|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Rka
1 śniadanie: kromka razowca z łososiem z łyżką majonezu, twaróg z rzodkiewką, szczypiorkiem, cebulą na j.naturalnym, jajko na półtwardo, zielona herbata 2 śniadanie: bułka z kruszonką posmarowana masłem, czarna kawa obiad: filet z ryby, troche ryżu z keczupem, duży kiszony ogórek, czerwona herbata podwieczorek: omlet z jajka z otrebami, kiwi i rodzynkami, 3 kostki czekolady kolacja: twaróg z zielonym ogórkiem, kromka razowca z łososiem, druga z polędwicą i pomidorem. Woda cały czas. I jak?
|
#3332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobre
|
|
#3333 |
|
Zakorzenienie
|
uuuuuuuu
1. bulka zytnia z bieluchem, wedlina drobiowa , ogorkiem kiszonym, herbata z miodem i cytryna 2. ciastko owsiane firmy ELOVENA (czy jakos tak) :P , kawa mrozona w puszce ![]() [bieganko 55 minut] 3. zupa pieczarkowa z kasza peczak, ziemniaki, KOTLET SCHABOWY , buraczki, bardzo duzo, prawie słoik jak to zwykł Orzeszek jadać 4. dwie kromki orkiszowego z wiejskim i tuńczykiem w sosie pomidorowym, kawa z mlekiem i dwa wafle ryzowe w polewie czekoladowo-pomaranczowej 5. przed chwila salatka: salata, pomidor, ogorek swiezy, ogorek kiszony, dwa jajka na twardo + inka karmelowa na mleku pozdrawiam!
|
|
#3334 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3335 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3336 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie ze jest lepiejCytat:
|
|
#3337 |
|
Zakorzenienie
|
Moj plan Rkowy na dzis (od 8 do 21ej poza domem...)
1. 7:45 sniadanie: 2 kromki chlebka pelnoziarnistego z orzechami wloskimi z : serkiem kanapkowym, lososiem wedzonym, jajkiem na twardo i pomidorem, zielona herbata z mango (dobre bylo )2. w pracy na przegryzke ok 11ej: kawa z mlekiem, jogurt naturalny, jablko i garsc mieszanych orzechow/migdalow 3. lunch w pracy ok. 14: salatka z ciecierzycy, ogorkow, papryki, cebulki i czarnychy oliwek, z winegretem, porzadna miska. 4. okolo 17ej w pociagu: znow garsc orzechow 5. o 21ej w domu obiado-kolacja: piersi z kurczaka z grilla z salatka z salaty lodowej i pomidorow z octem balsamicznym.
|
#3338 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Moje R.. Mogłabym prosić o ocenę?
1. pół makreli (ok. 110 g), 2 kromki ciemnego chleba ze słonecznikiem (85 g) 2. 2 jajka gotowane, 1 kromka ciemnego chleba ze słonecznikiem (42 g )3. filet z kurczaka podsmażany z warzywami na patelnię (głównie zielone warzywa) 4. serek wiejski z pomidorem
|
|
#3339 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3340 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Stres rozumiem, też wtedy nie mogę jeść, ale mam nadzieję, że jednak coś dziś dodałaś ![]() Wrzucam dzisiejszą eRkę do oceny ![]() I: wiejski 200g z kilkoma truskawkami i po łyżce: płatków owsianych, orkiszowych, zarodków pszennych i niedosładzanego musli Sante. II: 2 wafle ryżowe wieloziarniste z twarożkiem domowym wymieszanym z rzodkiewkami, cebulą i szczypiorkiem, posypane suszonymi pomidorami; jabłko i marchewka. (odstawiam pieczywo na kilka dni bo mam podejrzenie, że właśnie ono powoduje u mnie kłopoty z żołądkiem ).III: sałatka z lodowej, pomidora, ogórka, tuńczyka wsw i jajka na twardo z sosem czosnkowym na jogurcie. IV: obiadokolacja: 1/2 paczki fit mixu brokułowego i kawałek pieczonego morszczuka. 3 kawy z mlekiem, dużo wody, puszka coli zero ; 2x35 min szybkiego marszu i cały dzień w pracy, w związku z czym dziś bez ćwiczeń. Może być?
|
|
|
|
|
#3341 | |
|
Rozeznanie
|
U
:śniadanie : miska musli z mlekiem, dorzuciłam migdały i daktyle suszone, 2 wafle ryżowe z miodem, kawa zbożowa, jabłko II śniadanie : drożdżówka, gruszka Obiad : ryż brązowy z kurczakiem w warzywach Po : suszone śliwki, daktyle, herbatniki- 4 małe Podwieczorek : jogurt nat. z kakao, jabłko, kromka razowca z dżemem, 2 wafle ryżowe, marchewa do pochrupania Kolacja : będzie buła z masłem i szynką, jajko gotowane i kubek kakao Ruch : 1h roweru, 30 min hula hop, 25 min joggingu, 1h spaceru I jak ? ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3342 |
|
Zadomowienie
|
r
ocenicie to? |
|
|
|
#3343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie koncentruj się na ważeniu produktów ale na dopracowaniu jakosci. długo juz jestes na tej erce? ---------- Dopisano o 17:21 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ---------- Ty na tej erce to juz chyba z 3 lata jestes...
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-04-17 o 17:22 |
|
|
|
|
#3344 |
|
Zadomowienie
|
a coś więcej odnośnie DZISIAJ?
)
|
|
|
|
#3345 |
|
Rozeznanie
|
No tak
A przed tym jak byłaś na P i w ogóle przed Twoim Ed też tak fajnie jadłaś? Czy dopiero na P sobie rozkreciłaś metabolizm?Ja w zasadzie od zawsze jadłam mało i ubogo ale mam nadzieję, że uda mi się trochę rozkręcić metabolizm i że utrzymanie wagi nie będzie się łączyło z powrotem do dietetycznego i ostrożnego jedzenia... P: I. Owsianka z pięciu łyżek z twarogiem, bananem, migdałami i wiórkami kokosowymi, kawa z mlekiem. II. Grahamka z wędzonym łososiem, sałatą i i pomidorem; pomarańcza, kartonik czekoladowego mleka sojowego. III. Filet z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym, pół woreczka brązowego ryżu, kawałek brokuła, marchewka z groszkiem. IV. Paluch pszenny z makiem z masłem i konfiturą wiśniową, jabłko zapieczone z cynamonem i suszonymi morelami; kubek kakao na mleku z miodem. V. Sałatka tradycyjna jarzynowa z majonezem + dwie kromki chleba żytniego z masłem, polędwicą, papryką i ogórkiem; herbata z cytryną i miodem, Michałek Biały.
|
#3346 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, może Wy jakoś wpadniecie na to, skąd u mnie od jakiegoś czasu nieustanna ochota na jajka, a od kilku dni dodatkowo na tłuszcze (głównie oliwę)?
Myśląc np. co mogę zjeść na kolację, znowu w głowie mam: "zrób sobie tosty skropione oliwą i do tego jajecznicę na szynce, mniaaam!", paranoja!
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-04-17 o 18:38 |
|
|
|
#3347 |
|
Wtajemniczenie
|
Jeżeli myslisz, że ktokolwiek ma jeszcze do Ciebie cierpliwosc (i twoich parówek i wina nonstop na Erce) to sie grubo mylisz....
Moje poswiąteczne, leniwe R/U (zaczynam biegać więc trochę zwiększam kalorycznosc ale cel w sumie ten sam )I: tost (2 kromki chleba) z kawałkiem piersi kurczaka i plasterkiem żółtego sera, kiwi II: placek owsiano-wiesniakowy z kapką syropu klonowego III: zupa pomidorowa z wielką marechewą, ryżem, udkiem i podudziem IV: sałatka (klasyczna jak grecka ale bez fety) z kurczakiem, posypna sezamem i polana oliwą V: nie wiem co będzie ale wlasnie piekę ciasto drożdżowe z daktylami i znając siebie się skuszę
|
|
|
|
#3348 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje U I owsianka z musli śniadaniowym z Biedronki z orzechami laskowymi i rodzynkami, gruszką, kiwi, całym serkiem wiejskim, porządną garścią orzeszków ziemnych (po wyłuskaniu) i gorzką czekoladą II 3 kromki grahama z serkiem śmietankowym, gotowanym jajkiem, tuńczykiem w sosie własnym, sałatą i ogorkiem III risotto (torebka brązowego ryżu, czerwona fasolka, papryka,kukurydza,groszek , kawałki tuńczyka) IV przekładaniec (mus z kiwi, jogurt grecki z miodem, mus z truskawek, jogurt grecki z miodem, porządna garść orzechów arachidowych, wafel nadzieniem kukułki) V usmaże sobie naleśniki ze szpinakiem i sosem koperkowym na bazie jogurtu naturlanego
|
|
#3349 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzieś czytałam że to nie dobór białka w organizmie, ale nie wiem ile w tym prawdy
|
|
#3351 |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=nikol12;33606071]U
:śniadanie : miska musli z mlekiem, dorzuciłam migdały i daktyle suszone, 2 wafle ryżowe z miodem, kawa zbożowa, jabłko II śniadanie : drożdżówka, gruszka Obiad : ryż brązowy z kurczakiem w warzywach Po : suszone śliwki, daktyle, herbatniki- 4 małe Podwieczorek : jogurt nat. z kakao, jabłko, kromka razowca z dżemem, 2 wafle ryżowe, marchewa do pochrupania Kolacja : będzie buła z masłem i szynką, jajko gotowane i kubek kakao Ruch : 1h roweru, 30 min hula hop, 25 min joggingu, 1h spaceru I jak ? ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- a wiesz co?ja powiem tak...przeczytałam i się zaśliniłam ![]() ale...doczytałam do końca. przy TAKIEJ ilości ruchu to jednak jak dla mnie- mało.... ![]() doba ma 24 h..Twój ruch to prawie 3h..zakładam,że sen 5-8 godzin...jedzenia chyba za mało....ups.aha.i naprawdę smakują Ci te wafle??? ![]() |
|
|
|
#3352 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Magdalena0603;33609 905]
Cytat:
właśnie nie wiem , czy nie jem za mało. dlatego się spytałam. bo nie chce zaszkodzic swojemu organizmowi, tylko dac mu to co potrzebuje
|
|
|
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
Moje U
I owsianka z musli śniadaniowym z Biedronki z orzechami laskowymi i rodzynkami, gruszką, kiwi, całym serkiem wiejskim, porządną garścią orzeszków ziemnych (po wyłuskaniu) i gorzką czekoladą II 3 kromki grahama z serkiem śmietankowym, gotowanym jajkiem, tuńczykiem w sosie własnym, sałatą i ogorkiem III risotto (torebka brązowego ryżu, czerwona fasolka, papryka,kukurydza,groszek , kawałki tuńczyka) IV przekładaniec (mus z kiwi, jogurt grecki z miodem, mus z truskawek, jogurt grecki z miodem, porządna garść orzechów arachidowych, wafel nadzieniem kukułki) V naleśniki ze szpinakiem i sosem koperkowym na bazie jogurtu naturlanego
|
#3354 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem. Całą wytłaczankę? Eee, to 10 szt., nie tak źle. Ale w obecnym "jajo-pragnieniu" dla mnie pewnie to też nie byłby problem.
|
|
|
#3355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jajca miałam od swojskich kurek
|
|
#3356 |
|
Przyczajenie
|
mój dzisiejszy jadłospis...
śniadanie : płatki śniadaniowe pełnoziarniste z jogurtem owocowym śniadanie2: jedna kromka chleba pełnoziarnistego z szynka i serem obiad: pierś z kurczaka grillowana , pol średniej cukinii grillowanej, mix sałatkowy polany jogurtem naturalnym(kilka rodzai salaty, starta marchewka, kilka plasterków ogórka) podwieczorek: 4 małe marchewki , jabłko , mały banan kolacja: pol szklanki jogurtu , 5 wafli ryżowych. |
|
|
|
#3357 |
|
Rozeznanie
|
Wczorajszego nikt nie ocenił wiec moze dzis?
![]() I hummus cieciorkowo - pomidorowy posypany prazonym sezamem i szczypiorkiem, precel z makiem ( z tych twardych ) ze swiezym ogórkiem, ogórek konserowy, duża kawa łyzka masla orzechowego ![]() II duzy jogurt naturalny z musli ze słonecznikiem, rodzynkami i suszonymi malinami III ryż brązowy smazony/duszony z sandaczem pokrojonym w kostkę, marchewką, brokułami, czosnkiem, sosem sojowym, imbirem i dymką inka karmelowa zmiksowana z bananem ![]() IV "placek na blasze" (tak to nazywa moja babcia, a ze nie mam blachy to pieczony w piekarniku) - ciasto jak na pierogi - mąka razowa i goraca woda, wkroiłam troche szczypiorku, zagniotlam ciasto i do piekarnika po upieczeniu do środka duzo ricotty i rzezuchy, złozone na pół i na moment do podgrzania w gorącym piekarniku, do tego pomidor do picia: herbata cytrynowo-malinowa, woda, witaminy |
|
|
|
#3358 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze utrzymanie:
Śniadanie; owsianka na szklance mleka( płatki owsiane, tarte duże jabłko, cynamon, garść orzechów włoskich) + pasek białej studenckiej. IIŚniadanie; kromka chleba razowego z szynką drobiową x2, ogórkiem zielonym, szczypiorkiem i pekinką + kawa 3in1. Obiad; makaron pełnoziarnisty z serkiem wiejskim, tartym jabłkiem i cynamonem. Podwieczorek; miseczka sałatki jarzynowej z jogurtem naturalnym +kromka chleba z krakowską x2. Kolacja; puszka makreli w sosie pomidorowym + kromka chleba razowego + 3 różyczki brokuła. |
|
|
|
#3359 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3360 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzisiejsze U. 1.grahamka z maslem -serem zoltym,jajkiem i szczypiorkiem-salata,kelbasa krakowska,pomidorem szczypiorkiem inka karmelowa z mlekiem,jablko 30min biegania 2.paczuszka luGo! , pomarancza,jablko 3.kurczak grillowany w curry,kasza jeczmienna,sos pomidorowy z pieczarkami,ogorki konserwowe buraczki 1h nordic walking 4.pistacje,opakowanie marwitek,inka karmelowa z mlekiem 5.2duze kromki razowego chleba z maslem, 2jajka sadzone na wedlinie,pomidor ze szczypiorkiem, earl grey z cytryna ---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- Cytat:
nie przejmuj sie, to minie ![]() ja tak mialam faze na makrele wedzona,do tego koniecznie chleb z maslem ,pomidorem i szczypiorkiem ![]() potrzeba zaspakajana znika,potem Ci sie przeje i juz
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

dobre
, buraczki, bardzo duzo, prawie słoik jak to zwykł Orzeszek jadać

).

Myśląc np. co mogę zjeść na kolację, znowu w głowie mam: "zrób sobie tosty skropione oliwą i do tego jajecznicę na szynce, mniaaam!", paranoja!