własnego samopoczucia

Cytat:
Dalia, super powodzenia.

u nas po kolejnych 2 h wyszla cala owsianka w niezmienionej postaci w zielono sluzowej otoczce wiec to chyba nietolerancja, ehh nie chce mi sie latac po lekarzach ale chyba sie wybiore jednak do alergologa.
Ktos juz podawal gluten?

I ponawiam pytania czy macie lozeczka dalej na najwyzszym poziomie i kiedy powinno sie to zmienic?
ja nie obniżyłam, myślę że jak zacznie siadac
Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
wiesz co, przez neta nowa znajomość od jakichś 2 tyg
\kciukasy zaciśnięte.... mój tż też z neta
ech te zębole... mam nadzieję, ze w męczarniach wycvhodziły nie będą oby reszta posżła już z górki... tak się zastanawiałam ze jescze przed nami 18 ząbków to nigdy nic nei wiadomo

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
ja tez nie zmieniam poziomu bo mala tylko drzemki od czasu do czasu tam ma.mojemu dzicku zabki chyba na wampirka wyjda tzn kly.mamusi tez tak wyszly i ma dziaselka w tych miejscach spuchniete.

kciuki za zębole-kły

my po spacerku 3h... padam.... ale mnie pup.a boli nakupiłam w carrefurze prince polo xl bo są extra punkty przyznawane hehehe- ale głupol ze mnie

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-04-12 o 16:18
nikaa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 16:18   #3699
mszpilka
Rozeznanie

GG do mszpilka

Cytat:
Napisane przez nikaa2 Pokaż wiadomość
chyba strzykawką będzie najlepiej... ale do butelki w sumie to czemu nie- chociaż producenci pisza coś o tym żeby tego neirobic, tylko nei wiem czemu
szybkiego powrotu dor zdrówka!
a jakie syropki dostała?

dzięki dziewczyny!!
sąsiadka przyniosła mi strzykawkę (nówkę żeby nie było)
a syropki to prawoślazowy i Clemastinum 1xdziennie
sara próbowałam kieliszkiem, piła a potem wypluwała.

Dalia
i kciuki za nowa znajomość!
I Maja ma uczulenie jak Ty zjesz gluten? to co Ty jesz dziewczyno? bo gluten jest każdym prawie pieczywie....(pszenica, żyto, owies, jęczmień) i nie tylko....

Basiula ale z Mikołaja odważny i spory chłopiec!
mszpilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 16:37   #3700
glamourous
Zakorzenienie

Ela ja ci dam stara jak Glam :palan
Ale faktycznie mi dojrzenie do macierzynstwa zajelo dluuugo. Mysle ze jeszze kilka lat temu bym sobie duzo gorEj radzila.
My sie pobralismy w 2004 a sonia sie urodzila w 2009, w miedzyczasie nas wszyscy wkolo meczyli kiedy dziecko a ja sie czulam ciagle niegotowa

Dalia wlaczylam kompa wstawie w klubie link do zdjec z ie, moze kogos rozpoznasz

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2012-04-12 o 17:02
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 16:48   #3701
nikaa2
Wtajemniczenie

glam- ja to bym chciała wygladac tak jak ty

zaraz nie wyrobię z tą reklamą

sis rozmawiała z logopedką i ta powiedziała, ze łyżeczką plastikową nei należy podawac niemowlakom jedzonka- tylko metalową i nie korzystac z niekapków- lepszy lovi 360 stopni lub doida

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-04-12 o 16:51
Stary 2012-04-12, 16:51   #3702
ggoraa
Zadomowienie

hmmm, ja tu musze pakowac, a wy w najlepsze rozpisujecie sie na wizazu

Dalia trzymam mocno kiukic za znajomosc- aby poszla w dobrym kierunku

Ja malej daje jeszcze bezmiesne sloiczki.

wiecie co mnie zastanawia? Mala jest na mm calkowicie, dostala z nowosci jedynie marchew z ryzem, pije wode a ma jakies dziwne krostki kolo lokci i takie suche czerwone placki skory nad lokciem...wtf????
Stary 2012-04-12, 17:01   #3703
OlusiaS
Wtajemniczenie

Co za g*** reklama tego emolium,juz oczywiscie pare razy myszka w nia trafilam,grrr .

Dolaczam do nocnych markow .Nie wiem,co jest,ale mala spi niespokojnie,tzn je raz,ale ciagle sie budzi i np puka raczka o szczebelki,strasznie sie wierci,odkrywa sie,przekreca na brzuch,gada...Przedwczora j ochrzanilam TZ'ta,bo wysmarowal sie amolem i myslalam,ze to przez to,ale dzisiaj to samo.

Ggoraa a na nozkach nie ma??

Ja dzisiaj tez sie zastanawialam,kiedy wprowadzic miesko,ale poki co poczekam.Mala je ogolnie malo,zostawia sobie chyba miejsce na mleko,bo po kazdej papce,czy kaszce oproznia jeszcze piers.
Musze skoczyc do klubu zobaczyc,co jeszcze tam gotujecie,bo moja ksiazke wcielo (przy przeprowadzce pewnie sie znajdzie).

Mialam jeszcze cos komus odpowiedziec,ale nie pamietam co,bo bylam krotko przed poludniem,przeczytalam,al e musialam leciec .

nikaa a czemu tak z tymi lyzeczkami i kubkami??Co z nimi nie tak??
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 17:05   #3704
nikaa2
Wtajemniczenie

chodziło o późniejsze wady wymowy... ale ja znią nie gadałam tylkot ak z drugiej ręki... ale o tym kubku słsyzałam już wczesniej... tylko o tej łyżeczce pierwszy raz- słsyzała któras o tym? o łyżeczce o to że plastikowa jest za miękka i się wygina i o coś z języczkiem że nie pracuje prawidłowo czy o spółgłoski wargowe

Edytowane przez nikaa2
Czas edycji: 2012-04-12 o 17:07
Stary 2012-04-12, 17:09   #3705
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Ja tylko na chwilkę bo idę zaraz sie kurowac. Mam znowu zapalenie piersi przez moje dziecko Przez to jedzenie nocne co 2 godziny tak mi roztegowała laktacje, ze mogłabym kilka dzieci wykarmić, a w dzień mój tadek niejadek nie je, albo je baaardzo mało. Ściągam laktatorem, ale widocznie do końca nie ściągnęłam. Mam już lekka gorączkę Ale liście kapusty już poszły w ruch.

My dziś już po spacerku, albo raczej do warzywniaka po kapustę. No i byłyśmy w Świdnicy wymienić opony na letnie i przy okazji odwiedziłam teściową.

Ale z tymi piersiami to ja mam. Mam nadzieję, że mój głodomorek z tej chorej piersi w nocy wyciągnie wszystko

Aniolina ... my jutro zaczynamy gluten, więc zobaczę jak Martynka na niego będzie reagować.

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 17:18   #3706
fatal21
Wtajemniczenie

kkaasssik jak ja Ci zazdroszcze tej nadprodukcji
Stary 2012-04-12, 17:54   #3707
princessskaa
Wtajemniczenie

U lekarza okazało się, że te krostki ą chyba z przegrzania... Taka matula jestem
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 18:02   #3708
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:

a z okazji dnia czekolady kupie sobie karob i sporobuje zrobic cos czekoladopodobnego, zobacyzmy jak wyjdzie
a co to???
jha dziś prince polo xxl zjadłam

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
U lekarza okazało się, że te krostki ą chyba z przegrzania... Taka matula jestem
czyli potówki.to jak nasza miała pierwszy raz to tez polecieliśmy do lekarza bo myślelismy,że to uczulenie,ale kąpiele w nadmanganianie potasu pomogłytylko pamiętaj by dac tylko odrobinę tego specyfiku

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 18:21   #3709
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Princ, jak dobrze, że to nic strasznego ty nadgorliwcze

Dalia za stosunkowo udane noce

Kasik, a może nie ściągaj do końca, bo przecież jak ściągniesz wszystko to to samo napłynie - błędne koło. Ściągaj tylko do poczucia ulgi, a nie bedziesz mieć stanów zapalnych.
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 18:40   #3710
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
a co to???
jha dziś prince polo xxl zjadłam

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 18:00 ----------

czyli potówki.to jak nasza miała pierwszy raz to tez polecieliśmy do lekarza bo myślelismy,że to uczulenie,ale kąpiele w nadmanganianie potasu pomogłytylko pamiętaj by dac tylko odrobinę tego specyfiku
maczka chleba swietojanskiego, taki zamiennik kakao
a Ty nie jestes na diecie beznabialowej?
ja smazylam dzis pierwszy raz placki ziemniaczane bez jajka, w sumie sie trzymaly, dodalam jeszcze papryki, cebulki i kielbaski, i ani smietana ani gulasz nie byly potrzebne )(nie moge wolowiny ani pomidorow)
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 18:50   #3711
dygotka8
Zakorzenienie

Aniolina-w swieta po zjedzeniu bardzo duzej ilosci slodkosci,nabialu w postaci ciasta u malej nie pojawily siezadne objawy.fakt,ze niezmiennie ma suche placki na ciele i nie wiem juz czym ja smarowac,w czym kapac??

Stary 2012-04-12, 18:56   #3712
OlusiaS
Wtajemniczenie

Kaszka ryzowa + owoce = strzal w dziesiatke w naszym przypadku .Bylam pewna,ze takie cos nie przejdzie,a tu prosze,mila niespodzianka.Jeszcze takiej ilosci (poza moim mlekiem oczywiscie) mala nie zjadla .Chcialam sprobowac,jak to smakuje,bo bylam pewna,ze cos zostanie,ale nie bylo mi dane

Dygotka ja jestem na etapie poszukiwan najlepszego kremu dla malej.Jak na razie Neuroderm gora
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 18:57   #3713
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Princ, jak dobrze, że to nic strasznego ty nadgorliwcze
tym razem wytrzymałam kilka dni kiedyś bym już na drugi dzień jechała, więc nadgorliwiec robi postępy

---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Lece kąpać dziecinke

Miłego wieczorku Dziewczynki

a przepis jutro napiszę albo jak przyjdzie wena i siła to później wrzucę
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 19:02   #3714
ania21_21
Zadomowienie

Witajcie mamuśki

Mała śpi więc mam czas na chwilkę dla was jak wracam po pracy caly czas poświęcam jej bo jest tego mało
Dołączam się do mam wstających co 2 godz a jeszcze muszę wstać o 4:30 do pracy chodzę jak zombie a karmię piersią wracając z pracy udaje mi się bałam sie że mi nie starczy mleka ale caly czas jest

Muszę się pochwalić że w końcu wyszedł jej 1 ząbek dolna jedynka prawa nic nie marudziła chyba przez ten antybiotyk a w sobotę skończy 6 miesięcy

Co do skoczków ja jestem mega z niego zadowolona ale nie trzymam małej długo w nim (odpycha się całą stopą nie palcami)

A i dzisiaj mała mi pokazała jak się podnosi na kolanach i wyprostowanych rączkach mama głupia chodziła koło niej na czworakach i pokazywała jej jak się raczkuje bo jeszcze nie wie jak się ruszyć
Stary 2012-04-12, 19:27   #3715
ela3010
Zadomowienie

O matko Glam przepraszam! Nie chciałam Cię urazić, po prostu jesteśmy w jednym wieku.

Aniu gratuluję zębola

Mój Miłosz od paru dni wspiera się na rękach i klęka na kolanach, po czym tak się kiwa w przód i w tył, jak Kasia Anioliny, a potem wykonuje ruchy do tyłu jakby przesuwanie w tył podobne do raczkowania, ale obydwie nogi na raz, śmieszne to.

Wróciłam z wojaży po 15 to miałam mase roboty. Tż przejął syna, to ja pranie wstawiłam, dwa wyprasowałam, zmyłam gary, posprzątałam chatę i już.

Starszy już wykąpany, jeszcze maluch w kolejce czeka.
Ostatnimi czasy piję meliskę i Miłosz już tak nie stęka do spania, wczoraj usnął na noc o 22.20, dla mnie to wow.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 19:57   #3716
dygotka8
Zakorzenienie

moja córcias kilk dni temu pzrewróciła się pierwszy raz sama na brzuszek,a dzisiaj to jak tylko połoloże ja na plecki to ona myk i juz na brzuszku:love :

Ela,Glam,Dalia i w ogóle o Was wszyustkich o Was myslę codziennie jak tylko mam ochotę narzekać i jęczeć...

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ----------

Olusia,ale ten krem to w Pl nie jest dostepny

Stary 2012-04-12, 20:06   #3717
glamourous
Zakorzenienie

Ela no cos ty ja zartowalam uswiadomilas mi po prostu fakt oczywisty- cos jednak jest z cierpliwoscia i ogolnie wiekszym wyluzowaniem w macierzynstwie. Raz ze wiek dwa ze doswiadczenie- z drugim dzieckiem czlowiek jednak zupelnie inaczej postepuje
Jak sonia byla mala to mialam zdecydowanie mniejsza odpornosc na jej placz i zdarzalo sie ze ona ryczala a ja razem z nia

Edytowane przez glamourous
Czas edycji: 2012-04-12 o 20:08
glamourous jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 20:07   #3718
janeczka7891
Zadomowienie

hej dziewczyny. długo mnie nie bylo, staram sie nadrobic wszystko bo ja to tak juz mam musze doczytac all

Na szybko mam pytanie, jak z waszym okresem????????
Ja jakos dlugo teraz nie mialam:confused : i az sie boje masakra, nie mielismy jako tako wpadki ale bez zabezpieczenia a wiadomo ryzyko zawsze jest, boje sie jak byk ((( i zla jestem na siebie !
janeczka7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-12, 20:14   #3719
glamourous
Zakorzenienie

Dygotko my wprawdzie problemow
Skornych nie mamy ale kiedys w promocji kupilam krem Balneum nawilzajacy i jest super, ma taka konsystencje jak bita smietanka i mozna stosowac na luszczyce, azs i problemowa skore
Stary 2012-04-12, 20:16   #3720
ja_dalia
Wtajemniczenie

ale Wam zazdroszcze tych ząbków i przewrotów i chwytania za stópke... moja jak narazie skupiła sie na płaczu, jak mysle z powodu zebów, bo wciąż miętoli i miętoli

wracam do pisania

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości