![]() |
#661 |
Przyczajenie
|
Dot.: Ślub za granicą
Kochana sylwq8, niestety zaswiadczenie o zdolności do zawarcia małżeństwa wystawia Urzad stanu Cywilnego i musisz stawić się osobiście. My właśnie załatwialiśmy te sprawy miesiac temu i jest to naprawde uciążliwe. Nie wiem jak sprawa ma sie do Cypru, my bierzemy ślub na Kubie ale załatwianie formalności jest okropne. My załatwialiśmy legalizacje dokumentów w MSZ i w Ambasadzie Kuby w Warszawie. Legalizuje sie kazdy dokument, oryginal wraz z tlumaczeniem. Oplata w kazdym resorcie za kazdy dokument. W MSZ legalizacja to 26zl od dokumentu, w sumie mieliśmy ich 8( akty urodzenia i zaswiadczenia plus ich tlumaczenia). O Ambasadzie Kuby wole nie pisac bo to był koszmar!
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Przyczajenie
|
Chciałabym się upewnić, że wszystko jest tak jak myślę, więc proszę o weryfikację zwłaszcza te z Was, które są już po ślubie w USA, lub innym kraju który ma umowę z Polską dzięki której ślub zawarty tam (przez ich urzędnika a nie polskiego konsula/ambasadora) jest ważny również u nas
![]() 1. Bierzemy ślub na Hawajach przed ich urzędnikiem (do tego potrzebujemy tylko paszportu i odebranej już u nich na miejscu "licencji na małżeństwo") 2. Otrzymujemy od nich świadectwo ślubu w j.angielskim/amerykańskim 3. Po powrocie świadectwo przynosimy do USC i dopiero wtedy dostajemy polski akt małżeństwa? Czy to urząd hawajski wysyła wszystko do PL a my przychodzimy tylko odebrać akt? 4. Czy aby to załatwić musimy pójść przed ślubem po tzw. zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego za granicą? Nie musimy go dostarczyć żeby wziąć ślub (a przynajmniej nigdzie o tym nie wspominają), ale być może konieczny jest żeby to później bez problemu wpisać w polskie księgi? Pewnie najlepiej o to wszystko wypytać w USC ale może rozwiejecie część z moich wątpliwości zanim się tam wybiorę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 |
Przyczajenie
|
sylwq8 wspołczuje przeprawy przez drogę urzędową.Uwierz mi tez nie mialam lekko. Pani w USC była tak zdziwiona, że ślub bedzie na Kubie,aż stwierdziła, że chyba nam sie coś pomieszało w głowach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Raczkowanie
|
aga08025 już nie moge sie doczekać az przeslesz zdjęcia
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Przyczajenie
|
![]()
Organizacja ślubu za granicą to naprawdę trudna sprawa. My zabieraliśmy się do tego kilkakrotnie i mięliśmy różne wersje: plaża, góry, romantyczna wioska z dala od wszystkich, tylko we dwoje. Ale jak zwykle życie pokazało inaczej - bez rodziców i rodzeństwa by się nie obeszło. Dlatego w końcu znaleźliśmy złoty środek. Ślub owszem zagranicą, ale na tyle blisko, aby można było dojechać samochodem. W sumie skalkulowaliśmy i wyszło 12 osób. Zdecydowaliśmy się na Wenecję i znów, nie wiedzieliśmy jak zacząć. Więc w końcu, by spać spokojnie zdecydowaliśmy się zatrudnić konsultanta ślubnego z Winsa . Bo uznaliśmy, że ślub bierze się tylko raz w życiu, a my chcemy by nasz ślub był niesamowity. To był strzał w dziesiątkę - mamy dużą satysfakcję. Ślub będzie w sierpniu. Napiszę Wam i prześlę zdjęcia. Już nie mogę się doczekać.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |
Zadomowienie
|
Dziewczyny- ale piękne miejsce znalazłam na Santorini.
![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#668 |
Przyczajenie
|
z małym opóźnieniem, ale podsyłam kilka fotek z naszego ślubu kościelnego w meksyku
![]() Edytowane przez czubus_ Czas edycji: 2012-08-28 o 09:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Raczkowanie
|
czubus_ przepiekne zdjecia naparwde
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#670 |
Zadomowienie
|
No wlasnie, my juz tez dawno po slubie a ja caly czas zapominam wam tutaj o wszystim opowiedziec
![]() Tak wiec 14.02.2012 zostalam zona mojego cudownego meza ![]() ![]() Hotel byl jak z bajki, jeszcze nigdy w takim nie bylam. Obsluga na najwyzszym poziomie. Pieknie, czysto, przecudna plaza, przepyszne jedzonko...oj dlugo by opowiadac ![]() A sam slub? Chyba nic piekniejszego do tej pory w zyciu mnie nie spotkalo ![]() ![]() ![]() Nie bede sie rozpisywac. Wklajam wam linka do relacji, ktora zdawalam dziewczynom na innym watku: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1027 Pod kolejnym linkiem znajdziecie filmik ktory sama zmontowalam z fotek ktore dostalismy od fotografki: http://www.youtube.com/watch?v=iFjIDnHz7B8 Milego oglada wam zycze. Mam nadzieje ze kazdej z was uda sie spelnic marzenia. Takiej przygody nie zapomina sie do konca zycia. I w dodatku nie trezba wydawac na to nie wiadomo jakiej kasy. Jak sie samemu wszystko zorganizuje to wychodzi o polowe taniej niz wesele na 100 osob. I nieporownywalnie mniej zalatwiania, klopotow i stresu niz z weslem. I wiem co mowie bo za 2 miesiace mamy slub koscielny w Polsce, wlasnie na 100 os. A jak juz bedzie po, to wam powiem co bym wybrala gdybym musiala wybierac miedzy romantycznym slubem we dwoje w cudownym miejscu a weslem z rodzina i przyjaciolmi, bo to jest zawsze dylemat. My akurat mamy to szczescie ze mamy jedno i drugie. W razie gdyby ktos potrezbowal jakichs dodatkowych informacji odnosnie slubu, orgaznizacji czy czegokolwiek innego piszcie smialo. Jak tylko bede mogla pomoc to pomoge na pewno. Trzymam kciuki za wszytkie dziewczyny ktore zdobyly sie na szalony krok slubu za granica ![]() ![]() Pozdrowionka ![]() Edytowane przez marylka80 Czas edycji: 2012-04-12 o 20:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 |
Przyczajenie
|
o
Edytowane przez Magnolia11 Czas edycji: 2012-04-13 o 07:33 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#672 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#673 |
Raczkowanie
|
marylka80 gratuluje z calego serca!! miałas naparwde przepiekny ślub!! zakochałam sie w tej scenerii, przepieknych zdjęciach a ta piosenka na filmuku....bardzo bym chciala znac tutul i wykonawce
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() i link do pisenki: http://www.youtube.com/watch?v=hVCZ-ZevVSE Jest cudna, moge jej sluchac calymi dniami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 |
Raczkowanie
|
marylka, a ile to wszystko razem was kosztowało jeżeli to nie tajemnica??
![]()
![]() |
#678 |
Zadomowienie
|
Troche ponad 5 tys euro ( przelot, hotel, uroczystosc + fotograf)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 |
Przyczajenie
|
Marylka mogłabyś podać maila do siebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#680 |
Zadomowienie
|
Poszedl na priva
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 |
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny my planujemy nasz slub w Europie, prawdopodobnie jakas grecka wyspa (Kreta lub moze Santorini lub inna) lub moze Cypr. Chcemy w miare blisko bo chcemy aby towarzyszyli nam nasi znajomi (jakies 6-8 osob). Wszystko jest jeszcze w proszku bo slub bylby za rok. Narazie jestesmy za etapie zbierania informacji i wyboru jakiesj firmy bo chyba nie chcemy sie sami z tym bawic.... Slub (tylko cywilny) chcielibysmy wziac na plazy a pozniej rejs jachtem i na jachcie ewentualny poczestunek dla gosci, muzyka itd. Bardzo bym chciala zeby wszytsko wyszlo w miare sprawnie, bo czytalam tez ze niektore z dziewczyn nie byly zadowolone, albo byly jakies tam problemy..
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy myślicie ze byłoby lepiej i taniej jeśli sami zabukujemy sobie bilety i hotel a przez agencje zorganizujemy sam ślub. Czy agencja zgodzi się na taki układ? Proszę pomóżcie mi :/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a odnośnie bukowania hotelu to zależy. my zdecywoaliśmy sie na zabukowanie hotelu przez konsultantke gdyż ona miala juz zniżki w tym hotelu wiec wysżło nam to na plus ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
My tez wlasnie myslimy o konsultancie i najlepiej jakby to byla polska firma, bo jednak zawsze lepiej sie dogadac, szczegolnie ze moj angielski pozostawia wiele do zyczenia... Znalazlam kilka firm ktore sie zajmuja takimi typami slubow, ale to tak dziwnie mi sie wydaje wszystko zalatwiac przez maila.... W sumie pytan mam mnustwo ![]() ![]() To Wasz slub juz niedlugo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Swoje planownaie rozpoczelam na rok przed data ślubu i wydaje mi sie, że jest to dośc dobry termin na wszelkie przemyślenia ![]() ![]() ![]() Poszukując idealnego miejsca na slub chciałam polączyc bajkowy ślub na plaży jak i również z racjii tego iż oboje z narzeczonym jesteśmy wierzacymi szukalismy miejsca gdzie równiez bedzi emozliwe zawarcie ślubu kościelnego takie 2w1 ![]() ![]() nasz ślub odbedzie sie w altance hotelowej z widokiem na moze i plaze w hotelowym ogrodzie, gdyż po rozmowie z konsultantka wybraliśmy własnie te opcje a nie plaża. wiadomo w takim miejscu posród turystów i oczywiście z nieprzewidywalna pogoda człowiek nie wygra wiec padło na altanke ![]() ![]() ![]() ![]() ale sie rozpisałam ![]() ![]() nasz slub juz prawie dopiety na ostatni guzik ![]() ![]() ![]() aa jeśli sie nie myle czy mieszkasz w uk? ![]() powodzenia w poszukiwaniach ślubu marzeń ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#688 |
Zadomowienie
|
sylwq8 Dzieki za wszelkie informacje
![]() ![]() ![]() My na ten pomysl wpadlismy kiedys ogladajac jakas komedie i od razu oboje wiedzielismy ze to jest to co chcemy zrobic ![]() Dzieki za ta stronke, to jest pewnie agencja organizujaca sluby tylko na Cyprze,ale zawsze mozna cos podpatrzec ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Wtajemniczenie
|
Hej, oto link do naszej agencji:
http://medweddings.com/ Oni organizuja sluby w Gibralktarze i Hiszpanii. My sobie sami rezerwowalismy hotel i samolot a agencja reszte. P.S. my tez miezkamy w uk. Wszystko zalatwialismy z tad mailowo. Wlasnie zauwazylam ze tu na fotce po prawej to my, dala nas na swoja stronke: http://medweddings.com/destinations/gibraltar/ i tu: http://medweddings.com/photography/w...-photographer/ Edytowane przez elvira44 Czas edycji: 2012-07-07 o 19:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Zadomowienie
|
elvira44 dziekuje ci kochana za link, strona wyglada zachecajaco
![]() moge zapytac ile was kosztowal taki slub? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.