Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VIII - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-14, 20:12   #1681
phdwao
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część VIII

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Dziś prowadząca w szkole rodzenia opowiada o tym, ze w szpitalach dbają teraz o ten pierwszy kontakt skóra do skóry, że dziecko jeszcze takie nieumyte jest podawane mamie i jest to dla niego bardzo korzystne z wielu względów np. pierwszy kontakt bakteryjny odbywa się z mamą a nie ze szpitalnymi sprzętami, nie mówiąc o budowaniu więzi emocjonalnej... No dodała na marginesie że często dziecko zsiusia się na mamę itp. ale to nic przecież. A laska z sali na to: to nie mogliby tego dziecka najpierw umyć i włożyć w pampersa? No tak, myślę sobie, fajna mamusia, pierwsza minuta życia i juz cerate na dupę dziecku a co !

mi polozna mówila ze dziecko myja po kilku godzinach, aby sie troszke zaklimatyzowałam, ponoc w niektorych szpitalach myja od razu ito pod zlewem, przez co dziecki maja traume i później boją sie kapania
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 20:12   #1682
Irmusia81
Zakorzenienie

Dobra, ja zmykam na dziś.
Dobrej nocki Brzuchatki
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 20:13   #1683
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś jest w Wysokich obcasach pewien artykuł - nie mogłam go czytać, w sumie fragmentami przeczytałam, ktoś ma dzisiejsze wydanie?
Przeczytałam teraz fragment w necie Też bym nie mogła całego artykułu przeczytać...
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 20:14   #1684
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Ja też umiem takie oddechy robić, kiedyś z powodu nadmiaru stresu musiałam codziennie wykonywać ćwiczenia relaksacyjne i takie oddechy to przy tym podstawa

Super zakupy, bardzo ładne i praktyczne
Te podkłady z ceratką normalnie sie w pralce pierze?
no to fajnie, miejmy nadzieję, że na porodzie też tak pooddychamy

tak te podkłady normalnie sie pierze-tak robiła moja koleżanka i sie sprawdzało
Stary 2012-04-14, 20:14   #1685
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
mi polozna mówila ze dziecko myja po kilku godzinach, aby sie troszke zaklimatyzowałam, ponoc w niektorych szpitalach myja od razu ito pod zlewem, przez co dziecki maja traume i później boją sie kapania
W UK dziecko myje się w 4.-5. dobie dopiero. Uznają tutaj, że nie ma potrzeby pozbywać się tego naturalnego balsamu które dziecko ma zaraz po urodzeniu. Tutaj nawet noska i buźki nie czyszczą...
Stary 2012-04-14, 20:19   #1686
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
W UK dziecko myje się w 4.-5. dobie dopiero. Uznają tutaj, że nie ma potrzeby pozbywać się tego naturalnego balsamu które dziecko ma zaraz po urodzeniu. Tutaj nawet noska i buźki nie czyszczą...
Nie znam się na tym, ale nie wydaje się to głupim działaniem. Przeciwnie.
A tekst tej dziewczyny na tych moich zajęciach to...
Niektórzy to by chcieli żeby im zaraz po porodzie podać pięknego różowego bobaska czysciutkiego i w pampersie maja od poczatku chore podejscie które potem sie pogłębia.
W tym artykule w WO jest właśnie mowa o takim zjawisku.
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 20:26   #1687
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
moze to i nawet dobre rozwiązanie
Stary 2012-04-14, 20:28   #1688
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno wolę je od ceraty na pupie od pierwszej minuty życia
Stary 2012-04-14, 20:33   #1689
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Nie znam się na tym, ale nie wydaje się to głupim działaniem. Przeciwnie.
A tekst tej dziewczyny na tych moich zajęciach to...
Niektórzy to by chcieli żeby im zaraz po porodzie podać pięknego różowego bobaska czysciutkiego i w pampersie maja od poczatku chore podejscie które potem sie pogłębia.
W tym artykule w WO jest właśnie mowa o takim zjawisku.
Cytat:
Ale ja nie twierdzę że to źle W ogóle mi nie przyszło do głowy żeby tego maluszka od razu myć-bo przecież nie był brudny Tylko mogliby nosek i buźkę wyczyścić bo zdarza się że dzieci się potem krztuszą resztkami wód płodowych...

I dzięki temu to rodzice jako pierwsi kąpią dziecko (i to w domu) a nie jakaś pielęgniarka/położna

Edytowane przez hanjah
Czas edycji: 2012-04-14 o 20:34
Stary 2012-04-14, 20:34   #1690
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ja nie twierdzę że to źle W ogóle mi nie przyszło do głowy żeby tego maluszka od razu myć-bo przecież nie był brudny Tylko mogliby nosek i buźkę wyczyścić bo zdarza się że dzieci się potem krztuszą resztkami wód płodowych...
Wiem, ze nie twierdzisz tak Haniu
Stary 2012-04-14, 20:36   #1691
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
na pewno wolę je od ceraty na pupie od pierwszej minuty życia
noo wiadomo ja to moze jestem dziwna, ale bym chciala żeby mnie mały osiusiałto musi byc takie piekne, jedność
Cytat:

I dzięki temu to rodzice jako pierwsi kąpią dziecko (i to w domu) a nie jakaś pielęgniarka/położna
noo wiem wiem mnie przeraza ze pl, moze to źle zabrzmi, ale w nieektorych szpitalach myją dzieci jak kurczaki
Stary 2012-04-14, 20:36   #1692
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Wiem, ze nie twierdzisz tak Haniu
Myślałam po prostu że mnie źle zrozumiałaś
Stary 2012-04-14, 20:38   #1693
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
Myślałam po prostu że mnie źle zrozumiałaś
nie, nie, nie ma takiej opcji
już sie tu troszkę poznałysmy
Stary 2012-04-14, 20:39   #1694
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
noo wiem wiem mnie przeraza ze pl, moze to źle zabrzmi, ale w nieektorych szpitalach myją dzieci jak kurczaki
Widziałam to na jakimś filmie chyba Najgorzej jak takiego maluszka normalnie pod kran wkładają...
Dorotkę pierwszy raz wykąpali chyba jak trafiła na oddział neonatalny (miała zaschniętą krew na włoskach jak mi ją zabierali, a potem główkę już miała czystą). W dniu w którym nas wypisali pielęgniarka pokazała mi jak ją kąpać-kulturalnie w wanience, z płynem J&J Tak mi się zapach tego konkretnego płynu spodobał (taki niebieski "Mildest ever") że do tej pory go używamy

---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:39 ----------

Cytat:
nie, nie, nie ma takiej opcji
już sie tu troszkę poznałysmy
Stary 2012-04-14, 20:40   #1695
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:
noo wiadomo ja to moze jestem dziwna, ale bym chciala żeby mnie mały osiusiałto musi byc takie piekne, jedność

Tak bym chciała żeby to wszystko odbywało sie bardziej naturalnie, bardziej dla dziecka, delikatniej i spokojniej, w większym kontakcie z rodzicami, a tu wciąż są szpitale gdzie dzieci leżą w osobnych salach..nie wiem jak bym to zniosła..
Stary 2012-04-14, 20:43   #1696
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałam to na jakimś filmie chyba Najgorzej jak takiego maluszka normalnie pod kran wkładają...
Dorotkę pierwszy raz wykąpali chyba jak trafiła na oddział neonatalny (miała zaschniętą krew na włoskach jak mi ją zabierali, a potem główkę już miała czystą). W dniu w którym nas wypisali pielęgniarka pokazała mi jak ją kąpać-kulturalnie w wanience, z płynem J&J Tak mi się zapach tego konkretnego płynu spodobał (taki niebieski "Mildest ever") że do tej pory go używamy
noo dokladnie i potem bidulki się boja wody i kapania

nie znam tego j&j, chętnie powącham

---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:42 ----------

Cytat:

Tak bym chciała żeby to wszystko odbywało sie bardziej naturalnie, bardziej dla dziecka, delikatniej i spokojniej, w większym kontakcie z rodzicami, a tu wciąż są szpitale gdzie dzieci leżą w osobnych salach..nie wiem jak bym to zniosła..
dokładnie, może fakt, jestes zmęczona i obolała, ale nic nie ukoi bólu tak jak dzidzius na piersi
Stary 2012-04-14, 20:55   #1697
Mandragorrka
Zakorzenienie

soleika gratulacje z okazji rocznicy. Wszystkiego najlepszego

karmeelek wszystkiego najlepszego z okazji urodzin I udanej imprezy kawalersko-urodzinowej

Cytat:
Dziewczyny czy wy tez na tym etapie ciazy zaczelyscie czesto chodzic siusiu? bo ja bym mogla co godzine chodzic, a wysikuje naprawde niewile.
Mi w sumie od jakiegoś tygodnia chce się częściej. Co nie znaczy, że więcej Dwie kropelki i tyle A najbardziej chce mi się sikać jak do wc wejdzie Tż

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Mandragorko a jaki ten wózek macie w planach kupić? Fajnie, że Wam taki wydatek odpadnie
Jeszcze się nie zdecydowaliśmy, ale ostatnio na allegro oglądałam taki:
http://allegro.pl/espiro-vector-pro-...258835707.html

Więc cenę takiego wózka podaliśmy teściom Ale na wybór mam jeszcze trochę czasu. Najbardziej się cieszę z tego, że oni od razu zaproponowali kasę

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Seks - obce dla mnie słowo od jakiegoś czasu Nie wiem czemu,ale boję się że coś się stanie maluszkowi . I mimo tego , ze oboje mamy ochote to ja zawsze rezygnuje
Nie przejmuj się. Za niedługo lipiec i będziemy rodzić. Potem jeszcze trochę i zaś będzie seksik
Ja nie mam przeciwwskazań, ale obecnie mam bardzo niskie libido. Więc jak już mi się zachce to jest święto

Cytat:
Napisane przez Malwina_a Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja dzisiaj w nocy znów przeżyłam chwile grozy, no w sumie do teraz.
Obudziłam się z bólem brzucha, ale nie był to ciągly tylko taki przerywany co jakiś czas. Wziełam w nocy nospę i zasnełam. Rano dalej było coś nie tak, kolejna nospa, mąż już zmartwiony że znów się coś dzieje, ja załamana. Zadzwoniłam wkońcu do ginki, mówi że jeszcze poczekać. No i sobie czekałam leżąc i co?narazie wychodzi że znów to miałam z moich jelit wczoraj zjadłam pączka i cholera nie wpadłabym na to, że tam może być jakieś mleko.
Fakt cieszy mnie to, że prawdopodobnie ból był spowodowany nietolerancją mleka, bo po 2 wizytach w kibelku jest ok, ale cholera wkurza mnie to, że nawet głupiego pączka nie mogę zjeść, nie mówiąc już o czekoladzie czy lodach. Znów mi smutno z tego powodu bo nawet zachcianek swoich nie mogę mieć
Przytulam Jeszcze troszkę i maleństwo będzie na świecie

Cytat:
kupilam tam jeszcze sudocrem bo wychodzi korzystnie, podklad pod przescieradlo, podpaski poporodowe i przescieradlo do wózka, wszytsko pochodzi od polskich producentow
Bardzo fajne zakupy Czy te rzeczy jakościowo są dobre? Za niedługo będę musiała zebrać się do tego typu zakupów. I pewnie właśnie wszystko kupię na allegro Sprawdzony sprzedawca z dobrymi rzeczami wtedy się przyda

Cytat:
Dziś prowadząca w szkole rodzenia opowiada o tym, ze w szpitalach dbają teraz o ten pierwszy kontakt skóra do skóry, że dziecko jeszcze takie nieumyte jest podawane mamie i jest to dla niego bardzo korzystne z wielu względów np. pierwszy kontakt bakteryjny odbywa się z mamą a nie ze szpitalnymi sprzętami, nie mówiąc o budowaniu więzi emocjonalnej... No dodała na marginesie że często dziecko zsiusia się na mamę itp. ale to nic przecież. A laska z sali na to: to nie mogliby tego dziecka najpierw umyć i włożyć w pampersa? No tak, myślę sobie, fajna mamusia, pierwsza minuta życia i juz cerate na dupę dziecku a co !
OMG ciekawe czy nie przyszło jej do głowy, że dzieciątko przez 9 m-cy sikało do niej?

Ja mam nadzieję, że po porodzie córcie od razu położą na mnie

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 21:03   #1698
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Mi w sumie od jakiegoś tygodnia chce się częściej. Co nie znaczy, że więcej Dwie kropelki i tyle A najbardziej chce mi się sikać jak do wc wejdzie Tż

Bardzo fajne zakupy Czy te rzeczy jakościowo są dobre? Za niedługo będę musiała zebrać się do tego typu zakupów. I pewnie właśnie wszystko kupię na allegro Sprawdzony sprzedawca z dobrymi rzeczami wtedy się przyda
to tak jak ja zatem nie jestem sama z tym

według mnie są dobre, jak za niska cenę to napewno nie jest to badziewie tetra kolorowa jest cienka w porównaniu z białą, podwójnie tkaną, ale kto co lubi
Stary 2012-04-14, 21:05   #1699
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Mnie dziś sąsiad zaczepił na klatce i pyta, w którym jestem miesiącu i czy będę rodzić ze swoim lekarzem prowadzącym. No więc mówię, że najprawdopodobniej tak, a on mówi, że nieważne gdzie (no prawie), ale ważne, żeby właśnie z lekarzem, który będzie odbierał poród, a nie tylko stał z boku. Że dzięki temu jego wnuczka nie umarła, a była okręcona 3 razy pępowiną i ostatecznie szybko podjęli decyzję o cesarce.

Nie robiłam jednak obiadu, zjadłam bigos, a tż i kolega fasolkę po bretońsku.
uwielbiam takie historie jak jestem w ciąży
Cytat:
ja to ćwicze z połozna juz dobrych kilka tygodni dla mnie to proste, bo spiewalam kiedys w chórze, wtedy trzeba używac przepony

no dobra sprzedawca r_p77

1 i 2 flanelowe podkłady do przewijania z ceratką
3,4,5 pieluszki flanelowe kolorowe i białe
6,7 tetrowe kolorowe
8,9 tetrowe białe podwójnie tkane
10 czapeczki

kupilam tam jeszcze sudocrem bo wychodzi korzystnie, podklad pod przescieradlo, podpaski poporodowe i przescieradlo do wózka, wszytsko pochodzi od polskich producentow
A wiec tak wyglądaja pieluszki flanelowe

Cytat:
Napisane przez red_scorpio Pokaż wiadomość
Wpadam tylko na chwilę, może jutro uda mi się nadrobić zaległości, chciałam Wam tylko coś podesłać... ja się uryczałam jak głupek.... Miłego wieczorka i weekendziku. Papatki.
http://www.youtube.com/watch?v=mVutX...eature=related
O MATKO! SCORPIO!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale zapodałaś! Siedziałam i wyłam przed komputerem!!! Piękny film
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 21:06   #1700
natee
Zakorzenienie

Bosh jak mi głupio pocytowało, ze wszystko sie poplątało

w każdym bądź razie dziękuje wszystkim za gratulacje

Soleilka gratuluje rocznicy

Zakupy udane, kupiłam dla maleństwa pościel, prześcieradełka, tą matę ochronna na łóżeczko. Takie jak na zdjęciu poza tym kolejną fajną koszule hihi taką żółtą na lato akurat
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 30106185.jpg (40,6 KB, 28 załadowań)

Edytowane przez natee
Czas edycji: 2012-04-14 o 21:15
natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 21:08   #1701
modnisia86
Zadomowienie

Cytat:
ja to ćwicze z połozna juz dobrych kilka tygodni dla mnie to proste, bo spiewalam kiedys w chórze, wtedy trzeba używac przepony

no dobra sprzedawca r_p77

1 i 2 flanelowe podkłady do przewijania z ceratką
3,4,5 pieluszki flanelowe kolorowe i białe
6,7 tetrowe kolorowe
8,9 tetrowe białe podwójnie tkane
10 czapeczki

jejku na jakim zaawansowanym poziomi wyprawki już jesteś ja za 2 tygodnie dopiero zacznę kompletować bo będę miała gdzie to składować
modnisia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 21:09   #1702
anna99302
Zadomowienie

Cytat:

Jak to jak kurczaki???
Stary 2012-04-14, 21:13   #1703
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
A wiec tak wyglądaja pieluszki flanelowe
noo
Cytat:
Napisane przez modnisia86 Pokaż wiadomość
jejku na jakim zaawansowanym poziomi wyprawki już jesteś ja za 2 tygodnie dopiero zacznę kompletować bo będę miała gdzie to składować
eee nie, mam bardzo mało ciuszków
Cytat:
Jak to jak kurczaki???
ale nie wie wszytskich szpitalach, wyglada to tak ze biora pod pachy i pod kran
Stary 2012-04-14, 21:16   #1704
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
noo dokladnie i potem bidulki się boja wody i kapania

nie znam tego j&j, chętnie powącham
Może właśnie dzięki takiej spokojnej pierwszej kąpieli moje dziecko ani razu podczas kąpania nie płakało Dorotka wprost uwielbia pluskać się w wannie

A ten szampon to taki jak na zdjęciu. W Polsce go nie szukałam, bo przywieźliśmy sobie stąd.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg jjba011_johnsons_baby_bath_500ml.jpg (21,9 KB, 13 załadowań)
Stary 2012-04-14, 21:19   #1705
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Może właśnie dzięki takiej spokojnej pierwszej kąpieli moje dziecko ani razu podczas kąpania nie płakało Dorotka wprost uwielbia pluskać się w wannie

A ten szampon to taki jak na zdjęciu. W Polsce go nie szukałam, bo przywieźliśmy sobie stąd.
to pięknie, ile radości przysparza taki chlapiący sie maluch

oo dzięki, poszukam go
Stary 2012-04-14, 21:20   #1706
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to jak kurczaki???
Coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=eSfD6NiYLnU

Ale uwaga-hardcore
Stary 2012-04-14, 21:20   #1707
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=eSfD6NiYLnU

Ale uwaga-hardcore
nie oglądam nawet
Stary 2012-04-14, 21:25   #1708
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ando Pokaż wiadomość
ej - uwazaj. Jak masz lezec to nie laź. tez jak mi kazali lezec to stwierdzilam ze lezec to jedna ale bez przesady i tez tak sobie tylko troche wolno po miescie...i omal nie poronilam... Jesli ci sie cos dzieje to bym radzila chociaz na jakis czas dac spokoj
ale ja nie mam lezec mam zakaz cofnięty
jakis czas temu musialam, ale to był falszywy alarm.

goscie poszli:0 przjaciel zalatwil mi sesje ciazową w maju za freeeee !!! hihi

ide sie polozyc, glowa mi pęka . Nie nadrabiam nawet, jutro to zrobie

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-14, 21:28   #1709
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
noo

eee nie, mam bardzo mało ciuszków

ale nie wie wszytskich szpitalach, wyglada to tak ze biora pod pachy i pod kran
no to chociaż pod pachy bo ja myslałam, że za nóżki i głową do dołu
Stary 2012-04-14, 21:33   #1710
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
no to chociaż pod pachy bo ja myslałam, że za nóżki i głową do dołu
To dopiero byłby hardcore
Ale dla mnie nawet pod paszki jest nie do przyjęcia
Nawet większego dziecka bym tak nie umyła. Jak Dorotce zdarzyło się ubrudzić po pachy to brałam ją pod prysznic a nie pod kran.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości