Wszystko o Avonie - cz.27 - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-15, 20:14   #1981
patusia22
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko o Avonie - cz.27

Cytat:
Napisane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7 f138a13b7c455c0 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Cytat:
Napisane przez sheryl Pokaż wiadomość

No a jak? Przecież z Senses to wciąż te same zapachy krążą, tylko opakowania zmieniają
i jeszcze nazwy, a potem w katalogu tylko dorzucą info "nowość"

w piątek dostałam smsa z kodem do paczkomatu, ale po paczkę wybrałam się dopiero dziś- nim wyszłam z domu dostałam smsa z przypomnieniem
a tam info, że jeśli chcę by paczka została w paczkomacie jeszcze 24godz to należy wysłać smsa za prawie 5zł
patusia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 20:35   #1982
HoneyIlove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nana93klb Pokaż wiadomość
Ja tez bym obstawiala zostanie przy Full Speed, u mnie ten zapach ma najwieksze wziecie. Polecam tez 015. Jak dla mnie bomba - naprawde niezle im wyszedl. Kiedys wszystkie meskie zapachy dla mnie pachnialy tak samo, a ten mnie zauroczyl i wszystkim polecam ;p
a powiedz mi te 015 są słodkie??? ja lubię męskie perfumki ale słodkie... nie nawidzę jak są intensywne....

Cytat:
Napisane przez _suoneczko_ Pokaż wiadomość
fajnego masz tego TŻ'a jak bym mojemu tylko wspomniała o rozdawaniu katalogów to by mnie wyśmiał
mój tŻ pracuje w firmie gdzie jest 25-30 facetów i jak mu proponuje żeby katalog zabrał ze sobą to mnie wyśmiał.... ale kiedyś go ubłagam...

---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ----------

nowe próbeczki znalazłam w formularzu kat.8 (bynajmiej prędzej ich nie widziałam)

0381 4 Program pielęgnacyjny: maseczka do twarzy
i serum do szyi i dekoltu Śródziemnomorska
oliwa z oliwek
0548 8 Program pielęgnacyjny: maseczka do twarzy
z peelingiem i serum do twarzy Japońska sake i ryż
0297 2 Program pielęgnacyjny: maseczka i olejek do
twarzy Prowansalska Lawenda i Jaśmin
(2 x 7 ml) każdy program pielęgnacyjny za 1,95 netto
(cena regularna: 3,90)
Stary 2012-04-15, 20:35   #1983
Nana93klb
Zakorzenienie

GG do Nana93klb

Cytat:
Napisane przez HoneyIlove Pokaż wiadomość
a powiedz mi te 015 są słodkie??? ja lubię męskie perfumki ale słodkie... nie nawidzę jak są intensywne....
zapachow to ja opisywac nie potrafie, ale w internecie znalazlam taki opis :

Kategoria zapachu: cytrusowo-kwiatowo-drzewna
Nuta głowy: bergamotka
Nuta serca: bazylia
Nuta głębi: wetiwer
Nana93klb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 20:38   #1984
sheryl
szeryfcio

Cytat:
To Tomorrow jest słodkie i korzenne.
Stary 2012-04-15, 20:45   #1985
HoneyIlove
Zakorzenienie

Cytat:
To Tomorrow jest słodkie i korzenne.
mój Tż używa ich od półtora roku i teraz chciałam mu zmienić na inne ale też słodkie...

---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:43 ----------

tż ma też pół flaszki full speed ale zauważyłam że bardziej mu pasują te tomorrow... bo tamte używa raz kiedyś...
Stary 2012-04-15, 20:45   #1986
sheryl
szeryfcio

Cytat:
mój Tż używa ich od półtora roku i teraz chciałam mu zmienić na inne ale też słodkie...
No, ja też bym mojemu zmieniła, ale na coś na takim samym poziomie... Próbowałam z Ungaro, Lacroix, ale jakieś słabe były..
Stary 2012-04-15, 21:00   #1987
HoneyIlove
Zakorzenienie

Cytat:
No, ja też bym mojemu zmieniła, ale na coś na takim samym poziomie... Próbowałam z Ungaro, Lacroix, ale jakieś słabe były..
to może już pozostane przy tym tomorrow...
Stary 2012-04-15, 21:05   #1988
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kejtiryba Pokaż wiadomość
Jest na to sposób - robić promocje na wody i kosmetyki męskie, zaznaczając to Klientce gdy dajemy jej katalog (każda ma przecież TŻa, ojca albo brata) tudzież wmanewrować w kolportaż katalogów TŻa Mój pracuje praktycznie z samymi facetami, więc zawsze ze 2 katalogi mu dam. Rzadko kupują, ale jeśli już się skuszą to na zestawy na święta, Simply Because Man lub Just Play No i sporo mi kremów dla mężczyzn schodzi i żelu do golenia (tego to na litry )
Mój Tż pracuje z masą facetów a ja o tym nie pomyslałam
Od razu wysłałam do niego smsa i okazało się, że wyręczył mnie w myśleniu i już dał chłopakom jeden katalog i ich namawia

Cytat:
Napisane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7 f138a13b7c455c0 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja tam mam z Waterbabe i Aloha, mam nadzieję, że się pojawią, chociaż na razie nie widzę
Stary 2012-04-15, 21:09   #1989
HoneyIlove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Od razu wysłałam do niego smsa i okazało się, że wyręczył mnie w myśleniu i już dał chłopakom jeden katalog i ich namawia
mój właśnie się pyta z kim tak pisze na necie to mu mówię że na forum i że dziewczyny właśnie piszą że ich "mężowie" rozdają w pracy katalogi i zbierają zamówienia... i mu mówię żeby wziął też jeden katalog do pracy to mnie wyśmiał i stwierdził że chora jestem... zero wsparcia w moim Tż... ;(

(ale trafiłam na numer posta... - moj rok urodzenia..

Edytowane przez HoneyIlove
Czas edycji: 2012-04-15 o 21:11
HoneyIlove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:33   #1990
taka jedna
Zakorzenienie

Cytat:
Która? Ta długa?
Nie, właśnie składana z kwiatkami
taka jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:35   #1991
dokia
Zakorzenienie

GG do dokia

Cytat:

Ja tam mam z Waterbabe i Aloha, mam nadzieję, że się pojawią, chociaż na razie nie widzę
wow, jakiego masz super Tż

u mnie w zapasach tylko Aloha już
dokia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 21:39   #1992
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez dokia Pokaż wiadomość
wow, jakiego masz super Tż

u mnie w zapasach tylko Aloha już
Dziękuję, przekażę

Ja za Waterbabe to bym i podwójną cenę zapłaciła, tak go uwielbiam Kojarzy mi się z pierwszymi wspólnymi wakacjami z Tż, moze dlatego
Stary 2012-04-15, 21:43   #1993
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

właśnie złożyłam zamówienie
wody Outspoken mają żółte światełko

zamówiłam sobie jeszcze krem i balsam z nowej serii ogórkowej z Avon Care
większość rzeczy moja
dobrze, że w następnych katalogach są mało ciekawe rzeczy, więc będzie mniej do zamówienia

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 22:01   #1994
milka2205
Raczkowanie

Hej
Mogłabym prosić o wrzucenie fotek portfela BELIEVE na katalogowy. Głównie chodzi o to jak wygląda w środku ile przegródek itd. czy jest miejsce na zdjecie no i czy jest dosyć wytrzymały?
Z góry dziękuję
milka2205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 22:05   #1995
nataszka25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nana93klb Pokaż wiadomość
Ja tez bym obstawiala zostanie przy Full Speed, u mnie ten zapach ma najwieksze wziecie. Polecam tez 015. Jak dla mnie bomba - naprawde niezle im wyszedl. Kiedys wszystkie meskie zapachy dla mnie pachnialy tak samo, a ten mnie zauroczyl i wszystkim polecam ;p
Mnie też podoba się 015, bardzo, tż też

Cytat:
jak horror jakiś.. wrogowie na forum? przecież tu wszystko jest wirtualne - to skąd wrogowie??

czy czerwony pech to może dotyczy mojego czerwonego parasola??
tak, pech dotyczy parasola
niby wirtulane ale czasem może ktoś człowieka z równowagi wyprowadzić..
Cytat:
Napisane przez Kairra Pokaż wiadomość
Czyli mam pecha Zresztą mam pecha w ogóle do zegarków, bo mój pierwszy, który dostałam na Komunię też padł na drugi dzień (a nie był z Avonu )
już myślałam że z Avonu padłabym.
Cytat:
Hahaha, teoretycznie
Ale to jest tak, że składany się składa na mały, który można schować to torebki, a rozkładany (rozkłada się tylko na boki, nie w górę) nie ma składanych drutów, znaczy się pozostaje duży, taka parasolka co jak ją złożysz może stanowić laskę

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Mój też w gastronomii jest kucharzem w jednej z restauracji w Poznaniu
no ja to też zrozumiałam tak jak ty z tym składany, rokładany, myślimy podobnie...
to już może mi Twoj tz cos serwował;P
Cytat:
tzw. wary- obciągary jak to mawia mój TŻ

Błyszczyk boski!
padłam po tym jasnym kolorem napisanym, normalnie jesteś niemożliwa

Cytat:
mój właśnie się pyta z kim tak pisze na necie to mu mówię że na forum i że dziewczyny właśnie piszą że ich "mężowie" rozdają w pracy katalogi i zbierają zamówienia... i mu mówię żeby wziął też jeden katalog do pracy to mnie wyśmiał i stwierdził że chora jestem... zero wsparcia w moim Tż... ;(

(ale trafiłam na numer posta... - moj rok urodzenia..
Moj tz tez ciagle pyta z kim tak pisze
bidula
(właśnie mówi: gdzie piszesz?)
młodziuchna jesteś, tzn dla mnie ten rok jest młodziuchny bo mam siostre najmłodszą i dla mnie jest ciągle maluchna(mi sie zabrało na wruszenia)
TŻ Honeylove weź katalog do pracy co by kobieta smutna nie była!

---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:03 ----------

Cytat:
Napisane przez milka2205 Pokaż wiadomość
Hej
Mogłabym prosić o wrzucenie fotek portfela BELIEVE na katalogowy. Głównie chodzi o to jak wygląda w środku ile przegródek itd. czy jest miejsce na zdjecie no i czy jest dosyć wytrzymały?
Z góry dziękuję
ja moge ale jutro, nie mam sil dzis na aparat juz, jak nikt nie zrobi to wrzuce jutro.
nataszka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 22:57   #1996
anekania
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Blanusia89 Pokaż wiadomość

Ruczaj wita :d

u mnie na blogu dużo recenzji Avonowskich produktów
Widziałam już

Cytat:
Napisane przez Lencia00 Pokaż wiadomość
Kraków rządzi
Stary 2012-04-15, 23:10   #1997
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
A są tu może jakieś liderki z Poznania? Bo ze swoją kontaktu w zasadzie nie mam, no i jest średnio pomocna... Na pytania albo nie zna odpowiedzi, albo twierdzi, że nic nie może...
Cytat:
tak, tu bywa poznańska liderka.. jak sobie przypomnę która to Ci dam znać.. inne rzeczy może Ci wysłać na paczkomat każda z liderek , ale parasolka będzie obok paczki dostarczona i w paczkomat raczej jej nie wsadzą
Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
nie ma to liderki z poznania albo okolic??
Cytat:
Poznańska Liderko, ujawnij się
Jestem, jestem, jeśli to mnie macie na myśli
Stary 2012-04-15, 23:14   #1998
anekania
Zakorzenienie

Dziewczyny jutro składam swoje zamówienie na 150-200zł
I oczywiście 0zł z Solutions
Dobranoc
Stary 2012-04-15, 23:27   #1999
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nataszka25 Pokaż wiadomość
Mam pytanko, czy dla mojej liderki jesli ja stane sie liderka to jest strata tak? czy nie? całkowicie się od niej odcinam będąc liderem? caly czas sie glowie nad tym
To dla niej czysty zysk, będzie miała dodatkowe korzyści z Twojego zespołu. Ale coś mi się przypomniało - tylko proszę doświadczone liderki o korektę, jeśli coś się zmieniło albo ja się mylę - można zmienić lidera, zostając samemu liderem, ale podpisując kontrakt nie ze swoim nadrzędnym, tylko z innym.

Kumpela mi opowiadała jakiś czas temu, że jej znajoma z innego okręgu miała jakiś zatarg ze swoją liderką, więc namówiona przez bardzo obrotną babkę podpisała z nią kontrakt. Została liderem na jakiś czas, potem jej się znudziło, ale w grupie tej drugiej liderki została. Tej pierwszej zrobiła nieprzyjemność, ale jest zadowolona ze zmiany.

Nie mam 100% pewności, czy to tak faktycznie działa, ale coś jest na rzeczy. Jest jedna menedżerka w Poznaniu, która gorąco namawia konsultantki z innych grup, nawet z innych okręgów, na zostanie liderkami. Gdyby nic z tego nie miała, to chyba nie zależałoby jej na tym?
Stary 2012-04-15, 23:27   #2000
Hedvigis
Zakorzenienie

Czy komuś jeszcze nie przyszła szminka Can't coral resist tak jak jednej z wizażanek, która o tym pisała wcześniej? Najgorzej, że sama ją chciałam zamówić w kat 6 i jeszcze mam na nią zamówienie (
Hedvigis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 23:36   #2001
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez anekania Pokaż wiadomość
Widziałam już
Krakuski a z których okręgów jesteście?

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
To dla niej czysty zysk, będzie miała dodatkowe korzyści z Twojego zespołu. Ale coś mi się przypomniało - tylko proszę doświadczone liderki o korektę, jeśli coś się zmieniło albo ja się mylę - można zmienić lidera, zostając samemu liderem, ale podpisując kontrakt nie ze swoim nadrzędnym, tylko z innym.

Kumpela mi opowiadała jakiś czas temu, że jej znajoma z innego okręgu miała jakiś zatarg ze swoją liderką, więc namówiona przez bardzo obrotną babkę podpisała z nią kontrakt. Została liderem na jakiś czas, potem jej się znudziło, ale w grupie tej drugiej liderki została. Tej pierwszej zrobiła nieprzyjemność, ale jest zadowolona ze zmiany.

Nie mam 100% pewności, czy to tak faktycznie działa, ale coś jest na rzeczy. Jest jedna menedżerka w Poznaniu, która gorąco namawia konsultantki z innych grup, nawet z innych okręgów, na zostanie liderkami. Gdyby nic z tego nie miała, to chyba nie zależałoby jej na tym?
Tak to jest na 100 %. Ja raz zmieniałam wówczas się to nazywało zamiast OMS - OKS, bo jak zrobili zamieszanie z okręgami to pozostawiali nas przy liderkach ( jeszcze wtedy się to inaczej nazywało) i zmienili nam OKS. Napisałam pismo do Dywizyjnego Kierownika Sprzedaży i mnie przywrócili do starego okręgu i starej OKS.

O ,a parę miesięcy temu, jak mojej liderce coś tam brakowało, to podpisałam umowę na lidera ( fikcja), przenieśli mnie pod jakąś inną liderkę, a tamta jest teraz jakąś nadrzędną (chyba tak to w hierarchii teraz stoi ), ja mam innego lidera- więc może to jest sposób na zmianę.
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-15, 23:44   #2002
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
O ,a parę miesięcy temu, jak mojej liderce coś tam brakowało, to podpisałam umowę na lidera ( fikcja), przenieśli mnie pod jakąś inną liderkę, a tamta jest teraz jakąś nadrzędną (chyba tak to w hierarchii teraz stoi ), ja mam innego lidera- więc może to jest sposób na zmianę.
Ale po co tyle kombinować, wystarczy zerwać umowę i podpisać z inną liderką.
Chyba, że się mylę to mnie poprawcie.
Stary 2012-04-15, 23:53   #2003
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Krakuski a z których okręgów jesteście?

Tak to jest na 100 %. Ja raz zmieniałam wówczas się to nazywało zamiast OMS - OKS, bo jak zrobili zamieszanie z okręgami to pozostawiali nas przy liderkach ( jeszcze wtedy się to inaczej nazywało) i zmienili nam OKS. Napisałam pismo do Dywizyjnego Kierownika Sprzedaży i mnie przywrócili do starego okręgu i starej OKS.

Czyli prawda Dziękuję

Cytat:
Ale po co tyle kombinować, wystarczy zerwać umowę i podpisać z inną liderką.
Chyba, że się mylę to mnie poprawcie.
No właśnie nie jest to takie proste. Po zerwaniu umowy musi minąć rok od ostatniego zamówienia, więc czy po prostu przestajesz zamawiać, czy zrywasz umowę, wychodzi na to samo. Jeśli nawet podpiszesz umowę z inną liderką, znów wylądujesz u poprzedniej. Jedyna metoda na zmianę to kontrakt lidera z inną liderką lub nowa umowa na kogoś z rodziny. Albo trzeba odczekać rok.
Stary 2012-04-16, 07:35   #2004
kejtiryba
Wtajemniczenie

Życie z avon jest takie skomplikowane kiedy chcesz coś zmienić...

dyniowiec z jabłkami
kejtiryba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 07:42   #2005
ewula91
Rozeznanie

Cytat:
Zeszyt sprawdziłam.. ma 4ry kartki wpięte aż czyli jest 8kartkowy, tak?? a nie 16to...
plakatów sama nie biorę, bo ich trzeba wziąć pakiet czyli chyba 100szt..- nie miałabym co z tym robić,
plakaty mają rozmiar typowego plakatu afiszowego, jak kinowego.... polecam do swej OMS napisać.. OMSki zwykle jakieś wiadomosci ślą do nas na strefie, tam jest telefon,-oczywiście jeśli na co dzień nie masz z nią kontaktu.. OMSki mają plakaty bo chyba ich nawet trochę dostają z przydziału - tak jak my liderki dostajemy ulotki dla konsultantek w pierwszej paczce w katalogu
to chyba 4 kartkowe, skoro 4 kartki 8 stron
Cytat:
Nie masz co żałować. Ja raz byłam i powiedziałam sobie nigdy więcej. Baardzo ciężka praca za marne pieniądze. A o czymś takim jak oddanie się zwiedzaniu i poznawaniu tego miejsca nie było mowy, trzeba się było skupić na pracy.
wiem, wiem, że to ciężka praca, dzieciaki albo nieznośne, albo znośne ale tak czy siak energiczne, czasem ciężko za nimi nadążyć :p ale bardzo bym chciała spróbować
Cytat:
Napisane przez taka jedna Pokaż wiadomość
Generalnie wiadomo, że składane zawsze są gorsze, tzn. mniej stabilne. Choć mój kolega ma składany parasol z Avonu z czasów kiedy ja jeszcze nie byłam konsultantką (a jestem 6 lat). Taki granatowy cały tylko z białym napisem Avon. Często go targa, a on nadal funkcjonuje i żyje Tyle, że ze starości się trochę powycierał.
ja swój pierwszy składany dostałam na komunię czyli 12 lat temu i się trzyma do teraz a z Avonu to żadnego nie miałam
Cytat:

ale masz fajnie z tym TŻ mój jak mu dam katalog to mowi ze weźmie a później widzę jak leży gdzieś w kącie i nic.
a co do żeli to ja bym chętnie przygarnęła Enchanted, gdyby wrócił
Stary 2012-04-16, 07:48   #2006
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewula91 Pokaż wiadomość
ale masz fajnie z tym TŻ mój jak mu dam katalog to mowi ze weźmie a później widzę jak leży gdzieś w kącie i nic.
Mój też ostatnio wziął katalogi i tydzień w samochodzie leżały
Ale on w pracy spędza zazwyczaj 48h pod rząd albo i więcej, on z tymi facetami je, śpi, prysznic bierze (bez skojarzeń ), więc na pewno łatwiej jest mu z nimi pogadać niż facetowi powiedzmy w korporacji.
Stary 2012-04-16, 07:51   #2007
kejtiryba
Wtajemniczenie

Cytat:
Mój też ostatnio wziął katalogi i tydzień w samochodzie leżały
Ale on w pracy spędza zazwyczaj 48h pod rząd albo i więcej, on z tymi facetami je, śpi, prysznic bierze (bez skojarzeń ), więc na pewno łatwiej jest mu z nimi pogadać niż facetowi powiedzmy w korporacji.
Ech, już dostałam napadu śmiechu, po czym doczytałam "bez skojarzeń" ...

dyniowiec z jabłkami
Stary 2012-04-16, 07:53   #2008
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Ech, już dostałam napadu śmiechu, po czym doczytałam "bez skojarzeń" ...
Posłuchałabyś co oni nieraz wołają i jak czule do siebie mówią
Ale przynajmniej może im coś do ciała doradzić
Stary 2012-04-16, 07:56   #2009
kejtiryba
Wtajemniczenie

Cytat:
Posłuchałabyś co oni nieraz wołają i jak czule do siebie mówią
Ale przynajmniej może im coś do ciała doradzić
Ja już słyszałam pogawędki mojego TŻ ze swoimi kolegami z pracy...
Sodoma i gomora normalnie!

Mój to zawsze mówi - weź coś dla żony, no weź. Pamiętaj! Rabat, rabat

dyniowiec z jabłkami
Stary 2012-04-16, 08:22   #2010
HoneyIlove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewula91 Pokaż wiadomość
ja jak weszłam do avonu a było to 5 lat temu to były takie żele o zapachu szampańskim poprostu dla mnie i jak by wrócił to od razu bym chyba z 10 kupiła już na zapas...

Cytat:
Ja już słyszałam pogawędki mojego TŻ ze swoimi kolegami z pracy...
Sodoma i gomora normalnie!

Mój to zawsze mówi - weź coś dla żony, no weź. Pamiętaj! Rabat, rabat
męża masz handlowca... jak będziesz mieć małe zamówionku to musisz korzystać z metody Tż... ja ci powiem że np. daje mamie katalog do pracy a ona ciągle mi przynosi duże zamówienia i dotego co katalog to mam jedną klientkę więcej... ja nie wiem jak ona to robi... chyba urok sprzedawcy(pracuje w sklepie od 8lat)...

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości