|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
sms od Lenki:
Dziękuje Kochane! Kaja zbadana. Gazometria OK, Glukoza OK ale jest "osowiała" i grzeją ją dalej. O 18 będzie decyzja co dalej. Byłam u niej na chwilkę ![]() Kaja jeszcze w szoku jest, że tak szybko poszło ![]() Wierze, że wszystko jest OK ![]() *** FRYTKI smażę ![]() ![]() ![]() Edytowane przez adaikaka Czas edycji: 2012-04-12 o 16:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#242 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#243 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jaaa chce frytki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#244 |
Rozeznanie
|
Lenka gratulacje!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#245 |
Wtajemniczenie
|
Lena GRATULACJE!!! KCIUKI ZA KAJUNIE - BEDZIE DOBRZE!!!
Ewelajna pytalas czy tez spimy z dzieciaczkami w lozku, na maiu jest moje zdjecie zatytulowane ''Hania i rodzice i Ivorek'' tam widac jak my z Hania spimy, dla tatusia nie ma juz miejsca ![]() Konia to Ci narobili metliku urolog co innego pediatra co innego - badz tu madrym (??) pojechalam dzis zwazyc malutka i przez tydzien przybrala 160g. skonczyly sie dobre czasy dla Ivorka, tak zdemolowal swoj pokoj, zozgryzl fotel i cala gabka fruwa po pokoju (przez 9 miesiecy nie robil na nim zadnego wrazeni aten fotel - codziennie sobie na nim lezal a dzis go zniszczyl). wczoraj tak ladnie tak posprzatalam. czasami az nie wierze jak pies jeden moze zrobic taka demolke. i nawet Tz juz powiedzial basta i szukamy na ebayu kojca z buda dla niego - gdzie bedzie w nocy spal i bedzie mogl sie schowac w razie deszczu i wtedy sloneczny pokoj (szklany inaczej) nie budzie musial byc otwarty i bedzie moglo tam byc tak jak rok temu - sliczne kwiaty, ladne wiklinowe meble itd, troche przesadzilismy ze zafundowalismy dla psa oddzielny pokoj i teraz mamy za swoje, a jak mu przejdzie z wiekiem to wroci do domu wtedy na nocki ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-04-12 o 16:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#246 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Ja już po wizycie o szyjce nic nie gadał. Powiedział tylko że główka już nisko jest i jakby wody odeszły lub zaczełabym krwawić lub częste skurcze to od razu na szpital. Następna wizyta 19.04 mam nadzieję że nie dotrwam do niej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#247 |
Wtajemniczenie
|
Nowy sms od lenki :
"Dziekuje kochane! Kaja zbadana, gazometria ok, glukoza ok, ale jest "osowiala" i grzeja Ja dalej. O 18 bedzie decyzja co dalej. Bylam u Niej na chwilke" Ja pisalam Jej wczesniej ze jestesmy z Nia wszystkie myslami i trzymamy kciuki, wiec za to Nam dziekuje na samym poczatku ![]() I sms od Iw 32 : "Gratulacje dla Tikki ![]()
![]() |
#248 |
Zakorzenienie
|
Przede wszystkim gratuluje tym co urodziły ewcisz, DIDA, anagat, iw i tikki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() dziękuję również za trzymanie kciuków oraz za gratulacje ![]() ![]() i dziękuję tikki i Nikki za przekazywanie informacji ![]() ![]() Mam wiele pytań: 1. Czy mogę już kłaść malucha na brzuszku mimo, że pępek nie odpadł i ma dopiero tylko tydzień + 1 dzień 2. Czy któraś z Was brała urlop o opieki nad żoną i dzieckiem? Jak to załatwiałyście? Bo u mnie nic nikt nie wie ani ginekolog ani nikt i chyba już nici z tego wszytskiego ![]() 3. Co do karmienia piersią jest tragedia maluch wogóle nie chce jeść z piersi tylko je odciągane z butli i rzadko kiedy udaje się aby chwycił cyca ![]() 4. Czy za każdym razem po zmianie pieluszki smarujecie pupe bo w szpitalu nie kazali ![]() 5. Czy któraś z Was ma laktator elektryczny? Jak tak to jaki i czy szybko ściąga? 6. Dziewczyny po cesarce jak szybko dochodziłyście do siebie? Jak długo trzeba się oszczędzać i w jakim stopniu? Mnie wszyscy straszą, że jestem jedną nogą przy życiu, a drugą przy śmierci ![]() ![]() Co do porodu to było strasznie - nie chce więcej dzieci ![]() cały opis porodu opisze jak będę miała chwile może jeszcze dziś choć sama nie wiem...ale to co przeżyłam to szok jak dla mnie ![]() Dodam, że po wyjściu ze szpitala jeszcze do wczoraj miałam straszne dni ![]() ![]() ![]() ![]() Jeszcze dodam, że puchnięcia wogóle nie schodzą a nawet są większe niż przed porodem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#249 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#250 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Oby Ci sie udalo pobrac siuski sterylniej tym razem ![]()
![]() |
#251 |
Zakorzenienie
|
Nikki za wątek
![]() ![]() Dziewczyny po cc czy Wam też leciało coś z tej rany? Z tych blizn? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#252 |
Zakorzenienie
|
Jolka opuchlizna zejdze spokojnie! trzymaj sie kochana i mysl pozytywnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#253 |
Rozeznanie
|
Jolkaaa witaj z powrotem!
co do Twoich pytań: * moim daniem możesz już go kłaść na brzuszku, u nas położna była w 10 dniu i już kazała kłaść, tyle, że nam pępek już odpadł * laktator elektryczny to chyba Aguśka ma z Medeli i jest zadowolona * no to może spróbuj przystawiać przez nakładki skoro jakoś poszło? jak będziesz ciągle odciągać to nie ustabilizujesz laktacji * a co to znaczy oszczędzać się po cesarce? przy dziecku i tak wszystko trzeba zrobić, więc dla mnie takie pojęcie nie istnieje * a pupy nie smaruję za każdym razem, tylko jak widzę lekkie zaczerwienienie i smaruję penatenem (bo takie dostałam kremy od ph-czy ![]() ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ---------- a Ty nie masz tam opatrunku jeszcze? Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-04-12 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#254 | ||
Zakorzenienie
|
Moje odpowiedzi pogrubione
Cytat:
---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:18 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#255 |
Zakorzenienie
|
Mam wiele pytań:
1. Czy mogę już kłaść malucha na brzuszku mimo, że pępek nie odpadł i ma dopiero tylko tydzień + 1 dzień Tak, możesz kłaść na brzuszku. Połozne radzą tak kłaść na trochę już po zdjęciu klamry. 2. Czy któraś z Was brała urlop o opieki nad żoną i dzieckiem? Jak to załatwiałyście? Bo u mnie nic nikt nie wie ani ginekolog ani nikt i chyba już nici z tego wszytskiego ![]() Powinni wystawić w szpitalu w momencie wypisania. Mnie lekarz pytał w dzień wypisu czy opieka będzie czy nie. 3. Co do karmienia piersią jest tragedia maluch wogóle nie chce jeść z piersi tylko je odciągane z butli i rzadko kiedy udaje się aby chwycił cyca ![]() Czytałam gdzieś, że noworodek czasem potrzebuje 3-6 tygodni aby nauczyć się prawidłowo łapać pierś. Jeśli chcesz karmić piersią a dziecko pije z piersi z nasadką, nie odciągaj pokarmu, wtedy dodatkowo rozkręcasz laktację. Jeśli masz dużo pokarmu miedzy karmieniami odciągnij tylko tyle, aby sobie ulzyć. 4. Czy za każdym razem po zmianie pieluszki smarujecie pupe bo w szpitalu nie kazali ![]() Jak byliśy z Ewelinką w szpitalu, starej daty pielęgniarka radziła smarować pupkę oliwką. Chodzi o nawilżenie i zabezpieczenie. Dopiero jak pojawią się krostki delikatnie posmarować Bephantenem lub inną maścią na odparzenia. Kazała mi pamiętac, że te maści wysuszają skorę, a chodzi głównie o nawilżenie. I musze powiedziec, że oliwka sprawdza się świetnei (mozna odrobine nalać na chusteczke podczas wycierania z kupki, nie podraznia się skóry i łatwiej się czyści). 5. Czy któraś z Was ma laktator elektryczny? Jak tak to jaki i czy szybko ściąga? Miałam pozyczony laktator TT. U mnie się nie sprawdził, poza tym okazało się, że cały mechanizm jest zagrzybiały :/ Używam prostego, ręcznego laktatora LaktaPlus 6. Dziewczyny po cesarce jak szybko dochodziłyście do siebie? Jak długo trzeba się oszczędzać i w jakim stopniu? Mnie wszyscy straszą, że jestem jedną nogą przy życiu, a drugą przy śmierci ![]() ![]() Przecież możesz być samodzielna! Wiadomo, nikt nie każe nosić Ci cięzkich rzeczy, wysilać się fizycznie. Jesli czujesz się dobrze i na siłach, aby prowadzić i załatwiać sprawy, to czemu nie!
![]() |
#256 | |||||||
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() No i kciuki z calej sily. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dobrze,ze Lenki coreczka ma wyniki ok.No i oby szybko mogla byc z mamusia! Biedna Iw ![]() Cytat:
![]() |
#257 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Iw wspolczuje, trzymam kciuki zeby to nie bylo zakazenie zadne!!!! Jolka, nam kazali klasc na brzuchu w sumie odrazu - a my mialysmy caly czas klamre na kikucie. Tylko nie zostawiac dziecka na brzuchu bez opieki Wspolczuje doswiadczen z karmieniem ![]() Tez zarzekalam sie ze po takim porodzie i tym co przezylam nie chce wiecej dzieci, ale juz teraz zmienilam zdanie ![]() ![]() ![]() Bylam na krotkim spacerku z niunia, zasnela i teraz wystawilam ja na balkon ... nie mialam sily dluzej chodzic bo cos mi biodra szwankuja - bola jak w ciazy ![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() ![]() |
![]() |
#258 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Biedna Iw32, trudne maja z synkiem poczatki ![]() Hej Jolkaa, witaj z powrotem! Trzymam kciuki zeby z kazdym dniem bylo wam lepiej i latwiej ![]() Gosia, trzymam kciuki zeby ruszylo u Ciebie po dzisiejszym masazu. U Tikki ruszylo ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#259 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Lena_mi?? GRATULACJE!!! Wszystkiego dobrego dla Ciebie i Maluszka.
Nikii do listy mozesz dopisac, ze Andrea miala 48cm i 2990g |
![]() ![]() |
![]() |
#261 |
Wtajemniczenie
|
Sa nowe wiadomosci od Leny :
" Kajcia zostaje na noc w cieplarce, strasznie mi smutno , bo wspollokatorka (jestesmy we 2) ma synka przy sobie , a ja bez, sama ![]() Jutro po 10 beda Jej wyniki badan - okaze sie czy nie ma infekcji jakiejs. Wogole to uznali ja za wczesniaka ![]() Mravka pytalas o szczepienie - Adas dostal wlasnie w 2 ramiona , bolalo Go, to oczywiste, ramie tam gdzie dostal szczepionke z tezcem powiedziano nam ze moze spuchnac i bolec, jak narazie Go nie boli, wiec spoko, ale poradzila pielegniarka zeby zostal jutro w domu, moze czuc sie gorzej a nawet miec goraczke. Z doswiadczenia po poprzednich szczepionkach wiem ze raczej dobrze je przechodzi, no ale wiadomo ze Go nie posle do przedszkola bo zal! No ale ze musze jechac na to ktg jutro a tz do pracy, to bedzie u mojej mamy troche, wole to niz ciagac Go ze soba do szpiatala! Szczepionke zniosl dzielnie ,ale juz sie sam nad soba rozczulil i przy zdejmowaniu szwow plakal moj malutki biedaczek! Chlopcy w przedszkolu mu powiedzieli ze zdejmowanie szwow boli no wiec sie bal ![]() No ale dalismy rade, mamy z glowy! Ale jestem dzisiaj tak padnieta ze ide sie zamelinowac z ksiazka w wyrku ![]() Odezwe sie jutro dziewczyny! Dobranoc
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-04-12 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#262 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dlaczego uznali ją za wcześniaka jak Lenka już skończyła 38 tc... waga małej też strasznie niska nie jest... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#263 | ||
Gang Iren
|
Cytat:
Oby szybko przeszlo kochana! Ale kruszynka.To chyba wszystko za duze na nia?Wiki miala 50 cm i wszystko bylo za duze. Cytat:
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gratulacje !! ![]() Dziewczyny ja mam po prostu dość karmienia piersią, a w sumie odciągania bo mały rzadko je z piersi !! CO ZROBIĆ BY POKARM ZNIKNĄŁ ?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#265 |
Zadomowienie
|
Jolka super że już do nas wrociłaś
![]() Monia a to Ivorek paskudnik....może zazdrosny jest o Małą ![]() Nikki jak główka już nisko to może rzeczywiście nie dotrwasz do 19 w dwupaku ![]() Iw ![]() Lenka trzymaj się ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#266 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie od wczoraj nie mam już szwów. co znaczy oszczędzać się> ? czy spokojnie mogę prowdzić auto? bo każdy mówi mi, że nie... ![]() ---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:13 ---------- Cytat:
mi położna powiedziała, że może niby coś tam z tego lecieć i żeby się tym nie przejmować. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#267 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jakos dziwnie mi sie to wszystko napisalo - pogrubione to moje odpowiedzi sa ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#268 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
brakuje mi wszystkiego, wolnej chwili, bliskości takiej jak wcześniej z tztem i wogóle to juz nie to samo.... ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
ja nie jestem szczęśliwa z tego calego macierzystwa ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#269 |
Zadomowienie
|
Jolus to hormony....to normalne
![]() A jak Twoja mama ? Interesuje sie wnuczkiem i twoim samopoczuciem? |
![]() ![]() |
![]() |
#270 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
a co do rany - mi się nic nie sączyło, ale położna kazała mi psikać octeniseptem, żeby się dezynfekowało i goiło ---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
no bliskości z tztem to każdej z nas brakuje, ale co zrobić... a jak koniecznie nie chcesz karmić to po prostu nie ściągaj pokarmu, tylko tyle żeby piersi nie bolały i pij szałwię lub miętę - hamują laktację Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2012-04-12 o 19:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:51.