Odwyk od zakupów kosmetycznych (grupa wsparcia) - część VIII - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-14, 12:27   #4051
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola
Dot.: Odwyk od zakupów kosmetycznych (grupa wsparcia) - część VIII

Ale sie rozpisalyscie U mnie pada na calego..wrocila jesien!

Cytat:
Wysłałam wczoraj nareszcie tematy mojej pracy licencjackiej promotorowi

zywiec podzielam zdanie dziewczyn, teraz owszem wymaja studiow ale i doswiadczenia wiec ja bym osobiscie wolala jak najszybciej wdrazac sie na rynek pracy a jezykow nikt nie zabrania Ci uczyc sie ich dodatkowo.
Doczytalam ze chcesz byc tlumaczem..hmm...nie wiem jak to w Pl dziala.
ja ci moge z mojego doswiadczenia powiedziec ze najlepsza nauka jezykow jest wlasnie podczas pobytu w danym kraju. Dopiero w praniu wychodzi jak dany kraj mowi Rob to na co masz odwage i co czujesz. Ale nie idealizowalabym ze 3 kierunki studiow potem zrobia z Ciebie niewiadomo jak wyksztalcona osobe bo niestety teraz liczy sie doswiadczenie.
Mam podobnie jak ty jesli chodzi o prace i mysle ostatnio zeby nie poszukac czegos part-time zeby wlasnie powoli wdrazac sie w praktyczna strone zawodu no i zeby jakis grosz wplynal. A i po studiach byloby mi potem latwiej bo juz cos praktycznego bym umiala.

Kiedys sie zastanawialam co by bylo jakbym wrocila do Pl. OK wloski juz mam na poziomie dziennym ale studia prawnicze to pewnie licza sie w danym kraju

A jesli chodzi o prace za granica moge sie wypowiedziec o Wloszech. Teraz tu jest taki kryzys ze Wlosi po studiach pracy nie maja a obcokrajowiec ze studiami w obcym kraju zawsze pozostanie dla Wlochow obcokrajowcem..wiec jesli wogole uda sie znalesc prace to jest to wlasnie praca w barze, w pizzerii albo opiekowanie sie starszymi ludzmi.

Chyba nie mozna zrobic ogolnej statystyki co sie teraz oplaca studiowac a co nie. Czesto trzeba tez umiec wykorzystac sytuacje ktore nam zycie nasuwa..

cuciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 12:34   #4052
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zywieczdroj Pokaż wiadomość
Płacić? Właśnie ja nie chcę płacić. Stąd pomysł na studia dzienne. Akurat mi nie zależy, żeby Francuzi nie mogli poznać czy jestem z Francji czy nie no proszę... Chodzi o to, żeby umieć język naprawdę dobrze i mieć poprawną wymowę, a nie żeby mnie nie mogli rozpoznać...

Mój francuski jest jeszcze za słaby na oglądanie filmów francuskich z pełnym zrozumieniem, więc nie pomogę. Na zajęciach oglądamy jedynie Królową Margot po francusku I jakieś inne filmiki. Ja póki co zaczęłam od tego, że mam ustawioną jako stronę startową - lemonde.fr

Gdzie Wy te filologie studiowałyście, że u Was tak kiepsko?

To co i z tymi, którzy nie mają głowy do przedmiotów ścisłych tak jak ja Gdybym tylko mogła to najchętniej poszłabym na politechnikę, bo po tym zawsze jest praca, ale skoro nie mam do tego głowy, a mam za to do języków to czemu miałabym tego nie wykorzystać?

A co to za praca? Jak było?

Pisałam o tym wyżej. Gdybym miała umysł ścisły to nie wahałabym się i poszła na coś technicznego. Jak byłam na rozmowie kwalifikacyjnej w wakacje to była ona przeprowadzona w języku polski, angielskim i francuskim i faktycznie styczność z oboma językami była znaczna.

U mnie zaoczne nie wchodzą w grę. Nie będę wywalać kasy na studia. Już lepiej wydać te pieniądze na kurs który nie ma swojego odpowiednika na studiach jak np. projektowanie wnętrz - chyba, że coś się zmieniło?
U mnie jedyną niepotrzebną rzeczą na filologii była historia Francji. Tzn. jest ona potrzebna, ale nie z takimi szczegółami, jak od nas wymagano. Wiadomo, wypadałoby znać historię, kulturę i literaturę kraju, którego język się studiuje. Nie wyobrażam sobie umieć ładnie mówić w języku francuskim bez gramatyki opisowej. Jest tam tyle głosek, których my Polacy nie posiadamy, że to naprawdę trudne. No, chyba, że ktoś spędził spory czas we Francji to inna kwestia oczywiście. Podsumowując jestem zadowolona z poziomu swojej filologii na studiach i chętnie wybrałabym kolejną.

Rok mi nic nie da. Bo za rok mam kolejnego licencjata do obrony, za 2 lata magistra, a za 3 kolejnego magistra. O odetchnięciu nie ma mowy w moim przypadku... Jeszcze sporo czasu nauki mnie czeka.

Sama nauka języka bez wyjazdu jest niczym. To nieodłączny element. Ale póki mam te obrony jestem niejako "uwięziona" w Polsce i chciałabym ten czas wykorzystać zanim wyjadę. Jednak, żeby wyjechać trzeba mieć podstawy. A żeby za granicą dostać dobrą pracę, a nie pracować na zmywaku, to chyba sam kurs może niewiele dać. Oczywiście sprawi, że się dogadamy, ale czy to wystarczy?

Nie znam się na tym, mogę się wypowiedzieć jedynie na podstawie raportów które publikują w necie i opinii znajomych, którzy dane kierunki studiują/studiowali. A z tego wynika, że takie kierunki jak zarządzanie, finanse i rachunkowość właśnie są niepolecane, tzn. ciężko po nich znaleźć pracę i na studiach wymagają niewiele. Moja koleżanka na zarządzaniu ma na zaliczeniach referaty. A jak dostanie z nich 4 albo 5 to jest zwolniona z egzaminu Nauki nie ma praktycznie wcale, bo i wykładowcy niczego nie wymagają. Również bankowe kierunki są podobno słabe, bo w banku można pracować bez takowego wykształcenia.

Oczywiście dziewczyny, to co tutaj piszę to jest opinia subiektywna, zasłyszana lub wyczytana, u Was w miastach może to wyglądać zupełnie inaczej Często jest np. tak, że ktoś bez studiów, ze skończoną tylko maturą dostaje lepszą pracę niż ktoś z dwoma magistrami.
podziwiam takie osoby jak ty z tym studiowaniem ale niestety a może i stety nie zgadzam się z tym co napisałaś. Politechnika - języki super, a co z reszta kierunków?

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ----------

a o pracy napisałam w klubie
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 13:05   #4053
luskap
Zakorzenienie

GG do luskap

Cytat:
Napisane przez Nusia7 Pokaż wiadomość
Ja kupuję zazwyczaj sweterki w H&M za 50-60 zł, także cena 67,50 zł mnie nie przeraża Ale 90 zł to jednak dużo.
Niby tak, ale Butik to chyba gorsza firma niż H&M Zobaczymy jak się będą sprawować.
Cytat:
Napisane przez nynka87 Pokaż wiadomość
i po co Ci było robić kolejne zapasy?

dziewczyny ależ ja jestem zakręcona... byłam ostatnio na wizycie u lekarza 19 marca i kazał przyjść za miesiąc, dzwonię więc wczoraj żeby umówić się na środę a on mówi że najbliższy termin to środa ale jeszcze za tydzień zapomniałam że on prawosławny i pewnie w poniedziałek nie będzie przyjmował i stąd spora obsuwa i trzeba będzie tydzień dłużej poczekać żeby znów zobaczyć malucha wiecie, jak tak dłuższy czas nie czuję ruchów to zaczynam się denerwować czy chociaż wszystko ok
ostatnio zużyłam szampon Wella i mam teraz w użyciu dwa: Matrix Sleek look i Radical do włosów przetłuszczających. Używam ich razem, więc Syoss długo nie poleży
Nie martw się, na pewno z dzidziusiem wszystko ok Nie możesz się teraz stresować, jeszcze za wcześnie żebyś ciągle czuła ruchy
luskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 13:19   #4054
Koshatka
Zakorzenienie

Cytat:
Płacić? Właśnie ja nie chcę płacić. Stąd pomysł na studia dzienne.

Mój francuski jest jeszcze za słaby na oglądanie filmów francuskich z pełnym zrozumieniem, więc nie pomogę. Na zajęciach oglądamy jedynie Królową Margot po francusku I jakieś inne filmiki. Ja póki co zaczęłam od tego, że mam ustawioną jako stronę startową - lemonde.fr

Sama nauka języka bez wyjazdu jest niczym. To nieodłączny element. Ale póki mam te obrony jestem niejako "uwięziona" w Polsce i chciałabym ten czas wykorzystać zanim wyjadę. Jednak, żeby wyjechać trzeba mieć podstawy. A żeby za granicą dostać dobrą pracę, a nie pracować na zmywaku, to chyba sam kurs może niewiele dać. Oczywiście sprawi, że się dogadamy, ale czy to wystarczy?
O tym płaceniu to pisałam z mojej perspektywy. Jak po raz kolejny trafiłam na korepetytora/lektora który zajęcia miał zamiar prowadzić korzystając z kserówek ćwieczeń gramatycznych lub leksykalnych to odpadłam. Nie będę płacić 30-50 zł za h za "przyjemność" robienia ćwiczeń z książek z których większość mam w domu. I nie miało dla nich znaczenia że na wstępie mówiłam że ja chcę konwersację. Nieważne że w stylu "Kali zjeść" byleby mówić. I Coniektórzy jeszcze sprawdzali przy mnie słówka w słowniku co mnie już dobiło totalnie.

Ja na Twoim miejscu zamiast pchać się w kolejny język to bym się skupiła na szlifowaniu dotychczasowych a to wymaga jednak dużo czasu. Pogłębianie słownictwa, czytanie, oglądanie, słuchanie itd. Wydaje mi się że lepiej znać 2 języki perfekcyjnie niż 3 tak sobie. Kolejnego zawsze możesz się zacząć uczyć w przyszłości.

No i filologia Ci nie pomoże w znalezieniu innej pracy niż fizyczna za granicą jeżeli nie będziesz miała dodatkowo jakiegoś konkretnego zawodu. Bo czym się wyróżnisz spośród tłumu kontrkandydatów z danego kraju? Oni przecież wszyscy znają język.
Stary 2012-04-14, 14:20   #4055
Ł@siczk@
Zakorzenienie

Koniku - serum kosztowalo 61 zl z przesylka

A jesli chodzi o Shaume, to szampon cudownie pachnie, tak elegancko, troche jak perfumy Ladnie myje, wlosy sa gladkie. Odzywka tez fajna, nie skleja wlosow, ani nie przetluszcza. Tyle, ze ja nie psikam bezposrednio na wlosy, tylko na dlon i wcieram kosmetyk

Zobaczymy, czy po dluzszym czasie beda jakies bardziej zauwazalne efekty

GOSIA [13.08.2015]

Dzięki Ci Boże za korektor pod oczy i Dębowe Mocne
Ł@siczk@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 14:30   #4056
ganimedea
Zakorzenienie

Cytat:
kurczę no nie mogę sobie wyobrazić tego zapachu pieprz kardamon a co do herbatki to chętnie bym wypiła uwielbiam owocowe po ile one są?
4,49zł za 25 torebek
Zapach tej herbatki boski , a smaku również czuć owoce, ale nie parzyłam jej według instrukcji i czegoś mi w niej brakowało. Przez weekend potestuję jak trzeba, bo kusiły mnie jeszcze 2 inne i gdyby ta zdała egzamin, to znów napadnę na Rosska

Odwyk pielęgnacyjny
Zbiory-kolorówka
ganimedea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 15:09   #4057
Lynn
Zakorzenienie

Wróciłam z zakupów. Kupiłam olejek Alterra, żel do golenia Joanna, peeling Joanna i sól jednorazową z rossmana. W moim rossie było sporo tych żeli ISANA, o których pisałyście. Odwiedziłam też Lidla i tam dorwałam fajną koszulkę trekkingową w super cenie.
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 16:24   #4058
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cuciola Pokaż wiadomość

zywiec podzielam zdanie dziewczyn, teraz owszem wymaja studiow ale i doswiadczenia wiec ja bym osobiscie wolala jak najszybciej wdrazac sie na rynek pracy a jezykow nikt nie zabrania Ci uczyc sie ich dodatkowo.
Doczytalam ze chcesz byc tlumaczem..hmm...nie wiem jak to w Pl dziala.
ja ci moge z mojego doswiadczenia powiedziec ze najlepsza nauka jezykow jest wlasnie podczas pobytu w danym kraju. Dopiero w praniu wychodzi jak dany kraj mowi Rob to na co masz odwage i co czujesz. Ale nie idealizowalabym ze 3 kierunki studiow potem zrobia z Ciebie niewiadomo jak wyksztalcona osobe bo niestety teraz liczy sie doswiadczenie.
Mam podobnie jak ty jesli chodzi o prace i mysle ostatnio zeby nie poszukac czegos part-time zeby wlasnie powoli wdrazac sie w praktyczna strone zawodu no i zeby jakis grosz wplynal. A i po studiach byloby mi potem latwiej bo juz cos praktycznego bym umiala.

Kiedys sie zastanawialam co by bylo jakbym wrocila do Pl. OK wloski juz mam na poziomie dziennym ale studia prawnicze to pewnie licza sie w danym kraju

A jesli chodzi o prace za granica moge sie wypowiedziec o Wloszech. Teraz tu jest taki kryzys ze Wlosi po studiach pracy nie maja a obcokrajowiec ze studiami w obcym kraju zawsze pozostanie dla Wlochow obcokrajowcem..wiec jesli wogole uda sie znalesc prace to jest to wlasnie praca w barze, w pizzerii albo opiekowanie sie starszymi ludzmi.

Chyba nie mozna zrobic ogolnej statystyki co sie teraz oplaca studiowac a co nie. Czesto trzeba tez umiec wykorzystac sytuacje ktore nam zycie nasuwa..
Tak, doświadczenie to też bardzo ważna kwestia, zgadzam się. Ja póki co mam za sobą jedynie staż, co prawda w międzynarodowej firmie, gdzie miałam kontakt z dwoma językami obcymi, ale to jednak za mało. Dlatego od przyszłych wakacji będę znowu szukać czegoś podobnego. Nie wiem może jestem idealistką, ale np. mój brat będąc na Erasmusie w Irlandii tam znalazł pracę, o której mógłby tu tylko pomarzyć. Jest zatrudniony w niej do dziś, tylko w oddziale w Polsce. A skończył wydawałoby się mało pożądany kierunek, więc na rozmowie liczyły się tylko jego zdolności i język, bo praca nie związana w ogóle ze studiami, a obecnie jest managerem i naprawdę zarabia nieźle jak na dzisiejsze czasy. I po tym przykładzie wiem, że języki i wyjazd za granicę to fajna sprawa. Aczkolwiek on filologii nie skończył, to też fakt. Ale na zmywaku ani w kawiarni nie musiał pracować. Jednak wiadomo, że same studia i języki to też nie wszystko. Nasze własne nabyte umiejętności też znaczą bardzo wiele. Także nie naskakujcie tak na mnie, bo bez filologii tłumaczem nie zostanę i jestem z niej zadowolona i chcę ją dalej kontynuować i nie wiem co w tym dziwnego... A jak sobie oglądam różne oferty pracy, to głównie czytam, że wymagane są 2 języki obce albo mile widziane języki obce poza angielskim, więc mam na to takie parcie.

Cytat:
Napisane przez nurek119 Pokaż wiadomość
podziwiam takie osoby jak ty z tym studiowaniem ale niestety a może i stety nie zgadzam się z tym co napisałaś. Politechnika - języki super, a co z reszta kierunków?
Każdy przypadek jest indywidualny, pisałam, że nie ma co generalizować, bo w życiu różnie bywa. Jest i tak, że lepszą pracę znajdzie ten co skończył jakiś jeden wydawałoby się mało pożądany kierunek niż ten co zna biegle 3 języki obce i skończył np. 2 kierunki. Ja tylko tak sugeruję, bo naczytam się i nasłucham różnych rzeczy, a tam na okrągło tylko powtarzają, że pracodawcy poszukują informatyków i absolwentów politechniki. Albo, że tak jak pisałam w ofertach pracy chcę te języki obce. Rzadko spotykam, że podczas czytania ofert widzę "poszukiwani studenci gospodarki przestrzennej labo pedagogiki". Choć wiadomo, że z pedagogiką to głównie szkoły, a oni rzadko oferty pracy wysyłają. O pedagogice to też mogłabym eseje pisać z relacji świadków. Ale nie ma co niepotrzebnie tematu ciągnąć.

Cytat:
Napisane przez Koshatka Pokaż wiadomość
O tym płaceniu to pisałam z mojej perspektywy. Jak po raz kolejny trafiłam na korepetytora/lektora który zajęcia miał zamiar prowadzić korzystając z kserówek ćwieczeń gramatycznych lub leksykalnych to odpadłam. Nie będę płacić 30-50 zł za h za "przyjemność" robienia ćwiczeń z książek z których większość mam w domu. I nie miało dla nich znaczenia że na wstępie mówiłam że ja chcę konwersację. Nieważne że w stylu "Kali zjeść" byleby mówić. I Coniektórzy jeszcze sprawdzali przy mnie słówka w słowniku co mnie już dobiło totalnie.

Ja na Twoim miejscu zamiast pchać się w kolejny język to bym się skupiła na szlifowaniu dotychczasowych a to wymaga jednak dużo czasu. Pogłębianie słownictwa, czytanie, oglądanie, słuchanie itd. Wydaje mi się że lepiej znać 2 języki perfekcyjnie niż 3 tak sobie. Kolejnego zawsze możesz się zacząć uczyć w przyszłości.

No i filologia Ci nie pomoże w znalezieniu innej pracy niż fizyczna za granicą jeżeli nie będziesz miała dodatkowo jakiegoś konkretnego zawodu. Bo czym się wyróżnisz spośród tłumu kontrkandydatów z danego kraju? Oni przecież wszyscy znają język.
Wiesz, gramatyki ciężko nauczyć bez kserówek i książek. Ja mam wykupione konwersacje i babeczka przychodzi i owszem zostawia mi do domu kserówki do zrobienia, ale tak to przez całą godzinę gadamy. Widocznie trafiałaś na takich lektorów. Co do sprawdzania słówek w słowniku - przecież to nie są osoby wszechwiedzące!!! Każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć, czegoś zapomnieć. Każdemu się zdarza, nawet najlepszym. Będąc bardzo dobrym w danej dziedzinie zawsze pojawi się coś, czego się jeszcze nie wie albo zapomniało. Człowiek jest tylko człowiekiem a nie robotem, nie zapominaj o tym. Takie ocenianie jest bardzo krzywdzące. Chyba, że to słówko jakieś banalnie proste i powszechnie używane, ale i tak uważam, że każdemu może coś wylecieć z głowy.

Na szlifowanie mam jeszcze 3 lata zanim skończę studia. A chciałabym w tym czasie uczyć się czegoś nowego. Choćby dla własnej satysfakcji. Uważam, że trzeba inwestować w siebie ile się da, bo nigdy nie wiadomo co nam się może w życiu przydać.

I właśnie dlatego chcę skończyć tą europeistykę i może zacząć przygodę z dziennikarstwem.
zywieczdroj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 18:02   #4059
Koshatka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lynn Pokaż wiadomość
W moim rossie było sporo tych żeli ISANA, o których pisałyście.
To nie były żele Isana.

Cytat:
Wiesz, gramatyki ciężko nauczyć bez kserówek i książek. Ja mam wykupione konwersacje i babeczka przychodzi i owszem zostawia mi do domu kserówki do zrobienia, ale tak to przez całą godzinę gadamy. Widocznie trafiałaś na takich lektorów. Co do sprawdzania słówek w słowniku - przecież to nie są osoby wszechwiedzące!!! Każdy ma prawo czegoś nie wiedzieć, czegoś zapomnieć. Każdemu się zdarza, nawet najlepszym. Będąc bardzo dobrym w danej dziedzinie zawsze pojawi się coś, czego się jeszcze nie wie albo zapomniało. Człowiek jest tylko człowiekiem a nie robotem, nie zapominaj o tym. Takie ocenianie jest bardzo krzywdzące. Chyba, że to słówko jakieś banalnie proste i powszechnie używane, ale i tak uważam, że każdemu może coś wylecieć z głowy.

I właśnie dlatego chcę skończyć tą europeistykę i może zacząć przygodę z dziennikarstwem.
Wiem, że ciężko dlatego mam w domu te książki i sobie sama robię ćwiczenia. Chodzi mi o to że nie potrzebuję tego robić w ciągu tej płatnej godziny. A sprawdzane słówka były banalne i nie były to pojedyncze sytuacje bo to jestem w stanie zrozumieć. Nie wymagam wszechwiedzy ale przygotowania do lekcji a nie patrzenia w jej trakcie czego w ogóle dotyczy ćwiczenie.

Ja się cały czas odnosiłam do pomysłu z włoskim a nie do dziennikarstwa. Chociaż tu też musiałabyś się zastanowić czy masz do tego predyspozycje. Czy jesteś pewna siebie i na tyle przebojowa żeby się przebić w tym środowisku. Ewentualnie poszukać czegoś bardziej zgodnego z predyspozycjami i przydatnego w tym co chcesz kiedyś robić. Bo chyba nie chodzi o studiowanie dla samego zabicia czasu, nie?

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

Cytat:
Także nie naskakujcie tak na mnie, bo bez filologii tłumaczem nie zostanę i jestem z niej zadowolona i chcę ją dalej kontynuować i nie wiem co w tym dziwnego...
I na Ciebie nie naskakuję tylko zastanawiam się czy sobie nie zaszkodzisz tym kolejnym kierunkiem. Skoro chcesz być tłumaczem to po co Ci to dziennikarstwo? A zabierze Ci to czas który mogłabyś poświęcić na szlifowanie języka.
Stary 2012-04-14, 18:44   #4060
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Koshatka Pokaż wiadomość
Wiem, że ciężko dlatego mam w domu te książki i sobie sama robię ćwiczenia. Chodzi mi o to że nie potrzebuję tego robić w ciągu tej płatnej godziny. A sprawdzane słówka były banalne i nie były to pojedyncze sytuacje bo to jestem w stanie zrozumieć. Nie wymagam wszechwiedzy ale przygotowania do lekcji a nie patrzenia w jej trakcie czego w ogóle dotyczy ćwiczenie.

Ja się cały czas odnosiłam do pomysłu z włoskim a nie do dziennikarstwa. Chociaż tu też musiałabyś się zastanowić czy masz do tego predyspozycje. Czy jesteś pewna siebie i na tyle przebojowa żeby się przebić w tym środowisku. Ewentualnie poszukać czegoś bardziej zgodnego z predyspozycjami i przydatnego w tym co chcesz kiedyś robić. Bo chyba nie chodzi o studiowanie dla samego zabicia czasu, nie?

---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

I na Ciebie nie naskakuję tylko zastanawiam się czy sobie nie zaszkodzisz tym kolejnym kierunkiem. Skoro chcesz być tłumaczem to po co Ci to dziennikarstwo? A zabierze Ci to czas który mogłabyś poświęcić na szlifowanie języka.
W takim razie faktycznie bardzo niekompetentnych lektorów miałaś. Ale tacy podobno często się zdarzają na kursach. Od wykładowców wymagają zdecydowanie więcej i mają na pewno większą wiedzę.
Oczywiście, że nie chodzi o zabicie czasu. Gdyby tak dalej robiłabym biżuterię lub nauczyła się malować Nie dowiem się czy mam predyspozycje póki nie spróbuję. Nie chcę robić magistra z europeistyki, bo to uważam za stratę czasu, wiem, że mi się to do niczego w życiu nie przyda. A dziennikarstwo owszem. Jeśli nie dam rady jako tłumacz, chce mieć jakieś zaplecze, a nie zostać z niczym.
Stary 2012-04-14, 19:33   #4061
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

Cytat:
I po tym przykładzie wiem, że języki i wyjazd za granicę to fajna sprawa
Na pewno jezyki i wyjazd jakos moga wplynac na dalsza kariere, ale trzeba tez podkreslic ze kiedys za granica bylo latwiej o dobra prace niz teraz.
Dobrze ze chcesz w siebie inwestowac, masz racje ze lepiej teraz za mlodu, skoro ta chec posiadasz niz pozniej. Ale pytanie czy inwestycja w siebie to koniecznie musza byc studia? Czy po tych kierunkach (2) ktore skonczysz nie zostaniesz tlumaczem? Czy to marzenie o byciu tlumaczem pojawilo ci sie dopiero w trakcie studiow?

Nikt tu nie chce pewnie naskakiwac, raczej jest to wymiana zdan tak zeby Ci w miare trafnie doradzic, bo przeciez najlepiej to Ty bedziesz wiedziec co chcesz ze swoja przyszloscia zrobic. Ale wydaje mi sie ze twoje plany zbyt rozne: tu piszesz-nowy jezyk, tu dziennikarstwo, tu ze fr. jeszcze az tak dobrze nie znasz. Glowne pytanie ktore powinnas sobie postawic to co jest ci potrzebne do zostania tlumaczem i w tym kierunku powinnas dazyc jesli to jest to czego pragniesz
Piszesz ze mialas staz w firmie, moze i po tych studiach ktore juz masz gdzies sie zalapiesz ale jesli nie jest to twoj szczyt marzen no to studiuj dalej

Stary 2012-04-14, 21:16   #4062
Lynn
Zakorzenienie

Koshatka Faktycznie Sprawdziłam i to inna seria. Mama kupiła z tej serii żel o zapachu liczi za 3,39
Stary 2012-04-15, 00:12   #4063
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

Zużyłam peeling BeBeauty - nareszcie!
To moje piąte kwietniowe zużycie - jak na moje możliwości to niezły wynik, zwłaszcza, że łącznie z oddanymi i sprzedanymi kosmetykami mam 15 na minus
(I 15 na plus )
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 00:25   #4064
KonikGarbusek
Zakorzenienie

Cytat:

dobre są? nigdy nie miałam czegoś takiego a czasami byłoby przydatne
Nie wiem czy te szampony syoss są dobre, bo ich jeszcze nie miałam. Używałam z Isany i sprawdzały się. Taki suchy szampon jest super gdy nie mamy czasu rano myc glowy albo gdzies sie jedzie. Ja mam taką pracę, że w tłustych włosach mi nie wypada przyjsc wiec szampon suchy mam zawsze w szafce w domu.

w sobote rano zrobiłam sobie dzien SPA i mam 4 nowe zuzycia: zel pod prysznic Rabarbar i Limetka Kamill (pisałam na blogu recenzję TUTAJ), maska do wlosów Palette (z jakiejs farby została), peeling St Ives (szkoda ze juz wycofany), maslo do ciała z Be Beauty Brazylia.
KonikGarbusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 10:04   #4065
Lynn
Zakorzenienie

U mnie zuzycie: czerwony lakier do paznokci Isadora. Wczoraj nałożyłam na ciało i włosy olejek Alterra. Skóra cudownie jest nawilżona. Włosy mi schną, więc jeszcze nie widzę efektów.
Stary 2012-04-15, 10:07   #4066
nurek119
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KonikGarbusek Pokaż wiadomość
w sobote rano zrobiłam sobie dzien SPA i mam 4 nowe zuzycia: zel pod prysznic Rabarbar i Limetka Kamill (pisałam na blogu recenzję TUTAJ), maska do wlosów Palette (z jakiejs farby została), peeling St Ives (szkoda ze juz wycofany), maslo do ciała z Be Beauty Brazylia.

Cytat:
U mnie zuzycie: czerwony lakier do paznokci Isadora. Wczoraj nałożyłam na ciało i włosy olejek Alterra. Skóra cudownie jest nawilżona. Włosy mi schną, więc jeszcze nie widzę efektów.

chyba i ja musze zainwestowac w ten olejek Alterra
nurek119 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 10:51   #4067
zywieczdroj
Zakorzenienie

Dziewczyny, to są tak naprawdę moje plany i po części marzenia. Może wyjdzie tak, że się nigdzie nie dostanę albo nie obronie i z wszystkiego wyjdą nici. Póki mam siłę i ochotę to będę próbować. Mam milion pomysłów na życie i sama nie wiem który będzie najlepszy. Także będę się starać a nuż się uda Może i faktycznie italianistyka mi niepotrzebna, bo podobno bez problemu można się samemu nauczyć włoskiego, bo to najprostszy język świata, ale specjalność translatorska jest kusząca. No nic, pożyjemy, zobaczymy.

Ja mam już na koncie 10 pełnowymiarowych zużyć i jedną próbkę
A dzisiaj pędzę na zakupy, bo mam do wykorzystania 20 zł do H&M
Stary 2012-04-15, 11:19   #4068
Agniesia666
Lady of Harley-Davidson

Cytat:
Napisane przez luskap Pokaż wiadomość
Agniesia, mam nadzieję, że będziesz tak samo zadowolona z Essence
jest super, też polecam wszystkim
Cytat:
Napisane przez ganimedea Pokaż wiadomość
U mnie gołębie regularnie obsrywają balkon - może taka też zadziała? Zbiłabym kokosy

Cytat:
Zgadzam się w 100% z cuciola, i tak też postępuję ze swoim życiem. Ludzie wokół mnie pytają czemu nie zrobię następnych studiów (poszłam rok wcześniej do szkoły, więc gdy broniłam mgr nie miałam nawet jeszcze 23 lat skończonych), ale ja nie widzę takiej potrzeby. Wolę pracować i rozwijać się zawodowo, zdobywać doświadczenie. Myślę co prawda o zaocznym doktoracie, ale jeszcze się nie zdecydowałam Języki szlifuję we własnym zakresie. Mam jakieś cele zawodowe / marzenia które chcę spełniać i wiem, że 10 dodatkowych kierunków nie przybliży mnie do osiągnięcia celu natomiast doświadczenie zawodowe jak najbardziej Piszę o tym, żeby dać Ci do zrozumienia, że najlepiej (moim zdaniem) raz usiąść i porządnie przemyśleć swoje życie co się chce w życiu robić - i zacząć to robić, a nie chwytać się wielu pomysłów i zmieniać co 2 lata wcześniej obraną drogę życia

zużyłam Bielenda, Vanity, Krem do depilacji `Cukrowy` do skóry delikatnej 100ml. W związku z tym zostałam bez kremu do depilacji (mam jeszcze jeden, ale jest u TZa ). Zużyłam także Ziaja mydło pod prysznic pudrowy cynamon & słodka wanilia 150ml (cieszę się, rzadki był, słabo się pienił - bez szału jak dla mnie, dostałam go kiedyś gratis do dużych zakupów na all, to chyba limitowanka jakaś była). Teraz biorę się za The Body Shop, Spiced Pumpkin Bath & Shower gel 250ml obłędny zapach ciasta dyniowego wywaliłam też garnier roll-on antycellulitowy płaski brzuch 100ml, po pierwsze nie dawał żadnych efektów, a po drugie już był wiekowy.
Stary 2012-04-15, 11:24   #4069
Hosenka*
Zakorzenienie

Zużyłam błyszczyk Bell Wow

Oglądam Perfekcyjną Panią Domu i jedna z kobiet miała niezły skład kosmetyków, z czego ogromna liczba przeterminowanych! Nawet z 2008 roku

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 11:27   #4070
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agniesia666 Pokaż wiadomość
Zgadzam się w 100% z cuciola, i tak też postępuję ze swoim życiem. Ludzie wokół mnie pytają czemu nie zrobię następnych studiów (poszłam rok wcześniej do szkoły, więc gdy broniłam mgr nie miałam nawet jeszcze 23 lat skończonych), ale ja nie widzę takiej potrzeby. Wolę pracować i rozwijać się zawodowo, zdobywać doświadczenie. Myślę co prawda o zaocznym doktoracie, ale jeszcze się nie zdecydowałam Języki szlifuję we własnym zakresie. Mam jakieś cele zawodowe / marzenia które chcę spełniać i wiem, że 10 dodatkowych kierunków nie przybliży mnie do osiągnięcia celu natomiast doświadczenie zawodowe jak najbardziej Piszę o tym, żeby dać Ci do zrozumienia, że najlepiej (moim zdaniem) raz usiąść i porządnie przemyśleć swoje życie co się chce w życiu robić - i zacząć to robić, a nie chwytać się wielu pomysłów i zmieniać co 2 lata wcześniej obraną drogę życia
Pisałam przecież, że doświadczenie zawodowe jest dla mnie bardzo ważne i będę do niego dążyć. Nowy kierunek studiów mi w tym nie przeszkodzi. Wszystko da się pogodzić jeśli się chce. Oczywiście wiadomo, że nie będzie czasu na regularne spotkania ze znajomymi, wyjazdy, wyjścia, siedzenie na necie lub spędzanie większości czasu w łazience albo przed lustrem jak to praktykują niektóre moje znajome i różne inne rzeczy, ale coś za coś. Poza tym kto tu mówi o 10 kierunkach, no bez przesad...... Obranej drogi nie zmieniam. Od zawsze chciałam robić coś z językami i cały czas do tego dążę. A jeśli przy okazji zajmę się czymś innym (tzn. spróbuję) to co w tym złego ?
Stary 2012-04-15, 11:50   #4071
aktogimka
Zakorzenienie

Jednak uległam wczoraj Rosskowej pokusie. I plan o kwietniu bez zachcianek legł w gruzach.

aktogimka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 11:53   #4072
Lynn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aktogimka Pokaż wiadomość
Jednak uległam wczoraj Rosskowej pokusie. I plan o kwietniu bez zachcianek legł w gruzach.
Co kupiłaś?
Stary 2012-04-15, 12:20   #4073
KonikGarbusek
Zakorzenienie

co to za olejek Alterra ktory tak zachwalacie?

Uzyłam dzis 1 raz suchego szampony Syoss i jest super. Nie wiem czmeu ludzie tak psioczą na niego na KWC. Zobaczymy jak sie bedzie spisywał. Jedyne co mnie zdziwilo to ze po uzyciu jeszcze przez jakis czas ulatnial sie z niego gaz...
KonikGarbusek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 13:41   #4074
Lynn
Zakorzenienie

Ja mam awokado i granat
Stary 2012-04-15, 13:46   #4075
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651
Konto usunięte

A ja brzozę i pomarańczę, jest rewelacyjny do włosów
9dc519fadc633b7a757b4798db7309973aba49fa_66c3ce7215651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 14:55   #4076
cuciola
Zakorzenienie

GG do cuciola

Cytat:
Póki mam siłę i ochotę to będę próbować. Mam milion pomysłów na życie i sama nie wiem który będzie najlepszy. Także będę się starać a nuż się uda Może i faktycznie italianistyka mi niepotrzebna, bo podobno bez problemu można się samemu nauczyć włoskiego, bo to najprostszy język świata, ale specjalność translatorska jest kusząca. No nic, pożyjemy, zobaczymy.
Dlatego pisalam ze skoro czujesz sie na silach to inwestuj dalej w siebie. A z tym najprostszym jezykiem swiata bym uwazala, tak jest latwiejszy od innych ale jak w kazdym innym jezyku jest masa gramatyki, wyjatkow itp. Wiec nie lekcewazylabym tego.

Agniesia swietnie ujela w zdanie moje mysli: "najlepiej (moim zdaniem) raz usiąść i porządnie przemyśleć swoje życie co się chce w życiu robić - i zacząć to robić, a nie chwytać się wielu pomysłów i zmieniać co 2 lata wcześniej obraną drogę życia "
I to jest prawda. Trzeba byc tez troche konsekwentnym.

Cytat:
doświadczenie zawodowe jest dla mnie bardzo ważne i będę do niego dążyć. Nowy kierunek studiów mi w tym nie przeszkodzi. Wszystko da się pogodzić jeśli się chce.
Jesli tak uwazasz no to decyzje o kolejnym kierunku juz w zasadzie podjelas. Stawiasz jednak na 1 plan studiowanie, wiec ok. Skoro tak tego bronisz to znaczy ze ci na tym bardzo zalezy wiec idz ta droga bo jesli tego pragniesz to jest to wlasciwa droga. Ja bede trzymac kciuki, bo uwazam Cie za sumienna osobe, ktora przyklada sie do obowiazkow ktore sobie obrana wiec zycze ci powodzenia, jakakolwiek decyzje podejmiesz.

Stary 2012-04-15, 15:06   #4077
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego pisalam ze skoro czujesz sie na silach to inwestuj dalej w siebie. A z tym najprostszym jezykiem swiata bym uwazala, tak jest latwiejszy od innych ale jak w kazdym innym jezyku jest masa gramatyki, wyjatkow itp. Wiec nie lekcewazylabym tego.

Agniesia swietnie ujela w zdanie moje mysli: "najlepiej (moim zdaniem) raz usiąść i porządnie przemyśleć swoje życie co się chce w życiu robić - i zacząć to robić, a nie chwytać się wielu pomysłów i zmieniać co 2 lata wcześniej obraną drogę życia "
I to jest prawda. Trzeba byc tez troche konsekwentnym.

Jesli tak uwazasz no to decyzje o kolejnym kierunku juz w zasadzie podjelas. Stawiasz jednak na 1 plan studiowanie, wiec ok. Skoro tak tego bronisz to znaczy ze ci na tym bardzo zalezy wiec idz ta droga bo jesli tego pragniesz to jest to wlasciwa droga. Ja bede trzymac kciuki, bo uwazam Cie za sumienna osobe, ktora przyklada sie do obowiazkow ktore sobie obrana wiec zycze ci powodzenia, jakakolwiek decyzje podejmiesz.
Dziękuję ciuciola za wparcie
Stary 2012-04-15, 15:23   #4078
Maliniarka
Zakorzenienie

a w bidronce kupiłam Carla norri do piersi i na cellu
fajne są, zupełnie jak Eveline, składy niemal identyczne
po 6,99

to grzech?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 15:32   #4079
aktogimka
Zakorzenienie

Cytat:
Co kupiłaś?
Dwa żele pod prysznic Wellnes&Beauty - pieprz i kardamon oraz liczi i kwiat róży. Trafiłam na pełne półki, bo na listwie była stara cena 5,99 zł. I jeszcze skusiłam się na ten nowy szampon Syoss Silicone Free.

żywiec, a jesteś pewna, że nie będziesz musiała za te kolejne studia płacić? To nie od roku akademickiego 2012/2013 drugi kierunek ma być płatny?

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
a w bidronce kupiłam Carla norri do piersi i na cellu
fajne są, zupełnie jak Eveline, składy niemal identyczne
po 6,99

to grzech?
Nie grzech. Też je w marcu kupiłam.

aktogimka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 15:39   #4080
zywieczdroj
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aktogimka Pokaż wiadomość

żywiec, a jesteś pewna, że nie będziesz musiała za te kolejne studia płacić? To nie od roku akademickiego 2012/2013 drugi kierunek ma być płatny?
Słyszałam, że od 2013/2014, ale to się wszystko zmienia jak w kalejdoskopie, więc moje plany mogą ulec samodestrukcji
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości