|
|||||||
| Notka |
|
| Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wzory na haft krzyżykowy vol. 7
|
#3182 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
|
|
|
|
#3183 |
|
Zadomowienie
|
nie wiem czy widzialyscie Dziewczyny,coraz wiecej propozycji tamborkow
http://www.hobbystudio.pl/katalogi/h.../tamborki.html ciesze sie,ze coraz wiecej takich tamborkow mozna dostac na polskim rynku |
|
|
|
#3184 |
|
Zakorzenienie
|
bazile to nie tamborki tylko ramy
|
|
|
|
#3185 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kuchenna seria-kawa,kakao,tey-Wzory na haft krzyżykowy vol. 7
Hey dziewczyny ale Was wzieło na kwiaty ;-))
w koncu wiosna juz puka do okien ;-)) a moze macie juz coś na wakacje? jakieś nowosci?
|
#3186 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://club.osinka.ru/topic-32076?&start=330 |
|
|
|
|
#3187 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() hmm,zalezy jak dla kogo ,zeby zrobic trzeba miec sprzet i odpowiednie drewno,bo spod drzewa nie pozbieram galazek
Edytowane przez bazile Czas edycji: 2012-04-14 o 15:54 |
|
|
|
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Czy któraś z Was ma może wzór na te misie z tego postu? https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...5&postcount=66 Byłabym wdzięczna za wzorek na maila: gordzia@interia.pl |
|
|
|
#3189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3190 |
|
Wtajemniczenie
|
widzialam u siebie w sklepie z uzywanymi rzeczami takie ramki drewniane po £1.00 - £4.00 zalezy od wielkosci jak kto chetny to moge zakupic i w lipcu przywlec do polski. mniej wiecej cos takiego
Edytowane przez measia Czas edycji: 2012-04-14 o 18:46 |
|
|
|
#3191 |
|
Raczkowanie
|
Integra, a trzyma tak jak normalny tamborek?? w sumie to już widziałam z rurek pcv tamborki, tylko jak zrobiliscie uchwyty trzymające kanwę?? nie spotkałam się z połówką rurki itp
|
#3192 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ---------- Cytat:
a ja wlasnie od paru dni zastanawiam sie co by tu wymyslic,albo gdzie kupic,wlasnie cos takiego jak na Twoim tamborku/ramie do przytrzymywania kanwy(ten taki plastik) bo mam dwa rodzaje tych tamborkow i jeden ma taki dziwny sposob mocowania kanwy do drazka drewnianego-przykleja sie taka tasme z klejem do kanwy,a z drugiej strony jest rzep,ktory przyczepia sie do materialu,ktorym jest obszyty drazek i niestety po wyhaftowaniu strasznie ciezko jest to odkleic ![]() dlatego pomyslalam sobie o takim ala "zatrzasku" ktory jest wlasnie stosowany przy tych plastikowych tamborkach/ramach,tylko nie wiem gdzie to wynalezc
|
||
|
|
|
#3193 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczęta a co to sa połkrzyzyki? Nie za bardzo rozumiem schemat, pół kratki zamalowane jest jednym kolorem i poł - drugim. Domyslam sie, ze to półkrzyzyki, ale jak to wyszyc?? oto jest pytanie. Wyzszy poziom haftu i juz nie ogarniam
Edytowane przez Lucyy Czas edycji: 2012-04-14 o 19:45 |
|
|
|
#3194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.rossoriginals.com.au/images/fraction.jpg |
|
|
|
|
#3195 |
|
Zakorzenienie
|
Measiu odbierz PW proszę.A co flamingów różowych których szukasz to ma to być tryptyk?
|
|
|
|
#3196 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3197 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Jestem nowa tu na forum, a wyszywam haftem krzyżykowym (z przerwami) prawie 15 lat (zaczęłam jako nastolatka ;-) to hobby "przyniosła" moja mama z pracy. Pamiętam czasy kserówek i czarno-białych wzorów albo odszywanie od koleżanek z gotowego obrazka, kiedy jeszcze mulina (polska) nie była numerowana (i dobierz tu sobie kolor: odcień łupku ciemny... ;-), choć taka stara jeszcze nie jestem, bo przed 30 ;-) To forum poleciła mi koleżanka, a zwracam się z prośbą o rady, jak wyszywać na czarnej kanwie? Do tej pory znaczyłam sobie pisakami albo małe elementy wyszywałam bez znaczenia patrząc na wzór. Teraz po raz pierwszy przymierzam się do czarnej kanwy i nie wiem jak ją "ugryźć"? |
|
|
|
#3198 |
|
Zakorzenienie
|
Na czarnej kanwie to najlepiej kratki co 10 porobić sobie białą nitką. Po wyszyciu obrazka fastrygę wypruwasz i gotowe
![]() Przykład: http://4.bp.blogspot.com/_OWtnlXCI_B...9bina+cz.1.JPG |
|
|
|
#3199 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://haftkrzyzykowy.istore.pl/pl,p...tkaninach.html |
|
|
|
|
#3200 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za porady. Spróbuję najpierw z fastrygą białą nicią, bo pisak jest jednak dość drogi, a na 1 obrazek nie bardzo się opłaca zamawiać (chyba, że mi się spodoba wyszywanie na czarnej kanwie ;-) ).
A planuję wyszyć portret dziecka taki typowo na czarną kanwę (zarys twarzyczki z profilu). Może ktoś kojarzy. Jak najdę zdjęcie to wkleję ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
#3201 |
|
Raczkowanie
|
O, kurcze, nie pojawił się mój poranny post :-(
Coś takiego planuję wyszyć: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...5&d=1326978747 Link do zdjęcia z tego forum, mamnadzieję, że Autorka nie pogniewa się za wykorzystanie ![]() I że się dobrze wyświetli... |
|
|
|
#3202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja haftowałam normalnie, tzn nigdy nie zaznaczam sobie kwadratów po 10 krzyżyków ani pisakami ani nitką, po prostu zaczynałam w jednym rogu i licząc kratki haftowałam kolejnymi kolorami.
|
|
|
|
|
#3203 |
|
Raczkowanie
|
Hej ja trochę z innej bajki. Wrócę do muliny PND. Kiedyś kupiłam i właśnie skończyłam hafcik na dzień matki. Uważam, że ta mulina jest super, o niebo lepsza niż Ariadna.
|
|
|
|
#3204 |
|
Raczkowanie
|
Aniao8855 chafcik piękny!
moni_ka.g to ciężka przeprawa jednak z tą czarną kanwą... Doczytałam, że wyszywałaś pod światło bo nie widać było, gdzie dziurki...A na jakiej gęstości kanwie wyszywałaś? Ja na 54 oczka na 10 cm (czyli chyba standardowa Aida, z tego co się orientuję). Ja na Dzień Matki mam już wyszyte inicjały (trzecie zdjęcie to metryczka wyszyta dla córci) W ogóle planuję zrobić jakieś portfolio swoich prac, przez jakiś czas szyłam, robiłam też na drutach (ale to lata temu), rysowałam, teraz powoli "wracam" do haftu. Część zdjęć mam marne, a prace rozdane jako prezent albo sprzedane, albo w ogóle zdjęć nie mam. A i z masy solnej robiłam kiedyś i z żyłek folofun (z tego zdjęć nie mam właśnie), a z żyłek narodziła się też makrama... a teraz nie mam czasu na nic jak mam swoją rodzinę i praca :-( Ale ostatnio haft wciągnął mnie na nowo: P.S. Co do muliny PND polecam! Ma piękne kolory i jest grubsza niż Ariadna. Ja swój ostatni obraz ("Macierzyństwo" Klimta wyszywałam półkrzyżykiem (gobelinem) bo szybciej... i naprawdę się sprawdziła
Edytowane przez Tosiolek Czas edycji: 2012-04-15 o 13:07 |
|
|
|
#3205 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem wyszywałam pod światło, ale haftując za dnia nie miałam żadnych problemów, gorzej było przy sztucznym świetle. ale to chyba kwestia przyzwyczajenia, mi już czarna kanwa nie sprawia jakichś większych problemów. nie mam pojęcia jaką miała gęstość, miałam już różne czarne kanwy, kupowane "na oko" w pasmanterii, jedne rzadsze inne gęstsze, ale wydaje mi się, że mogły być to 16, 14. |
|
|
|
|
#3206 |
|
Zadomowienie
|
skusiła mnie cena i opinie tutaj zamieszczone i już połowę obrazka zrobiłam muliną pnd i jak na razie jestem bardzo zadowolona (zobaczymy po praniu), rzeczywiście jest troszkę grubsza niż dmc, ma fajny połysk i haftuje się nią dobrze, no i cena...
|
#3207 |
|
Raczkowanie
|
no proszę nigdy nie słyszałam o tej mulinie pnd... faktycznie jest dobra?
planuje zakup muliny do haftu Papierza i jestem w kropce choć nie powiem cena kusi....
|
|
|
|
#3208 |
|
Zakorzenienie
|
Dostałam wzorki owoców ale to zapewne od edytapk- dziękuję za wzorki
Gazetki nie dostałam, no ale wysłałam PW do Integra z innym adresem email, teraz powinno się udać.
|
#3209 |
|
Raczkowanie
|
znalazlam jeszcze porzeczki
|
|
|
|
#3210 |
|
Rozeznanie
|
czy ja te porzeczki ubłagam?
![]() ![]()
![]() |
Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:29.