|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki wybieramy tytuł VII cz. naszego wątku? | |||
| Wiosna za oknem, pąki strzelają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają. V-VI 2012 cz.VII |
|
3 | 4,35% |
| Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VII |
|
5 | 7,25% |
| Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VII |
|
7 | 10,14% |
| Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz. VII |
|
11 | 15,94% |
| W nosie z terminami, pierwsze na wątku Mamy już mamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
3 | 4,35% |
| To my, Mamy majowo-czerwcowe! Na dzieci czekają wyprawki gotowe.Mamy V-VI 2012 cz.VII |
|
5 | 7,25% |
| Worek z dziećmi rozwiązany, pierwsze Mamy w wątku... mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
23 | 33,33% |
| Worek z dziećmi rozwiązany, już są w wątku pierwsze Mamy! Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
9 | 13,04% |
| Pierwsze dzieci tulą nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
1 | 1,45% |
| Pierwsze dzieci witają nasze mamy, na kolejne już czekamy. Mamy V-VI 2012 cz. VII |
|
2 | 2,90% |
| Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3361 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Cytat:
a zwłaszcza na początku, jak dziecko tylko siusia i kupa ok. 16 razy na dobę (sama liczyłam! ) i ulewa mleko, to będziesz błogosławić pajacyki i każdą sekundę, której nie zmarnowałaś na wyplątywanie dziecia z każdej dodatkowej sztuki garderoby!
|
|
#3362 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Duże brzuszki wszystkie mamy, na dzieciaczki już czekamy! Mamusie V-VI 2012 cz.
Cytat:
|
|
#3363 | |
|
Raczkowanie
|
Ledwo Was doczytałam - u mnie remont się zaczął na całego więc cały dzień spędziłam na sprzataniu i segregowaniu rzeczy a na leżąco to trochę powoli szło.
No ale przynajmniej zaczeliśmy i posuwamy się powoli do przodu. Cytat:
![]() wyjścia są 2: 1. Lekarka pójdzie do ZUS napisze oświadczenie ze się pomyliła i skoryguje druk ZUS ZLA - uzasadni to Twoim stanem zdrowia i historią choroby. 2. Jeśli ZUS nie zgodzi się na korektę - ale nie jestem pewna czy może sie nie zgodzić to wtedy pracodawca ma 2 wyjścia: udzielić ci urlopu na te 2 tygodnie - wynagrodzenie wypłaci Pracodawca albo uznać jako nieobecność nieusprawiedliwioną - bez wynagrodzenia Wszystko zależy od dobrej woli pracodawcy. Tak czy siak zwolnić Cię nie wolno i to na pewno Ci nie grozi - jedyny problem kto ma Ci zapłacić za te 2 tygodnie. Ostatecznie dla Ciebie musisz czekać na info od lekarki czy udało jej się skorygować Twoje zwolnienie jeśli tak to zaniesiesz Pracodawcy poprawione - jeśli nie to wypełnisz wniosek na urlop płatny/bezpłatny i tyle. Jakby Ci robili jakieś problemy to daj znać podpowiem Ci co robić żebyś się niepotrzebnie nie stresowała ![]() I naprawdę takie pomyłki się zdarzają to nic złego - i nic czego nie można naprawić ![]() Uciekam spać bo już ledwo siedzę jutro za to będę mieć więcej czasu na ploteczki z Wami |
|
|
|
|
#3364 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem Ci, że kompletnie nie mam pojęcia, bo powyrzucałam takie brzydkie po Michałku, zostawiłam tylko te lepsze. Dokupiłam po kilka sztuk bodziaków, pajacyków i rampersów, a jeszcze przyjaciółka mi kupiła całą siatę. Nawet nie prałam tego wszystkiego, więc nie mam bladego pojęcia, ile mam, bo z każdego typu mam po kilka sztuk, ale są w różnych rozmiarach - ja kupowałam od 62, 68, 74 i 82. Jeszcze nie miałam nawet czasu tego przejrzeć i posortować, na razie leży w reklamówkach, a ja się wstydzę za bajzel w domu.... Dzieci błyskawicznie rosną, więc nie ma co za dużo kupować, ale też nie może być tak, że wszystko zabrudzisz, a masz za mało do wstawienia prania (noworodkowe/niemowlęce pierzesz zawsze osobno!) Ogólnie mówiąc to po kilka sztuk Ci wystarczy - musisz mieć na zmianę, jak się uleje itp. Wiesz, tylko że to jest też tak, że trudno powiedzieć właśnie tak ogólnie... bo jedno dziecko w ogóle nie zabrudzi ubranka cały dzień, a innemu się ulewa 5 razy dziennie i wtedy jakbyś nawet miała 6 pajaców, to za mało... na początek proponuję po kilka sztuk bodziaków, rampersów, pajacyków, jakieś spodenki itp, a potem zobaczysz, czy dokupić. Chociaż ja akurat jestem z tego typu, że wolę mieć wszystkiego więcej i od razu w domu, bo jakby z góry zakładam (z doświadczenia
), że przez pierwsze 2 miesiące przynajmniej to naprawdę nie ma się głowy do zakupów. Ja nie jestem, jak już pisałam za radą naszej pediatry za tym, żeby w ogóle wchodzić z tak małym dzieckiem do jakiegokolwiek sklepu, więc albo z tego powodu albo dlatego, że nie ma się ochoty ani siły szukać np. czegoś na all, jak możesz odpocząć w tym czasie. No chyba że ktoś ma pomoc przy maluszku to inna sprawa ja to przed porodem miałam wszystko przygotowane jak na wojnę ale wiem, że istnieją podobno dzieci, przy których nie jest tak źle
|
#3365 |
|
Rozeznanie
|
Kapukat wypuscili Adasia? czekamy na zdjecie
![]() Dziewczyny zycze Wam milego i spokojnego weekendu
|
|
|
|
#3366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję, dziękuję, dziękuję!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-13 o 23:52 |
|
|
|
|
#3367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kurcze a probowalas posmarowac palca mydlem zeby sciagnac? No wlasnie ja nie mam w komplecie z wozkiem i musze kupic. Wydaje mi sie ze jest niezbena taka torba bo masz wszystko w jednym miejscu ( pampersy, husteczki do podcierania , itp )
|
|
|
#3368 |
|
Zakorzenienie
|
doczytałam WAs! matko jedyna ile Wy piszecie.... i pomyśleć że jeszcze 7 dni temu byłam na bierząco.
jak czytam o wyprawkach i przygotowaniach to tak mi się trochę "zazdrośnie" robi, że Wy to wszystko będziecie przechodzić, że dopiero pakujecie torby, liczycie ubranka, sprawdzacie wyprawki - ja ze swoimi niektórymi rzeczami nie zdażyłam, bo ciągle coś odkładałam, żeby chociaż jedna rzecz mi została na potem Adaś dzisiaj już jest ze mną, łóżeczko wstawiliśmy do sypialni tymczasowo, bo sprawdzamy ciągle temperature - u nas w nocy spada do 3 stopni i nie chcę żeby dziecko mi zmarzło do tego jest tak mały, że w tym łóżeczku się gubi![]() pięknie pozaznaczałam cytowanie i co? i mój laptop się wyłączył. R powiedział że się przegrzał bo dawno nie używany.... ![]() co do mojego "powera" sama nie wiem skąd się bierze, pewnie kryzys nastąpi niebawem, ale jak na razie tylko wystający brzuch i szwy przypominają mi że 7 dni temu rodziłam - Timii pytałaś jak to jest bez brzucha - ja ciągle go mam ale prawda, ta kulka z przodu zmieniła się we flaka i od razu chodzę szybciej, łatwiej mi sie poruszać i wszystko mogę zrobić samodzielnie! zdięcie dosatrczę niebawem - tylko dajcie mi sie odrobinę ogarnąć, bo naprawdę od biegania do szpitala i spowrotem, a podkreślam że robiłam to minimimum trzy razy dziennie - na pieszo w obie strony, lekko mówiąc na razie padam i nie mam siły na bawienie się z aparatem i laptopem...ale zrobię to jak Tylko dam radę
|
|
|
|
#3369 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ma któraś godnego polecenia sprzedawcę z all ze stanikami do karmienia?? Bo ja oczywiście się zabrałam za wszystko dla Małego, a nie pomyślałam o sobie i nadal nie mam koszuli, ani stanika! Chyba, że tarnowianki polecą jakiś sklep tutaj na miejscu, to przynajmniej będę wiedziała gdzie męża wysłać w razie potrzeby...
|
|
#3370 |
|
Raczkowanie
|
Witam w sobote
![]() Wstałam o 5 wyspana, poleżałam trochę ale zasnąć już nie mogła.... No to wstałam zjadłam śniadanie i zaczekam sprzątać ![]() Wysprzątałam i teraz będę się zastanawiać co zrobić z reszta dnia.... O 9 idę siostrę uczesać i pomalować na wesele wiec jedno zajęcie już mam ![]() Ja ma kilka kaftaników, moja mama o to zadbała. Jeden nawet kupiła w pepco. |
|
|
|
#3371 | ||
|
Raczkowanie
|
Poczekaj czy lekarce uda się skorygować w ZUS - pewnie będzie musiała pisać dodatkowo wyjaśnienie i jakoś uzasadnić tą swoją pomyłkę i jak się ZUS zgodzi to wtedy albo powiedza żeby skreślić i zaparafować albo wydadzą pismo które dostarczysz do Pracodawcy.
Cytat:
Cytat:
![]() A kaftaników mam ze 5 sztuk. zobaczę czy da się je do czegoś wykorzystać - wszystkie od cioteczek w prezencie więc mamy
|
||
|
|
|
#3372 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mi z Filipem wyszły na 2 tyg przed porodem-wiecie jak ja to przeżyłam,na 2 tyg kurnaCytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Popieram![]() [QUOTE=zaaaabcia;33528415]kurcze a probowalas posmarowac palca mydlem zeby sciagnac? [QUOTE] Pozbyłam się jej dzisiaj.Jestem wolna ![]() Cytat:
![]() Masz już swojego małego szkraba a my jeszcze na nich czekamy. Dzień Dobry z kawką. |
|||||
|
|
|
#3373 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A...rozumiem... czyli na razie do kadr nie jadę w takim razie. Bo myślałam, ze ona musi mieć obydwa egzemplarze tego zwolnienia, żeby na wersji pracodawcy też było poprawione?... Trochę się martwię, bo za chwilę majowy weekend, a u mnie nikogo w pracy wtedy nie ma, a ja to już w sumie będę w takim okresie, że mogę zacząć rodzić, bo to będzie już 37 tydzień...mam nadzieję, że przed majówką to wszystko załatwię...
|
|
#3374 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3375 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Nie wiem, ile masz wzrostu, bo ja prawie 170, to powiem Ci, że ciężko się tam zmieścić dorosłemu tzn. mąż tam włazi wszędzie z małym po tych dziurach, chociaż ma prawie 180, ale ja nawet z mniejszym brzuchem już nie dałam rady, bo te tuneliki są niskie i ciężko się zgiąć a ze skokami to Ty uważaj!!!---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:07 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#3376 |
|
Zadomowienie
|
Cześć
![]() Ja niedawno wstałam, mogę powiedzieć, że nawet się wyspałam bo mąż dyżurował przy młodej. Teraz piję kawkę, zaraz muszę ogarnąć mieszkanie bo koło południa wybywam na zakupy TZ w domu to niech nacieszy się córeczką kapukat super, że masz już synka w domu Cieszcie się sobą ![]() Co do kaftaników to przy Oliwce mało używałam ale jak już mi brakowało ubranek to i to założyłam. Po kilka sztuk miałam wszystkiego ale najczęściej używałam bodziaków i półśpiochów. Teraz będzie lato więc jak zrobi się naprawdę ciepło to pewnie i sam bodziak w domu wystarczy.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#3377 |
|
Rozeznanie
|
witam z rana
![]() a propos kaftaników to u mnie w szpitalu na początku ubiera sie dziecko tylko w kaftaniki i owija w bet, nie wiem czy przez cały pobyt czy nie ale głównie trzeba mieć kaftaniki .... |
|
|
|
#3378 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale frajda bezcenna moja więc co dopiero dziecko ma powiedzieć |
|
|
|
|
#3379 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
a ja muszę mieć kaftaniki/ koszulki rozpinane... najwyżej kupię ze 2/3 skoro mówicie że są niepraktyczne...
|
||
|
|
|
#3380 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a Ty uważaj, bo jeszcze urodzisz w tym Loopy's World . Chociaż to i nawet może niegłupie - Szymon miałby darmowe wejściówki!---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:26 ---------- Cytat:
tylko że ja jakoś nie lubię - kaftanik ciągle się podwija, trzeba poprawiać. Jak masz coś na ten kaftanik, to ciągle nurkujesz w tych ciuszkach i coś poprawiasz, bo dziecko przecież się rusza, podnosisz je, to i kaftanik się podnosi - dziecku jest niewygodnie, bo leży na przesuniętej, pomarszczonej warstwie materiału. Z bodziakami czy pajacykiem te problemy odpadają. Ale jak mówię, to moja subiektywna opinia Nie wydaje mi się., żeby kaftanik był przymusowy - przecież nie wyrzucą Cię ze szpitala, jak przyjdziesz z pajacykiem zamiast kaftaników
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-14 o 08:31 |
||
|
|
|
#3381 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Noc przespałam jako tako. Znowu mi się śniły jakieś głupoty ![]() Co do kaftaników, to u mnie w szpitalu też wymagają, żeby mieć. Tak jak napisałam wcześniej, lekarze mają po prostu lepszy dostęp do klaki piersiowej malucha...jakby co Ja na pewno w kilka sztuk się zaopatrzę, a w domu przecież używać ich nie muszę. Mam na tyle bodziaków i pajacyków, że powinno starczyć ![]() kapukat, fajnie że jesteście już w komplecie My czekamy nie tylko na zdjęcia, ale również Twoje odczucia i ewentualne porady co i jak. Co się przydało w czasie porodu i po, co się nie przydało itp.SzmaragdowyKotku, nic się nie martw Zobaczysz, że wszystko szybko się wyjaśni i problem będzie z głowy. A teraz się nie zamartwiaj, bo to Wam nie służy.
|
|
|
|
#3382 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3383 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej w sobotę szalone kobity
Dalej jestem podziębiona i mam katar ![]() Cytat:
![]() Ja z moją kiciulą też sama latałam do lekarza,lekko nie było, ale czego się nie robi dla ukochanego zwierzątka ![]() Cytat:
będzie dylemat przy głosowaniu ![]() Cytat:
![]() kapukat cieszę się, że już jesteś z maluszkiem w domu
|
|
#3384 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo ja też mam krzywą przegrode nosową i miałam już skierowanie na zabieg ale się rozmyśliłam.I nie wiem czy dobrze zrobiłam.mam katar 12 m-cy w roku,24 godz na dobę i częste zapalenia zatok.
|
|
|
|
|
#3385 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki, Gaabbi ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
. Ten Acatar Fast można kupić nawet w marketech, nie tylko w aptece. W ciąży go używałam, jak raz dostałam kataru - cały dzień go psikałam co chwila i smarkałam, to wieczorem było lepiej i wtedy na noc jakiś otrivin żeby przeżyć do rana, żeby nie ciekło![]() A dziewczyny, Wy nie macie alergii czasem??? bo ja też mam delikatnie skrzywioną przegrodę, ale przecież z przegrody nie leci katar, tylko z zatok... zwłaszcza Ty, anulka - jak Filip ma takie problemy, to może to po Tobie?? ale nie z powodu przegrody tylko alergii? robiłaś testy? bo u mnie katary to na tle alergicznym.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-14 o 09:11 |
||
|
|
|
#3386 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponoć tak się zdarza. Ehhh, drugi raz bym tego nie zrobiła...Cytat:
Moja babcia stosuje jakieś krople też przez przegrodę już 40 lat o dziwo - ma smak i zapach dalej. Ale o acatarze nie słyszałam, zainteresuje się nim dzisiaj jak będę w Superpharmie
|
|
#3387 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
widzę, że o kaftaniki starsze pokolenie zabiega, do mojej mamy nie docierało, że bodziaki są wygodniejsze nie tylko dla mnie, ale i dla dziecka.Cytat:
ale ja tam się nie znam, będę się wypowiadać jak się przekonam sama. Cytat:
![]() A tak w ogóle to dzień dobry
|
|
#3388 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale Acatar Fast!!! Bo acatar zwykły, to takie normalne krople typu otrivin, a ten acatar fast to jest włąsnie do używania bez żadnych limitów. Oczywiście, może się okazać, że pomoże Ci, jak umarłemu kadzidło, ale na pewno porządne nawilżenie nosa i gardła nie zaszkodzi a ten zapach bardzo ułatwia oddychanie
|
|
#3389 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kiedy mój Filip dostał AZS ten właśnie lekarz go leczył-słono płaciłam za każdą wizytę.A lekarz poznał moją mame-pózniej poznał mnie i pamiętał że wyleczył mnie. Wracając do przegrody to nauczyłam się z tym żyć-generalnie mam cały czas zapchaną jedną dziure,rano musze oczyścić nos ze skrzepów krwi i glutów.Katar cały czas,smarkam na potęge.Ale da się z tym żyć. Ale się rozpisałam. Cytat:
---------- Dopisano o 09:32 ---------- Poprzedni post napisano o 09:30 ---------- A i w dzieciństwie moja mam miała astme oskrzelową,którą podejrzewa się u mojego Filipa. |
||
|
|
|
#3390 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko że moim zdaniem oczywiście, to paradoksalnie jest trudniej. Przecież na kaftanik musisz założyć dziecku jakieś spodenki, bo gołego nie zostawisz a spodenki to od razu gumka w pasie, czyli obcieranie pępka. Pajacyk leży sobie na brzuszku swobodnie, nic nie obciera, pępuszek ma dostęp do świeżego powietrza, bo to cienki, przewiewny materiał, a rozpięcie jest przecież na zatrzaski - czyli trwa to sekundę. Ale to sama musisz zobaczyć, co bardziej będzie Ci odpowiadać
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:51.

a zwłaszcza na początku, jak dziecko tylko siusia i kupa ok. 16 razy na dobę (sama liczyłam!

już mam czarny humor...
myślicie że da się obejść bez jeśli nie kupię czy to raczej niezbędne??

Popieram
13.08.2011
Ale frajda bezcenna moja więc co dopiero dziecko ma powiedzieć
a ja muszę mieć kaftaniki/ koszulki rozpinane... najwyżej kupię ze 2/3 skoro mówicie że są niepraktyczne...
Ja na pewno w kilka sztuk się zaopatrzę, a w domu przecież używać ich nie muszę. Mam na tyle bodziaków i pajacyków, że powinno starczyć