Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2063 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-04-16, 21:41   #61861
Redhaired Witch
Nindżopesz

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez trellemorele Pokaż wiadomość
Olejuj olejuj
A ja kompletne przeciwieństwo, jak świeci słońce to mam puch.
Niszowo
Wkurzam się bo olejuję już rok więc mogłoby być lepiej

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 21:42   #61862
trellemorele
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Niszowo
Wkurzam się bo olejuję już rok więc mogłoby być lepiej
Ale już jest super na zdjęciach!
trellemorele jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 21:45   #61863
HoneyRose
Raczkowanie

Witam...mogę dołączyć?

Co prawda ja nie jestem posiadaczką włosów kręconych, ale przybyłam tutaj, by zaczerpnąć od Was nieco informacji i pomóc mojej mamie.

Może zacznę od tego, że moja mama ma nie tylko kręcone, ale bardzo problematyczne włosy i skórę głowy:

1) Skłonność do podrażnień, alergii, łupieżu.
2) Włosy na czubku głowy są przerzedzone, natomiast z tyłu są w znacznie lepszym stanie.
3) Loczki są bardzo suche, łamliwe, ale wydaje mi się, że wypadają bez cebulek.
4) Skłonność do powstawania kołtunów.

Czytałam nieco na temat pielęgnacji włosów kręconych i zaproponowałam mamie olejowanie i metodę mycia OMO.

Dodatkowo chciałam kupić jakiś kosmetyk ułatwiający rozczesywanie w sprayu lub odżywkę w sprayu bez spłukiwania. Zdecydowałam, że obie zrezygnujemy z szamponów z SLS, bo również mi nie służą.

Myślicie, że taka pielęgnacja będzie optymalna? Obecnie obie używamy szamponu Babydream oraz odżywki z Alterry. Jeżeli chodzi o olejowanie, to znam tylko maskę z oliwy z oliwek.

Mam jeszcze pytanie: jak często myjecie włosy? Mamie prawie w ogóle się nie przetłuszczają i z obawy o przesuszenie myje je raz na tydzień, ale chcę ją zmobilizować do częstszego mycia i jednocześnie do olejowania.

Najbardziej martwi mnie jednak przerzedzony czubek głowy. Mama ma 50 lat.

Przepraszam za ten elaborat...mam nadzieję, że Was nie zanudziłam.

Edit: I jeszcze mam drobne pytanie odnośnie tego fragmentu poradnika z pierwszej strony:
"- nie dotykaj włosów, dopóki całkowicie nie wyschną."
Ja poleciłam mamie przeczesywanie delikatnie palcami wilgotnych włosów, by rozsupłać kołtuny...czy dobrze postąpiłam?

Edytowane przez HoneyRose
Czas edycji: 2012-04-16 o 21:54
HoneyRose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 21:46   #61864
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Ale już jest super na zdjęciach!
Taaak, w domu... A na dworzu znowu będę skazana na wieczny warkocz
Dobra, już nie narzekam, idę sobie nawalić oleju i półproduktów na głowę

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 21:48   #61865
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mahhysia Pokaż wiadomość
W końcu zrobiłam zapasy, jest się czym bawić, jutro zamówienie na ZSK, potem po oleje i będę szczęśliwa (przez tydzień, potem będzie mi brakować ).

Najwyżej potem zrobisz sobie akcje denko i po sprawie.

Dziewczyny, jak Wam tak za dużo tego wszystkiego to ja proponuje zapakować i wysłać do Sosnowca, tutaj się nimi zaopiekują .

Cytat:
Moje w deszczu kręcą się jeszcze bardziej i nie są sianowate.
Ale Ty nie marudź, masz najładniejsze rude loki jakie w życiu widziałam.
Zgadzam się!

Cytat:
Właśnie mam wrażenie, że wyglądają identycznie, są jedynie dłuższe Oczywiście mówię o wyglądzie w taką pogodę jak dzisiejsza bo normalnie wyglądają lepiej (lepszy skręt, gładkość)
Moje są ładne tylko w słoneczną pogodę albo w domu
No dobra, to nawilżam i olejuję dalej, może za rok przestaną się puszyć
Puch normalną cechą fal i loczków, mnie też się puszą często . A na zdjęciach za każdym razem jest wspaniale i proszę mi tu już nie narzekać!

Cytat:
Napisane przez HoneyRose Pokaż wiadomość
Witam...mogę dołączyć?

Może zacznę od tego, że moja mama ma nie tylko kręcone, ale bardzo problematyczne włosy i skórę głowy:

1) Skłonność do podrażnień, alergii, łupieżu.
2) Włosy na czubku głowy są przerzedzone, natomiast z tyłu są w znacznie lepszym stanie.
3) Loczki są bardzo suche, łamliwe, ale wydaje mi się, że wypadają bez cebulek.
4) Skłonność do powstawania kołtunów.

Mama nie stosuje od pewnego czasu żadnej stylizacji, ale wcześniej po myciu zakładała wałki. Farbuje raz na jakiś czas włosy - do niedawna robiła to na całą długość średnio co 3-4 miesiące (włosy rosną jej dość wolno). Myła włosy zwykłym szamponem z SLS, czasem stosowała odżywki (nie zawsze) i niestety - myła włosy bardzo gorącą wodą oraz czesała się szczotką, którą wyrywała włosy razem z kołtunkami.

Czytałam nieco na temat pielęgnacji włosów kręconych i zaproponowałam mamie olejowanie i metodę mycia OMO.

Dodatkowo chciałam kupić jakiś kosmetyk ułatwiający rozczesywanie w sprayu lub odżywkę w sprayu bez spłukiwania. Nie wiem, czy stosować odżywki z silikonami, czy może skupić się na bardziej naturalnych metodach. Zdecydowałam, że obie zrezygnujemy z szamponów z SLS, bo również mi nie służą.

Myślicie, że taka pielęgnacja będzie optymalna? Obecnie obie używamy szamponu Babydream oraz odżywki z Alterry. Jeżeli chodzi o olejowanie, to znam tylko maskę z oliwy z oliwek.

Mam jeszcze pytanie: jak często myjecie włosy? Mamie prawie w ogóle się nie przetłuszczają i z obawy o przesuszenie myje je raz na tydzień, ale chcę ją zmobilizować do częstszego mycia i jednocześnie do olejowania.

Najbardziej martwi mnie jednak przerzedzony czubek głowy. Mama ma 50 lat.

Przepraszam za ten elaborat...mam nadzieję, że Was nie zanudziłam.

Na podrażnienia skóry głowy dobrze jest stosować delikatny szampon (to już macie ) i np. wcierać żel lniany lub aloesowy. Reszte powie Ajrisz - specjalistka jak wróci, bo gdzieś nam uciekła chyba . Skoro wypadają bez cebulek to znaczy, że się łamią. Odpowiednia pielęgnacja i będzie coraz lepiej.
Włoski kręcone czeszemy tylko jak są mokre i mają na sobie odżywkę. Jeżeli mama ma zniszczone włosy, to dobrze byłoby, żeby odżywkę trzymała długo - w tym czasie umyła reszte ciała, wytarła się, zrobiła sobie kolacje itp. i dopiero spłukała. Jeżeli włosy się nie przetłuszczają, nie trzeba często ich myć.
Olejowanie - tutaj chodzi o nakładanie niewielkiej ilości olei (łyżkę, dwie) na kilka godzin/dzień/noc. Potem myjemy delikatnym szamponem/odżywką. Olei jest sporo, wystarczy się rozejrzeć na półce z olejami w super markecie
Po umyciu dobrze jest nałożyć odżywkę bez spłukiwania żeby zabezpieczyć włosy i jakiś stylizator. Poczytaj sobie jeszzce raz Pigułkę/FAQ i w razie czego pytaj

Edytowane przez Martek_
Czas edycji: 2012-04-16 o 21:58
Martek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 21:51   #61866
zlakobieta
Zadomowienie

Może na wstępie opisz swoją pielęgnacje. Jakich szamponów, odżywek, masek używasz? Olejujesz? Z jakiego stylizatora korzystasz? Dawaj, jak na spowiedzi .

No to lecę

1. Od wielu miesięcy olejuję włosy olejem kokosowym Vatika (ten z dodatkiem cytryny, henny i czegośtam). Raz w tygodniu przed myciem nakładam na całą noc pod foliowy czepek. Efektu ppraktycznie żadnego . Dopiero przedwczoraj doczytalam, że olej kokosowy może źle wpływać na porowate wlosy. To chyba mój przypadek. W dodatku wcieralam go uparcie w skórę głowy, która jest mega sucha, ze skłonnością do łuszczenia. Nie pytajcie jak sie teraz łuszczy

2. Szampon dla dzieci HIPP

3. Odżywka d/s jaka mi w ręce wpadła, ale od dłuższego czasu nie używam żadnej, bo po myciu odrazu nakładam maskę.

4. Maska L'biotica wax do włosów suchych i zniszczonych (na kilka godzin, a nieraz na noc pod czepek)

5. Pantene pro-v b/s do wlosów kręconych. To ta odzywka z wycofanej ostatnio serii https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ra-wersja.html. Bardzo poprawia mi skręt i włosy bywaja po niej naprawde świetne gdy sie nad nimi popracuje dyfuzorem i dołoży stylizację Niestety wczoraj doczytałam, że zawiera silikony i teraz zastanawiam się czy ten olej przed kolejnym myciem (olej nakladam na nieumyte włosy) w ogóle miał możliwość się przebić przez warstwę tego plus piankę

6. Pianka John Frieda ta https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...ng-mousse.html. W zyciu nie mialam takiej pianki. Oan utrwala jakoś tak... niepostrzeżenie Znaczy, że włosy nie sklejają się kompletnie, a loki sie trzymają. Jakas magia, ale oczywiscie calkowicie niezgodna z CG

No i na koniec moj ogrooomny dyfuzor

Więcej grzechów nie pamiętam.
Co Wy na to?

W załączniku (jak mi sie uda) natchniona fotka, na której nieco widac moje puchate włosy w 100% wilgotności Amsterdamu. Nic bardziej poglądowego nie znalazłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 269.jpg (135,4 KB, 83 załadowań)
zlakobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 21:57   #61867
ojp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
ojp, zdjęcia zdjęcia
Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
ojp - zdjątka dawaj !!
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Zdjęcia proszę
To co widać w awku wygląda bardzo obiecująco
Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Ojp zdjęcia prosimy
Wybaczcie, że tak późno, byłam na wakacjach w Polsce, a w niedzielę już wracałam do Londynu...

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość

Ojp a Ty gdzie żeś była?
No ja w Londynie siedzę, czytam wątek, mało się udzielam, ale ciągle CG stosuję. Czasem wrzucę jakieś zdjęcia, coś tam napiszę... Jednak będąc w domu w Polsce, człowiek miał więcej czasu na wizaż, pielęgnację włosów itd.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość

Najważniejsze, że teraz czujesz się lepiej A włosy na pewno odrosną

Tak.

Jakieś marne zdjęcia daję.

Zdjęcie pierwsze - na 3 tygodnie przed ścięciem jakoś.
Zdjęcie nr 2 - z dzisiaj. Na szybko je umyłam, dałam tylko na chwilę odżywkę i jedynie wodę z nich odsączyłam, ugniatałam może z 2 minuty i tyle. Żadna rewelacja, ale cieszę się, że ścięłam, teraz rano wstanę, pougniatam chwilę mokrymi rękami i fryzura gotowa. Na zdjęciu włosy są jeszcze mokre, takie byle jakie. Będę je odżywiać, nakładać maski, poczekam aż odrosną z 3-4cm i wtedy będę próbować je ujarzmiać. Może uda się wyczarować jakieś zdrowe, ładne fale, kto wie...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy.jpg (118,6 KB, 58 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg po.jpg (92,6 KB, 56 załadowań)

Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009
11.03.2015-?

Walczę:
82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ?

cel I: 79 kg
cel II: 75 kg
cel III: 71 kg

"Per aspera ad astra".
ojp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 22:20   #61868
HoneyRose
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość

Na podrażnienia skóry głowy dobrze jest stosować delikatny szampon (to już macie ) i np. wcierać żel lniany lub aloesowy. Reszte powie Ajrisz - specjalistka jak wróci, bo gdzieś nam uciekła chyba . Skoro wypadają bez cebulek to znaczy, że się łamią. Odpowiednia pielęgnacja i będzie coraz lepiej.
Włoski kręcone czeszemy tylko jak są mokre i mają na sobie odżywkę. Jeżeli mama ma zniszczone włosy, to dobrze byłoby, żeby odżywkę trzymała długo - w tym czasie umyła reszte ciała, wytarła się, zrobiła sobie kolacje itp. i dopiero spłukała. Jeżeli włosy się nie przetłuszczają, nie trzeba często ich myć.
Olejowanie - tutaj chodzi o nakładanie niewielkiej ilości olei (łyżkę, dwie) na kilka godzin/dzień/noc. Potem myjemy delikatnym szamponem/odżywką. Olei jest sporo, wystarczy się rozejrzeć na półce z olejami w super markecie
Po umyciu dobrze jest nałożyć odżywkę bez spłukiwania żeby zabezpieczyć włosy i jakiś stylizator. Poczytaj sobie jeszzce raz Pigułkę/FAQ i w razie czego pytaj
Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Czytam właśnie wątki podpięte w pierwszym poście tego wątku - kopalnia wiedzy! Jestem naprawdę zachwycona...a ile to pracy musiało pochłonąć, by tak wszystkie informacje zebrać w całość.

Mam jeszcze drobną wątpliwość w kwestii czesania. Wymieniłam już mamie szczotkę na grzebień z szeroko rozstawionymi zębami. Czy codzienne czesanie włosów (np. po śnie) powinno odbyć się delikatnie na sucho, czy należy włosy pokryć np. odżywką bez spłukiwania, by były lekko wilgotne?

Za pozwoleniem rodzicielki wrzucam zdjęcia niesfornej czupryny.

Jak widać na czubku i skroniach są przerzedzone...bardzo mnie to martwi. Nie wiem, czy nie warto byłoby zasięgnąć porady dermatologa lub/i ginekologa...może to nie tylko kwestia złej pielęgnacji, ale hormonów, czy jakiś problemów skórnych.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włosy.jpg (17,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy2.jpg (9,9 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy3.jpg (28,1 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg włosy4.jpg (7,9 KB, 30 załadowań)
Stary 2012-04-16, 22:24   #61869
Martek_
Zadomowienie

Cytat:

Czytam właśnie wątki podpięte w pierwszym poście tego wątku - kopalnia wiedzy! Jestem naprawdę zachwycona...a ile to pracy musiało pochłonąć, by tak wszystkie informacje zebrać w całość.

Mam jeszcze drobną wątpliwość w kwestii czesania. Wymieniłam już mamie szczotkę na grzebień z szeroko rozstawionymi zębami. Czy codzienne czesanie włosów (np. po śnie) powinno odbyć się delikatnie na sucho, czy należy włosy pokryć np. odżywką bez spłukiwania, by były lekko wilgotne?

Jak widać na czubku i skroniach są przerzedzone...bardzo mnie to martwi. Nie wiem, czy nie warto byłoby zasięgnąć porady dermatologa lub/i ginekologa...może to nie tylko kwestia złej pielęgnacji, ale hormonów, czy jakiś problemów skórnych.
Nie czeszemy włosków codziennie . Tylko podczas mycia. Chociaż w sumie skoro mama myje 1 raz w tygodniu, to w któryś dzień może je po prostu zmoczyć, ale bez mycia, nałożyć trochę odżywki i uczesać

Są przerzedzone, fakt. Ale może to wina wieku mamy? Mimo to chyba warto udać się do lekarza zrobić jakieś badania, tak dla pewności. Lepiej zapobiegać
Stary 2012-04-16, 22:35   #61870
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Ale może to wina wieku mamy? Mimo to chyba warto udać się do lekarza zrobić jakieś badania, tak dla pewności. Lepiej zapobiegać
Dla mnie argument „wiek” tutaj nie istnieje. Wiek niczego nie tłumaczy. Jak włosy są przerzedzone, to jest to wina czegoś konkretnego a nie wieku jako takiego. Najlepiej porobić badania, i tyle. Może to jakieś niedobory, może menopauza, może antykoncepcja hormonalna... A może po prostu gorszy czas w roku albo efekt złej pielęgnacji i farbowania. Różnie bywa, ale trzeba ustalić przyczynę
Stary 2012-04-16, 22:41   #61871
HoneyRose
Raczkowanie

Cytat:
Dla mnie argument „wiek” tutaj nie istnieje. Wiek niczego nie tłumaczy. Jak włosy są przerzedzone, to jest to wina czegoś konkretnego a nie wieku jako takiego. Najlepiej porobić badania, i tyle. Może to jakieś niedobory, może menopauza, może antykoncepcja hormonalna... A może po prostu gorszy czas w roku albo efekt złej pielęgnacji i farbowania. Różnie bywa, ale trzeba ustalić przyczynę
No właśnie mama od zawsze miała słabe włosy. Ciężko mi ocenić od kiedy zaczęły się problemy z wypadaniem, ale jest to na pewno kwestia kilku lat. Niestety dopiero teraz mama zgodziła się ze mną, że warto iść w tej sprawie do specjalisty. Zastanawiam się jedynie, czy w pierwszej kolejności udać się do ginekologa-endokrynologa, czy dermatologa. Może to ma jakiś związek z nawracającym łupieżem.

W każdym razie mam mimo to nadzieję, że informacje jakie zdobędę na Wizażu choć trochę mamie pomogą.
Stary 2012-04-16, 22:45   #61872
zlakobieta
Zadomowienie

"Mam jeszcze drobną wątpliwość w kwestii czesania. Wymieniłam już mamie szczotkę na grzebień z szeroko rozstawionymi zębami. Czy codzienne czesanie włosów (np. po śnie) powinno odbyć się delikatnie na sucho, czy należy włosy pokryć np. odżywką bez spłukiwania, by były lekko wilgotne?"

Jeśli moge coś doradzić w kwestii czesania, to oprócz tych zasad podanych wyżej przez dziewczyny (czeszemy mokre wlosy), polecilabym zamiast grzebienia szczotkę Tangle Teezer: http://www.tangle-teezer.pl/

Sama taką posiadam i ona ma same zalety - super rozczesuje (nie wyrywa i nie szarpie), masuje skórę glowy (bardzo przyjemne uczucie), doskonale rozprowadza preparaty a włosach, a dodatkowo łatwo ją umyć i zajmuje malo miejsca

Co do przerzedzenia na czubku i skroniach, zdecydowanie zgłosiłabym się do dermatologa. Ustali przyczynę i może zaleci jakieś leki, wcierki, czy coś... Nie ma co czekać moim zdaniem. Do dermatologa nie potrzeba skierowania.
zlakobieta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 22:52   #61873
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
No właśnie mama od zawsze miała słabe włosy. Ciężko mi ocenić od kiedy zaczęły się problemy z wypadaniem, ale jest to na pewno kwestia kilku lat. Niestety dopiero teraz mama zgodziła się ze mną, że warto iść w tej sprawie do specjalisty. Zastanawiam się jedynie, czy w pierwszej kolejności udać się do ginekologa-endokrynologa, czy dermatologa. Może to ma jakiś związek z nawracającym łupieżem.
Najpierw do rodzinnego po skierowanie na badania krwi, w tym na TSH.
Dodatkowe pytania:
1. Mama jest po menopauzie albo w jej trakcie?
2. Mama stosuje jakieś środki hormonalne?
3. Czy w rodzinie były problemy z tarczycą?
4. Czy mama je zdrowo, ma dobrze zbilansowaną dietę?

Proponowany przeze mnie plan działania to:
1. Odstawienie SLeS-ów i innych drażniących i wysuszających substancji. Może łupież sam sobie pójdzie. Trzeba obserwować. Łupież może być winą nieprawidłowej pielęgnacji.
2. Pójście do rodzinnego po skierowanie na badanie krwi i moczu. Jak jest niechętny do tego, to można powiedzieć, że ma się problem z wahaniem emocji, nastrojami depresyjnymi itd. Powinien dać skierowanie. I koniecznie wyciągnąć od niego badanie na TSH.
3. W dalszej kolejności (jeśli badania krwi i moczu będą w normie, a tu pamiętać należy, że nawet TSH w granicach 4 to już sporo, mimo że oficjalnie to norma) należy zrobić (być może na własną rękę) jakieś badani hormonów męskich i pędzić do endokrynologa.

Od tego trzeba zacząć. Dermatolog to dopiero potem. On bez wyników badań hormonalnych też niewiele będzie mógł doradzić.
Stary 2012-04-16, 23:01   #61874
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Prawda . Mówiąc wiek, miałam na myśli menopauze tylko nie ujęłam tego jak należy, dziękuję za rozwiniecie
Stary 2012-04-16, 23:06   #61875
HoneyRose
Raczkowanie

Cytat:
1. Mama jest po menopauzie albo w jej trakcie?
2. Mama stosuje jakieś środki hormonalne?
3. Czy w rodzinie były problemy z tarczycą?
4. Czy mama je zdrowo, ma dobrze zbilansowaną dietę?
Mama jest już po menopauzie. Środków hormonalnych nie stosuje. W najbliższej rodzinie nikt nie cierpiał na problemy z tarczycą.

Na ostatni punkt, to mogłabym się rozpisywać godzinami. Mama fatalnie jadła i piła przy ubogiej diecie dość dużo czerwonego wina. Przez długi okres czasu miała również problemy z nadwagą. Od pewnego czasu zmieniła swój tryb życia na bardziej aktywny i zdrowy, ale za wcześnie jest, by zauważyć jakiekolwiek efekty.

Cytat:
Proponowany przeze mnie plan działania to:
1. Odstawienie SLeS-ów i innych drażniących i wysuszających substancji. Może łupież sam sobie pójdzie. Trzeba obserwować. Łupież może być winą nieprawidłowej pielęgnacji.
2. Pójście do rodzinnego po skierowanie na badanie krwi i moczu. Jak jest niechętny do tego, to można powiedzieć, że ma się problem z wahaniem emocji, nastrojami depresyjnymi itd. Powinien dać skierowanie. I koniecznie wyciągnąć od niego badanie na TSH.
3. W dalszej kolejności (jeśli badania krwi i moczu będą w normie, a tu pamiętać należy, że nawet TSH w granicach 4 to już sporo, mimo że oficjalnie to norma) należy zrobić (być może na własną rękę) jakieś badani hormonów męskich i pędzić do endokrynologa.

Od tego trzeba zacząć. Dermatolog to dopiero potem. On bez wyników badań hormonalnych też niewiele będzie mógł doradzić.
Chatul dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź. Od dłuższego czasu staram się namówić mamę na to, by zadbała o swoje zdrowie. Miałam właśnie w planach wysłanie jej na zbadanie hormonów i zrobienie podstawowego badania krwi.

A myślisz, że warto przy okazji zainwestować w jakieś suplementy diety typu drożdże piwne, skrzyp polny?
Stary 2012-04-16, 23:28   #61876
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:

Hmm, wlosy przerzedzone szczególnie na czubku glowy wskazuja na wypadanie na tle androgenowym, czyli w tym wypadku do zbadania kwalifikuja sie hormony męskie i porada ginekologa-endokrynologa. Mowisz, ze wypadaja od kilku lat, zaczelo sie to przed menopauza, w trakcie, czy moze po?

Chatul podala bardzo sensowny plan dzialania A na łamiące się włoski, kołtuny i wrażliwy skalp nasza pielęgnacja powinna pomóc
Skoro mama odżywiała się niezbyt zdrowo to moim zdaniem suplementy o bogatym składzie również mogłyby pomóc, ponieważ niewykluczone są także niedobory witamin czy mikroelementów. I ze względu na wiek warto wykonać podstawowe zalecane badania takie jak (obok morfologii, OB i bad. ogolnego moczu) profil lipidowy, stezenie glukozy na czczo, TSH, krew utajona w kale, pomiar cisnienia tetniczego. Jezeli oczywiscie mama nie robila w ostatnim czasie

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-16, 23:42   #61877
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Mama jest już po menopauzie. Środków hormonalnych nie stosuje. W najbliższej rodzinie nikt nie cierpiał na problemy z tarczycą.
Czyli już wiemy, że to nie wina środków hormonalnych. Zostaje jeszcze menopauza i mimo wszystko. tarczyca. Warto ją zbadać. TSH się bada poprzez pobranie krwi, takie standardowe, więc to nie problem. Jak się dostanie skierowanie od rodzinnego, to badanie jest za darmo. Jak nie, to można zrobić prywatnie za ~20 zł. Warto zbadać tarczycę, bo wiele osób ma z nią problemy, zwłaszcza kobiety.

Cytat:
Na ostatni punkt, to mogłabym się rozpisywać godzinami. Mama fatalnie jadła i piła przy ubogiej diecie dość dużo czerwonego wina. Przez długi okres czasu miała również problemy z nadwagą. Od pewnego czasu zmieniła swój tryb życia na bardziej aktywny i zdrowy, ale za wcześnie jest, by zauważyć jakiekolwiek efekty.
Więc jest spora szansa, że ma jakieś niedobory.

Cytat:
A myślisz, że warto przy okazji zainwestować w jakieś suplementy diety typu drożdże piwne, skrzyp polny?
Trudno mi powiedzieć. Ja bym się wstrzymała, bo suplementy mogą dać niewielką poprawę, która zostanie uznana, za polepszenie się, a prawdziwa przyczyna problemów będzie niewykryta. Ale to moje odczucie.

Na razie niech mama zmieni pielęgnację (bo to i tak musi zrobić, żeby mieć ładne włosy ) i uda się do lekarza rodzinnego po skierowanie na badania krwi i moczu. W tym niech uprosi skierowanie na badanie TSH.
Stary 2012-04-16, 23:47   #61878
HoneyRose
Raczkowanie

Dziewczyny dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi. Wasza pomoc jest nieoceniona. Zaraz zagarnę mamę do lektury.

Postaram się na bieżąco dawać znać o postępach w ratowaniu loczków.
Stary 2012-04-16, 23:49   #61879
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Chatul już napisała, od czego zacząć. A jeśli szukasz informacji na wizażu o przyczynach i metodach walki z wypadaniem, to z mieszanymi uczuciami polecam poczytać ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=470275 . Niech Cię nie zmyli tytuł - uniwersalnego sposobu tam nie znajdziesz, wnioski są w za zasadzie takie: przyczyny wypadania włosów są różne, i nie ma jednej skutecznej metody walki...

Cytat:
Wiek o tyle ma znaczenie, że wraz z nim postępują wszystkie czynniki negatywne - ostatnio ze zgrozą stwierdziłam (kontemplowałam fryzury na bardzo ważnym spotkaniu - tak, jestem włosową paranoiczką, i większość czasu spędzam kombinując, czym by tu jeszcze wspomóc moje biedne cebulki oraz porównując się do innych, czy też mają TEN problem), że na 20 kobiet w wieku powyżej 35 lat tylko 2 nie miały przerzedzeń na czubku
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 00:03   #61880
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Wiek o tyle ma znaczenie, że wraz z nim postępują wszystkie czynniki negatywne - ostatnio ze zgrozą stwierdziłam (kontemplowałam fryzury na bardzo ważnym spotkaniu - tak, jestem włosową paranoiczką, i większość czasu spędzam kombinując, czym by tu jeszcze wspomóc moje biedne cebulki oraz porównując się do innych, czy też mają TEN problem), że na 20 kobiet w wieku powyżej 35 lat tylko 2 nie miały przerzedzeń na czubku
Ja tego nie zauważyłam Na pewno nie postawiłabym granicy na wieku 35 lat... Tak 45-50 prędzej, ale i to niekoniecznie.
Za to już większość 60-letnich osób ma spore przedziałki i rzadkie włosy. Przynajmniej tak wynika z moich nieprofesjonalnych obserwacji
Stary 2012-04-17, 06:28   #61881
mahhysia
Raczkowanie

Cytat:

Najwyżej potem zrobisz sobie akcje denko i po sprawie.

Dziewczyny, jak Wam tak za dużo tego wszystkiego to ja proponuje zapakować i wysłać do Sosnowca, tutaj się nimi zaopiekują .
Sosnowiec tak chętnie przyjmuje

Wczoraj olejowałam włosy winogonowym pezwz godzinę, potem umyłam BD (nie poplątał mi włosów jak HiPP!), potem nałożyłam alterke morele (już ją kocham)+ trochę Joaśki cytrynowej b/s+ żel lniany+żel Isany męski czarno-pomarańczowy ale nie dużo. Wyszły jeszcze nie piękne, bo trochę suchawe, ale już bardziej skręcone falki
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 08:05   #61882
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Sosnowiec tak chętnie przyjmuje

Wczoraj olejowałam włosy winogonowym pezwz godzinę, potem umyłam BD (nie poplątał mi włosów jak HiPP!), potem nałożyłam alterke morele (już ją kocham)+ trochę Joaśki cytrynowej b/s+ żel lniany+żel Isany męski czarno-pomarańczowy ale nie dużo. Wyszły jeszcze nie piękne, bo trochę suchawe, ale już bardziej skręcone falki
oj Alterra
ja zainwestowałam w olejek Alterry i następnym razem nim będę olejować ma bardzo bogaty skład, aż w szoku jestem
zakupiłam też w biedronce ten zielony krem. póki co stosuję go do rąk i też szok. jest tani, a tak dobrze działa. lepiej niż niejeden droższy. na długo po nałożeniu czuję, ze mam nawilżone dłonie. w ogóle ta seria jest dobra, mój współlokator ma problemy z trądzikiem i stosuje żel do twarzy i też zadowolony bebeauty staje się kolejną ulubioną serią kosmetyków na mojej liście
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 08:48   #61883
bordowa
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Umyłam dziś włosy Isaną i BD, na to Garnier Awokado i Masło Karite na kwadrans. I wypadło mi tylko kilkanaście włosów W związku z tym stwierdziłam, że zostaję przy CG, bo włosy mjaą chyba jakieś fochy Raz wypadają od danego kosmetyku, raz nie
A przy okazji, zanim uda mi się przeczytać wątek o wypadaniu. Jaka dieta pomaga zapobiegać wypadaniu, jakie składniki?
Stary 2012-04-17, 11:11   #61884
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Ja tego nie zauważyłam Na pewno nie postawiłabym granicy na wieku 35 lat... Tak 45-50 prędzej, ale i to niekoniecznie.
Za to już większość 60-letnich osób ma spore przedziałki i rzadkie włosy. Przynajmniej tak wynika z moich nieprofesjonalnych obserwacji
Obserwowałam kobiety powyżej 35, bo akurat takie były na zebraniu Zastanawiałam się, czy te osoby mogą mieć jakiś wspólny czynnik ryzyka - i jest jeden: męcząca, stresująca praca. A włosami się nie bardzo przejmują - uważają, że to normalne, że wypadają, i bawi ich to, że ,,ja tak powaznie o tym mówię"

(a przy okazji - Chatul, jeszcze raz dziękuję za info o sypkiej spirulinie, gdyby nie Ty, to dalej bym wydłubywała ją z kapsułek, bo już nie chciało mi się tłumaczyć w aptekach i zielarskich, o co mi chodzi )

---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Umyłam dziś włosy Isaną i BD, na to Garnier Awokado i Masło Karite na kwadrans. I wypadło mi tylko kilkanaście włosów W związku z tym stwierdziłam, że zostaję przy CG, bo włosy mjaą chyba jakieś fochy Raz wypadają od danego kosmetyku, raz nie
A przy okazji, zanim uda mi się przeczytać wątek o wypadaniu. Jaka dieta pomaga zapobiegać wypadaniu, jakie składniki?
O diecie na włosy bardzo ładnie napisała Eiri 16 lutego (nie wklejam linka do postu, bo sobie skopiowałam tylko treść): ,,Jeśli chodzi o dietę, to po prostu staram się zdrowo odżywiać, jedyną zmianą podyktowaną troską o włosy było dołączenie większej ilości produktów z NNKT, bo doczytałam, że niedobór kwasów omega-6 (głównie linolowego) wpływa niekorzystnie na włosy (mogą wypadać). Kupiłam oleje nierafinowane i dołączam je albo do sałatek albo do past twarogowych. I ryby częściej kupuję.
Suplementuję się dodatkowo kwasami omega (w tym olejem z wiesiołka) i magnezem (piję dużo kawy).
To tak w dużym skrócie.
"
Trzeba unikać przetworzonej żywności; preferować warzywa, owoce, nabiał, chude ryby - nudny standard Na blogach można wyczytać, że włosy rosną od drożdzy, soku jabłkowo-pietruszkowego - na śniadanie robię sobie takiego szejka ,,ze wszystkiego": drożdze, banan, szpinak, kiełki, cytryna, pietruszka, siemię lniane... i spirulina
Całkiem dobry, tylko niepokoi mnie, czy jednak nie za dużo na raz

A to, że raz wypadają od danego kosmetyku, raz nie - u siebie też obserwuję, to się zdarza, stosuję więc co mycie co innego
Stary 2012-04-17, 13:50   #61885
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Trzeba unikać przetworzonej żywności; preferować warzywa, owoce, nabiał, chude ryby - nudny standard Na blogach można wyczytać, że włosy rosną od drożdzy, soku jabłkowo-pietruszkowego - na śniadanie robię sobie takiego szejka ,,ze wszystkiego": drożdze, banan, szpinak, kiełki, cytryna, pietruszka, siemię lniane... i spirulina
Wszystko sie zgadza, ale bogatszym zrodlem cennych substancji, w tym NNKT sa tluste ryby morskie
Co do Twojego koktajlu to mysle ze nie za duzo - samo zdrowie Aczkolwiek jesli spozywasz przy tym mleko to powinnas wziac poprawke na to, iz np. wchlanianie zelaza chocby ze szpinaku moze byc zmniejszone w towarzystwie jonow wapnia z mleka wiec lepiej takich produktow nie łączyć. A jest ten mix faktycznie smaczny?
Warto takze chrupac orzechy, migdaly, pestki slonecznika i zamienic bialy ryz, makaron, pieczywo, płatki sniadaniowe na ich pelnoziarniste odpowiedniki
Kiełki my love Wcinam je na okrągło

Zeby nie robic tak calkiem offtopu przyznam sie Wam ze moja włosomania od jakiegos czasu mocno odpuscila Juz nie planuje zakupu kolejnych kosmetykow czy polproduktow, te co kupilam to w sumie leza, myje wlosy uzywajac zestawu minimum i w zasadzie to tyle. Za to licze kazdy wlos ktory spadnie z mojej glowy, jem tylko to co wydaje mi sie wartosciowe i zdrowe (no, z malymi wyjatkami, wiadomo ) i najchetniej zasuplementowalabym sobie wszystko co sie da

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...

Edytowane przez claudiiin
Czas edycji: 2012-04-17 o 13:51
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 14:40   #61886
mahhysia
Raczkowanie

Zawsze mnie ciekawiło jak sprawić, żeby włosy nie były matowe, ale żeby błyszczały. Ja niestety mam z tym problem. Co może być przyczyną i jak z tym walczyć?
mahhysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 14:46   #61887
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Żelu elastycznego nie używałam jeszcze, więc się nie wypowiem. Gumowy za to sprawia wrażenie słabszego od mrożącego, ale pewna nie jestem, bo dopiero 3 razy go użyłam. Nadal jest mocny, ale już nie trzyma tak bajecznie. I nie ma zbawiennego dla moich włosów, efektu spowalniania przetłuszczania. Więc chyba faktycznie jest delikatniejszy.
Spróbować możesz Chociaż pod niego też radziłabym dawać coś treściwego.
To chyba jednak odpada, bo moje włosy nie chcą za bardzo treściwych odżywek. To znaczy owszem, aplikuję co jakiś czas coś odżywczego, ale na co dzień musi być dietetycznie Spróbuję z żelem elastycznym, może będzie najsłabszy.

Cytat:

A Wam w taką pogodę udaje się utrzymać niespuszone, ładnie zdefiniowane loki, sypkie i mięciutkie?

Nie udaje

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Zdrowa, pełnowartościowa, zgodna z piramidą żywienia

Cytat:
O diecie na włosy bardzo ładnie napisała Eiri 16 lutego (nie wklejam linka do postu, bo sobie skopiowałam tylko treść): ,,Jeśli chodzi o dietę, to po prostu staram się zdrowo odżywiać, jedyną zmianą podyktowaną troską o włosy było dołączenie większej ilości produktów z NNKT, bo doczytałam, że niedobór kwasów omega-6 (głównie linolowego) wpływa niekorzystnie na włosy (mogą wypadać). Kupiłam oleje nierafinowane i dołączam je albo do sałatek albo do past twarogowych. I ryby częściej kupuję.
Suplementuję się dodatkowo kwasami omega (w tym olejem z wiesiołka) i magnezem (piję dużo kawy).
To tak w dużym skrócie.
"
Nadal aktualne Do past twarogowych zaczęłam dodawać również mielone siemię lniane - mielone na bieżąco Raczej nie zmienia smaku, więc stosuje się je bezboleśnie.
Ostatnio zaczęłam piec razowy chleb na zakwasie - pyszota, choć jeszcze muszę poćwiczyć I piję sok z aloesu. Skutek na razie taki, że obwód brzucha mi zmalał
A włosy jak włosy, rosną Od jakiegoś czasu znów bardziej wypadają, jednocześnie paznokcie zrobiły się słabsze - nie jestem pewna, czy to nie wynik lutowej infekcji, która trzymała mnie prawie cały miesiąc.
Cytat:
NA Dozie pojawił się ciekawy artykuł o nowych zasadach żywienia:
http://www.doz. pl/czytelnia/a2562-Piramida_zywienia_-_najnowsze_trendy
Warto poczytać. Okazuje się, że trochę zdrowego tłuszczu jest niezbędne, jak również produkty zbożowe
Stary 2012-04-17, 15:32   #61888
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Wszystko sie zgadza, ale bogatszym zrodlem cennych substancji, w tym NNKT sa tluste ryby morskie
Co do Twojego koktajlu to mysle ze nie za duzo - samo zdrowie Aczkolwiek jesli spozywasz przy tym mleko to powinnas wziac poprawke na to, iz np. wchlanianie zelaza chocby ze szpinaku moze byc zmniejszone w towarzystwie jonow wapnia z mleka wiec lepiej takich produktow nie łączyć. A jest ten mix faktycznie smaczny?
Czasami daję trochę mleka dla konsystencji, jak wychodzi za gesta, czasami nie - dziś była woda kokosowa
(a oprócz siemienia - słonecznik, cytryniec chiński, otręby, płatki jaglane, suszone śliwki...). Mam wrażenie, że tego wszystkiego jest zwyczajnie za dużo, pewnie u większości by to spowodowało wzmożoną potrzebę skorzystania z toalety, u mnie jakoś nie
Mnie bardzo, bardzo smakuje, trzeba dobrze dobrać proporcje do swoich oczekiwań (pierwszy mix to była porażka - przez sok z owoców noni).

Cytat:
Warto takze chrupac orzechy, migdaly, pestki slonecznika i zamienic bialy ryz, makaron, pieczywo, płatki sniadaniowe na ich pelnoziarniste odpowiedniki
Chrupię, chrupię, choć staram się nie przesadzać, bo mam bardzo wolny metabolizm. Białego makaronu, ryżu, pieczywa nie jem od lat, tylko okazjonalnie. Płatki tylko ,,samorobne" - mieszam otręby, zarodki pszenne, owoce goji, takie tam różne ziarenka.

Cytat:
Kiełki my love Wcinam je na okrągło
O tak, do wszystkiego

Cytat:
Zeby nie robic tak calkiem offtopu przyznam sie Wam ze moja włosomania od jakiegos czasu mocno odpuscila Juz nie planuje zakupu kolejnych kosmetykow czy polproduktow, te co kupilam to w sumie leza, myje wlosy uzywajac zestawu minimum i w zasadzie to tyle. Za to licze kazdy wlos ktory spadnie z mojej glowy, jem tylko to co wydaje mi sie wartosciowe i zdrowe (no, z malymi wyjatkami, wiadomo ) i najchetniej zasuplementowalabym sobie wszystko co sie da
Czyli włosomania wcale nie odpuściła, tylko przybrała inną postać
Trafiłam na Pielęgnacyjny właśnie szukając sposobów na wypadanie, mnie akurat CG pomogło (choć tylko czasem udaje mi się uwierzyć że nie mam prostych włosów ). Ale nie mogę się pohamować, żeby ciągle szperać w innych wątkach i forach o wypadaniu, szukam środków zewnętrznych i wewnętrznych p/wypadaniu (choć mam zapasy na pół roku...). I też ciągle liczę (właśnie przed chwilą, przy myciu - 125).

---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:22 ----------

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Nadal aktualne Do past twarogowych zaczęłam dodawać również mielone siemię lniane - mielone na bieżąco Raczej nie zmienia smaku, więc stosuje się je bezboleśnie.
Ostatnio zaczęłam piec razowy chleb na zakwasie - pyszota, choć jeszcze muszę poćwiczyć I piję sok z aloesu. Skutek na razie taki, że obwód brzucha mi zmalał
A włosy jak włosy, rosną Od jakiegoś czasu znów bardziej wypadają, jednocześnie paznokcie zrobiły się słabsze - nie jestem pewna, czy to nie wynik lutowej infekcji, która trzymała mnie prawie cały miesiąc.

Warto poczytać. Okazuje się, że trochę zdrowego tłuszczu jest niezbędne, jak również produkty zbożowe
Też piję aloes. I acai (bardzo dobry, taki jagodowy, ale strasznie drogi).
Ja z kolei ciut przytyłam - możliwe, że od past twarogowych z olejem budwigowym. Nie umiem utrafić w to ,,trochę" zdrowego tłuszczu w ilosci dla mnie odpowiedniej

A włosy wypadają mi wyraźnie mniej, ale jednak wypadają. Z drugiej strony - rosną, wiadać spor baby hair, i to w kilku ,,rzutach".
Idę czytać na DOZ
Stary 2012-04-17, 16:26   #61889
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Zawsze mnie ciekawiło jak sprawić, żeby włosy nie były matowe, ale żeby błyszczały. Ja niestety mam z tym problem. Co może być przyczyną i jak z tym walczyć?
Być może porowate masz włosy?
Popróbuj robić płukanki zakwaszające

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-04-17, 16:30   #61890
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Obserwowałam kobiety powyżej 35, bo akurat takie były na zebraniu Zastanawiałam się, czy te osoby mogą mieć jakiś wspólny czynnik ryzyka - i jest jeden: męcząca, stresująca praca. A włosami się nie bardzo przejmują - uważają, że to normalne, że wypadają, i bawi ich to, że ,,ja tak powaznie o tym mówię"
No tak, stres i nieodpowiednia pielęgnacja potrafią zniszczyć nawet najpiękniejsze czupryny... Ale właśnie, to stres i zła pielęgnacja, a nie wiek jako taki. Gdyby te kobiety miały spokojniejszą pracę, a ich pielęgnacja byłaby odpowiednia, to z pewnością miałyby włosy w lepszym stanie.

Cytat:
(a przy okazji - Chatul, jeszcze raz dziękuję za info o sypkiej spirulinie, gdyby nie Ty, to dalej bym wydłubywała ją z kapsułek, bo już nie chciało mi się tłumaczyć w aptekach i zielarskich, o co mi chodzi )
Cieszę się, że pomogłam

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
To chyba jednak odpada, bo moje włosy nie chcą za bardzo treściwych odżywek. To znaczy owszem, aplikuję co jakiś czas coś odżywczego, ale na co dzień musi być dietetycznie Spróbuję z żelem elastycznym, może będzie najsłabszy.
Próbuj, próbuj Ja też pewnie za jakiś czas się za elastyczny wezmę. Jak mi się gumowy skończy

Cytat:
Zdrowy tłuszcz jest wskazany Za to np. tłuszcze trans nie. A te często są w margarynach, które są tam polecane Ogólnie margaryna jest dość kontrowersyjna, wiele osób mówi o jej szkodliwości. Lepiej uważać.
No i wegetarianie powinni pamiętać, że margaryny dostępne na polskim rynku nie są wegetariańskie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości